Ve bu kurulum için bir miktar bilgisayara yakınlık :) bir iki defa en az kapağını açıp içinde ne var diye bakmış olmak, harddiskler hakkında (master/slave nedir gibi) bir şeyler biliyor olmak gerekmektedir.
Bütün bu bilgiler öğretme amaçlıdır, herhangibir yanlış ya da kötü niyetli kullanımı ve sonucunda gelebilecek zararlardan (bilgi kaybı, donanıma gelecek zararlar, saç dökülmesi, sevgilinizin terketmesi, okulda notlarınızın düşmesi vs. gibi) sadece siz sorumlusunuz. Bu sorumluluk yazarın problemlerini de içermektedir :)
Basitçe yapacağımız iş, ya ikinci bir harddiske, ya da mevcut harddiskimizde başka bir bölüme Vectorlinux kurmak. Bunun için doğal olarak harddiskinizde boş alan bulunması, dahası boşaltabileceğiniz bir disk bölümü (partition) olması gerekmekte. Peki bu iş için ne kadar bir harddisk alanı lazım. Açıkcası kullanılabilir ve birçok işinizi görebilir bir sistem 500Mb`tan başlayıp yukarı doğru gidiyor. Benim yaklaşık altı aydır problemsiz çalıştığım sistemde ise Linux için 1200Mb ayrılmış durumda ve inanın bana bu herşey için fazla fazla yeterli.
Bir diğer disk bölümüne ya da ayrı harddiske kurmak konusunda benim tavsiyem ayrı harddisk, ama aynı harddiskde ayrı bölüme kurmak da zor bir şey değil, veya daha tehlikeli. Burada ikisini de yapmayı elimizden geldiğince anlatacağız.
Öncelikle bir bakalım harddiskinizde yeterli yer var mı ? Dahası boşaltabileceğiniz bu türden bir disk bölümü var mı ? Eğer böyle bir disk bölümüne sahip değilseniz çok üzülmeyin çünkü bu işi gerçekleştirebilen bir program veclinux.zip dosyasının içinde dostools/fips20 altında durmaktadır.
Fips'in özelliği, harddiskinizde belli bir yerden sonra yeni bir disk bölümü oluşturmaktrı. Bunun için de öncelikle kesekağıdını bir sallayıp yer kazanmanız (harddiskinizi defragmantasyon işleminden geçirmeniz) gerekmekte. Ardından ise Fips kullanarak harddiskinizin belli bölümünü ayırabilirsiniz.
Örnek olarak 10Gb'lık bir harddiskinizde 6Gb ve 4 Gb'lık iki bölüm var. Bunlardan ikincisini defragmante ettikten sonra gördünüz ki harddiskin 2GB'ı dolu. O zaman FIPS'e 4GB'dan sonrasını ayırması için komut veriyorsunuz. Tebrikler artık yeni bir harddisk bölümünüz oldu.
Kurulum için izlenebilecek temel iki yol var. Bir tanesi makinanızda boot ve root disklerini oluşturup bunlar sayesinde ana veclinux.bz2 dosyasını kurmak, ikincisi ise harddiskinizde mevcut çalışmakta olan bir disk bölüne bir dizin açıp bunun altına gerekli kurulum dosyalarını kopyalayıp oradan çalıştırmak.
Açıkcası ben ikinci yöntemi tercih ediyorum. Burada bizlele beraber Vectorlinux kuracak olan arkadaşların da bu yöntemi daha kolay bulacağını sanıyorum. Dahası bu yöntem için boot ve root disklerin imajlarını ve daha sonrada pentiumide.bz2 dosyasini indirmek gerekli değil, bu da yaklaşık olarak sizi 11-12Mb fazladan downloaddan kurtarıyor. Öte yandan veclinux.zip dosyasını indirmeniz gerekiyor. Bu dosya da yaklaşık 5Mb büyüklüğünde.
Bu dosyayı indirdikten sonra mevcut çalışan harddisk bölünüzde bir veclinux dizini oluşturup bunun altina vectorlinux.zip dosyasını açıyorsunuz.
