fazlamesai.net'e soralım: Satıcılar neden OO.org yüklü bilgisayar satmıyor?

0
FZ
Soru orijinal değil, açık, özgür kod dünyasının ve Debian camiasının öncü isimlerinden Bruce Perens'e sorulmuş bu soru bir röportajda. Bruce Perens de bu konudaki şaşkınlığını gizlemiyor:
Eğer OpenOffice.org bu kadar makul bir alternatif ise neden donanım satan şirketlerin gittikçe artan oranda bu yazılımın kurulu geldiği bilgisayarları sattıklarını görmüyoruz?

Açıkçası bir bilgisayar satıcısının bakış açısından baktığımda neden her satılan PC´ye bir OpenOffice yüklemediklerini anlamıyorum. Bunu yapabilecek durumdalar, bu onlar için gayet kolay bir iş.

Belki de gidip o satıcılarından birine sormalıyım bunu ancak şu salakça cevabı almaktan korkuyorum: 'O yazılımı download edebilirsin.' Kimbilir belki de pazarlama dahileri henüz oralara varamamıştır.
Soru gayet basit, net ve açık! Tekrar soralım, neden bilgisayar şirketleri GNU/Linux ya da MS Windows yüklü bilgisayarları OpenOffice.org yüklü olarak satmıyorlar? Bir kullanıcı bilgisayarı ne iş için almış olursa olsun yani ister sabahtan akşama dek oyun için almış olsun, ister CAD için, ister muhasebe için öyle ya da böyle bir an gelir, bir kelime işlemciye, bir hesap tablosuna ihtiyaç duyar ya da kendisine yollanmış bir ofis belgesine açıp bakması gerekir, hal bu iken herhangi bir maliyeti olmayan bu önemli ve hayat kurtaran yazılımı neden yüklemiyorlar ve o şekilde satmıyorlar bilgisayarı?

Hem bu şekilde BSA, Microsoft filan daha mutlu olmaz mı, OpenOffice.org kurulu bir makinası olan adam neden gidip fellik fellik kopya MS Office CD'si arasın değil mi? ;-)

Yoksa, yoksa... bunu akıl edememiş olabilirler mi! Bakalım Türkiye BT camiası ne cevap verecek...

Görüşler

0
Challenger
Bildiğim kadarıyla Exper bunu yapıyor. Windows XP yüklü bilgisayarları ile birlikte OpenOffice paketi de yüklü olarak geliyor.
0
FZ
Demek ki yapılabiliyormuş ve saçma değilmiş! ;-)
0
tongucyumruk
Şimdiye kadar yaptığım OpenOffice.org yüklemelerinden bazılarında aldığım bir şikayeti aktarayım. Kullanıcı arıyor, ve diyor ki: "Bu senin yüklediğin ofis programı ile yazdıklarımı arkadaşlarım açamıyor". Sorun ise dosyayı kaydederken arkdaşında yüklü olan MS Word formatında değil de .sxw olarak kaydetmiş olması. Nedense insanlar dosya kaydetme penceresini bile tam olarak kullanmayı beceremiyorlar. Hatta bunun üzerine aldığım tepkilerden biri de şu olmuştu: "Word gibi bir STANDART varken neden böyle kendi formatını kullanıyor bu?". İnsanlar için MS Word ve onun .doc dosyaları bir standart olacak kadar hayatlarının içinde anlaşılan...

Bilgisayarcılar da özellikle yeni başlayan kullanıcılardan gelecek bu gibi tepkilerden çekindikleri için yüklemekten kaçınıyor olabilirler. Yoksa aynı bilgisayara Gimp, 7zip ve (her ne kadar özgür yazılım olmasa da) irfanview gibi programları da yüklemeleri mümkün, fakat kullanıcı bakıp nerede bunun fotoşop'u, winzip'i diyebilir. Sonuçta .zip dosyalarını sadece winzip'le açabileceğini düşünen insanlar mevcut... Dahası genelde yurdum bilgisayarcısı için MS Office ile OpenOffice.org'un, Photoshop ile Gimp'in maliyeti aynı: "0TL = 0YTL = 0USD". Haliyle satıcılar kullanıcıların kafasını karıştıracak şeyler yüklemekten kaçınıyorlar.

Bu nedenle en azından OpenOffice.org yeterince yaygınlaşmadığı sürece bilgisayarlara önden yüklenmesini bekleneyelim bence.

Not: Tabiiki bütün bunlar sadece ev kullanıcısını gözönüne alırsak, yoksa kurumsal kullanımda şartlar değişebilir...
0
robertosmix
Bu soruyu her kim sormuşsa, piyasa işlerin nasıl yürüdüğü konusunda herhangi bir fikri olmadığından eminim. Tabii bu soruya verilen yanıt da cabası.

