Özgür Ağ Projesi (The Free Network Project)

0
anonim
"Henüz Internet'e girebilmesi için çok küçük olsa da, kızım ve Internet için sürekli bir endişe içindeyim. Endişemin sebebi ise şu: Bundan 10-15 yıl sonra, kızım bana gelecek ve şunu söyleyecek : 'Babacığım, Internet'te basının özgürlüğü elinden alındığında sen nerelerdeydin? '

Freenet Project sitesinin giriş sloganı
-- Mike Godwin, Electronic Frontier Foundation
FreeNet'in ortaya çıkış sebebi bu, Internet'te sansür korkusu olmadan yayın özgürlüğü. Bu hedefe ulaşabilmek için, FreeNet uygulaması dağıtık bir yapıda geliştirilmiş ve bilgiyi yayımlayanlarla bilgiyi kullanacakların anonim kalması sağlanmış.

Sistem temelinde diğer peer-to-peer (eDonkey gibi) uygulamaların mantığında ancak bazı farklılıklar içeriyor. Örneğin bilgisayarınıza indirilen tüm veriler şifrelenmiş durumda ve bunlara direk erişim izniniz yok. Ağ üzerindeki dosyalar dağıtık bir yapıda farklı bilgisayarlarda saklanıyor ve biri arayıp o belgeyi istediğinde X kişinin bilgisayarından Y kişinin bilgisayarına transfer ediliyor. Dosyaların saklanma mantığında ise en popüler doküman en çok bilgisayarda tutulur var. Bir dosyanın popülaritesi arttıkça daha az popüler olan başka bir dosyanın varlığı yavaş yavaş ağdan siliniyor.

Sistemin sitesine freenetproject.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
tongucyumruk
Sansüre karşı oldukça güzel bir fikir. Fakat aklıma takılan bir nokta var:

Bir dosyanın popülaritesi arttıkça daha az popüler olan başka bir dosyanın varlığı yavaş yavaş ağdan siliniyor.

Yani ben ortaya bir kısım "yönetici" insanın işine gelmeyen mükemmel bir ikir atarsam onların daha popüler birşeyler ortaya koyarak benim fikrimi bastırmaları, gizlemeleri, bir anlamda sansürlemeleri mümkün hale geliyor. Yanılıyor muyum?
0
lifesdkver0_1
muükemmel bir fikirse muhakkak popüler olacaktır :)
0
T-u-N-i-X
bilginin şifrelenmesi, gizli tutulması vb bana biraz garip ve anlaşılması, başarılması güç gibi geldi. yani ben bilgisayarımda hangi dökümanın saklandığını bilemeyecek miyim ? bunun amacı ne ki ?

bilginin şifrelenmesi de bir garip geldi... özgürce bilgi paylaşımı güzel birşey ama bunun da sınırlarını bilmek gerek bence... devlet ya da şirket sırları, kişisel haklar bu şekilde kolaylıkla çiğnenebilir. sınırları iyi çizdikten sonra neden olmasın ? ama kişisel bir web sitesinde de bu tarz bir işlem yürütülemez mi ki ?

diyelim benim kendi sunucularımda host ettiğim bir web sitem var ve özgür düşünceye saygı duyan bir insanım. bu durumda başkalarının da fikirlerini serbestçe paylaşabildiği bir ortam yaratsam buna kim karşı çıkabilir ki ? zaten burada bu yapılıyor demeyin benim dediğim normal web hosting ile de yapılabilir bu haksız mıyım ? yoksa ben işin mantığını mı kavrayamadım ?
0
SHiBuMi
Sana ait olan kişisel web sitesi sonuçta sana aittir, tek bir yerdedir, istenirse domain - hosting bağlantın kopartılarak yayınına rahatlıkla son verilebilir.

Domain sahibi olabilmek için bir yerden öyle ya da böyle kimliğini kullanarak bir satınalma işlemi gerçekleştirmen gerekir, dolayısıyla da kimliğin açığa çıkmış olur, anonimliğini kaybedersin.

Şifrelemekteki amaç verinin manipülasyonunu önlemek olabilir, buradaki amacın dosya paylaşımından öte bilgi paylaşımı olduğu düşünülürse, herhangi biri bilgisayarındaki istemediği bir bilgiyi silebilir ya da değiştirebilir. Ancak bilgiler şifrelenerek bilgi kullanıcıdan bağımsız hale getiriliyor, şartlar ne olursa olsun bilginin ilk kaynağından çıktığı gibi olması sağlanmaya çalışılıyor.

