fazlamesai.net'e soralım: Boyu mu işlevi mi? 30 inç monitörler ve diğerleri...

0
FZ
30" monitörler ile bilgisayardaki işlerinizde kayda değer bir verimlilik artışı sağlayabilir misiniz? Yahoo'daki bu başlıklı makale önemli bir soruya parmak basıyor.

Hazırlanan bir rapora göre [PDF], gerçekten de 30" gibi büyük bir monitör ciddi üretkenlik ve verimlilik artışı sağlıyor. Diğer yandan tek bir kocaman monitör yerine 2 ya da 3 monitör tercih edenler (2 x 17", 19" + 2 x 17", vb. konfigürasyonlar) ve bunun çok daha verimli olduğunu iddia edenler de mevcut.
Yine bir başka araştırmaya göre büyük ve geniş monitörlerin bir hayli verimlilik artırıcı katkısı var bilgisayar başında yapılan işlere.

FM üyeleri bu konuda ne düşünüyor? Özellikle tek bir küçük monitörden büyük monitöre ya da birkaç monitörlü çalışmaya geçmiş FMciler açısından nasıl bir değişiklik oldu? Gerçekten de birkaç monitör ya da tek bir çok büyük monitör anlamlı mı? Hangisi tercih edilmeli?

Görüşler

0
cadas
Şu ana kadarki tecrübeme göre Çift Ekran, Tek Ekran'dan daha verimli
ve ekranın büyüklüğünün buna bir katkısı var gibi durmuyor.

İnsan zihninin çalışma prensipleri ile ilgili iki konu bu durumu
açıklayabilir sanırım.

Birincisi, bilişsel sistemimizin dikkat mekanizmasıdır.

Karşımızdaki veri dikkati dağıtacak unsurlardan ne kadar
arındırılmışsa, veri üzerinde çalışmamız o kadar başarılıdır. Bu
bağlamda, tam ekran bir arayüz dikkati dağıtabilecek diğer arayüz
ekranlarından bizi kurtarır.

İkincisi ise, bilişsel sistemimizin paralel çalışmaya daha yatkın
olması.

Birden fazla ekran bize aynı anda birden fazla bilgi
sunacaktır. Ancak, ekranlara aynı anda bakmak "zorunda" olmayışımız
dikkatimizin kontrolünün bizde kalmasına yardımcıdır. Böylece
istediğimiz anda diğer ekrana bakarak, oradaki bilgiye ulaşabiliriz.

Büyük bir ekran aynı boyutta iki küçük ekrandan daha fazla bilgiyi
aynı anda karşımızda görmemize yardımcı olsa da aslında tek bir küçük
ekran kadar faydalı olacaktır. Ekran ne kadar büyük olursa olsun, tam
ekran bir arayüzde elde edebileceğimiz bilgi sınırlıdır. Ekrana birden
fazla arayüz koyduğumuzda ise bu sefer dikkatimiz çabuk dağılacaktır.

Burada bir de Tek Ekran birden fazla Masaüstü'yü değerlendirmek
gerekir. Tek Ekran'dan daha verimli gibi duruyor. Tam ekran
çalışabiliriz ve diğer arayüzler bizi rahatsız etmez. İstediğimiz
zaman da diğer masaüstüne geçiş yapabiliriz. Ancak, bu geçişler
sanırım zihnimizi biraz daha fazla zorluyor. Ekran değişince,
zihnimizdeki bilgiler de daha çabuk uçuyor. Fiziksel var olma ile
zihindeki yansıması birbirine oldukça bağımlı gibi duruyor.
0
myavuzselim
Genis ekran daha rahat olur da, %50 verimlilik artisi biraz abarti gibi geliyor. Insan bilgisayarin basindaki butun zamanini surukle/birak veya kopyala/yapistir yaparak gecirmiyor ki (bu son cumlemin her is icin gecerli olup olmadigini soruyorum kendi kendime).
0
redogre
Kullanılan programa da bağlı, mesela 3dsmax te yukarı aşağı kaydırmanız gereken birçok menu var ekranın sağında, büyük monitöre geçtiğimden beri en sık kullandığım tab görünür alanda en altta kalıyor ve tek seferde ulaşabiliyorum, hatta evde küçük ekranda yanlış yere tıklayıp duruyorum alışkanlıktan. Açıkçası verimimi arttırıyor.

