Çocuklara Bilgisayar Projesi, Hemen Şimdi!

0
blue-train
"İkinci El Bilgisayarlarınızı İstiyoruz. Hemen, Şimdi" denmişti burada bir süre önce, hatırladınız mı? İkinci el bilgisayarların toplanması, ardından GNU/Linux kurularak ihtiyacı olan kesimlere ulaştırılması gibi bir fikir gerçekten de heyecan yaratmış, 1-2 gün içerisinde onlarca yorum gelmişti.

İlgili haberi okurken heyecanlananlardan ve yazılan yorumları ilgiyle takip edenlerden biri de bendim. Bir süre sonra Fazlamesai'de ortaya çıkan bu fikri, aktif olarak içinde bulunduğum ve çocuklara yönelik faaliyet gösteren bir STK olan Farklı Bireyler Eğitim ve Rehberlik Derneği'ne (Faber-Der) de sundum. Oradaki insanların da olumlu tepkisiyle birlikte bu fikrin projeye dönüşmesi fikri hız kazandı.
Sonrasında bu projenin uygulamasına dair bir yerel yönetim temsilcisi olan ve de STK'lar ile çok yakın ilişkileri bulunan Beyoğlu Yerel Sivil Güçbirliği Merkezi ile görüştük. Projeyi onlara da anlattık. Tüm bu gelişmelerin ardından ortaya Fazlamesai.net, Faber-Der ve Beyoğlu Yerel Sivil Güçbirliği Merkezi'nin yer aldığı "Çocuklara Bilgisayar Projesi" çıktı. Projeye dair amaçlar, proje öyküsü, hedefler, uygulanma şekli gibi can alıcı bilgiler kısa bir süre önce açtığımız projenin internet sitesinden yer almakta: www.cocuklarabilgisayar.org

Bu projenin ilk resmi duyurusunun da Fazlamesai.net'te olması ayrı bir önem taşıyor diye düşünüyorum çünkü proje taslağı hazırlanırken Fazlamesai'de sizin yaptığınız yorumlar, tartışmalar ve saptamalar çok güzel bir çerçeve oluşturdu.

Buraya kadar ben olanı biteni anlattım ama bundan sonra devreye bu satırları okuyan sizler giriyorsunuz. Bu projenin en büyük itici gücünü Fazlamesai gönüllüleri oluşturacak. Biz belki de sizin yapacaklarınız için sadece zemin oluşturduk. Toplanacak bilgisayarların kurulumdan projenin internet sitesinin kontrolüne, toplanacak bilgisayarlara dair bilgilerin tutulabileceği stok programından hazırlanacak dökümantasyona kadar yapılacak pek çok iş var. Ama madem ki her yol atılacak o ilk adımla başlar, işte şu an o ilk adımı atma aşamasındayız...

Projenin ilk olarak insan karşısına çıkacağı etkinlik Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri kapsamında 25 Şubat Cumartesi günü "Çocuklar için Fazlamesai: Bir Geri Dönüşüm Projesi" paneli olacak. Burada kısaca aktardığım şeyleri taraflar kendi açılarından anlatarak kendi cephelerinden bakıldığında projenin ne ifade ettiğine dair yorumlarda bulunacak ve konuya dair merak edilen soruları cevaplayacak.

Hafta sonu görüşmek dileğiyle!

Ergin Sevinç
Faber-Der; Proje Koordinatörü

Görüşler

0
butch
Proje için,
  • Web Sitesi ile ilgilenecek
  • Geri Dönüşüm Merkezinde toplanacak bilgisayarlara haftasonları kurulum yapacak
  • Merkezde yapılacak çalışmaların takibinin, organizasyonunun yapılabileceği yazılım üzerinde çalışabilecek
  • Çocuklara yönelik, eğlenceli bir kılavuz hazırlayacak
FM gönüllüleri aranmaktadır. İlgilenenler bizimle bilgi AT fazlamesai . net adresinden iletişime geçebilir.
0
vampir
banner ve buton eksikligini fark ederek az once deviantart sayfamda bir yarisma actim. secici kurul olarak proje paydaslarini (sevgili fz oyle dedi) yazdim. kendim karsiyalacagim ufak bir odul de koydum, deviantartta adettendir.
seciciler katilimlari begenmese de bu odulu ben verecegim ama umid ederim ki guzel bir sonuc elde edilir, daha fazla ayrinti ya da ek bi kategori gerekir mi yazayim mi?

