fazlamesai.net'e soralım: Satıcılar neden OO.org yüklü bilgisayar satmıyor?

0
FZ
Soru orijinal değil, açık, özgür kod dünyasının ve Debian camiasının öncü isimlerinden Bruce Perens'e sorulmuş bu soru bir röportajda. Bruce Perens de bu konudaki şaşkınlığını gizlemiyor:
Eğer OpenOffice.org bu kadar makul bir alternatif ise neden donanım satan şirketlerin gittikçe artan oranda bu yazılımın kurulu geldiği bilgisayarları sattıklarını görmüyoruz?

Açıkçası bir bilgisayar satıcısının bakış açısından baktığımda neden her satılan PC´ye bir OpenOffice yüklemediklerini anlamıyorum. Bunu yapabilecek durumdalar, bu onlar için gayet kolay bir iş.

Belki de gidip o satıcılarından birine sormalıyım bunu ancak şu salakça cevabı almaktan korkuyorum: 'O yazılımı download edebilirsin.' Kimbilir belki de pazarlama dahileri henüz oralara varamamıştır.
Soru gayet basit, net ve açık! Tekrar soralım, neden bilgisayar şirketleri GNU/Linux ya da MS Windows yüklü bilgisayarları OpenOffice.org yüklü olarak satmıyorlar? Bir kullanıcı bilgisayarı ne iş için almış olursa olsun yani ister sabahtan akşama dek oyun için almış olsun, ister CAD için, ister muhasebe için öyle ya da böyle bir an gelir, bir kelime işlemciye, bir hesap tablosuna ihtiyaç duyar ya da kendisine yollanmış bir ofis belgesine açıp bakması gerekir, hal bu iken herhangi bir maliyeti olmayan bu önemli ve hayat kurtaran yazılımı neden yüklemiyorlar ve o şekilde satmıyorlar bilgisayarı?

Hem bu şekilde BSA, Microsoft filan daha mutlu olmaz mı, OpenOffice.org kurulu bir makinası olan adam neden gidip fellik fellik kopya MS Office CD'si arasın değil mi? ;-)

Yoksa, yoksa... bunu akıl edememiş olabilirler mi! Bakalım Türkiye BT camiası ne cevap verecek...

Görüşler

0
Challenger
Bildiğim kadarıyla Exper bunu yapıyor. Windows XP yüklü bilgisayarları ile birlikte OpenOffice paketi de yüklü olarak geliyor.
0
FZ
Demek ki yapılabiliyormuş ve saçma değilmiş! ;-)
0
tongucyumruk
Şimdiye kadar yaptığım OpenOffice.org yüklemelerinden bazılarında aldığım bir şikayeti aktarayım. Kullanıcı arıyor, ve diyor ki: "Bu senin yüklediğin ofis programı ile yazdıklarımı arkadaşlarım açamıyor". Sorun ise dosyayı kaydederken arkdaşında yüklü olan MS Word formatında değil de .sxw olarak kaydetmiş olması. Nedense insanlar dosya kaydetme penceresini bile tam olarak kullanmayı beceremiyorlar. Hatta bunun üzerine aldığım tepkilerden biri de şu olmuştu: "Word gibi bir STANDART varken neden böyle kendi formatını kullanıyor bu?". İnsanlar için MS Word ve onun .doc dosyaları bir standart olacak kadar hayatlarının içinde anlaşılan...

Bilgisayarcılar da özellikle yeni başlayan kullanıcılardan gelecek bu gibi tepkilerden çekindikleri için yüklemekten kaçınıyor olabilirler. Yoksa aynı bilgisayara Gimp, 7zip ve (her ne kadar özgür yazılım olmasa da) irfanview gibi programları da yüklemeleri mümkün, fakat kullanıcı bakıp nerede bunun fotoşop'u, winzip'i diyebilir. Sonuçta .zip dosyalarını sadece winzip'le açabileceğini düşünen insanlar mevcut... Dahası genelde yurdum bilgisayarcısı için MS Office ile OpenOffice.org'un, Photoshop ile Gimp'in maliyeti aynı: "0TL = 0YTL = 0USD". Haliyle satıcılar kullanıcıların kafasını karıştıracak şeyler yüklemekten kaçınıyorlar.

Bu nedenle en azından OpenOffice.org yeterince yaygınlaşmadığı sürece bilgisayarlara önden yüklenmesini bekleneyelim bence.

Not: Tabiiki bütün bunlar sadece ev kullanıcısını gözönüne alırsak, yoksa kurumsal kullanımda şartlar değişebilir...
0
robertosmix
Bu soruyu her kim sormuşsa, piyasa işlerin nasıl yürüdüğü konusunda herhangi bir fikri olmadığından eminim. Tabii bu soruya verilen yanıt da cabası.

Nedeni ise çok basit. Eğer müşterinize sattığınız bilgisayara X yazılımını yüklediyseniz, bu yazılım için gerekli olan/olabilecek desteği de verebilme kapasitesine sahip olmalısınız. Aksi takdirde müşteri kaybedersiniz. Verilen karşılıksız destek ise zaman, para ve iş kaybı demektir.

Tabii korsan yazılıma destek vermek gibi birşey söz konusu değildir. Eğer müşteriniz sizden korsan yazılım konusunda destek isterse, onları rahatlıkla üretici firmaya yönlendirebilirsiniz. Yada, 'bu ürünün lisansını biz size satalım, sonrada desteğini veririz' gibi bir çozüm üretebilmeniz gerekmektedir. Buda para,zaman ve iş kaybını önler şüphesiz.
Yok yere kullanımı ücretsiz olan yazılımları müşterilerine bilgisayarlarıyla beraber verip, daha sonra bunların desteklerini sağlayacak kadar idealist firmalar ise henüz ortaya çıkmadılar. Çıkmış olsalar bile kat marjından feda ettikleri için kısa ömürlü olurlar.
0
abakana
Kim dedi size, müşteriye çözüm satarken OOo Desteğini hesaba katma diye?

Şimdi bir MSOffice' ten alınan kâr karşılıyorsa sizin hizmet ücretinizi, kâr haricini(yani MS lisansı + KDVsi) ' ni düşersiniz olur biter.
0
bio
Ancak bu durumda OpenOffice yuklu sattiginiz makinayi baskalarinin yuklemeden sattigi fiyattan daha pahaliya satmaniz gerekir ki bu yazinin anlami kalmaz.
0
abakana
Arkadaş yuklediği MS i sattiğini iddia ediyor. MS in lisans ücretini düşersek sorun kalmaz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fm Kare niye gecikti?

redogre

Fazlamesai.net'e soralım: Hala mı Napoleon Bonaparte söylemleri?

cbc

Google. Günümüzün ya da asrımızın devi, big brother, herşeyi gören göz.

Google, maddi gücü yüksek olduğundan firmaların yetenekli çalışanlarını toplayıp duruyor. En kötü olasılık sözleşme şartlarında geçen maddi değeri ödemek olacağından, gerekirse onu da ödeyip, mesela 2 kat maaş ile bünyesine herkesi topluyor ya da toplayabilir. Peki ya sizin çalıştığınız yere tek bağınız para mı? Bildiğiniz ve sevdiğiniz bir ortamı bilmediğiniz ve sevmeme olasılığınız olacak bir ortam ve maddiyat için terketmek ne kadar doğru?

Matematik Köyünde Bilgisayar Bilimleri

butch

20-26 Ağustos'da Şirince'deki Matematik Köyünde Bilgisayar Bilimleri ile ilgili 2 ders verilecek.

Her iki ders Türkçe verilecek.

Ayrıntlılı bilgi: http://matematikkoyu.org/etkinlikler/2012-tmd-lisans-lisansustu/

Bilgisayar Biliminin/Mühendisliğinin Anlamı

FZ

Eminim bu siteyi takip eden insanlardan bir kısmı genç arkadaşların sorduğu "ya, hocam ben bilgisayar okumak istiyorum, bilgisayar mühendisi olacağım, ne dersin?" şeklindeki sorulara maruz kalmıştır. Bu tür sorulara kapsamlı ve sistematik olarak cevap vermek, genç (ya da yaşlı) insanları "bilgisayar mühendisliği/bilgisayar bilimleri" nedir, ne değildir konusunda aydınlatmak kolay değildir. Ancak geçen gün sundance arkadaşımın bana gönderdiği bir belge bu konuya son noktayı koymuş durumda: ODTÜ'den Dr. Göktürk Üçoluk'un BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE İLİŞKİN SIKÇA SORULAN SORULAR başlıklı yazısı sanırım konu ile ilgili hemen herkesi aydınlatacak nitelikte.

GNU/Linux'dan MS Windows'a Geçen Bilge

gumush

Bu yazılım incelemesine bir itiraf ile başlamalıyım. Son üç yıldır kötülerin tarafındaydım. Bir anlık gaflet ile, bir yabancıdan bir CD kabul ettim, evime götürdüm ve bilgisayarıma kurdum. CD'de şu kötü ünlü, bulaşıcı ve Amerikan karşıtı işletim sistemi, Linux vardı! İşte böylece benim "özgür yazılım"ın karanlık dünyasına giden kaygan yokuştan aşağı uzun inişim başladı.

Copyright © 2003 Robert Storey - Çeviri: Tanju Taşçılar