Özgür yazılımı anlamaya daha çok yolumuz var!

0
fkoksal

Bugün gözüme bir blog girdisi takıldı. Blog sahibi "Açık kaynak" hakkında bilgi vermek istemiş. Yazının bir bölümünü paylaşmak istedim.

...Açık Kaynak yazılımların diğer bir ortak özelliği de ücretsiz dağıtılmasıdır. İlk açık kaynaklı yazılım 1998 yılında Netscape tarafından yayınlanan Navigator‘dür ve Mozilla adı altında lisanslanıp dağıtılmaya başlanmıştır...

Buradan buyrun

Görüşler

0
Titus
Hani free software tanımını Türkçe olarak bedava yazılım olarak kullandın, bu hataya bile alışığız da ilk açık kaynak yazılımın Netscape Navigator ve buradan Mozilla'ya geçişe ne demeli acaba?
0
skorsky
Ne yapsin adam .. o da bir tarafindan tutmus iste.. :) Degisikliklerin paylasilmasi zorunlulugu, GPL, kafana gore takil, KGPL, ve envai turden lisans farklarini anlayacak durumda degil, kaynagin acik olmasini anlamis, patch programininin guzelliklerini ileride anlar. Tokatlamayalim derim.
0
Chaosopher
Ben ikinci cümledeki "programın gövdesini oluşturan kod" kısmına takıldım. Hala düşünüyorum.
0
Tarık
Bu tür bloglar her tarafta var. Ben bunları olaya yeni girmiş insanların fazla bilmeden ellerinde buldukları inanılmaz özgürlüğü acil olarak ortaya koyma girişimi gibi görüyorum. Yani "microsoft çölünde 100 watt lık ampil gibi gidiyordum ahanda karşıma bu buz gibi open soruce kaynak suyu çıktı uleeen"gibi bir bağarış, kendinden geçiş :P

Herneyse işi zamanla öğrenip yaptığı hatalara kendide gülecektir. Kötü birşey değil neticede. Bilinçsizce bilgilendirmeye çalışma diyelim, geçelim önemsemeyelim...

0
Tarık
Tarık demişki: "open soruce"

ayrı bir muamma :D

0
oxay
Aşağılamalarınız için çok teşekkürler... Verdiğim geçici rahatsızlık için de özür dilerim... Saygılar
0
Tarık
Aşağılamadım...! cümleleri tekrar en başından önyargısız okuyun. Benzetmelerim kırıcı geldiyse özür dilerim. Fakat anladığınız türde bir aşağılama yok.
0
anonim
Insanlarin bazi konularda eksik/yanlis bilgisi olabilir, bunu anladim.
Ancak bu yanlis bilgiyi burada topluluk icinde yermenin bize, acik kaynak koda, fazlamesai.net vs. nasil bir faydasi var onu anlamadim?
0
anonim
Duzeltme: yerdiginiz yanlis bilgi degil, yanlis bilgi sahibi
0
Tarık
Bakın fazlamesai dediğimiz bu yeri bir düşünce kıraathanesi gibi düşünün. İçerisinde muhabbetle demli çayını içen "bilir adamlar"da var, her lafa atlayan gözleri parlak "yeni yetmeler"de. Herkes zaman içerisinde pişiyor burada. Pek tabii ki bilinçsizce/bilgisizlikle söylenen sözlerde sahibini bağlar. Burada konuşulur edilir. Gerçekten elle tutulur bir savunmanız varsa yapabilirseniz yaparsınız olur biter. Burası neticede yargı merkezi değildir. Buradaki yorumlarda kişilerin kendi düşünceleridir. Fazlamesai.net in ortak görüşü gibi bir konu yok. Herkes ne biliyorsa etik ve gerçek düşünce özgürlüğü çerçevesinde ortaya koyar.

Asılsız suçlamalarda bulunmayın lütfen.

0
GtG
Ben ozgurce dusuncelerin sarfedilmesinden rahatsiz degilim tabiki. Mesajimda aslinda, birisinin iyi veya kotu emeginin arkasindan, "ehu, ehuee, bak surasi soyle olmus, bak burda da bunu demis, huaaah" kivaminda olan yaklasimlardan duydugum rahatsizligimi dile getiriyorum.
Ozgurluklerimizi bosca laf sarfetmek yerine dusunce uretmek icin kullanmamiz -sahsi kanaatim- daha faydali olacaktir.

PS: Benim yorumumdan sizin alinmaniza gerek yoktu ama neyse :)
0
robertosmix
Bir bilgi eksiği veya tanım yanlışı varsa ya ilgili blogda yada forumda fikrinizi beyan ederek bunu düzeltirsiniz . Olmadı ilgili arkadaşa bir e-posta göndererek yardımcı olmaya çalışırsınız.

