fazlamesai.net'e soralım: Satıcılar neden OO.org yüklü bilgisayar satmıyor?

0
FZ
Soru orijinal değil, açık, özgür kod dünyasının ve Debian camiasının öncü isimlerinden Bruce Perens'e sorulmuş bu soru bir röportajda. Bruce Perens de bu konudaki şaşkınlığını gizlemiyor:
Eğer OpenOffice.org bu kadar makul bir alternatif ise neden donanım satan şirketlerin gittikçe artan oranda bu yazılımın kurulu geldiği bilgisayarları sattıklarını görmüyoruz?

Açıkçası bir bilgisayar satıcısının bakış açısından baktığımda neden her satılan PC´ye bir OpenOffice yüklemediklerini anlamıyorum. Bunu yapabilecek durumdalar, bu onlar için gayet kolay bir iş.

Belki de gidip o satıcılarından birine sormalıyım bunu ancak şu salakça cevabı almaktan korkuyorum: 'O yazılımı download edebilirsin.' Kimbilir belki de pazarlama dahileri henüz oralara varamamıştır.
Soru gayet basit, net ve açık! Tekrar soralım, neden bilgisayar şirketleri GNU/Linux ya da MS Windows yüklü bilgisayarları OpenOffice.org yüklü olarak satmıyorlar? Bir kullanıcı bilgisayarı ne iş için almış olursa olsun yani ister sabahtan akşama dek oyun için almış olsun, ister CAD için, ister muhasebe için öyle ya da böyle bir an gelir, bir kelime işlemciye, bir hesap tablosuna ihtiyaç duyar ya da kendisine yollanmış bir ofis belgesine açıp bakması gerekir, hal bu iken herhangi bir maliyeti olmayan bu önemli ve hayat kurtaran yazılımı neden yüklemiyorlar ve o şekilde satmıyorlar bilgisayarı?

Hem bu şekilde BSA, Microsoft filan daha mutlu olmaz mı, OpenOffice.org kurulu bir makinası olan adam neden gidip fellik fellik kopya MS Office CD'si arasın değil mi? ;-)

Yoksa, yoksa... bunu akıl edememiş olabilirler mi! Bakalım Türkiye BT camiası ne cevap verecek...

Görüşler

0
Challenger
Bildiğim kadarıyla Exper bunu yapıyor. Windows XP yüklü bilgisayarları ile birlikte OpenOffice paketi de yüklü olarak geliyor.
0
FZ
Demek ki yapılabiliyormuş ve saçma değilmiş! ;-)
0
tongucyumruk
Şimdiye kadar yaptığım OpenOffice.org yüklemelerinden bazılarında aldığım bir şikayeti aktarayım. Kullanıcı arıyor, ve diyor ki: "Bu senin yüklediğin ofis programı ile yazdıklarımı arkadaşlarım açamıyor". Sorun ise dosyayı kaydederken arkdaşında yüklü olan MS Word formatında değil de .sxw olarak kaydetmiş olması. Nedense insanlar dosya kaydetme penceresini bile tam olarak kullanmayı beceremiyorlar. Hatta bunun üzerine aldığım tepkilerden biri de şu olmuştu: "Word gibi bir STANDART varken neden böyle kendi formatını kullanıyor bu?". İnsanlar için MS Word ve onun .doc dosyaları bir standart olacak kadar hayatlarının içinde anlaşılan...

Bilgisayarcılar da özellikle yeni başlayan kullanıcılardan gelecek bu gibi tepkilerden çekindikleri için yüklemekten kaçınıyor olabilirler. Yoksa aynı bilgisayara Gimp, 7zip ve (her ne kadar özgür yazılım olmasa da) irfanview gibi programları da yüklemeleri mümkün, fakat kullanıcı bakıp nerede bunun fotoşop'u, winzip'i diyebilir. Sonuçta .zip dosyalarını sadece winzip'le açabileceğini düşünen insanlar mevcut... Dahası genelde yurdum bilgisayarcısı için MS Office ile OpenOffice.org'un, Photoshop ile Gimp'in maliyeti aynı: "0TL = 0YTL = 0USD". Haliyle satıcılar kullanıcıların kafasını karıştıracak şeyler yüklemekten kaçınıyorlar.

Bu nedenle en azından OpenOffice.org yeterince yaygınlaşmadığı sürece bilgisayarlara önden yüklenmesini bekleneyelim bence.

Not: Tabiiki bütün bunlar sadece ev kullanıcısını gözönüne alırsak, yoksa kurumsal kullanımda şartlar değişebilir...
0
robertosmix
Bu soruyu her kim sormuşsa, piyasa işlerin nasıl yürüdüğü konusunda herhangi bir fikri olmadığından eminim. Tabii bu soruya verilen yanıt da cabası.

