MSH (Microsoft Shell) Rehberi

0
tongucyumruk
Microsoft Windows'un yeni sürümü Vista'da Microsoft özellikle sistem yöneticilerinin uzun süredir beklediği kullanılabilir, işe yarayan, "gerçek" bir komut satırını kullanıcılarına sunuyor. MSH sayesinde sistem yöneticileri uzun zamandır UNIX ortamlarında kullanılan betik yazma, betikler yardımıyla sistem işlerini otomatikleştirme gibi imkanlara kavuşyorlar. MSH hakkında birçok dedikodu ortalıkta dolaşırken, sonunda Ars Technica'da yayınlanan detaylı bir inceleme sayesinde MSH'ın özellikleri gün ışığına çıktı.
MSH'ın ilk farkedilen özelliği bash ile Perl arasında bir sözdizimine sahip olması. Pipe mekanizmasından -lt, -eq gibi test mekanizmalarına kadar ciddi bir bash benzerliği sözkonusu iken $_ değişkenleri, foreach kelimesi gibi yapılar Perl'i hatırlatıyor.

Tabiiki bu kabukta da Microsoft ve .Net'in alamet-i farikası olan XML yapıları her yanı sarmış durumda. Her türlü veri yapısını XML olarak kaydetmek ve XML'den geri yüklemek mümkün. Veri yapılarını kaydedip yükleyebilmenin dışında XML biçimli dosyaları yükleyip DOM yapısının içeriklerine doğrudan nesne.özellik.altözellik gibi bir sözdizimi ile ulaşmak mümkün.

MSH ile Microsoft sonunda ışığı görmüş gibi gözüküyor. MSH'ta fonksiyonlar birinci dereceden yapılar ve anonim fonksiyon yapıları da mevcut. Bu sayede birçok fonksiyonel programlama metodunu kolayca uygulamanız mümkün.

UNIX kabuklarının en büyük avantajlarından biri halihazırda binlerce komutun irili ufaklı programlar şeklinde yazılmış olarak halihazırda elinizin altında bulunmasıdır. Microsoft sadece kabuğun içerisinde sunduğu birkaçyüz komutun yetersiz kalabileceğini tahmin etmiş olmalı ki MSH'ın içerisinde doğrudan .Net ile doğrudan bağlantı seçeneği sunmuş. Bu sayede .Net içerisinde varolan tüm kütüphanelere MSH içerisinden ulaşmak mümkün. Bu sayede MSH betiklerinin içerisinden .Net ile yapılabilecek birçok şeyi gerçekleştirmek mümkün.

Bunların dışında MSH regex destekli switch yapıları gibi bazı yenilikler sunsa da UNIX ortamlarında kabuk programlama ile uğraşmış insanları şaşırtabilecek ciddi bir yenilik içermiyor.

Eğer MSH'ın eksiklerine bir bakmamız gerekirse ilk dikkat çeken özelliği UNIX kabuklarından alışık olduğumuz gelişmiş satır düzenleme özelliklerine sahip olmaması. Bu haliyle günlük kabuk kullanımından çok betikler yazmak için tasarlanmış bir programlama dilini andırıyor. Bunun yanında MSH ciddi bir programlama dili sayılabilmek için de önemli eksikliklere sahip. Örneğin baştan sona nesne yönelimli olduğu iddia edilen kabuk ortamında yeni sınıflar tanımlamak mümkün değil. Elinizdeki sınıflarla idare etmeniz gerekiyor. Son olarak .Net ile iletişim gibi konuların yan etkisi olarak bazı noktalarda bir betik dili için aşırı sayılabilecek derecede karmaşıklaşabildiğini de unutmamak lazım.

İyi ve kötü yönleriyle de olsa sonunda Microsoft'un kullanıcılarına gerçek bir kabuk ve betik dili sunabilmiş olması, özellikle karşısında siyah ekran görmeyince suratı asılan insanlar için, sevindirici. İlerleyen sürümlerde MSH'ın nerelere gideceğini hep beraber göreceğiz.

