Microsoft usülü Intellectual Property

0
Soulblighter
İki logo arasındaki 10 farkı bulun :)

Logo 1: http://www.imagine-msn.com/Spaces
Logo 2: http://www.ubuntulinux.org

Lindows'a ve daha nicelerine ismimi çağrıştırıyor diye davalar açan, ama aslında yaptığı bir çok şeyi aslında yapmayıp başkalarından araklayan Microsoft'un son hırsızlığı...

Buyrun buradan yakın!

Görüşler

0
pismikrop
aaa, öyle deme renkleri farklı :)
0
cayfer
Siz kötüsünüz! Ön yargılısınız. Bir kere pismikrop'un dediği gibi renkleri farklı. Ayrıca Micros~1'un logosunda iki erkek bir kadın var. Oysa Ubuntu'da tam tersi. Demek ki Ubuntu logoyu araklarken cinsiyetleri ve renkleri değiştirmiş. Zaten "Ubuntu" sözcüğü de eski bir Afrika dilinde "insanlık başkalarına" demekmiş. Görüldüğü gibi logo, insanlıkla ilgisi olmayan Ubuntu'nun tekelinden kurtarılmış durumda...
0
jai
Abartmışsın.
"Hırsızlık" kelimesini kullanmak bu kadar kolay olmamalı. Mic'in diğer olaylarını bir tarafa bırakalım ve sadece şu logo mevzusuna bakalım. Bu logo benzerliği için kullanmışsın o tabiri...

Ubuntu'Nun logosunda bulunan 3 kişinin verdiği poz "çok klasik, çok sık rastlanır" bir poz. Fevkalade genel bir duruş. Daha orjinal bir pozisyonda 3 kişi resmedilseydi belki biraz olsun katılabilirdim söylediğine... Ama ne yazık ki katılamıyorum, hatta bu sonuca nasıl vardığını anlayamıyorum. O zaman bu iki logo da aslında bizim küçükken oynadığımız çocuk oyunlarındaki motiflere bakıp oradan çalmışlar...

Vay hırsızlar...
0
Soulblighter
Peki Microsoft'un Windows'u çağrıştırıyor diye Lindows'u mahkemeye vermesine ne diyorsun? Peki ya mahkemeyi kazanmasına?

Ayrıca verdiğin çocuk oyunu motifi örneğine katılmıyorum. Burada ticari bir markadan bahsediyoruz. Ubuntu, Canonical Ltd. firmasının ticari markasıdır ve bu markanın ticari bir logosu vardır. Firmaların logolarında ticari olmayan nesneleri veya motifleri kullanmaları doğaldır. Fakat bu nesneleri veye motifleri başka firma sizden önce kullandıysa, o zaman başka bir nesne veya o nesnenin başka bir formu veya başka bir motif kullanmanız gerekir.

Bırakın Microsoft'un Ubuntu'nun logosunun benzerini kullanmayı, ileride Microsoft logomuzu çalmışlar diye Ubuntu'yu mahkemeye verirse hiç şaşırmayın... Bir de mahkemeyi kazanırsa hiç ama hiç şaşırmayın :)
0
jai
Lindows'un mahkemeye verilmesi logodan farkli. Ve ayrica fazla tarafli bakmamak, ticari meselelere ticaretin gerekliliklerini dusunerek bakmak gerekir. Mic yarin oburgun Minux ya da Winux isminde bir OS cikarsa kopurmez misin? Neden? "Ismini benzeterek oltaya daha cok balik gelsin istiyor" dersin. Lindows da aynisini yapmaya calismadi mi? Calisti... Ticaretin gerekliliklerine fevkalade uygun bir karardi derim. Ben olsam ben de dava acardim, kazanmak da en dogal hakkim olurdu.

