Kolları sıvadık - 1: Her eve VectorLinux!

0
sundance
Linux şöyle iyi, böyle iyi, şöyle güvenilir, böyle verimli vs. vs. Laf laf laf... Bu sefer dedik ki biraz daha ileriye gidelim ve bakalım bu dediklerimiz ne kadar doğru, Linux ne kadar keyifli, işe yarar bir şey, masaüstünde devamlı çakılıp duran pencerelerimizle nasıl yapsak da karşılaştırsak ve bu projeye için kolları sıvadık

Proje basitçe şu, biz Fazlamesai ekibi olarak, yeni başlayan kullanıcıları baz alarak, evinizde, işyerinizde herhangibir makinanıza, adım adım nasıl Linux kurabilirsiniz, bunu anlatacağız ve her adımda karşılaşılabilen problemleri, bunların çözümlerini burada açtığımız bir forumdan sizlerle paylaşacağız. Ne dersiniz, var mısınız Linux kurmaya ?
Buraya geldiğinize göre varsınız demektir ;)

Öncelikle amaçlarımızı belirleyelim. Öyle bir Linux kuracağız ki;

-Modem, DSL, Kablonet ya da ethernet üzerinden Internete bağlanabilecek,

-Internet üzerinde dolaşma, mail, ftp, telnet gibi temel Internet uygulamalarını çalıştırabilecek, ICQ, Yahoo vs. IM protocolleri ile haberleşecek

-Word, Excel gibi temel iş dünyası dökümanlarını düzenleyebilecek

-Uygulamaları Internet`ten indirip derleyerek sisteme ekleyebilecek

-VCD, DivX, Mpeg, MP3, Jpeg, PNG, GIF gibi belli başlı bütün medya formatlarını gösterebilecek

-Vazgeçemediğimiz bazı oyunları ;) (Starcraft, Quake, CounterStrike vs.) oynayabilecek

-Bütün bunları CD`lerce dağıtım indirmeden, bir 56K modem ile makul bir sürede indirilebilecek kadar bir veri ile (maksimum 120Mb, (yaklaşık Napster`dan 30 MP3 indirdiğinizi düşünün :) ve çok basit, bilgisayar biraz olsun hevesi olanların biraz çaba ile kolayca anlayabileceği bir şekilde kurulabilecek bir dağıtım ile gerçekleştireceğiz...

Sanırım daha fazla uzatmadan elimizi ıslatmanın zamanı geldi.

Dağıtımımız daha önce de defalarca bahsetmiş olduğumuz Vectorlinux 2.5. Türkiye saati ile dün gece Beta olmaktan çıkıp resmen yayınlanan Vectorlinux, uzun süreden beri takip ettiğimiz, çok büyük keyif alarak kullandığımız bir dağıtım. Peki bu dağıtımı diğerlerinden özel kılan şey ne ?

-Öncelikle boyutları. Vektorlinux 40Mblık temel sistem ve 60Mb`lık X-Windows (ve programları) bölümlerinden oluşuyor. Peki bu ne demek ? Yani Internet üzerinde hizmet veren sunucuların işini yapmak, görsellik gerektirmeyen temel işleri gerçekleştirmek isterseniz, bu 40Mb`lık kısım sizin bütün işlerinizi görebiliyor. Ama illa da pencere tabanlı çalışmak istiyorum, konsol bana çok çekici gelmiyor diyorsanız bu sefer de makinanızın gücüne göre ya XF4.2`i içeren 60Mb`lık paketi, ya da XF3.3`ü içeren 40Mb`lık paketi indiriyorsunuz. Ve bütün kurulum bittiğinde (yaklaşık 10dk kadar bir zaman alıyor :)) artık Internete girebilen, masaüstündeki hemen hemen her işi yapabilmesinin yanısıra belli başlı sunucu işlemlerini de yapabilen ve bütün bunlara rağmen harddiskinizde yaklaşık 300-350Mb kadar yer tutan bir işletim sistemine sahip olacaksınız.

-İkinci önemli nokta ise VectorLinux`un oldukça makul bir donanıma ihtiyaç duyması. Eğer 16mb RAM`e sahip bir 486`nız varsa VectorLinux + XF3.3u oldukca rahatlıkla kullanabilirsiniz. XF4.2 kullanmak içinse, P133 civarı bir makina daha iyi olacaktır. Burada dikkatinizi çekmek isterim ki bahsedilen donanımlar malum şirketin `Bizim işletim sistemimiz hala 486 işlemcilerde çalışıyor` diyerek kastettiği laboratuvar şartlarını kastetmemektedir. Böyle bir makina ile yukarda belirtilen işlevlerin büyük bir kısmı, (belki compile biraz sizi bekletir :) hiç sorunsuz, ve öyle uzun uzun makina çakıldı mı acaba diye dertlere düşmeden işinizi görecektir.

-Bir başka önemli konu ise Vectorlinux`un kurulumu. Açıkcası bir zip dosyasını açmaktan ibaret olan kurulum, öyle yarım saat bir saat acaba bu işime yarar mı diye düşüne düşüne paket seçip install etmekten sizi kurtarmaktadır. Kurulumun ardından, konfigürasyon ise, yine temel kavramları bilen bir kullanıcının birazcık yardımla altından kalkabileceği zorluktadır.

