Bir Veri Madenciliği Çalışması: Türkiye Ekonomik Stabilite Endeksi

0
FZ
Türkiye Ekonomik Stabilite Endeksi (TESE) Türkiye'de çıkabilecek bir ekonomik krizi 6-7 ay önceden tahmin edebilen bileşik öncü göstergenin adıdır. TESE, yapay zeka ve veri madenciliği yöntemleri kullanılarak tarafımızdan geliştirilmiştir. TESE'nin en önemli özelliği Türkiye'nin öndegelen makroekonomik değerlerine bakıp ekonomik stabiliteyi tek bir rakamla göstermesidir. Bu rakamın sıfırın altına düşmesi, eğer ekonomimizde ciddi yapısal değişiklikler yapılmazsa, Türkiye'de 6-7 ay içinde bir kriz meydana gelebilecegi anlamına gelir.
Kasım 2000-Şubat 2001 krizlerinin verilerini kullanarak geliştirdiğiz TESE bileşik endeksini daha sonra 1994 krizinin verilerini kullanılarak başarıyla test ettik. Yani, TESE, 1994 krizinin öncesi ya da sonrasındaki ayların makroekonomik verilerini önceden hiç görmemiş olduğu halde, Ocak 1994 krizini yedi aydan fazla bir zaman önceden tahmin edebildi. Üstelik, TESE, ileride kriz olmadığı zamanlarda da bunu belirlemede çok başarılı oldu. Yani, TESE'nin her iki durumda da işe yaradığı anlaşıldı.

TESE, Türkiye'deki bir ekonomik krizi öngörmede, aşağıdaki bilinen endekslerden daha başarılıdır: T.C. Merkez Bankası Öncü Göstergesi, Reel Sektör Güven Endeksi ve de özellikle İMKB 100 Bileşik Endeksi. Bu nedenle, yatırımcıların TESE'yi İMKB'ye giriş/çıkış noktaları belirlemek için kullanmaları da mümkündür.

Konuşmacı: Yrd.Doç.Dr. İlkay Boduroğlu, İTÜ Bilişim Enstitüsü Öğretim Üyesi

Tarih: 20 Ekim 2005, Perşembe
Saat: 17:00
Mekan: İstanbul Bilgi Üniversitesi, Dolapdere Kampüsü, Mahkeme Salonu

Görüşler

0
bm
Bu konusmaciyi herhalde 20-25 senedir taniyorum, bildigini anlatmayi cok sever, iyi anlatmaya da itina eder, meraklilar giderlerse pisman olmazlar diye dusunuyorum.
0
FZ
Vaktim olursa gitmeye çalışacağım, finans ve istatistik ile uğraşan arkadaşlarıma da haber verdim, onların da ilgisini çekti.
0
libertarian
çok keyifli bir seminer oldugunu soylemeden geçemiyeceğim.seminerde son 13 yılın aylara gore düzenlenmiş bazı ekonomik degerleri ile tese nin karşılastırıldıgı bir grafik mevcuttu.Herkesin görmesini isterim lakin sitesinde bulamadım ama detay için http://kullanici.be.itu.edu.tr/~ilkay/ilkay.net/Papers/TESE.htm
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkiye'de İş Kurmak Mı? Bir Kez Daha Düşünün!

FZ

Guy Kawasaki bildiriyor: Dünya Bankasının Doing Business in 2006: Creating Jobs raporunda birçok ülke "vatandaşın yeni bir iş başlatmasının kolaylığı zorluğu" bakımından sayısal olarak derecelendirilmiş durumda. En kolay iş yapılandan en zor iş kurulanına dek 155 ülkenin bulunduğu bu listede ülkemiz 93. sırada yerini almış durumda. Dünya Bankasının bu raporuna göre mesela Polonya, Bulgaristan, Romanya, Makedonya, Sırbistan gibi ülkelerde iş kurup geliştirmek daha kolay.

Avrupa borsaları teknoloji ile yükseliyor ya bizimki?

kuzen

Avrupa teknoloji hisseleri, ABD'de büyük şirketlerden Motorola, Yahoo! ve Microsoft'un yatırımcılara kar cephesinde biraz umut vermesinin ardından yüzde beş artışla açıldı. Dün kasım 1998`den beri en düşük seviyelerini gören DJ stoxx teknoloji endeksi <.sx8p> 10:35`te yüzde 5.21 artışla 380.11 puandaydı. FTSE eurotop 300 <.fteu3> yüzde 1.44, DJ euro stoxx 50 <.stoxx50e> yüzde 1.5 yükseldi. En fazla değer kazanan blue-chipler, Nokia, Alcatel, Marconi, Philips ve Siemens gibi en büyük teknoloji şirketleri oldular.

Keske bizim teknoloji şirketlerimizde değer kazansa da borsamız yükselse :))

Bad Boys; What You Gonna Do When They Come For You ?

sundance

Yaklaşık 12 saat kadar sonra insan kaynaklarından bir arkadaş gelip, benle çalıştıkları 21 aylık süre içinde ne kadar memnun olduklarını fakat ekonomik zorluklar nedeniyle bulunduğum departmanın kapatılacağını söyleyecek...

Sanırım IT sektöründeki birçok insanın korkulu rüyası benim de başıma geliyor. Ama ben diyorum ki, boşverin hepsini, gelin hep beraber istifa edelim. Korkumuz onlarınki kadar büyük olamaz belki ama coşkumuz eminim daha büyük olacaktır. Ve eğer GNU`nun babası Richard Stallman hala hayattaysa, biz neden aç kalalım ki :))

Dilbert´in maaş teoremi

omniheurist

Dilbert'in maaş teoremi hiçbir zaman mühendislerin ve bilim adamlarının yöneticiler ve satış elemanları kadar kazanamayacağını ifade eder.
Bu teorem artık şu iki postulata dayanan ispatla desteklenebilir:

Postulat 1: Bilgi güçtür.
Postulat 2: Zaman paradır. Diğer bir deyişle vakit nakittir.

Güzel Siteler - 1: ideefixe

sundance

Internet rezaletlerinin yaşandığı günümüzde dipten ve derinden gidip çok makul altyapılarla güzel işler yapabilenler de var.

www.ideefixe.com işte bunlardan bir tanesi.

Üye olmaktan, sipariş vermeye, kitap yorumları okumaktan, sipariş takibine kadar dört dörtlük bu siteden ilk alışveriş paketim bugün elime ulaştı...