Bir Veri Madenciliği Çalışması: Türkiye Ekonomik Stabilite Endeksi

0
FZ
Türkiye Ekonomik Stabilite Endeksi (TESE) Türkiye'de çıkabilecek bir ekonomik krizi 6-7 ay önceden tahmin edebilen bileşik öncü göstergenin adıdır. TESE, yapay zeka ve veri madenciliği yöntemleri kullanılarak tarafımızdan geliştirilmiştir. TESE'nin en önemli özelliği Türkiye'nin öndegelen makroekonomik değerlerine bakıp ekonomik stabiliteyi tek bir rakamla göstermesidir. Bu rakamın sıfırın altına düşmesi, eğer ekonomimizde ciddi yapısal değişiklikler yapılmazsa, Türkiye'de 6-7 ay içinde bir kriz meydana gelebilecegi anlamına gelir.
Kasım 2000-Şubat 2001 krizlerinin verilerini kullanarak geliştirdiğiz TESE bileşik endeksini daha sonra 1994 krizinin verilerini kullanılarak başarıyla test ettik. Yani, TESE, 1994 krizinin öncesi ya da sonrasındaki ayların makroekonomik verilerini önceden hiç görmemiş olduğu halde, Ocak 1994 krizini yedi aydan fazla bir zaman önceden tahmin edebildi. Üstelik, TESE, ileride kriz olmadığı zamanlarda da bunu belirlemede çok başarılı oldu. Yani, TESE'nin her iki durumda da işe yaradığı anlaşıldı.

TESE, Türkiye'deki bir ekonomik krizi öngörmede, aşağıdaki bilinen endekslerden daha başarılıdır: T.C. Merkez Bankası Öncü Göstergesi, Reel Sektör Güven Endeksi ve de özellikle İMKB 100 Bileşik Endeksi. Bu nedenle, yatırımcıların TESE'yi İMKB'ye giriş/çıkış noktaları belirlemek için kullanmaları da mümkündür.

Konuşmacı: Yrd.Doç.Dr. İlkay Boduroğlu, İTÜ Bilişim Enstitüsü Öğretim Üyesi

Tarih: 20 Ekim 2005, Perşembe
Saat: 17:00
Mekan: İstanbul Bilgi Üniversitesi, Dolapdere Kampüsü, Mahkeme Salonu

Görüşler

0
bm
Bu konusmaciyi herhalde 20-25 senedir taniyorum, bildigini anlatmayi cok sever, iyi anlatmaya da itina eder, meraklilar giderlerse pisman olmazlar diye dusunuyorum.
0
FZ
Vaktim olursa gitmeye çalışacağım, finans ve istatistik ile uğraşan arkadaşlarıma da haber verdim, onların da ilgisini çekti.
0
libertarian
çok keyifli bir seminer oldugunu soylemeden geçemiyeceğim.seminerde son 13 yılın aylara gore düzenlenmiş bazı ekonomik degerleri ile tese nin karşılastırıldıgı bir grafik mevcuttu.Herkesin görmesini isterim lakin sitesinde bulamadım ama detay için http://kullanici.be.itu.edu.tr/~ilkay/ilkay.net/Papers/TESE.htm
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sıkardı Zaten :)

sundance

Yahoo, geçen hafta düştüğü ekonomik krizden kurtulmak için, dünyanın en büyük portali diye geçen Yahoo.com`da pornografik materyalin satılmasına imkan tanıyacağını açıklamıştı.

Bu kadar cesur bir açıklama, Yahoo`nun geniş kullanıcı kitlesi üzerinde ne gibi bir etki yapar diye düşünürken, protestolar, rahatsızlıklar yavaş yavaş gelmeye başladı.

Internet`de hükümet gibi değil ki, protesto geldi mi gözardı edesiniz, Yahoo`da geçen Cuma bu kararını bir daha masaya getirmemek üzere geri çektiğini açıkladı.

Tanrı ile Larry Ellison Arasındaki Fark Nedir?

FZ

ABD’deki Pennsylvania Devlet Üniversitesi’nden iki araştırmacı, 105 teknoloji ve yazılım şirketinin patronunu "narsist" olup olmadıklarını anlamak için inceledi. Sonuçta ortaya bir liste çıktı. Liste gizli tutuluyor. Herkesin aklına Oracle’ın patronu Larry Ellison geliyor. Ancak "Economist"e göre, listenin birinci sırasında o değil başka bir CEO var. Şimdi herkes bu listeyi merak ediyor.

Türkiye'de İş Kurmak Mı? Bir Kez Daha Düşünün!

FZ

Guy Kawasaki bildiriyor: Dünya Bankasının Doing Business in 2006: Creating Jobs raporunda birçok ülke "vatandaşın yeni bir iş başlatmasının kolaylığı zorluğu" bakımından sayısal olarak derecelendirilmiş durumda. En kolay iş yapılandan en zor iş kurulanına dek 155 ülkenin bulunduğu bu listede ülkemiz 93. sırada yerini almış durumda. Dünya Bankasının bu raporuna göre mesela Polonya, Bulgaristan, Romanya, Makedonya, Sırbistan gibi ülkelerde iş kurup geliştirmek daha kolay.

Bilişim sektöründe tırpan

sundance

Bilişim sektöründe işten çıkartılan çıkartılana. Krizde olduğunu duymaktan gına gelen ülkemiz bir yana, Internet`in devleri sayılan Yahoo ve Amazon gibi firmalar bile binlerle ifade edilen sayılarda çalışanı işten çıkartıyorlar.

İxir, Rumeli Net, E-kolay gibi güzide :) servis sağlayıcılarımızın yaptığı kıyımlar ise zaten herkesin malumu.

Sadece merak ediyorum, $300-$500 maaş alan ve kendisine söylenenleri yapan binlerce çalışanlar yerine, $5000-$10000 aralığında maaş alıp, direkt olarak ölü projeleri kovalayan onlarca yönetici işten çıkartılsa daha iyi tasarruf yapılmış olmaz mı ?

Yahoo yine zararda, çalışanların %12`sine yol gözüktü. Çare pornoda

sidar

Yahoo ilk çeyreği yine zararla kapatarak güç kaybetmeye devam ettiğini gösterdi. Geçtiğimiz dönemlerde uluslarası bir çok ülke müdürüne kapıyı göstermek zorunda kalan Yahoo, bu çeyrekte tekrar zarar etmesinden dolayi çalışanlarının %12`sine yol göstereceğini açıkladı. Ayrıca uluslararası operasyonlar müdürünün de haziranda işi bırakacağı belirtildi. Zaten geçtiğimiz ay CEO Timothy Koogle da başarılı bir yeni CEO bulunduğu an istifa edeceğini açıklamıştı. Yeni gelir kaynakları yaratmak için araştırmalarını sürdüren Yahoo ekibi ise çareyi pornoda buldu. Her parmak atanın bala bulandığı porno sektörüne giren Yahoo, artık web sitesinden hard-porno videoları ve DVD`leri satacak.

Benim yorumum: Turk internet yatirimlari durma noktasina geldi ama belli ki bu sadece Türkiye'de olmuyor. Amazon'dan sonra Yahoo da çalışanlarına yol göstermeye devam ediyor, acep internet de mi dibe vurmaya gidiyor? Nandotimes TechWeb Yahoo UK