fazlamesai.net'e soralım: Peki, açık kaynağa nasıl ulaşırız?

0
Nano
Fazlamesai üzerinde bir çok kurumsal uygulamanın (vede oldukça büyük olanların) açık kaynak yazılımlar ile de gerçekleştirilebileceği (hemde fazlasıya) ilgili bir çok tartışma oldu. Ya peki küçük uygulamaların ve küçük şirketlerin açık kaynağa ulaşımı nasıl olacak?

Mesela bir KOBİ WriteBoard: http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=3504 gibi bir araca ihtiyaç duysa buna nasıl ulaşabilir, nasıl "freelance" yazılımcı bulup bu tür araçları kendisine yazdırabilir.
Veya bir "start-up" başlangıç olarak nasıl teknoloji alternatiflerine sahip? Bunları bulabileceği bir metodoloji, doğru insanlara ulaşabileceği bir yol ülkemizde mevcut mudur?

Yoksa Açık Kaynak yazılımlara ulaşmak M$ in ileri sürdüğü gibi toplam sahip olma maliyetini mi arttırıyor ülkemizde?

Görüşler

0
anhanguera
selam,

biraz sert olucak ama, her hangi bir (kucuk/buyuk) sirket kendi adina program yazdirmak icin "freelance" programci bulup bir sey yazdiriyorsa buna "is vermek", bi otesine de "sozlesmeli ise almak", en ucuna da "sigortali ise almak" denir. bunun "acik kaynak" ile uzak yakin bir iliskisi olmaz, bu uc durumun da sirket acisindan "cok ucuz", "ucuz", "normal" gibi "parasal fark"lari olur o kadar.

denirse ki; "sirket bu yazilimi yazdirdiktan sonra, acik kaynak olarak yazilimi sunacak", o zaman sorulur: "beles" versiyonu da "parali" olan gibi calisacak mi? yada daha onemlisi "calisacak mi?".

aradaki tek fark servis saglanmasinin parali olucak olmasi ise bu normalidir, dier her turlusu "acik kaynak" mevzusunu "belescilik" ile karistirip, ortaya garnutur atmak olur.

peki sirketler acik kaynak kodun gelisimine nasil on ayak olmak isterler mi? hic istemez olurlar mi, yazilmisi varken, uzerinde iki degisiklik yapip satmak varken niye zaman ve parasini tekerlegin tekrar kesfine harcasin. bu gayet dogru ve isabetli bir yaklasim olur. acik kaynak kod olaninin, parali olan varyantlarina gore avantaj/dezavantajlari ise urune gore tartisilir, o baska konu.

bir sirket acik kaynaga nasil destek olur? kullandigi acik kaynak kodlu yazilima bir cok sekilde destek olabilir, web sitesinde bunu kullandigini belirtir, projeye bagis yapabilir (donanim/para/her ne ise). acik kaynak kodu yazan ne ister? un? un karin doyurmaz. para? olabilir. is? olabilir.

Turkiye`de acik kaynak kod kullandigini bildiginiz sirketleri dusunsenize.... kacinin proje yoneticisi kullanilan yazilimlarin maintainerlarina mail atip haber verme geregi duymustur. Turkiye dedim de, dunyada da pek farkli degil. nispeten iyi diyelim.

not: web sitemde yayinladigim pek is yapmaz kodlar/programlar dan yararlanmak isteyen birkac firma bana mail yolu ile ulasti "kullanmamiz da sakinca var mi?" diyerek. aman efendim ne sakincasi, bilakis hastasi olurum diye cvb. verdim. hatta bir tanesi kodu alabilecegi halde "senin yazilim gpl, bunu lgpl yapabilirsen biz bunu kullanmak istiyoruz settop-box imiz da" dedi. dakikasinda lpgl oldu tabiki...

konuyu uzattim be dagittim biraz ama "kendi adina program yazdirmak icin freelance (ucuza) programci, ve acik kaynak iste" lafina icerledim, ondan... derdim polemik, veya felsefe degil, sevmem de zaten ;) dilerim yalin anlamisimdir da bosuna yazmisimdir.

saygilar...

alper akcan.
0
c7k
rica etsem sizin yaptığınız programları nereden görebileceğimi ve indirebileceğimi iletebilirmisiniz. sevgi ve saygılar..
0
boreas
Alper akcan diye google'da aratınca çıkıyor. http://gsulinux.org/~distch/?open=projects
0
darkhunter
Genellikle kobiler para döküp yazdırdıktan sonra kimseye açmaz araçlarını, en azından ülkemizden bildiğim bir kaç örnek var. Tabi GPL türevi ile lisanslanmış bir teknolojiden faydalanmışlarsa da bunu saklamak değilde, en azından gizli tutmaya gayret edip, yine kimseyle paylaşmamaya çalışırlar. Bu konuyu böyle görmeyen ve Özgür Yazılım'a ciddi destek sağlayan, yatırım yapan orta ölçekli işletmelerde var bu ülkede...

Sizin "freelance" arama tarzınızın makbül olanı, size özgü olanıdır diye düşünüyorum. Öyleki "Whiteboard" tarzı bir uygulamayı sizin işletmenin iki sokak altında internet kafe işleten bir coder'da yazabilir. "Coder ajansı" kıvamında bir yerde... Bu işte maliyet açısından geniş bir spekturum oluşmasının ana nedeni de budur. "Freelance" olan bu kişi/kişiler den biri 200 $ diğeri 1200 $ maliyet sunabilir, bunda ayıplanacak birşey de yok, serbest piyasa ekonomisinde herşey mübahtır...

