Kolları sıvadık - 2: VectorLinux Kuralım

0
butch
Eveet, Vector Linux kuruyoruz`un yeni bölümüne hoş geldiniz.

Sizlerden aldığımız tepkiler bizleri oldukça sevindirdi. Ne yönde nasıl bir çalışma yapmamız gerektiği, bunun nasıl bir ilgi ve destek göreceği konusunda küçük de olsa kararsızlıklarımız vardı, verdiğiniz tepkilerle bunu çözmemiz konusunda oldukça yardımcı oldunuz.

Gelelim yaklaşık iki haftadır beklediğiniz kuruluma.
Öncelikte burada bahsedilen adımlar oldukça güvenlidir. Eğer çooook dikkatsiz davranmazsanız bir kaza olup harddiskinizdeki bilgileri kaybetme ihtimaliniz düşük. Ama yine de böyle bir ihtimal var ve bunun sorumluluğu da sizin üstünüzde. Kuruluma başlamadan önce kendinize bir startup disketi hazırlarsanız, daha sonra bir çok başağrısından kurtulursunuz.

Ve bu kurulum için bir miktar bilgisayara yakınlık :) bir iki defa en az kapağını açıp içinde ne var diye bakmış olmak, harddiskler hakkında (master/slave nedir gibi) bir şeyler biliyor olmak gerekmektedir.

Bütün bu bilgiler öğretme amaçlıdır, herhangibir yanlış ya da kötü niyetli kullanımı ve sonucunda gelebilecek zararlardan (bilgi kaybı, donanıma gelecek zararlar, saç dökülmesi, sevgilinizin terketmesi, okulda notlarınızın düşmesi vs. gibi) sadece siz sorumlusunuz. Bu sorumluluk yazarın problemlerini de içermektedir :)

Basitçe yapacağımız iş, ya ikinci bir harddiske, ya da mevcut harddiskimizde başka bir bölüme Vectorlinux kurmak. Bunun için doğal olarak harddiskinizde boş alan bulunması, dahası boşaltabileceğiniz bir disk bölümü (partition) olması gerekmekte. Peki bu iş için ne kadar bir harddisk alanı lazım. Açıkcası kullanılabilir ve birçok işinizi görebilir bir sistem 500Mb`tan başlayıp yukarı doğru gidiyor. Benim yaklaşık altı aydır problemsiz çalıştığım sistemde ise Linux için 1200Mb ayrılmış durumda ve inanın bana bu herşey için fazla fazla yeterli.

Bir diğer disk bölümüne ya da ayrı harddiske kurmak konusunda benim tavsiyem ayrı harddisk, ama aynı harddiskde ayrı bölüme kurmak da zor bir şey değil, veya daha tehlikeli. Burada ikisini de yapmayı elimizden geldiğince anlatacağız.

Öncelikle bir bakalım harddiskinizde yeterli yer var mı ? Dahası boşaltabileceğiniz bu türden bir disk bölümü var mı ? Eğer böyle bir disk bölümüne sahip değilseniz çok üzülmeyin çünkü bu işi gerçekleştirebilen bir program veclinux.zip dosyasının içinde dostools/fips20 altında durmaktadır.

Fips'in özelliği, harddiskinizde belli bir yerden sonra yeni bir disk bölümü oluşturmaktrı. Bunun için de öncelikle kesekağıdını bir sallayıp yer kazanmanız (harddiskinizi defragmantasyon işleminden geçirmeniz) gerekmekte. Ardından ise Fips kullanarak harddiskinizin belli bölümünü ayırabilirsiniz.

Örnek olarak 10Gb'lık bir harddiskinizde 6Gb ve 4 Gb'lık iki bölüm var. Bunlardan ikincisini defragmante ettikten sonra gördünüz ki harddiskin 2GB'ı dolu. O zaman FIPS'e 4GB'dan sonrasını ayırması için komut veriyorsunuz. Tebrikler artık yeni bir harddisk bölümünüz oldu.

Kurulum için izlenebilecek temel iki yol var. Bir tanesi makinanızda boot ve root disklerini oluşturup bunlar sayesinde ana veclinux.bz2 dosyasını kurmak, ikincisi ise harddiskinizde mevcut çalışmakta olan bir disk bölüne bir dizin açıp bunun altına gerekli kurulum dosyalarını kopyalayıp oradan çalıştırmak.

Açıkcası ben ikinci yöntemi tercih ediyorum. Burada bizlele beraber Vectorlinux kuracak olan arkadaşların da bu yöntemi daha kolay bulacağını sanıyorum. Dahası bu yöntem için boot ve root disklerin imajlarını ve daha sonrada pentiumide.bz2 dosyasini indirmek gerekli değil, bu da yaklaşık olarak sizi 11-12Mb fazladan downloaddan kurtarıyor. Öte yandan veclinux.zip dosyasını indirmeniz gerekiyor. Bu dosya da yaklaşık 5Mb büyüklüğünde.
Bu dosyayı indirdikten sonra mevcut çalışan harddisk bölünüzde bir veclinux dizini oluşturup bunun altina vectorlinux.zip dosyasını açıyorsunuz.

Ardından aynı dizine vectorlinux.bz2 dosyasını da koyuyorsunuz (açmaya çalışmayın)

Son olarak da (burası önemli) DOS modunda makinanızı açıp (windows altından dos olmaz) ram.bat dosyasını çalıştırıyorsunuz.

Şu anda kurulum için özel olarak hazırlanmış bir Linux dağıtımını izlemektesiniz :) Bu sistem çok basitçe hazırlanmış olup sizin sadece vectorlinux kurmanız için gerekli minimum programları içerir.

Sanırım artık ekranda kayan yazılar durdu. Öncelikle yapmanız gereken kendinize bir Linux disk bölümü oluşturmak. Bunun için de (dinazorlar beni bağışlasın :) cfdisk kullanacağız.

Bu noktada Linux'un harddiskleri nasıl tanıdığı konusunda bir şeyler açıklamakta fayda var sanırım. Linux harddiski cinsine, hangi ide kablosuna takılı olduğuna ve master/slave ayarlarına göre tanır.