2 ekran da kullandım ama monitörler farklı marka olunca destekten çok köstek oldu renk kalibrasyonu ama 2 tane 19'' hayalim var ...
0
Ono
Millet ben pcyi aldığımda 15' ile başladım ve 3,5 sene sonunda 19' flat bir monitör aldım. Bırakın %50 yi %200 daha verimli olabildiğimi düşünüyorum. Abartı değil gerçek :)
0
FZ
Bu 30" mevzusunda gözden kaçan bir şey var gibi geldi bana, bu işin bir sınırı var, yani gözümüzden belli bir uzaklıkta belli bir alana odaklanabiliriz, dolayısı ile 30" olsun, yok 40" olsun daha da büyük olsun güzel olsun pek olur gibi görünmüyor çünkü zaten ben o geniş alanın ortasına hizalamaya çalışacağım bazı şeyleri. Sol üst bölge, sağ üst bölge, zor erişilir olacak bir nebze. O yüzden de 21" veya 24" monitör + 1 tane 17" ya da "9" monitör düzeneğinde bir dağılım yapmak daha işlevsel gibi görünüyor şu anda.
0
jfever
dogru, 21" üstü monitorlerde odaklanma sorunu oldugu oluyor hatta çalışırken monitorun diger ucundaki şeyleri görmek için kafanızı çevirmek dahi gerekebiliyor. bu durum 1 saatlik kullanım sonucunda oldukça rahatsız edici.

bunun dışında bir de uygulamanın ekranı kaplaması durumunda daha iyi bir verim alınması sözkonusu gibi geliyor. aynı ekran uzerindeki farklı uygulamalar dikkatimi dağıtıyor. onun yerine ayrı ekranlar kullanmak daha iyi.

şu anda 1024*768 dizüstü ve ikinci monitor olarak 1280*1024 lcd monitor kullaniyorum, gayet memnunum. büyük monitorde netbeans gibi çeşitli araçlarla sağdan soldan daralan ide benzeri uygulamaları kullanıyorum. digerinde de mail, browser vb uygulamalari calistiriyorum. birinde sadece kod oldugu icin kodun uzerine yogunlasmam kolay oluyor. sanırım iki tane 19" veya 20" geniş ekran lcd benim için en iyi çözüm olurdu :)

tam olarak nerede rastladıgımı hatırlamıyorum fakat bir yerlerde bill gates'in çalışma ofisini görmüştüm, gayet sade döşenmiş odasında üç lcd monitor bağlanmış bir masaüstü bilgisayar ve bir tablet bilgisayar vardı. o da çok monitoru buyuk monitore tercih etmiş olmalı :)
0
anonim
acikcasi LCDlerde cozunurluluk limitlerinden cok sikayetciyim. Biliniz ki LCD alinmasi durumunda 1280x1024 den daha yukari cikamiyorsunuz, istediginiz kadar ekraniniz buyuk olsun farketmiyor... Ben yasadigim cografyada daha yuksek cozunurluluk destekleren LCD gormedim.

Ve tabiki optimal olarak ilan edilmis cozunurluluklerin disinda kullanilmasi durumunda cok da hos olmuyor.

LCD lerin kanimca ergonomi ve estetik disinda bir + si yok kanimca, istedigi kadar buyuk olsun :)
0
jfever
bahsettiginiz seçeneksizlik 19" ve 17" modellerde mevcut, uzeri modellerde secenekler mevcut: bu, bu ve şu
0
anonim
cozumun fiyat artisiyla gelecegini biliyordum :) Tesekkurler ben almayayim...($1000!!) Yatirimi cpu ram ve ekran kartina yapmayi tercih ederim... Ama tesekkurler gosterdiginiz kaynaklar icin
0
Ono
Evet aynen katılıyoru. LCD ler küçük olmalarının dışında bi işe yaramıyorlar. Bu yüzden CRT tercih ediyorum. Tabi benim alandan ihtiyacım yok. Masam kadar monitör benim için sorun olmuyor. Bu başkaları için sorunsa buna bişey diyemem.
0
FZ
Belki de en iyisi birkac yüz inçlik kara tahta ya da beyaz tahta ya da üzerine bir seyler cizilip cekistirilebilir sayisal beyaz tahta... Her sey ortada, düsünceler karsimizda. Geleneksel ve saglam bir yöntem.
0
SaFF
AOC LM2028 ile uygun fiyata 1600x1200 çözünürlükte görüntü elde edebilirsiniz. stelik 20.1" boyu ile masanızda hem şık duruyor hem de az yer kaplıyor. 1 yıldan uzun bir süredir kullanıyorum, hiç sorun çıkarmadı. Üstelik fiyatı 450$ civarında. Daha iyisi ne olabilir acaba?
0
logo
İçerisinde cinsellik saklanmış gizli bir soru, görünüşte boyu cezbedici olabilir ama iş kullanmya gelince işlevi ön plana cıkıyor....Bence insanın ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre değişebilecek bir soru.Hem boyu hem de işlevi derim...Ama Haydar Dümen sadece işlevinden yana....
:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SVCD

