Özgür Yazılım Ekonomisi

0
anonim
Bu araştırma özellikle son on senede gelişimi hız kazanan ve kullanım alanı genişleyen özgür yazılımların ekonomik boyutu hakkındadır. Özgür yazılımlar; mikro ve makro ölçüde incelenmiştir.

Mikro ölçüde özgür yazılım üretiminin ve kullanımının firmalar üzerindeki ekonomik etkileri araştırılmıştır...
Yazılım üreten programcıların, özgür yazılım üretmelerine neden olan sebepler incelenmiştir. Kapalı kodlu ve açık kodlu yazılım üretim ortamlarının karşılaştırılması yapılmıştır. Yazılım üreten firmaların özgür yazılım üretiminde uygulayabilecekleri stratejilere değinilmiştir.

Makroiktisadi düzeyde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için toplam sahip olma maliyetlerinden yola çıkılarak lisans ücretlerinin GSYMH içerisindeki payları araştırılmıştır. Özgür yazılım kullanımı sonucu sağlanabilecek tasarruf ve faydadan bahsedilmiştir.

Özgür yazılımların pozitif dışsallıkları araştırılmış ve ulusal güvenlik ve bilgi transferi gibi konularda neden önemli oldukları anlatılmıştır.

Araştırmanın içerisinde çeşitli özgür yazılım örnekleri, özgür yazılım kullanan devletler, özel firmalar ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara örnekler verilmiştir.

Mert Uzbaşlı'ya ait olan bu belgenin tümünü buradan edinebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Güzel Siteler - 1: ideefixe

sundance

Internet rezaletlerinin yaşandığı günümüzde dipten ve derinden gidip çok makul altyapılarla güzel işler yapabilenler de var.

www.ideefixe.com işte bunlardan bir tanesi.

Üye olmaktan, sipariş vermeye, kitap yorumları okumaktan, sipariş takibine kadar dört dörtlük bu siteden ilk alışveriş paketim bugün elime ulaştı...

Biraz Politika: Yabancı Sermaye ve BT Sektörü

elrond

Ne zamandır yazamıyordum son günlerde gelen bazı haberlerden sonra biraz içimi dökeyim istedim açıkçası.

Öncelikle Firefox ve Thunderbird'le gelen Live Bookmark ve RSS Feed olayı Internet kullanımımı biraz renksiz hale getirdi. Ne zamandır herhangi bir siteye ana sayfa hiti yapamıyoruz. Kınıyorum ;-)

Bu feedlerde son zamanlarda çok sık rastlanan bir konu var: Bazı devlerin Hindistan, Malezya vs. gibi ülkelere yaptıkları anormal direk sermaye ve insan yatırımları. Bizim sorumuz da neden Türkiye değil sorusu oluyor haliyle.

Dilbert´in maaş teoremi

omniheurist

Dilbert'in maaş teoremi hiçbir zaman mühendislerin ve bilim adamlarının yöneticiler ve satış elemanları kadar kazanamayacağını ifade eder.
Bu teorem artık şu iki postulata dayanan ispatla desteklenebilir:

Postulat 1: Bilgi güçtür.
Postulat 2: Zaman paradır. Diğer bir deyişle vakit nakittir.

Barack Obama, iPod ve Pazarlamada Yem Etkisi - Decoy Effect

FZ

Başkanlık seçimleri, iPod pazarlama, ekonomi, bilişsel bilimler ve NUMB3RS dizisi aynı yazıda yer alabilir mi? Basit ve eğlenceli bir senaryo ile bu soruya cevap verelim:

MP3 pazarlamaya çalışıyorsunuz, potansiyel müşterileriniz genellikle yüksek depolama kapasitesi ve düşük fiyat özelliklerini olumlu özellikler olarak algılıyorlar ancak bazı müşteriler daha çok şarkı depolamayı isterken bazı müşteriler az para harcamayı istiyor. Müşterilerinize A ve B gibi iki MP3 çalar seçeneği sunuyorsunuz:

Sosyal Network Sitesi: 2.000.000.000$

FZ

CNN'in haberine göre MySpace'in en ciddi rakiplerinden Facebook, 2006'daki inanılmaz büyümesinin ardından bir süredir Yahoo'yla görüşüyor. Mart ayında yapılan 750 milyon $lık teklifi reddeden şirket, 2 milyar $ hedeflediğini belirtmiş. Yazıya göre Facebook 1 milyar $ karşılığında Yahoo'ya satılabilir.