WinModemler artık LinModem ;)

0
sundance
Gözünüz aydın millet, piyasada en çok bulunan, en ucuz olan Connextant (eski Rockwell) HSF ve HCF modemler için Freshmeat`de sürücüler duyuruldu.

Daha önceden de bazı marka HSF modemleri çalıştırabilen Linux sürücüleri olmasına rağmen, genelde çok ciddi bir çaba gerekiyordu ve başarı şansı düşüktü. Fakat böyle iki projenin Freshmeat`de başlatılması ile Win Printerlarla birlikte insanlığın gördüğü en iğrenç donanımlardan biri olan WinModemler artık Linux kullanıcıları için sorun olmaktan çıkıyor. Kimbilir belki yakında Karl Knopper amca da Knoppix`e koyar bunları :))

Görüşler

0
SHiBuMi
Onlar driver yazana kadar Türkiye'ye kablo modem hizmeti geldi de hatta biz evimize bile aldık. Şimdiye kadar bu driverların yazılmamış olmasının nedeni de teknik olanaksızlıklardan çok, linux kullanacaksanız winmodem almayın kardeşim ne yapalım ucuzsa kahrolsun winmodemler mantığıydı. Aynı çürük zihniyetin linuxun önünü kapattığı diğer alanlardan da temizlenmesi ve linuxun önünün daha fazla açılabilmesi dileğiyle...
0
FZ
Ben de kablo modem alayım diyorum gel gör ki Türk Telekom'un son indirimlerinden sonra hani şöyle bir ekstra 95$ modem parası vermesem mi diyorum günlerdir (öyle deli gibi Internet'e evden bağlanma durumum da yok çünkü).

Ayrıca bir bakıma sana katılıyorum yani bence geç kalındı bu modemlere Linux desteği sağlanması için. Bu benim dediklerime karşılık kolayca e ama modem firması modem spesifikasyonlarını bize vermedi, Microsoft'a verdi, veya sürücü yazacak olan işletim sistemi geliştiren değil donanım üreten taraftır gibi argümanlar öne sürülebilir, gene de kabul etmek o kadar kolay değil. Yani kolay olmadığını ben de biliyorum, kolay olsa babam da yapardı. Ama madem yapılabiliyor daha önceden yapılmalı idi çünkü bir sürü kişi için önemli bir negatif faktör teşkil ediyordu.

Kişisel görüşüme gelince açıkçası WinModem'leri Linux ortamında bilmem ama Windows ortamında başıma yeterince dert açtılar! Bu yüzden halen kimseye tavsiye etmiyorum. Yani Internet sizin için önemli ise ve spesifik sürücülerle kafayı yemekten, aradığınızı bulamamaktan falan yakınıyor iseniz o zaman bi zahmet 20-30 milyon tl. ekstra paraya kıyıp harici modem alınız ve paşa paşa kullanınız. Yani bu kadar elzem bir teknolojiyi bu kadar yüzüne gözüne bulaştıranlar (başta modem üreticileri ve sonra da işletim sistemi üreticisi Micro$oft) utansın, siz değil!
0
sundance
Tebrik ederim. Bambaşka açıdan bakıp bizleri aydınlatmışsın. Bir de bana komplo teorilerine karnım tok diyorsun ya :)))

Aslına bakarsanız, Linux camiasının WinModemleri dışlamasının sebebi, Connextant ve Taiwan markalarının speckleri vermemelerinden dolayı yazamamaları değil, Alain Cox`un kızarkadaşı. Anlatayım, zamanında Alain Cox`un (hani şu kıza doğumgününde hediye ettiği ses kartının driverı yok diye, sen bir kave yap ben driverı yazarım diyen, ZZ-TOP formatlı arkadaş) kız arkadaşına, zamanında bu winmodem üreticilerinden biri yazmış. Alain Abi de (Alain Delon'a gönderme var burda :) `Hiyoaraaaaaaa! Yeminimi bozdum, gün küffarın üstüne gitme günüdür` nidası ile saldırmış.

O gün bugündür Linux`çular (ve bütün kafası çalışan bilgisayarcılar) WinModemlere düşman. Ha bazısı, abimize yamuk bize de yamuktur yaklaşımıyla, bazısı da `abicim bu aletlerin driverlarıyla yaşadığım sorunu hiçbir şeyle yaşamadım, ayrıca da kesinlikle RS232 modemlerden çoooook daha az performans veriyor` gibi -bana mantıklı gelen, ama muhtemelen sana bir başka komplo teorisi gibi gelecek olan- sebeplerle olaya yaklaşmışlar.