Ağzınıza bu kadar bal çaldıktan sonra bu günkü ilk adımımızla başlayalım. Öncelikle VectorLinux`u indirmemiz gerekmekte. Bunu yapabileceğiniz adres ise

http://www.ibiblio.org/pub/linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/

Bu Vectorlinux 2.5`un ana dosya arşivi. Buradan sizin ihtiyacınız olan dosyalar http://www.ibiblio.org/pub/linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/vl-base/veclinux.bz2

http://www.ibiblio.org/pub/linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/XFree-4.2/XF-4.2.bz2

Daha önce de bahsettiğim gibi eğer sisteminiz 486 veya 386 ise bu sefer XF-4.2.bz2 yerine
http://www.ibiblio.org/pub/linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/XFree-3.3.6/XF-3.3.6.bz2 kurmanızda fayda var.

Bu dosyalar temel dağıtım dosyaları. İlki 40Mb kadar ikincisi ise 60Mb kadar bir büyüklükte. 56K bir modem ile indirmek (Flashget veya benzeri bir programla 4K ortalama hızla) yaklaşık 7 saat sürecektir. İster böyle yapın isterseniz Kablo ya da DSL`i olan bir arkadaşınızdan rica edin maksimum iki saat içinde indirsin.

Bu iki temel dosyadan başka, sistemi disketten açıp Vectorlinux kurulabilir hale getirmek içinde Boot ve Root disketleri denen iki diskete ihtiyacımız olacak. Bunları da http://www.ibiblio.org/pub/linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/disks/ directorysi altından indirebilirsiniz. Sisteminizde kullandığınız harddiske göre (büyük ihtimalle IDE`dir) ve işlemcinize göre uygun boot diski ve bütün sistemler için aynı olan root diski indirmeniz gerekmekte.

Eğer bütün bunları yaptıysanız, bütün malzemeniz elinizde demektir. Bugün için burada bırakıp, yazı dizimizin bir sonraki bölümünde kuruluma başlayacağız.

(Bütün bunları anlatırken, nasıl bir motivasyona sahip olduğumuz, ne düşünerek böyle bir şey yaptığımızı merak edenleriniz için)

Fazlamesai.net ekibi olarak biz yaklaşık bir altı aydır, yaptığımız bütün işleri Linux masaüstüne taşımak, gerek doğumuna, gerek şu anki dinamizmine hayran olduğumuz Linux hareketinin, fiilen içinde yer alabilmek ve belki de en temelde, güvenilir, rahat kullanılan ve serbest bir işletim sistemi kullanmak için çaba gösteriyoruz. Bunu yaparken zaman zaman (bir türlü konfigüre edemediğimiz bir grafik kartı yüzünden masayı yumrukladığımız da oldu, root olarak etc`yi uçurduğumuzda ;). Öte yandan bozuk çalışan bir programın yazarı ile IRC`de saatlerce sohbet edip beraber programı düzellttiğimiz, ya da saçma sapan bir IRQ problemi yüzünden 10,000Km uzaklıklarda evlerimizden yeni edindiğimiz dostlarımızla sohbet ettiğimizde.

Sonuçta gördük ki, paylaşıma açık olan, almaktansa vermeyi tercih eden günün sonunda hep biraz daha huzurlu oluyor (ve en iyi sistemleri kullanıyor :) İşte bu aldığımız keyfi sizlerle paylaşmak için buradayız, bu makaleyi yazıyoruz.

Eğer siz de derseniz ki `benim de çorbada tuzum bulunsun, şöyle bir katkım olsun` veya `bakın bunları yanlış yazmışsınız, doğrusu şu olacaktı` lütfen katılmaktan çekinmeyin... Hatta katılmazsanız hatırımız kalır :)

