Windows Kullanmanın Dayanılmaz Maliyeti

0
cayfer
Bugün, ağ sorunları yaşadığı için destek isteyen bir tanıdığım bilgisayarını bana getirdi (dizüstü).
İsmi lazım değil ciddi büyük bir uluslararası şirketin Avrupa'daki bürolarından birinin CFO'su; Türkiye'de bulunduğu süre içinde işlerini sürdürebilmek için şirketine bağlanmakta sorun yaşadığı bilgisayarını bana getirdi.

Tipik bir HP dizüstü bilgisayar; yepyeni! İşletim sistemi de elbette o şirkete yaraşır şekilde en son teknolojinin en son ve en iyi ürünü: Windows XP Pro.

Adamcağız şirketinin ağına bağlanmak istiyor. Makinesine işi ile ilgili bir yazılım yüklemişler, bu yazılımı çalıştırmak istiyor. Yazılım SSL kullanarak şirketteki sunuculardan veri alışverişinde bulunmak istiyor. Ne kadar hoş! Gayet makul bir yöntem.

Ancak... Bilgisayarı ağa bağlamak o kadar kolay değil! XP admin şifresi bilinmediği için IP ayarları değiştirilemiyor. Şirket telefonla aranıyor. IT departmanından, bu işleri iyi bildiği konuşmasından anlaşılan bir adamla konuşuluyor. Adam, kibarca admin şifresini vermesinin mümkün olmadığını, ancak adresini vereceği bir web sitesinden indirilecek bir programı başlattığımız takdirde, admin şifremizi değiştirip yeni şifreyi bize verebileceğini söyledi.

Peki... Ancak önce internete bağlanmak lazım. Bunu yapamadığımz içinbir başka bilgisayardan indirip USB bellekle dizüstüne taşıdık. Söz konusu program kurulum gerektirmeyen, sadece tek bir EXE dosyadan oluşan bir, programdı; çalıştırabildik.

Adamı arayıp "tamam" dedik; çevirmeli ağa benzer bir araçla Avrupa'da bir yerlere bağlandık. (Bilgisayarda standart çevirmeli ağ bağlantı aracı yoktu). Adam bir şeyler yaptı ve bize şifremizi verdi ve TCP/IP ayarlarımızı değiştirip ethernet ile ağa bağlandık. Bir bütün gün süren bu konuşmalar/denemeler/çabalar sonunda kullanıcımız şirketi ile bağlantı kuran programı çalıştırıp işlerini yapmaya başladı.

Bu çabaların bir yerinde karşımızdaki destek elemanı, bu taraftaki kullanıcının oldukça üst düzey bir eleman olmasında n dolayı olsa gerek bize gereksinimlerimiz doğrultusunda kurulmuş bir dizüstü bilgisayar göndermeyi teklif etti. (Böyle bir masraf Toplam Sahip Olma Maliyetine girer mi?)

Bütün bunlarda ne var? diyenleriniz olabilir.

Bence çok şey var! Güvenli bir windows çalışma ortamı kurmanın bedeli bilgisayarı bir araç olmaktan çok amaç haline getirmiş durumda. Siz bilgisayarı değil, bilgisayar sizi kullanıyor.

Sahip olduğunuz bilgisayarın yeteneklerini güvenlik uğruna çalışmaz hale getiriyorsunuz. Örneğin; bu sözünü ettiğim bilgisayarın kablosuz ağ arabirimi etkin değildi ve etkinleştirmemize izin verilmiyordu (destek elemanı bunun özellikle böyle yapıldığını söyledi). Çevirmeli ağ bağlantı aracı standart Windows Dial-Up aracı değildi.

Söylemek ya da tartışmak istediğim bu güvenlik sorunlarının nasıl halledileceği; ya da o şirketin sistem yöneticilerinin yetenek düzeyi meselesi değil!

Şirkette kaynak paylaşımı amacıyla bir ağ kuruyorsunuz sonra bu ağı kullanmak için gerekli araçları teker teker devreden çıkarıp insanların kaynakları paylaşmaması için çaba ve para harcıyorsunuz.

Şirket personeline bilgisayar veriyorsunuz; sonra sanki tabanca vermiş gibi; onu kullanamaması için önlemler alıyorsunuz.

Neden? Worm/virüs bulaşmasın diye!

Bunlar bana ters geliyor! Kabullenemiyorum.

Görüşler

0
towsonu2003
Sirketin IT yontemlerinde bir yanlislik goremiyorum. En kotu olasilik, adamcagiza / kadincagiza buraya gelmeden bir limitli-admin sifresi vermeleri hos olabilirmis...

Bir sirket bilgisayarinin network ayarlari kullaniciya birakilamaz. Cocugu kacak muzik yukler ev networkunden, isinizden olursunuz.

Linux'te bile (Microsoft'tan daha iyi ya) dial-up yapacaginizda root olmaniz ya da root sifresini bilmeniz gerek. ifconfig de root'la calisir, iwconfig de, iwscan bile... Bence bu durumun ne Windows'la, ne kullanilan isletim sistemiyle, ne de sirketin yanlis IT politikalariyla ilgisi var.

Hatta bu bir haber bile degil acikcasi...

Dogrusu, bir sirket bilgisayarinin network ayarlarini kullaniciya birakan IT departmanlarina kuskuyla bakilmali. Kullaniciya network ayarlarini degistirseniz sirketin networkunu tehlikeye sokarsiniz, sirf kullanicinin bilgisayarini degil.

Ben olsam o exe'yi bile calistirtmazdim / yazmazdim.