Nedeni ise çok basit. Eğer müşterinize sattığınız bilgisayara X yazılımını yüklediyseniz, bu yazılım için gerekli olan/olabilecek desteği de verebilme kapasitesine sahip olmalısınız. Aksi takdirde müşteri kaybedersiniz. Verilen karşılıksız destek ise zaman, para ve iş kaybı demektir.

Tabii korsan yazılıma destek vermek gibi birşey söz konusu değildir. Eğer müşteriniz sizden korsan yazılım konusunda destek isterse, onları rahatlıkla üretici firmaya yönlendirebilirsiniz. Yada, 'bu ürünün lisansını biz size satalım, sonrada desteğini veririz' gibi bir çozüm üretebilmeniz gerekmektedir. Buda para,zaman ve iş kaybını önler şüphesiz.
Yok yere kullanımı ücretsiz olan yazılımları müşterilerine bilgisayarlarıyla beraber verip, daha sonra bunların desteklerini sağlayacak kadar idealist firmalar ise henüz ortaya çıkmadılar. Çıkmış olsalar bile kat marjından feda ettikleri için kısa ömürlü olurlar.
0
abakana
Kim dedi size, müşteriye çözüm satarken OOo Desteğini hesaba katma diye?

Şimdi bir MSOffice' ten alınan kâr karşılıyorsa sizin hizmet ücretinizi, kâr haricini(yani MS lisansı + KDVsi) ' ni düşersiniz olur biter.
0
bio
Ancak bu durumda OpenOffice yuklu sattiginiz makinayi baskalarinin yuklemeden sattigi fiyattan daha pahaliya satmaniz gerekir ki bu yazinin anlami kalmaz.
0
abakana
Arkadaş yuklediği MS i sattiğini iddia ediyor. MS in lisans ücretini düşersek sorun kalmaz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

fazlamesai.net'e soralım: 'Linuxçu' diye bir insan türü var mı?

FZ

"Linuxçu" diye nitelendirilebilecek bir "insan türü" var mıdır? İnsanlara gerçekten itici gelebilir mi? Güzel bir şeyi sunmak ne denli önemlidir? Gerçekten düzgün çalışan ve iyi işleyen sistemler bazı sunum şekillerinden ötürü "dışarıdan birilerine" itici gelebilir mi? Teknoloji, sosyoloji ve psikoloji arakesitinde ne denebilir? Bütün mesele gerçekten özgürlük müdür? Yoksa kişisel bazı problemler midir?

EncFS: Şifreli Dosya Sistemi (TÜRKÇE)

sundance

EncFS, pratik kullanımlı ve performanslı bir şifrelenmiş dosya sistemi. En önemli iki özelliği, şeffaflığı ve dizin bazında şifreleme yapabiliyor olmanız.

EncFS'in özelikleri ve nasıl kullanılabileceği konusunda Cuma günü Linux DevCenter'da yayınlanan makalemin daha geniş ve Türkçe halini (kesinlikle çeviri değil ;) yazının devamında bulabilirsiniz.

Espri Bulamadım

butch

İnternetin sesi

ninja-g

'icqphone'u ilk keşfettiğim günlerdi..'Nettophone' sayesinde internetten herhangi bir telefonu arayıp konuşabiliyorsunuz. Hemen denedim. Bir arkadaşımı cepten aradım. Çalışıyor... Sonra normal telefonlarda da çalışıyor mu diye kendimi aradım. Zırrrr zırrrr... salonda telefon çaldı. Çalışıyordu... Tam bilgisayarın başından kalkıp açmak için yanına giderken elektrikler kesildi! Telefon çalmaya devam etti. Ahizeyi kaldırdım. Hiç ses yoktu diyemem. Bağlantı kurulmuştu. Çok hafif bir uğultu vardı, artık interneti dinliyordum...

İşte Sosyal Sorumluluk Projesi Böyle Olur

butch

"İnsanlara toplumsal inisiyatifin gücünü ve eğer istenirse büyük sponsorluklar olmadan, birtakım şirketlere gereksiz ve fahiş paralar kazandırmadan, gençlerimizi belli markalara esir etmeden ve vizyonlarını kısıtlamadan, dünyanın kültür ve entelektüel mirasından faydalanarak bir şeyler üretilebileceğini göstermek istiyoruz."

Emre Sevinç ile Çocuklara Bilgisayar Projesi üzerine yapılan röportajın devamı turk.internet.com'da.