Örnek:
1.ide'e takılı master bir harddisk /dev/hda'dır
2.ide'e takılı slave bir harddisk ise /dev/hdd'dir.
Dolayısıyla ana harddiskimizde yer açtığımızı düşünürsek vereceğimiz komut cfdisk /dev/hda olacaktır.
Evet, şu anda hda'nın bölümlerini görüyoruz. Burada görmemiz gereken şey tahminen
                                  cfdisk 2.11n
                                              
                              Disk Drive: /dev/hda
                            Size: 20560412672 bytes
              Heads: 255   Sectors per Track: 63   Cylinders: 2499
                                                                  
    Name        Flags      Part Type  FS Type          [Label]        Size (MB)
 ------------------------------------------------------------------------------
    hda1        Boot        Primary   Win95 FAT32                       6000.52 
    hda2                    Logical   Win95 FAT32                       3000.24
    hda3                    Logical   Linux ext2                        1103.49
    hda4                     Logical   Linux swap                        122.03

böyle bir ekrandır (ext3'ü görmezlikten gelin ;). Burada bizim ayarlayacağımız disk bölümü Freespace yerine gelecektir. Bu yüzden cursor tuşları ile freespace'in olduğu yere gelip orada New komutunu vereceğiz. Bunu verdiğimizde cfdisk bize direkt olarak bu alanı Linux olarak ayırır. Bunu yaparken de ne kadar yer ayıracağını sorar.Verdiğimiz örnekte elimizde 1222 mb boş alan bulunmakta. Bunun 1100'ünü Linux için 122'sini de swap olarak ayırmak fena olmayacak. Şimdi bunun için bize ayırmak istediğimiz yer sorulduğunda 1100 diyeceğiz ve otomatik olarak Linux bölümü oluşturulacak. Ve geri kalan 122mb freespace olarak belirtilecek. Tekrar burayi da secip bölümlendirdiğimizde bu sefer yeni olusan 122mb'lık bölümün üstüne gidip Type seçeneği ile listeden 82'i seçip burayi linux swap yapmamiz gerekmekte.

Tamaaam şimdi göreceğiniz son ekran

   Name        Flags      Part Type  FS Type          [Label]        Size (MB)
 ------------------------------------------------------------------------------
    hda1        Boot        Primary   Win95 FAT32                       6000.52 
    hda2		    Logical   Win95 FAT32			3000.03
    hda3                    Logical   Linux ext2                        1100.49
    hda4                    Logical   Linux swap                         122.03

Yapacağımız son işlem ise Write seçeneğini seçip bu disk bölümlenme bilgilerini diske yazıp geçerli hale getirmek. Bu noktada isterseniz sil baştan yapıp yeniden bölümlenme yapabilirsiniz, daha hiçbir şey yazılmadı harddiske.

Write seçeneğini de kullandiktan sonra yapmamiz gereken mke2fs /dev/hda3 ile Linux bölümünü ext2 dosya sistemine göre formatlamaktır.

Bu da bittiğine göre artık setup komutunu verebiliriz. Çıkan kırmızı ekranda bize vectorlinux.bz2 dosyasının nerede durduğunun şimdi aranacağı belirtilecektir. Eger ana harddiskinizin ana bölümünün altında (windowsçular için C) veclinux diye bir dizin varsa çok kolay bulacaktır bu dosyayı. Ve yerini size bildirecektir.

Bunun hemen arkasindan size kurulumu yapmak istediğiniz disk bölümünü soracaktır ki bizim verdiğimiz örnekte buraya /dev/hda3 girmeniz gerekmektedir.

Ardından swap için kullanılacak yer olarak da /dev/hda4 girmelisiniz (bu bölümlerin isimleri bir önceki örnekten alınmıştır sizin makinanız için değişik olabilir, cfdisk kullanırken oluşturduğunuz partisyonları bir kenara yazın, eğer aynı diske kuruyorsanız linuxu büyük ihtimalle başlangıcı /dev/hda olacak fakat sonundaki sayı kesinlikle 1 olmayacaktır /dev/hda1 gibi)

Bu aşamanın ardından ise size installasyon dosyasının kontrol edilmesini isteyip istemediğiniz sorulacak. Bence gerek yok ama siz bilirsiniz.

Veee entera bastığınızda kurulum başlıyor.

Conan'ın da dediği gibi "Crom, sadece 6,5 dakika sürdü. Bu kadar kısa mı olacaktı";))

Şu anda elinizde tamamen text tabanlı bir Linux dağıtımınız var. Konfigürasyon ekranından (bu ekrana herhangibir anda vasm komutu ile gelebilirsiniz) bazı ayarlar yapmanız gerekecek.

SETCOM: mouse ve modeminizi ayarlamak için. Şu an için sadece hardware modemler kullanabilirsiniz (muhtemelen PCI bir modeme sahipseniz, şu an kullanamayacaksınız ama ilerde onu da kullanılır yapacağız). Burada da TTYS0-3'e kadar COM portları tanımlı, modeminiz hangi porta takılıysa (bunu windowsdan öğrenebilirsiniz, makinanızın işe yarar bir hale gelmesinde Windowsun da bu kadar payı olsun artık :). Com3'de kullandığınız bir modem için /dev/ttys2'i seçeceksiniz. Ardından farenizin bağlı olduğu (kulağa komik geliyor, köle fare :) PS/2 ya da Com portu ve protokolü seçmeniz lazım.
CDSET: ile CDRom'unuzun nereye bağlı olduğunu bildiriyorsunuz %99 kendisi buluyor zaten.

Bunlar dışındaki adımları şimdilik bir kenara bıraksak iyi olacak. Çünkü yapmamız gereken son bir adım daha var.

Komut ekranında (ah ah dil alışkanlığı :)) mc yazın ve karşınıza çoğunuzun bildiği Norton Commander türünden (söylememe gerek var mı ama çok daha becerikli) Midnight Commander gelsin.

Yapmamız gereken iş şu; MC ile /boot altında bulunan vmlinuz dosyasını /mnt/win/veclinux altına kopyalamak.

İsterseniz direkt olarak
cp /boot/vmlinuz /mnt/win/veclinux/
komutunu da kullanabilirsiniz size kalmis.

Evet şimdilik sistemimiz install edilmiş durumda.

Bu noktada benim şöyle bir seçimim var, şu aşamada çoğumuzun Windows kullanıcısı olduğundan yola çıkarak, şimdilik makinamızın boot menüsü ile hiç oynamadan dostan vereceğimiz bir komut ile Linuxu açmak.

Bunun için de uygulayacağımız yöntem şu. Makinaya reboot komutunu veriyoruz. Makina açılırken (windows işletim sistemi başlamadan) F8 ile kesip dosa düşüyoruz. Veclinux dizini altında linuxN.bat diye bir dosya olması lazım. Bu isim linux1.bat linux4.bat vs. olabilir. Linuxu çalıştırmak için her seferinde bu dosyayı çalıştıracağız. Bu nispeten daha az riskli olanı, ama zamanla Lilo'yu kullanmayı da öğreneceğiz o zaman ise böyle bir şeye gerek kalmayacak.

Evet şu anda Linux'un açılış işlemlerini anlattığı ekranlar geçiyor veeeee bitti. Artık karşınızda penguenimiz var, makinanız hakkında genel bazı bilgiler (ram, cpu tipi vs.) ve login: prompt.

