Bir Veri Madenciliği Çalışması: Türkiye Ekonomik Stabilite Endeksi

0
FZ
Türkiye Ekonomik Stabilite Endeksi (TESE) Türkiye'de çıkabilecek bir ekonomik krizi 6-7 ay önceden tahmin edebilen bileşik öncü göstergenin adıdır. TESE, yapay zeka ve veri madenciliği yöntemleri kullanılarak tarafımızdan geliştirilmiştir. TESE'nin en önemli özelliği Türkiye'nin öndegelen makroekonomik değerlerine bakıp ekonomik stabiliteyi tek bir rakamla göstermesidir. Bu rakamın sıfırın altına düşmesi, eğer ekonomimizde ciddi yapısal değişiklikler yapılmazsa, Türkiye'de 6-7 ay içinde bir kriz meydana gelebilecegi anlamına gelir.
Kasım 2000-Şubat 2001 krizlerinin verilerini kullanarak geliştirdiğiz TESE bileşik endeksini daha sonra 1994 krizinin verilerini kullanılarak başarıyla test ettik. Yani, TESE, 1994 krizinin öncesi ya da sonrasındaki ayların makroekonomik verilerini önceden hiç görmemiş olduğu halde, Ocak 1994 krizini yedi aydan fazla bir zaman önceden tahmin edebildi. Üstelik, TESE, ileride kriz olmadığı zamanlarda da bunu belirlemede çok başarılı oldu. Yani, TESE'nin her iki durumda da işe yaradığı anlaşıldı.

TESE, Türkiye'deki bir ekonomik krizi öngörmede, aşağıdaki bilinen endekslerden daha başarılıdır: T.C. Merkez Bankası Öncü Göstergesi, Reel Sektör Güven Endeksi ve de özellikle İMKB 100 Bileşik Endeksi. Bu nedenle, yatırımcıların TESE'yi İMKB'ye giriş/çıkış noktaları belirlemek için kullanmaları da mümkündür.

Konuşmacı: Yrd.Doç.Dr. İlkay Boduroğlu, İTÜ Bilişim Enstitüsü Öğretim Üyesi

Tarih: 20 Ekim 2005, Perşembe
Saat: 17:00
Mekan: İstanbul Bilgi Üniversitesi, Dolapdere Kampüsü, Mahkeme Salonu

Görüşler

0
bm
Bu konusmaciyi herhalde 20-25 senedir taniyorum, bildigini anlatmayi cok sever, iyi anlatmaya da itina eder, meraklilar giderlerse pisman olmazlar diye dusunuyorum.
0
FZ
Vaktim olursa gitmeye çalışacağım, finans ve istatistik ile uğraşan arkadaşlarıma da haber verdim, onların da ilgisini çekti.
0
libertarian
çok keyifli bir seminer oldugunu soylemeden geçemiyeceğim.seminerde son 13 yılın aylara gore düzenlenmiş bazı ekonomik degerleri ile tese nin karşılastırıldıgı bir grafik mevcuttu.Herkesin görmesini isterim lakin sitesinde bulamadım ama detay için http://kullanici.be.itu.edu.tr/~ilkay/ilkay.net/Papers/TESE.htm
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dolar gene aldı yürüdü

kuzen

Piyasalardaki çalkantı nedeniyle dövizdeki yükseliş devam ederken, doların satış fiyatı bankalararası piyasada 1 milyon 640 bin liraya kadar yükseldi. Son gerçekleşen işlem 1 milyon 500 civarında gerçekleşti. Kotasyonlar azaldı. Marjlar açıldı. Saat 14:15 itibariyle alış kotasyonu 1 milyon 490 bin, satış kotasyonu 1 milyon 640 bin lira seviyesinde.

(Editörün notu: Şimdi gel de upgrade hayalleri kur! Bu işin de suyu çıktı valla!)

Güzel Siteler - 1: ideefixe

sundance

Internet rezaletlerinin yaşandığı günümüzde dipten ve derinden gidip çok makul altyapılarla güzel işler yapabilenler de var.

www.ideefixe.com işte bunlardan bir tanesi.

Üye olmaktan, sipariş vermeye, kitap yorumları okumaktan, sipariş takibine kadar dört dörtlük bu siteden ilk alışveriş paketim bugün elime ulaştı...

Özgür Yazılım Ekonomisi

anonim

Bu araştırma özellikle son on senede gelişimi hız kazanan ve kullanım alanı genişleyen özgür yazılımların ekonomik boyutu hakkındadır. Özgür yazılımlar; mikro ve makro ölçüde incelenmiştir.

Mikro ölçüde özgür yazılım üretiminin ve kullanımının firmalar üzerindeki ekonomik etkileri araştırılmıştır...

1 YTL = 1.000.000 TL? Ne Yazık Ki Bu Kadar Basit Değil!

FZ

Abone olduğum bilişsel bilim (cognitive science) e-posta listelerinden birinde okuduğum enteresan bir e-postayı paylaşmak istiyorum. Gönderen kişi Ulaş Başar Gezgin, Canterbury University'de ve ODTÜ'de bilişsel bilim doktorası yapan bir araştırmacı. Söz konusu yazı yayınlanmak üzere olan bir makalenin ana temasını yansıtıyor ve özet niteliğinde.

YTL'ye geçişin psikolojik olarak basit bir matematiksel eşitlikten çok farklı olduğuna dair bazı deney verileri mevcut ve şaşırtıcı sonuçlar söz konusu...

Teknolojide küresel kriz

FZ

Felaket tacirliği yapmak istemem ama hafta sonu okuduğum bir iki haber beni epey rahatsız etti:

1) Cisco şirketi yaklaşık %30 değer kaybetti.
2) Philips şirketi yaklaşık 7000 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.
3) Ericcson 6000 kişiyi daha işten çıkarmayı planlıyor.
4) Aldığım bir emaile göre xxxcell müşteri destek bölümünde çalışan çalışanlarına insanlık dışı muamelelerde bulunuyor.

Galiba heyecanlı ve amatör bir şekilde bilgisayarla, bilgi teknolojileri ile uğraştığımız günler epey geride kaldı.