OLPC (Her Çocuğa Bir Dizüstü) Projesi

0
mehmeterten
BBC'de yayınlanan habere göre OLPC (Her Çocuğa Bir Dizüstü) Projesi kapsamında tasarlanan dizüstü bilgisayarlar 2008'in başlarında herkes tarafından alınabilecek. 2 al 1'i sana gelsin şeklinde satışa sunulacak.
2 al 1'i sana gelsin şeklinde satışa sunulacak olan dizüstü bilgisayarın oldukça ucuz fiyatı ve tamamen açık donanım ve yazılım özellikleri, Linux'a tam/açık desteğinin olması, genişletilebilirliği ve LinuxBIOS özelliği sayesinde Linux-Gömülü bir cihaz gibi olacak ve GNU/Linux "hacker"larının favori oyuncağı olacağa benziyor.

BBC'de yayınlanan haber.

Her Çocuğa Bir Dizüstu - One Laptop Per Child(OLPC)Projesi.

Görüşler

0
Tugba
Ben bu tip projelere karşıyım. Bu bilgisayarlar, donanım olarak çok kısıtlanmış bilgisayarlar. Bunların bir de, yandan kurma kollu olanları vardı. Vallahi belki bana yine bir çok kişi kızacak. Bir çok kişi benim çocukların hiç yoktan da olsa linux kullanma, bilgisayara adım atma fırsatını engellemek istedigimi düşünecek. Ama bu tip bilgisayarlar yerine daha gelişmiş bilgisayarlar daha ucuz fiyata verilmeli diye düşünüyorum.

Oradaki bilgisayarın özelliklerini okumadım. Yani haberde verilen bilgisayarın özellikleri. Ama bundan önce afrika taraflarında verilen o tuhaf elektrik sistemiyle çalısan kurmalı bilgisayar, bir PIII 866 dan daha güçsüz olmaı diye düşünüyorum.

Çift Çekirdekli Core2 falan X2 işlemcilerin kullanıldıgı bu devirde, ticari kaygılar nedeniyle, daha yüksek donanım içeren bilgisayar vermiyorlar.

Madem amaç tüm çocuklara birer bilgisayar vermek, hayrına zarar etsinler o zaman.

Neden zarar etmek ve gerçekten yardımda bulunmak istemiyorlar?

233 MHZ bilgisayarı günümüz şartlarında 0 olarak üretmek mi, yardımdır yani?

Gitsin o Intel biraz PIII ayarında ya da giriş seviyesi PIV ayarında cpu üretsin de, adına yardım diyelim...
0
Tugba
Neden orayı burayı bombalayan, George Afrika'ya pc göndermiyor? Attıkları bombaların bir tanesi ile kaç tane PC alınır. Öyle sözde yardımlarla olmaz bu işler.

George emir verecek, Maykıl işlemci üretecek, Coni gidip Afrika'da ücretsiz çocuklara verecek.

Yoksa bunun yardım olmaz da, düşük donanımlı bilgisayarı ucuz fiyattan satmak olur.
0
vedat
iyi güzel diyorsunuz da, o bombaları atmazsa değil bilgisayar, ekmek alacak para bulamaz. adamlar senden benden çaldıklarıyla bomba yapıp tekrar çalıyorlar..
0
yilmaz
Projenin anasayfasını incelerseniz zaten bu iş bir dernek yardımı ile götürülüyor. Yine orda yazanlara göre elektriği olmayan yerlerde de kullanılması planlanıyor. Elektrik ihtiyacını nasıl karşılayacaksınız?

Tabiki bende isterim daha sağlıklı donanım ile çalışmalarını fakat belirttiğiniz kategorideki donanımların birde bakım masrafı olacak. Örneğin 100 dolar değerindeki bir donanımı gözden çıkarmak ile 500 dolar değerindeki donanımı gözden çıkarmak farklıdır.

Burada amaç bir ülkenin diğerine yardım etmesi değil. Zaten yardımda etmiyorlar. Uzun bir sürede edeceklerini sanmıyorum. 100*100.000 dolarlık bir üretimden bahsediliyor. Bu da hafife alınacak bir durum değil.
0
noworriesci
Bu projenin amacini, internet kullanim aliskanliginin kazandirilmasi, squeak gibi programlama dillerini entegre ederek cocuklara kendi yaraticiliklarini artirmasini saglamasi, bilgisayar dillerine hasir nesir yapmasi babinda cok anlamli buluyorum. Yoksa bu projenin amaci cocuklara counter-strike oynayabilecegi bir bilgisayar vermek degil.