Nedeni ise çok basit. Eğer müşterinize sattığınız bilgisayara X yazılımını yüklediyseniz, bu yazılım için gerekli olan/olabilecek desteği de verebilme kapasitesine sahip olmalısınız. Aksi takdirde müşteri kaybedersiniz. Verilen karşılıksız destek ise zaman, para ve iş kaybı demektir.

Tabii korsan yazılıma destek vermek gibi birşey söz konusu değildir. Eğer müşteriniz sizden korsan yazılım konusunda destek isterse, onları rahatlıkla üretici firmaya yönlendirebilirsiniz. Yada, 'bu ürünün lisansını biz size satalım, sonrada desteğini veririz' gibi bir çozüm üretebilmeniz gerekmektedir. Buda para,zaman ve iş kaybını önler şüphesiz.
Yok yere kullanımı ücretsiz olan yazılımları müşterilerine bilgisayarlarıyla beraber verip, daha sonra bunların desteklerini sağlayacak kadar idealist firmalar ise henüz ortaya çıkmadılar. Çıkmış olsalar bile kat marjından feda ettikleri için kısa ömürlü olurlar.
0
abakana
Kim dedi size, müşteriye çözüm satarken OOo Desteğini hesaba katma diye?

Şimdi bir MSOffice' ten alınan kâr karşılıyorsa sizin hizmet ücretinizi, kâr haricini(yani MS lisansı + KDVsi) ' ni düşersiniz olur biter.
0
bio
Ancak bu durumda OpenOffice yuklu sattiginiz makinayi baskalarinin yuklemeden sattigi fiyattan daha pahaliya satmaniz gerekir ki bu yazinin anlami kalmaz.
0
abakana
Arkadaş yuklediği MS i sattiğini iddia ediyor. MS in lisans ücretini düşersek sorun kalmaz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Khan Academy

Tarık

Matematik, fizik, biyoloji ve daha bir çok bilim dalına ait onlarca konuyu oturduğunuz yerden ve bedavadan öğrenmek ister misiniz? Üstelik bunun için bir internet bağlantısı ve öğrenme şevkinden başka hiç bir şeye gereksinim duymayacaksınız.

HaberLinux #12 Çıktı

butch

IBM Türk'ün ücretsiz Linux gazetesi HaberLinux'un 12. sayısı dün gerçekleştirilen IBM Yazılım Zirvesi 2006'da okurları ile buluştu. Bu sayısında Fazlamesai üyelerine özel sürprizlerle birlikte gönderilecek dergiye ulaşmak için yapmanız gereken üyelik bilgilerinizdeki adres bilgilerinizi güncellemek ve "Haber Linux Dergisinin Adresime Gönderilmesini İstiyorum" seçeneğini işaretlemek.

Sonar Ekran Koruyucusu ile Ağınızı Dinleyin

FZ

Bu yazıyı okuyanların çoğu herhalde en az bir kez savaş filmi izlemiştir. Bu tür filmlerdeki radar, sonar, vs. ekipman ile düşman uçaklarını takip etme sahnelerini hatırlayacaksınızdır. Peki benzer bir tadı bilgisayar ağınızdaki ya da Internet'teki bilgisayarlar için yakalamak istemez misiniz? Şöyle bir nevi sonar ekranı olsa ama üzerinde uçak isimleri yerine ilgilendiğiniz bilgisayarların isimleri ya da adresleri, ağ uzaklıkları ile doğru orantılı olarak görünse falan ;-)

"İyi diyorsun güzel diyorsun ama nasıl yani?" diyenlere en güzel cevabı, değerli FM üyesi tongucyumruk arkadaşımız işte bu makalesi ile vermektedir. Okuyunuz, ufkunuz, vizyonunuz genişlesin :)

Mc Donald`s gibisi yok! (Yorumsuz)

parsifal

Tarih:20 Eylül 2001 Perşembe 22:30, Yer:Odakule Mc Donald's

Önce sipariş vermek için 5 dakika bekledik. Daha sonra kasalarda kimse kalmayınca heralde kapanıyor diye düşündük. Çıkarken açık olduğunu öğrenip sipariş vermeye karar verdik.
"2 Big Mac Menü lütfen. Normal seçim."
"4.900.000 TL. Yanında ketçap, mayonez istermisiniz? 25.000 TL"(salak bir gülümseme ile)
"Siparişleri iptal edelim"...

fazlamesai.net'e soralım: Mahremiyetimiz pamuk ipliğine mi polise mi bağlı?

FZ

Son günlerde bazı haberler Türkiye'de Internet ve özellikle Internet kafeler ile ilgili gelişmelere işaret ediyor. Bugün bir Internet kafe işletmecisinden aldığımız bilgiler ise hayli enteresan. Kafesi polisler tarafından ziyaret edilen işletmeci emniyet genel müdürlüğüne çağrılıyor ve tüm bilgisayarlardaki tüm iletişimin "sniffer" tabir edilen programlarla dinlenip kaydedilip bunun emniyete raporlanması gerektiği söyleniyor.