Naviga Çıktı Bayilerinizden Israrla İsteyiniz!

0
sundance
Yelkencilik, denizcilik konuları ile ilgilenenlerin gözü aydın. Naviga adında dört başı mahmur bir yelkencilik dergimiz oldu. Kendilerine yayın hayatlarında başarılar diliyoruz.

Şimdi bunun fazlamesai ile ne ilgisi var diyecek kişiler için açıklama: Yıllardır CD yanında promosyon kabilinde verilen, her sayısı bir kaç günde kotarılmış, teknik makaleleri yüzeysel Word Excel ve Visual Basic kurslarının hiçbir zaman ötesine geçemeyen bilgisayar dergileri ile dolu bir piyasa için elbette ki mutlu bir haber bu. Maksimum birkaç bin kişilik yelkenci tayfası böyle bir dergi çıkartmayı becerebiliyor ama bu kadar Linux kullanıcısı, bilgisayar programcısı bir Dr. Dobbs Journal ya da Linux Format ayarında bir dergi çıkartamıyoruz. Basiretsizliği takdimimizdir
Naviga´yı bayilerden ısrarla isteyiniz....

Görüşler

0
cryptoNIX
Hakli bir serzenis gibi degil mi! Fazlamesai ye gelen haberleri toplasak bile aylik bir dergi cikaririz herhalde. :-) Saka bir yana, Almanya'da aylik sadece benim bildigim 6-7 linux dergisi var, kimisi cok temel (easyLinux) seviye kimisi business a hitaben (linuxEnterprise). Bizde niye birtanecik olmasin. Linux camiasinda arastirmaci gazeteci genc de bol, sanirim sorun birinin ilk adimi atmasi, sonra ona omuz verecek cok olacaktir. Umarim o günleri kisa sürede görürüz!!!
0
korhan
Ben bir adet düşündüm ama bu underground fanzin ler gibi fotokopi ama, 50 tane basacak kadar bile para çıkaramadım...
0
sametc
gercekten mutlu bir haber...

yelkencileri tebrik ederiz ..

ayrıca Fm'de yayınlanan haberleri dergiye koyarsak dergi fiyasko cıkar.
fm uyelerinin hepsi dergiyi alıcaktır %99 ama soyle dusuncek "ben bu haberleri okudum ki neden bosu bosuna para vereyim".

gercekten uzuuun zamandan beri bilgisayar dergileri almıyorum nedeni su, artık sundance yazı yazmıyor bu dergi pcworld ne kadar guzeldi o sundance'nin yazıları mesela freshmeatte ilgimizi cekicek programları tanıtırdı knoppix anlatırdı netcat anlatırdı ama ne oldu da ayrıldı bilmiyorum.
işte dergilere sundance gibi adamlar lazım bu dergi fazlamesai olsa ne mutlu bize super olur ve turkiyede ileri seviye linux dergisi cıkarmak henuz erken ama ileri seviye konualrıda elbette olucak ...

almanya'da 7 dergi turkiyede henuz sıfır :(

yaaa varya dusunuyorum bu dergi cıksa :

turkiyede marjinal bir grup olarak anılır.
fazlamesai nedir sorusuna cevap aramak icin FM yazarları ve editorleri ile ikinci kez dergiye cıkma ihtimali
bilgisayarın icini yeni merak etmeye baslayanlar "nedir bu linux" diyecek....
dergi 15000'den baslayarak 4-5 ay icinde 50-000 satar (abarttımmı yoksa chip dergisi 50 000 sattığını soyluyorda)
0
yuxel
bu siteyi ilk gördüğüm sıralar (takriben bi 4 ay önce flan) bir tartışma vardı, "linux/programlama v.s ile ilgili dolu dolu bir dergi çıksa 10 milyon verirmisiniz" gibi bişeydi, ben vermem/veremem flan demiştim... insan oğlu çok çabuk değişiyor netekim :)
0
murat09
10 milyon için düşünürsek rakam abartılı gibime geliyor, şahsen ben her ay veremem. Derginin çıktığını düşünürsek daha makul bir rakam olsaydı herhalde buradaki herkes satın alırdı. Ve herhalde cilalı windows dergileri gibi bir dergi değil, içerik yönünden zengin bir dergi olurdu. Ama yorumları nasıl eklerdik, flame'ler olmadan tadı olurmuydu FM in acaba ;-)
0
yuxel
Dediğim gibi 10 milyonluk bir dergiyi ben de çok pahalı bulmaktaydım ... ama şöyle bir silkelenip yeniden düşününce 100 sayfalık bir dergi(ki hadi 10 sayfası reklam olsun) her sayfası dolu dolu içerik , yani o 5 milyon verip aldığımız dergilerdeki işimize (ya da en azından benim) yarayan sayfa sayısı iki elin parmaklarını geçmeyecek düzeyde. 60 sayfalık bir dergiye (ki 40 sayfası reklam sayılır -donanım testlerini flan da reklam olarak saymakta fayda görürüm- )5 milyon gibi bir para vermektense (ki artık vermiyorum) dolu dolu bir dergiye, bana bişeyler öğretecek bir dergiye 10 milyon vermek zor olmasa gerek. Flame'lere gelince FM yine burda olcak ;)
0
mentat
malesef batar..

