VCD, DVD ve CD’ler ''Sertifika'' ile Çoğaltılacak

0
FZ
Fikri mülkiyet haklarının korunması ve etkin bir şekilde takibinin sağlanması amacıyla, fikir ve sanat eserlerinin tespit edilmesi ve çoğaltılmasına ilişkin materyalleri üreten veya ithal eden veya bu materyallerin dolum, çoğaltım ve satışını yapan veya herhangi bir şekilde yayanlar Kültür Bakanlığı tarafından sertifikalandırılacak. Yönetmelik kapsamına bilgisayar sektöründeki VCD, DVD, CD üreticileri, dolumcuları ve satıcıları da giriyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte, fikir ve sanat eserlerinin tespit edilmesi ve çoğaltılmasına ilişkin materyalleri üreten veya ithal eden veya bu materyallerin dolum, çoğaltım ve satışını yapan veya herhangi bir şekilde yayanlar Kültür Bakanlığı tarafından verilecek sertifika ile çalışabilecekler.

Devletimiz yine iş başında. GNU/Linux CD'leri çoğaltıp satan arkadaşlara da kolay gelsin. Bol sertifikalı günler. Hayırlı uğurlu olsun memlekete... Haberin kaynağı ve devamı: http://turk.internet.com

Görüşler

0
pirx
Bravo , son derece yaratıcı bir çözüm. Kim akıl ettiyse kutlamak boynumuzun borcudur.

Bandrol de devam edecek miymiş acaba?
0
pirx
Ya jeton geç düştü , sertifika="yeni vergi kalemi"nin kahverengisi mi acaba?
0
zekeriya_akyildiz
Bu yöntem Almanyada fotokopi çekenler için uygulanıyor; her fotokopi cihazında bir sayaç var ve nekadar fotokopi çektiyseniz ona göre para(vergi) kesiliyor(işyeri sahibi olarak düşünün). Tabii haliyle fotokopi fiyatıda artıyor ama şöyle güzel bir tarafı var kitabın fotokopiside şuç sayılmıyor çünkü toplana bu para gerekli yerlere ulaştırılıyor. Dikkat etmişsinizdir kitaplarda hep çoğaltmak yasaktır gibi şeyler yazar almanyada 5 fotokopiye kadar suç değil.

Şimdi eğer böyle birşey olursa binlerce dolara aldığınız Program cdlerini (oracle, ms server serisi felan) cdlerini kopyalamak suç sayılmaması gerekecek.
0
bm
Kanada'da da bos CD vs. uzerinde vergi var bu yuzden. Amerikan kongresi icin 'bastir parayi al kanunu' filan deyip duruyorum ama, orada hic olmazsa boyle seyler yok. Fotokopici kitap filan kopyalamaya kalkarsaniz basiniza dikilip n'apiyorsun diyor ve yaptirmiyor sadece. Bir ara buyuk ciltli kitaplari (musterimin musterisinin egitim kilavuzlari) PDF yaptirtiyordum, galiba telif sahibinden izin kagidi ile yapmaya razi oldu fotokopici. %100 calisan bir sistem degil tabi, ama 'nasil olsa sen hirsizsindir ver biraz para, devlet her seyi bilir en adil sekilde dagitir' yaklasimindan tarz olarak daha iyi bence. (Belki 'henuz' demeliyim, oranin da ne olacagi belli degil.)
0
demolish
"GNU/Linux CD'leri çoğaltıp satan arkadaşlara da kolay gelsin."

böyle bir yönetmeliğin çıkması, hazırda bulunan yasaların işletilemediğini, kolluk kuvvetlerinin zaafiyetini, adli sistemin tıkanmışlığını belgeliyor bence.

benim merak ettiğim başka bir husus var.
http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=12575

"Sertifika talebinde bulunan tüm "işletmeler" faaliyette bulundukları il müdürlüğünden temin edecekleri başvuru formunun ekinde, işyeri açma ruhsatı tasdikli örneği,..."

şimdi internet üzerinden cd satış yapanlar gerçek veya tüzel kişilere ait birer işletmemi yoksa kayıt dışımı çalışıyorlar. sertifika alabilmek için evvela ortada bir işletme olması lazım. cd satışı yapanlar eğer işletme değillerse öncelikle bir işletme haline gelip, kazancının vergisini ödemeye başlaması gerekiyor. ha ortada işletme var olsa bile sertifika alınsa bile ben cdleri hediye ediyorum diyemezsiniz çünkü maliye kapınıza dikilir.