Buraya root yazıyorsunuz. Şu an için bir şifre vermediğimizden başka bir şey yazmanıza gerek yok. Hemen ilk iş olarak passwd komutu ile bir şifre seçmenizde fayda var ve tercihen 8 karakterli içinde sayılar olan bir şifre olsun bu.

Tamam şimdi sistemimizi konfigüre etmeye başlayabiliriz. Öncelikle Linux'un (ve diğer Unixlerin bir çoğunun) grafik arayüzü olan X-Windowsu install edelim. Bunun için XF-4.2.bz2 dosyasını açmamız gerekiyor. Eğer daha önce bahsedildiği gibi bu dosyaıı veclinux dizini altına koyduysanız yapmamız gereken işlem çok basit;

tar jxvf /mnt/win/veclinux/XF-4.2.bz2 -C /
Diyelim ki XF-4.2.bz2 dosyasını CD'e çektiniz orda duruyor. O zaman vermeniz gereken iki komut var

mount /mnt/cdrom
tar jxvf /mnt/cdrom/XF-4.2.bz2 -C /
Artık X-windowsa da sahipsiniz.

Sıra geldi konfigürasyona.

Bunun için VASM programını başlatıyoruz. Eğer şanslıysanız :) XSET seçeneği ile grafik ekran karşınıza gelecek ve buradaki komutları teker teker kullanarak mouse, klavye ve ekran ayarlarınızı yapabileceksiniz. En çok takılınacak nokta olan bu noktayı çok detaylı olarak ve sizin sorularınız doğrultusunda tekrar anlatacağım. Ama en önemli noktalardan biri Monitör frekansı konusu. Burada Sync olarak (eğer 15 ya da 17 inch monitörünüz varsa 50-100 aralığını seçmeniz iyi olur) Bunlar dışında hemen hemen bütün kart cinsleri bulunmakta ve aralarından eminim kendinize uygun bir kart bulursunuz.

Eğer XSET çalışmazsa bu sefer TEXTX ile benzer içerikli ama text tabanlı ekranlardan ayar yapıyorsunuz.

Şimdi isterseniz SOUND seçeneği ile, ya da komut satırından sndconfig komutu ile ses kartınızın otomatik tanınmasını sağlayabilirsiniz. Bu arada bizzat Linus Tornvalds`ın sesinden Linux'un nasıl telafuz edilmesi gerektiğini de öğrenebilirsiniz :))

Son olarak da startx komutu ile Linux'un grafik arayüzü ile tanışmanız kaldı. Eğer açılmazsa üzülmeyin, küçük bir konfigürasyon sorunudur aşarız.

Açılırsa karşınıza bir menü gelecek. Bu menüde iki windows yöneticisi var ben daha cana yakın bulduğum IceWM'i seçiyorum.

Linux'a hoş geldiniz.

Şu aşamada elimden geldiğince sizlere installasyonun ve konfigürasyonun nasıl yapılacağını anlatmaya çalıştım. Eminim gözden kaçırdığım artık ezberlemiş olduğumdan dolayı bahsetmeyi unuttuğum ve takılınabilecek bir çok nokta olmuştur. Bunlar konusunda lütfen yazın ve bir sonraki bölümden önce bütün bu sorunları beraberce giderelim

. Bir de ricam lütfen anonim olarak değil kendi kullanıcı isminizle yazmanız. Bu sayede sorunları çok daha kolay takip edip çözebiliriz.

Son olarak da geçenlerde sevgili arkadaşımız Conan'ın yazmış olduğu disket kullanarak yapılan kurulumu eklemek istiyorum, çünkü iki kurulumun da ayrı ayrı bahsettiği noktalar var bu bile sizin takıldığınız noktayı çözmeye yarayabilir. Kendisine de teşekkürler bu arada :)

Kıvılcım Hindistan

a.k.a. Sundance

---------------------------------------------------------------------



Bilgisayarimda daha onceden yuklu olan eski VectorLinux`umun uzerine yenisini kurmayi deneyecegim simdi. Step by step gelismeler ekraninizda. Makina Pentium 233 MMX sanirim 64 MB RAM`i var emin degilim. Video karti hakkinda da hicbir fikrim yok, Cirrus Logic olmasi kuvvetli ihtimal. Arkada uc tane onboard ses karti cikisi olduguna gore ses kartim da var, ama ne oldugunu bilmiyorum. Bilmediklerimi de bilmek istemiyorum... Meraklisi icin makina DELL Optiplex GXMT 5166. Partition durumum da soyle. /dev/hda1 yaklasik 30 MB filan olsa gerek /boot diye mount ediyorum. kernel var icinde. /dev/hda2 Asil linux bolumum. / diye mount ediyorum.

(Parantez: makinanizin paranoyak guvenlikli olmasi icin en kotu bolumleme sekli yukaridaki ornektir ;)

~# mkdir /veclinux
~# cd /veclinux
~# wget http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/vl-base/veclinux.bz2
... ~# wget http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/XFree-4.2/XF-4.2.bz2
... ~# wget http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/disks/root.img
... ~# wget http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/disks/boot586i.img
... ~# wget http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/kernels/pentide.bz2

Su anda XFree 4.2 icin paketim indi. vlbase icin de dosyam tamam. Kernelimi de pentiumide icin indirdim...

Toplam 112 MB dosya indirdim. Ortalama 500K/s ile 700 K/s arasi indi herbiri. (kufretmeyin!) Geriye kalan iki tane disket yaratmak. Bunun icin de ``dd`` komutunu kullanacagim... Once root disketi: Disketi taktim
(Bu noktada boot ve root disketlerini oluşturmak için Windows kullanıcılıarının rawrite3 programını internetten indirip kullanmaları gerekmekte. Bu komut harddiskinizde yeni bölüm açmaya yarayan FIPS ile birlikte veclinuz.zip dosyasının içinde bulunmakta.)

~# dd if=/veclinux/root.img of=/dev/fd0

....
Simdi boot disketi: Bilgisayarim 586 mimarisinde ve de IDE oldugu icin boot586i.bz2 dosyasini indirmistim. Ikinci disketi taktim (Disketten bol ne var... Yasasin eski disket oyunlari!)
~# dd if=/veclinux/boot586i.img of=/dev/fd0

...
Ok. Su anda iki disketim var. /veclinux dizinimin icinde onemli uc dosyanin (pentide.bz2, veclinux.bz2 ve XF-4.2.bz2) oldugunu bir defa daha kontrol edip islemime basliyorum. Ilk disketi surucume taktim.