Görüşler

0
FZ
C:\ GRTLNS.VIS
0
FZ
"Production" ortamında Windows Vista'ya geçmeyi düşünen gözü kara babayiğitler var mı? Ne zaman geçmeyi planlıyorlar? (Tabii Win 2000 sistemlerini Win 2003'e aktardılarsa! ;-)
0
anonim
M$ sistem yöneticilerinin bu ortama ayak uydurabileceğini hiç sanmıyorum (tabi unix deneyeimi olmayanlar). Onlar kayıp X kuşağı bence. Ancak yeni yetişecek nesil bu sistemi bütün avantajlarıyla kulllanabilir ki bu da en azından 4-5 sene demek...
0
tongucyumruk
Eh, zaten Microsoft'un da bu sistemin eksikliklerini tamamlayıp tam anlamıyla kullanılabilir bir kabuk olarak ortaya çıkarması aşağı yukarı o kadar zaman alır (ben en az 3 yıl diyorum).
0
muhasebeci
Bence ms bu işi Linux camiasının ilgisin ve sempatisini çekmek için yapıyor. Gerçekten kullanılabilir bir ürün çıkarmaları zor gibi. Ne de olsa bugüne kadar herşey kullanıcılara tık-tık yapacakları arayüzler ile yaptırılıyordu, parametre ve seçenekler sınırlı idi. Kabuk ortamında bir sürü parametre ile msh nin gerçekten başa çıkabileceğini düşünmek bana komik geliyor. Bu işin sonunun onlar için sevindirici olacağını düşünmüyorum. Birde yeni nesil güvenlik açıkları mı geliyor ne ;)
0
FZ
Pekiyi ya çok sağlam Perl kullanan MS Win. adminlerine ne diyeceğiz o zaman? Öyleleri de var, hem de yıllardır.
0
elrond
Yok canım yoktur öyle adamlar nerden çıkartıyorsun. Gerçi adamlar 1999 yılında beta win 2000 server resource kit e koymuşlar bir sürü sample perl scripti ama ben hiç kullanan olduğunu zannetmiyorum. Ama çok yakın bir arkadaş var 2001 yılında sanırım Nokia 9100 telnet client ile servera bağlanıp perl ile konfig değiştirip apply etmiş ama yalandır herhalde ;-)
0
FZ
Dengesiz bir anlayış oluşabiliyor insanlarda, tek temennim bunun önüne geçebilmek, GNU/Linux ya da UNIX ortamlarından insanlar sanıyorlar ki büyük MS Win ortamlarını yönetenler çok cahil filan. Bu her zaman doğru değil, gayet karmaşık ağ ortamlarını gayet güzel yöneten admin.ler de var.

Öte yandan RFC mi o da ne diyen, network mevzusunu CISCO'dan öğrenen ve ICMP ile ilgili garip şeyler söyleyen insanlar da var.
0
muhasebeci
Adminlere laf eden olmadı, yazıyı tekrar okumanızı salık veririm. Dediğinizde haklısınız. Benim parmak bastığım yeri sanırım parmağımın altında kaldığı için göremediniz. Yazdığım ilk yorumun özünde ms var. ms sitem yöneten adminler değil. Bir admin tabi ki her şekilde sistemini yönetir. Fakat ms ne yapmaya çalışırsa çalışsın, illa bi yerde patlak veriyor. Bugüne kadar hep öyle olmadı mı? sistem güvenliği, browser, mail client vs. vs. vs. Patlamayan ve sonradan yamamadıkları bir şey varmı? Benim söylemek istediğim şey buydu. Diğer taraftan cisco ve network olayının msh ile ne alakası var çözebilmiş değilim. Daha açık konuşursanız belki bu olayı da açıklığa kavuşturabiliriz.
0
elrond
Ben sahsen yazıya yorum yazmadım zaten yoruma yorum yazdım o yüzden yorumun altında gözüküyor yorumum :-) (Fuzuli okusa tüyleri diken diken olur bu cümleyi)
Yazıyada yazayım dersek: 3 aydır MSH Beta tester'ım. Ben shell lerin bu şekilde gelişmesini anlamsız buluyorum. Her ne kadar özellikle VB Scripting bilenler için kolay olsada yeni bir komut işletim metodu bence gereksiz. Öğrenmek lazım uğraşmak lazım. Zaten şu anda herhangi bir shellde perl, vb scripting yada WMI ile yapılamayacak şey yok. MS in 2002 den sonraki ürünlerinin çoğunun da uygulama spesifik ayrıca komut satırı yönetimi mevcut. Bunun shellde olmasını ne avantajı var çok emin değilim. Kimbilir native çalışması performans filan olabilir. Ama MSH aslında bu anlamda tam olarak bir shell değil.Shell olmadığı aslında .NET 2.0 Framework required olmasında belli. Yeri gelmişken MSH .NET e bağlantı sunmaz onun üstüne oturur .NET olmadan MSH olmaz. En azından şu an için. Bence bu tamamen pazarlamaya yönelik bir adım. Mouse kullanmayan adam zaten mouse kullanmıyordu.Bu sayede mouse kullananlarda belki bir farkındalık yaratırlar öyle bir faydası olabilir. Bunun yanın biraz araştırısanız çok fantastik şeyler var gibi görünüyor aslında. MSH ilk başta çok çekici ama bunlar zaten yapılan şeyler. Mesela şunu görener çok heyecanlanmıştı 2 ay önce ama ne gerek var derseniz zaten VB ile yaparım derseniz kimse birşey diyemez o ayrı. Ayrıca VB de çok daha hızlı ;-)MSH in şu hali şu anda çok yavaş.