linux falan oldugundan degil. super icerikli windows dergisi cikarsa(k)niz da batar. var olan sistemde bagimsiz bir dergi cikartmak ve hayatta kalmak imkansiz sanirim. o cicili bicili abuk (naviga ne ya?) dergilerin arkasinda buyuk yayimci sirketler var. ve reklam gelirleriyle ayakta kalmayi coktan ayarlamis durumdadirlar, dagitim ve baski giderleri de ayni koca sirket tarafindan bir sekilde kompanse edilmekte. pis bir duzen..

gameshow, express, deli batmasin diye zamaninda harcligimdan kisip ikiser tane aldigim gunleri hatirliyorum.. ne gonul veren okuyucularin, ne de cikartanlarin bunca yipranmasina degmez.. nefis fm var iste..

denemek isteyenlere saygida kusur etmem. hatta utanirim korkakligimdan.. birisi demis ya, yine yenil, daha iyi yenil diye..
0
FZ
Açık Radyo yayına başladığında benim ilk aklıma gelen şey şu idi: Bu radyo batar. Neden mi böyle düşünmüştüm? Çünkü caz çalıyorlardı, bir sürü abuk sabuk program vardı (halen var), programcılara para vermiyorlardı (hala vermiyorlar), çok ama çok farklıydı, belli bir kesime hitap ediyordu ve ``geyik´´ bir radyo değildi. Böyle bir radyoya kim reklam verirdi ki?

Açık Radyo sürekli gelişerek yoluna devam etti. Şu anda dinlemeye değer birkaç radyodan biri.

eXpress dergisini hatırlayan birilerini bu ortamda görmek sevindirici :) eXpress kapandı, yıllar sonra PostExpress çıktı. Belki aynı tadı almıyorum diyebilirsin ama bir şekilde devam ediyor.

Bağımsızlığa gelince ben bu bakımdan bağımsızlığa inanmıyorum, neden bağımsız olalım, bir yerlere bağımlı olalım, evet birileri bu işe para yatırsın. Bir dergi çıkarırken amaç çok farklı olabilir, misal önce prestij olabilir amaç, süreç içinde farklı yerleye kayabilir, kalitesi ile kendini de ispatladıktan sonra artık prestij için değil, okuyacak birkaç bin sağlam adam olduğu için çıkabilir.

Reklama gelince, neden böyle bir dergiye HP´nin, IBM´in reklam vermeyeceğini düşünelim ki ;-)
0
o_ozardic
Laneth, Şebek, Enred ve Non-Serviam da vardı.. bir zamanlar ...keşke şimdi yine olsa..
0
mentat
haklisin aslinda. olmaz, batar, yurumez demektense belki nasil oldurulabiliriz onu dusunmek lazim.

ibm, hp vs konusunda da haklisin. hatta bence, reklamdan ote, finansmani onlara yaptirmanin yolunu bulmak lazim. ibm'in tv reklamlarina ayirdigi butcenin minik bir kismi bile boyle bir calismaya yeter rahatlikla. (yurtdisindaki linux reklamlarindan bahsediyorum, tr'deki son durum nasil bilmiyorum).

ama tabi, bunun icin ciddi bir organizasyon ve hazirlik gerekir, kravatli amcalari ikna etmek icin. kimbilir belki fm'i okuyan kravatli amcalar, ya da kravatli amcalari olanlar vardir, vs..
0
mentat
acik radyoda ise haksizsin gibi (atlamisim orayi ilk mesajda, illa muhalefet yapicam ya, troll ruhu)..

