Linus Torvalds da Apple Macintosh Kullanmaya Başladı!

0
FZ
Zaman zaman Debian GNU/Linux geliştiricilerinin, James Gosling gibi UNIX, Java, vs. üstadlarının Apple tercih ettiklerini duyar, allah allah derdik, bir hikmeti, bir bildikleri var diye düşünürdük... Ancak son duyduğumuz haberden sonra daha ciddi düşünmeye başlamanın zamanı geldi!

14 yıl önceki USENET e-posta duyurusu ile x86 işlemci kullanan PC'lerde UNIX devrimini başlatan Linus Torvalds da Apple kullandığını itiraf etti! 2 GHz'lik bir G5 (yani PowerPC 970). Evet, artık şapkaları önümüze koyup yeniden düşünmenin zaman geldi. Torvalds'ı da kaybediyoruz galiba. Adam artık x86 için geliştirdiği linux çekirdek yamalarını test etmeden gönderiyormuş, başımıza taş yağacak! :-P

Görüşler

0
bm
Linus bir ara da Alpha kullanmiyor muydu?
0
cayfer
Esas taş B. Gates Linux kullanmaya başlayınca yağacak!
0
mfyz
o taşa yakında billin kafayi yarar merak etme :)
0
simor
Bir özgür yazılım öncüsünün herhangi bir makineyi seçmesi gayet normal bence özgürlük adına. Linux çekirdeği 20 küsür mimari destekliyo zaten yazıda da dediği gibi
Daha da önemlisi apple ın kendi darwin alt sisteminin de kendi çapında serbest yazılım olduğunu düşünürsek bu durum apple ın da serbest yazılımla kopuk olmadığını gösterir. Zaten birçok linux sürümü markasının ppc versiyonları var. Bu versiyonlar muhtemelen Motorola ve IBM in diğer ppc işlemci veya işlemcilerini de destekliyordur bilmiyorum. Kimbilir belki Linus bir süre sadece apple için yamalar üretir kim bilir :)
0
bm
Bu versiyonlar muhtemelen Motorola ve IBM in diğer ppc işlemci veya işlemcilerini de destekliyordur bilmiyorum.

IBM'in kendi POWER mimarisini kullanan CPUlari su anda Xeon vs.'nin yaygin oldugu kucuk sunucu piyasisina sokmak istedigini biliyoruz. O yuzden zaten PPC tipi chipler icin Linux'un gelecegi cok parlak.

Bu arada kasten mi yaptiniz bilmiyorum ama Darwin'den bahsederken 'ozgur' yerine 'serbest' yazilim demeniz dikkatimi cekti. Ben de GPL harici acik kaynak icin 'serbest' desek bari diye dusunuyordum. Hosuma gitti.
0
simor
Linux için gerçekten bir sevindirici durum daha ozaman PPC ile birlikte. IBM de tabi kozunu oynayacaktır çeşitli yöntemlerle alt mesajda Challenger arkadaşın da dediği gibi.

İnanın kasten ama GPL dışındaki açık kaynak yazılım lisansı türlerine neden serbest dediğimi bilmiyorum.
Kafamda algısal bir durum oluştu veya biryerlerden okumuş ve kafama yatmış olabilir. Bu konuyu yakında tam olarak araştırıp kendi çıkarımlarımla birlikte takip ettiğim bir forumun wikisine yazmayı düşünüyorum.

Sizde düşüncenizin sebeplerini yazarsanız, kafamızda daha sağlama oturur bu mesele diye düşünüyorum.
Hoşunuza gittiğine sevindim.
0
bm
Derin bir sebebi yok dusuncemin. Kelime oyunundan hoslanmiyorum sadece. RMS ozellikle ABD'de insanlarin icine isleyen 'free' lafini alip biraz da o dilin o kavramda fakir kalmasindan yararlanarak akiminin bas kosesine oturttu. GNU akimina karsi cikmadan, sadece dilin irzina gelimesine karsi cikmanin mumkun hatta faydali oldugunu dusunuyorum. "Al istedigini yap" ile "al ama istedigimi yap" arasinda ikincisinin ilkinden daha 'ozgur' olmasi ancak indokrinasyon ile kabul edilebilir birseymis gibi geliyor bana.

Bizim dilimiz boyle degil, hem badava/ozgur farkini gratis/libre gibi sadece murekkep yalamislarin anladigi kelimelere basvurmadan ifade ediyoruz hem kullanabilecegimiz ama kullanmadigimiz 'serbest' var daha. "Public Domain", BSD tarzi, GPL arasindaki farklari belki 'orta mali' 'serbest' ve mecburen tirnak isaretiyle kullanilan ""ozgur''" ile yakalayabiliriz belki diye dusunuyorum.
0
simor
"Al istedigini yap" ile "al ama istedigimi yap" arasinda ikincisinin ilkinden daha 'ozgur' olmasi ancak indokrinasyon ile kabul edilebilir birseymis gibi geliyor bana."