Kıvılcım `Sundance` Hindistan

4 Nisan 2002 - 00:51

Fazlamesai HQ / Taksim

Görüşler

0
conan
Hmm aklima hemen bir Linux kurulum senligi/gunu geldi. :) Soyle bir buyuk salon bulunur. hafta sonu senlik seklinde bilgisayarlar kurulur. Herkese bir linux laylaylom :) Negusel :)
0
anonim
Sizlere basarilar dilerim. Her ne kadar yeni baslayanlar icin Mandrake gibi muthis bir dagitim varsa da, modem kullanicilari icin Vector Linux'un cok daha kolay download edilebilmesi onemli bir avantaj olacaktir. (Benim tercihim Slackware ama ;)
Ozellikle Openoffice ve Mozilla'nin 1.0 versiyonlarinin da cikisinin yaklasmasi ile birlikte Linux'un masaustu icin uygun oldugunu rahatlikla iddia edebilirim. Freetype library'si ile font sorunu da kalmadi. Anti-aliased truetype fontlari her yerde kullanabilmek mumkun. OpenOffice'i denediyseniz artik office dokumani sorununun neredeyse cozuldugunu fark etmissinizdir. Ustelik simdiden Turkcelestirilmis durumda. Bu arada her ne kadar ben kullanmasam da KDE 3.0'in ciktigini sitede ilk kez burdan duyurayim. Pek cok kullanici icin onemli bir cekim noktasi olacagi kesin.
Herhalde bu aralar pek cok kisi masaustunde Linux'a gecmeyi dusunmus. Cunku bende son bir kac aydir tam olarak bu konu uzerinde ugrasiyordum. Yeni bir Linux kullanicisi olarak sunu soyleyebilirim ki, Linux ve uygulamalari sadece bir Windows alternatifi degil, ondan kesinlikle daha iyiler.Ben Linux'a inaniyorum ve zevkle kullaniyorum. Umarim daha cok kisi bu zevki tatma imkanina sahip olur ..
0
anonim
Teþekkürler :) Mandrake gibi muthis bir dagitima gelince, uzgunum ama bana cok sisik geliyor. Slackware konusunda tamamen hemfikirim. Alti aydir desktopda Vector kullaniyorum, RedHat 7.2, Mandrake 8, Slackware Current (8 sonrasi) ve daha bilimum bir seyler kullanmama ragmen bu kadar keyiflisini gormedim. Freefont konusunda senden yardim alabilecegiz demek ki :))
0
anonim
Elbette, elimden gelen yardimi yapmaya hazirim.
Mandrake 8.0''i denedim ve izlenimim herseyin otosihirsel, cok kolay kuruldugu yonunde. Bu benim icin kotu birsey (cunku ben sistemimin kontrolum altinda olmasini istiyorum) ama ipucundan yoksun son kullanici ve tembel profesyoneller icin bicilmis kaftan...
0
m1a2
Ohh my god, there is a book on the table :) Tühh yaa, çok ters zamanima geldi... Pardon arkadaslar siz baslayin ben hemen gelecem...
0
anonim
Türkiye de vectorlinux yansısı veya kurulum için gerekli dosyaları indirebileceğim bir server var mı? Ana siteden indirmeye çalışırsam modemle 7 saatten çok daha uzun sürecek gibi .
0
sundance
Malesef, bildiğim kadarıyla yok. Fakat başka türlü bir güzellik ayarlamaya çalışıyoruz :) Bizi izlemeye devam edin...
0
anonim
Çok güzel bir fikir. Bir soru! Türkçe sorunumuz olacak mı bu değıtımda? Malum en az Türkçe sorunu olan dağıtımda bile sorun var :))
0
butch
Olmayacaktir, olursa da üstesinden gelecegiz hepberaber. Amaç bu degilmi zaten.
0
anonim
Merhabalar
Bu haberinizi daha yeni okudum bir kac haftadir internete girmiyordum da.
Yaklasik olarak iki aydir vectorlinux.2.0 kullanmkatayim.
Sunu belirtmeliyim ki ne profosyenel bir bilgisayar programcisiyim nede kullanicisiyim tam aksine sadec basit bir ev kullanicisiyim.
Linux la hobi olarak ilgileniyorum ve bu cok hosuma gidiyor.
Su ana kadar kullandigim bence en hizli kurulum ve acilima sahip linux cvectorlinux (bu benim fikrim)
Corbada benimde tuzum olsun isterim
Daha onceden soyle bir site hazirlamistim. Pek sik guncelleyemesemde umarim birilerinin isine yarar.
http://www.geocities.com/vectorlinux
Sevgiyle kalin
0
anonim
ve red hat 7.2 den sonra en fazla bug olan linux
0
anonim
Merhaba,

Kurulum için gerekli dosyaları indirdim ve install.txt'yi okudum. Sanırım kernel dosyalarından uygun olanını da indirmek gerekiyor. (http://www.ibiblio.org/pub/linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/kernels/)

0
anonim
yoo gerekli degil, sadece boot root diskleri ve vectorlinux.bz2 yeterli. Hatta boot ve root disklerini bir kenara koyup 2.0 versionun installundaki vectorlinux.zip dosyasini acip oradan bile install mümkün
0
anonim
Gerçekten çok güzel bir proje. Emeği geçen herkese çok teşekkürler. Projenin diğer yazıları ne zaman geliyor? Ve sorularımızı sorabileceğimiz bir forum açılacakmı?
0
conan
Bilgisayarimda daha onceden yuklu olan eski VectorLinux`umun uzerine yenisini kurmayi deneyecegim simdi. Step by step gelismeler ekraninizda.

Makina Pentium 233 MMX sanirim 64 MB RAM`i var emin degilim. Video karti hakkinda da hicbir fikrim yok, Cirrus Logic olmasi kuvvetli ihtimal. Arkada uc tane onboard ses karti cikisi olduguna gore ses kartim da var, ama ne oldugunu bilmiyorum. Bilmediklerimi de bilmek istemiyorum... Meraklisi icin makina DELL Optiplex GXMT 5166. Partition durumum da soyle.

/dev/hda1 yaklasik 30 MB filan olsa gerek /boot diye mount ediyorum. kernel var icinde.
/dev/hda2 Asil linux bolumum. / diye mount ediyorum.
(Parantez: makinanizin paranoyak guvenlikli olmasi icin en kotu bolumleme sekli yukaridaki ornektir ;)

~# mkdir /veclinux
~# cd /veclinux
~# wget http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/vl-base/veclinux.bz2
...
~# wget http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/XFree-4.2/XF-4.2.bz2
...
~# wget http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/disks/root.img
...
~# wget http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/disks/boot586i.img
...
~# wget http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/kernels/pentide.bz2

Su anda XFree 4.2 icin paketim indi. vlbase icin de dosyam tamam. Kernelimi de pentiumide icin indirdim... Toplam 112 MB dosya indirdim. Ortalama 500K/s ile 700 K/s arasi indi herbiri. (kufretmeyin!) Geriye kalan iki tane disket yaratmak. Bunun icin de ``dd`` komutunu kullanacagim... Once root disketi:

Disketi taktim

~# dd if=/veclinux/root.img of=/dev/fd0
....