Logo mevzusunda ayni seyi dusunuyorum halen. De ki senin bir firman var ve logosunda cinar agaci kullaniyorsun. Ben kendi firmamin logosunda cinar agaci kullansam bana "hirsiz" demen dogru olur mu? Olmaz. Ama eger sen cinar agaci kullanmasaydin da, gercekten kendi urunun olan cizgilerle benzersiz ve bir baskasinin dusunme olasiligi 0 denecek kadar az olan bir logo yapsaydin, ve ben senin motiflerini fazlaca kullansaydim, iste o zaman belki hak verebilirdim - ki mahkemeler bu "acik secik benzerliklerin" cogunda yine de "ikisi de orjinaldir" karari veriyor.

Ubuntu ve Mic'in logolari ayni degil, hatta kesinlikle bambaska. Telif-kopyalama konusunda verilen mahkeme kararlarinin bir kismini okumus biri olarak sunu soyleyebilirim, buna kopyalama denmez. Calmak da denmez. Sen hic "bariz" sekilde kopyalanan ve ustune kopyaci ressamina odul kazandiran yagliboya resim duydun mu? Bu konuda hepimizin agzini acik birakacak ornekler var. Su iki logo mahkemeye girse (ister ubuntu acsin davayi, ister Mic) mahkeme "kopyalama yoktur" disinda bir karar vermez.

Saygilar,
0
sleytr
Olası bir mahkeme ne der bilemem ama ilk bakışta birinin diğerinden biraz fazlaca esinlendiğini rahatça söyleyebilirim. Üstelik MS'in başka alternatifi yokmuydu da bu logonun bir yazılım firması tarafından kullanıldığını bildiği halde gene de bunu seçti? Ki bence bu logonun weblog olayını hemencecik çağrıştırdığı, verilen hizmete "cuk oturduğu" bile söylenemez... "Hayat Ağacı" benzetmeside bu duruma pek uymuyor. yani insanlar tarafından ilk kullanımı yüzyıllar hatta belki binyıllar öncesine giden bir imgeyle bu durumu örneklendirmek çok yanıltıcı. Ve evet taraflıyım tabiki. Yargıç olmadığıma görede taraflı olmak en doğal hakkım! "humanity to others"
0
jai
Kanımca Mic ürünlerine ilişkin logoları BG tasarlamıyordur. Bu iş reklamcılar, tanıtımcılar tarafından yürütülüyordur. Ve Mic'in bu işi yaptıracağını zannettiğim tanıtımcılar Wall Street'in müdavimlerindendir. Zannetmem ki o dolar zengini tanıtımcılar "alt tarafı bir logo için aman tanrım, ne yapacağız, aklımıza birşey gelmiyor, bir yerlerden mi çalsak, desinler (sanırım)...

Gerçi bence 2 logo da kötü. "Madem bu kadar okkalı tanıtımcı bu işi yapanlar, neden dandik logo yapıyorlar?" gibi bir soruya da verecek cevap bulamam. Belki Mic ısrarcı olmuştur o "insana benzer şeklin" kullanılmasında. Reklamcı da ne yapsın, onları bir hizaya sokup Mic'e beğendirmeye çalışmıştır. Yani reklamcı yine de iyidir de, Mic saçmalamıştır...

Ben kendi kendime "bu logo 23 Nisan şenliklerinden çalınmadır, bakanlıklarımız dava açsın hem Mic'e, hem Ubuntu'ya," diyorum.

Aslında Ubuntu'nun logosu (Mic'inki değil) çevik karadeniz delikanlılarının oynadığı halk oyunlarına da benziyor...

Taraflı olmak güzel tabii, doğru tarafı tuttukça... Doğru taraf kimbilir ne, aslında sırf bu nedenle de tarafsız olmak fevkalade doğru. Tarafsız olmaya çalışayım ki, kendi yanlışımı -tuttuğum kişinin yanlışını- görmeyi ümit edebileyim.
0
zentoo
Sahis yada bir kurumun halka acik bir yayinla hirsizlikla itham edilmesi hukuki bir durum olusturabilir. Haberin icerigi ile alakasi olmayan bu yorumumu lutfen mazur gorun.
0
Soulblighter
Ben bir bilgisayar kullanıcısıyım. Bir bireyim. Benim ticari hiç bir bağlantım da yok. Bu işten menfaatim de...