En kolayi? Kullanici bir yere gitmeden once IT departmanina ugrar, "boyle bolye, bunun ayarlarini degistirmek gerekiyor" der, IT departmani gerekeni yapip kullaniciyi gonderir. Muhtemelen bu adamcagiz / kadincagiz sirketin IT departmanina ugramayi unutmus.

Sirket ozel laptop gondermeyi teklif etmis, daha ne? Kendi okul bilgisayarimi alip Turkiye'ye getirsem, sonra da IT'ye telefon acip "napcam ben simdi" desem, "bize ne, gelip soyleseydin" derlerdi, bana da diyecek bir sey kalmazdi.

0
bm
Genelde towsonu2003'e katiliyorum, bu Windows meselesi degil. Detaylarda katilmiyorum, USB'den program calistirabiliyorsa pek manali bir is olmamis. Network settingleri isi de pek saglam degil, eger uzerinde baska kisitlama yoksa benzer durumda ben ne IP isitiyorsa onu kabul edip NAT'layan birseyin arkasina atip istedigim gibi kullanirdim. Diger taraftan isin maksadi zaten ciddi bir guvenlik tedbirinden ziyade tecrubesiz/dusuncesiz kullanicinin zarar vermesini zorlastirmak. Bu tip durumlarda, baska bir devirde makinelerden floppy sokturmus ve menun kalmis biri olarak kullaniciyi mumkun mertebe kisitli tutmanin imkanlara gore fena bir cozum olmadigini dusunuyorum. Sirketin IT bolumunu de bir bakimdan tebrik etmek lazim, ust duzeye bile dizustu konusunda hakim olup bir de gerekli 'hemen yenisini yapalim' (herhale image ederek) altyapisini oturttuklari icin. Bu notebooklar ilk idareci kilikli insanlarin menziline girdiginde hem 'en yeni' Windows'u networke sokup uyum problemi cikartmakta, hem 'ben en iyisini aldim, calistirin' diyen insanlarin ITcilerin omrunu kisaltmasinda onemli rolleri oluyordu.

Bu sitede ve baska yerlerde benim rahatsiz oldugum konu, ozellikle yeni ogrenenleri ve alanda tecrubesiz olanlari guvenlik isini 'Windows' probleminden ibaretmis gibi gosterip yanlis seylere inanlamarini saglayacak sekilde yayin yapilmasi. Evvelki 'Windows fenadir' haberinde Cox'tan alinti yaptim bu yuzden. Networku baglanana, makineyi sahibine dusman etmeden (ki o arada end-to-end gidiyor ve kuvvetli DRM ihtimali ortaya cikiyor) ve insanlari zora sokmadan ozellikle son kullanici icin kullanim kolayligi acisindan tatminkar bir sekilde guvenlik saglamayi pek bilmiyoruz henuz. Bu yetersizligimizin ortaya ciktigi yerleri anti-MS ve Linux taraftari propaganda vesilesi yaparsak teknik insanlari bilinclendirmis filan da olmuyoruz. (Inanmayanlar, linux kullanimlarinda sistem guncellerken root UIDsini kime teslim ettiklerini dusunsunler bir zahmet, 'senelerdir kullaniyorum cok guvenli' denen Debian icin apt ne zaman bu konuda ciddilesti? Guvenlik Word macrosuyla bulasan virusu engellemekten mi ibarettir?)

Son kullanici icin su anda 'Linux daha iyi bu bakimdan' demenin elbette bir manasi var ondan bahsetmiyorum. Kutuplasmaya, slogani fikir sanmaya, benim attigim slogani begenmeyen fevkalade kusurlu ve at gozluklu bir esektir filan gibi yaklasimlarla kendisini tatmin etmeye yatkin ve iyi/kotu niyetle bu ozellikleri dibine kadar kullanilan bir genclik var bu memlekette. FM gibi sitelerin teknik insanlarin 'bunu herkes bilir' diye iman ettikleri konularda iclerine 'bir dakika' dedirtecek supheleri sokmaya yarayacagini dusunuyorum. Bu bakimdan bu son iki windows haberine gelen tepkiler faydali olabilir herhalde.

0
skoylu
Külliyeten yanlış yoldasınız. Bir network'un güvenliği istemcilerinden değil, kendinden sorulur. Networku öyle yapmalısınız ki, kullanıcı ne yaparsa yapsın, network policy'lerinin dışına çıkamasın. Ama mesela evine gidince canı ne istiyorsa yapsın. Farzedin bir virüs bulaştırırsa? Network bundan kendini koruyabiliyor olmalıdır bu halde. Böyle clientleri sözde "trusted" yapmakla hiç bir güvenlik vs. önlemi almış olmazsınız, ancak kendinizi kandırırsınız..
0
ttk
Bu açıklayıcı cevap için teşekkürler.
Yanlış giden bir şeyler olduğunu hissedip bilemeyince, doğru cevabı bulamayınca insanda ister istemez bir huzursuzluk oluyor.
Burada faturanın windows'a çıkarılamayacağını düşünürken bilgi işlem yöneticilerinin "kullanıcının elini kolunu gereksiz yere ağ dışında bile bağlamaları" noktasını görememiştim.
Paylaşmanın çok büyük bir faydasını daha bu örnekle görmüş oldum. İçine kapanıp paylaşmaktan kaçınanlar gelişmeden uzak kalıyorlarmış sahiden.
0
bm
Bir network'un güvenliği istemcilerinden değil, kendinden sorulur. Networku öyle yapmalısınız ki, kullanıcı ne yaparsa yapsın, network policy'lerinin dışına çıkamasın.

Bunu ciddi anlamda saglam olarak end-to-end filan gibi seyleri oldurmeden yapmanin yolu var mi bilemiyorum ben. IT idarecileri boyle dusunmuyorlar tabii, gunu, ayi, seneyi kurtarmanin getirisi var.

