Bir Veri Madenciliği Çalışması: Türkiye Ekonomik Stabilite Endeksi

0
FZ
Türkiye Ekonomik Stabilite Endeksi (TESE) Türkiye'de çıkabilecek bir ekonomik krizi 6-7 ay önceden tahmin edebilen bileşik öncü göstergenin adıdır. TESE, yapay zeka ve veri madenciliği yöntemleri kullanılarak tarafımızdan geliştirilmiştir. TESE'nin en önemli özelliği Türkiye'nin öndegelen makroekonomik değerlerine bakıp ekonomik stabiliteyi tek bir rakamla göstermesidir. Bu rakamın sıfırın altına düşmesi, eğer ekonomimizde ciddi yapısal değişiklikler yapılmazsa, Türkiye'de 6-7 ay içinde bir kriz meydana gelebilecegi anlamına gelir.
Kasım 2000-Şubat 2001 krizlerinin verilerini kullanarak geliştirdiğiz TESE bileşik endeksini daha sonra 1994 krizinin verilerini kullanılarak başarıyla test ettik. Yani, TESE, 1994 krizinin öncesi ya da sonrasındaki ayların makroekonomik verilerini önceden hiç görmemiş olduğu halde, Ocak 1994 krizini yedi aydan fazla bir zaman önceden tahmin edebildi. Üstelik, TESE, ileride kriz olmadığı zamanlarda da bunu belirlemede çok başarılı oldu. Yani, TESE'nin her iki durumda da işe yaradığı anlaşıldı.

TESE, Türkiye'deki bir ekonomik krizi öngörmede, aşağıdaki bilinen endekslerden daha başarılıdır: T.C. Merkez Bankası Öncü Göstergesi, Reel Sektör Güven Endeksi ve de özellikle İMKB 100 Bileşik Endeksi. Bu nedenle, yatırımcıların TESE'yi İMKB'ye giriş/çıkış noktaları belirlemek için kullanmaları da mümkündür.

Konuşmacı: Yrd.Doç.Dr. İlkay Boduroğlu, İTÜ Bilişim Enstitüsü Öğretim Üyesi

Tarih: 20 Ekim 2005, Perşembe
Saat: 17:00
Mekan: İstanbul Bilgi Üniversitesi, Dolapdere Kampüsü, Mahkeme Salonu

Görüşler

0
bm
Bu konusmaciyi herhalde 20-25 senedir taniyorum, bildigini anlatmayi cok sever, iyi anlatmaya da itina eder, meraklilar giderlerse pisman olmazlar diye dusunuyorum.
0
FZ
Vaktim olursa gitmeye çalışacağım, finans ve istatistik ile uğraşan arkadaşlarıma da haber verdim, onların da ilgisini çekti.
0
libertarian
çok keyifli bir seminer oldugunu soylemeden geçemiyeceğim.seminerde son 13 yılın aylara gore düzenlenmiş bazı ekonomik degerleri ile tese nin karşılastırıldıgı bir grafik mevcuttu.Herkesin görmesini isterim lakin sitesinde bulamadım ama detay için http://kullanici.be.itu.edu.tr/~ilkay/ilkay.net/Papers/TESE.htm
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dolar gene aldı yürüdü

kuzen

Piyasalardaki çalkantı nedeniyle dövizdeki yükseliş devam ederken, doların satış fiyatı bankalararası piyasada 1 milyon 640 bin liraya kadar yükseldi. Son gerçekleşen işlem 1 milyon 500 civarında gerçekleşti. Kotasyonlar azaldı. Marjlar açıldı. Saat 14:15 itibariyle alış kotasyonu 1 milyon 490 bin, satış kotasyonu 1 milyon 640 bin lira seviyesinde.

(Editörün notu: Şimdi gel de upgrade hayalleri kur! Bu işin de suyu çıktı valla!)

1 YTL = 1.000.000 TL? Ne Yazık Ki Bu Kadar Basit Değil!

FZ

Abone olduğum bilişsel bilim (cognitive science) e-posta listelerinden birinde okuduğum enteresan bir e-postayı paylaşmak istiyorum. Gönderen kişi Ulaş Başar Gezgin, Canterbury University'de ve ODTÜ'de bilişsel bilim doktorası yapan bir araştırmacı. Söz konusu yazı yayınlanmak üzere olan bir makalenin ana temasını yansıtıyor ve özet niteliğinde.

YTL'ye geçişin psikolojik olarak basit bir matematiksel eşitlikten çok farklı olduğuna dair bazı deney verileri mevcut ve şaşırtıcı sonuçlar söz konusu...

Sosyal Network Sitesi: 2.000.000.000$

FZ

CNN'in haberine göre MySpace'in en ciddi rakiplerinden Facebook, 2006'daki inanılmaz büyümesinin ardından bir süredir Yahoo'yla görüşüyor. Mart ayında yapılan 750 milyon $lık teklifi reddeden şirket, 2 milyar $ hedeflediğini belirtmiş. Yazıya göre Facebook 1 milyar $ karşılığında Yahoo'ya satılabilir.

Avrupa borsaları teknoloji ile yükseliyor ya bizimki?

kuzen

Avrupa teknoloji hisseleri, ABD'de büyük şirketlerden Motorola, Yahoo! ve Microsoft'un yatırımcılara kar cephesinde biraz umut vermesinin ardından yüzde beş artışla açıldı. Dün kasım 1998`den beri en düşük seviyelerini gören DJ stoxx teknoloji endeksi <.sx8p> 10:35`te yüzde 5.21 artışla 380.11 puandaydı. FTSE eurotop 300 <.fteu3> yüzde 1.44, DJ euro stoxx 50 <.stoxx50e> yüzde 1.5 yükseldi. En fazla değer kazanan blue-chipler, Nokia, Alcatel, Marconi, Philips ve Siemens gibi en büyük teknoloji şirketleri oldular.

Keske bizim teknoloji şirketlerimizde değer kazansa da borsamız yükselse :))

Bilgisayar İşinden Kaça Para Kazanıyorsunuz?

FZ

Şuradaki Joel tartışma adresinde Salaries - what do you get? başlıklı bir araştırma mevcut.

ABD, AB'den, Avustralya, Hindistan gibi yerlerden yazan bilgisiyarcılar, aldıkları eğitim, sektördeki deneyimleri ve bunun sonucunda aldıkları maaşları belirtmişler. Yıllık maaşlar 270,000$ ile 25.000$ arasında değişiyor gibi görünüyor.

Acaba Türkiye'nin bilgi işlem sektöründeki manzara nasıldır?