Eğer bir kurum, başka bir kurumun logosunu (veya onu esinlendiren formunu) kendi logosu olarak lanse ediyorsa, ben o kurumu hırsız olarak değerlendiririm.

Hele hele bunu yapan Microsoft ise... Çünkü onlar benzer durumlarda karşı tarafı hırsız olarak ifade etmekten çekinmiyorlar. Ayrıca araklama ve arakladığı şeyi sahiplenme konusunda Microsoft'un eline kimse su dökemez... :)

Microsoft çok iyi bir pazarlama firması ve pazarlama firmalarından her zaman korkmak gerekir :)

Özellikle logo gibi kurum kimliğini ifade eden şeylerde bence taviz verilmemeli...
0
zentoo
Haberin icerigi ile alakali olmayan yorumum diye belirtirken aslinda size katildigimi soylemek istemistim. Ama becerememisim. Haber yapilmasi ve yorumlanmasi hatta bir yuruyus bile duzenlenmesi gereken bir konu. Ancak diyelim ki birisi bana internetten hirsiz dese direk mahkemeye veririm. Niyetim sadece arkadasca bir hatirlatmaydi her ne kadar ustume vazife olmasada. :-]


Taviz verilmemeli, korkmamali kesinlikle yinede, dikkatli olunmali diye dusunmekteyim. ;-)
0
Soulblighter
Sakın yanlış anlama! Benim yorumumda sana karşı bir tutum filan yok. Sen çok doğru bir şey söyledin ve söylediğin şey de haberin içeriğiyle alakalıydı.

Ben de savunmamı yaptım :) Hatırlatman beni düşündüğünü gösterir ki bu güzel birşey. Bu yüzden teşekkür ederim.
0
simor
http://www.ubuntulinux.org/

Bu tartışmanın üzerine çok güldüm :)
0
Soulblighter
Bunların sayıları artmış yahu :) Buyur buradan yak!
0
jai
Tartışmanın bittiği nokta!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yükleme Merkezi'ne Korsan Kilidi

anonim

Microsoft, Yükleme Merkezi (Download Center) dahilinde bulunan dosyalara kopya Windows üzerinden gelen kullanıcıların erişimini engelleyecek ve Windows'unu kitleyecek yeni sisteminin deneme sürüşüne başlıyor.

Deneme sürüşü boyunca 22.000 civarı kullanıcının bu sistemi test etmesi planlanıyor. İlk etapta kullanıcının Windows sisteminin legal olduğu onaylanırsa istediği dosyayı indirmesine izin verilecek. Aksi takdirde talep etmiş olduğu dosyayı indirmeden önce, kullanmakta olduğu Windows sürümünün korsan yazılım olduğu hakkında kendisine bilgilendirme yapılacak.

Toplam sahip olma maliyeti - (devam) (SUS raporu)

cayfer

Geçen hafta Blast/Welchia solucanları ve MS işletmeme sistemleriyle ilgili güncelleme yamaları ile ilgili sıkıntılardan söz ederek birşeyler karalamıştım.

IE'yi Durdurun

Soulblighter

www.stopie.com, neden Internet Explorer kullanılmaması gerektiği üzerine hazırlanmış bir site. Özellikle Internet Explorer kullanan arkadaşlar bir gözatsınlar :)

SQL`de veritabanı kopyalama: Copy demek yetmiyor!!!

darkness

SQL Server`la ilgilenen herkes MS SQL server üzerindeki bir veritabanının başka bir MS SQL server`a taşımanın ne kadar illet bir şey olduğunu bilir.

JPEG Dosyasına Ayrılmış Aygıt Adı :-)

murat09

WindowsXP'de bir ekran görüntüsü aldım. Tema kullanmıyorum bu yüzden 9x veya NT düşünülmesin. 'con.jpg'nin hangi aygıtı temsil ettiğini bilen biri varsa FM aşkına açıklayabilir mi ? Hadi Micros~1'çular, bekliyorum :-)
murat