Tica:TK: İlla ki Web Üzerinde Çalışacak!

0
tongucyumruk
Tica:TK Web uygulamalarının en büyük sorunu olan süreksiz bir bağlantı tipine sahip http protokolünün dezavantajlarını giderme amacı güden bir framework. Benzerlerine oranla en büyük farkı ise sadece Javascript ve PHP ile bu işi hallediyor olması.
Daha önce burada da bahsedilen benzer sistemler ya lisans sorunlarına sahipti (açık kodlu değildi), ya kullanıcı tarafında ek bir uygulama gerektiriyorlardı (En azından Java veya ActiveX vs...) ya da sadece bir browser ile (XUL + Mozilla) çalışıyorlardı. Tica:TK ise hem Mozilla hem de IE 5.5 ve üzeri ile çalışabiliyor. Ancak ne yazık ki kullandığı Javascript'lerden dolayı Konqueror veya Opera altında (şimdilik) kullanılamıyor.

Tica:TK'nın en önemli özelliklerinden biri de web tabanlı uygulamalarda eksikliği sıkça hissedilen Treeview gibi görsel elemanları ve Drag&Drop gibi etkileşim öğelerini içine barındırması. Bu sayede günlük olarak kullandığımız masaüstümüzdeki programlarınkine benzer bir işlevsellik sunuluyor. Özellikle günümüzde Web tabanlı uygulamaların hayatımızdaki yerinin gittikçe arttığı düşünülürse Tica:TK gibi uygulamalara olan ihtiyaç da artacak gibi. İnsan sitesindeki demoyu görünce doğrusu heyecanlanmadan duramıyor.
PHP

Görüşler

0
FZ
Ben de JavaScript programlıyorum falan diyordum sağda solda. Artık demeyeceğim. Bu adamların yaptığı bu işi görünce susacağım ve derin bir tefekküre dalacağım! (Tabii önce usturuplu bir ohaaa çekeceğim :-P
0
anonim
cok acaip ortam yapmis amcalar
0
cazz
kesinlikle cok klas!
0
FZ
JavaScript ile yapılan ve tabiri caizse bir nevi Window Manager - Pencere Yöneticisi, sürüklerken şeffaf hale gelen pencereler, başlık satırına tıklanınca FluxBox´ta olduğu gibi ince bir bant haline gelmesi (biliyorum saçma bir tarif ama hoşuma gidiyor), pencerelerin menüleri, pencere içindeki elemanların fare ile tutup sürüklenerek başka bir pencerenin içine bırakılması ve orada aktif hale gelmesi falan... Evet, evet, susuyorum ve derin bir tefekküre dalıyorum.
0
conan
tefekkur öldü yasasin uyusukluk!
0
SHiBuMi
Heyecanınız güzel ama bu tip altyapıların ilk başta göze hoş gelen birçok özelliği süreç içersinde can sıkıcı olmaya başlar. Mesela bir ara XUL ile uğraşırken biraz fazla data ile yüklenince Mozilla kendini salıverip çöküyordu. Aynı şey Javascript için de geçerli. JS'nin gücü bir yere kadar, çok yetenekli bir dil olduğu kesin ama yüklenmeleri kaldırabilecek kapasitede değil. Uzaktan davulun sesi hoş geliyor ama yakınlaşınca insanın canını çok yakabiliyor. Özellikle son kullanıcı için, uygulamadan kaynaklanmayıp da arayüzün yavaşlığından kaynaklanan problemler kullanılabilirliği çok düşürüyor. Misal iki kere tıkladığı bir buton biraz geç tepki verirse kullanıcı iki kere daha basıveriyor ve iş orada bitiyor, çakılmaya uygun zemin oluşmuş oluyor. Tica'nın arayüzünün hızını ve kullanılabilirliğini de herhangi bir desktop uygulama ile kıyaslamak mümkün gözükmüyor.

Masaüstü uygulamaların baş ağrısız kurulumu ve güncellemesi için yetenekli birçok araç var. XML-RPC, SOAP gibi teknolojiler de J2EE ve .NET gibi giderek standartlaşacak altyapıların temelini oluşturuyorlar. Sonuç olarak web tarayıcılarının sağladığı bütün avantajlar ve daha fazlası artık desktop uygulamalar ile de sağlanabiliyor. Bu yüzden gelecekte web tarayıcıları tek başlarına bir platform olarak değil de, varolan uygulamaya destek bir alternatif istemci olarak kullanılacaklar. Web tarayıcılarına XML/XSL desteği kazandırma çabaları da bu yüzden, tek bir kod ve tek bir data ile birden fazla cihaza (desktop client, handheld, web browser vs.) uygun görünüm elde edebilmek.
0
FZ
Aslında buradaki tepkilerin çoğu senin de çok iyi farkında olduğun gibi teknik ustalığa duyulan hayranlık yoksa büyük çaplı projelerin lokal teknik ustalığın çok daha ötesinde şeyler gerektirdiği ilgilenen herkesin malumu.