not: umarim bir bilgisayar da bizden diyebilecegim ev ici ar-ge calismalarim basliyor P=
0
loker
Tam aynı konuda bir şeyler yapmak diyordum, evet banner, buton hatta bloglarda kullanılan şu ufak tefek komik şeyler oluyor ya.. onlardan bir destekçi butonu falan da yapılabilir "ben bu projeyi destekliyorum, sen de destekle..." şeklinde...
0
vampir
benim ilk aradigim sey boyle projelerde butonlar oluyor her yeri onlarla doldurup biraz abartiyorum sanirim ama seviyorum napayim (=

guzel bir slogan, benzerlerinin gelecegine eminim haftasonu gelmeden ayrintilar oturacaktir sanirim.. bir heycan daldim bakalim neler cikacak..
0
FZ
Salı akşamı irc.freenode.net'teki #fazlamesai kanalında konuyla ilgili yazıştığım FM üyelerinin bu proje ilgili verebileceklerini söyledikleri destek ve verimli bilgi alışverişi beni ziyadesi ile memnun etti. Görülen o ki "FM" işin teknik kısmında üzerine düşeni yapabilecek insan gücüne sahip. Diğer proje paydaşları da üzerlerine düşeni eksiksiz yerine getirdikleri takdirde bu iş gerçekten güzel olacak.
0
Challenger
Dün gece aniden çıkmam gerektiği için özür dilerim. Biraz daha kalıp size katılmak isterdim. Eğer mümkünse dün akşam konuşulanların kayıtları ya da çıkan sonuçlar bir yere konabilir mi?
0
FZ
Selamlar,

Sen çıktıktan sonra çok fazla yazışmadık, detayları sana IRC'de Alper "anhanguera" Akcan da aktarabilir. Temelde kimin ne tür destek verebileceği ile ilgili biraz yazıştık ve destek verebilecek olanların yukarıda belirtilmiş e-posta adresine kişisel bilgilerini, ne seviyede bilgi sahibi olduklarını, ne kadar zaman ayırabileceklerini filan yazmalarını rica ettim ve olumlu cevap aldım.

Bunun dışında, teknik olarak da ben kafamdaki bazı fikirleri paylaştım, yani işte çok düşük konf.lu makina olursa ne tür bir Desktop, WM ortamı, vs. hangi dağıtımı nasıl ayarlarsak en kolay ve hızlı iş çıkarırız, ne tür yazılım paketlerinden bir çeşitleme yaparız, vs. Bu konuda da mesela Alper Akcan yazıştık biraz ve çoğu bakımdan hemfikir olduğumuzu gördük.

Detayları zaten Cumartesi günkü sunumda konuşacak ve tartışacağız.

Ondan sonra bize gelen e-postalar üzerinden insanlarla temas kurup (büyük ihtimalle koordinasyon için de bir e-posta listesi açıp) işe girişeceğiz.

Şu anda verilebilecek en büyük desteklerden biri projeyi olabildiğince duyurup, özellikle destek verebilecek insanların dikkatini çekmek ve bizimle temas kurmalarını sağlatmak. Proje paydaşlarından biri olarak FM'nin en büyük rolü teknik anlamda kaliteli ve uzman bir kadroyu organize edip yönlendirmek olacak.

Not: Unutmadan ekleyeyim #fazlamesai kanalında bir arkadaş daha vardı, ismini bilmiyorum, sağolsun o da bünyesinde çalıştığı şirkette etkin bir konumda olduğunu, şirket binası içinde büyükçe boş alan bulunduğunu ve mekanın düzgün şekilde yönetildiğini, güvenliğinin filan yerli yerinde olduğunu, dolayısı ile bilgisayar depolama ve kurulum merkezi olarak tahsis edilebileceğini belirtmişti. Ekstra bir mekana ihtiyaç duyduğumuz takdirde ilk temas kuracağımız kişiler arasında yer alacak, tabii bir zahmet yukarıdaki temas adresine bir e-posta yollarsa, onun da ismini ve kişisel bilgilerini not edebileceğiz.
0
FZ


Dikkat çekmeye başlamışız: http://www.egitimciyiz.com

0
simor
Öncelikle, bu projenin beni işe yarayan bir insan olmamı hissettirecek kadar güzel bir proje olduğunu belirtmek isterim.

