Özgür Ağ Projesi (The Free Network Project)

0
anonim
"Henüz Internet'e girebilmesi için çok küçük olsa da, kızım ve Internet için sürekli bir endişe içindeyim. Endişemin sebebi ise şu: Bundan 10-15 yıl sonra, kızım bana gelecek ve şunu söyleyecek : 'Babacığım, Internet'te basının özgürlüğü elinden alındığında sen nerelerdeydin? '

Freenet Project sitesinin giriş sloganı
-- Mike Godwin, Electronic Frontier Foundation
FreeNet'in ortaya çıkış sebebi bu, Internet'te sansür korkusu olmadan yayın özgürlüğü. Bu hedefe ulaşabilmek için, FreeNet uygulaması dağıtık bir yapıda geliştirilmiş ve bilgiyi yayımlayanlarla bilgiyi kullanacakların anonim kalması sağlanmış.

Sistem temelinde diğer peer-to-peer (eDonkey gibi) uygulamaların mantığında ancak bazı farklılıklar içeriyor. Örneğin bilgisayarınıza indirilen tüm veriler şifrelenmiş durumda ve bunlara direk erişim izniniz yok. Ağ üzerindeki dosyalar dağıtık bir yapıda farklı bilgisayarlarda saklanıyor ve biri arayıp o belgeyi istediğinde X kişinin bilgisayarından Y kişinin bilgisayarına transfer ediliyor. Dosyaların saklanma mantığında ise en popüler doküman en çok bilgisayarda tutulur var. Bir dosyanın popülaritesi arttıkça daha az popüler olan başka bir dosyanın varlığı yavaş yavaş ağdan siliniyor.

Sistemin sitesine freenetproject.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
tongucyumruk
Sansüre karşı oldukça güzel bir fikir. Fakat aklıma takılan bir nokta var:

Bir dosyanın popülaritesi arttıkça daha az popüler olan başka bir dosyanın varlığı yavaş yavaş ağdan siliniyor.

Yani ben ortaya bir kısım "yönetici" insanın işine gelmeyen mükemmel bir ikir atarsam onların daha popüler birşeyler ortaya koyarak benim fikrimi bastırmaları, gizlemeleri, bir anlamda sansürlemeleri mümkün hale geliyor. Yanılıyor muyum?
0
lifesdkver0_1
muükemmel bir fikirse muhakkak popüler olacaktır :)
0
T-u-N-i-X
bilginin şifrelenmesi, gizli tutulması vb bana biraz garip ve anlaşılması, başarılması güç gibi geldi. yani ben bilgisayarımda hangi dökümanın saklandığını bilemeyecek miyim ? bunun amacı ne ki ?

bilginin şifrelenmesi de bir garip geldi... özgürce bilgi paylaşımı güzel birşey ama bunun da sınırlarını bilmek gerek bence... devlet ya da şirket sırları, kişisel haklar bu şekilde kolaylıkla çiğnenebilir. sınırları iyi çizdikten sonra neden olmasın ? ama kişisel bir web sitesinde de bu tarz bir işlem yürütülemez mi ki ?

diyelim benim kendi sunucularımda host ettiğim bir web sitem var ve özgür düşünceye saygı duyan bir insanım. bu durumda başkalarının da fikirlerini serbestçe paylaşabildiği bir ortam yaratsam buna kim karşı çıkabilir ki ? zaten burada bu yapılıyor demeyin benim dediğim normal web hosting ile de yapılabilir bu haksız mıyım ? yoksa ben işin mantığını mı kavrayamadım ?
0
SHiBuMi
Sana ait olan kişisel web sitesi sonuçta sana aittir, tek bir yerdedir, istenirse domain - hosting bağlantın kopartılarak yayınına rahatlıkla son verilebilir.

Domain sahibi olabilmek için bir yerden öyle ya da böyle kimliğini kullanarak bir satınalma işlemi gerçekleştirmen gerekir, dolayısıyla da kimliğin açığa çıkmış olur, anonimliğini kaybedersin.

Şifrelemekteki amaç verinin manipülasyonunu önlemek olabilir, buradaki amacın dosya paylaşımından öte bilgi paylaşımı olduğu düşünülürse, herhangi biri bilgisayarındaki istemediği bir bilgiyi silebilir ya da değiştirebilir. Ancak bilgiler şifrelenerek bilgi kullanıcıdan bağımsız hale getiriliyor, şartlar ne olursa olsun bilginin ilk kaynağından çıktığı gibi olması sağlanmaya çalışılıyor.

