Özgür Ağ Projesi (The Free Network Project)

0
anonim
"Henüz Internet'e girebilmesi için çok küçük olsa da, kızım ve Internet için sürekli bir endişe içindeyim. Endişemin sebebi ise şu: Bundan 10-15 yıl sonra, kızım bana gelecek ve şunu söyleyecek : 'Babacığım, Internet'te basının özgürlüğü elinden alındığında sen nerelerdeydin? '

Freenet Project sitesinin giriş sloganı
-- Mike Godwin, Electronic Frontier Foundation
FreeNet'in ortaya çıkış sebebi bu, Internet'te sansür korkusu olmadan yayın özgürlüğü. Bu hedefe ulaşabilmek için, FreeNet uygulaması dağıtık bir yapıda geliştirilmiş ve bilgiyi yayımlayanlarla bilgiyi kullanacakların anonim kalması sağlanmış.

Sistem temelinde diğer peer-to-peer (eDonkey gibi) uygulamaların mantığında ancak bazı farklılıklar içeriyor. Örneğin bilgisayarınıza indirilen tüm veriler şifrelenmiş durumda ve bunlara direk erişim izniniz yok. Ağ üzerindeki dosyalar dağıtık bir yapıda farklı bilgisayarlarda saklanıyor ve biri arayıp o belgeyi istediğinde X kişinin bilgisayarından Y kişinin bilgisayarına transfer ediliyor. Dosyaların saklanma mantığında ise en popüler doküman en çok bilgisayarda tutulur var. Bir dosyanın popülaritesi arttıkça daha az popüler olan başka bir dosyanın varlığı yavaş yavaş ağdan siliniyor.

Sistemin sitesine freenetproject.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
tongucyumruk
Sansüre karşı oldukça güzel bir fikir. Fakat aklıma takılan bir nokta var:

Bir dosyanın popülaritesi arttıkça daha az popüler olan başka bir dosyanın varlığı yavaş yavaş ağdan siliniyor.

Yani ben ortaya bir kısım "yönetici" insanın işine gelmeyen mükemmel bir ikir atarsam onların daha popüler birşeyler ortaya koyarak benim fikrimi bastırmaları, gizlemeleri, bir anlamda sansürlemeleri mümkün hale geliyor. Yanılıyor muyum?
0
lifesdkver0_1
muükemmel bir fikirse muhakkak popüler olacaktır :)
0
T-u-N-i-X
bilginin şifrelenmesi, gizli tutulması vb bana biraz garip ve anlaşılması, başarılması güç gibi geldi. yani ben bilgisayarımda hangi dökümanın saklandığını bilemeyecek miyim ? bunun amacı ne ki ?

bilginin şifrelenmesi de bir garip geldi... özgürce bilgi paylaşımı güzel birşey ama bunun da sınırlarını bilmek gerek bence... devlet ya da şirket sırları, kişisel haklar bu şekilde kolaylıkla çiğnenebilir. sınırları iyi çizdikten sonra neden olmasın ? ama kişisel bir web sitesinde de bu tarz bir işlem yürütülemez mi ki ?

diyelim benim kendi sunucularımda host ettiğim bir web sitem var ve özgür düşünceye saygı duyan bir insanım. bu durumda başkalarının da fikirlerini serbestçe paylaşabildiği bir ortam yaratsam buna kim karşı çıkabilir ki ? zaten burada bu yapılıyor demeyin benim dediğim normal web hosting ile de yapılabilir bu haksız mıyım ? yoksa ben işin mantığını mı kavrayamadım ?
0
SHiBuMi
Sana ait olan kişisel web sitesi sonuçta sana aittir, tek bir yerdedir, istenirse domain - hosting bağlantın kopartılarak yayınına rahatlıkla son verilebilir.

Domain sahibi olabilmek için bir yerden öyle ya da böyle kimliğini kullanarak bir satınalma işlemi gerçekleştirmen gerekir, dolayısıyla da kimliğin açığa çıkmış olur, anonimliğini kaybedersin.

Şifrelemekteki amaç verinin manipülasyonunu önlemek olabilir, buradaki amacın dosya paylaşımından öte bilgi paylaşımı olduğu düşünülürse, herhangi biri bilgisayarındaki istemediği bir bilgiyi silebilir ya da değiştirebilir. Ancak bilgiler şifrelenerek bilgi kullanıcıdan bağımsız hale getiriliyor, şartlar ne olursa olsun bilginin ilk kaynağından çıktığı gibi olması sağlanmaya çalışılıyor.