Ama mesela evine gidince canı ne istiyorsa yapsın. Farzedin bir virüs bulaştırırsa? Network bundan kendini koruyabiliyor olmalıdır bu halde.

Iyi de is sadece networku korumak degil, makinede bilgi de olabiliyor. Bu eve goturulebilen makineler o acidan da dert (calinabiliyorlar da tabii).

Böyle clientleri sözde "trusted" yapmakla hiç bir güvenlik vs. önlemi almış olmazsınız, ancak kendinizi kandırırsınız.

Biraz daha ciddi anlamda 'trusted' yapmaya kalkinca da bu sefer baska islere kapi aciliyor.

Ben bu konulara hakim filan degilim, ama burada cok ciddi problemler oldugunu goruyorum. Windows/Linux isi degil bunlar, platform ve tedarikciden bagimsiz olarak genel anlamiyla bu problemleri (bir takim ozgurlukleri muhafaza edecek sekilde) cozmeyi _bilmiyoruz_. Dogru sorulari sormaya basladigimizdan da emin degilim (ama dedigim gibi bilmiyorum). Sundan eminim ama: gundelik islerdeki anlami disinda Windows veya Linux kullanimini yayginlastirmak icin guvenlik ocusunu kullanmak bu isleri anlamaya hizmet etmiyor. Insanlari 'Windows fenadir Linux iyidir'e inandirmak belki kotu bir sonuc degil, ama bunu problem Windows problemi seklinde algilamalari bu 'tedavi'nin yan tesiri olacaksa buradaki kazanc en iyi durumda dahi cok kisitli kalacak.

0
cayfer
Sanırım ne demek istediğimi bir tek skoylu anladı.

Mesele o şirketteki sistem/ağ yöneticisinin neyi nasıl yaptığı veya nasıl yapsa daha iyi olurdu meselesi değildi. Mesele root/admin şifresinin saklanarak bilgisayarın korunmasının ne kadar normal bir tavır olduğu meselesi hiç değildi.

Bir kuruluşun Windows'u kullanım platformu olarak seçtiğinde neler olduğuna dikkati çekmek ve bunun insanların ellerini ayaklarını ne denli sıkı sıkıya bağladığını vurgulamak istemiştim.

Personelinize son derece güzel/yetenekli/hızlı/kapasiteli bir bilgisisayar veriyorsunuz sonra bunu bir "dump" terminal gibi kullanması için gerekli düzenlemeleri yapıyorsunuz. Yapmazsanız, şirketinize ya da ağınıza çok büyük tehdit oluşturuyor. İşte kabullenemediğim bu!

Oysa o şirket, CFO'snun kullanması gereken yazılımı dizüstü bilgisayara değil de şirketeki bir bilgisayara yükleseydi; X ile uzaktan erişimi sağlasaydı güvenlik sorunları büyük ölçüde azalacak; hayat da olması gerektiği gibi CFO için kolaylaşacaktı.

Benzeri işlerin şirket tarafından size verilen otomobilde yapıldığını bir düşünün: Klima cihazı var ama kullanamazsınız, çünkü sonra üşütür, grip olur işe gelemezsiniz. Bu otomobille otoyola çıkamazsınız; yoksa birileri gelir arabanıza çarpar. Bozulursa kaputu açamazsınız. Alışverişten sonra bagajı açıp eşyalarınızı oraya koyamazsınız; çünkü aldığınız süt dökülebilir.

0
bm
Bir kuruluşun Windows'u kullanım platformu olarak seçtiğinde neler olduğuna dikkati çekmek ve bunun insanların ellerini ayaklarını ne denli sıkı sıkıya bağladığını vurgulamak istemiştim.

Bilisimin ozellikle IT baglamindaki bilisimin problemlerini Windows'a bagliyorsunuz ama. Bu vurgu dogru degil. Akademik oldugunuzu soyluyorlar, lutfen yapmayin boyle. Bilgisayar Bilimcileri olarak cozemedigimiz ve mevcut cozumlerini de son kullaniciya indiremedigimiz bir problem bu (cozum biliyorsaniz lutfen yazin, asagida ozetlediginiz sey cozum degil). Eger akademik insanlar (ve kusura bakmasin kimse) TUBITAK filan gibi akademik ozelligi olan kuruluslar problem Mikrosofttan ibaretmis gibi yaparlarsa genclerin ogrenmek yerine taraf tutar gibi platform tutmalarina nasil engel olacagiz? Bu konuda haksiz, cahilce ve yanlis dusunuyor olmayi ne kadar arzu ediyorum anlatamam, lutfen oyle bir cevap verin ki bu yaziya, ozur dilemek zorunda kalayim. Hatta memnuniyetle bu yazdigimi 80gr kagida basip yerkenki resmimi koyacagim buraya.

Personelinize son derece güzel/yetenekli/hızlı/kapasiteli bir bilgisisayar veriyorsunuz sonra bunu bir "dump" terminal gibi kullanması için gerekli düzenlemeleri yapıyorsunuz.

X 'smart' terminal mi oldu simdi?

X ile uzaktan erişimi sağlasaydı güvenlik sorunları büyük ölçüde azalacak; hayat da olması gerektiği gibi CFO için kolaylaşacaktı.

Herhalde acik X'in guvenli oldugunu kastetmediniz. X+ssh, daha iyisi belki LBX+ssh bir cozum olabilir. Veya eski GraphOn'un cozumleri (simdi baska birsey oldu, windows icin de vardi son baktigimda) calisabilir. Ama temelde Windows terminal server veya diger cozumlerden cok da farkli degil bu. Hic merak etmeyin, insanlar indoktrine olmadan evvel bugun Windows'a bagirdiginiz gibi X'e de bagiriyorlardi (Unix Haters Handbook'ta komik orneklerini gorebilirsiniz), Robert Morris 'yahu bu guvenli degil' diye kurtcuk yazdiginda IIS'i hedeflemiyordu.

