Redhat 9.0 Geldi

0
GaripFakir

Görüşler

0
Maverick
Red Hat 9`u hemen indirmek isteyenler BitTorrent`ı ( http://slashdot.org/article.pl?sid=03/03/31/1256236&mode=thread ) veya şu FTP server`ı kullanabilirler : ftp://ftp.linuxpowered.com/RHL9
İndirdiğiniz ISO`ların MD5sunmarının ftp adresindekilerle aynı olduğuınu kontrol etmeyi unutmayın.
Bu arada artık RHL için x.x gibi numaralandırma yapılmayacağı için ürünün ismi RHL 9 (9.0 değil)..
0
Maverick
ftp://ftp.jyu.fi/pub/mirrors/ftp.redhat.com/redhat/linux/9/en/iso/i386
0
kaya
bu indirdiğim beta mı?
0
Maverick
Beta değil. md5sumları kontrol et ve başkalarına da dağıtmayı ihmal etme cd`leri ve adresleri..
0
kaya
zaten ewdeki servera koyucam.
bi bitsin.
yawaş da olsa millet indirsin.
0
kaya
md5sum nedir?
0
Maverick
iso yu indirdin ya ilk işin şu olsun:
$md5sum shrike-i386-disc1.iso
sana uzun sayılar verir. o sayıları şunlarla karşılaştır:
400c7fb292c73b793fb722532abd09ad shrike-i386-disc1.iso

6b8ba42f56b397d536826c78c9679c0a shrike-i386-disc2.iso

af38ac4316ba20df2dec5f990913396d shrike-i386-disc3.iso

(ftp://ftp.linuxpowered.com/RHL9/MD5SUMS)

birbirlerini tutması grek aksi halde isolar orjinal değildir (bu arada listenin kendisi de orjinal olmayabilir ama bu durum doğru olsa çabucak tespit edilirdi..)
0
kaya
kafamdaki soruyu ortadan kaldırdığın için çok teşekkürler.
0
FZ
Eğer başka bir soruya yol açtıramadıysam teşekkürü tam olarak hak etmiş saymam kendimi.
0
kaya
yok. başka bir soruya yol açmadın :D
kendine iyi bak.
0
FZ
Bir dosya ile ilgili MD5 değerini öğrenmeni sağlayan şeydir.

Peki MD5 nedir? MD5 : Message Digest 5

Peki Message Digest 5 nedir? Bir tür `hash´ algoritmasıdır. Peki ne yapar? Bir girdi alır ve bir sayı üretir. Bu girdi herhangi bir uzunluktaki bir byte dizisi olabilir. Mesela bu mesajın içeriği olabilir. Ya da 300 MB´lık herhangi bir dosya da olabilir. Sonuç nedir? Daima 32 basamaklı ve onaltılık sistemde (heksadesimal) ifade edilen bir sayıdır. Bu sayıya MD5 denir.

Peki ne işe yarar? Girdideki en ufak bir bit ya da byte değişse dahi bu sayı çok ama çok farklı olur ve bu sayıya bakarak girdinin ne olduğunu tahmin etmenin bilinen, analitik bir yöntemi yoktur.

Yani iki dosyayı MD5 algoritmasından geçirirsem ve sonuçlara bakarsam, bu iki sonucun aynı olduğunu görürsem `haaa, o zaman bu iki dosya aynıdır´ diyebilirim ve hata payım da çok ama çok ama çok ... düşük olur.

Pratikte ise misal Red Hat der ki aha ben bir .iso uzantılı bir dosya koydum şuraya, çek o dosyayı ama işe güce kalkışmadan önce bir md5 koduna bak, benimki ile seninki tutuyor mu, yani orjinal dosya mı? Eğer tutmuyor ise o zaman dikkatli ol çünkü kötü niyetli biri modifiye etmiş olabilir.

