Linus Torvalds da Apple Macintosh Kullanmaya Başladı!

0
FZ
Zaman zaman Debian GNU/Linux geliştiricilerinin, James Gosling gibi UNIX, Java, vs. üstadlarının Apple tercih ettiklerini duyar, allah allah derdik, bir hikmeti, bir bildikleri var diye düşünürdük... Ancak son duyduğumuz haberden sonra daha ciddi düşünmeye başlamanın zamanı geldi!

14 yıl önceki USENET e-posta duyurusu ile x86 işlemci kullanan PC'lerde UNIX devrimini başlatan Linus Torvalds da Apple kullandığını itiraf etti! 2 GHz'lik bir G5 (yani PowerPC 970). Evet, artık şapkaları önümüze koyup yeniden düşünmenin zaman geldi. Torvalds'ı da kaybediyoruz galiba. Adam artık x86 için geliştirdiği linux çekirdek yamalarını test etmeden gönderiyormuş, başımıza taş yağacak! :-P

Görüşler

0
bm
Linus bir ara da Alpha kullanmiyor muydu?
0
cayfer
Esas taş B. Gates Linux kullanmaya başlayınca yağacak!
0
mfyz
o taşa yakında billin kafayi yarar merak etme :)
0
simor
Bir özgür yazılım öncüsünün herhangi bir makineyi seçmesi gayet normal bence özgürlük adına. Linux çekirdeği 20 küsür mimari destekliyo zaten yazıda da dediği gibi
Daha da önemlisi apple ın kendi darwin alt sisteminin de kendi çapında serbest yazılım olduğunu düşünürsek bu durum apple ın da serbest yazılımla kopuk olmadığını gösterir. Zaten birçok linux sürümü markasının ppc versiyonları var. Bu versiyonlar muhtemelen Motorola ve IBM in diğer ppc işlemci veya işlemcilerini de destekliyordur bilmiyorum. Kimbilir belki Linus bir süre sadece apple için yamalar üretir kim bilir :)
0
bm
Bu versiyonlar muhtemelen Motorola ve IBM in diğer ppc işlemci veya işlemcilerini de destekliyordur bilmiyorum.

IBM'in kendi POWER mimarisini kullanan CPUlari su anda Xeon vs.'nin yaygin oldugu kucuk sunucu piyasisina sokmak istedigini biliyoruz. O yuzden zaten PPC tipi chipler icin Linux'un gelecegi cok parlak.

Bu arada kasten mi yaptiniz bilmiyorum ama Darwin'den bahsederken 'ozgur' yerine 'serbest' yazilim demeniz dikkatimi cekti. Ben de GPL harici acik kaynak icin 'serbest' desek bari diye dusunuyordum. Hosuma gitti.
0
simor
Linux için gerçekten bir sevindirici durum daha ozaman PPC ile birlikte. IBM de tabi kozunu oynayacaktır çeşitli yöntemlerle alt mesajda Challenger arkadaşın da dediği gibi.

İnanın kasten ama GPL dışındaki açık kaynak yazılım lisansı türlerine neden serbest dediğimi bilmiyorum.
Kafamda algısal bir durum oluştu veya biryerlerden okumuş ve kafama yatmış olabilir. Bu konuyu yakında tam olarak araştırıp kendi çıkarımlarımla birlikte takip ettiğim bir forumun wikisine yazmayı düşünüyorum.

Sizde düşüncenizin sebeplerini yazarsanız, kafamızda daha sağlama oturur bu mesele diye düşünüyorum.
Hoşunuza gittiğine sevindim.
0
bm
Derin bir sebebi yok dusuncemin. Kelime oyunundan hoslanmiyorum sadece. RMS ozellikle ABD'de insanlarin icine isleyen 'free' lafini alip biraz da o dilin o kavramda fakir kalmasindan yararlanarak akiminin bas kosesine oturttu. GNU akimina karsi cikmadan, sadece dilin irzina gelimesine karsi cikmanin mumkun hatta faydali oldugunu dusunuyorum. "Al istedigini yap" ile "al ama istedigimi yap" arasinda ikincisinin ilkinden daha 'ozgur' olmasi ancak indokrinasyon ile kabul edilebilir birseymis gibi geliyor bana.

Bizim dilimiz boyle degil, hem badava/ozgur farkini gratis/libre gibi sadece murekkep yalamislarin anladigi kelimelere basvurmadan ifade ediyoruz hem kullanabilecegimiz ama kullanmadigimiz 'serbest' var daha. "Public Domain", BSD tarzi, GPL arasindaki farklari belki 'orta mali' 'serbest' ve mecburen tirnak isaretiyle kullanilan ""ozgur''" ile yakalayabiliriz belki diye dusunuyorum.
0
simor
"Al istedigini yap" ile "al ama istedigimi yap" arasinda ikincisinin ilkinden daha 'ozgur' olmasi ancak indokrinasyon ile kabul edilebilir birseymis gibi geliyor bana."