Ardından aynı dizine vectorlinux.bz2 dosyasını da koyuyorsunuz (açmaya çalışmayın)
Son olarak da (burası önemli) DOS modunda makinanızı açıp (windows altından dos olmaz) ram.bat dosyasını çalıştırıyorsunuz.
Şu anda kurulum için özel olarak hazırlanmış bir Linux dağıtımını izlemektesiniz :) Bu sistem çok basitçe hazırlanmış olup sizin sadece vectorlinux kurmanız için gerekli minimum programları içerir.
Sanırım artık ekranda kayan yazılar durdu. Öncelikle yapmanız gereken kendinize bir Linux disk bölümü oluşturmak. Bunun için de (dinazorlar beni bağışlasın :) cfdisk kullanacağız.
Bu noktada Linux'un harddiskleri nasıl tanıdığı konusunda bir şeyler açıklamakta fayda var sanırım. Linux harddiski cinsine, hangi ide kablosuna takılı olduğuna ve master/slave ayarlarına göre tanır.
Örnek:
1.ide'e takılı master bir harddisk /dev/hda'dır
2.ide'e takılı slave bir harddisk ise /dev/hdd'dir.
Dolayısıyla ana harddiskimizde yer açtığımızı düşünürsek vereceğimiz komut cfdisk /dev/hda olacaktır.
Evet, şu anda hda'nın bölümlerini görüyoruz. Burada görmemiz gereken şey tahminen
cfdisk 2.11n Disk Drive: /dev/hda Size: 20560412672 bytes Heads: 255 Sectors per Track: 63 Cylinders: 2499 Name Flags Part Type FS Type [Label] Size (MB) ------------------------------------------------------------------------------ hda1 Boot Primary Win95 FAT32 6000.52 hda2 Logical Win95 FAT32 3000.24 hda3 Logical Linux ext2 1103.49 hda4 Logical Linux swap 122.03böyle bir ekrandır (ext3'ü görmezlikten gelin ;). Burada bizim ayarlayacağımız disk bölümü Freespace yerine gelecektir. Bu yüzden cursor tuşları ile freespace'in olduğu yere gelip orada New komutunu vereceğiz. Bunu verdiğimizde cfdisk bize direkt olarak bu alanı Linux olarak ayırır. Bunu yaparken de ne kadar yer ayıracağını sorar.Verdiğimiz örnekte elimizde 1222 mb boş alan bulunmakta. Bunun 1100'ünü Linux için 122'sini de swap olarak ayırmak fena olmayacak. Şimdi bunun için bize ayırmak istediğimiz yer sorulduğunda 1100 diyeceğiz ve otomatik olarak Linux bölümü oluşturulacak. Ve geri kalan 122mb freespace olarak belirtilecek. Tekrar burayi da secip bölümlendirdiğimizde bu sefer yeni olusan 122mb'lık bölümün üstüne gidip Type seçeneği ile listeden 82'i seçip burayi linux swap yapmamiz gerekmekte.
Tamaaam şimdi göreceğiniz son ekran
Name Flags Part Type FS Type [Label] Size (MB) ------------------------------------------------------------------------------ hda1 Boot Primary Win95 FAT32 6000.52 hda2 Logical Win95 FAT32 3000.03 hda3 Logical Linux ext2 1100.49 hda4 Logical Linux swap 122.03Yapacağımız son işlem ise Write seçeneğini seçip bu disk bölümlenme bilgilerini diske yazıp geçerli hale getirmek. Bu noktada isterseniz sil baştan yapıp yeniden bölümlenme yapabilirsiniz, daha hiçbir şey yazılmadı harddiske.
Write seçeneğini de kullandiktan sonra yapmamiz gereken mke2fs /dev/hda3 ile Linux bölümünü ext2 dosya sistemine göre formatlamaktır.
