fazlamesai.net'e soralım: Peki, açık kaynağa nasıl ulaşırız?

0
Nano
Fazlamesai üzerinde bir çok kurumsal uygulamanın (vede oldukça büyük olanların) açık kaynak yazılımlar ile de gerçekleştirilebileceği (hemde fazlasıya) ilgili bir çok tartışma oldu. Ya peki küçük uygulamaların ve küçük şirketlerin açık kaynağa ulaşımı nasıl olacak?

Mesela bir KOBİ WriteBoard: http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=3504 gibi bir araca ihtiyaç duysa buna nasıl ulaşabilir, nasıl "freelance" yazılımcı bulup bu tür araçları kendisine yazdırabilir.
Veya bir "start-up" başlangıç olarak nasıl teknoloji alternatiflerine sahip? Bunları bulabileceği bir metodoloji, doğru insanlara ulaşabileceği bir yol ülkemizde mevcut mudur?

Yoksa Açık Kaynak yazılımlara ulaşmak M$ in ileri sürdüğü gibi toplam sahip olma maliyetini mi arttırıyor ülkemizde?

Görüşler

0
anhanguera
selam,

biraz sert olucak ama, her hangi bir (kucuk/buyuk) sirket kendi adina program yazdirmak icin "freelance" programci bulup bir sey yazdiriyorsa buna "is vermek", bi otesine de "sozlesmeli ise almak", en ucuna da "sigortali ise almak" denir. bunun "acik kaynak" ile uzak yakin bir iliskisi olmaz, bu uc durumun da sirket acisindan "cok ucuz", "ucuz", "normal" gibi "parasal fark"lari olur o kadar.

denirse ki; "sirket bu yazilimi yazdirdiktan sonra, acik kaynak olarak yazilimi sunacak", o zaman sorulur: "beles" versiyonu da "parali" olan gibi calisacak mi? yada daha onemlisi "calisacak mi?".

aradaki tek fark servis saglanmasinin parali olucak olmasi ise bu normalidir, dier her turlusu "acik kaynak" mevzusunu "belescilik" ile karistirip, ortaya garnutur atmak olur.

peki sirketler acik kaynak kodun gelisimine nasil on ayak olmak isterler mi? hic istemez olurlar mi, yazilmisi varken, uzerinde iki degisiklik yapip satmak varken niye zaman ve parasini tekerlegin tekrar kesfine harcasin. bu gayet dogru ve isabetli bir yaklasim olur. acik kaynak kod olaninin, parali olan varyantlarina gore avantaj/dezavantajlari ise urune gore tartisilir, o baska konu.

bir sirket acik kaynaga nasil destek olur? kullandigi acik kaynak kodlu yazilima bir cok sekilde destek olabilir, web sitesinde bunu kullandigini belirtir, projeye bagis yapabilir (donanim/para/her ne ise). acik kaynak kodu yazan ne ister? un? un karin doyurmaz. para? olabilir. is? olabilir.

Turkiye`de acik kaynak kod kullandigini bildiginiz sirketleri dusunsenize.... kacinin proje yoneticisi kullanilan yazilimlarin maintainerlarina mail atip haber verme geregi duymustur. Turkiye dedim de, dunyada da pek farkli degil. nispeten iyi diyelim.

not: web sitemde yayinladigim pek is yapmaz kodlar/programlar dan yararlanmak isteyen birkac firma bana mail yolu ile ulasti "kullanmamiz da sakinca var mi?" diyerek. aman efendim ne sakincasi, bilakis hastasi olurum diye cvb. verdim. hatta bir tanesi kodu alabilecegi halde "senin yazilim gpl, bunu lgpl yapabilirsen biz bunu kullanmak istiyoruz settop-box imiz da" dedi. dakikasinda lpgl oldu tabiki...

konuyu uzattim be dagittim biraz ama "kendi adina program yazdirmak icin freelance (ucuza) programci, ve acik kaynak iste" lafina icerledim, ondan... derdim polemik, veya felsefe degil, sevmem de zaten ;) dilerim yalin anlamisimdir da bosuna yazmisimdir.

saygilar...

alper akcan.
0
c7k
rica etsem sizin yaptığınız programları nereden görebileceğimi ve indirebileceğimi iletebilirmisiniz. sevgi ve saygılar..
0
boreas
Alper akcan diye google'da aratınca çıkıyor. http://gsulinux.org/~distch/?open=projects
0
darkhunter
Genellikle kobiler para döküp yazdırdıktan sonra kimseye açmaz araçlarını, en azından ülkemizden bildiğim bir kaç örnek var. Tabi GPL türevi ile lisanslanmış bir teknolojiden faydalanmışlarsa da bunu saklamak değilde, en azından gizli tutmaya gayret edip, yine kimseyle paylaşmamaya çalışırlar. Bu konuyu böyle görmeyen ve Özgür Yazılım'a ciddi destek sağlayan, yatırım yapan orta ölçekli işletmelerde var bu ülkede...

Sizin "freelance" arama tarzınızın makbül olanı, size özgü olanıdır diye düşünüyorum. Öyleki "Whiteboard" tarzı bir uygulamayı sizin işletmenin iki sokak altında internet kafe işleten bir coder'da yazabilir. "Coder ajansı" kıvamında bir yerde... Bu işte maliyet açısından geniş bir spekturum oluşmasının ana nedeni de budur. "Freelance" olan bu kişi/kişiler den biri 200 $ diğeri 1200 $ maliyet sunabilir, bunda ayıplanacak birşey de yok, serbest piyasa ekonomisinde herşey mübahtır...

