BBS belgeseli ve teXtFiles

0
roktas
Debian Planet'te Joey Hess'in günlüğünden öğrendiğim bir çift site: BBS belgeseli ve textfiles. Şu an orta yaş demlerindeki FM takipçilerinin hicranla yadedeceği, unutulmaya yüz tutmuş bir antik alt kültürü anlatıyor bu siteler :-). Biraz Amiga, biraz phreak, biraz warez... İnternet, dünyayı çepeçevre kuşatmadan önce bilgisayar tutkunları nelerle uğraşıyordu?

Görkemli grafik donanımlarının yokluğunda insanlar bilgisayarın çalışmasını nasıl resmediyordu? Dikkatinize muciben, bilgisayar niçin gerfingerpoken yapılmaması gereken bir makineydi? Ve daha bunun gibi niceleri...

Hamiş - Böyle bir dokümanter çalışmanın Türkiye ayağını da merak ederim doğrusu. Eski BBS'çilere duyurulur!

Görüşler

0
FZ
X-Files kadar helecanlı :o :)
0
blacklungfever
http://defacto2.net 'te eski bbs warez zamanlariyla ilgili bir ton bbs capture'i ve nfo filei bulabilirsiniz... gercekten guzel gunlerdi atnt ve mci'a telefonlarimizi odettigimiz zamanlar :)
0
anonim
www.textfiles.com süper bir siteymiş. Zaten ne varsa eskilerde var canım... Yanarımda BBS günlerini kaçırdığıma yanarım :'(.
0
wasich
Turkish bbs scene ne günlerdi..o zamanki heyecan tarifsizdir hrlde.. atnt ve mci cc 'leri ihya ediyordu tabi 20dk'da bi kopmaları saymıyorum :>
0
gumush
fm.tv'yi seyrederken dikkatimi cekti. BBS'ler zamani ile ilgili bazi eklemeler yapmak istedim. Merkezi sistemler degildi ve yonetimleri farkliydi bu kisima kadar sorun yok. Ancak merkezi olan bazi yanlarinida belirtmek isterim . 1- Hitnet : Merkezi bir db'de toplanan mesajlar vardir. Uye olan bbs'ler (node) belirli saatlerde buraya baglanarak mesajlari (feed) alir ve kullanicilarina ulastirirdi. Iyi olan bbs'ler gunde 3-4 kez feed alirdi. Kullandiginiz bbs yazilimi genelde karsi taraftan dosyalari ziplenmis sekilde alir ve acardi. Siz cevap verdiginiz mesajlara ait degisiklikleri baglanip bbs'e gonderirsiniz oradan hitnet'e oradan diger bbslere ve diger kullanicilara. 2-Email servisi : Ozellikle internet'in ilk basladigi zamanlarda az sayida bbs'in verdigi bir hizmetti.Bir eposta adresiniz olur mail ile baskalarina ulasabilirdiniz. Siz mesaji bbs'e iletirdiniz. BBs 'internet'e tipki hitnet gibi islerdi. Yine farkli bir konuda bazi bbs'lerin ortaklik yaparak ortak musteri ( user ) veritabani tutabilmesiydi. BBs'lerin genelde sunduklari hizmetler 1- CD arsivleri ile dosyalari insanlara ulastirmak (simnet shareware cdleri , adult icerikler , ware icerikler, ozellesmis icerikler { harita bbs pafta haritalarini sunardi } 2-System yoneticisi yada o zamanki adi ile sysop'ile chat. Eger bbs'in birden fazla hatti ve modemi var ise belki farkli kullanicilar ile chat. 3- HITNET 4- Localde calisan farkli mesaj sistemleri 5- Sysop yada cosysoplar tarafindan secitli konularda verilen destek ( sagliktan, bilgisayar kullanimina kadar bir cok konu ) Bilg. fuarindan ablam ve ben birikmis paramizla ilk defa bir 2400boud modem almistik. Numarasini sans eseri buldugumuz bbs'lere dogru ayarlar ile baglanabilmemiz 1 haftamizi almisti. Ama o sirada sysopun mudahele etmesi ve ekranda onun yazdiklarini gormek o zaman hayatimda basima gelen en inanilmaz olaylardan biriydi.Hayatimida degistiren onemli bir donemdi diyebilirim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Open Office Sunumlarınızı Cep Telefonunuzdan Yönetin

anonim

Open Office eklentisi mOOo Impress Controller ile cep telefonunuzdan sunularınızı kontrol altına alın:

6 degrees of Wikipedia

FZ

"Six degrees of separation" lafı dünyadaki iki kişinin ortak tanıdıkları aracılığı ile düşündüklerinden çok daha yakın bağlantılı olduklarını anlatmak için kullanılır.

Six degrees of Wikipedia da benzer şeyi Wikipedia'daki ansiklopedi maddeleri için denemenizi sağlıyor. Tek yapmanız gereken siteyi ziyaret edip iki kavramı girmek. Eğer bir yönde sonuç çıkmazsa, diğer yönde de test etmek mümkün.

Gerçek Hackerlar

anonim

'Hacker'ları site çökerten insanlar olarak mı tanıyoruz? Hayır yanılıyoruz. Hackerlar, keşfedilmemiş ve uzun çalışmalar sonucu elde ettikleri birikimlerini açık kaynak topluluğu ile paylaşan üstadlardır. Asıl dikkatinizi çekmek istediğim konu ise http://www.hackaday.com adresindeki birbirinden ilginç bireylerin, keşifleri çevremizi aydınlatan ve insanlığa yol gösteren bir çerçeve çizmesidir..

Bir Robot Uzmanından Programcılara Tavsiyeler

FZ

Vakti zamanında Paul Graham ile Viaweb'in geliştirmiş ve daha pek çok proje ile uğraşmış Trevor Blackwell, bu aralar adından geliştirdiği sıradışı Dexter isimli robot [video] ile bahsettiriyor. Dinamik, gerçek zamanlı olarak ağırlık merkezini hesaplayıp yürüyen yani fiziksel olarak insana çok benzer şekilde hareket eden bu iki ayaklı robot epey ses getireceğe benzer.

Blackwell'in web sitesinde programcılara ve geleceğin "hacker"larına tavsiyelerden bir kısmını Türkçeye çevirip paylaşalım istedik:

Mükemmel Dark/Writeroom uygulaması!

sundance

Yaklaşık bir yıl kadar önce, "Yeter artık onlarca ekran, yüzlerce format seçeneği ve Internet arasında kaybolup gidiyorum, ben daktilo yazar gibi yazımla ilgilenmek istiyorum" diyen bir programcı, dertlerine çare olması ve tamamen yazdığı şeye odaklanabilmek için WriteRoom isimli bir yazılım geliştirdi.

Özellikle Getting Things Done ve Lifehacker tarafından ilgi gören bu ticari yazılımın bedava hali kısa süre sonra Darkroom ismiyle çıksa da, bu minimalist yaklaşımı, .NET gibi bir bağımlılıkla sunması yazılımın özgürlüğünü oldukça şüpheye düşürdü.

Hal böyleyken Q10 isminde bir program, sessiz sedasız, orjinal Writeroom'dan bile güzel bir ortamı hem de bedava olarak sunmaktaymış.