MSH> get-process | where { $_.virtualmemorysize -gt 150000000} | out-excel

Yani 15 MB dan büyük mem. kullanan processleri al excel' e at. Ne gerek var derseniz bilemem ama var işte. Birde "en sonunda MS kullanıcılara kabuk ve betik dili sunmuş oluyor" demek doğru değil betik dili zaten yıllardır var. Sevgiler
0
zekeriya_akyildiz
Daniel Robbins işini yapmış görünüyor. Sanırım bir sonraki aşama olarak windowsu kurarken stage1,2,3 gibi seçenekler gelecek. belkide komut satırına "(m)emerge" office yazıp ofisi yükleyebileceğiz.
0
robertosmix
Microsoft yarın MsBSD'yi Microsoft Windows 2008 olarak çıkarttığı zaman insanlar garip olmasınlar diye, MSH'ı önden sürdü. Ki ben her halükarda CSH'ı tercih ederim. Yarın da grafik arabiriminde devrim diye nitelendirerek XFree'ye geçerler. Olur biter.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Skype kaynak kodu lazım mıydı?

coskung

Microsoft firması 8.5 Milyar Dolar bayılıp Skype'ı ebay'den satın aldıktan sonra, hükümetin istediği özellikleri (back door) ekleyelim derken, uygulamanın kaynak kodlarını çaldırdı. Kaynak

Windows'tan Korsana Yama Yok

anonim

Microsoft güvenlik açıklarını korsana karşı silaha dönüştürüyor. Kullanıcılar, 2005 ortasından itibaren güvenlik yamaları için lisanslı ürün numarası verecek. Korsan kullanıcısı güncellemeleri istisnai koşullar dışında alamayacak.

Windows .NET Server RC1 Çıktı

FZ

Son düzenlediği .NET brifinginde, Microsoft, Windows .NET Server RC1 (Release Candidate 1) sürümünü duyurdu. 2.5 yıldır geliştirilen işletim sistemi böylece kullanıcılar tarafından resmen test edilmenin son aşamalarından birine geldi.

Sendo Microsoft´a Dava Açtı

FZ

İngiliz cep telefonu üreticisi Sendo, eski ortağı Microsoft'a dava açtı. Sendo'ya göre, Microsoft kendilerine ait teknik sırları Sendo'nun rakiplerine vermiş.

BBC'deki habere göre Sendo şirketi bir Texas mahkemesinde bulunan belgelere dayanarak Microsoft'un diğer telefon üreticileri ile de bilgi paylaştığını iddia ediyor.

İsrail Hükümeti MS anlaşmalarını 2005´e kadar dondurdu!

sundance

Register.com haberine göre, İsrail Hükümeti 2004 sonuna kadar MS ile olan bütün anlaşmalarını askıya aldı. Upgrade yapılmayacak, yeni ürün alınmayacak.

Haberde belirtildiğine göre sebep, Mac'de yayınlanacak Office 2003'de -sağdan sola yazılan- israil dilinin desteklenmemesi. Dahası karar, bu kararı protesto eden Apple kullanıcılarının, İsrail anti-tröst departmanını, kanunların gereğini sağlayamamalarından dolayı dava etmekle tehdit etmesi üzerine alınmış.

Hükümet çapında Open Office'e geçiş çalışmaları da başlamış :)