Simdi boot disketi: Bilgisayarim 586 mimarisinde ve de IDE oldugu icin boot586i.bz2 dosyasini indirmistim.

Ikinci disketi taktim (Disketten bol ne var... Yasasin eski disket oyunlari!)

~# dd if=/veclinux/boot586i.img of=/dev/fd0
...

Ok. Su anda iki disketim var. /veclinux dizinimin icinde onemli uc dosyanin (pentide.bz2, veclinux.bz2 ve XF-4.2.bz2) oldugunu bir defa daha kontrol edip islemime basliyorum.

Ilk disketi surucume taktim.
~# shutdown now

Broadcast message from root (pts/0) Fri Apr 5 11:36:24 2002...

The system is going down to maintenance mode NOW !!

(I love that!)

Makina reboot oldu. (142 gundur up idi, reboot screenini ozlemisim...)

Boot ekraninda ENTER tusuna bastim su anda boot ediyor.

root disketini taktim. Enter`a bastim...

Klavye secim ekrani cikti. Elimdeki klavye gavur amerikan klavyesi oldugu icin onu seciyorum. en_US sanirim. emin degilim. bakmadan gectim cunku.

Gelen ekran klavye test ekrani. Bir iki harf yazdim, klavyem iyi durumdaymis :) sonra 1`e basip sonraki ekrana gectim.

Off burayi unuttum! Ama suna benzer bir sey cikiyor. Hard disk bolumlerini soruyor. Biliyorum cok onemli burasi ama benim yukarida da belirttigim uzere hard disk bolumlerim hazirdi. Neyse ben sonucta /dev/hda2 icine kurmasini rica ettim bu bolumde VectorLinux`a. partition`imi ext3 olarak sectim. Buralarda bir yerde bir de otomatik olarak kurulumun nerede oldugunu tesbit calismasi yapiyor. Benim bilgisayarimda kurulum medyasi (paketleri) /dev/hda2 bolumunde /veclinux dizini icerisinde oldugu icin birsure dusunup, Hmmmm.. dedikten sonra otomatikman buldu. Afferim! (cidden hmmm.. dedi)

Su anda /dev/hda3 deki swapimi kullanip kullanmamami soruyor. Kullan...

uc secenekli ekrandayim ABORT, FORMAT ve NOFORMAT secenekleri var. Bilgisayara soyle bi baktim... EEYT sil ulan... FORMAT!

OOOPS! console`a dustuk... Begenmedi... hmm dusunelim.... Cok salagim! Cunku install dosyalarinin oldugu hard disk bolumunu formatlamayi dusunuyorum... (Iste multi tasking diye buna derim :P ) Afferim! Kullanici hatasini en az zararla atlattik. ;)

~# reboot

ilk disket, ikinci disket, vs.. derken ayni islemler secilir. Bu sefer NOFORMAT! :)
(Parantez: CD burneriniz varsa ISO burn ederek ya da bu dedigim islemleri CD`den yaptirarak bazi gereksiz steplerden kurtulabilirsiniz. Ama benim CDburnerim evde su anda. O yuzden HDD`ye indirip yapiyorum islemlerimi)

Evet NOFORMAT ise yaradi gozukuyor. Paketlerin dogrulanmasi ekranini da NO diyerek geciyorum. Paketlerime guveniyorum...

Paketler aciliyor su anda. Sanirim 10 dk alir (bzip2 saolsun). Bu arada da ben dokumani susluyorum...

Kernel installation ekrani: Time to install the brain... Enter`a bastim.... Cikan yazi: Installing the Pentium ide kernel oh JOY!!!!!!!!!! (komik!) (yaklasik 1 dk aldi)

X window System ekranindayim... 42 secenegini sececegim. Cunku Pentium 233 MMX gibi canavar son model bir makinam var. Ekran kartimi taniyacak mi... Korku filmi muzigi..... 6 dakika 20 sn sonra ``Vector is installed`` ekranindayim. Taban sistem OK. Simdi ayarlara gecilecek. Yes secenegine Enter...

Setup ekraninin seceneklerindeyim altalta kullandiklarimi sirasiyla listeliyorum:

SETCOM: Mouse ve Modem ayarlari. Modemim yok (cok sukur), mouse`im da Micro$oft farelerinin ilk versiyonlarindan. modemime sembolik link istemiyorum, cunku modemim yok. No diyorum. /dev/mouse ayarlanacak... Yes diyorum... PS/2 tip mouse seciyorum. 2. secenek yani. OKliyorum

KEYMAP: Klavye ayarlari. TR klavyeciler muhtemelen burayla ilgileneceksiniz. Ama ben basta gavur klavyemi ayarlamistim bile... Geciniz burayi...

CDSET: CDROM`unuz bulundugu yere /dev/cdrom sembolik linkini yaratacak.. yarat bakalim. YES... /etc/fstab dosyasina cdrom`u mount etmeniz icin eklemeniz gereken satiri veriyor. kendi eklese ya... (belki de eklemistir) ayrica nasil mount edeceginizi de minik bir satirla aciklamis. Guzel bir TIP. Devam... (Install sonrasinda baktim eklemis!)

