Buraya geldiğinize göre varsınız demektir ;)
Öncelikle amaçlarımızı belirleyelim. Öyle bir Linux kuracağız ki;
-Modem, DSL, Kablonet ya da ethernet üzerinden Internete bağlanabilecek,
-Internet üzerinde dolaşma, mail, ftp, telnet gibi temel Internet uygulamalarını çalıştırabilecek, ICQ, Yahoo vs. IM protocolleri ile haberleşecek
-Word, Excel gibi temel iş dünyası dökümanlarını düzenleyebilecek
-Uygulamaları Internet`ten indirip derleyerek sisteme ekleyebilecek
-VCD, DivX, Mpeg, MP3, Jpeg, PNG, GIF gibi belli başlı bütün medya formatlarını gösterebilecek
-Vazgeçemediğimiz bazı oyunları ;) (Starcraft, Quake, CounterStrike vs.) oynayabilecek
-Bütün bunları CD`lerce dağıtım indirmeden, bir 56K modem ile makul bir sürede indirilebilecek kadar bir veri ile (maksimum 120Mb, (yaklaşık Napster`dan 30 MP3 indirdiğinizi düşünün :) ve çok basit, bilgisayar biraz olsun hevesi olanların biraz çaba ile kolayca anlayabileceği bir şekilde kurulabilecek bir dağıtım ile gerçekleştireceğiz...
Sanırım daha fazla uzatmadan elimizi ıslatmanın zamanı geldi.
Dağıtımımız daha önce de defalarca bahsetmiş olduğumuz Vectorlinux 2.5. Türkiye saati ile dün gece Beta olmaktan çıkıp resmen yayınlanan Vectorlinux, uzun süreden beri takip ettiğimiz, çok büyük keyif alarak kullandığımız bir dağıtım. Peki bu dağıtımı diğerlerinden özel kılan şey ne ?
-Öncelikle boyutları. Vektorlinux 40Mblık temel sistem ve 60Mb`lık X-Windows (ve programları) bölümlerinden oluşuyor. Peki bu ne demek ? Yani Internet üzerinde hizmet veren sunucuların işini yapmak, görsellik gerektirmeyen temel işleri gerçekleştirmek isterseniz, bu 40Mb`lık kısım sizin bütün işlerinizi görebiliyor. Ama illa da pencere tabanlı çalışmak istiyorum, konsol bana çok çekici gelmiyor diyorsanız bu sefer de makinanızın gücüne göre ya XF4.2`i içeren 60Mb`lık paketi, ya da XF3.3`ü içeren 40Mb`lık paketi indiriyorsunuz. Ve bütün kurulum bittiğinde (yaklaşık 10dk kadar bir zaman alıyor :)) artık Internete girebilen, masaüstündeki hemen hemen her işi yapabilmesinin yanısıra belli başlı sunucu işlemlerini de yapabilen ve bütün bunlara rağmen harddiskinizde yaklaşık 300-350Mb kadar yer tutan bir işletim sistemine sahip olacaksınız.
-İkinci önemli nokta ise VectorLinux`un oldukça makul bir donanıma ihtiyaç duyması. Eğer 16mb RAM`e sahip bir 486`nız varsa VectorLinux + XF3.3u oldukca rahatlıkla kullanabilirsiniz. XF4.2 kullanmak içinse, P133 civarı bir makina daha iyi olacaktır. Burada dikkatinizi çekmek isterim ki bahsedilen donanımlar malum şirketin `Bizim işletim sistemimiz hala 486 işlemcilerde çalışıyor` diyerek kastettiği laboratuvar şartlarını kastetmemektedir. Böyle bir makina ile yukarda belirtilen işlevlerin büyük bir kısmı, (belki compile biraz sizi bekletir :) hiç sorunsuz, ve öyle uzun uzun makina çakıldı mı acaba diye dertlere düşmeden işinizi görecektir.
-Bir başka önemli konu ise Vectorlinux`un kurulumu. Açıkcası bir zip dosyasını açmaktan ibaret olan kurulum, öyle yarım saat bir saat acaba bu işime yarar mı diye düşüne düşüne paket seçip install etmekten sizi kurtarmaktadır. Kurulumun ardından, konfigürasyon ise, yine temel kavramları bilen bir kullanıcının birazcık yardımla altından kalkabileceği zorluktadır.
Ağzınıza bu kadar bal çaldıktan sonra bu günkü ilk adımımızla başlayalım. Öncelikle VectorLinux`u indirmemiz gerekmekte. Bunu yapabileceğiniz adres ise
http://www.ibiblio.org/pub/linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/
Bu Vectorlinux 2.5`un ana dosya arşivi. Buradan sizin ihtiyacınız olan dosyalar
http://www.ibiblio.org/pub/linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/vl-base/veclinux.bz2
http://www.ibiblio.org/pub/linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/XFree-4.2/XF-4.2.bz2
Daha önce de bahsettiğim gibi eğer sisteminiz 486 veya 386 ise bu sefer XF-4.2.bz2 yerine
http://www.ibiblio.org/pub/linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/XFree-3.3.6/XF-3.3.6.bz2 kurmanızda fayda var.