~# shutdown now

Broadcast message from root (pts/0) Fri Apr 5 11:36:24 2002...
The system is going down to maintenance mode NOW !!
(I love that!)
Makina reboot oldu. (142 gundur up idi, reboot screenini ozlemisim...)
Boot ekraninda ENTER tusuna bastim su anda boot ediyor.
root disketini taktim. Enter`a bastim...
Klavye secim ekrani cikti. Elimdeki klavye gavur amerikan klavyesi oldugu icin onu seciyorum. en_US sanirim. emin degilim. bakmadan gectim cunku. Gelen ekran klavye test ekrani. Bir iki harf yazdim, klavyem iyi durumdaymis :) sonra 1`e basip sonraki ekrana gectim. Off burayi unuttum! Ama suna benzer bir sey cikiyor. Hard disk bolumlerini soruyor. Biliyorum cok onemli burasi ama benim yukarida da belirttigim uzere hard disk bolumlerim hazirdi. Neyse ben sonucta /dev/hda2 icine kurmasini rica ettim bu bolumde VectorLinux`a. partition`imi ext3 olarak sectim. Buralarda bir yerde bir de otomatik olarak kurulumun nerede oldugunu tesbit calismasi yapiyor. Benim bilgisayarimda kurulum medyasi (paketleri) /dev/hda2 bolumunde /veclinux dizini icerisinde oldugu icin birsure dusunup, Hmmmm.. dedikten sonra otomatikman buldu. Afferim! (cidden hmmm.. dedi) Su anda /dev/hda3 deki swapyorum.php3?sid=780&tid=2151&mode=&order=&thold=imi kullanip kullanmamami soruyor. Kullan...
uc secenekli ekrandayim ABORT, FORMAT ve NOFORMAT secenekleri var. Bilgisayara soyle bi baktim... EEYT sil ulan... FORMAT! OOOPS! console`a dustuk... Begenmedi... hmm dusunelim.... Cok salagim! Cunku install dosyalarinin oldugu hard disk bolumunu formatlamayi dusunuyorum... (Iste multi tasking diye buna derim :P ) Afferim! Kullanici hatasini en az zararla atlattik. ;)
~# reboot ilk disket, ikinci disket, vs.. derken ayni islemler secilir. Bu sefer NOFORMAT! :)
(Parantez: CD burneriniz varsa ISO burn ederek ya da bu dedigim islemleri CD`den yaptirarak bazi gereksiz steplerden kurtulabilirsiniz. Ama benim CDburnerim evde su anda. O yuzden HDD`ye indirip yapiyorum islemlerimi) Evet NOFORMAT ise yaradi gozukuyor. Paketlerin dogrulanmasi ekranini da NO diyerek geciyorum. Paketlerime guveniyorum...
Paketler aciliyor su anda. Sanirim 10 dk alir (bzip2 saolsun). Bu arada da ben dokumani susluyorum... Kernel installation ekrani: Time to install the brain... Enter`a bastim.... Cikan yazi: Installing the Pentium ide kernel oh JOY!!!!!!!!!! (komik!) (yaklasik 1 dk aldi) X window System ekranindayim... 42 secenegini sececegim. Cunku Pentium 233 MMX gibi canavar son model bir makinam var. Ekran kartimi taniyacak mi... Korku filmi muzigi..... 6 dakika 20 sn sonra ``Vector is installed`` ekranindayim. Taban sistem OK. Simdi ayarlara gecilecek. Yes secenegine Enter...
Setup ekraninin seceneklerindeyim altalta kullandiklarimi sirasiyla listeliyorum:
SETCOM: Mouse ve Modem ayarlari. Modemim yok (cok sukur), mouse`im da Micro$oft farelerinin ilk versiyonlarindan. modemime sembolik link istemiyorum, cunku modemim yok. No diyorum. /dev/mouse ayarlanacak... Yes diyorum... PS/2 tip mouse seciyorum. 2. secenek yani. OKliyorum KEYMAP: Klavye ayarlari. TR klavyeciler muhtemelen burayla ilgileneceksiniz. Ama ben basta gavur klavyemi ayarlamistim bile... Geciniz burayi...
CDSET: CDROM`unuz bulundugu yere /dev/cdrom sembolik linkini yaratacak.. yarat bakalim. YES... /etc/fstab dosyasina cdrom`u mount etmeniz icin eklemeniz gereken satiri veriyor. kendi eklese ya... (belki de eklemistir) ayrica nasil mount edeceginizi de minik bir satirla aciklamis. Guzel bir TIP. Devam... (Install sonrasinda baktim eklemis!)
LILO: Linux Loader. (Nasil olsa tek tip bir isletim sistemim olacak. O yuzden Windows ile nasil dual boot yapilir anlatmiyorum.) uc secenek var. simple, expert, skip. simple seciyorum. (usendim) Frame buffer kullanabiliyormusum. Guzel. Ayarlayalim... 640x480 16 renk ayarladim, bakalim neler olacak. root secenegini seciyorum. LILO`yu Linux partisyonumun superbloguna yerlestirecegim. Calismayacak biliyorum. Cunku /dev/hda1`de bir boot partisyonum var. Sanirim disket ile boot edip sonrasinda elle /etc/lilo.conf`u duzeltmem gerekecek... Olsun... OK
NETWORK: TCP/IP ayarlarim. Bir adet 3com Ethernet`im var. Sanirim boomerang. Ama hatirlamiyorum. Bakalim bulabilecek mi... redhat`in netconfig`ini kullaniyor. ayarlar oldukca anlasilir adim adim tekrar etmiyorum zaten uzun oldu... su an ethernet kartimi probe ediyor... 3c59x.o bulundu. Smart! OK... Network ayarlarim tamam. 2 dakikami almadi...
SND: Ses karti. Merak icindeyim ses kartimi bulacak mi... sndconfig kullaniyor. RedHat sagolsun ;) Sanirim bulamayacak. probe basliyor... evek ses kartimdan eser yok... Banane zaten beep yeter... ;) Bir ara ses kartini elle tanitirim nasil olsa. (Calismiyor bile olabilir ses kartim hehe)
XSET: X window ayarlari. Basliyoruz... Ekran kartimi otomatik tanimaya yarayan probe islemi baslatiliyor... Korkuyoruz... bir cok modprobe goruyorum... Hmm yeni bir XFree86 Configuration ekrani... mouse config yaptim PS/2 3 dugme emulatoru ile... klavye de ok... monitor ayarlari (eyvah!) SuperVGA ve 50-70 frekans araligi sectim. Simdi ekran karti... (imdak!) sanirim ekran kartim bulunamamis! Benden secmemi istiyor. hmm ok Makinayi acmanin tam sirasi sanirim... Webden bakindim ekran kartimin s3 trio 64 oldugu iddia ediliyor. Buna gore ayar yapiyorum...
TEXTX: XSET calismazsa bunu kullaniyorsunuz. Ben kullanmadim...
PPPSET: Dedim ya modemim yok. O yuzden PPP ayarlari da yapmiyorum.
RCEDIT: Eger listelenemeyen, ozellikle eklemeniz gereken driverlar varsa buraya ekliyorsunuz. Ben dokunmadim...
PCMCIA: Laptop? Hic isim olmaz simdilik...
EXIT: Setupdan cikis. Bitti isim.. Cikabilirim sanirim...
OK kurulum ve ayarlar bitti. reboot ediyorum.
HOPPAAA tahminlerim yanlis cikti. LILO guzel bir yerde. (Bu LILO`yu hic anlayamayacagim sanirim hehe!) Su an bilgisayar aciliyor. kernel 2.4.5 Evek ogrendim ki islemcim 166 Mhz mis :) 128 MB da RAM`im varmis. :))) root olarak login oluyorum. Ilk isim passwd yazip root pass`imi yaratmak.
login: root
Linux 2.4.5. Type vasm to enter setup menu
No mail.
~# passwd
...
root pass`imi size soylemiyorum tabii ki... O kadar da degil! Veeee..
~# startx
YIPPEEEEEE!!! X Window karsimda ;) Tilki kilikli biri benden Window Managerimi secmemi istiyor. Secelim... ICEWM. hmm guselll..
Hersey calisiyor gozukmekte... Sanirim biraz isim cikti su anda. Belki ileriki bir zamanda usenmezsem kullanirken nelerle karsilastigimi da yazabilirim...
SONUC: Vector Linux Oldukca ``hafif`` bir dagitim. 112 MB`lik download`dan 799 MBlik bir dagitim cikti. Hafif diyorum, cunku oran 1`e 8 neredeyse. RedHat`te ise mesela 3 CD`ye 900MB`a yakindir. yani yaklasik 1 download`a 0,8 kurulum sanirim. Neyse hatalarimi duzeltin orani kafamdan yaptim. Paket secmek vs filan da gerekmedi. Herkesin anlayabilecegi bir sekilde kurulum tamamlandi ve minimum secenekle islem bitti. Benoldukca memnun kaldim bu isten :) Bakalim ilerleyen gunler ne getirecek.
Kivilcim`in dilegiyle... Her eve bir Vector Linux ;)