Potansiyel katılımcı olarak birkaç sorum olacak.

-Beyoğlu Yerel Sivil Güçbirliği Merkezi nedir?

Bağlı bilgilere ulaştığımda organize bir oluşum göremedim. Karşıma çıkan sayfada hızlıca hazırlanmış bi forum kalıbı gördüm. Acaba yanlış sayfaya mı girdim? Fazlamesai ve Faber-der in rolleri gayet aşikar iken, Beyoğlu Yerel Sivil Güçbirliği Merkezinin rolünü merak ettim.

Bağışlanan sistemlerin nasıl değerlendirileceği bence önemli bir konu.

Proje adresinden alıntı olan sss maddesinde de,

-http://www.cocuklarabilgisayar.org/sss.html

Bilgisayarların verileceği çocuklar için hangi kriterler söz konusu olacak?
Bu konuda özellikle uzmanlardan oluşan bir ekibin desteği alınacak. Buna göre ihityacı olan çocuklar tespit edilecek. Beyoğlu Belediyesi'nin bu tarz ihtiyaçları karşılama açısından oldukça önemli olan "Akıllı Kent" bilgi veritabanından da faydalanılacak.

denmiş....

Acaba burda yine Beyoğlu Yerel Sivil Güçbirliği Merkezinden mi bahsedilmiş.?

Akıllı kent bilgi veritabanında ulaşılması muhtemel çocukların kayıtları mı var? Yoksa bu, proje kapsamında eşzamanlı sürdürülecek bir çalışma ile mi belirlenecek? Teşekkür ederim...
0
FZ
Faber-Der ve BYSGM'den ilgili kişiler bu sorduklarınıza daha detaylı cevap verebilir muhtemelen. Yanlış sayfaya girmediniz, bildiğim kadarı ile BYSGM iletişim amaçlı bir forum istedi ve bu forum kuruldu.

BYSGM, Beyoğlu Belediyesi ile aramızda köprü vazifesi görüyor bildiğim kadarı ile.

Akıllı Kent veritabanında (bildiğim kadarı ile) ilçedeki ailelerin sosyoekonomik durumları, çocukların sayısı, yaşları, vs. gibi demografik bilgiler mevcut.

Eğer bilgisayar alan 100 çocuktan 10u geleceğin yazılımcıları, kurcalayıcıları ("hacker"ları) olarak yetişirse ben kendi adıma bunu bir başarı kabul edeceğim.

Bu durumda, eğer proje koordinatörleri tarafından görevlendirilmek ve size söylenecek doğrultuda çalışmak için hevesiniz ve enerjiniz var ise lütfen bilgi at fazlamesai . net adresine bir e-posta atın, adınızı, soyadınızı, teknik konularda hangi alanda ne kadar yeterli olduğunuzu, hangi günler, hangi saatler müsait olduğunuzu belirtin. Böylece biz de ihtiyaç duyar duymaz sizinle temas kurabileceğiz.
0
simor
Bilgi at fazlamesai . net adresine mesaj hazırlarken, burda kafama takılanları sorayım dedim.
0
blue-train

-Beyoğlu Yerel Sivil Güçbirliği Merkezi, organik olarak Beyoğlu Belediyesi'ne bağlı olmakla beraber Sivil Toplum ile yerel yönetimin ortak projeler geliştirebilmesi için oluşturulmuş bir merkez. Kendine ait kurulları var (Gençlik Kurulu, Eğitim Kurulu, Turizm Kurulu, Sosyal Araştırmalar Kurulu vs. gibi) ve burada STK'lar görüşlerini bildirerek ortak projeler yapma yönünde fikirlerini sunuyor. Bizim proje dışında eş zamanlı pek çok başka proje de şu an Beyoğlu Yerel Sivil Güçbirliği Merkezi ile gerçekleştiriliyor.

Linkten gittiğiniz forum yanlış bir adres değil; Beyoğlu YSGM internet üzerinde aktif olmadığı için Faber-Der olarak bir forum yaptık. Kurullarının o ortam üzerinde tartışması ve böylece diğer insanların da olan biteni web üzerinden okuyabilmesini istedik. Ancak forum ortamlarına henüz fazla katılım olmadığı için öyle bir izlenim yaratıyor sanırım.

