Tica:TK: İlla ki Web Üzerinde Çalışacak!

0
tongucyumruk
Tica:TK Web uygulamalarının en büyük sorunu olan süreksiz bir bağlantı tipine sahip http protokolünün dezavantajlarını giderme amacı güden bir framework. Benzerlerine oranla en büyük farkı ise sadece Javascript ve PHP ile bu işi hallediyor olması.
Daha önce burada da bahsedilen benzer sistemler ya lisans sorunlarına sahipti (açık kodlu değildi), ya kullanıcı tarafında ek bir uygulama gerektiriyorlardı (En azından Java veya ActiveX vs...) ya da sadece bir browser ile (XUL + Mozilla) çalışıyorlardı. Tica:TK ise hem Mozilla hem de IE 5.5 ve üzeri ile çalışabiliyor. Ancak ne yazık ki kullandığı Javascript'lerden dolayı Konqueror veya Opera altında (şimdilik) kullanılamıyor.

Tica:TK'nın en önemli özelliklerinden biri de web tabanlı uygulamalarda eksikliği sıkça hissedilen Treeview gibi görsel elemanları ve Drag&Drop gibi etkileşim öğelerini içine barındırması. Bu sayede günlük olarak kullandığımız masaüstümüzdeki programlarınkine benzer bir işlevsellik sunuluyor. Özellikle günümüzde Web tabanlı uygulamaların hayatımızdaki yerinin gittikçe arttığı düşünülürse Tica:TK gibi uygulamalara olan ihtiyaç da artacak gibi. İnsan sitesindeki demoyu görünce doğrusu heyecanlanmadan duramıyor.
PHP

Görüşler

0
FZ
Ben de JavaScript programlıyorum falan diyordum sağda solda. Artık demeyeceğim. Bu adamların yaptığı bu işi görünce susacağım ve derin bir tefekküre dalacağım! (Tabii önce usturuplu bir ohaaa çekeceğim :-P
0
anonim
cok acaip ortam yapmis amcalar
0
cazz
kesinlikle cok klas!
0
FZ
JavaScript ile yapılan ve tabiri caizse bir nevi Window Manager - Pencere Yöneticisi, sürüklerken şeffaf hale gelen pencereler, başlık satırına tıklanınca FluxBox´ta olduğu gibi ince bir bant haline gelmesi (biliyorum saçma bir tarif ama hoşuma gidiyor), pencerelerin menüleri, pencere içindeki elemanların fare ile tutup sürüklenerek başka bir pencerenin içine bırakılması ve orada aktif hale gelmesi falan... Evet, evet, susuyorum ve derin bir tefekküre dalıyorum.
0
conan
tefekkur öldü yasasin uyusukluk!
0
SHiBuMi
Heyecanınız güzel ama bu tip altyapıların ilk başta göze hoş gelen birçok özelliği süreç içersinde can sıkıcı olmaya başlar. Mesela bir ara XUL ile uğraşırken biraz fazla data ile yüklenince Mozilla kendini salıverip çöküyordu. Aynı şey Javascript için de geçerli. JS'nin gücü bir yere kadar, çok yetenekli bir dil olduğu kesin ama yüklenmeleri kaldırabilecek kapasitede değil. Uzaktan davulun sesi hoş geliyor ama yakınlaşınca insanın canını çok yakabiliyor. Özellikle son kullanıcı için, uygulamadan kaynaklanmayıp da arayüzün yavaşlığından kaynaklanan problemler kullanılabilirliği çok düşürüyor. Misal iki kere tıkladığı bir buton biraz geç tepki verirse kullanıcı iki kere daha basıveriyor ve iş orada bitiyor, çakılmaya uygun zemin oluşmuş oluyor. Tica'nın arayüzünün hızını ve kullanılabilirliğini de herhangi bir desktop uygulama ile kıyaslamak mümkün gözükmüyor.

Masaüstü uygulamaların baş ağrısız kurulumu ve güncellemesi için yetenekli birçok araç var. XML-RPC, SOAP gibi teknolojiler de J2EE ve .NET gibi giderek standartlaşacak altyapıların temelini oluşturuyorlar. Sonuç olarak web tarayıcılarının sağladığı bütün avantajlar ve daha fazlası artık desktop uygulamalar ile de sağlanabiliyor. Bu yüzden gelecekte web tarayıcıları tek başlarına bir platform olarak değil de, varolan uygulamaya destek bir alternatif istemci olarak kullanılacaklar. Web tarayıcılarına XML/XSL desteği kazandırma çabaları da bu yüzden, tek bir kod ve tek bir data ile birden fazla cihaza (desktop client, handheld, web browser vs.) uygun görünüm elde edebilmek.
0
FZ
Aslında buradaki tepkilerin çoğu senin de çok iyi farkında olduğun gibi teknik ustalığa duyulan hayranlık yoksa büyük çaplı projelerin lokal teknik ustalığın çok daha ötesinde şeyler gerektirdiği ilgilenen herkesin malumu.