Şimdilik diyebileceklerim bu kadar.
0
anonim
Mandrake gibi 586 mimarisi icin optimize edilmis olarak mi geliyor? Indirip cd ye cekinceye kadar bekleyemeyecegim.
0
Maverick
Hayır betaları i386 olarak gelmiş. Kernel image`lar ise seçenekli (i386, i586, i686, ..) olarak geliyor. i386 ile i586 arasında ciddi bir hız farkı olacağını sanmıyorum..
0
anonim
i386 ile i686 arasında eğer doğru optimizasyonlar kullanıldıysa yazılıma göre değişen 6 kata kadar varan bir performans farkı vardır!
0
Maverick
SRPM var o tür yazılımlar için.
0
GaripFakir
Mandrake web sayfasinda kendisinin (ki i586 ya gore derlenmis) i386ya gore olanlarla kiyasta %10-20 avantajlı oldugunu soyluyor
0
murat09
i386 dan kastedilen ayıptır sorması? Hala var mı bunlardan? En son bir ram'ini anahtarlık yapmıştım bir 386nın ama onun üzerinden 5 yıl geçti, üstündeki çipler bile kendiliğinden döküldü :)
0
Maverick
386 kaldığını sanmıyorum ama 486'lar olabilir hala çalışan..
0
redial
586 tabanli islemciler (intelin pentium serisi) farkli komut setleri sunarlar. Bu sayede 386 nin bir kac asamada yapabilecegi isleri bir kerede yapabilirler. bu fark bu yuzden onemlidir. 386 icin derlenmis kodlar sizin pentium islemcinizi cok da efektif kullanamazlar, bu da performans kaybi olarak size geri doner.
0
kaya
alternatif bir yansı.
gönderme hızım yavaş fakat paylaşmak güzel bir duygu.
ftp://ftp.eurow.net/pub/linux/redhat/9.0/
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Latin Amerika`da Linux`a devlet desteği

FZ

Brezilya, Meksika ve Arjantin'den sonra şimdi de sırada Peru var. Söz konusu ülke devlet kurumlarında açık kaynak kodlu yazılım kullanılması için bir yasa tasarısı hazırladı.

Peru'daki tasarı geçen yıl Arjantin'de sunulmuş olan tasarıyı esas alyor. Kanun tasarısının üzerinde en çok durduğu noktalar bu modele göre geliştirilmiş yazılımların serbestçe dağıtılabilmesi ve kaynak kod üzerinde, kurumun özgün ihtiyaçlarına yönelik değişiklerin serbestçe yapılabilmesi.

Latin Amerika'da sadece politik devrim, futbol, cunta ve insan hakları ihlalleri olmadığını bize gösteren bu haberde aynı zamanda Avrupa'da Linux'un büyük kurumlarda sesini duyurmaya başladığı, İtalya'daki Banca Commerciale Italiana'nın ve İngiltere'deki BT'nin de (British Telecom) kurumsal ölçekte yavaş yavaş Linux'a geçmeye başladığının bilgisi veriliyor.

Tabii insanın aklına şu soru geliyor ister istemez: Türkiye hakikaten de Arjantin olmaz mı? Ya da olamaz mı? Peru da mı olmaz Türkiye? Olmamalı mı, olmalı mı? Kısaca nedir yani?

Nedir İnsanoğlunun Çekirdekle Problemi?

GaripFakir

Herşey atom çekirdeğinin parçalanmasıyla başladı. Böylece daha YÜKSEK enerji üretmenin kapıları açıldı.

Sonra aynı durum Linux, UNIX dağıtımlarının çekirdeklerinde karşımıza çıktı. Çekirdeği derleyip (parçalayıp) daha YÜKSEK performans elde etmek. Bazı sürümler Mandrake gibi 586 mimarisine göre derlenmiş yapılarıyla bu işe adım attı. Debian, FreeBSD gibi "çevreci"ler ise sistem kararlılığı önemli deyip bu varsayılan sürüm olarak çekirdek derlenmesine henüz uzak bakıyorlar. Bu iki düşünce arasında ulusal bir tercih yapıp sonradan çekirdek derlemek isteyenler için güzel bir makale.

Lockheed Martin´den Linux projesi

urxalit

Newsalert´teki habere göre Lockheed Martin tasarım projelerinde Linux kullanmaya başlıyor. Haberin devamı için buraya tıklayabilirsiniz.

Linux masaüstü ve Gstreamer

roktas

Freedesktop.org'un tesisiyle Linux masaüstünün geleceğini şekillendirecek bir çok değişiklik vuku buluyor. Bu değişiklikler arasında göze çarpan önemli bir gelişme de masaüstü multimedya çatısı. GNOME projesi 2.2 ile birlikte Gstreamer üzerinde karar kıldı. Esas itibarıyla platform bağımsız olarak tasarlanan Gstreamer zarif ve modüler yapısıyla alternatifleri olan xine ve mplayer'i geride bırakmış gözüküyor. OSNews'de çıkan bir makale Gstreamer'i tanımak isteyecekler için dolgun bir içerik sunuyor. Linux'un masaüstü cephesinde yaygınlaşması noktasında gelişime muhtaç en önemli alan olan multimedya'nın geleceğini görmek isteyecekler için de okunması faydalı olacaktır.

McDonald's da Linux'u Seçti

yuxel

Novell, dünyanın en büyük fast food zinciri McDonalds'ın , Almanya'daki yaklaşık 1.200 şubesinde Suse Linux kullanma kararı aldığını açıkladı.