FreeNet'in ortaya çıkış sebebi bu, Internet'te sansür korkusu olmadan yayın özgürlüğü. Bu hedefe ulaşabilmek için, FreeNet uygulaması dağıtık bir yapıda geliştirilmiş ve bilgiyi yayımlayanlarla bilgiyi kullanacakların anonim kalması sağlanmış.
Sistem temelinde diğer peer-to-peer (eDonkey gibi) uygulamaların mantığında ancak bazı farklılıklar içeriyor. Örneğin bilgisayarınıza indirilen tüm veriler şifrelenmiş durumda ve bunlara direk erişim izniniz yok. Ağ üzerindeki dosyalar dağıtık bir yapıda farklı bilgisayarlarda saklanıyor ve biri arayıp o belgeyi istediğinde X kişinin bilgisayarından Y kişinin bilgisayarına transfer ediliyor. Dosyaların saklanma mantığında ise en popüler doküman en çok bilgisayarda tutulur var. Bir dosyanın popülaritesi arttıkça daha az popüler olan başka bir dosyanın varlığı yavaş yavaş ağdan siliniyor.
Sistemin sitesine freenetproject.org adresinden ulaşabilirsiniz.
"Henüz Internet'e girebilmesi için çok küçük olsa da, kızım ve Internet için sürekli bir endişe içindeyim. Endişemin sebebi ise şu: Bundan 10-15 yıl sonra, kızım bana gelecek ve şunu söyleyecek : 'Babacığım, Internet'te basının özgürlüğü elinden alındığında sen nerelerdeydin? '
Freenet Project sitesinin giriş sloganı
-- Mike Godwin, Electronic Frontier Foundation
Freenet Project sitesinin giriş sloganı
-- Mike Godwin, Electronic Frontier Foundation
Yani ben ortaya bir kısım "yönetici" insanın işine gelmeyen mükemmel bir ikir atarsam onların daha popüler birşeyler ortaya koyarak benim fikrimi bastırmaları, gizlemeleri, bir anlamda sansürlemeleri mümkün hale geliyor. Yanılıyor muyum?