LILO: Linux Loader. (Nasil olsa tek tip bir isletim sistemim olacak. O yuzden Windows ile nasil dual boot yapilir anlatmiyorum.) uc secenek var. simple, expert, skip. simple seciyorum. (usendim) Frame buffer kullanabiliyormusum. Guzel. Ayarlayalim... 640x480 16 renk ayarladim, bakalim neler olacak. root secenegini seciyorum. LILO`yu Linux partisyonumun superbloguna yerlestirecegim. Calismayacak biliyorum. Cunku /dev/hda1`de bir boot partisyonum var. Sanirim disket ile boot edip sonrasinda elle /etc/lilo.conf`u duzeltmem gerekecek... Olsun... OK

NETWORK: TCP/IP ayarlarim. Bir adet 3com Ethernet`im var. Sanirim boomerang. Ama hatirlamiyorum. Bakalim bulabilecek mi... redhat`in netconfig`ini kullaniyor. ayarlar oldukca anlasilir adim adim tekrar etmiyorum zaten uzun oldu... su an ethernet kartimi probe ediyor... 3c59x.o bulundu. Smart! OK... Network ayarlarim tamam. 2 dakikami almadi...

SND: Ses karti. Merak icindeyim ses kartimi bulacak mi... sndconfig kullaniyor. RedHat sagolsun ;) Sanirim bulamayacak. probe basliyor... evek ses kartimdan eser yok... Banane zaten beep yeter... ;) Bir ara ses kartini elle tanitirim nasil olsa. (Calismiyor bile olabilir ses kartim hehe)

XSET: X window ayarlari. Basliyoruz... Ekran kartimi otomatik tanimaya yarayan probe islemi baslatiliyor... Korkuyoruz... bir cok modprobe goruyorum... Hmm yeni bir XFree86 Configuration ekrani... mouse config yaptim PS/2 3 dugme emulatoru ile... klavye de ok... monitor ayarlari (eyvah!) SuperVGA ve 50-70 frekans araligi sectim. Simdi ekran karti... (imdak!) sanirim ekran kartim bulunamamis! Benden secmemi istiyor. hmm ok Makinayi acmanin tam sirasi sanirim... Webden bakindim ekran kartimin s3 trio 64 oldugu iddia ediliyor. Buna gore ayar yapiyorum...

TEXTX: XSET calismazsa bunu kullaniyorsunuz. Ben kullanmadim...

PPPSET: Dedim ya modemim yok. O yuzden PPP ayarlari da yapmiyorum.

RCEDIT: Eger listelenemeyen, ozellikle eklemeniz gereken driverlar varsa buraya ekliyorsunuz. Ben dokunmadim...

PCMCIA: Laptop? Hic isim olmaz simdilik...

EXIT: Setupdan cikis. Bitti isim.. Cikabilirim sanirim...

OK kurulum ve ayarlar bitti. reboot ediyorum.

HOPPAAA tahminlerim yanlis cikti. LILO guzel bir yerde. (Bu LILO`yu hic anlayamayacagim sanirim hehe!) Su an bilgisayar aciliyor. kernel 2.4.5 Evek ogrendim ki islemcim 166 Mhz mis :) 128 MB da RAM`im varmis. :))) root olarak login oluyorum. Ilk isim passwd yazip root pass`imi yaratmak.

login: root
Linux 2.4.5. Type vasm to enter setup menu
No mail.
~# passwd
...

root pass`imi size soylemiyorum tabii ki... O kadar da degil! Veeee..

~# startx
YIPPEEEEEE!!! X Window karsimda ;) Tilki kilikli biri benden Window Managerimi secmemi istiyor. Secelim... ICEWM. hmm guselll..

Hersey calisiyor gozukmekte... Sanirim biraz isim cikti su anda. Belki ileriki bir zamanda usenmezsem kullanirken nelerle karsilastigimi da yazabilirim...

SONUC: Vector Linux Oldukca ``hafif`` bir dagitim. 112 MB`lik download`dan 799 MBlik bir dagitim cikti. Hafif diyorum, cunku oran 1`e 8 neredeyse. RedHat`te ise mesela 3 CD`ye 900MB`a yakindir. yani yaklasik 1 download`a 0,8 kurulum sanirim. Neyse hatalarimi duzeltin orani kafamdan yaptim. Paket secmek vs filan da gerekmedi. Herkesin anlayabilecegi bir sekilde kurulum tamamlandi ve minimum secenekle islem bitti. Benoldukca memnun kaldim bu isten :) Bakalim ilerleyen gunler ne getirecek.

Kivilcim`in dilegiyle... Her eve bir Vector Linux ;)


0
anonim
cok iyi, keske herke$ boyle bir $ey yapsa ;)
C.Y.

kutluyorum tek kelime ,ile mukemmel bir sorumluluk aldiniz
ama benim bir sorum var
neden vector linux
yani adini bile daha burdan yeni duydum
sakin yanlis anlamayin vector linux olmasin demiyorum ama daha fazla bilgi istiyorum (kullandinizki soyluyorsunuz)

acikcasi merak ettim, genelde yeni baslayanlar mdk yada rh kurarlar

bu vector linux olayi hem hosuma gitti hemde sasirdim =)
0
anonim
Aslýnda yazýda anlatýlmýþ ama, yine de belirtelim
1) Modem ile indirilebilecek büyüklükte
2) Bir ev kullanýcýsýnýn ihtiyaç duyduðu bütün uygulamalarý barýndýrýyor
3) Çok kolay kuruluyor