radyo finansmani dergiye gore cok daha yapilabilir geliyor. web sitesi ile dergi arasinda ancak web sitesine daha bi yakin sanki. oturmus bir mafyasi (dergi dagitimi, kravatli mafya) yok, ilk yatirimin ustune masraf goreceli olarak az. dergideyse, her sayi ayri bir dert. icerik olarak da muzik cok daha kolay bir icerik. (alarm, zirvalamak uzereyim) cal dur ayni seyleri, dergideyse her sayi orijinal icerik sart. belki geveze kadrosundan beni dergiye alirsiniz falan.. sustum..
0
FZ
O göndermede biri şöyle demiş: Hep denedin hep yenildin. Gene dene, gene yenil, daha iyi yenil. O birinin ismi Samuel Beckett imiş. O biri inatçı, uyuz bir İrlandalı imiş. O biri gidip Nobel kazanmış. Birkaç cümlede özetlenen kısa bir hayat. Mücadele. Tozu dumana katarcasına ve inadına inadına. Bugün olmazsa, yarına hazırlık niyetine.

Kravatlı amcalara gelince, burayı takip eden bir hayli kravatlı amca var ;-)
0
mentat
benim aklimda geri geri kosturan, boylece karsisina cikan herseye sasirabilen, ama sik sik dusup yuvarlanan bi amca kalmis. kravati var miydi hatirlamiyorum ;-)
0
ebola
Bu reklam-sponsorluk ilişkileri tehlikeli işler. Kantarın topuzunu ayarlamak zor olabilir. Yoksa Ömer Madra gibi Cola'nın Kolombiya'da yaptıklarını anlatıp reklam arasında şikayet ettiği şirketlerin reklamını yayınlamak durumuna düşülebilir.
Ama yinede neden olmasın ?
0
aRda_
Yaklaşık 5 senedir denizcilik sektörünü ve keyfini Yelken Dünyası dergisi ile sürdürüyorum.
Söz konusu derginin yazar kadrosunu, tarzını falan bilmiyorum ama FM tavsiyesiyle ilk sayısını "numunelik" bugün yarın alırım sanırım...
0
korhan
Bir de şu tarafından bakınız sevgili FM ciler, yelken dedik, deniz dedik bunlar zaten zengin işi:))
0
FZ
Koca bir iç denizi, bir sürü adası olan, Karadeniz, Ege ve Akdeniz´de eşşek yükü ile kıyıya sahip canım memleketimde denizciliğin lüks görünmesi (ya da olması) bence en hafif tabiri ile utanç verici. Deniz deyince aklıma sadece martıların, vapurların, köprülerin gelmesinin utanç verici olması gibi :(
0
FZ
Hep bahsedip duruyoruz Dr. Dobb´s Journal diye, süper şahane profesyonel yazılım dergisi diye falan ama normalde bayilerde bulunan türden bir dergi değil (Türkiye´de yani). Web sitesine bakınca da derginin fiziksel olarak neye benzediği pek anlaşılmıyor. O halde diyorum ki bir kamu hizmeti yapalım ve derginin Computer Security kapak konulu Kasım 2003 sayısını insanlara PDF formatında sunalım. Bir incelesinler, profesyonel yazılım geliştiricilere yönelik, 25 yılı aşkın süredir çıkan bir dergi nasıl oluyormuş görsünler ve bildikleri dergilerle kıyaslasınlar.

Karşınızda DDJ:

http://ileriseviye.org/workpad/DDJ0311.zip
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fm Forum geri döndü

butch

Birkaç aylık aradan sonra, Fm Forum yeniden yayında. Zamansızlık, Hosting problemleri bu gecikmeye sebep oldu. Herkesten özür diliyoruz. Hadi kayıp zamanın acısını çıkartıp, yüklenelim forumlara.

İnternet Kafede Güvenlik

redogre

Epiktetos Serbest Yazılımı Anlatıyor...

sundance

Inet-tr 2002 ve 1.Açık Kaynak Yazılım Atölyesi'ne katılanlar, kendine özgü tarzı ve (değinmediği) deştiği konuları ile Eran Sezgin'i hatırlayacaklardır.

Sunumun en can alıcı kısmı olan, Epiktetos'un Yazılı Kanyondaki ikibin yıllık yazıtı sanırım hepimizin aklına kazınmıştır (kazındığı yerden dinamitlenerek sökülmüş olsa da). İşte aynı Epiktetos, yıllar sonra yattığı yerden doğrulmuş, bakalım alemin kralı, Serbest Yazılımlar konusunda ne diyor...
Not: Çayın, demlik poşetine girmişi bile caiz değildir ;)

- Hocam nedir bu serbest, özgür, acik kaynak yazilim, Linuks, GNU, ticari yazilim dedikleri? Kafam karisti yahu ! Ben yazmisim ikibin yil önce, Yazili Kanyon dediginiz yerde granit duvara yazimi ... hala bu konulari mi konusuyorsunuz ?