Eğer .NET bağlamında vaad edilen `siz normal bir -application- geliştirin, biz öyle bir alt yapı sağladık ki bu sayede -application- çalışır çalışmaz sizin içinde bir yerde belirtmiş olduğunuz adrese bakacak ve eğer bir güncelleme söz konusu ise kullanıcıya çaktırmadan açılışta hafif bir gecikmeye sebep olacak şekilde kendini güncelleyecek ve kullanıcı bir bakacak ki aaaa, program güncellenmiş, yeni özellikler eklenmiş, vs. bunun için manuel olarak bir yerlere bağlanıp programı çekip yeniden kurup .dll uyumsuzluğu savaşından galip çıkmak gerekmemiş´ durumu gerçekten de söylendiği kadar pratik hale gelirse yani kısaca -native- bir uygulamanın gücü ile web sayfası hazırlamanın esnekliği ve kullanıcı tarafında güncelleme diye bir derdi olmamasının güzelliği (best of both worlds) bir araya gelirse o zaman tabii ki Internet tarayıcı ortamında yazılım geliştirmenin büyüsü yavaş yavaş azalacaktır.

Hepsi kendine göre avantajlara sahip program çalıştırma ortamlarının (tarayıcı, normal uygulama, vs.) gittikçe birbirlerine yakınsıyor olması bence önemli.

Bu arada bırak sıradan bir kullanıcıyı gördüğüm kadarı ile deneyimli kullanıcılar bile hatta programcılar dahi şu bir tuşun geç tepki vermesi halinde sabırsız davranıp birkaç kez basıyorlar, sanki birkaç kez basınca makina telaşa kapılıp işleri hızlandırabilecekmiş gibi :) Deneyimli programcılar bile bazen o tuşa basıldıktan sonra saniyelerle ölçülebilecek kadar yük binebileceğini (sebep her ne olursa olsun) unutuyor gibi görünüyorlar :) Gönül ister ki tabii ki her zaman tek bir tuşa basış bize mikrosaniye süresinde cevap versin ama...
0
sleytr
Birde şöyle bişiy var : X-Desktop
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PHP4 Rafa Kalkıyor

sempsteen

Bugün php.net adresinde yapılan bildiri ile PHP4'ün 2008 yılından itibaren geliştirilmeyeceği açıklandı. Kritik güncelleştirmeler için ise son tarih 08-08-2008 olarak belirlenmiş.

PHP 5.0.0 Çıktı

WoLoLo

php.net 5.0.0 sürümünü çıkardığını duyurdu.
Yeni sürümü Zend Engine II ve komple bir XML desteği sağlıyor. Ayrıca yeni sürümde SQLite adı verilen oldukça kullanışlı bir SQL sürümü ile beraber geliyor.


Download : php 5.0.0
Changelog : Release Candidate 3 > php 5.0.0

MyObjects Php 5 - MySql Nesne Köprüsü 1.0 Beta 2 Yayınlandı

angeleous

Aslen Zend'in PHP 5 programlama yarışması için geliştirdiğim ve BSD lisansıyla dağıtılan MyObjects PHP 5 kütüphanesi ve araçlarının beta 2 sürümü çıktı. İlk defa Fazlamesai.net'de duyurduğum bu araç kitinin özellikleri kısaca şöyle:

Program benim gibi web projelerinde PHP dilini kullanan ve PHP 5'in gelişmiş nesne modelinden faydalanarak MySQL veritabanındaki kayıtlarını nesneler aracilgiyla yönetmek/görüntülemek isteyen programcılar için geliştirildi. Programın tam olarak 'Object Persistance' ya da 'Object Relational Mapping' tanımlarına akademik olarak uyduğunu söyleyemem. Programı yalnızca program yazarken kendi ihtiyaç duyduğum niteliklerden yola çıkarak geliştirdim.

GNUTURK PORTAL SISTEM 3G RC1 çıktı!

ulatrix

Başka bir Türk tarafından hazırlanan portal sisteminin 3. versiyonu çıktı. Bir çok portal sistemi gibi entegre modüller temalar ve bloklardan oluşsa bile kendi farkını ortaya koyacak birçok değişiklik ve yeniliği de barındırmakta. Portal hakkında detayları görmek için buraya, önizleme için buraya, test edip indirmek için buraya tıklayınız.
Not: Download güvenlik sebebiyle üyelere sınırlandırılmıştır. Üye olurken açıklama kısmına download yazmanız yeterlidir.

Aybulut Portal V.1.2

anonim

Aybulut Portal V.1.2

Aybulut Portal tamamen PHP ve MySQL tabanı üzerine kuruludur. Aybulut Portalda Neler mi var ?

Sınırsız Makale Kategorisi ve Makale Ekleyebilme

Haber,Download,Domain Sorgu,Link Ekleme,Mailist,Tavsiye etme özelikleri
Arama yapma,Takvim,Saat,Günün Sözü ve İletişim mevcuttur.
Değiştirilebilir arayüztemaları. (Tema Değiştirme Özl.)
En büyük özeligi tamamen türkçe olması ve türk yazılım olması.