Aramýza hoþ geldin bu arada :)
0
anonim
ben zaten bastan beri aranizdayim =)
(eger linux kullanicisi olarak diyorsan)
0
m1a2
Beta duyurusuna ilişkin şu haberde çok kısa bir tanıtım yapılmıştı, bir bak bakalım. Tabii asıl kaynak vector`un kendi sitesi.
0
anonim
Sonunda,nihayet ve hatta yihuuu..Yorum yapacak kadar gaza geldim.parmağı olanlara teşekkürler ve kolay gelsin.takipteyim :)
0
anonim
Kampanyanız oldukça hoşuma gitti.Şu sıralar ben de ufak bir linux distrosu arıyordum.sadece ram''i kullananlara bilem baktım :) Yalnız bulamadıım bişi var.Neden Vector Linux 2.5 in iso imajı yok? cd yazıcım var, nassı bunun cdsini yapacam ?
bilen biri bir el atsa ?
0
m1a2
Dağıtım daha yeni piyasaya çıktı. Önceki release`lerden tecrübedir; Vector`un ISO`ları bir miktar gecikmeyle çıkıyor piyasaya. Ama bekle bakalım birileri el atar elbette, kimbilir? ;)
0
m1a2
  • VectorLinux Slackware tabanlıdır. Dolayısıyla dağıtımdan istediğiniz bir paket çıkmamış ise bunu Slackware paketlerinden bularak çekebilirsiniz. Bu amaçla öncelikle Slackware kaynaklarına özellikle 8.x`e bakmak lâzım. Slack`in kendi paketlerinin dışında en zengin kaynak ise tabii ki Linux packages. Ben birçok ekstra`yı buradan indirmiştim. Aman fazla yüklemeyin `Zen of Vector`e riayet etmek lâzım :) Uygun `tgz` paketleri bir kere indirdikten sonra kurulum basit. ``Midnight Commander`da F2 ve kur.


  • Standartlara uygun rpm paketler de kurulabilir. Bunları önce basit şekilde `tgz`ye çevirip ondan sonra kurmak gerekiyor. Bu amaçla yine `mc` kullanılabilir. F2->rpm2tgz->kur.


  • Güzel bir link`te şu. Gerçi Vector 2 için ama olsun, işinize yarayan bir kaç paket ve bilgi bulabilirsiniz. Meselâ dillo adında ~300K civarı minik bir web browser var. Özellikle dokümantasyon amaçlı local web sayfalarını okumak için birebir. Bu program -bak yine söyleyeyim- `Zen of Vector`e de çok uyuyor. Yani Mandrake`de HOWTO vb. dokümanları okumak için netscape`i kullanmak eylemini kınıyorum :) Bu kadar laftan sonra işte `dillo`nun hazır `tgz`ne giden link.


  • Şimdilik bu kadarla keselim. Saat 04.00 olmuş, yine sabahladık. Yatmak lâzım... Yazarken kullanılabilecek bayağı bir tag varmış bu arada, burnumuzun ucunda görememişiz :) Olsun, ben yine de Wiki isterim...
    0
    ersan
    Merhabalar
    dillo icin tesekkurler.
    vectorlinux-2.0 kullaniyorum ve dilloyu kurdum.
    fakat turkce icerikli sayfalarda turkce karakterleri goremiyorum.
    Bunun icin ne yapabilirim
    Tesekkurler
    0
    m1a2
    Uzgunum... Bak proje notlarinda ne yaziyor:

    Internationalization and Localization (i18n & l10n)

    A lot had been discussed on this topic, and though not a high priority, current position is to wait for GTK+ to handle its strings in unicode (UTF-8), and after that, switch dillo from ISO-LATIN-1 to unicode by adding a translation layer, and let GTK+ do the rendering job with pango.

    While waiting for GTK+ to be ready, the site will provide links to interim patches that may be contributed. We already have one for Japanese!

    Note: this topic is not simple, if you want to study it with some detail, let me suggest:

    * Glibc`s texinfo documentation on iconv().
    * http://developer.gnome.org/doc/whitepapers/gtki18n/index.html
    * http://www.pango.org/


    Yani Turkcesi, bu is oldukca zor, su an onceligimiz de degil, GTK`nin bu yerellestirme meselesini cozmesini bekleyelim. Yok eger bekleyemecekseniz, iste meydan, buyrun patch`leyin, caponlar yapti bile...

    Himmm, vatandas magdur olmasin, ben simdi bi patch yazmaz miyim? Haayyt :)
    0
    anonim
    Ama T-Shirt falan yaptıralım. Öyle MS'e saldıran türden değil Linux'u öven, şık, yaratıcı, dikkat çeken, beğeni kazanan bir tasarımla...

    Sonra da tüm katıldığımız aktivitelerde bunları giyelim.

    (Çalıştığım firma MS'in dünya çapında partneri ama burdaki bazı makinalar bile Linux.)
    0
    anonim
    Merhabalar
    Daha onceden vectorlinu-2.0 i kullaniyordum.
    Simdi 2.5 e gectim. Kurulumda bir sorun yasamiyorum. Sadec kurulum ekraninda yuzde olarak sayarken %70 lerden birden bire %100 gelip kurulumu bitiriyor.
    Ekran kartimi faremi ve diger aygitlarimi sorunsuz bir sekilde taniyor ve kurulumu bitiriyorum.
    Sorunum startx dedikten sonra bazi programlarin menulerinin siyah gorunmesi. Mesale sylpheed emelfm vb. programlarda araç cubuklari vb yerler sadece siyah olarak gozukuyor.
    Bunun nedeni ne olabilir. 2.0 da boyle bir sorunum yoktu. Bu arada ekran kartim s3savage4
    Yardimci olabilirseniz sevinirim
    Tesekkurler
    0
    m1a2
    %70`den bir anda %100`e geçme durumu bendeki kurulumda da söz konusuydu. Fakat herhangi bir problemle karşılaşmadım ve şu an sistemde herşey yolunda. Yani bu sorunu (?) basitçe göz ardı edebilirsin.