Bu mudur ?
Budur

:))
0
SHiBuMi
Bu işi anlamıyorum zaten bu kafası çalışan bilgisayarcılar ne kadar şanslı insanlar ki, özel hayatlarında ve iş hayatlarında hiç para, iş kaygısı duymadan istedikleri cihazları alabiliyorlar, çalıştıkları yerlerde de her donanım en son teknoloji ile sürekli upgrade ediliyor. Haşa bir gün karşısına patronun winmodemli makinası getirilirse onu kurmayı reddedecek, ısrar edildiği takdirde de istifasını basıp kafasının ne kadar da çalıştığını cümle aleme gösterecek, bütün penguen kardeşleri de kendisini ilah ilan edecek.

Sundance senin gibi bu alemin göbeğinden gelen birinin bu kadar basit insani bir olguyu anlayamamakta bu kadar diretmesini anlayamıyorum gerçekten. Mevzu çok basit yahu, bir sürü insan winmodem almış, bilerek ya da bilmeyerek, sonra linux ile kullanmak istemiş. Sonra da kalakalmış.

Bu iş boklu sinekler yine konmuşlar boklu HCF'lerine sürünsünler deyip sonra da amaaan zaten performansları kötü ne uğraşacağım diye kıvırtmakla olmaz. Hayatta bazı gerçekler vardır, ulan bu yanlış doğrusu bu olmalıydı dediğin anda şıp diye bir anda doğrusuna dönüşmezler. İnsanlar HCF modem alıyorsa, sen de abimize yamuk yaptılar kusura bakmayın diyorsan, git kardeşim bir de seninle mi uğraşacağız derim. Yarın öbür gün başkasına kıl olacak, başka bir cihazın performansını beğenmeyecek, ama nasolsa 40-50$ fark verip onun da linux driverı olan başka modelinden alırız değil mi FZ?

Sen bir yandan dünyayı ele geçiriyorlar durdurun kahrolsun miki diye slogan at, işte özgürlük geliyor yaşasın penguen de, ondan sonra olayın en can alıcı noktasında yüzbinlerce makinada takılı 10$'lık bir cihazı kompleksten komplekse girip destekleme, destekleme ki kimse seni kullanmasın. Ondan sonra da boka konanlarla muhattap olmam diye geçin. Geçin, geçin ama bak bakalım, sen neyin üstüne konmuşsun?
0
anonim
Kompleks dediğin şey, Sundance ve FZ`nin birer kez belirttikleri speclerin Linux'cuların elinde bulunmamasindan farkli bir sey mi ? Özür dilerim ama, eğer bu bilgiler ellerinde yoksa adamlar nerelerinden uydurup driver yazacaklar, ayrıca kernel driveri yazan bir tanidigin var da, o sayede mi biliyorsun, bu adamlarin driver yazmamalarinin kompleksten kaynaklandigini.

Bir de rica edecegim yukarda kullandigin diski kelimesini bu kadar cok kullanma sayfa kokuyor.
0
SHiBuMi
Biz muhasebe programı (!) yazan adamlardan bahsetmiyoruz, bunlar evlerindeki çerçöple o modemin daha iyisini yapıp çalıştırabilecek kapasitede adamlar. Hackerların var ettiği bir işletim sistemine spec olmadığı için modem gibi hiç de egzotik olmayan bir teknolojinin driverini yazamıyor olmak bana hiç inandırıcı gelmiyor.
0
m1a2
Sevgili Shibumi, biraz insaflı olmak lazım. Burada sorun olan hadise, ayrıntısı büyük ölçüde üretici firmanın tasarrufuna kalmış olan bir firmware`i gerçeklemek. Teknolojinin kendisi tabiiki egzotik değil. İşlemcilerde MMX eklentileri çıktıktan sonra gerçekleşen bir gelişme bu ve mevcut işlemci güçleri hesaba katıldığında kötü bir fikir de değil. Sundance`ın verdiği link`teki Conexant sürücülerini indir ve bir incele. 15 bin satırlık driver kodunu bir yana bırakalım hadi. Kaynak kodla gelen devasa `inf.*` dosyalarını da göz ardı edelim. Tut ki bunları Window sürücülerinden elde ettik. Peki `firm2bin` dizinindeki ~140K`lık cnxykf.hex gibi firmware datalarını ne yapcak bu adamlar. Yani nerden bulsunlar bu data`yı. Sundance`ın haberi yanlış anlaşılmasın bu arada. Freshmeat duyurusundaki sürücüler Conexant tarafından (veya Conexant`ın nemalandırdığı bir taşeron programcı tarafından) yazılmıştır. Yoksa kimse çıkıp ta `Tamam yaw, fazla hava yaptık, artık şu driver`ları yazalım.` diyerek bu işe girişemez. Yani demem odur ki bu mesele open source raconuna uymayan bir ürünün protesto edilmesi meselesi değildir. Ciddi anlamda bir mühendislik sorunu söz konusu. Reverse engineering bile yetmez.
0
anonim
Terbiyesizlik etmezsen sevineceğim sevgili Şibumi, herşey bir yana burada seviyeyin düşürülmemesi konusunda çok ciddi kaygılarımız var. Bil bakalım neyin üstüne konmuşsun lafını bu seferlik görmezlikten geleceğim.