Bu dosyalar temel dağıtım dosyaları. İlki 40Mb kadar ikincisi ise 60Mb kadar bir büyüklükte. 56K bir modem ile indirmek (Flashget veya benzeri bir programla 4K ortalama hızla) yaklaşık 7 saat sürecektir. İster böyle yapın isterseniz Kablo ya da DSL`i olan bir arkadaşınızdan rica edin maksimum iki saat içinde indirsin.
Bu iki temel dosyadan başka, sistemi disketten açıp Vectorlinux kurulabilir hale getirmek içinde Boot ve Root disketleri denen iki diskete ihtiyacımız olacak. Bunları da http://www.ibiblio.org/pub/linux/distributions/vectorlinux/veclinux-2.5/disks/ directorysi altından indirebilirsiniz. Sisteminizde kullandığınız harddiske göre (büyük ihtimalle IDE`dir) ve işlemcinize göre uygun boot diski ve bütün sistemler için aynı olan root diski indirmeniz gerekmekte.
Eğer bütün bunları yaptıysanız, bütün malzemeniz elinizde demektir. Bugün için burada bırakıp, yazı dizimizin bir sonraki bölümünde kuruluma başlayacağız.
(Bütün bunları anlatırken, nasıl bir motivasyona sahip olduğumuz, ne düşünerek böyle bir şey yaptığımızı merak edenleriniz için)
Fazlamesai.net ekibi olarak biz yaklaşık bir altı aydır, yaptığımız bütün işleri Linux masaüstüne taşımak, gerek doğumuna, gerek şu anki dinamizmine hayran olduğumuz Linux hareketinin, fiilen içinde yer alabilmek ve belki de en temelde, güvenilir, rahat kullanılan ve serbest bir işletim sistemi kullanmak için çaba gösteriyoruz. Bunu yaparken zaman zaman (bir türlü konfigüre edemediğimiz bir grafik kartı yüzünden masayı yumrukladığımız da oldu, root olarak etc`yi uçurduğumuzda ;). Öte yandan bozuk çalışan bir programın yazarı ile IRC`de saatlerce sohbet edip beraber programı düzellttiğimiz, ya da saçma sapan bir IRQ problemi yüzünden 10,000Km uzaklıklarda evlerimizden yeni edindiğimiz dostlarımızla sohbet ettiğimizde.
Sonuçta gördük ki, paylaşıma açık olan, almaktansa vermeyi tercih eden günün sonunda hep biraz daha huzurlu oluyor (ve en iyi sistemleri kullanıyor :) İşte bu aldığımız keyfi sizlerle paylaşmak için buradayız, bu makaleyi yazıyoruz.
Eğer siz de derseniz ki `benim de çorbada tuzum bulunsun, şöyle bir katkım olsun` veya `bakın bunları yanlış yazmışsınız, doğrusu şu olacaktı` lütfen katılmaktan çekinmeyin... Hatta katılmazsanız hatırımız kalır :)
Kıvılcım `Sundance` Hindistan
4 Nisan 2002 - 00:51
Fazlamesai HQ / Taksim
Linux şöyle iyi, böyle iyi, şöyle güvenilir, böyle verimli vs. vs. Laf laf laf... Bu sefer dedik ki biraz daha ileriye gidelim ve bakalım bu dediklerimiz ne kadar doğru, Linux ne kadar keyifli, işe yarar bir şey, masaüstünde devamlı çakılıp duran pencerelerimizle nasıl yapsak da karşılaştırsak ve bu projeye için kolları sıvadık
Proje basitçe şu, biz Fazlamesai ekibi olarak, yeni başlayan kullanıcıları baz alarak, evinizde, işyerinizde herhangibir makinanıza, adım adım nasıl Linux kurabilirsiniz, bunu anlatacağız ve her adımda karşılaşılabilen problemleri, bunların çözümlerini burada açtığımız bir forumdan sizlerle paylaşacağız. Ne dersiniz, var mısınız Linux kurmaya ?
Proje basitçe şu, biz Fazlamesai ekibi olarak, yeni başlayan kullanıcıları baz alarak, evinizde, işyerinizde herhangibir makinanıza, adım adım nasıl Linux kurabilirsiniz, bunu anlatacağız ve her adımda karşılaşılabilen problemleri, bunların çözümlerini burada açtığımız bir forumdan sizlerle paylaşacağız. Ne dersiniz, var mısınız Linux kurmaya ?