Bahsettiginiz tip cozumler de vardi aslinda (uzun sure 14.4 modem uzerinden siya beyaz GraphOn X-terminal kullandim,_ben_ memnundum ama ben 5 sene evvelki Linux'tan da memnun kalirim, KDE/GNOME vs.'ye niye efor harcanir anlamam). Insanlar renk, surat, gecikmesi az grafikler vs. istediler, sonra ucakta, yazlik evde, kahvede calismak/oynamak istediler ve bu islere yarayan ve iyi kotu insanlarin kullanabildikleri makinelerin fiyatlari hacimle dustu. Sizin soylediginiz X cozumu milyonlarca ev kullanicisinin yaptigi harcamayla buyuyen uretim hacimlerine ulasmayacagi icin fiyati dusen bir cozum olmadi.

Ustelik alternatif bir evren bile dusunsek, ortaya cikan resimde mesela Linus evine tam bir bilgisayar yerine bir X-terminal aliyor. Daha kotusu var: biz evlerimizde X-terminal tipi seylerle simdi Telekom'dan sikayet ettigimiz gibi (Turkiye gibi yerlerde devletin olacak) merkezi sunucularin kifayetsizligindan ve pahaliligindan sikayet ediyor oluyoruz. Hatta belki de sikayet filan da edemiyoruz cunku dunyadan haberimiz olamiyor!

0
bm
Bir de komiklik ekleyeyim. Yukarida bahsettigim UNix Haters Handbook'tan[1] 181. sayfa alintisi. X pencere sistemi konferansinda dagitildigi soylenen bir bildiri. 1990larin basi olsa gerek (Mikrosoft daha Win-95'i dahi cikartmamis, yani boyle bir 'dusman' yok). Metin olarak alintiliyorum (lutfen komiklik degeri oldugunu dusunerek okuyun):
Official Notice, Post Immediately X Dangerous Virus! First, a little history: The X window system escaped from Project Athena at MIT where it was being held in isolation. When notified, MIT stated publicly that "MIT assumes no responsibility..." This was a very disturbing statement. It then infiltrated Digital Equipment Corporation, where it has since corrupted the technical judgment of this organization. After sabotaging Digital Equipment Corporation, a sinister X Consortium was created to find a way to use X as part of a plan to dominate and control interactive window systems across the planet. X windows is sometimes distributed by this secret consortium free of charge to unsuspecting victims. The destructive cost of X cannot even be guessed. X is truly obese--whether it's mutilating your hard disk or actively infesting your system, you can be sure it's up to no good. Innocent users need to be protected from this dangerous virus. Even as you read this, the X source distribution and the executable environment are being maintained on hun- dreds of computers, maybe even your own. Digital Equipment Corporation is already shipping machines that carry this dreaded infestation. It must be destroyed. This is what happens when software with good intentions goes bad. It victimizes innocent users by distorting their perception of what is and what is not good software. This malignant window system must be destroyed. Ultimately, DEC and MIT must be held accountable for this heinous software crime, brought to jus- tice, and made to pay for a software cleanup. Until DEC and MIT answer to these charges, they both should be assumed to be protecting dangerous software criminals. Don't be fooled! Just say no to X. X windows. A mistake carried out to perfection. X windows. Dissatisfaction guaranteed. X windows. Don't get frustrated without it. X windows. Even your dog won't like it. X windows. Flaky and built to stay that way. X windows. Complex nonsolutions to simple nonproblems. X windows. Flawed beyond belief. X windows. Form follows malfunction. X windows. Garbage at your fingertips. X win- dows. Ignorance is our most important resource. X windows. It could be worse, but it'll take time. X windows. It could happen to you. X windows. Japan's secret weapon. X windows. Let it get in your way. X windows. Live the nightmare. X windows. More than enough rope. X windows. Never had it, never will. X windows. No hardware is safe. X windows. Power tools for power fools. X windows. Power tools for power losers. X windows. Putting new limits on productivity. X windows. Simplicity made complex. X windows. The cutting edge of obsolescence. X windows. The art of incompetence. X windows. The defacto substandard. X windows. The first fully modular software disaster. X windows. The joke that kills. X windows. The problem for your problem. X windows. There's got to be a better way. X windows. Warn your friends about it. X windows. You'd better sit down. X windows. You'll envy the dead. FIGURE 2. Distributed at the X-Windows Conference
[1] http://research.microsoft.com/~daniel/uhh-download.html
0
cayfer
problem Mikrosofttan ibaretmis gibi

Problem MS'den ibaret değil elbette. Ama problemlerin çoğu MS ile ilgili.

genclerin ogrenmek yerine taraf tutar gibi platform tutmalarina nasil engel olacagiz?

sayfalarca yazmamın nedeni de bu işte... MS dışında da çözümler olduğu, tek yolun MS ürünlerindeki sıkıntılara katlanmak olmadığını, bunları aşmak için çuvalla para harcamaya gerek olmadığını anlatmaya çalışıyorum.

X 'smart' terminal mi oldu simdi?

CFO'nun kullanması gereken şirkete özel bir uygulama programından söz etmiştim en başta. Yoksa herşey için X demedim.

Herhalde acik X'in guvenli oldugunu kastetmediniz.

Evet kasdetmedim. Ancak siz güvenlik için eklenmesi gerekenleri listelemişsiniz zaten.

biz evlerimizde X-terminal tipi seylerle simdi Telekom'dan sikayet ettigimiz gibi (Turkiye gibi yerlerde devletin olacak) merkezi sunucularin kifayetsizligindan ve pahaliligindan sikayet ediyor oluyoruz.

