Korsanlık iyidir ;)

0
sundance
Daha önce de defalarca çeşitli makalelerde "korsanlığın aslında müzik sektörü başta olmak üzere, dizi ve film sektörlerini canlandırdığı" belirtilse de RIAA ve benzeri kuruluşlar inatla bu konudaki araştırmaları görmezden gelip, bu yeni oluşan pazarın iliğini kanını emmek için hiçbir fırsatı kaçırmamaktalar.

Öte yandan bu yeni düzenin kurallarını anlayan bazıları da yok değil. TorrentFreak'de yeralan bu habere göre, WB'dan ismi açıklanmayan bir yetkili yeni şovlarına olan ilgiyi arttırmak için, pilot bölümünü torrent sitelerine sızdırdıklarını itiraf etti.
Örnek vermek gerekirse 2003'de Sci-Fi kanalında yayınlanan Galactica Miniseries, yayından kaldırılması bile düşünülürken Internet'e sızan bölümlerinin gördüğü yoğun ilgi sayesinde rating rekorları kırmıştı. Bkz. Piracy İs Good

Görüşler

0
Tarık
geniş bant internet, sayısı onlara varan kaliteli video paylaşım sitesi, internetteki tonla yasal ve ücretsiz eğlence sitesi, onlarca p2p ağı, buna mukabil torrent kaynakları vs. vs. vs.

tv ve sinema artık yerini yukarıdaki şeylere bırakıyor. Bunu gören iyi istatistik uzmanları var ve çalışıyorlar. Birileri onları piyasada araştırma yapmaları için tutuyor. Sonuç olarak telifli eğlence ürünlerinin "korsan pazarlama teknikleriyle" müşteri çekebilme gayreti ortaya çıkıyor.


0
dfisek
Biz ona Türkçe'de "şov" değil dizi diyoruz :)
0
sundance
A-aaaa :) Biz de buna "Doruk Fişek yaşıyormuş!!!" diyoruz
0
hakamaka
Ben müzik, sinema ve yazılım gibi sektörlerde para kazanma işinin yanlış şekillerde yapıldığına inanıyorum.

Örneğin siz bir Windows'u öğrenmeden nasıl iş yerlerinde kullanacaksınız. Ya da ne olduğunu bilmediğiniz bir şeye nasıl 120 dolar vereceksiniz. Siz Photoshop ve office gibi programları öğrenmeden nasıl bunları iş yerlerinde kullanacaksınız.

Veya siz bir şarkının güzel olup olmadığını bilmeden nasıl olurda bir albüme bir sürü para verirsiniz. Bir filmin iyi olup olmadığını bilmeden nasıl arşiviniz için para veripte alırsınız.

Bu sektörlerin geneline baktığınızda aslında hizmet sektörü olması gereken işler direkt satış konusu edilmişler. Aslında bu ürünlerin hepsi ticari maksat taşımadığı sürece ücretsiz edinilebilmesi gereken şeyler.

Peki nereden mi kazanacaklar. Gerçekten kendilerine güveniyorlarsa çok güzel bir işletim sistemi veya grafik yazılımı yapacaksın ve bunu ticari kullanımlar için ücretli lisans yapacaksın. Öğrenciler ve bu yazılımları öğrenmek isteyenler ücretsiz kullanıp öğrenecek ama işin içine ticari bir firma girdiğinde zaten bu firma bu işten ticari menfaat sağladığı için ve eğer işinide görüyorsa seve seve parasını ödeyecekler.

Bunun dışında asıl parayı tabi teknik destek ve servis işleriyle kazanacaklar.

Bir diğer taraftan bakacak olursak bir sanatçının parçalarını internetten ücretsiz edindiğinizi düşünün bu sanatçının konserine kim bedava gidiyor Allah aşkına. Kimsede konser için verdiği paralara yanmıyor. Çünkü sanatçıyı zaten seviyorsa ve beğeniyor ise bu parayı veriyor.

Ülkemizdede bu böyle değil mi. Albüm piyasası çok ciddi bir piyasa değil ama sanatçıların zaten albüm yapma amacı konserlerine taban oluşturacak parçaların görsel olarak reklamından başka birşey değil mi?

Size aslında var olan pazarlama yönteminin yanlış hatta haksız olduğu hakkında birkaç örnek de verebilirim.

Örnek 1: Bu ülkede sesinde çok güzel şarkılar dinlediğiniz Nilüfer kendi albümlerinde söylediği halde konserlerinde Kayahan bestelerini söyleyebiliyor mu? (Bilmeyenler Kayahanın bestelerini Nilüfere okutmayı yasakladığını internetten arayıp öğrenebilir ler.)

Bu iş sizede saçma gelmiyor mu?

Örnek 2: Youtube'de insanlara gitar çalmayı öğreten video dersleri bu öğretilen derslerin içinde telif hakkı olan şarkılar çaldı diye yayından kaldırtılıyor.

Düşünün ben doğum gününüde şarkı söyledim diye telif haklarını ihlal mi edeceğim.

Uyarı: Bu bir uyardırı. Neyin uyarısı mı? Haklarınıza sahip çıkma uyarısı.

