Bilgisayar Devleri Çalışanları Sömürüyor

0
FZ
Cafod araştırma şirketinin araştırma raporuna göre HP, Dell, IBM gibi uluslararası dev şirketlerin gelişmekte olan ülkelerdeki fabrikaları kırmızı alarm veriyor. Rapora göre ayrımcılık ve kötü çalışma koşulları bu tip fabrikaların ortak sorunu. Markaların bulunduğu ülkelerdeki iş yasalarının da çoğuna uyulmadığı gözlenen bir diğer eksiklik oldu. Örneğin Meksika'da kendisinin ya da ailesinden bir kişinin herhangi bir sendikayla ilişkisi ya da buna sempatisi tespit edildiği anda işine son veriliyor. Araştırma geliştirme görevlileri kadrolu değil kısa dönem sözleşmeli olarak çalıştırılıyor. Tayvan kökenli fabrikalarda en temel sağlık ve güvenlik şartları ihlal ediliyor. Çin'deyse kirlilik ve göçmen işçi çalıştırma had safhada. Dinlenmeksizin en az 10 saat çalışmak da cabası.

Kaynak: Radikal

Görüşler

0
korhan
Helal olsun o araştırmayı yapan şirkete...
Peki bizim türkiyede ki araştırma şirketleriş neden yapmaz böyle bir iş? Neden 250 milyon liraya çalışan, 12 saat çalışırsa 500 milyon lira olan aylığı ile, iki çocuğu ve bir okadar da kira veren yurdumuzun insanları. Neden kimse anlatmaz onları... Neden gazete ler, tvler mecmualar hep toz pembe gösterir gencecik çocuklara...
Tekstil fabrikasında 12 saat ve 7 gun çalışan insanlar buna kim dur diyecek... Unutmayın ki onlarda insan...
0
dfisek
Sömürü elbette yanlış, kesinlikle emek sömürüsünü desteklemiyorum.

Ama çoğu insan da (hepsi olmasa da) ayaklarını yorganlarına göre uzatmayabiliyor.

Madem 500 milyon maaş alıyorsun, niye hem eşin hem de sen çalışmıyorsun? Eve 2 maaş girmesi çok şeyi değiştirecektir. Niye iki çocuk birden yapıyorsun? Niye ikisini birden yakın zamanlarda yapıyorsun? Allah çocuğumu verdi, rızkını da verir yaklaşımıyla nereye kadar gidilebilir?

Dört tane boğaz olsun ama bu boğazlardan sadece bir tanesi eşşek gibi çalışıp diğer üçünün de yükünü sırtında taşısın modeli bugün artık çok zor yürüyebilecek bir model.
0
aRda_
Bu yazinin altina kendi imzami bile atarim..
Ulkemizde arastirma sirketlerinin(yada devlet arastirma ens.) yaptiklari arastirmalarin yetersizligi kadar Devlet Aile Planlamasi teskilati dahi malesef tam olarak yerine oturmus degil..
0
Tugal
Uzaklara gitmeye gerek yok. Aynı seyler bizim memleketimizde yasanıyor. Manisada VESTEL şirketi Sendikayı red ediyor Sendika ile iletişime giren işcileri derhal işten cıkarıyor.
Gerci bunlar önemli değil önemli olan VESTEL MANİSA SPORUN başarısı.İşciler 350 milyona calısıyor. İşçilerin mesai yapma zorunlulugu var ama buda önemli değil nede olsa Sürayya kardeşimiz koşuyor bu ülke için....
Çelişkiyi uzaklarda aramayın
0
abakana
Bir kaç kişi fazladan para alacak diye oluyor bunlar :/
Birde kriz sakızı var ağızlarda...
0
conan
Asil somuru Teknoloji sirketlerinde degil. Asil somuru giyim, kusam endustrisinde. google'dan "GAP sweatshops" "Nike sweatshops" "sweatshops" "kid workers" anahtar kelimeleriyle arastirma yapin gorduklerinize inanamayacaksiniz.

Amerika'da bir gap kotu fiyatina Uzakdogu'da, Orta/Guney Amerika'da gap'in dukkanlarinda bir ay calisan isciler var.

Bunlari ogrenmek icin illa ki arastirma sirketine gerek yok. Benden once buraya yorum yazan arkadaslar dile getirmisler. Gozumuzle gordugumuz gercekler bunlar zaten. Bir kismimizin annesi babasi kendisi bu yerlerde calisiyor. Bir baska kismimizin ise kicinda hava attigi bu kotlar var. Sistem boyle gelmis boyle gidiyor...
0
aRda_
Vay be..Sitede herkez de Michael Moore rölüne bürünmüş meğer...

Bu durumdaki ülkedeler genellikle Uzak Doğu ülkeleridir ve devletler ne yazıktır ki kendi vatandaşını köle gibi çalıştıran bilişim şirketlerine "çıt" bile demez, diyemez.
Çünkü Uzak Doğu bu şirketlerin o ülkelere yaptıkları yatırımla(!) ayakta kalabiliyor..
Yoksa neden IBM, HP, Compaq ve diğerleri başta Tayvan ve Çin olmak Uzak Doğu ülkelerini tercih etsin ki ?.
0
FZ
Valla Micheal Moore rolüne bürünmek gerekmiyor, biraz olan bitene dair kitap okumak yeterli gibi geliyor bana. Misal Noam Chomsky´nin bu tür konular üzerine yazdıklarının çoğu anadilimize çevrilmiştir:

- Halkın Sırtından Kazanç
http://www.ideefixe.com/kitap/tanim.asp?sid=MSKO6RW4PS0SNL1OEL8V

- Demokratik İdeallerin Çöküşü
http://www.ideefixe.com/kitap/tanim.asp?sid=XJEA3UWQ2D7KHQ0ZTV23

- Demokrasi Gerçek ve Hayal
http://www.ideefixe.com/kitap/tanim.asp?sid=Y5N75G2UPG2GNU5VP6GE

- Yeni Dünya Düzeninde Yalanlar ve Gerçekler
http://www.ideefixe.com/kitap/tanim.asp?sid=X5RGBLOWTD8DD8DVUY7J

Kaldı ki benzer konular üzerine yazan daha pek çok sağlam ekonomist, sosyolog, vs. mevcuttur.
0
malkocoglu
Bir sure once Cin hukumetinin doktora ogrencileri birden Amerika'da gorunmeye baslamisti; bunun sebebi zannediyorum bir kirli, ama tabii cikara dayanan ulkelerarasi bir "mutabakatti". ABD sirketlerine ucuz isgucu lazim, Cin'e de teknikyetenek/beceri (know-how) lazim. ABD, Cinli doktora ogrencilerinin girisine, ve ucuz Cin mallarinin ithalina izin verdi, karsiliginda köle isgucunu almis oldu.

Dibe dogru yaris (race to bottom) denen bir kavram vardir literaturde; bir zaman ABD sirketleri eyaleti eyalete vurdurarak, kendileri icin en iyi ve karli vergileri, imkanlari saglayan eyaletleri secerken tam anlamiyla eyaletlerin ayaga dusme durumu soz konusu olmustu. Arada gelen bazi baskanlar bu sirketleri tokatliyor olmasa (demokratlara sukredelim) , bu adamlar daha cok azardi. Theodor Rozvelt nami-i diger holdingtokatlayan (trustbuster) holdinglere cok cektirdi, ve bu hareketiyle diger baskanlara da ornek oldu. Sagolsun. Kendisi azili bir emperyalistti o baska mesele...


0
sundance
Ben görüşmeye geldiği gün işe alınan ve daha o gün 36 saat çalışmak durumunda kalan mimarlar biliyorum mesela.

Veya birçoğunun (ülkemizdeki birçok işçiden bile kötü olarak) sigortasız çalıştığını, düzenli mesai saatlerinin olmadığını, o gün işe geldiklerinde akşam kaçta eve gidebilecekleri konusunda net bir fikirleri olmadığını, proje/patron elverdiği durumlarda kendilerine vakit ayırabildiklerini biliyorum.

Ha bu aşırı sömürü düzeninden patronlar karlı çıkıyor mu ? Tabi ki hayır, böyle verimsiz harala gürele bir devamlı olağanüstü halden adam gibi iş çıkamadığından onların da işine yaramıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dünyanın ilk Açık Kodlu Birası!

zilog

BBC'de yayınlanan bir haberde dünyanın ilk açık kodlu birası tanıtıldı. Our Beer v.1 isimli bira, Kopenag'daki Information Technology University'de, fikir hakları üzerine yapılan bir workshop sırasında ortaya atılan bir fikirden doğmuş. Workshop'u yürüten Rasmus Nielsen, öğrencilerden, yazılım dışında bir açık kodlu yaklaşıma bir örnek bulmalarını isteyince, bu fikir ortaya atılmış. Creative Commons Licence altında sunulan biranın tarifine sitesinden ulaşmak mümkün.

OpenBSD 3.3 Çıktı

FZ

Kendine hedef olarak ağ güvenliği ve şifreleme konusunda en yetkin işletim sistemini üretmeyi seçmiş olan OpenBSD ekibinin geliştirmiş olduğu OpenBSD işletim sisteminin 3.3 numalı sürümü 1 Mayıs 2003 tarihinde resmen kamu kullanımına açıldı.

ABD'deki DARPA kurumu tarafından kendilerine verilen destek aniden kesilince maddi bakımdan zor durumda kalan OpenBSD ekibi her türlü olumsuzluğa rağmen kamu yararına çalışmalarına devam ediyor. Ekip kendisini desteklemek isteyen insanların her türlü yardımını kabul ediyor.

Borland IDE tool'larını Sonunda Sattı

ahmetozdemir

Borland ceo'su Tod Nielsen'in 2 yıl önce açıkladığı ide pazarından çekilme planı sonuçlandı.
Delphi, C++ builder, jbuilder gibi gelişmiş idelerinde bulunduğu araçlar Embarcadero Technologies adındaki şirkete 23 milyon dolara satıldı. Resmi açıklama ve news.com haberi.

SCiB, Li-Ion'a Karşı!

parsifal

Toshiba geçen sene duyurduğu ve bu sene başında piyasaya sürdüğü SCiB pillerin dizüstü bilgisayarlara uyarlanmış modellerini (1, 2) tanıttı. Bu pilleri klasik Li-Ion pillerden ayıran en önemli özellikler ise %90'ının 10 dakika içinde dolması ve 5000 ila 6000 kere tekrar doldurulabilmesi.

RoboCup 2002

parsifal

6. Dünya Robotlararası Futbol Şampiyonası 19-25 Haziran tarihleri arasında Japonya'da gerçekleştirilecek.
Sitede yarışmaya katılmak isteyenler için online katılımcı formu bile mevcut.
RoboCup'ın hedefi ise 2050 yılında insanlardan kurulu bir futbol takımının karşısına robotlardan kurulu bir takım çıkarmak...