PHP5, Zend ve soru işaretleri(m)

0
junkie
PHP5 ile ilgili dökümanlar çıktıkça meraklandım ve Beta versiyonları ile içine daldım. Ama içine girdikçe, daha fazla soru işareti kafamda yer bulmaya başladı. Özellikle Zend'in yaptığı anketin sonuçlarını açıklamasından sonra.

Acaba Zend PHP5 stratejisi ile ilgili hata mı yaptı? Ya da bu kadar köklü bir değişim böyle bir adımı mı beraberinde getirmeli? Bilemiyorum...
Zend'in Anketi'ne bir bakarsak;

- Sadece camianın çok küçük bir kısmı Nesneye Yönelik dilleri karlı buluyor
- PHP'yi ön planda tutan kolay, ucuz, esnek, web odaklı olması ve performansı
- MySQL ezici bir biçimde en popüler veri tabanı
- Geliştirme ekipleri en fazla 2-6 kişi içeriyor.
- Firmalar kendilerini Web Geliştirici/Dizayn Firması olarak ifade ediyorlar.
- Popüler olana göre en karmaşık web uygulaması 1000-5000 satır kod içeriyor
- Camia PHP5'e geçmek konusunda agresif değil

Ve benim aklıma gelen soru şu, camia'nın gerçekten nesneye yönelik bir PHP sürümüne ihtiyacı var mıydı? İnsanların forumlarda "olgun değil ama ümit vaad ediyor" dediği nesneye yönelik yeni yapı dışında, PHP5'in PHP4'e göre (en azından benim açımdan) çok fazla bir artısını görmek gerçekten zor.

Zend firmasının gerçek anlamda ortaya çıkması ve kurumsal pazara yönelik uygulamalar ile pazara girmesi ile PHP5'in mevcut durumu beni düşündürüyor. Acaba Zend'in kurumsal pazarda ürünleri ile yer alması amacıyla mı böyle bir yola çıkıldı?

Çok eski değildir ki "Nesneye yönelik uygulama yazmak isteyen Java yazsın" ifadeleri php-dev posta listelerinde boy gösterirdi. Ya da diyelim ki Zend gerçekten bu sebeple bir etki gösterip PHP5'in rotasına etkidi, gerçekten başarılı olabilecek mi? PHP gene de benim en popüler dillerimden birisi. Ama gelecek için kaygılıyım.
PHP

Görüşler

0
bahadirkandemir
Kısa bir süre önce, bir geliştiricinin, PHP’ye GOTO deyimini ekleyen yamayı CVS’e eklemesi epey tartışma yaratmıştı. Geliştiricilerin bir kısmı, PHP’de GOTO deyiminin bulunmasınıa karşı çıkarken, bir kısmı da bu deyimin, dili zenginleştireceğini savundu.

Belli ki, PHP çekirdek kadrosu, “İster prosedürel, ister nesneye yönelik programlar yazın. Biz her seçeneği sunuyoruz.” diye düşünüyor.

Nesneye yönelik programlama özelliği dışında; PHP5’i, PHP4 serisinden ayıran bir özellik göremedim. Nesneye yönelik programlama yapmayacak olanlar için PHP5, XML desteği arttırılmış PHP4’ten farksız.

Bu arada, PHP Manual’da hala ısrarla "Apache2 ile kullanmayın." yazıyor.
0
angeleous
5 yıllık Php geçmişi olan bir kişi olarak Zend firmasının kurumsal uygulamalarda daha verimli olarak kullanılacak bir Php sürümünü çıkarmasının pek de gereksiz bir atılım olduğunu düşünmüyorum. Php 4'teki nesneye yönelik programlama desteği son derece günü kurtarmaya yönelik bir destekti. Pek çok design pattern'i uygulamak mümkün değildi ya da bir şekilde uygulandığında oluşturulan kod çok çirkin ve kullanışsız bir hal alıyordu. Bir çok php programcısının da php'de nesneye yönelik programlama desteğinin daha gelişmiş düzeyde olmasını arzu ettiğini tahmin edebiliyorum. Özellikle benim gibi aynı zamanda java kullanarak programlama yapıyorsanız, benzer desteği popüler web programlama diliniz olan Php'de de görmek istiyorsunuz.
Php 5'te yalnızca Class ve Object yapısı ile ilgili geliştirmeler de yapılmadı, bunun yanında LibXml'in entegrasyonu, sqlite desteği, web servislerine yeni SOAP eklentisi ile verilen destek, MySql 4.1 ve üzeri sürümleri için geliştirilen yeni mysqli eklentisi diğer göze batan değişiklikler.
Bence Zend'i kurumsal pazara daha yakın bir ürün çıkarmakla eleştirmek yerine desteklemek daha doğru olacaktır. Çünkü Php hala eskiden php 4 programlama yapısına alışmış olan kullanıcıların isteklerine cevap vermektedir. Bunun yanında daha güçlü programlar yazmak isteyenlere de yeni imkanlar sunmaktadır.
Bir de etrafta Php'nin javaya benzemeye çalıştığı yönünde bir takım eleştiriler hatta Sun'ın php'yi satın olacağı yönünde söylentiler dolaşmaktadır. Sun firmasının php'yi satın almak gibi niyeti var mı bilemem ama Php'nin çekirdek geliştiricileri Php dilinin hiçbir zaman java olmayacağını, php'nin her zaman kendisine has yapısını koruyacağını açık şekilde ifade etmektedirler. (Php her zaman bir scripting dili olarak kalacaktır)
0
roots
işin ticari vs noktalarını es geçerek birde şu noktadan olaya bakıyorumda,
php-asp gibi "script" diller içeriği ve kullanım alanları ile sektöre pek çok yeni programcı, veritabanı geliştiricisi vs konumlarda insan kazandıran bir gelişme sürecinin tam ortasında duruyorlar.(işin open source yada ms teknolojilerine dayalı fanatizmi ekstra tartışma konusu)