Hangi cümlemden böyle bir platform önerdiğimi çıkardınız, anlayamadım.

Windows Terminal server biz çözüm. Haklısınız; ancak bu çözümü düşünmeden önce bakılması gereken iki Microsoft linki vereceğim:

Windows Server Licensing Model
Windows Server 2003 Pricing

Sanırım insanların bu teknoloji ile çözüm için para ödenmesine gerek olmadığını bilmeye hakları var!

Öte yandan, Microsoft Terminal Services yazılımını bir çözüm olarak önerdiğinde neden

Daha kotusu var: biz evlerimizde X-terminal tipi seylerle simdi Telekom'dan sikayet ettigimiz gibi (Turkiye gibi yerlerde devletin olacak) merkezi sunucularin kifayetsizligindan ve pahaliligindan sikayet ediyor oluyoruz. Hatta belki de sikayet filan da edemiyoruz cunku dunyadan haberimiz olamiyor!
diye endişeye düşmüyorsunuz da ben X deyince endişeleniyorsunuz?
0
bm
Öte yandan, Microsoft Terminal Services yazılımını bir çözüm olarak önerdiğinde neden [bm:] Daha kotusu var: biz evlerimizde X-terminal tipi seylerle simdi Telekom'dan sikayet ettigimiz gibi (Turkiye gibi yerlerde devletin olacak) merkezi sunucularin kifayetsizligindan ve pahaliligindan sikayet ediyor oluyoruz. Hatta belki de sikayet filan da edemiyoruz cunku dunyadan haberimiz olamiyor! diye endişeye düşmüyorsunuz da ben X deyince endişeleniyorsunuz?

Mesleyi MS/X olarak almadim ben onu yazarken, hepimizin isine yarayan ful kapasiteli ve guclu bilgisayar ile tezat olusturan merkezi idareli ve lokalde onyuz (cesitli akil seviyelerindeki terminal) araciligiyla kullanilan model olarak aldim. Kullanicinin onune tam guc ve yeterli donanim destegi verip bir de ozgur biraktigimiz zaman ortaya cikan meselelerin hallinin yolunu (baska sakincalar dogurmayacak sekilde) bilmiyoruz henuz anafikrine atfen yani. PC (genel anlaminda ve bu fiyatlari getiren hacimli uretim ile) olmasaydi bu problemler olmazdi elbette, ama bir suru baska sey eksik kalirdi diye dusunuyorum.

Sanırım insanların bu teknoloji ile çözüm için para ödenmesine gerek olmadığını bilmeye hakları var!

Gayet tabii. Bunun aksini iddia eden yok ki? Is Mikrosoft'un Mikrosoft oldugu icin guvenlik ve binbir bela problemi olmasindan, 'para' problemi haline mi geldi? Yazilimi parayla satiyorlar diye bir baslik olsaydi hic kendimi ve sizi yormazdim. Niye bu 'problemin cogu Mikrosoft' isine tepki gosterdigimi izah etmeye calistim. Elbette MS'in bu islerin kotu olmasinda dahli var, ama izah ettiginiz problem bu bakimdan bunu gosteren bir problem degil. Ustelik halletmeyi bilmedigimiz daha ciddi bir problem var, o MS'e indirgedigi icin yaygin kulturu yanlis besliyor diye endiseleniyorum. Endisemi paylasmiyor olabilirsiniz tabii, ona birsey diyemem.

0
bm
Bir dakika, kusura bakmayin simdi farkettim, 'alternatif evren bile dusunsek' diyerek basladigim paragraftan cumleleri iki yere alintilayip sormussunuz. Ben genelde 'yahu muhakkak duzgun ifade edemimisimdir' deyip sorulan soruya cevap veriyorum ama simdi farkettim ki bastan da acikmis. O cumleyi gormediniz herhalde?
0
T-u-N-i-X
Açıkcası sinirlenmenizi, kabullenememenizi anlayabiliyorum ama sorunun tam olarak Windows'la alakalı olduğunu düşünmüyorum. Sorun bence bu işi yapan firmayla alakalı... Yani onlar bunları yasaklamasa Windows size işinizi görmeniz için birşeyler sağlıyor ve siz de işinizi görebiliyorsunuz. Ha; Windows'a virüs bulaşması, SP1 yüklü makinenin sırf SP2 yüklü olmadığı için internete çıkarılamaması falan (bu okulda sık sık yaşanan bir senaryo) gibi konularda hak veririm. Çünkü bu tamamen Microsoft'un sorunu... Bilgisayarında SP2 yüklü olan arkadaşım bile internet'e çıkamıyor çünkü 1 dk sonra sistemi kapanıyor. Ancak söyledikleriniz Linux'da da gayet olabilecek birşey... Yani admin şifresi size verilmediği sürece ne wireless vb bir ortama manuel olarak ip atayabilirsiniz, ne de başka birşey yapabilirsiniz. Günlük hayatta sürekli olarak Linux kullanıyorum ve her yerde özgür yazılımı savunuyorum. Ancak Windows'a bu kadar yersiz bir şekilde yüklenilmesini ve bunun da FazlaMesai gibi bir sitede çıkmasını doğru bulmuyorum şahsen.... FazlaMesai'de eskiden daha dolu dolu şeyler okuduğumu hatırlıyorum. Sitede cidden hiçbir şey bilmediğimi hissederdim o zamanlar, şimdiyse ya ben çok geliştim ya da burası biraz yavanlaştı. Şu sıralar burada yazanları bir kategoriye sokarsak arada sırada çıkan istisnaları saymazsam sürekli olarak lisp, pardus haberleri ve microsoft'a yüklenen gereksiz şeyler çıkıyor. FazlaMesai misyonundan sapıyor gibi geliyor ya da ben bu aralar fazla hassaslaştım da böyle şeyler düşünüyorum. İçeriği biraz daha ayıklayıp böyle şeyleri forumlarda tartışmaya açsak daha iyi olur diye düşünüyorum.
0
xelon
Günlük hayatta sürekli olarak Linux kullanıyorum ve her yerde özgür yazılımı savunuyorum. Ancak Windows'a bu kadar yersiz bir şekilde yüklenilmesini ve bunun da FazlaMesai gibi bir sitede çıkmasını doğru bulmuyorum şahsen.... FazlaMesai'de eskiden daha dolu dolu şeyler okuduğumu hatırlıyorum. Sitede cidden hiçbir şey bilmediğimi hissederdim o zamanlar, şimdiyse ya ben çok geliştim ya da burası biraz yavanlaştı. Şu sıralar burada yazanları bir kategoriye sokarsak arada sırada çıkan istisnaları saymazsam sürekli olarak lisp, pardus haberleri ve microsoft'a yüklenen gereksiz şeyler çıkıyor. FazlaMesai misyonundan sapıyor gibi geliyor ya da ben bu aralar fazla hassaslaştım da böyle şeyler düşünüyorum. İçeriği biraz daha ayıklayıp böyle şeyleri forumlarda tartışmaya açsak daha iyi olur diye düşünüyorum.