Bu da bittiğine göre artık setup komutunu verebiliriz. Çıkan kırmızı ekranda bize vectorlinux.bz2 dosyasının nerede durduğunun şimdi aranacağı belirtilecektir. Eger ana harddiskinizin ana bölümünün altında (windowsçular için C) veclinux diye bir dizin varsa çok kolay bulacaktır bu dosyayı. Ve yerini size bildirecektir.
Bunun hemen arkasindan size kurulumu yapmak istediğiniz disk bölümünü soracaktır ki bizim verdiğimiz örnekte buraya /dev/hda3 girmeniz gerekmektedir.
Ardından swap için kullanılacak yer olarak da /dev/hda4 girmelisiniz (bu bölümlerin isimleri bir önceki örnekten alınmıştır sizin makinanız için değişik olabilir, cfdisk kullanırken oluşturduğunuz partisyonları bir kenara yazın, eğer aynı diske kuruyorsanız linuxu büyük ihtimalle başlangıcı /dev/hda olacak fakat sonundaki sayı kesinlikle 1 olmayacaktır /dev/hda1 gibi)
Bu aşamanın ardından ise size installasyon dosyasının kontrol edilmesini isteyip istemediğiniz sorulacak. Bence gerek yok ama siz bilirsiniz.
Veee entera bastığınızda kurulum başlıyor.
Conan'ın da dediği gibi "Crom, sadece 6,5 dakika sürdü. Bu kadar kısa mı olacaktı";))
Şu anda elinizde tamamen text tabanlı bir Linux dağıtımınız var. Konfigürasyon ekranından (bu ekrana herhangibir anda vasm komutu ile gelebilirsiniz) bazı ayarlar yapmanız gerekecek.
SETCOM: mouse ve modeminizi ayarlamak için. Şu an için sadece hardware modemler kullanabilirsiniz (muhtemelen PCI bir modeme sahipseniz, şu an kullanamayacaksınız ama ilerde onu da kullanılır yapacağız). Burada da TTYS0-3'e kadar COM portları tanımlı, modeminiz hangi porta takılıysa (bunu windowsdan öğrenebilirsiniz, makinanızın işe yarar bir hale gelmesinde Windowsun da bu kadar payı olsun artık :). Com3'de kullandığınız bir modem için /dev/ttys2'i seçeceksiniz. Ardından farenizin bağlı olduğu (kulağa komik geliyor, köle fare :) PS/2 ya da Com portu ve protokolü seçmeniz lazım.
CDSET: ile CDRom'unuzun nereye bağlı olduğunu bildiriyorsunuz %99 kendisi buluyor zaten.
Bunlar dışındaki adımları şimdilik bir kenara bıraksak iyi olacak. Çünkü yapmamız gereken son bir adım daha var.
Komut ekranında (ah ah dil alışkanlığı :)) mc yazın ve karşınıza çoğunuzun bildiği Norton Commander türünden (söylememe gerek var mı ama çok daha becerikli) Midnight Commander gelsin.
Yapmamız gereken iş şu; MC ile /boot altında bulunan vmlinuz dosyasını /mnt/win/veclinux altına kopyalamak.
İsterseniz direkt olarak
cp /boot/vmlinuz /mnt/win/veclinux/
komutunu da kullanabilirsiniz size kalmis.
Evet şimdilik sistemimiz install edilmiş durumda.
Bu noktada benim şöyle bir seçimim var, şu aşamada çoğumuzun Windows kullanıcısı olduğundan yola çıkarak, şimdilik makinamızın boot menüsü ile hiç oynamadan dostan vereceğimiz bir komut ile Linuxu açmak.
Bunun için de uygulayacağımız yöntem şu. Makinaya reboot komutunu veriyoruz. Makina açılırken (windows işletim sistemi başlamadan) F8 ile kesip dosa düşüyoruz. Veclinux dizini altında linuxN.bat diye bir dosya olması lazım. Bu isim linux1.bat linux4.bat vs. olabilir. Linuxu çalıştırmak için her seferinde bu dosyayı çalıştıracağız. Bu nispeten daha az riskli olanı, ama zamanla Lilo'yu kullanmayı da öğreneceğiz o zaman ise böyle bir şeye gerek kalmayacak.
