BBS belgeseli ve teXtFiles

0
roktas
Debian Planet'te Joey Hess'in günlüğünden öğrendiğim bir çift site: BBS belgeseli ve textfiles. Şu an orta yaş demlerindeki FM takipçilerinin hicranla yadedeceği, unutulmaya yüz tutmuş bir antik alt kültürü anlatıyor bu siteler :-). Biraz Amiga, biraz phreak, biraz warez... İnternet, dünyayı çepeçevre kuşatmadan önce bilgisayar tutkunları nelerle uğraşıyordu?

Görkemli grafik donanımlarının yokluğunda insanlar bilgisayarın çalışmasını nasıl resmediyordu? Dikkatinize muciben, bilgisayar niçin gerfingerpoken yapılmaması gereken bir makineydi? Ve daha bunun gibi niceleri...

Hamiş - Böyle bir dokümanter çalışmanın Türkiye ayağını da merak ederim doğrusu. Eski BBS'çilere duyurulur!

Görüşler

0
FZ
X-Files kadar helecanlı :o :)
0
blacklungfever
http://defacto2.net 'te eski bbs warez zamanlariyla ilgili bir ton bbs capture'i ve nfo filei bulabilirsiniz... gercekten guzel gunlerdi atnt ve mci'a telefonlarimizi odettigimiz zamanlar :)
0
anonim
www.textfiles.com süper bir siteymiş. Zaten ne varsa eskilerde var canım... Yanarımda BBS günlerini kaçırdığıma yanarım :'(.
0
wasich
Turkish bbs scene ne günlerdi..o zamanki heyecan tarifsizdir hrlde.. atnt ve mci cc 'leri ihya ediyordu tabi 20dk'da bi kopmaları saymıyorum :>
0
gumush
fm.tv'yi seyrederken dikkatimi cekti. BBS'ler zamani ile ilgili bazi eklemeler yapmak istedim. Merkezi sistemler degildi ve yonetimleri farkliydi bu kisima kadar sorun yok. Ancak merkezi olan bazi yanlarinida belirtmek isterim . 1- Hitnet : Merkezi bir db'de toplanan mesajlar vardir. Uye olan bbs'ler (node) belirli saatlerde buraya baglanarak mesajlari (feed) alir ve kullanicilarina ulastirirdi. Iyi olan bbs'ler gunde 3-4 kez feed alirdi. Kullandiginiz bbs yazilimi genelde karsi taraftan dosyalari ziplenmis sekilde alir ve acardi. Siz cevap verdiginiz mesajlara ait degisiklikleri baglanip bbs'e gonderirsiniz oradan hitnet'e oradan diger bbslere ve diger kullanicilara. 2-Email servisi : Ozellikle internet'in ilk basladigi zamanlarda az sayida bbs'in verdigi bir hizmetti.Bir eposta adresiniz olur mail ile baskalarina ulasabilirdiniz. Siz mesaji bbs'e iletirdiniz. BBs 'internet'e tipki hitnet gibi islerdi. Yine farkli bir konuda bazi bbs'lerin ortaklik yaparak ortak musteri ( user ) veritabani tutabilmesiydi. BBs'lerin genelde sunduklari hizmetler 1- CD arsivleri ile dosyalari insanlara ulastirmak (simnet shareware cdleri , adult icerikler , ware icerikler, ozellesmis icerikler { harita bbs pafta haritalarini sunardi } 2-System yoneticisi yada o zamanki adi ile sysop'ile chat. Eger bbs'in birden fazla hatti ve modemi var ise belki farkli kullanicilar ile chat. 3- HITNET 4- Localde calisan farkli mesaj sistemleri 5- Sysop yada cosysoplar tarafindan secitli konularda verilen destek ( sagliktan, bilgisayar kullanimina kadar bir cok konu ) Bilg. fuarindan ablam ve ben birikmis paramizla ilk defa bir 2400boud modem almistik. Numarasini sans eseri buldugumuz bbs'lere dogru ayarlar ile baglanabilmemiz 1 haftamizi almisti. Ama o sirada sysopun mudahele etmesi ve ekranda onun yazdiklarini gormek o zaman hayatimda basima gelen en inanilmaz olaylardan biriydi.Hayatimida degistiren onemli bir donemdi diyebilirim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Islık Çalarak Bilgisayarınıza Hükmedin

FZ

Bilgisayarınıza ıslık ya da benzeri bir şekilde sesle kumanda edebilmek ister misiniz? Belli bir melodi çalınca bir programın çalışmasını? Başka bir şey mırıldanınca bir sistemin devreye girmesini?

From the Shadows

anonim

Kendilerine From the Shadows ismini veren ve “not tv. dot tv.” diye ortaya çıkan iki kişinin kurduğu grubun video çekimlerine şans eseri nette dolaşırken denk geldim. Şu ana kadar 5 bölüm yapmışlar ve download etmek istediğiniz zaman boyutları toplamda 1 gb.’ı buluyor.

5 bölümün içeriğin içeriğini izlediğim kadarıyla özetleyeyim:

Blacklisted 411

sefalet

Blacklisted 411, 1983 yılında bir gurup kuzey kaliforniya lisesi öğrencisinin Atari, Apple, Commodore, bilim, elektronik gibi ortak ilgi alanlarında fikir ve bilgi değiş tokuşu ile ortaya çıkan, bugünün tabiri ile bir "e-dergi".

Kağıt dergi olarak basılan Blacklisted 411'in e-dergi ve çevrimiçi dergi sürümleri de mevcut.Çevrimiçi dergi fazla ayrıntılı olmayan bir üsluba sahip ve her hafta çıkıyor.Asıl içerik kağıt ya da e-dergi de bulunuyor.Bunları da üyelik veya kitapçılardan almanız gerekli.Benden duymuş olmayın emule gibi yazılımlarda aratırsanız derginin parayla satılan sürümlerini bulabilirsiniz.

xsynth Artık Sony PlayStation Portable Üzerinde

FZ

FM camiasının sağlam programcılarından ve xynth isimli masaüstü sistemi ve pencere sisteminin geliştiricisi Alper "anhanguera" Akcan, acımasızca hacker modunda Sony PSP'ye girişmiş ve bu güzel projesinin sonuçlarının yol açtığı heyecanı bizimle paylaşma istemiş. FM Forum'da kalmasına gönlüm razı olmadı, ana sayfaya taşımak istedim, afiyet olsun...

Yüksek teknoloji ürünü bir otomobil mi? Bir daha düşünün...

darkhunter

Günümüz otomobillerinin çoğunda kullanılan (Chrysler, Daewoo, Fiat, General Motors, Honda, Jaguar, Toyota, Volvo ve Volkswagen) ve merkezi kilit, çalıştırma fonksiyonlarının güvenliğini sağlayan KeeLoq mekanizmasının, sanıldığı kadar güvenli olmadığı geçtiğimiz günlerde duyurulmuştu.