Yazdırdığınız aracın lisansısı da tamamen size kalmış, ihtiyacınız neyse o şekilde lisanslarsınız.

Freelance bulmak konusunda bir ipucu daha: İlan verin, internet'e, gazeteye, sokaktaki ağaca :). Görüşme sırasında şartları siz belirleyin, yoksa genellikle uçuk rakamlar konuşulur :)
0
gumush
Sadece acik kaynak kodu icin degil dusunduklerim birakin bir deger yada maddiyat ifade edebilen yazilimlari neleri paylasiyoruz . Paylasma kulturumuz ne kadar ? Kendi adima bir ornek vereyim ; Ilk basladigim gunden beri bilgisayar konusunda kimseden yardim goremedim , cok basit 1 karakterlik hatalarim icin bile benden istenen ucretler . Yada yapayim ama gostermem nasil oldugunu olaylari . Sonrasinda bendede olustu ayni konular. Programlari arsiv yaptim kimseciklere vermedim bir cogunu ben bile gormedim kullanmadim. Gunler aylar yillar gecti bilgim artti ama hic paylasmadim paylasmaktan kactim . Ben o kadar emek sarfettim benim icin gercekten cok degerli bu bilgiler anlatacagim sonra hicbir caba gostermeden , degerini bilmeden alacak sonra baskalarina sanki kendi bulmus gibi satacak . Yine yapamadigim konularda biride ekip calismasiydi. Duygularimda halen bir degisme yok. Bazen kendimi zorlayip aksini yapiyorum ama bu gudume engel olmak gercekten cok zor. Belkide inanmadan yaptigim icinde ne paylasimda nede ekip calismasinda basarili ve istekli degilim . Baskalarininda nasil yaptigini anlamakta gercekten anlayamiyorum . { Gerci itifar sitesi gibi bir sey oldu ama } Sanirim turkiyede bu sekilde cok kisi var. Sadece bende olsun kimsede olmasin sadece ben bileyim kimse bilmesin { en azindan az kisiye yayilsin }
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Amerika Gezi Rehberi - 1

sundance

Çalışmakta olduğunuz şirket bir yazılımın eğitimini almak için sizi yurtdışına mı gönderiyor? Ya da LinuxExpo, Compex veya EEE gibi bir fuara gideceksiniz, ama daha önce hiç yurtdışına çıkmamışsınız, neler yapılması lazım, ne gibi ince noktalar var bilmiyorsunuz.

Malum, bilgisayar sektöründe yurtdışına gidip gelmeler çok oluyor, belki son onbeş günde edindiğim tecrübeler birilerinin işine yarar diye aldığım notları alt alta yazayım dedim.
Bu yazı genel olarak yurt dışına çıkmayla, özel olarak da Amerika'ya gitmeyle ilgili. Verilecek ipuçlarının çoğu genel, ama Amerika ve NewYork'a özgü bir iki küçük detay da var, umarım birilerinin gezisi benimkinden daha kolay olur bu sayede :)

2001´in sonu ve Fazlamesai.net

butch

2001 yılının son düzlüğüne girildi. Artık fazlamesai.net ile ilgili bir sene öncesine ait verilere sahip olduğumuzdan geçen bir senenin sorgulamasını hep beraber yapabiliriz dedim. Hem belki bu vesileyle önümüzdeki yıl kitlemizi ve hitlerimiz nasıl büyütebileceğimiz konusunda bize yeni fikirler verebilirsiniz.

5. Yılımız

sundance

Butch ile birlikte "Yahu bir site yapsak, bizim gibilere hitap eden" diye yola çıkıp, fazlamesai.net'in Internet camiası ile tanışmasının üstünden tam beş yıl geçmiş.

Bu süre içinde zaman zaman, "acaba kendimiz çalıp kendimiz mi oynuyoruz?" diye endişe ettiğimiz de oldu, hiç tahmin etmediğimiz ortamlarda "vaay sen Fazlamesai'den misin?" sorusuna maruz kaldığımız da.(bkz. Reina)

Üzüntüsüyle, sevinciyle ama çoğunlukla keyifle geçirdiğimiz bu beş yıl için bütün fazlamesai.net üyelerine çok çok teşekkürler. Hayal ettiğimiz ve çok daha fazlasını bize yaşattınız.

Bu yeni yılda Fazlamesai.net, Türkiye'de Özgür Yazılımlar ve Internet konusundaki duruşunu, yakında açıklayacağımız aktif projelerle de güçlendirecek.

Bu yolculukta bizi izlemediğiniz, bizle birlikte yürüdüğünüz için tekrar teşekkürler.

Khan Academy

Tarık

Matematik, fizik, biyoloji ve daha bir çok bilim dalına ait onlarca konuyu oturduğunuz yerden ve bedavadan öğrenmek ister misiniz? Üstelik bunun için bir internet bağlantısı ve öğrenme şevkinden başka hiç bir şeye gereksinim duymayacaksınız.

Bir Tabak Aşure ( Akademik Bilişim 2003 )

anonim

Akademik Bilişim 2003 Şubat ayında Çukurova Üniversitesi´nde yapıldı. Konferansın ardından biz katılamayanlar için geride konferansta sunulan bildiriler kalmış. Hemen her konuda referans olabilecek bildiriler için, bu adrese bir göz atmak bilgi meraklılarının yararına olacaktır.