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=213825&dept_id=1038
0
bm
Linuzcuyuz.biz haberine yaptigim alintiyi koyayim:

e) Fikir ve sanat eserlerinin ve bu eserleri içeren yapımlara ilişkin taşıyıcı materyallerin dijital iletim de dahil her türlü usul ve teknikle satış, dağıtım, ithalat ve pazarlamasını yapan veya bunları kiraya veren yerler. (vurgular benim BM)

Buna her yer dahil gozukuyor. Duz okursak, buraya yazdigimiz fikirlerimiz de dahil. Vmware 5.0 cikmis, bugun almayi dusunuyordum, ben de dahilim yani (ithalat ya!).
0
demolish
ayrıca bu yönetmeliğe göre ben gnu/gpl nin bana vermiş olduğu hakları kullanamıyorum.

"e) Fikir ve sanat eserlerinin ve bu eserleri içeren yapımlara ilişkin taşıyıcı materyallerin dijital iletim de dahil her türlü usul ve teknikle satış, dağıtım, ithalat ve pazarlamasını yapan veya bunları kiraya veren yerler."

çünkü ben işletme değilim fakat herhangi bir gpl dağıtımı kopyalayıp arkadaşıma vermek istiyorum. şimdi bu iş için önce bir işletme açmam ve daha sonra sertifika almammı gerekecek. yukarıdaki maddeden bu anlaşılıyor. yanlış mı anlıyorum?
0
bm
gnu/gpl nin bana vermiş olduğu hakları kullanamıyorum

GPL TC'de gecerli mi bunu bilmiyoruz. En azindan ben bilmiyorum. Uludag sayfalarina bakip duruyorum ne zaman 'gayri resmi ceviri' demeyi birakip 'evet resmi ve TC'de gecerli bir lisanstir' demeye baslayacaklar diye bekliyorum.

çünkü ben işletme değilim fakat herhangi bir gpl dağıtımı kopyalayıp arkadaşıma vermek istiyorum.

Iste bu memleket boyle kayit disi ve basibozuk isler yuzunden bu hale geldi. Yaziklar olsun, bir de akli calisan birine benzetmistim sizi. Bir kere bu urun memlekete nasil girdi? Nerede bunun TSE icazeti? Yoksa, yoksa, siz utanmadan bunu ithal mi ettiniz? HII?
0
demolish
"GPL TC'de gecerli mi bunu bilmiyoruz."

bizdeki telif hakkı yasaları ile çelişmiyorsa geçerlidir. sorun ne kadarının geçerli olduğunu, ne kadarının mevcut yasalarla çeliştiğini bilemememiz.

http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

8. If the distribution and/or use of the Program is restricted in certain countries either by patents or by "copyrighted interfaces", the original copyright holder who places the Program under this License may add an explicit geographical distribution limitation excluding those countries, so that distribution is permitted only in or among countries not thus excluded. In such case, this License incorporates the limitation as if written in the body of this License.

***

http://creativecommons.org/faq

"What legal standing will CC licenses have outside of the United States?

We and our lawyers have worked hard to craft the licenses to be enforceable in as many jurisidictions as possible. That said, we can not account for every last nuance in the world's various copyright laws, at least not given our current resources. We hope, as our resources and network of allies grow, to begin offering licenses designed for specific jurisdictions sometime in 2003. Please note, however, that our licenses contain "severability" clauses -- meaning that, if a certain provision is found to be unenforeceable in a certain place, that provision and only that provision drops out of the license, leaving the rest of the agreement intact."

http://creativecommons.org/worldwide/ar/

Creative Commons is working with Fundacion OSDE on porting the Creative Commons licence to Argentina.

http://creativecommons.org/worldwide/au/

The Australia license has now been integrated into the Creative Commons licensing process, so you are able to license your works under Australia's law.

Many thanks to all who contributed to the license-porting process. This page remains for reference.