    Diğer problemine gelince o konuda açıkçası net bir fikrim yok. Ekran kartının 2.0` da çalıştığı gerçeğini göz önünde bulundurarak başka çözümler aramak gerekiyor. İsmini saydığın programlar GTK tabanlı programlar. Bu sorun sadece GTK programlarında mı oluyor acaba? Bunu doğrulayabilir misin? Opera QT tabanlı, onda olmuyor gibi mesela... `lirc-gtk`da da aynı sorun var mı? Veya önceki bir yorumda link`ini verdiğim gtk tabanlı `dillo`da da aynı sorun var mı?

    Bu konuda hiç bir çözüm üretmezsek sorunu Vector`un forum alanına postalamana yardımcı olabilirim. Vector`un güncel forum alanına şu adresten ulaşılabilir. Fakat forum eski hızında değil. Geçmiş mesajların bulunduğu arşiv`de çok daha geniş bilgiler mevcut. Dağıtıma özgü birçok sorunun cevabına buradan erişilebiliyor.
    0
    anonim
    Merhabalar
    Opera da bu sorunu almadim. Dillo icin ayrica tesekkurler onda da boyle bir sorun yok.
    Acikcasi emelfm ve sylpheed de bu sorun olmasa umrsamayacagim.
    windowmaker-0.80.0 kurdum ve onu kullaniyorum ornegin emelfm i actigim da icewm deki ayni gorunumle ve yine araclar cubuguda tamamen siyah geliyor.
    Tarzanca bir ingilizcem oldugu icinde ingilizce safyfalardan tam olark yararlanamiyorum.

    Birde sanki 2.0 2.5 e gore biraz daha hizli gibi ya da ban oyle geldi
    Yardimlariniz icin tesekkurler
    0
    anonim
    Merhabalar
    vectorlinux-2.5 i en bastan kurdum. Sorunsuz kuruldu.
    Startx dedigimde her sey normal gorunuyordu hatta siyah arac cubuklarida normaldi.
    vasm ile xsetup da ekran cozunurlugunu ayarlam istedim ve 1024*768 e ayrladim. Tekrar startx dedigimde ise eski halini aldi yani bazi programlarin yine arac cubuklari siyah gorunmeye basladi ve bir dahada duzeltemedim.
    Yardimlariniz icin cok tesekkurler
    Herhalde 2.0 tekrar donecegim
    sevgiyle kalin
    0
    anonim
    kurulumu daha detaylı anlatabilirmisiniz? hayatında sadece windows kullanan ve bilgisayarına vectorlinux'ı indirip ne yapacağını bilmeyenler için.. çünkü conan'ın anlattıklarından pek birşey anlamadım.. :-)

    Herşey için teşekkürler..
    0
    anonim
    Merhaba
    vectorlinux-2.0 in kuruluma alttaki adresde var.
    2.5 inkide yaklasik olarak ayni
    www.geocities.com/vectorlinux
    0
    conan
    conan`in anlattigi kurulum yontemi degil ki :) zaten var olan vectorlinux kurulumumun uzerine 2.5 versiyonunu nasil kurdugumu naklen verdim :) Zaten kurulum icin Kivilcimin ikinci yazisini bekliyoruz :)
    0
    anonim
    dosyaları indirdik peki simdi ne yapcaz
    ne zaman bu dizinin diger kısımları yayınlanacak..
    0
    anonim
    ben kurdum. gerçekten de beğendim. daha önce suse 7.2 yüklü idi makinemde. şimdi vector linux 2.5.. kurulumda neler yaptığımı yazabilirim sanırım.. tabi half life nasıl oynanır, nasıl türkçe yazılır bilmem :)) türkçesi olmayan ama çalışan bir kurulumum var...
    0
    anonim
    burada da kurulum anlatilmis belki yardimi dokunur. linux-sevenler.de
    0
    ersan
    Merhabalar
    Hala vectrolinux-2.0 kullaniyorum. 2.5 surumu tahmin ettigim kadari ile ekran kartimdan dolayi bende sorunlu.

    Asil sormak istedigim sey vectorlinux altindaki programlarin turkce destegini nasil etkinlestirebilirim?
    Yani turkce gorunum destegi olan programlari ornegin sylpheed, mc, emelfm vb. programlara nasil turkce gorunum saglayabilirim.
    Sorunum turkce karakterler degil turkce karakterleri rahatlikla yazabiliyor ve okuyabiliyorum.
    Yukarida da yazdigim gibi asil sorunum turkce gorunumlu menuleri programlarda nasil etkinlestirebilirim?
    Yardimlariniz icin tesekkurler
    Sevgiyle kalin
    0
    anonim
    merhabalar
    vectorlinux-2.0 kullaniyorum
    php-4.1.2 ve apache_1.3.23 beraber sorunsuz bir sekilde derledim ve apache ile php calisiyor.
    mysql-3.23.49a-pc-linux-gnu-i686.tar.gz dosyasini indirip
    /usr/local dizini icine actiktan sonra ln -s ile bir bag olusturdum.
    Buradan sonra tam olarak neler yapabilcegimi cozemedim.
    ./configure --prefix=/usr/local/mysql komutunda su hatayi veriyor

    NOTE: This is a MySQL binary distribution. It's ready to run, you dont need to configure it.