Evet ,, seminerde Miguel de İcaza yı dinlerken acaip rahatsız olmuştum bu sebepten.
0
bm
Rahatsiz olmakta cok haklisiniz. Bu insanlarin eserleriyle ilgili arzularina hurmet etmek ile propaganda araclarini kabullenmek (yahut onlarin rahatsiz etmeyen soz oyunlarini kabullenmek) farkli seyler. Ozgurlugun ne oldugunu RMS'ten veya Icaza'dan ogrenecek degiliz herhalde. Bircok kisinin bunun zaten farkinda oldugunu tahmin ediyorum ama cesitli lisanslar yayginlasirken isin bu boyutunu da akilda tutup bazen soylemekte fayda var.
0
gismo
orada linus'un açıklamasında özellikle belirttiği birşey var:
" it's physically a regular Apple Mac, although it obviously only runs Linux, so I don't think you can call it a Mac any more ;)"
demiş. Donanım Apple ama sadece linux çalıştırıyor ;)
0
Challenger
Bana sanki bunu IBM istemiş gibi geldi. Yoksa çok mu paranoyağım?
0
tongucyumruk
Öhüm, bir zamanlar şu özlü sözü kim söylemişti hatırlayan var mı?

"The memory management on the PowerPC can be used to frighten small children." (1995?)

http://en.wikiquote.org/wiki/Linus_Torvalds/
http://groups.google.com/groups?selm=DA464v.3FA%40info.swan.ac.uk
0
bm
Bu arada vakti olanlarin haberi olsun: http://www.linuxonpower.com/ (Turkiye'den katilinabiliyor makinelere de uzaktan ulasilabiliyor)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

G5'e karşı X86, MacOSX'e karşı GNU/Linux

Challenger

Anandtech' te tarafından yapılan bu testte, G5 ile Intel Xeon ve AMD Opteron, MacOSX ile Linux performans açısından karşılaştırılmışlar. Donanım testinde Intel ve AMD için SUSE SLES9, G5 için ise Mac OS X Tiger 10.4.1 kullanılmış. Ortak yazılım olarak da MySQL 4.0.18 (MyISAM engine), 32 ve 64 bit, ve GCC 3.3.3 kullanılmış.

Test ekibinde bir MySQL uzmanı, bir DB2 uzmanı, bir Vtune ve MacOSX uzmanı ile bir Dbconn geliştiricisi var.

Micros~1, MAC için IE desteğini çekiyor

yilmaz

Microsoft, sitesinde 31 Ocak itibariyle MAC için Internet Explorer 'a destek vermeyeceğini açıkladı. Aynı zamanda ufak bir de not var Safari kullanın diye. Microsoft da artık başka browser tavsiye ediyorsa :)

Apple, Mac OS X için kendi X11 sunucusunu duyurdu

Maverick

Apple, XFree86 projesini temel alan kendi X11R6.6 sisteminin beta sürümünü kullanıma sundu. Şu ana dek OS X üzerinde X11 uygulamaları kullanmak için özgür yazılım alternatifleri mevcuttu ancak bu uygulamalar kullanım ve görünüm açısından farklı bir 'his' uyandırıyordu. Apple'ın X11 çözümü ise OS X'in kendine özgü Aqua isimli arabirimine entegre edilmiş durumda. Bu da hız ve davranış olarak masaüstünde bir tutarlılık yaratması açısında önemli bir yenilik. Kişisel olarak özgür yazılım dururken OS X kullanacak değilim ancak Linux üzerinde geliştirdiğim grafik arabirimli uygulamanın diğerleri tarafından da 'zevkle' kullanılabilmesi fena olmazdı. KDE ve Gnome'un da Apple'dan alacağı dersler var bence; bunu da eklemeden geçemeyeceğim :^)

GNU-Darwin Projesi

sundance

Herne kadar Mac haberlerinden Max sorumlu olsa da ;) buna rastlamışken yazmadan geçemezdim... GNU ekibi bu sefer de tamamen serbest bir Darwin dağıtımı için kolları sıvadı

Takip etmeyenler için söyleyelim Darwin, MacOs X`in, grafik arayüzü Aqua olmayan hali ve x86 makinalarda da çalışabilmekte.

BSD`i seviyorsanız gelişmeleri izleyin...

MacOS X için Gimp yolda

butch

Linuxçuların vazgeçilmez grafik editoru Gimp'in haziran sonunda MacOS X sürümünün çıkarılacağı duyuruldu. Böylelikle yıllardır Photostop tan başka alternatifleri olamayan Mac kullananların başarılı hem de açık kaynak kodlu bir alternatifi olmuş olacak. Haydi hayırlısı...