Evet şu anda Linux'un açılış işlemlerini anlattığı ekranlar geçiyor veeeee bitti. Artık karşınızda penguenimiz var, makinanız hakkında genel bazı bilgiler (ram, cpu tipi vs.) ve login: prompt.
Buraya root yazıyorsunuz. Şu an için bir şifre vermediğimizden başka bir şey yazmanıza gerek yok. Hemen ilk iş olarak passwd komutu ile bir şifre seçmenizde fayda var ve tercihen 8 karakterli içinde sayılar olan bir şifre olsun bu.
Tamam şimdi sistemimizi konfigüre etmeye başlayabiliriz. Öncelikle Linux'un (ve diğer Unixlerin bir çoğunun) grafik arayüzü olan X-Windowsu install edelim. Bunun için XF-4.2.bz2 dosyasını açmamız gerekiyor. Eğer daha önce bahsedildiği gibi bu dosyaıı veclinux dizini altına koyduysanız yapmamız gereken işlem çok basit;
tar jxvf /mnt/win/veclinux/XF-4.2.bz2 -C /
Diyelim ki XF-4.2.bz2 dosyasını CD'e çektiniz orda duruyor. O zaman vermeniz gereken iki komut var
mount /mnt/cdrom
tar jxvf /mnt/cdrom/XF-4.2.bz2 -C /
Artık X-windowsa da sahipsiniz.
Sıra geldi konfigürasyona.
Bunun için VASM programını başlatıyoruz. Eğer şanslıysanız :) XSET seçeneği ile grafik ekran karşınıza gelecek ve buradaki komutları teker teker kullanarak mouse, klavye ve ekran ayarlarınızı yapabileceksiniz. En çok takılınacak nokta olan bu noktayı çok detaylı olarak ve sizin sorularınız doğrultusunda tekrar anlatacağım. Ama en önemli noktalardan biri Monitör frekansı konusu. Burada Sync olarak (eğer 15 ya da 17 inch monitörünüz varsa 50-100 aralığını seçmeniz iyi olur) Bunlar dışında hemen hemen bütün kart cinsleri bulunmakta ve aralarından eminim kendinize uygun bir kart bulursunuz.
Eğer XSET çalışmazsa bu sefer TEXTX ile benzer içerikli ama text tabanlı ekranlardan ayar yapıyorsunuz.
Şimdi isterseniz SOUND seçeneği ile, ya da komut satırından sndconfig komutu ile ses kartınızın otomatik tanınmasını sağlayabilirsiniz. Bu arada bizzat Linus Tornvalds`ın sesinden Linux'un nasıl telafuz edilmesi gerektiğini de öğrenebilirsiniz :))
Son olarak da startx komutu ile Linux'un grafik arayüzü ile tanışmanız kaldı. Eğer açılmazsa üzülmeyin, küçük bir konfigürasyon sorunudur aşarız.
Açılırsa karşınıza bir menü gelecek. Bu menüde iki windows yöneticisi var ben daha cana yakın bulduğum IceWM'i seçiyorum.
Linux'a hoş geldiniz.
Şu aşamada elimden geldiğince sizlere installasyonun ve konfigürasyonun nasıl yapılacağını anlatmaya çalıştım. Eminim gözden kaçırdığım artık ezberlemiş olduğumdan dolayı bahsetmeyi unuttuğum ve takılınabilecek bir çok nokta olmuştur. Bunlar konusunda lütfen yazın ve bir sonraki bölümden önce bütün bu sorunları beraberce giderelim
. Bir de ricam lütfen anonim olarak değil kendi kullanıcı isminizle yazmanız. Bu sayede sorunları çok daha kolay takip edip çözebiliriz.