Conan

Görüşler

0
anonim
Teşekkürler fazlamesai çalışanları..okadar şeyi 56k modem ile download ettikten sonra bu yazıya ihtiyacım vardı doğrusu..en kısa zamanda devamını bekliyoruz..
0
anonim
Eh iki haftada kuruluma ulaştık. Artık birileri X altında Türkçe ve KDE kurulumu ile ilgili de yardım eder her halde. (Kusura bakmayın ben 7 aylıkım)...
0
anonim
Merhaba
Ne kadar yardimci olabilir bilemiyorum fakat vectorlinux-2.0 altinda bunlarin nasil cozuldugune dair bir kac belge var
www.geocities.com/vectorlinux
Umarim isinize yarar
0
sundance
Rica ederim ne demek. Öte yandan Toplam 120 mblık bir downloadı insanların modemle yapmasını iki hafta beklemek çok da ters gelmiyor bana...

Öte yandan adım adım gitme taraftarıyım ben. Eğer siz yürümeyi öğrenmeden koşmayı düşünenlerdenseniz size de elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalıacağız. Şu an için en öncelikli problem olan X altında grafik kartı ayarları gibi gözüküyor.

Türkçe ve diğer ayarlar da yakında geliyor. Takdir edersiniz ki bu kadar 25K döküman yazmak çok da kolay çat diye olan bir şey değil. O yüzden 7'yi dokuza tamamlamakta fayda var :)

Öte yandan KDE kurulumu için malesef bayağı bir bekleyeceksiniz. Zira ben bunu anlatmayacağım. Burada herkesin kolayca kullanabileceği, zayıf makinalarda bile rahat çalışabilecek bir sistem oluşturmaya, beraberce kurmaya çalışıyoruz. Benim düşünceme göre böyle bir sistemde KDE'nin yeri yok.
Ama belirttiğim gibi ortak bir çalışma bu, eğer birileri vektöre (toplam default installasyonu 250-300Mb civarında) KDE (toplam default kurulumu 150-200Mb civarında) eklemeyi uygun görür de bunun dökümanlarını yayınlarsa ne güzel. Ama m1a2'nin dediği gibi bu zaten Vector'ün felsefesine aykırı, hiç kasmadan Mandrake ya da RedHat kurun bence.
0
anonim
bence blackbox kurun dedim
kesinlike, hatta siddetle oneririm...
0
sundance
Zaten hedeflediğim sistem de X altında Black/Fluxbox olacak ve Mozilla. Tabi bunların yanında Downloader4X, Linneighbourhood, Pavuk, Dillo gibi programlar da bulunacak.

Yavaş yavaş gidiyoruz ama sonuçta ortaya çıkan sistem bayağı insanı kıskandıracak :)
0
conan
Yurumeyi ogrenmeden kosmak istiyorsaniz bol bol tokezlemek icin Windows kullanin :P
0
SHiBuMi
Koşmak ne kelime direk uçuşa geçiyorsun ;)
0
anonim
0
anonim
Merhabalar...
Kurulum icin tesekkurler... hemen kurulumun cıktısını alıp eve gittim ve vec.''i kurmaya basladim ancak veclinux.bz2''yi kontrol ederken kurulum kesiliyor. kontrol etmeden gec diyorum bu seferde islemi kesiyor. yardim lutfen..:)
tesekkurler..
0
sundance
Biraz daha açıklayabilir misiniz acaba ? Yani veclinuz.bz2'yi buluyor install etmeden önce kontrol edeyim diyor ve orada mi kaliyor ?
0
m1a2
Sundance`ın dediği gibi sorunun çözümü için biraz daha ayrıntılı bilgiye ihtiyaç var, her problem de olduğu gibi ;) Biraz kör tahmin yapalım; kurulum kılavuzunda belirtilen şu aşamayı eksiksiz şekilde geçtiniz mi?

>Öte yandan veclinux.zip dosyasını indirmeniz gerekiyor. Bu dosya da yaklaşık 5Mb büyüklüğünde.

>Bu dosyayı indirdikten sonra mevcut çalışan harddisk bölünüzde bir veclinux dizini oluşturup bunun altina vectorlinux.zip dosyasını açıyorsunuz.