SUNDANCE
0
SHiBuMi
Göre de bilirsin oradaki cümlenin senin algıladığın anlamla yakından uzaktan ilgisi yok. Taraf olma pahasına başkalarının hatalarına sahip çıkarak kendini eleştirdiklerinle aynı konuma düşürüyorsun, söylemek istediğim bu.
0
anonim
ooo harika, demek ki senin internete baglanamama sebebin Linuxmus. :P Bak ise yaramis yine de kablo modem almissin. Artik korunmak icin bir linux router kullanirsin? ;)

Ama dur! Windows`da Internet Connection Sharing varken niye kullanasin ki? Di mi ama?

Abicim sen her firsat buldugunda Linux`e bok atmaktan vazgec. Ortada fol yok yumurta yok. Linux soyledir boyledir. Taam abicim biz onu kusurlariyla da seviyoruz :PP Sen Windows kullan, biz de rahat edelim, sen de rahat et.

Kimbilir, yarin RedHat sertifikalari almaya kosarsin. Biz de egleniriz :P

conan
0
FZ
Şu sertifika işi ciddi bir iş, yani Linux toplam sahip olma maliyeti (TCO-Total Cost of Ownership) Windows'tan kat be kat yüksek olduğuna göre, demek ki Linux administratörler paraya para demiycek! (ne diyecek bilemem :). Evet, evet, hemen gidip certified Linux system administrator olmalıyız!

(abarttıkça abartan FZ!)
0
SHiBuMi
Abi kusura bakma ama Microsoft'a laf sokulacak diye ne yardan ne serden geçilen bir ortamda sen de zırvalamaktan öteye geçememişsin. Kahrolsunlarla, yaşasınlarla hareket eder düzeye kadar inip üstüne bununla da gurur duyar hale geliyorsanız, geçen sefer de söylediğim gibi çuvaldızını batırma vaktiniz gelmiş demektir. Ben Redhat sertifikası da almaya koşarım, Microsoft sertifikası da, Cisco sertifikası da. Bu benim işim, bu alanda kendimi geliştirmekle yükümlüyüm. Ben Linuxu sevebilirim ama çalıştığım yer exchange server kullanıyordur, o zaman oturur onun inceliklerini öğrenirim, kusura bakma bundan da hiç gocunmam. Ben bilgisayarımı para kazanmak, arkadaşlarımla iletişim kurmak ve arada oyun oynamak için kullanıyorum. Dünyayı kurtarmak gibi bir misyon edinmediğim ve dünyanın da zaten kurtarılmaya falan ihtiyacı olduğunu düşünmediğim için kahrolsun-yaşasın muhabbetine hiç girmedim, girmem. Durup dururken hiçbir neden ileri sürmeden de bir şeyi eleştirdiğim asla olmadı. Ama bir taraftan sürekli bir kurumun yalnızca hatalarını, öbür kurumun da yalnızca doğrularını gündemde tutarsan birileri de çıkar hop kardeş o kadar da değil, bunun da şusu var busu var, o da bunları şunları yapmış der.

Ben linuxu daha çok seviyorum; çünkü harcanan emek ve paylaşım gücü gerçekten çok üst düzeyde, ama windows kullanıyorum. Çünkü linuxta kendimi yabancı hissediyorum, windowsta daha rahat ediyorum. Bu da windows muhteşem bir arabirime sahip olduğu için değil, ama geriye dönük bilgisayar deneyimimin çoğunluğunun windowsta geçmiş olmasından kaynaklanıyor. Linuxta karşılaştığım bir problemi windowsa kıyasla daha uzun sürede çözebiliyorum, ve özel zamanda bilgisayar kullanmaya vakit ayırmadığım ve işimle sınırlı tuttuğum için de kendimde o driver nerede bunu nasıl yüklerim şu nasıl çalışırı, ihtiyacım olmadığı sürece kurcalayacak zaman lüksüne sahip değilim. Bunun ötesinde zaten işletim sistemleri üzerinde taraf olmayı becerebilecek kadar abuklaşılan bir ortamı eleştirip sonra linuxu boşverin windows kullanın diyecek kadar da eşşek değilim.