Son olarak da geçenlerde sevgili arkadaşımız Conan'ın yazmış olduğu disket kullanarak yapılan kurulumu eklemek istiyorum, çünkü iki kurulumun da ayrı ayrı bahsettiği noktalar var bu bile sizin takıldığınız noktayı çözmeye yarayabilir. Kendisine de teşekkürler bu arada :)
Kıvılcım Hindistan
a.k.a. Sundance
---------------------------------------------------------------------
Bilgisayarimda daha onceden yuklu olan eski VectorLinux`umun uzerine yenisini kurmayi deneyecegim simdi. Step by step gelismeler ekraninizda. Makina Pentium 233 MMX sanirim 64 MB RAM`i var emin degilim. Video karti hakkinda da hicbir fikrim yok, Cirrus Logic olmasi kuvvetli ihtimal. Arkada uc tane onboard ses karti cikisi olduguna gore ses kartim da var, ama ne oldugunu bilmiyorum. Bilmediklerimi de bilmek istemiyorum... Meraklisi icin makina DELL Optiplex GXMT 5166. Partition durumum da soyle. /dev/hda1 yaklasik 30 MB filan olsa gerek /boot diye mount ediyorum. kernel var icinde. /dev/hda2 Asil linux bolumum. / diye mount ediyorum.
(Parantez: makinanizin paranoyak guvenlikli olmasi icin en kotu bolumleme sekli yukaridaki ornektir ;)
~# mkdir /veclinux
~# cd /veclinux
~# wget http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/vl-base/veclinux.bz2
... ~# wget http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/XFree-4.2/XF-4.2.bz2
... ~# wget http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/disks/root.img
... ~# wget http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/disks/boot586i.img
... ~# wget http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/kernels/pentide.bz2
Su anda XFree 4.2 icin paketim indi. vlbase icin de dosyam tamam. Kernelimi de pentiumide icin indirdim...
Toplam 112 MB dosya indirdim. Ortalama 500K/s ile 700 K/s arasi indi herbiri. (kufretmeyin!) Geriye kalan iki tane disket yaratmak. Bunun icin de ``dd`` komutunu kullanacagim... Once root disketi: Disketi taktim
(Bu noktada boot ve root disketlerini oluşturmak için Windows kullanıcılıarının rawrite3 programını internetten indirip kullanmaları gerekmekte. Bu komut harddiskinizde yeni bölüm açmaya yarayan FIPS ile birlikte veclinuz.zip dosyasının içinde bulunmakta.)
~# dd if=/veclinux/root.img of=/dev/fd0
....
Simdi boot disketi: Bilgisayarim 586 mimarisinde ve de IDE oldugu icin boot586i.bz2 dosyasini indirmistim. Ikinci disketi taktim (Disketten bol ne var... Yasasin eski disket oyunlari!)
~# dd if=/veclinux/boot586i.img of=/dev/fd0
...
Ok. Su anda iki disketim var. /veclinux dizinimin icinde onemli uc dosyanin (pentide.bz2, veclinux.bz2 ve XF-4.2.bz2) oldugunu bir defa daha kontrol edip islemime basliyorum. Ilk disketi surucume taktim.
~# shutdown now
Broadcast message from root (pts/0) Fri Apr 5 11:36:24 2002...
The system is going down to maintenance mode NOW !!
(I love that!)
Makina reboot oldu. (142 gundur up idi, reboot screenini ozlemisim...)
Boot ekraninda ENTER tusuna bastim su anda boot ediyor.
root disketini taktim. Enter`a bastim...
Klavye secim ekrani cikti. Elimdeki klavye gavur amerikan klavyesi oldugu icin onu seciyorum. en_US sanirim. emin degilim. bakmadan gectim cunku. Gelen ekran klavye test ekrani. Bir iki harf yazdim, klavyem iyi durumdaymis :) sonra 1`e basip sonraki ekrana gectim. Off burayi unuttum! Ama suna benzer bir sey cikiyor. Hard disk bolumlerini soruyor. Biliyorum cok onemli burasi ama benim yukarida da belirttigim uzere hard disk bolumlerim hazirdi. Neyse ben sonucta /dev/hda2 icine kurmasini rica ettim bu bolumde VectorLinux`a. partition`imi ext3 olarak sectim. Buralarda bir yerde bir de otomatik olarak kurulumun nerede oldugunu tesbit calismasi yapiyor. Benim bilgisayarimda kurulum medyasi (paketleri) /dev/hda2 bolumunde /veclinux dizini icerisinde oldugu icin birsure dusunup, Hmmmm.. dedikten sonra otomatikman buldu. Afferim! (cidden hmmm.. dedi) Su anda /dev/hda3 deki swapyorum.php3?sid=780&tid=2151&mode=&order=&thold=imi kullanip kullanmamami soruyor. Kullan...
