Veya bir "start-up" başlangıç olarak nasıl teknoloji alternatiflerine sahip? Bunları bulabileceği bir metodoloji, doğru insanlara ulaşabileceği bir yol ülkemizde mevcut mudur?
Yoksa Açık Kaynak yazılımlara ulaşmak M$ in ileri sürdüğü gibi toplam sahip olma maliyetini mi arttırıyor ülkemizde?
Fazlamesai üzerinde bir çok kurumsal uygulamanın (vede oldukça büyük olanların) açık kaynak yazılımlar ile de gerçekleştirilebileceği (hemde fazlasıya) ilgili bir çok tartışma oldu. Ya peki küçük uygulamaların ve küçük şirketlerin açık kaynağa ulaşımı nasıl olacak?
Mesela bir KOBİ WriteBoard: http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=3504 gibi bir araca ihtiyaç duysa buna nasıl ulaşabilir, nasıl "freelance" yazılımcı bulup bu tür araçları kendisine yazdırabilir.
Mesela bir KOBİ WriteBoard: http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=3504 gibi bir araca ihtiyaç duysa buna nasıl ulaşabilir, nasıl "freelance" yazılımcı bulup bu tür araçları kendisine yazdırabilir.
biraz sert olucak ama, her hangi bir (kucuk/buyuk) sirket kendi adina program yazdirmak icin "freelance" programci bulup bir sey yazdiriyorsa buna "is vermek", bi otesine de "sozlesmeli ise almak", en ucuna da "sigortali ise almak" denir. bunun "acik kaynak" ile uzak yakin bir iliskisi olmaz, bu uc durumun da sirket acisindan "cok ucuz", "ucuz", "normal" gibi "parasal fark"lari olur o kadar.
denirse ki; "sirket bu yazilimi yazdirdiktan sonra, acik kaynak olarak yazilimi sunacak", o zaman sorulur: "beles" versiyonu da "parali" olan gibi calisacak mi? yada daha onemlisi "calisacak mi?".
aradaki tek fark servis saglanmasinin parali olucak olmasi ise bu normalidir, dier her turlusu "acik kaynak" mevzusunu "belescilik" ile karistirip, ortaya garnutur atmak olur.
peki sirketler acik kaynak kodun gelisimine nasil on ayak olmak isterler mi? hic istemez olurlar mi, yazilmisi varken, uzerinde iki degisiklik yapip satmak varken niye zaman ve parasini tekerlegin tekrar kesfine harcasin. bu gayet dogru ve isabetli bir yaklasim olur. acik kaynak kod olaninin, parali olan varyantlarina gore avantaj/dezavantajlari ise urune gore tartisilir, o baska konu.
bir sirket acik kaynaga nasil destek olur? kullandigi acik kaynak kodlu yazilima bir cok sekilde destek olabilir, web sitesinde bunu kullandigini belirtir, projeye bagis yapabilir (donanim/para/her ne ise). acik kaynak kodu yazan ne ister? un? un karin doyurmaz. para? olabilir. is? olabilir.
Turkiye`de acik kaynak kod kullandigini bildiginiz sirketleri dusunsenize.... kacinin proje yoneticisi kullanilan yazilimlarin maintainerlarina mail atip haber verme geregi duymustur. Turkiye dedim de, dunyada da pek farkli degil. nispeten iyi diyelim.
not: web sitemde yayinladigim pek is yapmaz kodlar/programlar dan yararlanmak isteyen birkac firma bana mail yolu ile ulasti "kullanmamiz da sakinca var mi?" diyerek. aman efendim ne sakincasi, bilakis hastasi olurum diye cvb. verdim. hatta bir tanesi kodu alabilecegi halde "senin yazilim gpl, bunu lgpl yapabilirsen biz bunu kullanmak istiyoruz settop-box imiz da" dedi. dakikasinda lpgl oldu tabiki...
konuyu uzattim be dagittim biraz ama "kendi adina program yazdirmak icin freelance (ucuza) programci, ve acik kaynak iste" lafina icerledim, ondan... derdim polemik, veya felsefe degil, sevmem de zaten ;) dilerim yalin anlamisimdir da bosuna yazmisimdir.
saygilar...
alper akcan.