Sonuç olarak böyle bir sistem iyi niyetle de kötü niyetle de kullanılabilir. Öte yandan şimdiye kadar kötülükten tamamen muaf bir sistem görmedim, duymadım...
0
onurgu
Freenet'te olan şey dünyanın (bildiğimiz, büyük olasılıkla da odur) en büyük IP network'ü Internet üzerinde transparent olarak çalışmak üzere tasarlanmıştır. Yani siz bilgisayarınıza freenet'i kurduğunuzda bilgisayarınız bir freenet node'u olarak işler, router gibi. Ama alışık olduğumuz routerlardan farkı network'te paylaşılan verilerin de routerlar üzerinde tutulması.
Transparanlığı ve yönetilemezliği sağlamak için de şifreli iletişim kullanılıyor.
Bu arada bilgi paylaşımının sınırları niye olsun ki? sizce devlet iletişimimizi dinleme hakkına sahip mi? görünüşte değil ama bunun böyle olmadığını herkes biliyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kendi e-dergini kendin yap: FUMK.NET

anonim

FUMK.NET ile isteyen herkese kendi e-dergisini online bir arayüz yardımıyla oluşturabilecekleri bir site. Aynı zamanda sosyal bir ağ olan fumk.net' de kullanıcılar kendi e-dergilerini diğer kullanıcılarla paylaşabiliyor ve sosyal ağlarını genişletebiliyorlar. e-dergi yanında portfolyo, fotoğraf albümü, e-yıllık, e-kitap da oluşturulabiliyor.

Cypherpunk Revolutionary: Assange

sundance

Wikileaks ve kurucusu Assange hakkında birçok makale yazıldı, bir çok yorum yapıldı.

Bunların belki de en iyisi çok kısa bir süre önce "The Monthly" dergisinde yayınlandı.

Çok kısa bir süre içinde gösterilen ilginin yoğunluğu yüzünden derginin sitesi yükü kaldıramadı Facebook'tan destek aldı; Bölüm 1 Bölüm 2 Bölüm 3

Oldukça uzun olan makale malesef İngilizce, Türkçe'ye çeviren olursa (tabi ki The Monthly'nin de iznini almak şartıyla) Fazlamesai'de de yayınlamak isteriz.

Web 2.0: Pasif Sörfçüden Aktif Internet Katılımcısına Geçiş

FZ

Dün akşamki FM TV programında "Web 2.0" kavramının nelere karşılık geldiğinden bahsediyorduk. İzleyicilerden de gelen fikirler bir araya getirildiğinde ortaya çıkan kavramlardan biri de "sitelerin içeriğini katılımcıların gayet kolayca belirleyebildiği, kolektif bilinç oluşturma" yapısı idi.

Bu durumun ve Web 2.0 dalgasının örneklerinden biri de Squidoo. Söz konusu taze sitenin sloganı Everyone's an expert on something (herkesin uzman olduğu bir konu vardır). Görülen o ki yakında Lens ve Lens Master kavramlarını daha sık duyacağız ve belki birileri Lens Master olarak para kazanmaya başlayacak...

Bana Homer'ın resmini yapabilir misin Abidin? CSS ile

sundance

Browserların Web standartlarına uyup uymadığını kontrol eden Acid testi oldukça meşhur. Birçok browserın bu testlerden geçememiş olması da ilginç bir detay.

Bu testin geliştirilmesi de oldukça sıkıntı yaratmış. Fakat bazı arkadaşlar, bir seviye daha ileri taşıyarak, CSS'ler ile Homer Simpson resmi yapmışlar. CSS'e nasıl takla attırılır görmek istiyorsanız animasyona bir göz atın.

Droplets > Internet uygulamalarının geleceği

omniheurist

HTML tabanlı internet uygulamalarının programcıya ve kullanıcıya getirdiği birçok zorluklar ve kısıtlar vardır. Request-Response modelinden kaynaklanan tek taraflı update kısıtı, dinamik ve esnek olmayan arayüz, bantgenişliğinin çok verimsiz kullanılması, aynı bilginin tekrar tekrar iletilmek zorunda olması ve farklı programlama pratikleri vb...