Özgür Yazılım Ekonomisi

0
anonim
Bu araştırma özellikle son on senede gelişimi hız kazanan ve kullanım alanı genişleyen özgür yazılımların ekonomik boyutu hakkındadır. Özgür yazılımlar; mikro ve makro ölçüde incelenmiştir.

Mikro ölçüde özgür yazılım üretiminin ve kullanımının firmalar üzerindeki ekonomik etkileri araştırılmıştır...
Yazılım üreten programcıların, özgür yazılım üretmelerine neden olan sebepler incelenmiştir. Kapalı kodlu ve açık kodlu yazılım üretim ortamlarının karşılaştırılması yapılmıştır. Yazılım üreten firmaların özgür yazılım üretiminde uygulayabilecekleri stratejilere değinilmiştir.

Makroiktisadi düzeyde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için toplam sahip olma maliyetlerinden yola çıkılarak lisans ücretlerinin GSYMH içerisindeki payları araştırılmıştır. Özgür yazılım kullanımı sonucu sağlanabilecek tasarruf ve faydadan bahsedilmiştir.

Özgür yazılımların pozitif dışsallıkları araştırılmış ve ulusal güvenlik ve bilgi transferi gibi konularda neden önemli oldukları anlatılmıştır.

Araştırmanın içerisinde çeşitli özgür yazılım örnekleri, özgür yazılım kullanan devletler, özel firmalar ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara örnekler verilmiştir.

Mert Uzbaşlı'ya ait olan bu belgenin tümünü buradan edinebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bad Boys; What You Gonna Do When They Come For You ?

sundance

Yaklaşık 12 saat kadar sonra insan kaynaklarından bir arkadaş gelip, benle çalıştıkları 21 aylık süre içinde ne kadar memnun olduklarını fakat ekonomik zorluklar nedeniyle bulunduğum departmanın kapatılacağını söyleyecek...

Sanırım IT sektöründeki birçok insanın korkulu rüyası benim de başıma geliyor. Ama ben diyorum ki, boşverin hepsini, gelin hep beraber istifa edelim. Korkumuz onlarınki kadar büyük olamaz belki ama coşkumuz eminim daha büyük olacaktır. Ve eğer GNU`nun babası Richard Stallman hala hayattaysa, biz neden aç kalalım ki :))

Dilbert´in maaş teoremi

omniheurist

Dilbert'in maaş teoremi hiçbir zaman mühendislerin ve bilim adamlarının yöneticiler ve satış elemanları kadar kazanamayacağını ifade eder.
Bu teorem artık şu iki postulata dayanan ispatla desteklenebilir:

Postulat 1: Bilgi güçtür.
Postulat 2: Zaman paradır. Diğer bir deyişle vakit nakittir.

2008 Krizi ve İşten Çıkarmalar

auselen

İçinde bulunduğumuz dönemde yaşadığımız krizin uluslararası bilişim şirketlerinde çalışanları nasıl etkilediğini takip ediyor musunuz? Krizin iyice rahatsız edici olmaya başladığı bugünlerde bazı büyük firmaların bu duruma nasıl tepki verdiğini araştırmaya çalıştım. Ortaya çıkan tabloyu buradan inceleyebilirsiniz.

Sosyal Network Sitesi: 2.000.000.000$

FZ

CNN'in haberine göre MySpace'in en ciddi rakiplerinden Facebook, 2006'daki inanılmaz büyümesinin ardından bir süredir Yahoo'yla görüşüyor. Mart ayında yapılan 750 milyon $lık teklifi reddeden şirket, 2 milyar $ hedeflediğini belirtmiş. Yazıya göre Facebook 1 milyar $ karşılığında Yahoo'ya satılabilir.

Tanrı ile Larry Ellison Arasındaki Fark Nedir?

FZ

ABD’deki Pennsylvania Devlet Üniversitesi’nden iki araştırmacı, 105 teknoloji ve yazılım şirketinin patronunu "narsist" olup olmadıklarını anlamak için inceledi. Sonuçta ortaya bir liste çıktı. Liste gizli tutuluyor. Herkesin aklına Oracle’ın patronu Larry Ellison geliyor. Ancak "Economist"e göre, listenin birinci sırasında o değil başka bir CEO var. Şimdi herkes bu listeyi merak ediyor.