hasan

DVD fiyatlarını çok buluyorsunuz. İzlediğiniz ve sevdiğiniz filmleri arşivlemek de istiyorsunuz..

Mükemmel bir seçeneğiniz var DIVX ama sadece bilgisayar platformunda.

Merak etmeyin standalone yeni playerlar için de kaliteli görüntüyü ucuza elde etmek için bir alternatif var.

Sanal-Ofis: Internet üzerinde 17 dilde ofis ortamı

sundance

Fazlamesai ekibinin yeni projesi www.sanal-ofis.com artık yayında.

Ofisleriniz arasındaki haberleşmeyi mümkün olduğu kadar arttırmayı, çalışanların ofisle ilgili her türlü bilgi ihtiyaçlarını uzaktan, Internet bağlantısı olan herhangibir bilgisayar veya WAP özelliği olan bir telefon ile sağlayabileceği Sanal-Ofis, Türkçe başta olmak üzere 17 dilde hizmet vermekte. Her türlü kullanıcı sorunlarına e-mail, ICQ ve IRC aracılığıyla en kısa zamanda cevap veren sanal-ofis.com kullanıcılarını bekliyor, gelin deneme üyeliğinden yararlanın...

Bu arada dünkü Para dergisine çıktık, görmek isteyenler için ...

Bilgisayar Biliminin/Mühendisliğinin Anlamı

FZ

Eminim bu siteyi takip eden insanlardan bir kısmı genç arkadaşların sorduğu "ya, hocam ben bilgisayar okumak istiyorum, bilgisayar mühendisi olacağım, ne dersin?" şeklindeki sorulara maruz kalmıştır. Bu tür sorulara kapsamlı ve sistematik olarak cevap vermek, genç (ya da yaşlı) insanları "bilgisayar mühendisliği/bilgisayar bilimleri" nedir, ne değildir konusunda aydınlatmak kolay değildir. Ancak geçen gün sundance arkadaşımın bana gönderdiği bir belge bu konuya son noktayı koymuş durumda: ODTÜ'den Dr. Göktürk Üçoluk'un BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE İLİŞKİN SIKÇA SORULAN SORULAR başlıklı yazısı sanırım konu ile ilgili hemen herkesi aydınlatacak nitelikte.

İyi yıllar

butch

Malum, birkaç saat sonra 2002 yolcu. Birbirimizi tebrik edelim, coşalım. Bu sene hayatlarımızın en güzel yılı olsun. Seneye yine fazlamesai.net'de görüşelim. Sağlık ve sevgiyle kalın.

Bir sistem analisti olarak yaratılmadığınızın 10 işareti

SHiBuMiGo

ABD’deki iş bulma kurumunun öngörüsüne göre 2014 yılına kadar sistem analistlerine olan işgücü ihtiyacı, ortalama işgücü ihtiyacının üzerinde olacak. Bunda en önemli etkenlerden biri kurumlarda kullanılan teknolojik sistemlerin iş ihtiyaçlarına paralel olarak sürekli daha karmaşık hale gelmeleri. TechRepublic’den çevirdiğim bu yazıda bir sistem analistinin sahip olma(ma)sı gereken 10 nitelikle ilgili tespitler yer alıyor. Orjinal İngilizce metne http://blogs.techrepublic.com.com/10things/?p=280 adresinden ulaşabilirsiniz.