Hayali Gitar

0
melitical
Helsinki Teknoloji Üniversitesi'nden bir grup öğrenci, webcam ve bilgisayar sayesinde kullanıcının parmak hareketlerini algılayarak buna göre ses üreten 'hayali gitarı' icat ettiler.

Görüşler

0
feran
İşte bilim işte yaratıcılık. Bilimle sanatın muhteşem birlikteliği. En "uçuk" diye nitelendirilebilecek düşlerin gerçekleşmesi. Bir gün (dalgasız) Üsküdardan Beşiktaşa denizden yürüyerek geçebileceğime inanıyorum! (ben göremesem de).
0
Zebani
yeterince hıza ulaşabilirseniz yürüyebilirsiniz. :) Ama biraz uğraş lazım. :)
0
Chriseba
bi de davul yapsınlar diyecem ama nintendo revolution ile bu zaten gerçek oluyor...
0
FZ
Dokunsal (haptic) geribesleme almadan enstrüman çalmaya çalışan müzisyenin hali nicedir!?
0
feran
O zaman elektronik gitarı da konuşmak gerekmez mi? Nerede o ahşap gitara dokunmanın sıcaklığı, doğal malzemenin doğal sesi? Canım fildişi tuşlar yerine elektronik klavye mi yani. Lisede "Science" öğretmenimiz icatlar yüzde 50 hayal, yüzde 50 merak ürünüdür, derdi. Artık icat edilmiyor da elektronik bilimsel gelişim mi diyoruz, her ne ise ben genel anlamda yaratıcı düşünceye sanat anlamında saygı duyarım.
0
feran
O zaman elektronik gitarı da konuşmak gerekmez mi? Nerede o ahşap gitara dokunmanın sıcaklığı, doğal malzemenin doğal sesi? Canım fildişi tuşlar yerine elektronik klavye mi yani. Lisede "Science" öğretmenimiz icatlar yüzde 50 hayal, yüzde 50 merak ürünüdür, derdi. Artık icat edilmiyor da elektronik bilimsel gelişim mi diyoruz, her ne ise ben genel anlamda yaratıcı düşünceye sanat anlamında saygı duyarım.
0
sefalet

Gitar olmadan, boşlukta parmak ne kadar istenilen hareketi yapabilir istenilen notayı çıkarmak için o da başka mesele.Bir belgeselde vardı sanırım Yo Yo Ma'nın ellerine filan hareket okuyucular yerleştirilip çalmasındaki özellikler vs. saptanıyordu.Bir ustanın çalma üslubunu kopyalamak da kolaylaşıyor artık.
0
ttk
Hayali müzisyenin masasındaki çerçeveli bir yazıyı okuyoruz :
"Danışmanım Mazhar Osman" :)
0
feran
Ah, işte deha ile delilik arasındaki o ince çizgi:)
0
akif_sever
Bu daha once yapılıştı PS 2 ye aldığın kamerayı takarak gitar çalabiliyordun hatta daha çok oyun vardı. bu temel olarak piksellerin değişiminden hareketi algılama algoritması ile çalışıyor ben hatta bir program izlemiştim bir yazılımcı pir programında kameraya baktılında kendi yüzünü 3D bir karekter oluştırmuştu aynı temel ile harekette edebiliyordu değişen piksellerin hareketin oluştuğunu ve algoritma ile etkileşime geçen kod satırları istenen sonucu veriyor ...
0
tongucyumruk
Bu sistemin grafik arayüzlerin, özellikle grafik arayüzlerdeki günlük hayattaki nesneler örnek alınarak tasarlanmış yapıların (mesela dosya, dizin metaforu) yönetimi konusunda sağlayacağı avantajların açık olduğunu düşünüyorum.

