Özgür Yazılım Ekonomisi

0
anonim
Bu araştırma özellikle son on senede gelişimi hız kazanan ve kullanım alanı genişleyen özgür yazılımların ekonomik boyutu hakkındadır. Özgür yazılımlar; mikro ve makro ölçüde incelenmiştir.

Mikro ölçüde özgür yazılım üretiminin ve kullanımının firmalar üzerindeki ekonomik etkileri araştırılmıştır...
Yazılım üreten programcıların, özgür yazılım üretmelerine neden olan sebepler incelenmiştir. Kapalı kodlu ve açık kodlu yazılım üretim ortamlarının karşılaştırılması yapılmıştır. Yazılım üreten firmaların özgür yazılım üretiminde uygulayabilecekleri stratejilere değinilmiştir.

Makroiktisadi düzeyde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için toplam sahip olma maliyetlerinden yola çıkılarak lisans ücretlerinin GSYMH içerisindeki payları araştırılmıştır. Özgür yazılım kullanımı sonucu sağlanabilecek tasarruf ve faydadan bahsedilmiştir.

Özgür yazılımların pozitif dışsallıkları araştırılmış ve ulusal güvenlik ve bilgi transferi gibi konularda neden önemli oldukları anlatılmıştır.

Araştırmanın içerisinde çeşitli özgür yazılım örnekleri, özgür yazılım kullanan devletler, özel firmalar ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara örnekler verilmiştir.

Mert Uzbaşlı'ya ait olan bu belgenin tümünü buradan edinebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir Veri Madenciliği Çalışması: Türkiye Ekonomik Stabilite Endeksi

FZ

Türkiye Ekonomik Stabilite Endeksi (TESE) Türkiye'de çıkabilecek bir ekonomik krizi 6-7 ay önceden tahmin edebilen bileşik öncü göstergenin adıdır. TESE, yapay zeka ve veri madenciliği yöntemleri kullanılarak tarafımızdan geliştirilmiştir. TESE'nin en önemli özelliği Türkiye'nin öndegelen makroekonomik değerlerine bakıp ekonomik stabiliteyi tek bir rakamla göstermesidir. Bu rakamın sıfırın altına düşmesi, eğer ekonomimizde ciddi yapısal değişiklikler yapılmazsa, Türkiye'de 6-7 ay içinde bir kriz meydana gelebilecegi anlamına gelir.

Avrupa borsaları teknoloji ile yükseliyor ya bizimki?

kuzen

Avrupa teknoloji hisseleri, ABD'de büyük şirketlerden Motorola, Yahoo! ve Microsoft'un yatırımcılara kar cephesinde biraz umut vermesinin ardından yüzde beş artışla açıldı. Dün kasım 1998`den beri en düşük seviyelerini gören DJ stoxx teknoloji endeksi <.sx8p> 10:35`te yüzde 5.21 artışla 380.11 puandaydı. FTSE eurotop 300 <.fteu3> yüzde 1.44, DJ euro stoxx 50 <.stoxx50e> yüzde 1.5 yükseldi. En fazla değer kazanan blue-chipler, Nokia, Alcatel, Marconi, Philips ve Siemens gibi en büyük teknoloji şirketleri oldular.

Keske bizim teknoloji şirketlerimizde değer kazansa da borsamız yükselse :))

Teknolojide küresel kriz

FZ

Felaket tacirliği yapmak istemem ama hafta sonu okuduğum bir iki haber beni epey rahatsız etti:

1) Cisco şirketi yaklaşık %30 değer kaybetti.
2) Philips şirketi yaklaşık 7000 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.
3) Ericcson 6000 kişiyi daha işten çıkarmayı planlıyor.
4) Aldığım bir emaile göre xxxcell müşteri destek bölümünde çalışan çalışanlarına insanlık dışı muamelelerde bulunuyor.

Galiba heyecanlı ve amatör bir şekilde bilgisayarla, bilgi teknolojileri ile uğraştığımız günler epey geride kaldı.

Barack Obama, iPod ve Pazarlamada Yem Etkisi - Decoy Effect

FZ

Başkanlık seçimleri, iPod pazarlama, ekonomi, bilişsel bilimler ve NUMB3RS dizisi aynı yazıda yer alabilir mi? Basit ve eğlenceli bir senaryo ile bu soruya cevap verelim:

MP3 pazarlamaya çalışıyorsunuz, potansiyel müşterileriniz genellikle yüksek depolama kapasitesi ve düşük fiyat özelliklerini olumlu özellikler olarak algılıyorlar ancak bazı müşteriler daha çok şarkı depolamayı isterken bazı müşteriler az para harcamayı istiyor. Müşterilerinize A ve B gibi iki MP3 çalar seçeneği sunuyorsunuz:

eBay, gittigidiyor.com’a ortak oldu

auselen

eBay yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en büyük elektronik ticaret platformlarından GittiGidiyor.com’a azınlık hissedarı olarak ortak olduğunu bildirdi. eBay ile gerçekleştirilen stratejik ortaklık ve işbirliği sayesinde, GittiGidiyor kullanıcıları daha geniş bir yelpazede e-ticaret ürün ve hizmetlerinden faydalanabilecekler.