Başarılı bir açık kod programcısının maddi durumu

FZ

"I didn't have the money to buy a new laptop"
Yukarıdaki cümle genç bir çocuğa ait değil. Yukarıdaki cümle genç bir üniversite öğrencisine de ait değil. Yukarıdaki cümle sıradan bir programcıya ait değil. Yukarıdaki cümle başarısız ya da meşhur olmayan bir programcıya da ait değil.

Cümle, yaklaşık 15 yıl önce Perl programlama dilini yaratan karizmatik programcı ve dilbilimci Larry Wall´a ait. Bu programcının geliştirdiği Perl programlama dili sözlük hazırlama esnasında yine bu programlama dilinden faydalanan Oxford resmi İngilizce sözlüğe girdi. Onbinlerce sistem yönetim yazılımında kullanıldı. Yüzbinlerce web sitesi Perl kullanarak iş güç yaptı ve yapmaya devam ediyor. Perl son zamanlarda moleküler biyoloji alanında veri işleme için de kullanılıyor. Söz konusu adam işte bu dili geliştirmiş ve Linus Torvalds henüz lisede okurken insanlık kültürüne armağan etmiş olan adam. Bu adam şimdi yeni bir efsaneye, Perl 6´ya imza atmaya çalışıyor. Geliştirdiği Perl açık kodlu, karşılığında 5 kuruş istenmiyor ve aklınıza gelen hemen her işletim sisteminde çalışıyor. Böyle bir adamdan bahsediyoruz yani.

Bu adam, yeni bir dizüstü bilgisayar alacak kadar parası olmadığını söylüyor.

Şaşırdım mı? Evet. Şaşırdım mı? Hayır.

Larry Wall, efsanevi State of The Onion sunularının sonuncusunda, 4. sayfada bu yazının açılış cümlesini sarf ediyor.

Ne dersiniz? Sizce bu adam zor durumda mı? ;-)

Hani gündemdeki popüler konulardandır, "ya hoca biz şimdi bu kodları açarsak aç kalmaz mıyız yaa?" falan denir. Bunu diyenler muhtemelen Larry Wall kadar çok ve kaliteli kod üretmemişlerdir. Acaba diyorum şimdi Larry Wall gerçekten de acınası durumda mı? Başka bir perspektif: Daha çok kazanmak varken neden daha az kazanalım? Sahi, Larry Wall, bir dönem NASA için çalışmak dururken acaba daha bol paralı bir işe mi girseydi? Aklıma Once Upon A Time In China filmindeki bir sahne geliyor. Yağmurlu bir ortamda canını dişine takarak gösteri yapan ve sonra yere atılan paraları toplayan bir kung-fu, demir gömlek ustası. Bir süre sonra aynı usta çetin bir kavgada kılıçlı bir adamı silah kullanmadan yendikten sonra bir genç yanına gelip "usta bana da öğret, zor durumdayım, bana saldırıyorlar, artık para bile kazanamıyorum," der. Usta önce biraz ilerideki lokantadaki lezzetli yemeklere yutkunarak bakar, acı acı gülümseyip cevap verir: "Kung-fu ustası olsan ne olur ki, ben de pek para kazanamıyorum".

Sanırım en temel kavramların yeniden düşünülmeye ve irdelenmeye ihtiyacı var; sanırım felsefeye keyfi yerinde, sadece entelektüel olarak huzursuz olan insanların değil asıl ciddi anlamda zor durumda olan insanların ve belki de en çok gençlerin ihtiyacı var. Sanırım büyük adamlar küçük adamların bazı temel kavramları yeniden düşünmelerini istemiyor. Sanırım bu isteklerini gerçekleştirmeleri sahip oldukları muhteşem güce rağmen yine de kolay olmayacak. Ne dersiniz? Şimdi biz bu kodları kapayıp da mı saklasak yoksa açıp da mı saklasak? ;-)

Türk Telekom Naapılsın?

larweda

Yaklaşık 3 haftadır yayında olan Türk Telekom anketimizi sonlandırdık. Bir süre önce herkes Türk Telekom hakkında heryerde atıp tutuyordu: Sizlerin sonuçları ise şöyle: Anketimize gelen 251 oyun %60,56'sı telekom'un satılmasından, %34,66'sı da satılmamasından yana. İşin en ilginç yanı ise bu kadar polemik yapılan bir konuda hakikaten bizlerin de düşüncelerimizin karmaşıklaştığı ve ortak bir konuda uzlaşamadığımız.
Anket sonuçları