Çünkü her önüne gelen her şeyi lisanslar ise bu dünya da yaşamak da lisanslanacak. Üstelik bunlar bir fayda adına yapılacak.

İddia ediyorum ki eğer gerçekten everensel yasaların gözetildiği bir yargılama yapılsa mp3 ya da film paylaşan hiçkimse bu işten ötürü cezalandırılmaz. Bundan ticari bir menfaat edinmediği ve bu eylemini özellikle paylaştığı sanatçıya zarar vermek için yapmadığı sürece.

Çok uzattım biliyorum ama ne tarafından bakarsanız bakın bu işe birde korsan ismini vermeleri çok büyük bir hakarettir. İnsanları sömürmek yasal oluyor ama sen elindeki mp3'leri arkadaşlarınla paylaşınca(ticari menfaat olmadığı sürece) korsan oluyorsun.

Bu kaldırılabilecek bir hakaret değildir. Ben şimdi şurda bir parça mırıldansam da korsan mı olacağım.

O zaman ilan ediyorum. Bu ülkedeki herkes korsandır. Sıkıyorsa birisi hiçbir şekilde bu sayılan kapsamlara giren bir iş yapmadığını iddia etsin.

Edemezler çünkü kendileride aslında bu yaptıkları mücedelenin asılında sadece para kazanmak adına yapılan bir mücedili olduğunu biliyorlar.

Hepsi bundan ibaret. Yaşasın kapitalizm. mi?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Tolkien: 2000 el yazması sayfa daha !

sundance

GeekNews`da yeralan bu habere göre, Tolkien`ın yaklaşık 2000 sayfalık bir yeni eseri bulunmuş.

Ünlü klasik Beowulf`un, Tolkien tarafından yapılmış bu cevirisi, Amerikalı bir araştırmacı tarafından Oxford`da bir tesadüf eseri bulunmuş. Bu tesadüfün 2003 yılının en ses getirecek edebi olaylarından biri olduğu şimdiden söyleniyor.

Ghost In The Shell - Matrix

sundance

Açıkcası bir William Gibson hayranı olarak Matrix'in bana oldukça doyurucu geldiğini söylemem lazım. Ta ki Ghost In The Shell'i seyredene kadar. O kadar çok sahne GIS'le benzerlik gösteriyordu ki, üzüldüm. Monkeygod adında bir arkadaşsa üzülmekle kalmamış, GIS ve Matrix'in benzeyen sahnelerini bire bir yanyana koyup yayınlamış Matrix ve Ghost in The Shell

Sonunda iyi bir divx player

sundance

DivX meraklılarının en rahatsız olduğu konulardan biri iyi bir divx oynatıcı programın bulunmamasıydı. Herkesin sonunda dönüp dolaşıp geldiği program yine Media Player 6.4 oluyordu.
Sonunda Zoom player istediğimiz bir çok özelliği biraraya toplamayı başardı. Herne kadar altyazı desteği yoksa da, özellikle TV out`lu grafik kartlarına sahip olanların çok seveceği birçok özellik var. Hem de sadece 220K`lık bir tek exe.
Bunun dışında www.inmatrix.com sitesi DVD/DivX konusunda görülmesi gereken sitelerden biri.

İnanılmaz filmler listesi

sundance

Yaklaşık son bir ay içinde seyrettiğim 5 tane filan film var ve inanın bana adam gibi film nasıl yapılır, içinde çalıştığımız iş ortamları ne kadar iğrenç, yaşamdan nasıl keyif alınabilir konusunda inanılmaz şeyler öğrettiler.

Öncelikle Kevin Smith Filmleri (bu adam muhteşem senaryo yazıyor)
Clerks (1994), MallRats (1995), ChasingAmy (1997), Dogma (1999)

Ve Mike Judge`dan, muhteşem OfficeSpace (1999)

Size bir tavsiye ne yapın edin bu filmleri bulun (hepsinin DivX halleri internette bir yerde var) ve oturup seyredin, eminim bir şekilde hayatınız değişecek...

Not: Olmazsa olmaz Fight Club ve Matrix...

Ne @#!* Biliyoruz Ki!?

FZ

Gösterime girdiği ülkelerde tahmin edilenin ötesinde bir başarı kazanarak yüz binlerce insanın hayatını pozitif yönde etkileyen “Ne @#!* Biliyoruz ki!?”, Türk seyircilerle ilk kez !F İstanbul'da buluştuktan sonra Mart 2006’da ülkemiz sinemalarına geliyor.

Oscar ödüllü oyuncu Marlee Matlin’in başrolünde olduğu yapımda, dünyanın önde gelen fizikçileri, nörokimyagerleri, hekimleri ve metafizikçilerinden 14 önemli isim, aydınlatıcı olduğu kadar şaşırtıcı bilgilerle izleyicinin karşısına çıkıyor. Etkileyici görsel efektler ve animasyonlarla da desteklenen film, tam anlamıyla türünün ilk örneği.

Sonuç sadece bilgilendirmek ve düşündürmekle kalmayıp aynı zamanda eğlendiren, pozitif bir iz bırakarak izleyiciye yeni bir bakış açısı getirebilen, son derece özgün bir yapım...