>Ardından aynı dizine vectorlinux.bz2 dosyasını da koyuyorsunuz (açmaya çalışmayın)

Meselâ veclinux.zip`i açtığınız kurulum dizinini d:vectorlinux ise vectorlinux.bz2`yi buraya yerleştirdiniz mi?
0
3m1b
veclinux.zip dosyasını indirdim.. kurulumda anlatıldığı gibi c'nin içine açtım ve veclinux.bz2'yide onun içine koydum.. insatll ederken veclinux.bz2'yi kontrol edeyim mi diye sorduğunda yes dersem hata veriyor... no dersem ise hdd'ye kurmak istediğim yere formatı atıp devam etmek için enter tuşuna basın diye uyarı veriyor. entere basınca da boş boş duruyor...
yalnız ram'im 8mb. sorun ramler olabilirmi...
ilginiz ve yardımınız için teşekkürler..
0
tongucyumruk
Bende 64MB ramli (ama büyük olasılıkla ramleri biraz bozuk) makinama kurmak istediğim zaman aynı hatayı aldım... Daha sonra VMware ile 256MB ram sahibi makinamın içinde oluşturduğum 128MB ram'li bir sanal makinaya tıpış tıpış kuruldu... Vector Linux uzmaları daha iyi bilir ama bence kurulum için 8MB ram biraz az... Bende tam bununla ilgili bir soruyu soracaktım... Direk Bz2 dosyasını biyerlere (mesela bir cdye) extract edip sonra kurma şansımız yokmu??
0
sundance
8Mb ram gerçekten az. Bildiğim kadarıyla minimum 16, eğer XF4.2 kullanacaksanız tercihen 32Mb ram olması gerekiyor. Fakat o boş boş durma olayı ile karşılaşmadım, tekrar bir kurulum yapıp sizi haberdar edeceğim.
0
anonim
merhabalar.. arkadaşlar o sorunu hallettim ama şimdide x konfigürasyonu kuramıyorum... daha doğrusu mc'de XF-4.2.bz2'yi extract ettiğim zaman bunu (daha önceden c'nin altında veclinux'un içine kaydetmiştim) aynı bulunuduğu yere açıyor. vasm ilede x ayarlarının yapmak istesem Video Kartımın agp olup olmadığını soruyor. yes de desm no da desm tekrar beni ana menuye atıyor. hele text sürümünü hiç çalıştırmıyor. yardım lütfen. iyi günler.. teşekkürler
0
sundance
Sanırım ldconfigkomutu işinizi görecektir. Linux (ve diğer Unixlerde) bir library (kütüphane) kurduktan sonra ldconfig ile sistemin ondan haberdar olmasını sağlayabiliyorsunuz. Bunun dışında ldd komutu ile de herhangibir programın hangi kütüphanelere ihtiyaç duyduğunu öğrenip gerekli kütüphaneleri kurabiliyorsunuz.
0
ersan
Merhaba sonunda bende vectorlinux-2.0 dan 2-5 terfi ettim.
Fakat bazi sorunlarım var internet ayarlarini vasm ile yapmama ragmen internete bir turlu giremiyorum.
etc/resolv.conf dosyasinda nameserver 212.156.4.4 tanimli

ppp-go
veya wvdial ile baglanmaya calisinca baglaniyorum fakat 10-20 sn icinde internetten geri düsüyorum.

wvdial su sekilde bir hata veriyor.
bash-2.05a#wvdial
-->WvDial: Internet dialer version 1.41
-->Initializing modem.
-->Sending:ATZ
ATZ
OK
-->Sending:ATQ0 V1 E1 SO=0 &C1 &D2 S11=55 +FCLASS=0
ATQ0 V1 E1 SO=0 &C1 &D2 S11=55 +FCLASS=0
OK
--> Modem initilized.
--> Sending: ATDT 145
--> Waiting for carrier.
ATDT 145
CCONNECT 115200
--> Carrier detected. Waiting for prompt.
Returning not ok!!
--> Disconnecting at Sat Apr 27 16:09:58 2002


Bu konuda yardim edebilirseniz sevinirim

Tesekkurler
0
anonim
Hımmm, şöyle bir durum var. Wvdial'ın yaptığı iş normalde Windows DialUp`da otomatik olarak yapılan karşı taraftan login geldiginde ismi, password geldiginde passwordu yollamayı otomatikleştirmek. Burada ISP'nizin sizden ne isteyecegini, karsiliginda ne gondereceginizi siz ayarlayabiliyorsunuz. Fakat 145 bildigim kadariyla bu turden bir protokol kullanmiyor. Direkt olarak ppp arabirimindesiniz. Ben 145 uzerinden hic baglanmadim, sanirim bir Serdar Koylu'ye sorsak iyi olacak mevzuyu... Tahminen login ve pass icin bir sey beklemeden direkt ppp'e gecseniz olacak ama emin degilim.
0
ersan

Merhaba
İlginize tesekkurler
Sorunumu cozdum
/etc/wvdial.conf dosyasinda
Phone = 145 yazan satırın altına
Stupid Mode = 1 yazdim.
wvdial ile artik bağlanabiliyorum.

Yeni bir sorunum daha cikti
bu wvdial ile baglandiktan sonra nasil bir komutla internetten geri çıkabilirm.

Tesekkurler
0
anonim
Ctrl-c
0
ersan
tesekkurler
bu kadar basit bir yol inaninki hic aklima gelmedi:)
0
sundance
:)) Good things come in small packages diye bir laf vardır. Açıkcası ben de şimdiye kadar bu işin Ctrl-C dışında bir yolu olup olmadığını düşünmedim, mantıksal olarak olması lazım.

Bu noktada başka bir şey devreye giriyor. İşi kuralına göre yapmak doğrultusunda doğru pratik sisteminizin yöneticisi siz olmanıza rağmen sisteminizi root olarak kullanmamak. Yani kendinize bir kullanıcı yaratıp onun username passwordu ile bağlanıp, X'i o şekilde çalıştırırsanız, herhangibir problem çıktığında her zaman için sistemini root tarafından erişilebilir olur.

Bu arada hızlı olanlarımız için illa de Internet'e çıkacaksanız :) çıkmadan önce killall inetd yapıp inetd'yi öldürürseniz daha güvenlikte olursunuz. vasm'dan portsentry'i açarsanız daha bile güvenlikte olursunuz :)

Kolay gele. Ayrıca Stupid Mode'u öğrettiğiniz için de teşekkkürler :)
0
Necrodome
Benim disket sürücüm çalışmıyor;disketsiz kurucam yani.Ama veclinux'u winxp ile beraber kurmak istiyorum.xp' yüklüyken dos'a geçemeyecğime göre,nasıl kurucam?
0
conan
Windows 98 CDsi bulmaya calis. bootable olan olmasi onemli! CD'den boot ettirip DOS moduna dusurmen lazim. Eger CD'den de boot edemiyorsa makinan, o zaman 10$'a kiyip yeni bir Floppy Drive almak en mantiklisi. ;)
0
ersan
Merhabalar
vectorlinux-2.5 de mysql i bir turlu kuramadim
mysql-3,23,49.tar.gz yi kurmaya calisiyorum

#./configure --prefix=/usr/local/mysql --with-charest=latin=5
#make
#make install
#cp /usr/local/mysql/share/mysql/mysql.server /usr/local/mysql/bin
komutlarini vererek buraya kadar sorunsuz bir sekilde geliyorum fakat
#/usr/local/mysql/bin/mysql_install_db komutunda su hataları veriyor

Sorry, the host''vector1'' could not be looked up.
Please configure the ''hostname'' command to return a correct hostname.
If you want to solve this at a later stage, restart this scrip with --force option.