Elektrigin bile olmadigi ya da zor bulunabildigi yerleri bile dusunerek, kendi kendini sarj edebilen bir arabirim bile konulmasi, bu bilgisayarlarin cogunlukla hangi cocuklara hitap edeceginin bir gostergesidir diye dusunuyorum.

Ayrica zarar etmesini beklemek cok sacma bir dusunce, ve sanki zarar etmediler diyede yaptiklari bunca iyiligide yok sayarcasina elestirmek bence hic hos degil. Hic olmasa daha mi iyiydi? Hem bu argumanlarinda sonu yok ki? Yani zarar etseler neden bedava dagitmiyorlar, bedava dagitsalar neden ordaki cocuga dagitiyolarda burdakine dagitmiyorlar, hatta daha ileri gidip amerikanin sevdigi ulkelerdeki cocuklara dagitiliyor, el-kaide uyelerinin cocuklarina dagitilmiyor bile denebilir.

Sonucta bu bir proje, iyi amaclar guden bir proje. Gerisine cok takilmamak gerekiyor.

Bu projeninde konulari arasinda oldugu 3 gunluk bir konferansa gidecegim ayin 22 sinde. Dondugumde konu ile ilgili aklimizi kurcalayan noktalari daha iyi aciklayabilirim diye dusunuyorum.

(sadece sizin yazinin degil bununla ilgili gecmiste de cikan elestirilere donuk bir cevapti. surc-i klavye ettik ise affola :))
0
hakamaka
Sana katılıyorum.

Bunun dışında unutulmaması gereken en önemli şeyide unutuyoruz.

Projenin ismi nedir? Her Çocuğa Bir Dizüstü.

Ve soruyorum. Şu anda kullandığımız bir bilgisayarı ne kadar zaman kullanabiliyoruz. Yani satın almış olduğumuz bir bilgisayarın ömrü nedir?

Bunların cevabını düşündüğümüzde aslında projenin gayet tutarlı bir proje olduğu ortaya çıcaktır.

Burada konuştuğumuz konu çocuklar. Onlar illaki bilgisayar kullanımını yeni öğrenecek seviyedeler ve bu süre zarfında ne oyun oynamak için nede 3 boyutlu modelleme yapmak için bir imkanları olmayacak :)(Tabi bunu yapabilen zeki beyinlerin yanlarında illaki yardımcılarıda vardır)

Daha yeni bilgisayarı öğrenen bir çocuğun en önemli ihtiyacı temel bilgisayar kullanımını öğrenene kadar ve okul derslerini yapabileceği olanaklara sahip bir bilgisayarın olmasıdır. Ve bu bilgisayarın taşınabilir olması yani okul ve ev arasında taşınabilmesi ayrı bir avantajdır.

Daha sonrasında illaki o çocuk ve ailesi kendi imkanları ile başka bir bilgisayar alabilir. Ama bu süreç içerisinde bu dizüstü bilgisayarlar kendinden istenen işi yeterince yerine getirmiş olacaktır.

Herkese kolaylıklar diliyorum.
0
exxonster
Bilgisayar okuryazarlığının önemli olduğunu düşünüyorum ama OLPC'nin hedef kitlesi olan ülkelerde ona gelene kadar verilecek paranın beslenme, eğitim altyapısı, sağlık gibi yönlere kanalize olması gerektiği daha mantıklı bence. Keza, Hindistan hükümeti de öyle düşünmüş olmalı ki, OLPC'yi reddetti: http://www.theregister.co.uk/2006/07/26/india_says_no_to_olpc/. Pedagojik altyapı olmadan bilgisayar dağıtmanın pek bir anlamı yok, bunun en güzel örneğini bilgisayar laboratuvarlı okullarımızda görebilirsiniz.
0
FZ
Daha önce bu konu ile ilgili şöyle bir tartışma olmuş, bilmem göz attınız mı?
0
exxonster
Hoş bir karikatür, eminim ki Hint hükümetine penguenler geçse böyle tartışırlardı :)
0
vedat
hoş, bizde penguen yokkende böyle tartışılıyor ya.. :))
0
Zebani
Belli ki Hint hükümeti göz atmamış...
0
Zebani
The Indian Ministry of Education dismissed the laptop as "pedagogically suspect". Education Secretary Sudeep Banerjee said: "We cannot visualise a situation for decades when we can go beyone the pilot stage. We need classrooms and teachers more urgently than fancy tools."
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Entegre Devrenin Mucidi Jack Kilby Aramızdan Ayrıldı