Sonuç olarak böyle bir sistem iyi niyetle de kötü niyetle de kullanılabilir. Öte yandan şimdiye kadar kötülükten tamamen muaf bir sistem görmedim, duymadım...
0
onurgu
Freenet'te olan şey dünyanın (bildiğimiz, büyük olasılıkla da odur) en büyük IP network'ü Internet üzerinde transparent olarak çalışmak üzere tasarlanmıştır. Yani siz bilgisayarınıza freenet'i kurduğunuzda bilgisayarınız bir freenet node'u olarak işler, router gibi. Ama alışık olduğumuz routerlardan farkı network'te paylaşılan verilerin de routerlar üzerinde tutulması.
Transparanlığı ve yönetilemezliği sağlamak için de şifreli iletişim kullanılıyor.
Bu arada bilgi paylaşımının sınırları niye olsun ki? sizce devlet iletişimimizi dinleme hakkına sahip mi? görünüşte değil ama bunun böyle olmadığını herkes biliyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Her işe yarar network kablosu!

sundance

Yanında laptop taşıyan hemen hemen bütün ağ yöneticileri bir cross kablo bulundurur. Biraz abartanlar, bunu patch kabloya çevirecek bir çevirici de yapıp, ek aparatına bağlarlar. Öte yandan hala routerlara bağlanmak için terminal kablosu gerekir, bunların da cinsleri vardır vs. vs.

Bütün bunlardan sıkılan bir arkadaş 5'i bir yerde ağ kablosu projesini hayata geçirmiş. Projenin son aşamasını oluşturan loopback kablo test cihazını isterseniz ThinkGeek'den alabilirsiniz. Ya da oturup herşeyi kendiniz yapar, keyfini çıkartırsınız.

Hollywood - Bittorrent el ele!

larweda

Sürekli tüm P2P kullanıcılarını korsan olarak etiketleyen ve internet paylaşımına savaş açan hollywood, Warner Bros ile bittorrent dünyası ile barış yapmaya hazırlanıyor.
Önümüzdeki yaz sunulacak yeni servisi ile Warner Home Video, DVD olarak piyasaya sürdüğü filmleri aynı zamanda da bittorrent üzerinden yaklaşık olarak DVD fiyatına satışa sunacağı duyuruldu.
Büyük medya devleri fikrini değiştirip akıntıya karşı yüzmekten vazgeçiyor olabilirler mi? Kaynaklar: Forbes news.com news.com slyck.com techdirt

İşyerinde maksimum verimsizlik için

sundance

Online video siteleri çıktı mertlik bozuldu diye mi düşünüyorsunuz? Zaten digg ve reddit ile başedemiyordum, şimdi de bütün gün videoya mı dalıyorum diyorsunuz?

O zaman bu haber size göre değil. Zira Video Bomb isimli bir site, digg ile youtube'ü çok fena melezlemiş. All your bases are belong to them.

Sınırlı Sorumlu ISP kooperatifi

sundance

LinuxJournal`ın bu makalesi, uzun süredir birçoğumuzun hayalini süsleyen bir proje :) Bilgisayar meraklılarının, sağlam bir ekonomik model üstünde biraraya gelip, teknisyenlerin kendileri olduğu bir ISP kooperatifi.

Eğer şu an `üff karışık iş, birileri bu sistemi kursa da biz de katılsak` diyorsanız, sıkın dişinizi bir iki ay daha fazlamesai`yi bekleyin, belki size bir süpriz yapabiliriz ;)

Bilimsel Kaynakları Taramak İçin Arama Motoru: SCIRUS

FZ

Evet, %99.999 Google kullanırız ama daha spesifik ve bilimsel bilgi içeren arama tarama gerektiğinde http://www.scirus.com adresine bakmakta fayda var. Gayet güzel bir arayüz, sade ama etkili bir işlevsellik sunuyor.

Web sitelerinde veya bilimsel dergilerde ayrı ayrı arama da yapabiliyorsunuz ayrıca arama motorunun arama daraltmak için sağ tarafta sunduğu ipuçları da gayet anlamlı.

Gittikçe çöplüğe dönen Internet ortamında kaliteli bilgiye erişmek için güzel bir araç ve katkıda bulunan bilimadamlarının da bundaki payı azımsanacak gibi değil. Taranan kaynaklar arasında MEDLINE, ScienceDirect, ArXiv.org, CogPrints, NASA, Mathematics Preprint Server ve Computer Science Preprint Server da var.