***

http://www.netbul.com/superstar/telif/telifhakki1.asp

Aşağıda yazılı hususların herhangi birinin yasalar çerçevesinde, kanun koyucu, herhangi bir resmi mercii ya da mahkemelerce geçersiz addolunması diğer maddelerin geçerliliğini etkilemez.
0
bm
bizdeki telif hakkı yasaları ile çelişmiyorsa geçerlidir. sorun ne kadarının geçerli olduğunu, ne kadarının mevcut yasalarla çeliştiğini bilemememiz.

Ben GPL kullanan bir devlet kurulusu olduklari icin Uludag'dan bekliyorum bunun aciklamasini. Yaparlar herhalde.

Creative Commons'a dikkat cekmekte haklisiniz. Buraya uyarlanmasini ben de arzu ederim. Prosedur surada:

http://creativecommons.org/worldwide/overview

Ben daha hicbir memleket uyarlamamisken burada buna dikkat cekmeyi (nette ve gorutugum insanlarla) denedim, basarili olamadim. Ciddi bir avukatlik sirketi gerekiyor CC'cilerle calismak icin.
0
demolish
"Ben GPL kullanan bir devlet kurulusu olduklari icin Uludag'dan bekliyorum bunun aciklamasini. Yaparlar herhalde."

yapacaklardır heralde lakin ben başka birşeyi belirtmek istiyorum. bir programı yazan onu istediği kadar farklı lisansla dağıtabilir. neticede, uludağ için türkiyedeki yasalar göz önüne alınarak gpl ile mümkün olduğu kadar uyumlu olmaya çalışacak bir lisans geliştirilebir. böylelikle ürünün yurtdışı dağıtımı için gpl, yurtiçinde ise yeni yazılacak lisans* ile dağıtılabilir. böylelikle hem gpl nin türkiyedeki yasalara ne kadar uyumlu olduğuda anlaşılmış olur, hemde UEKAE bir takım hukuki sorunlarla başını ağrıtmamış olur. bu dünyadaki benzerlerinden birkaç gömlek üstün bir dağıtım hazırlamak kadar önemli.

UEKAE, türkiyedeki özgür yazılımın sadece teknik boyutunu düşünüp hukuki boyutunu bir kenara koymamalı. UEKAE nin maddi gücüde olduğunu varsayarsak telif hakları konusunda uzmanlaşmış avukat veya avukatlarla çalışabilirler. bu türkiyede özgür yazılımın kayıt içine alınması için önemli bir adım olur.

* bu lisans türkiyedeki özgür yazılım geliştiricileri içinde bir referans olabilir.
0
bm
yapacaklardır heralde lakin ben başka birşeyi belirtmek istiyorum. bir programı yazan onu istediği kadar farklı lisansla dağıtabilir.

Uludag icin bu ancak dagitimin boyuna gore cok kucuk bir miktar kod icin gecerli olabilir. GUI kismi GPL olmak zorunda, cunku eger Trolltech'e para vermezlerse QT LGPL degil direkt GPL ile dagitiliyor benim bildigim.

bu dünyadaki benzerlerinden birkaç gömlek üstün bir dağıtım hazırlamak kadar önemli.

Haklisiniz cok onemli. Ben dogru yerlere bakmiyor olabilirim ama bu kadar GPL iyidir yazisinin yaninda hic GPL TR'de gecerlidir yazisi gormedim. Belki bu calisma yapilmistir? (Bu arada bunu ABD icin de ancak tahmin ediyoruz, bir(kac?) kisi mahkemeye verildi ama ictihat teskil edecek karar cikmadan anlasmayla is cozuldu. Yani orada da is 'gecerlidir' fetvasi ile yuruyor, ortada bir karar yok. Almanya icin ictihat var, GPL gecerli. Diger yerleri bilmiyorum.)

UEKAE, türkiyedeki özgür yazılımın sadece teknik boyutunu düşünüp hukuki boyutunu bir kenara koymamalı.