Valla katılmamak elde değil. Nerdeyse açtığım her sayfada M$'e bir bindirme yapılıyor. Aradan biri çıkıp "ya linux'te de şu şöyle kötü" deyince ortalık karışıyor. Linux'te ki bir problemi söyleyeni afaroz ediyorlar.

Bizim kullanıcı(yada geliştirici) olarak yapmamız gereken şey kullandığımız yazılımları daha iyi hale getirmek için yapıcı eleştiriler yapmaktır. Açık kaynaklı projeler içinde M$ ürünleri içinde sorunlara biraz daha nesnel bakmamız gerek.

Makale bende editör tarafından incelenmediği izlenimini bıraktı. Umarım editör(ler) bundan sonra daha dikkatli olur(lar).
0
bio
Bu yazıyı yazan bey bir üniversitede öğretim görevlisi olduğu için, editörler, yazılanların bir nebze objektiflik süzgeçinden geçmiş olduğunu varsaymış olacaklar. Ben açıkçası kendisinin hiçbir yazısı veya yorumunda buna rastlayamadım ama Allah'tan ümit kesilmez.
0
loker
Valla katılmamak elde değil. Nerdeyse açtığım her sayfada M$'e bir bindirme yapılıyor. Aradan biri çıkıp "ya linux'te de şu şöyle kötü" deyince ortalık karışıyor. Linux'te ki bir problemi söyleyeni afaroz ediyorlar.

Bir düşünsek, acaba bunun nedeni, m$'in dünyanın en büyük şirketi, patronlarının da en çok para kazanan insanlar ve ürünlerinin de gayet karşılığını beklemenizi haklı çıkartacak derecede pahalı olmasına karşın rezalet bir kaliteyle çalışabildiklerine sıkça tanık olunması; buna karşın linux'un bir yerde tamamen gönüllülük esasına göre gelişen ve kullanılmasını geçtim, paylaşılması, değiştirilmesi için hiçbir karşılık beklenmeyen bir platform (ürün demekte zorlanırım, zira meta değil) olması bunda ne kadar etkilidir???

Ben mesela windows'a saldırdığım kadar macos*'a saldırmam... ki aslında BSD lisansının avantajı sayesinde açık kaynak kod dünyasının birikimini kendisi için kullanıyor, daha çok kızmam gerekir... oysa kızmam, saldırmam, çünkü adam parasının karşılığını veriyor. Vaad ettiği herşeyi gerçek kılıyor. E isteyen gider alır o zaman bana ne diyip, susup oturuyorum.

Daha da önemlisi mac safari diye bir tarayıcı yaparken, W3C diye bir konsorsiyum olduğunu unutmuyor, yayınlanan kuralları doğru uygulayan bir yazılım geliştiriyor. Yani açık standartlarla uyumlu...

Oysa M$, paşa gönlü öyle istediği için o kuralsetlerine uymuyor, dolayısıyla siz ya dünya standartlarına ya da m$ standartlarına uygun site yapmak zorunda kalabiliyorsunuz. Geçen gün bir kodu düzeltmem gerekti... Eklemek istediğim özellik firefox / safari / konqueror gibi araçlar için 4 satırlık bir css eki olarak yeterliydi, ie ile bu doğru çalışmadığı için 50-60 satır kod yazmak durumunda kaldım.

Eh afedersiniz ben saldırırım böyle şirkete... Tutarım linux'un tarafını...

0
xelon
Ben mesela windows'a saldırdığım kadar macos*'a saldırmam... ki aslında BSD lisansının avantajı sayesinde açık kaynak kod dünyasının birikimini kendisi için kullanıyor, daha çok kızmam gerekir... oysa kızmam, saldırmam, çünkü adam parasının karşılığını veriyor. Vaad ettiği herşeyi gerçek kılıyor. E isteyen gider alır o zaman bana ne diyip, susup oturuyorum.

Eee, tamam işte neden M$ için de aynı şeyi demiyorsun. Sonuçta isteyen gidip alır.

Oysa M$, paşa gönlü öyle istediği için o kuralsetlerine uymuyor, dolayısıyla siz ya dünya standartlarına ya da m$ standartlarına uygun site yapmak zorunda kalabiliyorsunuz. Geçen gün bir kodu düzeltmem gerekti... Eklemek istediğim özellik firefox / safari / konqueror gibi araçlar için 4 satırlık bir css eki olarak yeterliydi, ie ile bu doğru çalışmadığı için 50-60 satır kod yazmak durumunda kaldım.

