Özgür yazılımı anlamaya daha çok yolumuz var!

0
fkoksal

Bugün gözüme bir blog girdisi takıldı. Blog sahibi "Açık kaynak" hakkında bilgi vermek istemiş. Yazının bir bölümünü paylaşmak istedim.

...Açık Kaynak yazılımların diğer bir ortak özelliği de ücretsiz dağıtılmasıdır. İlk açık kaynaklı yazılım 1998 yılında Netscape tarafından yayınlanan Navigator‘dür ve Mozilla adı altında lisanslanıp dağıtılmaya başlanmıştır...

Buradan buyrun

Görüşler

0
Titus
Hani free software tanımını Türkçe olarak bedava yazılım olarak kullandın, bu hataya bile alışığız da ilk açık kaynak yazılımın Netscape Navigator ve buradan Mozilla'ya geçişe ne demeli acaba?
0
skorsky
Ne yapsin adam .. o da bir tarafindan tutmus iste.. :) Degisikliklerin paylasilmasi zorunlulugu, GPL, kafana gore takil, KGPL, ve envai turden lisans farklarini anlayacak durumda degil, kaynagin acik olmasini anlamis, patch programininin guzelliklerini ileride anlar. Tokatlamayalim derim.
0
Chaosopher
Ben ikinci cümledeki "programın gövdesini oluşturan kod" kısmına takıldım. Hala düşünüyorum.
0
Tarık
Bu tür bloglar her tarafta var. Ben bunları olaya yeni girmiş insanların fazla bilmeden ellerinde buldukları inanılmaz özgürlüğü acil olarak ortaya koyma girişimi gibi görüyorum. Yani "microsoft çölünde 100 watt lık ampil gibi gidiyordum ahanda karşıma bu buz gibi open soruce kaynak suyu çıktı uleeen"gibi bir bağarış, kendinden geçiş :P

Herneyse işi zamanla öğrenip yaptığı hatalara kendide gülecektir. Kötü birşey değil neticede. Bilinçsizce bilgilendirmeye çalışma diyelim, geçelim önemsemeyelim...

0
Tarık
Tarık demişki: "open soruce"

ayrı bir muamma :D

0
oxay
Aşağılamalarınız için çok teşekkürler... Verdiğim geçici rahatsızlık için de özür dilerim... Saygılar
0
Tarık
Aşağılamadım...! cümleleri tekrar en başından önyargısız okuyun. Benzetmelerim kırıcı geldiyse özür dilerim. Fakat anladığınız türde bir aşağılama yok.
0
anonim
Insanlarin bazi konularda eksik/yanlis bilgisi olabilir, bunu anladim.
Ancak bu yanlis bilgiyi burada topluluk icinde yermenin bize, acik kaynak koda, fazlamesai.net vs. nasil bir faydasi var onu anlamadim?
0
anonim
Duzeltme: yerdiginiz yanlis bilgi degil, yanlis bilgi sahibi
0
Tarık
Bakın fazlamesai dediğimiz bu yeri bir düşünce kıraathanesi gibi düşünün. İçerisinde muhabbetle demli çayını içen "bilir adamlar"da var, her lafa atlayan gözleri parlak "yeni yetmeler"de. Herkes zaman içerisinde pişiyor burada. Pek tabii ki bilinçsizce/bilgisizlikle söylenen sözlerde sahibini bağlar. Burada konuşulur edilir. Gerçekten elle tutulur bir savunmanız varsa yapabilirseniz yaparsınız olur biter. Burası neticede yargı merkezi değildir. Buradaki yorumlarda kişilerin kendi düşünceleridir. Fazlamesai.net in ortak görüşü gibi bir konu yok. Herkes ne biliyorsa etik ve gerçek düşünce özgürlüğü çerçevesinde ortaya koyar.

Asılsız suçlamalarda bulunmayın lütfen.

0
GtG
Ben ozgurce dusuncelerin sarfedilmesinden rahatsiz degilim tabiki. Mesajimda aslinda, birisinin iyi veya kotu emeginin arkasindan, "ehu, ehuee, bak surasi soyle olmus, bak burda da bunu demis, huaaah" kivaminda olan yaklasimlardan duydugum rahatsizligimi dile getiriyorum.
Ozgurluklerimizi bosca laf sarfetmek yerine dusunce uretmek icin kullanmamiz -sahsi kanaatim- daha faydali olacaktir.

PS: Benim yorumumdan sizin alinmaniza gerek yoktu ama neyse :)
0
robertosmix
Bir bilgi eksiği veya tanım yanlışı varsa ya ilgili blogda yada forumda fikrinizi beyan ederek bunu düzeltirsiniz . Olmadı ilgili arkadaşa bir e-posta göndererek yardımcı olmaya çalışırsınız.