Olay kişisel suçlamalar boyutuna gelmeye başladığından ne olduğumu ve ne düşündüğümü açıkça anlattım ki senin gibi sevip saydığım insanlar hezeyanla hareket etmesin, kırgınlık olmasın.
0
realist
Eksik parçalarının görevlerini işlemcime yaptırmayı uygun gören bir ürünü makineme sokmayı asla düşünmem. Bunun UNIX fanatiği olmamla uzak yakın ilgisi yok.
Mesele bu driver'ları Conexant'ın baştan destek vermedik ama adamlar embedded device mevzuunda hızlı gidiyolar olaya girelim de sonra çuvallamayalım diyip yazdırmasıdır.
Kısacası Linux PC'de bu modem çalışmazmış hala umrunda değil Taiwan'lıların.
0
FZ
Bir yanda grafikleri hızlı ve optimize şekilde işleyebilmek için iş yükü üstlenen ve çok gelişmiş işlemcilere bünyelerinde yer vermeye başlayan 3-D grafik kartları öte yanda kendi yapması gereken işi yapmaya üşenen ve alabildiğine sistemin işlemcisini kullanan modemler... Ne desem boş ;-)
0
anonim
> linux kullanacaksanız winmodem almayın kardeşim ne yapalım ucuzsa kahrolsun winmodem

linux winmodem

winmodem kullanacaksanız linux almayın kardeşim ne yapalım bedavaysa kahrolsun linuxl

Allah Allah, bu işte bir tuhaflık var ama...
0
m1a2

They should work on most current Linux distributions, based on
the 2.4.x kernels. A Pentium processor with the MMX enhancements
is required. Some systems may require kernel recompilation with
special ACPI patches. Preemptible kernels are not yet supported.


Hmm... Official olarak böyle demişler ama, bendeki Debian 2.4.19 ev yapımı preempt kernel`da uzunca bir süredir gayet güzel çalışıyor. (Şu an böyle bir sistemden geçiyorum bu mesajı zati :). Header dosyalarından birinde preempt kernel #ifdef`ini atlatmak yeterli, paşa paşa derleme yapıyor. Kurulumu Woody incelemesinde anlatılmıştı. Kernel header veya source`ları gerekmekte.
0
SHiBuMi
Aman hocam ne yapıyorsunuz, kafası çalışan bütün bilgisayarcılar çoktan düşman oldular bu modemlere, 20-30 milyon farkını verip kurtuldular, delikanlı linuxçu winmodem kullanır mı hiç?
0
FZ
Üzgünüm, benim kafam çok fazla çalışmadığından olsa gerek, sadece GNU/Linux ortamlarında değil yıllar öncesinden beri Windows ortamlarında da harici modem kullanmaya çalışıyorum. Milattan öncesinden kalma mouse ile IRQ çakışmasından tut, şu meşhur sürücü bulamama, kullanıcıyı çıldırtma durumlarına dek binbir şey yaşadım. Bu yüzden buz gibi yoğurdu bile üfleyerek yiyorum. Yani belki de gerçekten aptallıktır bilemiyorum :) Canım seri port, cicim seri port, paşa paşa, standart standart al bitlerimi yolla arkadaşıma güzel seri port diyorum :)
0
FZ
Görülen o ki ortam epey gerginleşti. Ben tekrar tekrar başımdan geçen olayı vurgulamak istiyorum:

Bir iki ay önce bir arkadaşım bana dedi ki: Elimde yeni bir makina var, iki tane de eski modem. Bir el atsan da şu aleti Internet'e bağlasak, ben beceremedim. İyi tamam dedip evine gittim. Alet yepyeni bir P-4 işlemcili bilgisayar. 2 tane dahili modem var elimizde: Bir Motorola ve bir de US Robotics modem. Her neyse, allem ettik kallem ettik ne Win2000 Professional ne de Win98 ile elimizdeki modemleri alete tanıtmayı, hadi ondan geçtim standart modem olarak (hiç değilse!) kullandırtmayı beceremedik. Diyeceksiniz ki Internet'e bağlanıp sürücüleri çekseydiniz, e valla Internet'e bağlanabilseydik zaten sorun yoktu ki :-P Sonra ne mi oldu? Arkadaşım bilgisayarını bir bilgisayar teknik servisine götürdü, orada Internet'ten arayıp tarayıp bir sürücü bulup güç bela modemlerden birini tanıtmışlar alete.

Tek bir örneğe bakıp konuşmak doğru olmayabilir ama açıkçası benim bu örneği unutmam kolay değil.