Ancak beni asıl heyecanlandıran bu teknolojinin müzik yapmakta nasıl daha yaratıcı bir biçimde kullanılabileceği. Bunu sadece gitar olarak algılamamak lazım. Bir örnek olarak ele almak gerekirse gitar teller, klavye ve insanın parmak sayısı gibi belirli sınırları olan bir enstürmandır. Halbuki eğer enstürmanımız hayali bir enstürmansa bu sınırların hiçbiri ile bağımlı değiliz. Bence bu teknolojinin asıl ilginçleşeceği nokta burasıdır. Bu sayede şu veya bu sebepten fiziksel olarak gerçekleştirilmesi çok zor/imkansız olan enstürmanlar hayali olarak sınır tanımaksızın gerçekleştirilebilir. Bunun neticesinde ortaya çıkacak müziğin ise hangi tarzda olursa olsun (belki de kendi tarzını yaratır) oldukça ilginç bir müzik olacağından eminim. (Tabii içimden bir ses bu teknoloji ile yapılaca olan ilk bestenin bir cep telefonu melodisi olacağını söylüyor [hem de polifonik])

Not: Sanırım böyle bir fikri daha önce bir yerlerde görmüştüm fakat şimdi hatırlayamadım.
0
ttk
Merhaba

Hayali gitar yapmak kolay, hayali ney ve kaval falan yapsınlar da görelim bir :)
0
feran
Evet, "ney"i tüm enstrumanlardan ayrı tutarım, yapılışı, felsefesi, üflenişi, müzik ve sanat ötesi bir ritüel olduğuna inanırım ve insan nefesinden başka hiçbir teknolojinin aynı sesi çıkarabileceğini, bende aynı etkiyi yaratabileceğini hayal bile etmem. Ama sahiden de üflemeli sazlar için bu uygulama elektro-teknolojik olarak nasıl olabilir dersiniz?
0
FZ
Az önce programda iken Kıvılcım, yıllar önce Pat Metheny'nin gitar ile "saksofon" çalışından bahsediyordu.

Deneysel olarak iyi güzel hoş.

Ama 2005 yılındayız ve saksofon dinlemek isteyenler gidip gitar üzerinden MIDI ve ses sentezleyicileri aracılığı ile üretilmiş saksofonu dinlemiyorlar.

Bilgisayar, beste yapmak açısından müthiş bir araç bence ancak performans açısından ben karşımda bir insanın performansını görmek istiyorum. Öte yandan yani adam mesela Aydın Esen gibi dahi bir bir piyanisttir, aşmış bir ustadır, gider klavyeyi programlar filan o ayrı.
0
ttk
Bu tür bir enstrümandan kullananın en azından çıkartmaya çalıştığı sesi tam belirlemek için yine bir ağızlık kısmını kullanması gerekir yanlış düşünmüyorsam.
Bundan gerisi ise parmakları ile yapacağı işlemlere kalıyor ama enstrümanın deliklerine parmağın dokunuşu ile boşlukta yapacağı hareketi eşleştirmeye kalkışmak astarı yüzünden pahalı saçma bir uğraş olacaktır diye düşünüyorum.
FZ'nin dediği gibi deneyip tecrübe kazanmak için uğraşılırsa anlarım da, gerisi saçmalık olur gibi.
Tabii dünya sadece benim aklıma sığdırabildiklerimden ibaret değil, o açıdan yine de kesin bir hüküm verip çamura saplanmayayım diye susuyorum artıkın :)
0
Zebani
ne kadar ilginç olursa olsun sonuçta insanoğlunun simule ettiği yapay bir ortam olacak. :) isterse ses kalitesi ve gerçekliğe yakınlık mükemmel olsun yine de yapay olacak. tabii bir "mutlak kulağa" sahip değilseniz hiç bir sorun yok. :)
0
tongucyumruk
Neden yapay bir ortam olsun? Ses çıkışını sadece bilgisayardan aldığınız sürece haklısınız, sadece midi ile gerçek enstürman seslerini taklit etmek çok kolay değildir. Olaya bir de şu açıdan bakın, insanoğlunun doğal yollardan çalması anatomisi gereğince mümkün olmayan bir enstürman düşünün. Siz bu enstürmanı hayali olarak fizyolojinize uygun bir şekilde çalarsınız, bilgisayar ise o tuhaf aleti sizin yerinize kullanarak son derece gerçek sesler çıkartır. Bunun yanında bilgisayar yoluyla belki de doğrudan fiziksel yollarla elde edemeyeceğiniz^W etmekte çok zorlanacağınız ilginç sesleri elde etmeniz de mümkün olabilir.
0
Zebani
Bilgisayar benim için herhangi bir müzik aletini çalabilir. Bi açıdan yapay olmaz haklısınız ama iş hoparlörden veya benzeri başka şeyden çıkan sese gelince artık ses dijital hale gelir yani benim anladığım anlamıyla gerçeğinin bir simülesidir. :)
0
FZ
Sesin kendisi başka bir mesele. Siz ses kalitesinden bahsediyorsunuz. Oysa bir beste ses değildir, sesler arası ilişkidir, soyut bir şeydir anlayacağınız. Çok çeşitli şekillerde somutlaştırılabilir. Söz gelimi ben Emacs ile caz çalıyorum! ;-)
0
Ragnor
Burdan yola çıkarak ileride müzisyenlerin müziklerini dans ederek, büyüleyici hareketlerle çalacaklarını, müzik aleti olarakta aslında kendi vücutlarını ve ritimlerini kullanacaklarını hayal edebiliyorum. Bir bilimkurgu romanından fırlamış gibi :).
0
ttk
"Bilmem hangi notayı çıkartmaya çalışırken belini sakatlayan kıvırtyen -pardon- müzisyen konserini yarım bırakmak zorunda kalarak acilen hastaneye kaldırıldı" :)

