Özgür Ağ Projesi (The Free Network Project)

0
anonim
"Henüz Internet'e girebilmesi için çok küçük olsa da, kızım ve Internet için sürekli bir endişe içindeyim. Endişemin sebebi ise şu: Bundan 10-15 yıl sonra, kızım bana gelecek ve şunu söyleyecek : 'Babacığım, Internet'te basının özgürlüğü elinden alındığında sen nerelerdeydin? '

Freenet Project sitesinin giriş sloganı
-- Mike Godwin, Electronic Frontier Foundation
FreeNet'in ortaya çıkış sebebi bu, Internet'te sansür korkusu olmadan yayın özgürlüğü. Bu hedefe ulaşabilmek için, FreeNet uygulaması dağıtık bir yapıda geliştirilmiş ve bilgiyi yayımlayanlarla bilgiyi kullanacakların anonim kalması sağlanmış.

Sistem temelinde diğer peer-to-peer (eDonkey gibi) uygulamaların mantığında ancak bazı farklılıklar içeriyor. Örneğin bilgisayarınıza indirilen tüm veriler şifrelenmiş durumda ve bunlara direk erişim izniniz yok. Ağ üzerindeki dosyalar dağıtık bir yapıda farklı bilgisayarlarda saklanıyor ve biri arayıp o belgeyi istediğinde X kişinin bilgisayarından Y kişinin bilgisayarına transfer ediliyor. Dosyaların saklanma mantığında ise en popüler doküman en çok bilgisayarda tutulur var. Bir dosyanın popülaritesi arttıkça daha az popüler olan başka bir dosyanın varlığı yavaş yavaş ağdan siliniyor.

Sistemin sitesine freenetproject.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
tongucyumruk
Sansüre karşı oldukça güzel bir fikir. Fakat aklıma takılan bir nokta var:

Bir dosyanın popülaritesi arttıkça daha az popüler olan başka bir dosyanın varlığı yavaş yavaş ağdan siliniyor.

Yani ben ortaya bir kısım "yönetici" insanın işine gelmeyen mükemmel bir ikir atarsam onların daha popüler birşeyler ortaya koyarak benim fikrimi bastırmaları, gizlemeleri, bir anlamda sansürlemeleri mümkün hale geliyor. Yanılıyor muyum?
0
lifesdkver0_1
muükemmel bir fikirse muhakkak popüler olacaktır :)
0
T-u-N-i-X
bilginin şifrelenmesi, gizli tutulması vb bana biraz garip ve anlaşılması, başarılması güç gibi geldi. yani ben bilgisayarımda hangi dökümanın saklandığını bilemeyecek miyim ? bunun amacı ne ki ?

bilginin şifrelenmesi de bir garip geldi... özgürce bilgi paylaşımı güzel birşey ama bunun da sınırlarını bilmek gerek bence... devlet ya da şirket sırları, kişisel haklar bu şekilde kolaylıkla çiğnenebilir. sınırları iyi çizdikten sonra neden olmasın ? ama kişisel bir web sitesinde de bu tarz bir işlem yürütülemez mi ki ?

diyelim benim kendi sunucularımda host ettiğim bir web sitem var ve özgür düşünceye saygı duyan bir insanım. bu durumda başkalarının da fikirlerini serbestçe paylaşabildiği bir ortam yaratsam buna kim karşı çıkabilir ki ? zaten burada bu yapılıyor demeyin benim dediğim normal web hosting ile de yapılabilir bu haksız mıyım ? yoksa ben işin mantığını mı kavrayamadım ?
0
SHiBuMi
Sana ait olan kişisel web sitesi sonuçta sana aittir, tek bir yerdedir, istenirse domain - hosting bağlantın kopartılarak yayınına rahatlıkla son verilebilir.

Domain sahibi olabilmek için bir yerden öyle ya da böyle kimliğini kullanarak bir satınalma işlemi gerçekleştirmen gerekir, dolayısıyla da kimliğin açığa çıkmış olur, anonimliğini kaybedersin.

Şifrelemekteki amaç verinin manipülasyonunu önlemek olabilir, buradaki amacın dosya paylaşımından öte bilgi paylaşımı olduğu düşünülürse, herhangi biri bilgisayarındaki istemediği bir bilgiyi silebilir ya da değiştirebilir. Ancak bilgiler şifrelenerek bilgi kullanıcıdan bağımsız hale getiriliyor, şartlar ne olursa olsun bilginin ilk kaynağından çıktığı gibi olması sağlanmaya çalışılıyor.