Zira yurdum insanının dediğiniz gibi, yaptığı, tamamen kompleksleri tatmin etmek. Alıştık bunlara. Siz de alışın efenim.
0
oxay
@Tarık; direkt olarak size değil genel olarak söylemiştim. Yorum eklemek istedim ama size cevap olarak eklemişim sanırım... Her neyse; genel olarak yorumların tavrının çok kaba olduğunu söylemek istiyorum; yanlış bilgi edindiysem de bu benim hatam değildir; değişik şekilde de bu yanlış bilgi düzeltilebilir... Ben bu konuda uzman olduğumu söylemedim; sadece açık kaynağa olan sempatimden bahsettim; bildiğim kadarını anlatmaya çalışarak bunlardan haberi bile olmayan bir kitleye anlatmaya çalıştım. Ama içeriğim özünden hiç bahsedilmeden cımbızla çekilen bir cümle sebebiyle ibret-i alem gösterilip çarmıha gerilmeye başladım. Yanlış yapmışım; bunlar benim konuşacağım konular değil... O yüzden tekrar özür dilerim; yasaklı bir bölgeye adım atmışım sanırım. Siz kendi aranızda güzel güzel konuşun... Bir daha olmaz... Saygılar...
0
ahmetturky
Ben bu yazının neresinde "özgür yazılım" ya da "bedava yazılım" yazdığını bulmaya çalışıyorum. Adam "açık kaynak programların çoğu ücresiz dağıtılır" dedi diye ki doğrudur adam "free software"e "bedava yazılım" dedi diye üstüne atlayıp linç ettiniz. adamın bloguna yapılan yorumlara bakın bir. FM'deki haberin başlığı çok yanıltıcı ya başlığı değiştirin ya da haberi kaldırın lütfen. Önce açık kaynak ile özgür yazılımı birbirinden ayıralım ikisi farklı şeyler.
0
ahmetturky
Haberi yanlış başlıkla duyurmuşsunuz. Blogda özgür yazılımdan hiç bahsedilmiyor. Sadece dilinin döndüğü kadarıyla açık kaynaklı yazılımı açıklamaya çalışmış. Ya bu haberi siliniz ya da başlığı düzeltiniz. Haksız bir şekilde bloga oransız eleştiriler yapılıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PENGUEN Dergisi ve GNU/Linux

FZ

PENGUEN mizah dergisinin son sayısında (5 Mayıs 2005) Selçuk Erdem'in bir karikatürü var, yan yana oturmuş kız ile adam, adam kıza yazıyor: "Aşkım, modem ışığım, Google'da aradım ismini, dedi do you mean güzeller güzeli, sensiz 56K senle ADSL geldi, USB 2.0 derken, kablosuz derken, senin her gülüşün forwardlanırken, ben ayakizinde GNOME teması, çıkmasın sayfa bulunamadı hatası".

Debian listelerinde fırtına gibi esen, şenlik afişleri hazırlayan karikatüristimizin bu son darbesi mizah dünyasına bomba gibi düşerken "GNU/Linux her yerde!" sloganı yankılanmaya devam ediyor :)

Dağarcığınıza Her Gün İki Söz

auselen

Türk Dil Kurumu, elektronik posta adresini bildiren herkese günde iki kelimeyi, anlamı ile birlikte ücretsiz olarak gönderiyor: http://tdk.org.tr

Pek güzel bir hizmet, hergün bir tebessüm garantili. Bugünkü ise bizlere bayram şekeri gibi...

Vah Aycell

butch

Aylar önce Türk Telekom'un konuyla en ufak ilgisi olmayan bazı çalışanlarına Web Tasarımı öğrenmeleri konusunda talimat verdiğini sağlam kaynaklardan duymuştum. Acaba ne yapacaklar diye merak ederken Türk Telekom'un bazı işlerini bu çalışanların yaptığı öğrendim.
Bugün de bir şanssızlık sonucu www.aycell.com.tr ile tanıştım. Durum vahim. Benzer bir uygulamanın sonucu olduğunu tahmin ediyorum. Kendi gözlerinizle bir görün.
Henüz reklamcılık konusunda bünyelerinde eleman yetiştirememiş olacaklar ki televizyon reklamları hayli iyi, ama uzun sürmez herhalde...

Kutup noktasının doğusu bulundu!

gismo

ntvmsnbc'nin büyük keşfi. ntvmsnbc'de yer alan bu habere göre "Mars’ın coğrafi olarak güney kutup noktasında kar yağışı oluşmuyor. Buzullar coğrafi kutup noktasının 150 km doğusunda yer alıyor. Kutup bölgesindeki iki ayrı klimanın etkisiyle, buz kütlesi coğrafi kutup noktasından doğuya doğru kayıyor."

Şimdi ben de sormak istiyorum. Kutup noktası güney ya da kuzey farketmez, tek bir noktadır. Doğu, kutup noktasından farklı bir noktada güneşin doğduğu yöndür. Eğer kutup noktasındaysanız bir doğudan söz edilemez. Orada artık her yön güneydir.

Shakespeare Programlama Dili

FZ

Dünya edebiyatında önemli bir yeri olan Shakespeare'în üslubunu sevin ya da sevmeyin, yarattığı etki ve kalıcılığı tartışılmaz. Rama'da, ürettiği robotlara Shakespeare oynatan dahi mühendis gerçek bir karakter olsaydı (ki aslında hiç yok diyemeyiz) herhalde Shakespeare programlama dilini görseydi bıyıkaltından gülerdi.

Peki bu dil neye benziyor? Değişkenler Shakespeare oyunlarından alınma, sahneye giriyorlar, birbirlerine bir şeyler söyleyerek değer yüklüyorlar. Mesela negatif değer yüklemeniz için karakterlerden biri Hamlet'e hakaret ediyor. Bu kadarla kalsa iyi!