Baya eğlenceli mevzu imiş :)
0
aculife
bugün hayali gitar yarın hayali sazz, sonra hayli insan......... hayli yaşamlar. aferin yapana. ama ne kadar santsal içerikli olacak yada ne kadar binlerce yıllık alışkanlığımızı ; sanatı ellerimizle yapmayı yerinden edebilecek ki?
0
feran
ellerimizle yapılanlar "zenaat" bence sanat beyinle ve yürekle:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir Robot Uzmanından Programcılara Tavsiyeler

FZ

Vakti zamanında Paul Graham ile Viaweb'in geliştirmiş ve daha pek çok proje ile uğraşmış Trevor Blackwell, bu aralar adından geliştirdiği sıradışı Dexter isimli robot [video] ile bahsettiriyor. Dinamik, gerçek zamanlı olarak ağırlık merkezini hesaplayıp yürüyen yani fiziksel olarak insana çok benzer şekilde hareket eden bu iki ayaklı robot epey ses getireceğe benzer.

Blackwell'in web sitesinde programcılara ve geleceğin "hacker"larına tavsiyelerden bir kısmını Türkçeye çevirip paylaşalım istedik:

Islık Çalarak Bilgisayarınıza Hükmedin

FZ

Bilgisayarınıza ıslık ya da benzeri bir şekilde sesle kumanda edebilmek ister misiniz? Belli bir melodi çalınca bir programın çalışmasını? Başka bir şey mırıldanınca bir sistemin devreye girmesini?

Bilgisayar Müzesi

FZ

Bu videoyu izleyip de duygulanacak insanlar tanıyorum hala! ;-) Evet ben de onlardan biriyim.

Görülen o ki Amstrad NC100, TI74, Radio Shack / TRS-80, Oric Atmos, Philips MSX, Sinclair ZX Spectrum 48K gibi şeyler hala birilerine bir şeyler ifade ediyor ve harekete geçmelerini sağlıyor. Projenin başarılı şekilde devamını diliyoruz.

xsynth Artık Sony PlayStation Portable Üzerinde

FZ

FM camiasının sağlam programcılarından ve xynth isimli masaüstü sistemi ve pencere sisteminin geliştiricisi Alper "anhanguera" Akcan, acımasızca hacker modunda Sony PSP'ye girişmiş ve bu güzel projesinin sonuçlarının yol açtığı heyecanı bizimle paylaşma istemiş. FM Forum'da kalmasına gönlüm razı olmadı, ana sayfaya taşımak istedim, afiyet olsun...

Floppy Sürücüsünden Turntable

butch

40 yıllık Floppy sürücüsünden Turntable olur mu?. Birileri niyeti bozmuş, sürücüde saklı gücü keşfetmiş ve zoru başarmış. Meraklılarına duyurulur.

/., audioorigami