Eğer .NET bağlamında vaad edilen `siz normal bir -application- geliştirin, biz öyle bir alt yapı sağladık ki bu sayede -application- çalışır çalışmaz sizin içinde bir yerde belirtmiş olduğunuz adrese bakacak ve eğer bir güncelleme söz konusu ise kullanıcıya çaktırmadan açılışta hafif bir gecikmeye sebep olacak şekilde kendini güncelleyecek ve kullanıcı bir bakacak ki aaaa, program güncellenmiş, yeni özellikler eklenmiş, vs. bunun için manuel olarak bir yerlere bağlanıp programı çekip yeniden kurup .dll uyumsuzluğu savaşından galip çıkmak gerekmemiş´ durumu gerçekten de söylendiği kadar pratik hale gelirse yani kısaca -native- bir uygulamanın gücü ile web sayfası hazırlamanın esnekliği ve kullanıcı tarafında güncelleme diye bir derdi olmamasının güzelliği (best of both worlds) bir araya gelirse o zaman tabii ki Internet tarayıcı ortamında yazılım geliştirmenin büyüsü yavaş yavaş azalacaktır.

Hepsi kendine göre avantajlara sahip program çalıştırma ortamlarının (tarayıcı, normal uygulama, vs.) gittikçe birbirlerine yakınsıyor olması bence önemli.

Bu arada bırak sıradan bir kullanıcıyı gördüğüm kadarı ile deneyimli kullanıcılar bile hatta programcılar dahi şu bir tuşun geç tepki vermesi halinde sabırsız davranıp birkaç kez basıyorlar, sanki birkaç kez basınca makina telaşa kapılıp işleri hızlandırabilecekmiş gibi :) Deneyimli programcılar bile bazen o tuşa basıldıktan sonra saniyelerle ölçülebilecek kadar yük binebileceğini (sebep her ne olursa olsun) unutuyor gibi görünüyorlar :) Gönül ister ki tabii ki her zaman tek bir tuşa basış bize mikrosaniye süresinde cevap versin ama...
0
sleytr
Birde şöyle bişiy var : X-Desktop
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

DCP Portal 7 BETA Yayınlandı

deathline

DCP Portal 7 Beta bir yıldan fazla süren geliştirme süresinden sonra yayınlandı. Sürüm 7 beta 15 Şubat 2007 tarihinden itibaren Codeworx Teknolojileri dosya indirme alanından erişilebilir durumdadır. Bu sürüm için bir güncelleme betiği mevcut olmayıp, gerekli kararlılık ve sağlamlık sınamalarından geçirilmeden kullanılmamalıdır.

Kim demiş PHP sadece WWW içindir diye?

SHiBuMi

Perl'ü sollayıp Apache'in en popüler modülü olmak ve dünyada 5 milyon domainde kullanılır hale ulaşmak PHP'yi kesmemiş olacak ki, PHP şimdi de masaüstü programcılığına el attı. GTK 2.0 desteği ile çalışacak olan PHP'nin masaüstü modülü şu an için 0.0.1 sürümü ile henüz bir bebek ama vaat ettikleriyle PHP programcılarına yepyeni kapılar açacak gibi gözüküyor.

DCP Portal 7 yayınlandı

deathline

Daha önce 7.0 Beta sürümünü duyurduğumuz DCP Portal 7 versiyonu yayınlandı. Detaylı bilgi ve kurulum dosyaları için aşağıdaki adresleri kullanabilirsiniz

PHP ile Linux Programlama (Perl ve C Tadında ;-)

FZ

FM'nin genç üyelerinden tasarımcı ve acemi çaylak programcı arkadaşımız knt'nin "Yahu hocam, C tadında PHP gibi bir şey olsa ne kadar güzel olurdu, benim işimi mükemmel görürdü" demesi ve benim onu eleştirmem ile başladı her şey. Birkaç gün sonra knt arkadaşımız karşımıza aşağıda okuyacağınız belge ile çıkageldi. Çoğu kişinin sadece Apache ve web programlama bağlamında kullanılabildiğini ve başka bir işe yaramadığını zannettiği PHP dili ile nasıl normal (!) GNU/Linux programlama yapılabileceğini gösteren bu başlangıç seviyesindeki belgeden ilgili kişilerin faydalanacağını umuyoruz. Lütfen belge ile ilgili yorumlarınızı ve varsa deneyimlerinizi, eleştirilerinizi yazmaktan imtina etmeyin. Ve karşınızda...

PHP 5.0.0 Beta 1

butch

Uzun süredir şöyle olacak böyle olacak diye hakkında konuşulan PHP 5'in ilk betası çıktı. Zend 2, yeniden hazırlanan XML desteği başlıca yenilikleri. Bir de gözüme çarpan detay; MySQL kütüphanesi, 4.0 lisansındaki birtakım mevzulardan dolayı artık PHP ile birlikte gelmeyecekmiş. Detaylar php.net'te