Zira yurdum insanının dediğiniz gibi, yaptığı, tamamen kompleksleri tatmin etmek. Alıştık bunlara. Siz de alışın efenim.
0
oxay
@Tarık; direkt olarak size değil genel olarak söylemiştim. Yorum eklemek istedim ama size cevap olarak eklemişim sanırım... Her neyse; genel olarak yorumların tavrının çok kaba olduğunu söylemek istiyorum; yanlış bilgi edindiysem de bu benim hatam değildir; değişik şekilde de bu yanlış bilgi düzeltilebilir... Ben bu konuda uzman olduğumu söylemedim; sadece açık kaynağa olan sempatimden bahsettim; bildiğim kadarını anlatmaya çalışarak bunlardan haberi bile olmayan bir kitleye anlatmaya çalıştım. Ama içeriğim özünden hiç bahsedilmeden cımbızla çekilen bir cümle sebebiyle ibret-i alem gösterilip çarmıha gerilmeye başladım. Yanlış yapmışım; bunlar benim konuşacağım konular değil... O yüzden tekrar özür dilerim; yasaklı bir bölgeye adım atmışım sanırım. Siz kendi aranızda güzel güzel konuşun... Bir daha olmaz... Saygılar...
0
ahmetturky
Ben bu yazının neresinde "özgür yazılım" ya da "bedava yazılım" yazdığını bulmaya çalışıyorum. Adam "açık kaynak programların çoğu ücresiz dağıtılır" dedi diye ki doğrudur adam "free software"e "bedava yazılım" dedi diye üstüne atlayıp linç ettiniz. adamın bloguna yapılan yorumlara bakın bir. FM'deki haberin başlığı çok yanıltıcı ya başlığı değiştirin ya da haberi kaldırın lütfen. Önce açık kaynak ile özgür yazılımı birbirinden ayıralım ikisi farklı şeyler.
0
ahmetturky
Haberi yanlış başlıkla duyurmuşsunuz. Blogda özgür yazılımdan hiç bahsedilmiyor. Sadece dilinin döndüğü kadarıyla açık kaynaklı yazılımı açıklamaya çalışmış. Ya bu haberi siliniz ya da başlığı düzeltiniz. Haksız bir şekilde bloga oransız eleştiriler yapılıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft´un Encarta´sı!

conan

Bilmiyorum kaçınıza bu link zaten mail ile ulaşmıştır ama, koskoca market leader M$'un, özellikle orta doğu dağitim merkezi seçtiği ülke konusunda bu kadar hassas konuları es geçmemesi lazım bence. Bu linki haber yaparken bulabildiğim tek başlık "Komik" çünkü ne yazık ki "Vahim" diye bir başlık yok...

Link yüksek ihtimalle kendi kendini açıklayacak, ama yine de ingilizce bilmeyenleri düşünürsek kısaca özetleyeyim. Microsoft`un Encarta`si Adıyaman, Batman, ve Diyarbakır`ı Türkiye içindeki Kurdistan şehirleri olarak gosteriyor. İşin politik yanı mı cahillik yani mi bilemeyecegim. Bu konudaki protestolarınızı ya da duzeltmelerinizi göndermek icin ise ben bir tek bu formu bulabildim. Encarta içindeki bilgiler axiom olarak alınıyor sanırım. Bir kac saate örnek bir protesto metni yazacagım haber altına yorum olarak eklerim.

Linus Torvalds’a otobüs çarparsa ne olur?

xelon

İnternet'te oradan oraya savrulurken Wikipedia'da Linus Torvalds'ın biyografisine( İngilizce | Türkçe ) denk geldim. Mizah başlığı altındaki "What If Linus Torvalds Gets Hit By A Bus? - An Empirical Study" bağlantısı dikkatimi çekti. Büyük bir keyifle okuduktan sonra Türkçe'ye çevirmek aklıma geldi. Ve işte burdayım.

Yazıyı okuduktan sonra insanın aklına takılmıyor değil, gerçekten Linus Torvalds'a birşey olsa sizce Linux'e ne olur?

Süper matematikçi sonsuz asal sayıyı keşfetti

coskung

Matematik alanındaki buluşlarıyla bilim dünyasının "Süper Matematikçi" unvanını verdiği Samsunlu matematik öğretmeni Aydın Cerit, son olarak sonsuz asal sayıyı keşfettiğini bildirdi

Superman aranıyor!

anonim

Bugün php.org.tr forumunda yer alan bir iş ilanını aynen kopyalıyorum aşağıya. Yorum sizin. İş ilanı ve gelen cevaplar -> burada.

Selam,
Asp, html, dhtml, java, sql/oracle dhtml, vs... bilen sağlık sektörü odaklı çalışan bilişim firmasında, web siteleri , e-ticaret siteleri tasarımında çalışacak elemanlar arıyoruz.
wml, xml bilgisi olması tercih sebebidir.
İnternet üzerinden bulmama yardımcı olabilir misiniz?
teşekkürler
Dr.Nihal Dizdar
ndizdar@drdata.net

Teknoloji benim hizmetimde değil, sizin hizmetiniz de mi ?

sundance

Bu gün çok sinirlendiğim bir şey oldu (yok yok Moda meselesi diil :) Eve geldim ve tam 13 yıldır kullandığım telefon numaramın değişmiş olduğunu öğrendim...

Telefon şirketi yeni bir düzenlemeye gitmiş ve benim bulunduğum santrali değiştirmiş. Santral komple değişmiş bu yüzden eski numarayı kullanamazmışız artık, peki eski numara ne olacakmış ? Kullanılmayacakmış. Daha geçenlerde bir arkadaşım 10 yıldan sonra beni bu numaradan arayıp buldu. Peki şimdi ne olacak ? Belki de en eski sevgilim yıllar sonra hata ettiğini düşünüp beni arayacak, sevgi dolu, hoş bir sesle benle konuşmaya hazırlarken bir bakacak ki karşısında `Üzgünüz bu numara artık kullanım dışıdır' diyen bir ses...