BBS belgeseli ve teXtFiles

0
roktas
Debian Planet'te Joey Hess'in günlüğünden öğrendiğim bir çift site: BBS belgeseli ve textfiles. Şu an orta yaş demlerindeki FM takipçilerinin hicranla yadedeceği, unutulmaya yüz tutmuş bir antik alt kültürü anlatıyor bu siteler :-). Biraz Amiga, biraz phreak, biraz warez... İnternet, dünyayı çepeçevre kuşatmadan önce bilgisayar tutkunları nelerle uğraşıyordu?

Görkemli grafik donanımlarının yokluğunda insanlar bilgisayarın çalışmasını nasıl resmediyordu? Dikkatinize muciben, bilgisayar niçin gerfingerpoken yapılmaması gereken bir makineydi? Ve daha bunun gibi niceleri...

Hamiş - Böyle bir dokümanter çalışmanın Türkiye ayağını da merak ederim doğrusu. Eski BBS'çilere duyurulur!

Görüşler

0
FZ
X-Files kadar helecanlı :o :)
0
blacklungfever
http://defacto2.net 'te eski bbs warez zamanlariyla ilgili bir ton bbs capture'i ve nfo filei bulabilirsiniz... gercekten guzel gunlerdi atnt ve mci'a telefonlarimizi odettigimiz zamanlar :)
0
anonim
www.textfiles.com süper bir siteymiş. Zaten ne varsa eskilerde var canım... Yanarımda BBS günlerini kaçırdığıma yanarım :'(.
0
wasich
Turkish bbs scene ne günlerdi..o zamanki heyecan tarifsizdir hrlde.. atnt ve mci cc 'leri ihya ediyordu tabi 20dk'da bi kopmaları saymıyorum :>
0
gumush
fm.tv'yi seyrederken dikkatimi cekti. BBS'ler zamani ile ilgili bazi eklemeler yapmak istedim. Merkezi sistemler degildi ve yonetimleri farkliydi bu kisima kadar sorun yok. Ancak merkezi olan bazi yanlarinida belirtmek isterim . 1- Hitnet : Merkezi bir db'de toplanan mesajlar vardir. Uye olan bbs'ler (node) belirli saatlerde buraya baglanarak mesajlari (feed) alir ve kullanicilarina ulastirirdi. Iyi olan bbs'ler gunde 3-4 kez feed alirdi. Kullandiginiz bbs yazilimi genelde karsi taraftan dosyalari ziplenmis sekilde alir ve acardi. Siz cevap verdiginiz mesajlara ait degisiklikleri baglanip bbs'e gonderirsiniz oradan hitnet'e oradan diger bbslere ve diger kullanicilara. 2-Email servisi : Ozellikle internet'in ilk basladigi zamanlarda az sayida bbs'in verdigi bir hizmetti.Bir eposta adresiniz olur mail ile baskalarina ulasabilirdiniz. Siz mesaji bbs'e iletirdiniz. BBs 'internet'e tipki hitnet gibi islerdi. Yine farkli bir konuda bazi bbs'lerin ortaklik yaparak ortak musteri ( user ) veritabani tutabilmesiydi. BBs'lerin genelde sunduklari hizmetler 1- CD arsivleri ile dosyalari insanlara ulastirmak (simnet shareware cdleri , adult icerikler , ware icerikler, ozellesmis icerikler { harita bbs pafta haritalarini sunardi } 2-System yoneticisi yada o zamanki adi ile sysop'ile chat. Eger bbs'in birden fazla hatti ve modemi var ise belki farkli kullanicilar ile chat. 3- HITNET 4- Localde calisan farkli mesaj sistemleri 5- Sysop yada cosysoplar tarafindan secitli konularda verilen destek ( sagliktan, bilgisayar kullanimina kadar bir cok konu ) Bilg. fuarindan ablam ve ben birikmis paramizla ilk defa bir 2400boud modem almistik. Numarasini sans eseri buldugumuz bbs'lere dogru ayarlar ile baglanabilmemiz 1 haftamizi almisti. Ama o sirada sysopun mudahele etmesi ve ekranda onun yazdiklarini gormek o zaman hayatimda basima gelen en inanilmaz olaylardan biriydi.Hayatimida degistiren onemli bir donemdi diyebilirim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Wikipedia'yı Kim Kurcalıyor Öğrenmek İster Misiniz?

FZ

CalTech öğrencilerinden Virgil Griffith'in geliştirdiği Wikipedia Scanner aracı ile Wikipedia'daki isimsiz düzenlemelerin hangi kurumlardan veya şirketlerden geldiğini görmek mümkün.

Profesyoneller için Klavye: Ultimate Hacking Keyboard

tongucyumruk

İtiraf ediyorum: Ben bir klavye meraklısıyım. Ofiste bileklerimin ağrımaya başlaması ve bu ağrıların Microsoft Natural 4000 klavyeye geçmemle çabucak kesilmesinin ardından önümdeki bilgisayarla temel etkileşim aracım olan bu cihaza daha çok dikkat etmeye başladım. Natural 4000 ergonomi anlamında eşsiz bir klavye olsa da ne yazık ki tasarım ve pratiklik konusunda sınıfta kalıyordu. Bunun üzerine...

Hack in the Box 2005

sefalet

Hack in the Box 2005 konferansları Malezya'nın Kuala Lumpur şehrinde yapıldı.Aşağıdaki adresten bildirilere ve vidyo kayıtlarına ulaşmanız mümkün.

http://conference.hackinthebox.org

PortableApps: Notebook ya da Laptop kadar hantal şeyle işim olmaz diyenlere!

FZ

cember.net ortamında yazışırken Onur Gözüpek güzel şeylerden bahsetti:

"Efendim bilmeyenler için aktarayım, John Haller isimli bir vatandaş üşenmemiş Mozilla'nın ürettiği programların "portable" olanlarını (ve başka şeyleri) yani portatiflerini hazırlamış. Mozilla ne üretmişse, aynısının "parmak belleklerde taşınabilir" versiyonlarını yapmış. Diyelim ki, e-postalarınızı kimseyle paylaşmak istemiyorsunuz. Üstelik Outlook'tan da sıkıldınız. O halde hemen Portable Thunderbird'ü kuruyorsunuz flashdiskinize (ki ben parmak bellek demeyi tercih ederim) ve e-postalarınızı her daim yanınızda taşıyorsunuz.

Fonksiyonel Programlama Gezegeni

FZ

Scheme, Common Lisp, Haskell, OCaml, F#, Emacs Lisp, vb. fonksiyonel programlama dillerine ve konularına dair Türkçe yazan çizen insanların günlük girdilerini tek bir yerde toplamayı amaçlayan Fonksiyonel Gezegen yayın hayatına birkaç gün önce başladı.