durdukları bu yer sayesinde pek çok insanın sektöre girme nedeni, bir noktalara gelmelerinde ciddi bir basamak pozisyonundalar.

ms asp den sonra .net, c# vs yeni teknolojiler ve sunduğu diğer componentler ile bence asp kullanıcı ve kullanacak kişilerin gelişimini daha da ileriye götürürken, php çekirdek kadrosunun php5'in eklentilerini getirmesi gayet sevindirici.

ne işe yarayacak? bunu kullanan kişiler gereksede gerekmesede bir şekilde bu yapıyı ogrenecek veya fikir sahibi olacak ayrıca sektörün hemde teknolojinin gelişmesinde ciddi bir adım durumuna geliyor...

bu bir nevi eskiden sadece oyuncaklar ile büyümüş bir çocugun, 10 yıl sonra tv ile büyüyen bir çocuğun günümüzde bilgisayar ile büyüyen bir çocugun zeka seviyesinin, algı seviyesinin farklılığı gibi birşey diyebilirim...

bu arada fanatik olmasamda php'ye ciddi sempatim var ve visual studio .net editörü gibi bir ide sahibi olamamanın ezikliğini yaşayan biri olarakda ciddi bir ide istiyorum!!! :)
0
SHiBuMi
Zend Studio'nun 3.5.1'i güzel tavsiye ederim :)
0
okanari
PHP'nin 5 sürümü ile OOP desteğini arttırmasi (aslen daha önce yama gibi duran desteği) bence çok iyi oldu. OOP'in gücü bence tartışılmaz, bu şekilde çok daha büyük ölçekli yazılımlar yazmak mümkün(ya da daha kolay diyelim). Ancak PHP kan kaybediyor mu? ASP.NET'in sundukları karşısında bize ne sunuyor? Java JSP'si ile emin adımlarla ilerliyor. Belki artık bu dillerle PHP'yi karşılaştırmamak lazım. Ama ben ZEND'in kurumsal pazara yönelik bu hareketini PHP'yi kurtaracak bir deneme olarak goruyorum. Zİra PHP'nin geleceği konusunda benim de şüphelerim var. Sadece scripting dili oalrak laması ise ne kadar doğru tartışılır. Benim gönlük isterdi ki, PHP-GTK gelişsin, PHP bir scripting dili değil bir çözüm platformuna donsun ya da Java ile entegre olup büyük projelrde kendine yer edinsin... Onumuzdeki bir kac sene cok ilginc gelişmeleri de getirecek...
0
SHiBuMi
PHP, bana göre sahip olduğu imkanlara kıyasla en kolay öğrenilen scripting dili. Kodlamaya biraz aşina olan birisi, kullanım kılavuzunu alarak birkaç saat içinde ihtiyacı olan uygulamaları yazmaya başlayabilir. İşin güzel tarafı, bu uygulamalar işini görmesi için yeterli olacaktır. Elbette zamanla uzmanlaşacak ve daha farklı özellikler arayacaktır. Daha iyi OOP desteği de bunlardan biriydi.

PHP, değişik türde birçok uygulamanın web üzerine taşınması furyasına denk gelen bir geliştirme dili olarak çok kısa sürede popüler oldu. Bana göre web uygulamaları sözkonusu olduğunda her zaman JSP'ye üstünlüğünü sürdürdü. Üstündü, çünkü kimse ekrana tek satır yazı yazdırmak için bir tane echo fonksiyonu kullanmak yerine bin tane nesne yaratmak ile uğraşmak istemiyordu. PHP'nin yalınlığı, insanlara hızlı bir şekilde üretebilecekleri bir ortam sağladı.