Ben de M$'in dünyada ki standartlara uymayıp kendi standartlarını dayatmasına uyuz oluyorum. Ama kimse IE için HTML kodlarında düzenleme yapmasa o zaman M$ standardı diye bişey kalmaz. Bu da bizim elimizde. Eğer M$'e bu kadar karşıysanız o zaman o düzenlemeyi yapmayacaksınız. Eğer patron bunu zorunlu kılıyorsa o zaman kendi ideolojinize daha uygun bir iş bulun. M$'in tabiki herkes tarafından bilinen birçok yanlışı ve sorunu var. Ama bu yazıdaki gibi olmayan şeyleri de adamlara yıkmanın hiçbir doğru tarafı yok. Bu Open Source projeleri içinde geçerli. Eleştirilerde daha dikkatli olmak lazım.
0
loker
m$'in yaptığını yapıp "bana ne o kullanıcılardan" diye yaklaşırsam bu m$'e değil, benim sayfamı ziyaret edip bilgi almaya çalışan insanlara kötülük olur. Ki bu arada bir tane yorumdan yola çıkarak patronumla ilişkime kadar varmanız da göz yaşartıcı zira bir örnek verdim sadece... ne patronum istedi, ne de biri zorladı... vaktiyle başıma gelmiş olan ve anlattığım gibi olmasının daha doğru olacağı bir örnek...

Herhalde iş dünyası, müşteri ilişkileri vs. gibi olaylarda tecrübeniz az. 17 yaşındayken ilk büyük projemi yapmış olmanın gazıyla ben de aynı mantığa kapılmış ve siteye ie ile girilememesini sağlayan bir javascript koymuştum... gençlik işte...

Keza hamdolsun söylediğiniz öküzlüğü yapsam patron(!)umun karışmayacağı bir hayat tarzını 11 yıldır iş hayatıma yansıtabiliyorum... Hele ki şimdiki işimde hiiiç karışmazlar :-))) ama söylemek istediğim şey başka, konu ile alakalı olan kısmını basitçe tekrarlayayım:
MacosX standartlara uygun, dolayısıyla ona küfretmiyorum, m$ ise uymuyor o yüzden küfrediyorum...

0
xelon
m$'in yaptığını yapıp "bana ne o kullanıcılardan" diye yaklaşırsam bu m$'e değil, benim sayfamı ziyaret edip bilgi almaya çalışan insanlara kötülük olur. Ki bu arada bir tane yorumdan yola çıkarak patronumla ilişkime kadar varmanız da göz yaşartıcı zira bir örnek verdim sadece... ne patronum istedi, ne de biri zorladı... vaktiyle başıma gelmiş olan ve anlattığım gibi olmasının daha doğru olacağı bir örnek... Herhalde iş dünyası, müşteri ilişkileri vs. gibi olaylarda tecrübeniz az. 17 yaşındayken ilk büyük projemi yapmış olmanın gazıyla ben de aynı mantığa kapılmış ve siteye ie ile girilememesini sağlayan bir javascript koymuştum... gençlik işte...

Siz de bir yorumdan tecrübesiz olduğum kanısını çıkarmışsınız. Size de bravo. :)

Keza hamdolsun söylediğiniz öküzlüğü yapsam patron(!)umun karışmayacağı bir hayat tarzını 11 yıldır iş hayatıma yansıtabiliyorum... Hele ki şimdiki işimde hiiiç karışmazlar :-))) ama söylemek istediğim şey başka, konu ile alakalı olan kısmını basitçe tekrarlayayım: MacosX standartlara uygun, dolayısıyla ona küfretmiyorum, m$ ise uymuyor o yüzden küfrediyorum...

Konuyu makaleden çok farklı bir boyuta çektik. Biz yanlış bir yorumdan bahsederken, şimdi MacosX'emi yoksa M$'emi küfredelim konusuna geldik. Demek istediğimi anlatamadım. Kusura bakmayın.
0
loker
Evet konudan çok çıktık, vardığımız yerden de konu çıkmaz... Tecrübesiz olduğunuz sonucuna varmış değilim, sadece biraz yansıtma... ;-) Başka konularda görüşmek üzere, iyi günler...
0
anonim
Tipik bir "cayfer cehaleti" vakası.

Uluslararası şirketlerde, kablosuz ağ teknolojisinin yeterli güvenliğe sahip olmadığı gerçeğine dayanan bir güvenlik politikası var. Şirket binası dahilinde kablosuz ağ kullanımına izin verilmez ve kullanıcıların havaalanı gibi ne idüğü belirsiz ağ bağlantılarını kullanarak şirket hattına bağlanmaları istenmez. Bunun Windows kullanmakla falan yakından uzaktan alakası yok. Bu kablosuz ağ teknolojisinin yeterince güvenli olmamasıyla ilgili bir konu. Linux tabanlı bir işletim sistemi de kullanıyor olsa aynı kurallar geçerli olacaktı.

Windows'taki admin parolası ile Linux'taki root kullanıcı mantığının hiçbir farkı yok. Siz bir sistem yöneticisi olarak, sizi arayan herkese root parolasını veriyor musunuz ki adamın Windows'ta admin parolası kullanmasını garipsiyorsunuz?

Benim anlamadığım, bu pek üst rütbeli arkadaş ki kendisi rütbesi itibariyle şirket politikalarını ve prosedürlerini herkesten daha iyi biliyor olmalı, yurtdışına çıkmadan önce neden yurtdışından bağlantı için gerekli yazılımların kurulumunu IT departmanına yaptırmaz da dış kapının dış mandalı arkadaşına, şirketin çok gizli bilgilerinin de içinde bulunduğu dizüstü bilgisayarını emanet eder?

