Droplets > Internet uygulamalarının geleceği

0
omniheurist
HTML tabanlı internet uygulamalarının programcıya ve kullanıcıya getirdiği birçok zorluklar ve kısıtlar vardır. Request-Response modelinden kaynaklanan tek taraflı update kısıtı, dinamik ve esnek olmayan arayüz, bantgenişliğinin çok verimsiz kullanılması, aynı bilginin tekrar tekrar iletilmek zorunda olması ve farklı programlama pratikleri vb...
Çok yeni bir fikir olmasa da, Droplets teknolojisi kullanıcı tarafında native UI widget'ları kullanarak internet uygulamaları geliştirmeyi sağlayan bir teknoloji. Uygulama tamamen sunucuda çalışırken UI event'ları istemci'den server'a gönderiliyor. Bu sırada asenkron olarak sunucu da UI update'leri veya herhangi bir olayı istemcilere bildirebiliyor.

Bu teknolojinin temel mantığı sunucu tarafındaki proxy UI nesneleri ile istemci tarafındaki gerçek UI nesnelerinin kontrolü. Sunucu ile istemci arasında "optimized communication layer" denilen bir katman sayesinde TCP veya HTTP tuneling mekanizmasıyla asenkron iletişim sağlanıyor.

Droplet teknolojisi ile ilgili daha detaylı bilgi için ürün ana sayfası ndan yararlanabilrsiniz.

Görüşler

0
anonim
ben demolarina falan bakayim dedim hepsi exe. sirf windows icin tasarlanmis gibi bir his dogdu icime, halbuki ne kadar da sevinmistim...
0
tongucyumruk
Dahasi demolar gercekten calisan programlar degil... Sadece desktoptan capture edilmis videolar...
0
omniheurist
Baktığınız demolar sadece bir capture dosyası. Gerçek uygulamayı test etmek için developer kit'i yüklemelisiniz.


Platform konusunda ise firma oldukça iddialı. Zaten gördüğüm kadarıyla sadece windows'a has UI bileşenleri kullanılmamış. PDA'larin bile sağlayabileceği basit UI bileşenleri sağlanmış. Şu an Windows'un yanında Solaris de destekleniyor.

0
anonim
dogrusunu soylemek gerekirse bence internet gezginleri her seye yetecek kapasiteye sahip bir altyapi. ama su 2 gercek bizi bundan caydiran en buyuk etken:

1. sayfadaki resimlerin kalitesi ise sayfa acilim hizinin ters orantili olmasi, ki bence dusuk cozunurlukte aptalca grafikler kullanmaktansa hic resim kullanmadan yapilsin o sayfa daha iyi...

2. yaptiginiz her sayfa ortada bunca ezeli net gezgini rekabeti olmasina karsin her browser'da ayni gozukmuyor, kaldi ki sirf bunun icin adamlar w3c diye bir sey yapmislar...

sonuc itibariyle bence bu yukardaki 2 sorun disinda ben istedigim ui'yi kendim en guzel sekilde hazirlayabilirim, hatta bir programmiscasina dahi calisabilir...

iyi calismalar...
0
tongucyumruk
Sorun zaten UI hazırlamak değil... UI işin en kolay kısmı bile denebilir... Hele ki web uygulamaları gibi size bu konuda oldukça geniş seçenekler sunan bir alanda. Sonuçta Macromedia Generator gibi ürünlerle Flash, Shockwave animasyonları vs... kullanarak isterseniz o bilim kurgu filmlerinde gördüklerimize benzer UI'ler bile hazırlarsınız. Ancak iş olayın kod kısmına geçtiğinde HTTP protokolünün temelindeki Request-Response mantığı gelir sizi tıkar... En basitinden sayfada belirli bir yerdeki veriyi güncellemek için dahi sayfanın tamamını yeniden yüklemeniz gerekir. Örneğin Web üzerinden çalışan çok kullanıcılı bir veritabanı uygulamamız olduğunu düşünelim. DB uygulamalarının en büyük problemi olan iki kullanıcının aynı kayıt üzerinde aynı anda değişiklik yapması problemi çıkar karşımıza (ki bu aslında problemlerin en basiti bile sayılabilir). Bu gibi sebeplerden dolayı web uygulamalarını geliştirmek te kullanmak ta normal desktop uygulamalarına oranla daha zor bir hal alır...
0
anonim
>En basitinden sayfada belirli bir yerdeki veriyi güncellemek için dahi sayfanın tamamını yeniden yüklemeniz gerekir.

