Özgür Ağ Projesi (The Free Network Project)

0
anonim
"Henüz Internet'e girebilmesi için çok küçük olsa da, kızım ve Internet için sürekli bir endişe içindeyim. Endişemin sebebi ise şu: Bundan 10-15 yıl sonra, kızım bana gelecek ve şunu söyleyecek : 'Babacığım, Internet'te basının özgürlüğü elinden alındığında sen nerelerdeydin? '

Freenet Project sitesinin giriş sloganı
-- Mike Godwin, Electronic Frontier Foundation
FreeNet'in ortaya çıkış sebebi bu, Internet'te sansür korkusu olmadan yayın özgürlüğü. Bu hedefe ulaşabilmek için, FreeNet uygulaması dağıtık bir yapıda geliştirilmiş ve bilgiyi yayımlayanlarla bilgiyi kullanacakların anonim kalması sağlanmış.

Sistem temelinde diğer peer-to-peer (eDonkey gibi) uygulamaların mantığında ancak bazı farklılıklar içeriyor. Örneğin bilgisayarınıza indirilen tüm veriler şifrelenmiş durumda ve bunlara direk erişim izniniz yok. Ağ üzerindeki dosyalar dağıtık bir yapıda farklı bilgisayarlarda saklanıyor ve biri arayıp o belgeyi istediğinde X kişinin bilgisayarından Y kişinin bilgisayarına transfer ediliyor. Dosyaların saklanma mantığında ise en popüler doküman en çok bilgisayarda tutulur var. Bir dosyanın popülaritesi arttıkça daha az popüler olan başka bir dosyanın varlığı yavaş yavaş ağdan siliniyor.

Sistemin sitesine freenetproject.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
tongucyumruk
Sansüre karşı oldukça güzel bir fikir. Fakat aklıma takılan bir nokta var:

Bir dosyanın popülaritesi arttıkça daha az popüler olan başka bir dosyanın varlığı yavaş yavaş ağdan siliniyor.

Yani ben ortaya bir kısım "yönetici" insanın işine gelmeyen mükemmel bir ikir atarsam onların daha popüler birşeyler ortaya koyarak benim fikrimi bastırmaları, gizlemeleri, bir anlamda sansürlemeleri mümkün hale geliyor. Yanılıyor muyum?
0
lifesdkver0_1
muükemmel bir fikirse muhakkak popüler olacaktır :)
0
T-u-N-i-X
bilginin şifrelenmesi, gizli tutulması vb bana biraz garip ve anlaşılması, başarılması güç gibi geldi. yani ben bilgisayarımda hangi dökümanın saklandığını bilemeyecek miyim ? bunun amacı ne ki ?

bilginin şifrelenmesi de bir garip geldi... özgürce bilgi paylaşımı güzel birşey ama bunun da sınırlarını bilmek gerek bence... devlet ya da şirket sırları, kişisel haklar bu şekilde kolaylıkla çiğnenebilir. sınırları iyi çizdikten sonra neden olmasın ? ama kişisel bir web sitesinde de bu tarz bir işlem yürütülemez mi ki ?

diyelim benim kendi sunucularımda host ettiğim bir web sitem var ve özgür düşünceye saygı duyan bir insanım. bu durumda başkalarının da fikirlerini serbestçe paylaşabildiği bir ortam yaratsam buna kim karşı çıkabilir ki ? zaten burada bu yapılıyor demeyin benim dediğim normal web hosting ile de yapılabilir bu haksız mıyım ? yoksa ben işin mantığını mı kavrayamadım ?
0
SHiBuMi
Sana ait olan kişisel web sitesi sonuçta sana aittir, tek bir yerdedir, istenirse domain - hosting bağlantın kopartılarak yayınına rahatlıkla son verilebilir.

Domain sahibi olabilmek için bir yerden öyle ya da böyle kimliğini kullanarak bir satınalma işlemi gerçekleştirmen gerekir, dolayısıyla da kimliğin açığa çıkmış olur, anonimliğini kaybedersin.

Şifrelemekteki amaç verinin manipülasyonunu önlemek olabilir, buradaki amacın dosya paylaşımından öte bilgi paylaşımı olduğu düşünülürse, herhangi biri bilgisayarındaki istemediği bir bilgiyi silebilir ya da değiştirebilir. Ancak bilgiler şifrelenerek bilgi kullanıcıdan bağımsız hale getiriliyor, şartlar ne olursa olsun bilginin ilk kaynağından çıktığı gibi olması sağlanmaya çalışılıyor.