Beyoğlu Yerel Sivil Güçbirliği Merkezi'nin bu projede üstleneceği (en azından şu ana kadar) sorumluluklar şunlar:

  • Bilgisayarların toplanacağı Geri Dönüşüm Merkezi'ni sağlayacaklar
  • Bizim yaptığımız gibi onlar da tanıtım kampanyasında aktif olarak rol oynayacaklar
  • Hazırlanacak bilgisayarların çocuklara iletilmesinde taşıyıcılığı üstlenmiş olacaklar
  • Bahsi geçen verilecek çocukların kriterleri konusunda ellerindeki bilgiler ile destekçi olacaklar
"Akıllı Kent" için evet Beyoğlu Yerel Sivil Güçbirliği Merkezi kastediyorlar. Akıllı Kent veritabanında bana aktarıldığı kadarı ile belli bir sosyo-ekonomik sınıflandırma yapılmış ve okuma yazarlık oranından maddi gelire kadar hane hane bilgiler girilmiş. Bunun gibi diğer kriterlerin de (hangi hanede kaç çocuk var, bunlar okula gidiyor mu, hangi hanede bilgisayar var) proje bazında oldukça faydalı olacağını düşündük. Unuttuğum eksik bir şey varsa yine cevaplamaktan mutluluk duyarım.
0
simor
Anladım... cevabınız için teşekkürler.

Açıkçası, katılım için özlük bilgilerimi barındıran mesajı hazırlarken, 2 senedir 2 tane taşı döşeyemeyen zihniyetin de bu proje içinde olduğunu hatırlayarak, çocuklara adaletli bir şekilde dağıtılıp dağıtılmayacağını merak ettim.

Bununla bağlantılı olarak FZ'nin dedikleri beni birden çocukluğumu hatırlattı. "Eğer bilgisayar alan 100 çocuktan 10u geleceğin yazılımcıları, kurcalayıcıları ("hacker"ları) olarak yetişirse ben kendi adıma bunu bir başarı kabul edeceğim. "

80 li yılların başları; sinclair zx spectrum 48 k lar gelmiş. Teknik konulara , daha doğrusu bişeyleri kurcalama ve bozma merakım had safhada. Arkadaşlarımdaki 48k lar ile oynuyorum. Hatta çocukça yalanlar üretip bak bunla program yazarım diyorum. Ama içine bişeyler yazılarak o cihaza otomatik işler yaptıracağımı gayet iyi biliyorum arkadaşlarımdan farklı olarak. Kısacası her çocuğun yaptığı şeyleri yapıyorum ama meraklıyım ve çok seviyorum. Fakat tepum firmasının 48 klar için çocuklara verdiği bir günlük kursa annemin, benim yerime ablamı yazdırması şoka uğramama sebep oluyor. Annemin hangi kriterler çerçevesinde böyle bir karar verdiğini bilmiyorum. Zaten 98 yılına kadar kendime ait bilgisayarım olamadı. Hep ya çalıştığım yerlerde fazladan geceleri çalışarak öğrendim veya arkadaşlarımın bilgisayarlarını kullandım. Ordaki 1 günlük kaybım önemli değildir belki ama kendinizi benim yerine koyun...

Sonuç olarak ablam bilgisayar kullanmıyor. Ben ise hayatımı bilişim ve iletişim teknolojilerinden kazanıyorum. Ayrıca donanım ve yazılım ile ilgili araştırma yapmayı ve birşeyler üretmeyi çok seviyorum. O 48 k sı olan arkadaşlarımın hiç biri de bilişim ile ilgili bir iş yapmıyor. Kimseyi suçlamam, hayatta birokşey kendi ellerimdedir fakat bir çocuk olarak yapabilecekleriniz sınırlıdır. Çocuklar adına kara verecek analar, babalar, abiler, ablalar dikkatli olmalıdır

Bir bilgisayarı çocuğa vermek başka birşeydir yönlendirmek başka birşey. Bu da sonrasında vereceğiniz eğitimin ne kadar önemli olduğunu düşündürüyor bana.
Karar vermek mi yoksa vermemek mi doğrudur yargıyı size bırakıyorum.
teşekkürler..
0
FZ


Konuyla ilgilenen herkesi bugün saat 16:40 sularında bekliyoruz Bilgi Üniversitesi, Dolapdere Kampüsü, Büyük Salon - 1 ortamına.