Valla dagitimi yaptiklarina gore bir bildikleri vardir belki. Bir de ek yapayim, eger GPL haklarini koruyacaklarsa yama kabul ederken FSF gibi mi yapacaklar Linus gibi mi onu da belli etmeleri lazim herhalde. (FSF hem kodun temiz oldugunu teyid ettiriyor, hem telifi ustune aliyor. Ihlal vukuunda ihlal edenle muhatap olabildigi gibi, 'benim kodumu calip size verdi' diyenlerin karsina da 'valla bana benim dedi, iste belgeler' diyebiliyor. Linus boyle isler yapmiyor direkt kabul ediyor. O durumda kodu calinanlar calanlarla kendileri muhatap oluyorlar (ev tipi routerlar ve sinema oynatan kutular vs. genelde).
0
demolish
"Trolltech'e para vermezlerse QT LGPL degil direkt GPL ile dagitiliyor"

linux un kendiside gpl, ve yine dağıtımın içinde bulunacak birçok programda gpl olacak. benim kastetiğim dağıtımın cd si için(cd layout) bir lisans. mesela ticari linux dağıtımları kopyalanıp satılamıyor diye biliyorum, her nekadar içi gpl program dolu olsa bile. veya başka bir örnek openbsd.

http://openbsd.org/faq/faq3.html#ISO

Note that only the CD layout is copyrighted, OpenBSD itself is free. Nothing precludes someone else from downloading OpenBSD and making their own CD. If for some reason you want to download a CD image, try searching the mailing list archives for possible sources. Of course, any OpenBSD ISO images available on the Internet either violate Theo de Raadt's copyright or are not official images. The source of an unofficial image may or may not be trustworthy; it is up to you to determine this for yourself.

tabi benim kastettiğim "cd layout" için lisans ticari linux dağtımılarındaki gibi kısıtlayıcı olması gerekmiyor.

uludag ekibinin kendi geliştirdiği uygulamalar gpl ile lisanslanabilir. hatta ayrıca bsd lisansı ile lisanslamakta uygun düşer kanaatindeyim. bsd dağıtımları hatta macosx istifade edebilir.
0
bm
Bu CD icine yerlestirme copyrighti iyice saklabanlik olmus. Bundan haberim yoktu, soylediginiz icin tesekkurler.

uludag ekibinin kendi geliştirdiği uygulamalar gpl ile lisanslanabilir. hatta ayrıca bsd lisansı ile lisanslamakta uygun düşer kanaatindeyim.

Grafik kisminin QT kullandiklari ve Trolltech'le baske turlu anlasmadiklari surece GPL-uyumlu olmasi lazim benim anladigim. BSD uyuyor ama o zaman BSDlik QT'ye sirayet etmiyor tabi. Kendi kodlari BSD olur ama BSD olmasindan beklediginiz kapatilip satilabilmesi ise o konuda bir faydasi olmuyor benim anladigim. (Oyle olsa iki adimlik bir operasyonla GPL'li kutuphaneler kapali kaynakla kullanilabilir hale gelirdi yanlis anlamiyorsam).

0
demolish
"Kendi kodlari BSD olur ama BSD olmasindan beklediginiz kapatilip satilabilmesi ise o konuda bir faydasi olmuyor benim anladigim."

yanlışsa düzeltsinler, esas iş yapar kodların qt ile alakası yok, qt sadece bunlara arayüz olarak kullanılıyor diye biliyorum. isteyen bunların üzerine istediği arayüzü geçirebilir. ister kendisi yazsın, ister lgpl arayüz kullansın. veya qt den ticari bir lisans alarak kendi arayüzünü qt ile yazabilir. kodları açmasına gerek yok. tabii esas iş yapar kodların gpl yanında bsd ile de lisanslandığını farzediyoruz.
0
Sabutay
Arkadaslar umarim bunlar gnu/gpl icin gecerli degildir.
Cünkü bizim de böyle bir projemiz var.

www.maviportal.com

ve gayet de iyi gidiyordu, bu nerden cikti simdi anlamadim. :(
0
linux34
Şimdilik fazla bir şey demek istemiyorum . Çünkü daha buna benzer yıldırıcı bir çok proje kapıda bunu biliyorum..
Düşünsenize Bill parayı bastıracak Özgür yazılım dağıtan firmalar belirlencek vee gümm.. ! Böyle işkenceleri çek çek ki TR'li olasın..
(Ceza'dan alıntı: gel gelen gördü İstanbul'un çilesini, çek çekki, İstanbul'lu olasın...)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Minicom : Pazarlama stratejisi mi? MIT'i anlayamamak mı?

darkhunter

e-kolay AMD teknolojisini kullanan bir "bilgisayarımsı"yı internet üzerinden satışa çıkardı.