Temelde gerekmez. Span/Div vs. bu isler icin varlar. Fakat, tik tikcilik ile programciligi karistiran arkadaslar icin bu tur seyler yapmak, sayfalari oldugu gibi yuklemekden biraz zor. Ne yapsin garibim, FrontPage ile sayfa yapan kendini Web programcisi ilan ediyor. Elbette boyle bir konuda da takilacaktir.

Isin dogasi yonunden UI meselesini browseri bir tur dumb terminal olarak kullanarak cozebilirsiniz. Ama genede secenekleriniz cok cok kisitlidir. Java ve .NET LI'nin varlik sebebi bu zaten. Her platformda calistirilabilir mid range bir uygulama gelistirme kabiliyeti. Fakat durum ortada. Eger ozel bir API kullanacaksam, neden gidip HTTP gibi verimsiz bir protokolu kasayim ki ? guvenlik dertleri ayri bela, cookie vs. dertleri ustune yavasligi daha bir baska bela. W2K/Citrix terminal Serverin kullandigi gibi bir protokol daha makul olmazmi ? VNC biraz minciklanarak calistigi platformun native GUI'si ile ekrani kullanirken, datalari remote'den indiremez mi ?

Kisacasi ilk etapta cok hos bir fikir. Ama bir o kadarda bos fikir. Endustri bunu kolay kolay kabullenmez saniyorum. Keske kabullense, ama etmez..
0
tongucyumruk
Su ana kadar Span/Div ile sayfayi tamamen yeniden yuklemeden veriyi dinamik olarak degistirmeyi Xml yardimiyla biraz olsun basarabildim... Ancak bu sistem de sadece IE tarafindan destekleniyor. Tabii IE'nin de ne kadar multiplatform oldugu ortada. Haa ben super bir web programcisi sayilmam... Web tasarimdan zerre anlamadigim gibi de PHP'yi cat pat seviyesinde bilirim. Ama programı yazanın bilgi seviyesi ne olursa olsun sonucta HTTP üzerinden yapılacak veri iletimi sürrekli bağlantıya değil Request-Response ilişkisine dayandığından bir noktadan sonra Program tıkanacaktır. Zira server hiçbir zaman client'a windows mesajları tarzında mesajlar yolla(ya)maz. Bu da kullanıcıyla etkilwşimi öldürür... Bir veri değiştiğinde kullanıcının bundan haberdar olması için ancak kendisinin düşünüp aha bu veri değişmiş olabilir dur şunu bir refresh edeyim demesi gerekir.

Haa bu haberde geçen uygulama boş mu? Onu zaman gösterecek derim. Sonuçta bu tarz bir sistemin yaygınlaşması için yazılım geliştirenlerin onu tercih etmesi gerekir. Aksi halde devrim yaratan bir teknoloji dahi olsa öyle kalır.
0
SHiBuMi
IE'de bahsettiğin sistemin eşdeğeri Mozilla'da da mevcut. Ancak kod yazımı standart olmadığından ikisi için de farklı kodlar yazılmasını gerektiriyor.
0
omniheurist
Geliştirici olarak değil kullanıcı olarak düşünürsek ben her zaman HTTP tabanlı WEB sayfalarını kullanışsız bulmuşumdur. Bunun için hotmail servisini web üzerinden değil outlook expres üzerinden kullanıyorum. Nielsen Norman Group''un yaptığı bir araştırmaya göre insanlar 1984 Machintosh sitili bir GUI yardımıyla yapılabilecek bir işi WEB tabanlı HTML GUI''ler ile yapmaya çalışırken yıllık olarak milyarlarca dolar üretkenlik kaybı gerçekleşiyor.
0
tongucyumruk
Bu arada Delphi 7 ile gelen InterWeb componentleri sayesinde en azından işin developer kısmı oldukça kolaylaşmış. Herhangi bir uygulama hazırlar gibi Web Uygulaması hazırlayabiliyorsunuz. kullanıcı tarafında değişen pek birşey olmuyor ama geliştirici açısından inanılmaz kolaylıklar sunuyor. Tabii kötü yanı yokmu? Olmaz olurmu. Kodu sizin yerinize yazan her program gibi bu da acayip derecede yüklü ve sadelikten uzak bir html çıktısı sağlıyor. Yine de yetenekli bir geliştiricinin elinde çok güzel ürünler ortaya çıkarabilecek bir component seti olmuş... Borland'daki amcaları bu seti Delphi 7'ye dahil ettikleri için AToZed Software'de ki arkadaşlarıda bu seti yazdıkları için kutluyorum...