    To help you a bit, I am now going to create the needed MySQL databases and start the MySQL manual, that you can find in the Docs directory.

    Sorry the host 'vector' colud not be looked up.
    Please configure the 'hostname' command to return a correct hostname.
    If you want to solve this at a later stage, restort this script with --force option.

    Ingilizcem yetersiz oldugu icin install dosyasini tam olarak anlayamadim
    orada scripts/mysql_install_db dosyasini calistirmami soyluyor fakat onda da bir hata aliyorum.

    Yardimci olabilirseniz sevinirim

    Tesekkurler
    0
    anonim
    0
    anonim
    Merhaba sormak istediğim bişey var, benim bilgisayarımda yüklü olan linux dağıtımından öğrendiğim bende bir i686 olduğu, yanlış anlamadıysam bu işlemci mimarisini tanımlıyor. Yani bendeki celeron işlemcinin tanımı. Vector linux yüklemeyi istiyorum ama i686 için bir kernel yok! işlemcimi değiştirmekten başka çarem yok mu? yada başka sade bir linux dağıtımı yok mu? Redhat methat ile birlikte binlerce paket geliyor kafam karışıyo... Yüklemek istemiyorum ama bilgisayarı kurcalamayı seven herkes gibi bende merakıma yenik düşüyorum.. Bana tavsiyede bulunmanızı rica ediyorum ...
    0
    tongucyumruk
    i586 kernelini yukleyebilirsiniz... eger daha da garanti olmasini isterseniz i386'da olabilir...
    0
    anonim
    Merhabalar...Öcelikle insanin istahini acacak sekilde konu acikladigindan dolayi,kutlarim!
    Efendim ben yeni bir kulanici olmak istiyorum.Fakat,hangi Linux programindan baslamam gerekir?Cünki internet de okadar cok Linux ile ilgili dosyalar var´ki kafam karisti.
    Bana bir arkadasim dediki en iyisi direktman SuSE 8.1 ile basla Fakat senin yazmis oldugun
    makaleyi okuduktan sonra,hayli biraz kafam karisti(Linux Vector...gibi)
    Bana bana bilgi werirsen sevinirim,yada acaba mailing list varsa girebilirmiyim?
    Saygilarimla issi.
    0
    BBK
    Arkadaşlar bunu epey süre çabalayıp farkettim, eğer veclinux.bz2 yi CDye çektiyseniz ana dizine; kurulumda bulunamıyor. illa veclinux dizini altında olacak.. HDD de olsa da gene veclinux dizini altında olmaz zorunda, başka türlü gene bulunamıyor..
    Yazıyı yazarken gözden kaçırmış arkadaşlar sanırım..
    Görüş belirtmek için giriş yapın...

    İlgili Yazılar

    Internet`de Kızılderili Olmak!!!

    sundance

    1992 yılından beri Internet yaygın bir şekilde kullanılmakta. Bu süre içinde öncelikle daha önceden bilgisayar merakı olanlar, sonra da hemen herkez yavaş yavaş bu yeni medyaya dahil olmaya başladı... Öncelikle tamamen teknik adamlardı bu ortamın müdavimleri, daha sonra yavaş yavaş sanatçılar da dahil olmaya başladı. Herne kadar altyapıyı sağlayanlar yine aynı insanlar olsa da, içerik daha bir ön plana çıkmaya, sayfalar artık birer sanat eseri kategorisi haline gelmeye başladılar.

    Ve sonra kıyamet koptu, Üniversiteler Visual Communication Design bölümleri açmaya başladılar ve artık hobi olarak bile bilgisayarla ilgilenmeyen insanlar bile tasarım ve Internet konusunda söz sahibi olmaya başladılar.

    Bira göbek yapmıyor!

    sundance

    Register.com'un haberine göre, bira göbek yapmıyor! Bira, şarap, süt ve portakal suyunun karşılaştırmaları sırasıyla % 41 - 77- 64 ve 42 oranlarında kalori içerdiklerini belirlenmiş.

    Öte yandan, bira ile birlikte kebap yemenin, özellikle de döner kebabın (aynen böyle yazıyor) ve körili sosların, kilo almaya yol açtığı ama öte yandan bunların da kelliği azalttığı ve Duracellvari bir performans artışına yol açtığı da belirtiliyor.
    Yok abi ben bira içmiyorum artık, göbek yapıyor diyip ülkemizdeki IT sektörünün gelişmesinin önünü tıkayanlara önemle duyrulur ;)

    Linux üstünde .NET

    defusion

    Linux üzerinde Microsoft'un yeni platformu .NET'i çalıştırmak için bir girişim olan mono project eksiksiz tamamlanabilirse , Linux üzerinde müthiş bir program patlaması yaşanacak...

    Büyük Oto Soygunu

    redogre

    Sendika Savaşları Boşuna Değilmiş

    sundance

    Daha düne kadar sigortanın karşısındaydım. Devlet benim adıma güvence yaratacak da ne olacak diye düşünüyordum.

    Tabi bu Kokoreç sektöründen gelme bir Internet firması, kura ile gözünün bile yaşına bakmadan 200 kişiyi işten çıkartmadan önceydi...