Yazdırdığınız aracın lisansısı da tamamen size kalmış, ihtiyacınız neyse o şekilde lisanslarsınız.

Freelance bulmak konusunda bir ipucu daha: İlan verin, internet'e, gazeteye, sokaktaki ağaca :). Görüşme sırasında şartları siz belirleyin, yoksa genellikle uçuk rakamlar konuşulur :)
0
gumush
Sadece acik kaynak kodu icin degil dusunduklerim birakin bir deger yada maddiyat ifade edebilen yazilimlari neleri paylasiyoruz . Paylasma kulturumuz ne kadar ? Kendi adima bir ornek vereyim ; Ilk basladigim gunden beri bilgisayar konusunda kimseden yardim goremedim , cok basit 1 karakterlik hatalarim icin bile benden istenen ucretler . Yada yapayim ama gostermem nasil oldugunu olaylari . Sonrasinda bendede olustu ayni konular. Programlari arsiv yaptim kimseciklere vermedim bir cogunu ben bile gormedim kullanmadim. Gunler aylar yillar gecti bilgim artti ama hic paylasmadim paylasmaktan kactim . Ben o kadar emek sarfettim benim icin gercekten cok degerli bu bilgiler anlatacagim sonra hicbir caba gostermeden , degerini bilmeden alacak sonra baskalarina sanki kendi bulmus gibi satacak . Yine yapamadigim konularda biride ekip calismasiydi. Duygularimda halen bir degisme yok. Bazen kendimi zorlayip aksini yapiyorum ama bu gudume engel olmak gercekten cok zor. Belkide inanmadan yaptigim icinde ne paylasimda nede ekip calismasinda basarili ve istekli degilim . Baskalarininda nasil yaptigini anlamakta gercekten anlayamiyorum . { Gerci itifar sitesi gibi bir sey oldu ama } Sanirim turkiyede bu sekilde cok kisi var. Sadece bende olsun kimsede olmasin sadece ben bileyim kimse bilmesin { en azindan az kisiye yayilsin }
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eben Moglen Türkiye'de

butch

Fazlamesai Çeviri Harekatı !!!

sundance

Fazlamesai Camiası olarak iki yılı aşkın süredir haberleri/bilgileri paylaşmak konusunda bayağı bir yol aldık. Yeni arkadaşlar tanıdık, yeni işletim sistemleri kurduk, yeni tartışmalar yaptık.

"Söz uçar, yazı kalır" doğrultusunda FM olarak, Serbest Yazılım camiasına yararı olan kalıcı bir şeyler oluşturmak için wiki tabanlı www.fazlamesai.org/ceviri ortamını kullanıma açtık.

Şu anda çevrilmekte olan dökümanlara buradan ulaşabileceğiniz gibi siz de döküman önerebilirsiniz. Ama önce üye olun. Üye olurken dikkat etmeniz gereken isminizin SunDance gibi en az iki büyük iki küçük harften oluşması.
Hadi bakalım, karanlığa lanet okumak yerine birer mum yakmanın zamanı...

Naviga Çıktı Bayilerinizden Israrla İsteyiniz!

sundance

Yelkencilik, denizcilik konuları ile ilgilenenlerin gözü aydın. Naviga adında dört başı mahmur bir yelkencilik dergimiz oldu. Kendilerine yayın hayatlarında başarılar diliyoruz.

Şimdi bunun fazlamesai ile ne ilgisi var diyecek kişiler için açıklama: Yıllardır CD yanında promosyon kabilinde verilen, her sayısı bir kaç günde kotarılmış, teknik makaleleri yüzeysel Word Excel ve Visual Basic kurslarının hiçbir zaman ötesine geçemeyen bilgisayar dergileri ile dolu bir piyasa için elbette ki mutlu bir haber bu. Maksimum birkaç bin kişilik yelkenci tayfası böyle bir dergi çıkartmayı becerebiliyor ama bu kadar Linux kullanıcısı, bilgisayar programcısı bir Dr. Dobbs Journal ya da Linux Format ayarında bir dergi çıkartamıyoruz. Basiretsizliği takdimimizdir
Naviga´yı bayilerden ısrarla isteyiniz....

ABD: Berkeley Üniversitesi İşgal Edildi

anonim

1968'in öğrenci direnişi kalelerinden Berkeley Üniversitesi otuz yıl aradan sonra yeniden ayaklandı. 2 bin öğrencinin gösterisinin ardından "Bağdat Üniversitesi'nin kardeş ilan edilmesi" talebiyle bugün (21 Mart) idari bianalar işgal edildi.

ABD'nin California eyaletindeki Berkeley üniversitesi öğrencileri Irak'a Amerikan saldırısı başladığı gün hükümetlerini protesto etmek ve savaşa son verilmesi için üniversitenin idari binalarını işgal ettiler.

Alkolik bilgisayar geliyor

sametc

Mevcut laptoplarla da çalışacak yeni teknoloji methanolün parçalanarak enerji üretmesi tekniğine dayanıyor. Toshiba, alkol pillerinin dizüstü bilgisayarlara 5 saat yetecek güç verdiğini öne sürüyor.NTVMSNBC.com