uc secenekli ekrandayim ABORT, FORMAT ve NOFORMAT secenekleri var. Bilgisayara soyle bi baktim... EEYT sil ulan... FORMAT! OOOPS! console`a dustuk... Begenmedi... hmm dusunelim.... Cok salagim! Cunku install dosyalarinin oldugu hard disk bolumunu formatlamayi dusunuyorum... (Iste multi tasking diye buna derim :P ) Afferim! Kullanici hatasini en az zararla atlattik. ;)
~# reboot ilk disket, ikinci disket, vs.. derken ayni islemler secilir. Bu sefer NOFORMAT! :)
(Parantez: CD burneriniz varsa ISO burn ederek ya da bu dedigim islemleri CD`den yaptirarak bazi gereksiz steplerden kurtulabilirsiniz. Ama benim CDburnerim evde su anda. O yuzden HDD`ye indirip yapiyorum islemlerimi) Evet NOFORMAT ise yaradi gozukuyor. Paketlerin dogrulanmasi ekranini da NO diyerek geciyorum. Paketlerime guveniyorum...
Paketler aciliyor su anda. Sanirim 10 dk alir (bzip2 saolsun). Bu arada da ben dokumani susluyorum... Kernel installation ekrani: Time to install the brain... Enter`a bastim.... Cikan yazi: Installing the Pentium ide kernel oh JOY!!!!!!!!!! (komik!) (yaklasik 1 dk aldi) X window System ekranindayim... 42 secenegini sececegim. Cunku Pentium 233 MMX gibi canavar son model bir makinam var. Ekran kartimi taniyacak mi... Korku filmi muzigi..... 6 dakika 20 sn sonra ``Vector is installed`` ekranindayim. Taban sistem OK. Simdi ayarlara gecilecek. Yes secenegine Enter...
Setup ekraninin seceneklerindeyim altalta kullandiklarimi sirasiyla listeliyorum:
SETCOM: Mouse ve Modem ayarlari. Modemim yok (cok sukur), mouse`im da Micro$oft farelerinin ilk versiyonlarindan. modemime sembolik link istemiyorum, cunku modemim yok. No diyorum. /dev/mouse ayarlanacak... Yes diyorum... PS/2 tip mouse seciyorum. 2. secenek yani. OKliyorum KEYMAP: Klavye ayarlari. TR klavyeciler muhtemelen burayla ilgileneceksiniz. Ama ben basta gavur klavyemi ayarlamistim bile... Geciniz burayi...
CDSET: CDROM`unuz bulundugu yere /dev/cdrom sembolik linkini yaratacak.. yarat bakalim. YES... /etc/fstab dosyasina cdrom`u mount etmeniz icin eklemeniz gereken satiri veriyor. kendi eklese ya... (belki de eklemistir) ayrica nasil mount edeceginizi de minik bir satirla aciklamis. Guzel bir TIP. Devam... (Install sonrasinda baktim eklemis!)
LILO: Linux Loader. (Nasil olsa tek tip bir isletim sistemim olacak. O yuzden Windows ile nasil dual boot yapilir anlatmiyorum.) uc secenek var. simple, expert, skip. simple seciyorum. (usendim) Frame buffer kullanabiliyormusum. Guzel. Ayarlayalim... 640x480 16 renk ayarladim, bakalim neler olacak. root secenegini seciyorum. LILO`yu Linux partisyonumun superbloguna yerlestirecegim. Calismayacak biliyorum. Cunku /dev/hda1`de bir boot partisyonum var. Sanirim disket ile boot edip sonrasinda elle /etc/lilo.conf`u duzeltmem gerekecek... Olsun... OK
NETWORK: TCP/IP ayarlarim. Bir adet 3com Ethernet`im var. Sanirim boomerang. Ama hatirlamiyorum. Bakalim bulabilecek mi... redhat`in netconfig`ini kullaniyor. ayarlar oldukca anlasilir adim adim tekrar etmiyorum zaten uzun oldu... su an ethernet kartimi probe ediyor... 3c59x.o bulundu. Smart! OK... Network ayarlarim tamam. 2 dakikami almadi...