Acaba burayi nasil gecebilirim.
Yardimci olabilirseniz sevinirim
Sevgiyle kalin
0
conan
Selam ersan hatan bilgisayarina verdigin isim olan vector1 isminin DNSlerden (haliyle) cozulememesinden dolayi kaynaklaniyor.

Bu sorunu cozmek icin /etc/hosts dosyasi icerisinde:
127.0.0.1 localhost localhost.localdomain
gibi bir satiri
127.0.0.1 localhost localhost.localdomain vector1
seklinde duzeltmen lazim.

Sonra tekrar ./configure; make
sorun hallolmazsa buraya tekrar bir not at.
0
ersan
Merhabalar
inanin beni cok mutlu ettiniz
gercekten sonunda kurabildim
simdi apache ve php yi kuracagim
cozumunuz icin cok tessekkur ederim

gorusmek dilegi ile
sevgiyle kalin
0
conan
Super ;)
0
ersan
Merhabalar
conan arkadasimin yardimlari ile mysql-3.23.49 u kurdum. Kendisine tekrar tesekkur ederim

Simdiki sorunumda apache ile ilgili.
php-4.2.0 sorunsuz bir sekilde kuruldu fakat apacheyi su komutla kurmaya calisinca sorun veriyor.

./configure --prefix=/usr/local/apache --activate-module=src/modules/php4/libphp4.a komutunda su sorunu veriyor

configure:error:--activate-module=src/modules/php4/libphp4.a: invalid option; use --help to show usage

Fakat
./configure
make
make install ile sorunsuz kuruluyor.
Bu sekilde kurulum yaptiktan sonra php.ini-dist i /usr/local/lib/ altina php.ini olarak kopyaliyorum.
apachenin htpd.conf dosyasinada AddType application/x-httpd-php .php satirini ekleyip apache yi baslatiyorum.

browser da http://localhost yazdigimda apachenin index sayfasi geliyor.

Asil sorun burada basliyor. kucuktur soru isareti phpinfo() noktali virgul soru isareti buyuktur seklinde bir dosya olusturup apache altina gerekli yere bilgi.php olarak kaydediyorum.
Browser da http://localhost/bilgi.php dedigimde bir sey gostermiyor ve bunu sanki bir dosyaymis gibi indirmeye calisiyor.

Anladigim kadari ile sorunum ilk kurulum esnasinda libphp4.a dosyasini kuramam da

./configure --prefix=/usr/local/apache --activate-module=src/modules/php4/libphp4.a

burayi acaba nasil sorunsuz gecebilirim

Yardim edebilirseniz sevinirim
tesekkurler
0
conan
php`yi apache`ye DSO olarak mi kuruyorsun? apache`de DSO ozelligini actin mi? yoksa non-DSO olarak mi kuruyorsun? Tavsiyem DSO olarak kurman, boylece istedigini module (object) olarak ekleyebilirsin.
0
sundance
Valla bu konuda alemin en güzel dökümanlarından biri DevShed.com'da yeralıyor, ben de bugüne kadar ne zaman Apache kurduysam bu dökümanı takip ettim.

Orada bahsettiği yönteme göre de sıralama, MySQL config/make/make install
Apache pre-Config
Php config/make/make install
Apache config/make/make install
şeklinde. Yani PHP için önce apache'yi bir config ediyoruz.

Bundan başka Apache`de PHP support eklemek için kullandığı config satırı ise
`./configure
--enable-module=ssl
--activate-module=src/modules/php4/libphp4.a
--enable-module=php4
--prefix=/usr/local/apache'

Umarım bu bilgiler sana yardımcı olur. Bunun dışnda da yukarda linkini verdiğim döküman gayet yeterli.
Kolay gelsin.



0
ersan
Merhabalar
Yardim ve cevaplariniz icin tesekkurler
Sorunum hallodu.
apache_1.3.17 ve php-4.1.2 yi yeniden kurunca sorunsuz bir sekilde
php uzantili dosyalari gormeye basladim

tekrar tesekkurler
sevgiyle kalin
0
ersan
Merhaba
vector linux 2.5 altinda bir programi bir ust versiyona yükseltmek istedigimde program farkli bir yere kuruluyor.
Boylece o programda iki tane oluyor biri vector linux ile gelen biriside benim yeni kurdugum
ornegin sylphhed-0.7.0 vectorlinux ile geliyor
sylpheed-0.7.5 e yükseltmek istedigimde ise sylpheed-0.7.5 baska bir yere kuruluyor ve bende iki tane sylpheed oluyor
Bunu duzeltmenin bir yolu var mi?
Tesekkurler
0
anonim
vektor un slak tabanli oldugu soylenmisti.o zaman
removepkg ile sylpheed-0.7.0 i sil. installpkg ile sylpheed 0.7.4 kur.

sylpheed 0.7.4 u http://www.linuxpackages.net/ ten indir.
0
ersan
Merhabalar
Cevabiniz için tesekkurler
Bu konuyu biraz daha açabilmeniz mümkünmü?
removepkg sylpheed-0.7.0 diyerek paketi kaldirmam gerekmiyor herhalde
yani bu komutu nerede ve nasil kullanmam gerek
Tesekkurler
0
sundance
Sanırım burada biraz müdahale gerekiyor.
1) Vector Slackware (sadece) tabanlı değildir. Slackware`e benzer ama içinde removepkg yoktur mesela.
2) Vector paket olayları için MC (Midnight Commander`ın F2 menüsünü kullanır) buradan tavsiyem herhangibir paketi (.rpm, .tar.gz, .deb vs.) install ederken MC ile üstüne gidip F2`e basıp önce tar.gz`e çevirmek, ardından da install tar.gz seçeneği kurmak.
Bu şekilde kurulan paketlerin listesi /var/log/packages altına gidiyor ve istediğiniz zaman bu dizine gidip oradan yine F2 menüsü ile paket uninstall edebiliyorsunuz.

3)Default gelen paketlerin büyük bir kısmı burada yeralmıyor, bu yüzden Sylpheed`i elle uninstall etmeniz lazım. Ama bu da çok kolay bir şey.

which sylpheed komutunu verdiğnizde sylpheed binarysinin /usr/X11R6/bin/sylpheed olduğunu öğreniyorsunuz.