Sonuç olarak böyle bir sistem iyi niyetle de kötü niyetle de kullanılabilir. Öte yandan şimdiye kadar kötülükten tamamen muaf bir sistem görmedim, duymadım...
0
onurgu
Freenet'te olan şey dünyanın (bildiğimiz, büyük olasılıkla da odur) en büyük IP network'ü Internet üzerinde transparent olarak çalışmak üzere tasarlanmıştır. Yani siz bilgisayarınıza freenet'i kurduğunuzda bilgisayarınız bir freenet node'u olarak işler, router gibi. Ama alışık olduğumuz routerlardan farkı network'te paylaşılan verilerin de routerlar üzerinde tutulması.
Transparanlığı ve yönetilemezliği sağlamak için de şifreli iletişim kullanılıyor.
Bu arada bilgi paylaşımının sınırları niye olsun ki? sizce devlet iletişimimizi dinleme hakkına sahip mi? görünüşte değil ama bunun böyle olmadığını herkes biliyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Birleşen birleşene.. Ne olacak bunu sonu?

elrond

AOL AT&T Broadband`i satın alacakmış. AT&T`nin önemli yatırımcılarından Liberty Media yönetim kurulu başkanı John Malone böyle bir açıklama yapmış. AT&T Broadband`in hissedarlar toplantısından da bu haber sızmış. At&T broadband Amerikanın önemli kablolu internet erişimi firmalarından biri. Daha önce Comcast AT&T ye teklif vermişti. AOL ve AT&T konuyla ilgli yorum yapmaktan kaçınıyor. Açıklamanın spekülasyon olduğunu iddia edenlerde var.

Wikipedia ne kadar güvenilir?

feran

Aklınıza gelenden daha çok sayıda dilde bir bilgi kaynağı olan, Wiktionary, WikiBooks, vb. pek çok açık ve özgür kaynak ile gönüllerde yer edinen Wikipedia ya da nam-ı diğer Vikipedi kimileri tarafından 21. yüzyılın ansiklopedisi olarak kabul edilirken kimileri tarafından da şüphe ile yaklaşılan bir Internet sitesi.

Wap uzerinden web´de gezmek

tongucyumruk

Yakın zamana kadar FazlaMesai'yi wap üzerinden okumak için FazlaMesai'ye wap desteği gelmesi veya TurkCell'in SurfCell adlı garabetiyle boğuşmak zorunda olduğumu düşünüyordum... Yanılmışım... Çok sevgili arama motorumuz google beni bir kez daha şaşırttı.
Alıyorsunuz wap destekli telefonu, giriyorsunuz http://wap.google.com'a ve webin tamamında arama yapabiliyorsunuz. İşin güzel yanı arama sonuçları web siteleri olsa bile google bunları sizin için wml formatına çeviriyor güzel güzel browse ediyorsunuz dahası arama ile ulaştığınız siteden başka sitelere link varsa o linkleri de google sizin için wml formatına çeviriyor.
Ne diyelim... İlahi google sen herşeyi düşünürsün...

DSL İhalesi Meteksan´ın

FZ

Türkiye'de internet kullanıcı sayısı uzun bir dönemdir artmıyor. Bunun en büyük sebeplerinden birisi bilgisayarlaşma oranının değişmemesi. Ancak öte yandan mevcut bilgisayar sahipleri için de internet erişimi hem yavaşlığından dolayı verimli değil, hem de sunulan hizmetin bedeli çok yüksek. Bu gidişatı bir parça da olsun değiştirebilecek DSL bağlantısının genişletilmesine yönelik Türk Telekom tarafından açılan ihaleyi Meteksan kazandı.

DSL teknolojisi bugün kullandığımız telefon hatları üstünden çok daha hızlı internet erişimi sunabiliyor. Şu anda sadece İstanbul, Ankara, İzmir ve Çanakkale olmak üzere toplam 4 il ve 32 santralda hizmet veren sistem, Meteksan'ın geçtiğimiz hafta aldığı ihale ile çok yakında 40 il ve 168 santralda hizmete girmiş olacak.

Kaynak: Radikal

Bir Kablonet Hikayesi

sefalet

Kablolu bağlantı ile genelağ erişimi sağlayan kullanıcılara küçük bir müjde ile başlayıp, Türksat'ın bağlantı fiayatlarında indirime gittiğini belirtelim. İlgili tarifelere şuradan ulaşabilirsiniz. İndirimin yanında her ay istediğiniz bir tarifeye geçme hakkı da tanındığını duydum ki alışkın olmadığımız bir özellik. Kablolu bağlantı işletmesi 1 temmuz 2005'te Türksat'a geçmiş ve 1 eylül 2006'da Türksat, daha önce Telekom'un destek hizmeti vermesi için kiraladığı firmalar (kablonet, topaz, ultra, interaktif) ile sözleşmeleri feshetti. Bu olaylı geçiş sürecinde bir kaç gün bağlantı hizmeti alamadı kullanıcılar.