Patron ya da askerde iken binbaşı gelip: Şu benim bilgisayara şu modemi takıp çalıştırabilir misin derse tabii ki elimizdeki imkanları kullanarak, bilgisayarın mevcut yazılımlarına çok müdahale etmeden ve kullanıcıyı da çok rahatsız etmeden o modemi tanıtmaya çalışırız ama eleştirilerimizi de eksik etmeyiz, propaganda yapmaktan çekinmeyiz, neden çekinelim ki? ;-)

Ha bu arada evet, ben Microsoft teknolojileri kullanan bir yerde çalışıp acayip zengin (!) olduğum için harici modem aldım 20-30 milyon TL ekstra para verip. Evet tabii ki daha ucuza daha iyi performans isterdim, mevcut olduğunda onunla da ilgilenirim.

Ve son olarak elektronikçi arkadaşımız m1a2'nin aydınlatıcı açıklamaları için teşekkür ediyorum. Yani firmware işinin o kadar basit olmadığı konusundaki yazısı güzeldi.

Burada elbette karşılıklı eleştiriler olacaktır, olmasa şaşırırım asıl, yeter ki seviye düşmesin, bu ortamlar televizyon ortamına benzemesin çünkü ben evde televizyon seyretmeyen bir adamım (hayır hayır kendimi ülke gerçeklerinden soyutlamak için falan değil, bilakis gerçeklere daha sağlıklı ulaşabilmek için) dolayısı ile bu tartışma alanını takip ettiğimde de belli bir seviyenin üstünde yazışmalar bekliyorum haklı olarak.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Awstats: Olması gerektiği gibi Web İstatistik Programı

tunc

Son zamanlarda gittikçe populer olan web istatistik programlarından biri olan Awstats bir çok özelliğiyle karşımıza çıkıyor. Online update, geliştirilmiş log analyzer , detaylı istatistikler ve bolca dil seçeneği v.s. Bu tarz programlar kişinin zevkine göre değiştiği için belki arayüzünü beğenmiyebilirsiniz , bundan dolayı yakın özelliklere sahip webalizer ı kullanabilirsiniz. Aşağıda awstats'ı kurdugum bir url'yi veriyom ,takılın gezin :) Bu arada dediğim programları aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz.

Webalizer Awstats
Ondakikaara

Koha Kütüphane Otomasyon Sistemi Semineri

caglar_onur

"Linux Kullanıcıları Derneği", 10 Haziran 2004 Perşembe günü IBM İstanbul Linux Merkezi'nde bir seminer düzenliyor. Seminerde, dünyanın ilk özgür ve açık kaynak kodlu kütüphane otomasyon sistemi olan Koha anlatılacaktır. Koha sistemi; kütüphaneler için entegre bir sistem olarak kataloglama, opac (online public access catalogue), ödünç verme, üye yönetimi ve satın alma modüllerinden oluşur. Şube kütüphaneleri de destekleyen Koha, dünya çapında halk, özel, okul, üniversite ve araştırma kütüphanelerinde kullanılmaktadır.

Silicon Graphics XFS`i Linux`a verdi

FZ

Silicon Graphics bilgisayar şirketi 1994 yılından beri ticari sistemlerinde kullandığı ve "journaling filesystem" olarak tabir edilen, sistem göçtüğünde çok hızlı yeniden ayağa kaldırmayı sağlayan ve çok büyük harddisk alanlarının ekonomik ve optimum şekilde yönetilmesine olanak veren dosya sistemi XFS'i Linux camiasına sundu.

GNU/Linux masaüstü kullanışlılıgı ile ilgili son araştırma

Phaedrus

Almanyada özel bir BT danışma şirketine yaptırılmış olan Linux masaüstü kullanışlılığı ile ilgili bir araştırma artık Linux´un son kullanıcı dedigimiz masaüstü kullanıcılarına zor zamanlar geçirtmediğini, XP´ye yakın bir rahatlık sunduğunu gösterdi. Haberin devamı burada.

Zihinlerdeki Penguen Masaüstünde Durduğu Gibi Durmuyor.

acemi_

John H. Terpstra, "Masaüstünde Linux kullanmak için 10 neden" başlıklı bir sunum hazırlayacaktı. Linux'a alışkın olan biri için bunu ispatlamanın hiç de zor olmayacağını düşündü. Sonuçta MS Windows, sadece bir işletim sistemi idi ve benzer araçlar, Linux için de olduğuna göre Windows'dan vazgeçmemek için bir engel göremiyordu. Zira ofis uygulamaları, web tarayıcılar, e-mail istemcileri Linux için de vardı ve oldukça iyiydiler.