vst

Entegre devrelerin mucidi Jack Kilby 81 yaşında hayata gözlerini yumdu. 2000 Fizik Nobel ödüllerinden birinin sahibi olan Jack Kilby'nin entegre devreler ile ilgili bu serüveninde tatile çıkamayan yeni bir işçinin icadına tanık olabilirsiniz.

Not: 2000 Fizik Nobel Ödülünün diğer sahibi Robert Noyce 1990 yılında öldü.

Windows 2000 5 yıllık toplam maliyette Linux`u geride bırakıyor.

conan

Bu yazıda, IDC şirketinin yaptırdığı bir araştırmaya göre Windows 2000'in 5 yıllık toptan maliyette Linux'tan daha ucuza geldiği anlatılıyor. 104 şirkette yapılan araştırmaya göre %11 ila %22 daha karlı olan taraf Windows`muş. Linux'un Windows servislerine sağladığı üstünlük ise %6 ile sadece web servislerindeymiş.

İlk satın alma maliyetleri çok daha düşük olsa da, Linux sistemleri yönetmek için Linux profesyonellerine ödenen paralar sistemi 5 yılda toptan maliyet konusunda sınıfta bırakıyormuş. "Windows 2000 Versus Linux in Enterprise Computing" çalışmasında belirtilene göre Linux sistemlerin yönetimi, bakımı, sorun çözümlemesi, ve de yeniden kurulması Windows 2000'e göre çok büyük maliyet gerektiriyormuş.

Aynı zamanda da Windows 2000 için 3. parti programlar Linux'ta olduğundan çok daha fazlaymış.

Raporda belirtilen başka bir husus ise, IBM, HP, BMC, CA, NetIQ, Novell gibi şirketlerin Linux'ta çalışan programlar yazmaya başlamalarıyla bu maliyet farkı zamanla azalacakmış.

Bir Laptop Ver Bir Laptop Al

FZ

12 Kasım ile 26 Kasım tarihleri arasında OLPC "Give One Get One" isimli bir kampanya sürdürüyor. ABD ve Kanada için geçerli olan bu kampanyaya 399$ bağışladığınız takdirde bir XO laptop bilgisayar gelişmekte olan ülkelerden birindeki bir çocuğa verilirken bir laptop sizin yakınınızda seçeceğiniz bir çocuğa yollanıyor.

Kanada ya da ABD'de bir tanıdığınız var ise sizin de bu kampanyaya destek vermeniz mümkün.

Bir Mum da Siz Yakın

esse

ABD'deki terör kurbanlarının anısına dünyanın en yaygın internet mesaj ve chat servisi ICQ tarafından açılan "Bir Mum da Siz Yakın" adlı bölüme tüm ülkelerden binlerce mesaj yağıyor.

ICQ tarafından 11 Eylül akşamı açılan köşeye, başsağlığı dileklerinin yanında, tüm dünyada barış, sevgi ve dostluk dileğinde bulunan İtalya'dan Almanya'ya, Japonya'dan Türkiye'ye kadar birçok ülkeden sayısız mesaj gelmiş. İşte, bu mesajlardan bazıları:

Marinella (İtalya): Bu mumlar barış için sonsuza dek yansın.
Marc Reineke (Almanya): Hala enkazın altında sağ olanlar varsa, size şans diliyorum.
Siz de bir mesaj bırakın...

Ucuz PC Uruguay'da Hayata Geçti

FZ

Fakir ülkelerin çocuklarının bilgisayarla eğitim almasını amaçlayan proje Uruguay'da hayata geçirildi.

ABD'nin teknoloji konusunda uzmanlaşmış üniversitelerinden MIT'nin Medya Laboratuvarı'nın başındaki Nicholas Negroponte tarafından geliştirilen ve ilk çalışan örneği 2005 yılında ortaya çıkan 100 dolarlık dizüstü bilgisayar fakir ülkelerdeki çocukların bilişim destekli eğitim görmesini hedefliyor.

Devamı: Radikal Sanal Alem