0
feran
"Şunu ya da bunu yapacağım, deme. Ne yapacaksan yap!" T. A. Edison
0
batasoy
Projenin websitesine mail attım cevap gelmedi??
0
batasoy
Mailı bu sabah aldım,gerçekten titiz ve sorumlu arkadaşlar. Sonuna kadar destekliyoruz.
0
FZ
Tüm proje ilgililerine,

Son durum özeti:

- Mekan hazir hale getirildi.

- Web sitesi güncellendi: http://www.cocuklarabilgisayar.org/

- Web sitesinde mekana dair adres ve bagis koordinasyonu icin basvuru
telefonlari yayinlandi.

Yani: Proje artik bilgisayar kabul edebilir halde. Cevrenizde hic
cekinmeden web sitesini
göstererek duyuruda bulunabilirsiniz.

- deviantart sitesindeki yarisma sonuclandi, yatay yesil zemin
üzerindeki animasyonlu Flash banner
1. secildi. Yapan kisiden cok ufak tefek bir iki modifikasyon talep
edildi. Bir iki gün icinde gelir
gelmez sitede görsel kisminda "alin kullanin bunlari sagda solda"
seklinde yerlestirilecek.

- projeden önceden kisisel iletisimler sonucunda haberdar olmus birkac
kurumla temas kurulmaya
baslandi

- Bazi basin yayin kuruluslari ile ilgili ilk temaslar gerceklestirildi
tanitim icin.

- Henüz geri dönüsüm merkezine gelmis bir bilgisayar yok (su andan
itibaren cok kisa sürede
ciddi bir bilgisayar girisi bekliyoruz.)

- Hizli ve özellestirilmis kurulum yapmakla ilgili olarak FM'den
Kivilcim Hindistan arkadasimiz
bir calismaya basladi.

- Henüz standart paketlere ek olarak egitim/oyun/genclik vs. baglaminda
hangi paketlerin
kurulacagi kesin olarak belirlenmedi. Gelen öneriler (Recai
Oktas'inkiler özellikle dikkate alinarak)
dogrultusunda artik bunu netlestirmek gerekiyor. Bunu hizlica bir sonuca
baglayabilecegimizi düsünüyoruz
mekana gelecek bilgisayarlarin da yaratacagi motivasyon ile.

- Henüz bir kargo sirketi ile "isteyen proje ismini belirtsin siz
merkeze bedavaya bilgisayar tasiyin
egitime katki hesabi" seklinde görüsülmedi.

- Henüz herhangi bir bilgisayar sarf malzemeleri saticisi ile
görüsülmedi ve "bize oradan kutulu, sifirinci
el yeni ve temiz klavye + fare ver sponsor olarak" denmedi. Bunun da
bilgisayarlar gelir gelmez
kolayca halledilebilecegini düsünüyoruz.

Son durum budur.

Bilginize.

0
feran
http://www.ntvmsnbc.com/modules/egitimedestek/ bu da bilginize
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fazlamesai'ye Soralım: PHP ve MySQL Eğitimi

crematorium

Bulabildiğim kadarıyla BT Eğitim PHP ve MySQL eğitimi vermekte. Fakat alternatifleri de olduğundan eminim.

Bilgi İşlem, Matematik, Kriptografi ve Kadınlar

FZ

Yer: İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Bilimleri. Bir Doç. Dr.un odası.
Kişiler: Doc. Dr. ve bir öğrenci.
Diyalog:
Hoca: Vakti zamanında tıpkı senin gibi kriptografi ile ilgilenen bir kız vardı, bitirme projesine ben danışmanlık etmiştim. Sene 1995. Ben daha o zaman Yrd. Doçentim.

Tatil Rehaveti

butch

100$'a ne?

butch

`Bilgisayar Bilimleri'nin Başarısı´ ya da `Kaplanın Çizgilerinin Oluşumu´

butch

Bilgisayar Bilimleri'nin aslında masamızdaki (ya da cebimizdeki) küçük makineyle sadece dolaylı bir bağı var. Temel ve geniş bir bilim alanı. 60 dakika içinde felsefeden cinsiyete, cinsellikten siyasete, sosyolojiden tarihe ve nihayet kaplanın çizgilerine varan bir yolculuk yapacağız. Sizi şaşırtacak en az bir şey öğreneceğinizin garantisini veriyoruz.