Türkiye'de Linux'u bir yerlere getirmeye çalışan adamların seviyelerine ve yöntemlerine bakıyorum, vay halimize diyorum... Size önerim, Windows ile ilgili olumsuz yazılar yerine olumlu yazılar yazmanız, kurduğunuz mantıkların kalitesine bakarak bu şekilde Linux camiasına daha iyi yönde hizmet edeceğinizi düşünüyorum.

Sevgiler
0
bm
Türkiye'de Linux'u bir yerlere getirmeye çalışan adamların seviyelerine ve yöntemlerine bakıyorum, vay halimize diyorum... Size önerim, Windows ile ilgili olumsuz yazılar yerine olumlu yazılar yazmanız, kurduğunuz mantıkların kalitesine bakarak bu şekilde Linux camiasına daha iyi yönde hizmet edeceğinizi düşünüyorum.

Genelleme yapmadan soylenirse, size katiliyorum. Bir de hikaye anlatayim, ben bir ara yurt disinde Turkiye'ye net uzerinden danismanlik yapiyordum ve daha genc arkadaslarin linuxlu sitemleri kurup ayakta tutmalarina yardim ediyordum. Onlar bir ara Murat Yıldırımoğlu diye birinin yazilarini bana yollayip 'bak abi neler diyor' diye haber vermislerdi. Baktim yazdiklari pek olacak gibi degil, yazdim ben de kendisine. Bir iki mail geldi gitti, sonunda bana 'valla sizin oldugunuz yerde farkli olabilir, ama ben buradaki Linuxcularla ugrasa ugrasa bu hale geldim' manasina gelecek birsey soyledi sonunda. Ben bunu bir kenara yazmistim aklimda. Ikiye yakin senedir FM'ye bakiyorum buradaki bazi yazismalardan edindigim intiba bana Yıldırımoğlu'nun (hele o zaman) en azindan insani bakimdan hakli olabilecegini soyluyor.

Gayet tabii bunlar degisecek zamanla, bazen bazi seyler cok goze batsa da gayet ciddi bilgi birikimine ulasmis guruplar da var. Bir de 'Linuxcu' diye etiketleyip herkesi genellemeye her hareketi o 'Linuxcu'ya maletmeye cok yatkin olmamak lazim. Ucuncu birsey soyleyeyim: PR'in yalan olmasi elbette gerekmiyor, ama yalan/carpitma vs.'den dolayi calismayan PR da (eger baska problemleri yoksa) pek olmuyor. Benim midem kaldirmaz, ama midesi kaldiracak insanlar -- ozellikle bir dava anlayisi yerlesmisse -- bulunur ve 'kotu' olmalari gerekmez. Linux acisindan karamsar olmayin demek istyorum.

0
SubZero
Hiç anlamıyorum. Sanki root/wheel-user şifresini unutmuş bir kullanıcı için aynı sorunlar mevcut değil mi yani?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MS´in IE için yayınladığı yama çalışmıyor

julyano

Güvenlik uzmanlarının açıklamalarına göre Internet Explorer´daki bir açığı kapatmak için Microsoft´un yayınladığı yama çalışmıyor.

"Nesne tipi" açığı eEye Digital tarafından 4 ay önce bulunan ve duyurulan açık için yamayı Microsoft 20 Ağustos tarihinde yayınlamış 28 Ağustos tarihinde ise hata yaptıklarını açıklayıp bir defa daha yayınlamıştı. Fakat güvenlik uzmanlarına göre Microsoft'un yayınladığı yamaların hiçbiri çalışmıyor.

Vista'yı 2007'nin 2. çeyreğinden önce beklemeyin

anonim

Gartner'in yaptığı araştırmaya göre Microsoft'un bir sonraki Windows sürümü olan Vista'nın 2007'nin 2. çeyreğinden önce piyasaya çıkmayacağı tahmin ediliyor. Kaynak

En sinsi bilgisayar solucanı

pulsar

Bilgisayar virüsleri insanların kendilerini aktif hale getirmesi için bin bir türlü numaraya başvurdu, ancak son olarak yayılan bir virüs sinsilik konusunda öncekilere göre daha iddialı gözüküyor. Hard ya da Symantec virüsü olarak bilinen yeni solucan, kendisini bir anti-virüs uyarısı olarak ‘gizliyor’.

Hailstorm Microsoft´un 2003 planından çıkartılmış.

conan

.NET My Services Microsoft'un oldukça önem verdiği XML web servislerinden birisiydi. Microsoft, kod adı Hailstorm olan ve içinde elektronik online adres defteri, online telesekreter gibi 14 tane servis barındıran bu projesini 2003 planından çıkarmış görünüyor. My Services'ın başlangıç tarihi geçtiğimiz Nisan ayında da yaklaşık 8 ay ileriye atılmıştı.

İki gün once açıklanan 2003 planında web servisleri ile ilgili tek madde XML protokolleri üzerineymiş. Şirket 2003de web servislerinin güvenliğini arttırmak üzere VeriSign ve IBM'in kaleme aldıkları WS-Security standartını uygulama yönünde çalışmalar yapacagını da belirtmiş.

Microsoft GNU/Linux ile Savaşında Yeni Bir Yöne Kayıyor

anonim

News.com´un haberine göre Microsoft tarafından finanse edilen " bağımsız " araştırmalar serisi çerçevesinde Get The Facts kampanyası başlatıldı. Kampanya çerçevesinde Microsoft TCO kavramından vazgeçip " interoperability " kavramını tartışmaya açmak istiyor.