Ardından MC ile harddiskinizi biraz incelediğinizde
/usr/local/share/sylpheed dizini altında bazı dökümanlar olduğunu görüyorsunuz.

Bunları elle silip başka bir paketten installasyon yapabilirsiniz.
0
ersan
Merhbalar
Vectorlinux-2.5 ile birlikte gelen abiword altinda türkçe karakterleri göremiyor ve yazamiyorum.
Bunu nasil düzeltebilirim
Di?er brogramlarda ve konsol altinda türkçe görebiliyor ve yazabiliyorum.

Yardimlariniz için simdiden tesekkurler
0
conan
The box said windows 95 or better so I installed LINUX
0
anonim
Ben Mandrake linux yükledim bugün.Çok kolay yüklenmesi, grafik ekrandan next next next..pardon ileri ileri ileri, çünkü türkçe...Ses kartımı, ekran kartımı, tv kartımı kendisi buldu.Bi tek modem kalmıştı o da rockwell/conexant olduğu için bulamadı.İnternetten onun da driverını indirdim..O sorun da bitti.Çok memnunum hayatımdan.Nasıl kolayı açıp içiyorsun, bunu da öyle takıp kuruyorsun.süpper bişi..
0
anonim
dostum conexant ı nasıl tanıttın bana yardımcı olabilirmisin hkn1979@hotmail.com
0
anonim
mandrake linux kurulumu
0
ersan
Merhaba

Vectorlinux-2.5 ile gelen programlarin tamamini ve surum numaralarini ogrenebilir miyim? Ogrenebilirsem bunu nasil yapabilirim?

Tesekkurler
0
anonim
vector linuxu kurdukan sonra tekrar girmeye çalıştığımda system halted yazıp kalıyor ne yapmalıyım lütfen yardım edin
0
kamil
arkadaslar merhaba,

vector linux'u kurmada basarili oldum,ancak x-windows'u kurma asamasinda "tar jxvf /mnt/win/veclinux/xf-4.2.bz2 -c /" komutunu verdigimde su yazi cikiyor: "you may not specify more than one -Acdtrux option"
bu asamada ne yapmam gerekiyor? x-windows kurulmadigi sürece herhalde linux'u kullanamam degil mi? yardimlarinizi bekliyorum
0
kamil
arkadaslar bir sey sormak istiyorum,

simdi vector linux 4.0 sürümü çikti,internet baglantim adsl, bir bootable cd olusturup linux'u kurmak istiyorum, bunun için ftp sitesinden hangi dosyalari indirmem gerekiyor?

yardimlarinizi bekliyorum
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux üzerinde Dreamweaver: Rüya değil...

conan

Shibumi'nin son oylamada yaptığı bu yorumundan sonra Dreamweaver`ı (v 4) Linux altında çalıştırmak için yaptığım kısa uğraş sonucu elde ettiklerimi yazayım. Belki birilerine yardımı olur.

İsrail Hükümetinden Linux ile İlgili Yasa

FZ

Önerilen Yasa Tasarısı Hükümet Kurumlarında Sadece Açık Kodlu Yazılımın Kullanılmasını Zorunlu Kılıyor

Şili, Arjantin, Almanya, Avustralya, Çin, Peru, Kanada, Fransa, İtalya ve şimdi de İsrail...

Pek çok medya kaynağına göre yeni bir yasa taslağı açık kodlu kaynak kullanımını devlet dairelerinde zorunlu kılmayı planlıyor.

Knoppixe Kardeş Geldi...

anonim

Hepimizin tanıyıp sevdiği Knoppix'e nihayet bir kardes geldi... Üstelik bu kardeş abisinden daha yetenekli ve daha eğlenceli görünüyor.
http://morphix.sourceforge.net adresinden pre-made 4 tane ISO'su indirilebilen(Morphix Game, Morphix HeavyGUI, Morphix KDE, Morphix LightGUI) bu cd den calisan penguencik, gerek linuxla yeni tanışmak isteyen kullanıcılar için gerekse "du bakalim tux hakikatten uçabiliyor mu?" diye merak eden kullanicilar icin eğlenceli bir deneyim olacacaktir..
ufak bir not; Morphix Game (550MB) Quake 3 Arena, Unreal Tournament 2 ve Nvidia driverlari ile birlikte geliyor... e ne duruyorsunuz :P daha fazla bilgi ve dowload linkleri için http://morphix.sourceforge.net adresine uğramayı ihmal etmeyin

Paylaşmak istediğim bir anı

cayfer

Dün akşam evde ilginç bir olay yaşadım: 14 yaşındaki küçük oğlum Murat sinirli bir şekilde odasından çıkıp "Yetti artık!" diye yanıma geldi. "Hayrola?" diyince "yarından başlayarak LINUX'a geçiyorum!" dedi. Nedenini sorunca "bu çakılmalardan, ikide bir reboot etmek zorunda kalmaktan ve virüslerden bıktım artık." yanıtını verdi. "Ama o zaman oyunlarını oynayamazsın" falan diyince "Abim benim sevdiğim oyunların hepsini halletmis, üstelik MSN, AIM hepsi varmış. MP3'ler için de çok iyi bir program varmış. Filim de seyrediliyormuş. Ödevlerimi de LINUX'un ofis programıyla yaparım" dedi ve makinasındaki önemli dosyalarını benim makinama yedeklemeye başladı. "Bi tek photoshop yokmuş, onu da kullanmayabilirim" diyince GIMP'ten söz ettim ve çok sevindi.

14 yaşında bir çocuk... Benden ve ağabeyinden etkilenmemiş olmasına olanak yok elbette ama hiç kimsenin zorlaması olmadan, bir akşam durup dururken odasından "Yeter artık..." diye fırlıyorsa MS ürünleriyle profesyonel iş yapmaya girişeceklerin bir kez daha düşünmesi gerekir gibime geliyor.

Yeni bir Linux Projesi için Yardım Çağrısı

anonim

Yeni başlayan (henüz hiçbir sürümü yok) bir Linux dağıtımı na teknik olmayan bazı konularda yardım ediyorum.

Proje henüz çok yeni olduğu için ve teknik olarak çok yoğun ziyaretleri web sitenin (şimdilik) kaldırması zor olduğu için proje başkanı benden şimdilik sadece gerçekten yardım edeceğine inandığım kişileri siteye yönlendirmemi rica etti. Bu yüzden projenin ismini malesef şimdilik veremiyorum. Ancak kısaca anlatmam gerekirse bu proje tamamen açık yazılım temeline oturacak ve herhangi bir ticari amacı olmayacak (Debian modeli). RH tabanlı bir işletim sistemi olacak ve kullanıcılarının projeye katkı sağlaması için tasarlanacak.