Evet ,, seminerde Miguel de İcaza yı dinlerken acaip rahatsız olmuştum bu sebepten.
0
bm
Rahatsiz olmakta cok haklisiniz. Bu insanlarin eserleriyle ilgili arzularina hurmet etmek ile propaganda araclarini kabullenmek (yahut onlarin rahatsiz etmeyen soz oyunlarini kabullenmek) farkli seyler. Ozgurlugun ne oldugunu RMS'ten veya Icaza'dan ogrenecek degiliz herhalde. Bircok kisinin bunun zaten farkinda oldugunu tahmin ediyorum ama cesitli lisanslar yayginlasirken isin bu boyutunu da akilda tutup bazen soylemekte fayda var.
0
gismo
orada linus'un açıklamasında özellikle belirttiği birşey var:
" it's physically a regular Apple Mac, although it obviously only runs Linux, so I don't think you can call it a Mac any more ;)"
demiş. Donanım Apple ama sadece linux çalıştırıyor ;)
0
Challenger
Bana sanki bunu IBM istemiş gibi geldi. Yoksa çok mu paranoyağım?
0
tongucyumruk
Öhüm, bir zamanlar şu özlü sözü kim söylemişti hatırlayan var mı?

"The memory management on the PowerPC can be used to frighten small children." (1995?)

http://en.wikiquote.org/wiki/Linus_Torvalds/
http://groups.google.com/groups?selm=DA464v.3FA%40info.swan.ac.uk
0
bm
Bu arada vakti olanlarin haberi olsun: http://www.linuxonpower.com/ (Turkiye'den katilinabiliyor makinelere de uzaktan ulasilabiliyor)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Video iPod

anonim

Apple'ın arka arkaya çıkardığı iPod modelinin en son üyesi artık video görüntülerini de oynatabiliyor.

Daha fazla bilgi için buraya bakabilirsiniz.

PowerMac G5 İçin Güncellemeler Yayınlandı!

parsifal

Apple, PowerMac G5 (Late 2004) serisi, 1.8Ghz, 600Mhz bus, tek işlemcili modellerde görülen ve aşağıda belirtilen bazı sorunların giderilmesi için bir “firmware update” yayınladı.
PowerMac G5 System Firmware Update, sadece PowerMac G5 (Late 2004) serisi, 1.8Ghz, 600Mhz bus, tek işlemcili modeller için geçerlidir. İşletim sistemi ise Mac OS X 10.3.9 veya Mac OS X 10.4.3 ya da üstü olmalıdır.

MacOS X Server 10.1 Huzurlarınızda

anonim

Bildiğiniz gibi Apple yeni işletim sistemini tamamen BSD temeli uzerine kurdu ve bundan yaklaşık 2 yıl once MacOS X Server çıktı. Yaklasik 8 ay öncesinde de MacOS X ile kullanıcılara yönelik işletim sistemini piyasaya sürdü, aslına bakarsanız şu an için piyasada iki MacOS X var biri MacOS X Aqua client versiyonu bir de Server olarak kullanilan MacOS X Server. Daha önceleri MacOS X Server Aqua kadar fazla grafik arayüzüne sahip değildi. Ama son sürümü ile tamamen arayüz Aqua nin arayüzüne sahip, ve Aqua da olmayan bazı özellikler eklenmiş. Mesela Apache ve QuickTimeStreaming Server üzerinden default kurulu geliyor, WebObjects 5 Application Server üzerinde geliyor. File Server olarak SMB, NFS, Apple dosya sunucusu üzerinde hazır kurulu olarak geliyor. Bu uygulamaları konfigüre etmek ise Aqua arayüzü ile gayet basit. Daha nice yazılım ve sunucu uygulamaları üzerinde hazır şekilde geliyor. Daha fazla bilgi için: www.apple.com/macosx/server/specs.html

QuickTime Streaming Server 4.0 Public Preview Hazır

anonim

Apple QTSS 4 (Quicktime Streaming Server) Public Preview'ı bitirdi.
Çoğu insanın, Windows Media Player'ın daha iyi olduğunu savunmasına ve ülkemizde çoğu Windows kullanıcısının QuickTime Player kullanmasına rağmen, bence QT Player, internet üzerinde en kaliteli ses ve görüntü yayın yazılımıdır. Player'ı indirmek için buraya, QTSS4 için ise buraya.

Steve Jobs: DRM'e ihtiyacımız yok!

tongucyumruk

Dünyanın en büyük DRM korumalı müzik satıcısı olan iTunes sistemine sahip olan Apple'ın CEO'su Steve Jobs DRM konusunda şimdiye kadar müzik dünyasındaki hiçbir büyük şirket yöneticisinin yapamadığı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, yapılan araştırmalara göre, bir iPod'da yüklü olan müziğin %97'sinde DRM koruması bulunmadığından ve DRM'in eninde sonunda kaybetmeye mahkum olduğundan bahseden Jobs, müzik şirketlerinin ikna edilebilmesi halinde iTunes'tan DRM korumasını tamamen kaldırmaya gönüllü olduklarını belirtti.

Editörün notu: Her ne kadar bunu FairPlay'in karşı karşıya kaldığı baskılar neticesinde yapılmış ustaca bir kıvırma hamlesi olarak görsem de Apple'ın müziği serbest bırakmak adına bu yönde bir hamlede bulunmuş olmasının DRM karşıtı hareketler bakımından oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum.