fazlamesai.net'e soralım: Satıcılar neden OO.org yüklü bilgisayar satmıyor?

0
FZ
Soru orijinal değil, açık, özgür kod dünyasının ve Debian camiasının öncü isimlerinden Bruce Perens'e sorulmuş bu soru bir röportajda. Bruce Perens de bu konudaki şaşkınlığını gizlemiyor:
Eğer OpenOffice.org bu kadar makul bir alternatif ise neden donanım satan şirketlerin gittikçe artan oranda bu yazılımın kurulu geldiği bilgisayarları sattıklarını görmüyoruz?

Açıkçası bir bilgisayar satıcısının bakış açısından baktığımda neden her satılan PC´ye bir OpenOffice yüklemediklerini anlamıyorum. Bunu yapabilecek durumdalar, bu onlar için gayet kolay bir iş.

Belki de gidip o satıcılarından birine sormalıyım bunu ancak şu salakça cevabı almaktan korkuyorum: 'O yazılımı download edebilirsin.' Kimbilir belki de pazarlama dahileri henüz oralara varamamıştır.
Soru gayet basit, net ve açık! Tekrar soralım, neden bilgisayar şirketleri GNU/Linux ya da MS Windows yüklü bilgisayarları OpenOffice.org yüklü olarak satmıyorlar? Bir kullanıcı bilgisayarı ne iş için almış olursa olsun yani ister sabahtan akşama dek oyun için almış olsun, ister CAD için, ister muhasebe için öyle ya da böyle bir an gelir, bir kelime işlemciye, bir hesap tablosuna ihtiyaç duyar ya da kendisine yollanmış bir ofis belgesine açıp bakması gerekir, hal bu iken herhangi bir maliyeti olmayan bu önemli ve hayat kurtaran yazılımı neden yüklemiyorlar ve o şekilde satmıyorlar bilgisayarı?

Hem bu şekilde BSA, Microsoft filan daha mutlu olmaz mı, OpenOffice.org kurulu bir makinası olan adam neden gidip fellik fellik kopya MS Office CD'si arasın değil mi? ;-)

Yoksa, yoksa... bunu akıl edememiş olabilirler mi! Bakalım Türkiye BT camiası ne cevap verecek...

Görüşler

0
Challenger
Bildiğim kadarıyla Exper bunu yapıyor. Windows XP yüklü bilgisayarları ile birlikte OpenOffice paketi de yüklü olarak geliyor.
0
FZ
Demek ki yapılabiliyormuş ve saçma değilmiş! ;-)
0
tongucyumruk
Şimdiye kadar yaptığım OpenOffice.org yüklemelerinden bazılarında aldığım bir şikayeti aktarayım. Kullanıcı arıyor, ve diyor ki: "Bu senin yüklediğin ofis programı ile yazdıklarımı arkadaşlarım açamıyor". Sorun ise dosyayı kaydederken arkdaşında yüklü olan MS Word formatında değil de .sxw olarak kaydetmiş olması. Nedense insanlar dosya kaydetme penceresini bile tam olarak kullanmayı beceremiyorlar. Hatta bunun üzerine aldığım tepkilerden biri de şu olmuştu: "Word gibi bir STANDART varken neden böyle kendi formatını kullanıyor bu?". İnsanlar için MS Word ve onun .doc dosyaları bir standart olacak kadar hayatlarının içinde anlaşılan...

Bilgisayarcılar da özellikle yeni başlayan kullanıcılardan gelecek bu gibi tepkilerden çekindikleri için yüklemekten kaçınıyor olabilirler. Yoksa aynı bilgisayara Gimp, 7zip ve (her ne kadar özgür yazılım olmasa da) irfanview gibi programları da yüklemeleri mümkün, fakat kullanıcı bakıp nerede bunun fotoşop'u, winzip'i diyebilir. Sonuçta .zip dosyalarını sadece winzip'le açabileceğini düşünen insanlar mevcut... Dahası genelde yurdum bilgisayarcısı için MS Office ile OpenOffice.org'un, Photoshop ile Gimp'in maliyeti aynı: "0TL = 0YTL = 0USD". Haliyle satıcılar kullanıcıların kafasını karıştıracak şeyler yüklemekten kaçınıyorlar.

Bu nedenle en azından OpenOffice.org yeterince yaygınlaşmadığı sürece bilgisayarlara önden yüklenmesini bekleneyelim bence.

Not: Tabiiki bütün bunlar sadece ev kullanıcısını gözönüne alırsak, yoksa kurumsal kullanımda şartlar değişebilir...
0
robertosmix
Bu soruyu her kim sormuşsa, piyasa işlerin nasıl yürüdüğü konusunda herhangi bir fikri olmadığından eminim. Tabii bu soruya verilen yanıt da cabası.

Nedeni ise çok basit. Eğer müşterinize sattığınız bilgisayara X yazılımını yüklediyseniz, bu yazılım için gerekli olan/olabilecek desteği de verebilme kapasitesine sahip olmalısınız. Aksi takdirde müşteri kaybedersiniz. Verilen karşılıksız destek ise zaman, para ve iş kaybı demektir.

Tabii korsan yazılıma destek vermek gibi birşey söz konusu değildir. Eğer müşteriniz sizden korsan yazılım konusunda destek isterse, onları rahatlıkla üretici firmaya yönlendirebilirsiniz. Yada, 'bu ürünün lisansını biz size satalım, sonrada desteğini veririz' gibi bir çozüm üretebilmeniz gerekmektedir. Buda para,zaman ve iş kaybını önler şüphesiz.
Yok yere kullanımı ücretsiz olan yazılımları müşterilerine bilgisayarlarıyla beraber verip, daha sonra bunların desteklerini sağlayacak kadar idealist firmalar ise henüz ortaya çıkmadılar. Çıkmış olsalar bile kat marjından feda ettikleri için kısa ömürlü olurlar.
0
abakana
Kim dedi size, müşteriye çözüm satarken OOo Desteğini hesaba katma diye?

Şimdi bir MSOffice' ten alınan kâr karşılıyorsa sizin hizmet ücretinizi, kâr haricini(yani MS lisansı + KDVsi) ' ni düşersiniz olur biter.
0
bio
Ancak bu durumda OpenOffice yuklu sattiginiz makinayi baskalarinin yuklemeden sattigi fiyattan daha pahaliya satmaniz gerekir ki bu yazinin anlami kalmaz.
0
abakana
Arkadaş yuklediği MS i sattiğini iddia ediyor. MS in lisans ücretini düşersek sorun kalmaz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir Tabak Aşure ( Akademik Bilişim 2003 )

anonim

Akademik Bilişim 2003 Şubat ayında Çukurova Üniversitesi´nde yapıldı. Konferansın ardından biz katılamayanlar için geride konferansta sunulan bildiriler kalmış. Hemen her konuda referans olabilecek bildiriler için, bu adrese bir göz atmak bilgi meraklılarının yararına olacaktır.

Ve Micros~1 bir firma daha satın alır...

butch

17 Ağustos 2001: Deprem Rantı ve Depremzadeler

parsifal

Aradan iki yıl geçmiş. Hayatlarımızda pek çok şey değişti, değişmekte... 2 yıl sonra ilk defa 17 Ağustos gecesi evimdeyim. Koşturmacalar, yorgunluklar geride kalmış. Ama yaralar hala kapanmamış. İnsanlar hala evsiz, işsiz. Yaşam mücadelesi onlar için daha zor geçiyor. Bizler sadece onlara bir müddet yardım elimizi uzatabildik elimizden geldiğince...
Konutları hala bitmemiş, yardıma muhtaç binlerce insan varken biz birde kalkıp SOS 2001 diye fuar düzenliyoruz. Yüzlerce arama kurtarma ekibi kuruldu. Milyonlarca doları kurtarma malzemesine yatırıyorlar, yatırmaya devam edecekler... Fuarda gezip görecekler, siparişlerini verecekler. Tam teşekküllü ekipler olacaklar.

Dediği gibi: "Bana mı olacaklar???"

Ian Murdock Burada, Richard M. Stallman Burada FM Okurları Nerede?

FZ

Ziyaretçiler bir bir gelmeye başladı. Debian projesinin kurucusu Ian Murdock şu anda Bilgi Üniversitesi kampüsünü ziyaret ediyor. Diğer yabancı konuklar da gelmeye başladı. Richard Stallman da varmak üzere.

27 Şubat, yani Cuma, yani yarından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi gümbür gümbür 3 günlük bir Özgür Yazılım ve Açık Kaynak etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Gelebilecek tüm FM takipçilerine kapılar ardına dek açıktır, herkesi bekliyoruz. Gelmeyenleri kara listeye alıp dövücez :-P

Rezervuar Penguenleri

redogre