PHP5 ile gelen yenilikleri ince-ayar olarak düşünmek lazım. Temel olarak PHP3'ten beri sürekli yeni eklentiler zaten sisteme eklenmekte. PHP3 döneminden bu yana PHP5'e gelene kadar sisteme yapılan eklentiler, PEAR, PECL, çok fazla yolun alınmış olduğunu gösteriyor. Belki de bütün bunlar kapalı kodlu bir uygulamada olsaydı, her biri yeni bir sürümün içinde upgrade olarak size satılsaydı, o zaman PHP5'in aslında ne kadar büyük bir gelişme olduğunu daha rahat anlardık sanıyorum ;)

PHP için bir tehdit olursa bu aslında tüm diğer script dilleri için de geçerli olan bir tehdit olacaktır, o da web tabanlı programlamanın eski popülaritesini yitirip yerini tekrar masaüstü uygulamalara bırakması. Aslına bakarsanız, Microsoft'un .NET ile planladığı şey de bundan farklı değil. Tarayıcı pazarını ellerine geçirdiklerinden bu yana, IE üzerinde göze batacak hiçbir yenilik yapmadılar. Oysa bugün IE en az Mozilla kadar web tabanlı uygulamalar için özel geliştirilmiş özelliklere sahip olabilirdi.

Artık .NET var. Uygulamalar artık internet üzerinden veri alışverişi konusunda çok daha kabiliyetli, ama tarayıcının içinde değil, windows platformu üzerinde çalışıyorlar. Bu sebeple, PHP de bir gün .NET içersindeki dillerden biri haline dönüşebilir. PHP-GTK ile elde edilmek istenen, .NET imkanları dahilinde çok daha profesyonel bir biçimde elde edilebilir. PHP için böyle bir gelecek olabilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni içerik yönetimi programı DCP-Portal

anonim

PHP-Nuke türü içerik yönetimi programlarına bir yenisi daha eklendi. Bir siteyi baştan aşağı gereksiz ayrıntılarla uğraşmanıza gerek kalmadan kurmanıza ve güncellemenize olanak sağlayan bu tür programlar zaten çok az sayıda bulunuyor. dotcom-Projects sahibi Serhan D. Kıymaz tarafından geliştirilen DCP-Portal size bir içerik yönetimi programından beklediğiniz her şeyi sunuyor. Tamamen PHP ve mySQL tabanlı olan DCP-Portal'nin özelliklerinden bazıları şöyle:

MyObjects Php 5 - MySql Nesne Köprüsü 1.0 Beta 2 Yayınlandı

angeleous

Aslen Zend'in PHP 5 programlama yarışması için geliştirdiğim ve BSD lisansıyla dağıtılan MyObjects PHP 5 kütüphanesi ve araçlarının beta 2 sürümü çıktı. İlk defa Fazlamesai.net'de duyurduğum bu araç kitinin özellikleri kısaca şöyle:

Program benim gibi web projelerinde PHP dilini kullanan ve PHP 5'in gelişmiş nesne modelinden faydalanarak MySQL veritabanındaki kayıtlarını nesneler aracilgiyla yönetmek/görüntülemek isteyen programcılar için geliştirildi. Programın tam olarak 'Object Persistance' ya da 'Object Relational Mapping' tanımlarına akademik olarak uyduğunu söyleyemem. Programı yalnızca program yazarken kendi ihtiyaç duyduğum niteliklerden yola çıkarak geliştirdim.

Dünyanın en büyük web sitesi Yahoo!, altyapısını geliştirmek için PHP`ye dönüyor

larweda

www.yahoo.com altında bilinen, internet adına yapılabilecek her türlü içeriği sunan bir web ortamı olan Yahoo!, yıllardır C/C++ ile geliştirilen altyapısını C/C++ ile geliştirmeye devam etmekten vazgeçip, bundan sonraki geliştirmelerini PHP ile yapmaya karar verdiğini duyurdu. (Bunu da Slashdot`tan duydum :-)

Yahoo'nun yüksek (yüksek dediysem, zurnanın sondan kaçıncı deliği olması babında yüksek diyorum :) mühendislerinden biri olan Michael J. Radwin, PHP Con 2002`de yaptığı bir sunumla niçin PHP'yi seçtiklerini, ve bu seçimi yaparken ne aşamalardan geçtiklerini açıklamış.

Delphi For PHP ile Hızlıca Geliştirin

Tarık

Borland'ın son kullanıcı yazılım geliştirme araçları biriminin büyük bir kısmını CodeGear' a devretmesinin ardından Delphi gibi köklü geliştirme ortamları, masaüstü uygulamalarının dışında birçok iş için kullanılmaya başlandı.(mobil donanımlar, internet uygulamaları vs.)

Bu hızlı değişim rüzgarının son bombası ise Delphi4PHP adında PHP uygulaması geliştirme ortamı.

Php Yumurtası

cbc

Uzun süredir kullanılan PHP'nin sürpriz yumurtası ortaya çıktı:

Bir örnegi için:
http://fazlamesai.net/?=PHPB8B5F2A0-3C92-11d3-A3A9-4C7B08C10000

Editörün Notu: Bu yumurtaya karşılık tabağı boş yollamıyoruz ve bir de şu yumurtaya göz atın diyoruz ;-)