Aylık 20-30 YTL'yi 24 ay boyunca ödeyerek sahip olabileceğiniz bu şey, AMD Geode GX işlemcili ve Windows CE işletim sistemi kullanıyor. İlk görüşte "minik pc kasası" piyasasına atfen tasarlandığını sanmama rağmen, ucuza mal edilmesi (!) ve işletim sisteminin PalmOS yada SymbianOS tarzı fabrika ayarlarına geri dönülerek temizlenebilmesi gibi özelliklerinin var olması bu düşüncemi çürüttü...

Müjde İkinci Nesil Alan Adı Türkiye'de!

bm

Tam bize gore bir düzen üstelik. Bol bol otoriteymiş gibi davranan kuruluş isimlerinden 'ikinci jenerasyon', 'geleceğin bilmemnesi' 'yani açılımlar'dan filan bahsediliyor. İcinde TBD de var. Olmayan ne? Teknik detay, özellikle hakiki root-server'ların önune root-server'mış gibi yapan makinelerin konmasının gelişmeymiş gibi anlatıldığını belli edecek teknik detay. Haa bu arada yeni açılımların arasında 10$'ın altında olan ilk kayıt masrafının 1000$'a çıkması da var. Bu yeni nesil root serverlardan biri Ankara'da olacakmış. Senelerce arada sırada ortadan kaybolan .tr domaini ve gitti mi 15 gün gelmeyebilen bağlantisiyla ünlu Ankara'dan. Ama zaten nutukla iş görürmüş gibi yapma geleneneği ikonla inanılırlık sağlama geleneği ile birbirini tamamladığı için şaşmamak lazım. Herneyse, siz benim dediğime bakmayın. Gayet tabii TBD en doğrusunu bilir, ben müjde vermiş olayım diğer dediklerim şaka olsun, böyle kimsenin aklına gelemeyecek harika bir alternatif kök sisteminin memlektimize gelmesinden memnun olun. 50-100 sayfa DNS belgesini kimseye okutamadığımız memlekete çene gücüyle çag atlatmak ilk defa olmuyor, son defa da olmayacak ama kutlayalım yine de. Bakın Hurriyet gazetesi nasıl bu haberi müjdeliyor (e-kolay da bu en bir son teknolojiyi kullanacakmış bu arada) http://www.hurriyetim.com.tr

TBD damgası inandırıcı olduysa burada okumayı kesebilirsiniz. Ya da:

BSA´yı da vururlar :)

redial

BSAnın sitesine girişte açılan bir pop-up aşağıdaki uyarıyı yapıyor :)

TDK Tartışma Grupları

anonim

TDK Türkçe ile ilgili tartışmaların yapılması için bir tartışma grupları sayfası hazırlamış. Forum kodu kendileri tarafından geliştiriliyor gibi görünüyor ve tabii ki tipik olarak Firefox'la çalışmıyor.

Matematiksiz Eğitim

FZ

Radikal'deki habere göre 2004 yılı Liselere Giriş Sınavı'yla ilgili 'skandallar' bitmek bilmiyor. 64 bin 598 öğrencinin 'sıfır' puan almasıyla Türk eğitim tarihine geçen bu sınav sonucunda, matematikten 'bir tek net bile yapamayan' öğrencilerin, Anadolu liselerine '1.' olarak girebildiği belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2004 yılı LGS sonuçlarına ilişkin istatistik çalışması, 'seçkin' sayılan bu liselere girmenin aslında sanıldığı kadar zor olmadığını gösterdi. Sınavda Türkçe (25), matematik (25), sosyal bilimler (25) ve fen bilimleri (25) dallarında toplam 100 soru soruldu.

Buna göre, Erzurum'un Hınıs, Afyon'un Çay, Bilecik'in Gölpazarı ve Van'ın Erciş ilçelerindeki Anadolu liselerine 'birinci' olarak giren öğrencilerin dördü de LGS'de matematik sorularından bir net bile çıkaramadı.

Taban puanı en düşük Anadolu Lisesi Çankırı'daki Çerkeş Anadolu Lisesi oldu. Bu okula son sıradan giren öğrencinin puanı 482.866. Bu öğrenci toplam 100 sorudan dört netle Anadolu lisesine kaydını yaptırdı. Öğrencinin matematik neti -5, Türkçe neti ise -2 olarak gerçekleşti.

Kaynak: Radikal