Sonuç olarak böyle bir sistem iyi niyetle de kötü niyetle de kullanılabilir. Öte yandan şimdiye kadar kötülükten tamamen muaf bir sistem görmedim, duymadım...
0
onurgu
Freenet'te olan şey dünyanın (bildiğimiz, büyük olasılıkla da odur) en büyük IP network'ü Internet üzerinde transparent olarak çalışmak üzere tasarlanmıştır. Yani siz bilgisayarınıza freenet'i kurduğunuzda bilgisayarınız bir freenet node'u olarak işler, router gibi. Ama alışık olduğumuz routerlardan farkı network'te paylaşılan verilerin de routerlar üzerinde tutulması.
Transparanlığı ve yönetilemezliği sağlamak için de şifreli iletişim kullanılıyor.
Bu arada bilgi paylaşımının sınırları niye olsun ki? sizce devlet iletişimimizi dinleme hakkına sahip mi? görünüşte değil ama bunun böyle olmadığını herkes biliyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Opera Artık Tamamen Bedelsiz ve Reklamsız

wizzyfx

Opera internet tarayıcısının bedelsiz olarak dağıtımına başlandı.

Türkiye'deki İlk Şirket ''Blog''u

FZ

Yahoo'daki [turkiyebilgitoplumu] başlıklı iletişim grubunda Türkiye'nin ilk şirket blog'u duyurulmuş, bir dostum da benimle paylaşınca ben de buradan duyurayım dedim:

Merhaba,

İlginizi çekebileceğini düşündüm, Türkiye'nin ilk şirket blog'u (olduğunu sanıyoruz):

http://blog.tele.com.tr

Şu metinle duyuruyoruz:

Google IRC !

sundance

Web sayfaları, Usenet grupları.pdf, .doc, .ppt uzantılı dosyalar, imajlar derken Google Internet´de arama yapanların vazgeçilmez aracı halini aldı.

Benzerlerinden hep bir kaç tur önde olan ve her seferinde daha önce yapılmamış bir şeylerle ortaya çıkan Google görünüşe göre bu sefer de botlarını IRC kanallarına salmış durumda!

Nasıl bir sonuç çıkar, ne olur bilmiyoruz ama, birçok kullanıcının geyik diye bakıp uzak durduğu, halbuki Open Source camiası başta olmak üzere birçok teknik konuda çok önemli bir ortam olan IRC kanalları da yakında Google´dan sorulacak gibi.

Efendim, biri Büyük Ağabey mi dedi ?

TTNET ADSL fiyatlarını yeniden düzenledi.

larweda

Şu anda güzide memleketimizin tek ADSL üzerinden servis sağlayıcısı olan TTNET, yaklaşık 2-3 yıldır değiştirmediği ADSL tarifelerini yeniden düzenledi.
Yeni düzenlemeye göre, daha önce aylık 49 milyon TL. olan 128/32 Kbps bağlantı ücreti aylık 60 milyon TL.'ye çıkarıldı. Bu durumda ADSL - Kablonet arasındaki ücret farkı çok azalmış oldu.
Öte yandan, 256 ve daha üzeri downlink veren tarifeler de ulaşılabilir düzeylere çekilerek daha mantıklı rakamlara indirildi. Bu fiyat politikası, yakında ADSL pazarına girecek özel ISP'lerin belini kırmak olarak da nitelendirilebilir.

Hotmail' den 250 MB Posta Kutusu (Webmail Servisi Savaşları - Bölüm 3)

Challenger

Gmail' in ortaya 1000 MB gibi uçuk bir kapasiteyle ortaya çıkışı, Yahoo'nun posta kutusu kapasitesini 100 MB' a çıkarması derken şimdi de Hotmail 250 MB'lık posta kutusuyla karşımızda.

NTVMSNBC'de yer alan bu haberde; "Hotmail’in bellek kapasitesini artırma kararı, Google’ın 1GB’lik Gmail servisi açacağını açıklaması ve Yahoo’nun e-posta bellek kapasitesini 100 MB’ye çıkarmasının ardından geldi. MSN.com VP’si Blake Irving, şirketin pazardaki bellek kapasitesi rekabetinde geriye düşmek niyetinde olmadığını ifade etti." diyor.

Ortalık iyice kızışıyor. Birbirine düşman 3 büyük ordu silahlarını çekti. Acaba savaşa yeni bir ordu daha katılacak mı? Acaba hepsi Gmail gibi mail taraması yapıyor mu? Acaba Skynet gerçek mi? Savaşı kim kazanacak? 4. bölümde görüşmek üzere.