SND: Ses karti. Merak icindeyim ses kartimi bulacak mi... sndconfig kullaniyor. RedHat sagolsun ;) Sanirim bulamayacak. probe basliyor... evek ses kartimdan eser yok... Banane zaten beep yeter... ;) Bir ara ses kartini elle tanitirim nasil olsa. (Calismiyor bile olabilir ses kartim hehe)
XSET: X window ayarlari. Basliyoruz... Ekran kartimi otomatik tanimaya yarayan probe islemi baslatiliyor... Korkuyoruz... bir cok modprobe goruyorum... Hmm yeni bir XFree86 Configuration ekrani... mouse config yaptim PS/2 3 dugme emulatoru ile... klavye de ok... monitor ayarlari (eyvah!) SuperVGA ve 50-70 frekans araligi sectim. Simdi ekran karti... (imdak!) sanirim ekran kartim bulunamamis! Benden secmemi istiyor. hmm ok Makinayi acmanin tam sirasi sanirim... Webden bakindim ekran kartimin s3 trio 64 oldugu iddia ediliyor. Buna gore ayar yapiyorum...
TEXTX: XSET calismazsa bunu kullaniyorsunuz. Ben kullanmadim...
PPPSET: Dedim ya modemim yok. O yuzden PPP ayarlari da yapmiyorum.
RCEDIT: Eger listelenemeyen, ozellikle eklemeniz gereken driverlar varsa buraya ekliyorsunuz. Ben dokunmadim...
PCMCIA: Laptop? Hic isim olmaz simdilik...
EXIT: Setupdan cikis. Bitti isim.. Cikabilirim sanirim...
OK kurulum ve ayarlar bitti. reboot ediyorum.
HOPPAAA tahminlerim yanlis cikti. LILO guzel bir yerde. (Bu LILO`yu hic anlayamayacagim sanirim hehe!) Su an bilgisayar aciliyor. kernel 2.4.5 Evek ogrendim ki islemcim 166 Mhz mis :) 128 MB da RAM`im varmis. :))) root olarak login oluyorum. Ilk isim passwd yazip root pass`imi yaratmak.
login: root
Linux 2.4.5. Type vasm to enter setup menu
No mail.
~# passwd
...
root pass`imi size soylemiyorum tabii ki... O kadar da degil! Veeee..
~# startx
YIPPEEEEEE!!! X Window karsimda ;) Tilki kilikli biri benden Window Managerimi secmemi istiyor. Secelim... ICEWM. hmm guselll..
Hersey calisiyor gozukmekte... Sanirim biraz isim cikti su anda. Belki ileriki bir zamanda usenmezsem kullanirken nelerle karsilastigimi da yazabilirim...
SONUC: Vector Linux Oldukca ``hafif`` bir dagitim. 112 MB`lik download`dan 799 MBlik bir dagitim cikti. Hafif diyorum, cunku oran 1`e 8 neredeyse. RedHat`te ise mesela 3 CD`ye 900MB`a yakindir. yani yaklasik 1 download`a 0,8 kurulum sanirim. Neyse hatalarimi duzeltin orani kafamdan yaptim. Paket secmek vs filan da gerekmedi. Herkesin anlayabilecegi bir sekilde kurulum tamamlandi ve minimum secenekle islem bitti. Benoldukca memnun kaldim bu isten :) Bakalim ilerleyen gunler ne getirecek.
Kivilcim`in dilegiyle... Her eve bir Vector Linux ;)
Conan