Not: Komponentler diğer delphi sürümleri içinde firmanın sitesinden satın alınabiliyor.
0
tongucyumruk
InterWeb ne yaa IntraWeb olacaktı. Pardon...
0
omniheurist
Droplets teknolojisinin yeni bir fikir olmadığından bahsetmiştim. Aynı temel fikir üzerine kurulmuş bir teknoloji daha var. İlgilenenler için: Ultra Light Client
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

fsdaily.com açılmış

exalted

fsdaily.com açılmış, tüm özgür aleme hayırlısı olsun.

Limitli ADSL'de Alt Sınır 1 Megabite Çıktı

FZ

Türk Telekom bugün yaptığı açıklama ile daha önce 512 Kilobit olan limitli ADSL'deki alt sınırın 1 Ağustos'tan itibaren 1 MegaBit olarak uygulanacağını duyurdu.

Türk Telekom’un yeni uygulaması sayesinde, kotalı internet bağlantısına sahip tüm internet kullanıcıları için ADSL iki kat hızlanıyor: 3, 6 ve 9 GB limitli bağlantıya sahip kullanıcılar için, geçtiğimiz dönem 512 Kbitt olan temel internet bağlantısı 1 Megabite (1024 Kbit) çıkıyor. Böylece kotalı internet kullanıcıları önümüzdeki dönemde şimdikinden 2 kat daha hızlı internet bağlantısına kavuşacak. Bağlantı hızları artarken kota büyüklüklerinde herhangi bir değişik olmayacak.

Kaynak: http://www.tubiderbd.com/

Nokia Series 60 ürünleri için Açık Kaynak Kodlu Browser geliştiriyor.

ae

Basın duyurusunda ve e-posta grubunda belirtildiği üzere, Nokia KDE'nin Konqueror'ının içerisindeki KHTML ve KJS yi temel kabul eden yeni bir mobil gezgin geliştirdiğini açıkladı.

Apple ile de ortak giden çalışmalar sonucunda yeni Series 60 internet gezgini, Apple'ın Safari gezgininde de kullanılan, açık kaynak kod uygulama bileşenleri olan WebCore/KHTML ve JavaScriptCore/KJS yi kullanacak.

Türk Telekom´dan ISS´lerin kamuoyu yaratma çabalarına cevap

sidar

Türk Telekom, fazlamesai'de de henüz çıkan portal yasaklama ve icq forward haberinde de konu olan ISS'lerin kamuoyu yaratma çabalarına bir cevap yazmış. Yorumsuz olarak sunuyoruz.

url: http://www.telekom.gov.tr/DUYURU/duyuru.htm

WriteBoard: Ortaklaşa Belge Üretimi

sefalet

Web tabanlı araçlar yaygınlaşıyor ve aralarında ilginç olanları da yok değil. Writeboard onlardan biri.Arkadaşları "Basecamp" yönetim aracı geliştirmek gibi faliyetlerinden tanıyor olabilirsiniz.

Bu web tabanlı aracın özellikle FM'nin gönüllü bilgi paylaşımcılarının, birlik beraberlik sevdalılarının hatta çeviri bağımlılığı olanların çok işine yarayacağını düşündüm.Kısaca anlatmak gerekirse, web üstünde yazı yazmanızı sağlıyor.Bu yazıyı birden fazla kişi aynı anda veya farklı zamanlarda yazabiliyor.Yapılan değişiklikler RSS ya da e-posta yoluyla öğrenilebiliyor.Uygulama yüzde yüz bedelsiz. (Bizim bakanın adsl tarifesinde belirttiği yüzde yüz indirim gibi değildir, uyarılır)

Daha fazla bilgi ve diğer araçları görmek için:

http://www.37signals.com/