Türkiye'de yazılıma dayalı işler, ya hizmet vermek (örneğin şirketlere web sitesi tasarlamak), ya da spesifik bir alana yönelik çözüm üreten yazılım satmak şeklinde oluyor. Benim üzerinde durmak istediğim model ise, internet tabanlı servis veya ürün sunan model. (satış kanalını internet üzerine taşımaktan başka model geliştirememiş işleri es geçelim). flickr, del.ici.ous, paul graham talebelerinin startuplarının ortaya koyduğu servisler, bizden bu modele en yakın gördüğüm yemeksepeti.com gibi işlerden bahsediyorum.
Türkiye'de bu yolla para kazanmak için nasıl adımlar atmalı? Türkiyedeki risk sermayedarları(varmış bunlardan), böyle işlere para yatırır mı? Servisin reklamı nasıl yapılmalı? Reklam yapılmalı mı? Evet, ecnebi girişimciler "viral marketing önemlidir" diyor; bir servis bloglara düştüğünde bir anda popüler oluyor ama burada pek de o açıdan şansımız yok gibi? Sorular, sorular.
Kısacası FM camiası Türkiye'de (bahsettiğim çerçevede) startup olarak işe koyulmak ve başarılı olmak hakkında neler düşünüyor?
Dünya genelinde internete dayalı iş girişimciliği rüzgarları, ilk patlamadan sonra, tekrar efil efil esmeye başladı. Büyüklü küçüklü bir çok firma, bir çok kişi; yarattıkları servis veya ürünü bir gün Google'ın, Yahoo'nun satın alacağı hayalleri ile harıl harıl çalışıyor. Bu hayal yerine, derdi "fark yaratmak" olanlar aradan sıyrılıp, yine Google, Yahoo tarafından satın alınıyor.
Peki girişimciliği yerel pazara yöneltmek, Türkiye'de startup olarak başlayıp iyi paralar kazanmak, "fark yaratmak" ne kadar mümkün?
Peki girişimciliği yerel pazara yöneltmek, Türkiye'de startup olarak başlayıp iyi paralar kazanmak, "fark yaratmak" ne kadar mümkün?