Sonuç olarak böyle bir sistem iyi niyetle de kötü niyetle de kullanılabilir. Öte yandan şimdiye kadar kötülükten tamamen muaf bir sistem görmedim, duymadım...
0
onurgu
Freenet'te olan şey dünyanın (bildiğimiz, büyük olasılıkla da odur) en büyük IP network'ü Internet üzerinde transparent olarak çalışmak üzere tasarlanmıştır. Yani siz bilgisayarınıza freenet'i kurduğunuzda bilgisayarınız bir freenet node'u olarak işler, router gibi. Ama alışık olduğumuz routerlardan farkı network'te paylaşılan verilerin de routerlar üzerinde tutulması.
Transparanlığı ve yönetilemezliği sağlamak için de şifreli iletişim kullanılıyor.
Bu arada bilgi paylaşımının sınırları niye olsun ki? sizce devlet iletişimimizi dinleme hakkına sahip mi? görünüşte değil ama bunun böyle olmadığını herkes biliyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni P2P - IRIS

cazz

Amerika'da, devlet tarafindan gorevlendirilmis bir ekip, var olan P2P teknolojisindeki sorunlari cozme amacli yeni bir P2P agi kuruyormus : IRIS (Infrastructure for Resilient Internet Systems)...

Projeden (ve MIT'den) Hari Balakrishnan soyle demis :

"Sunuculara karsi Denial of Service saldirilarini sona erdirecek!"

Balakrishnan ve arkadaslari , IRIS icin yeni bir arama algoritmasi da gelistireceklermis...

Bakiniz efenim...

Haber Grupları.... Haberiniz Olsun!!!

jazzy

Haber Gruplarının varlığından kaç kişi haberdar? Simois olmasa ben de olmayacaktım, ama sayesinde son 8 ayda haber grupları ile bayağı içli dışlı olmayı, dahası bunu bir alışkanlık ve yaşam tarzı yapmayı becerdim. (afferin internet sosyali bana, daha da düzensiz bir hayata bir adım daha...)

Microsoft IIS pazar payını %5 arttırdı bu ay!!!

sundance

Evet yanlış duymadınız, yıllardır Internet web sunucuları üzerine aylık araştırmalarını yayınlayan www.netcraft.com bu ayki araştırmasında 31,299,592 web sunucusunu inceledi.
Sonuçlar, Microsoft IIS ile sunulan web sitelerinde bir önceki aya göre %5`lik bir artış olduğu. İşin ilginç yanı bu %5`lik kayıp daha önce Solaris üstünde hizmet veren NameZero`nun Windows 2000`e geçmesi ve Network Solutions`ın Solaris ağırlıklı Digex`den Windows ağırlıklı Interland`e geçmesi sonucu oldu.

Neyse merak edenler için dakika ve skor ;)
Apache %58.73 - Microsoft %27.88

©2004 Google - 8.058.044.651 web sayfası aranıyor...

mos

Slashdot 'da (*) yer alan bu habere göre, Google indeksini ikiye katlamış.

Daha önce 4 milyar civarında sayfayı indeksleyen arama motoru , bu sayıyı 8 milyarın üstüne çıkarmış görünüyor.

Haberle ilgili Google blog'unu okumak için tıklayın.

HUOOPP Kardeşim noluyo? Giremezsin buraya, IP´in delikanlı değil!!!

sidar

Eğer ISP´lerin azılı düşmanı TTNet´in dial-up, ADSL ya da Kablolu İnternet hizmetini kullananlardan biri iseniz, bulunmaz hint kumaşı ISS´lerimizden Superonline, Turk.Net ya da e-kolay´ın o muhteşem içerik harikaları `portal´larına girmeniz yasak. Çünkü bizim bu `akıllı´ ISS´lerimiz, icq´da forward edilen TTnet karşıtı mesajların bir işe yaramadığını görünce, intikamlarını TTNet kullanıcılarından alma yolunu buldular. Artık TTNet kullanıcıları www.superonline.com, www.turk.net ya da www.e-kolay.net adreslerine giremeyecekler, çünkü onlar "TTNEt"li! Ama yine de haklarını yemeyelim, ayda 5-10 kağıt önlerine atarsanız, o güzelim portalların o güzelim içeriklerini okuma şansına erişiyorsunuz.