Emanet: Siz hala TEXTAREA içinde kıvranıp duruyor musunuz?

0
FZ
FM ve benzeri pek çok yerde yorum yazmak, mesaj yollamak, vs. iş için mütemadiyen textarea yani HTML metin giriş kutularını kullanıyoruz. Babadan kalma bu teknoloji halen iş görse de tabii ki bize bir editör içinde yazı yazma rahatlığı sağlamıyor. Alışık olduğumuz kestirme tuş kombinasyonlarını kullanmak, bul değiştir yapmak, renkli olarak kodları görmek vs. gibi pek çok şeyi yapmak mümkün olmuyor.

Oysa metin kutuları otomatik olarak bir editör ile ilişkilendirse, bir HTML metin alanına yazacağımız şeyi güçlü bir editörde düzenlesek, işimiz bittiğinde kaydedip çıksak (böylece arada yazdıklarımız session timeout olduğunda kaybolma riskine maruz kalmasa), hayat daha güzel olsa... Var mı çaresi? Bu konuya kafayı takmış Türk programcılar olduğu sürece var!
Daha önce Firefox için geliştirilmiş olan ve bu işi yaptığını iddia eden MozEx eklentisi ile biraz uğraşmış ancak okuyabileceğiniz sebeplerden ötürü (sevgili Recai Oktaş'ın çabalarına rağmen) bir noktada takılıp kalmıştım.

Kulaklarını çınlattığım tehlikeli programcılardan Alphan Bayazıt, öyle yapılmaz böyle yapılır kıvamında konuya girmiş ve buyrun size olması gerektiği gibi bir Firefox eklentisi demiş.

Emanet isimli Firefox eklentisi ile artık metin alanların sıkıcılığından ve eksikliğinden kaçıp kendinizi güçlü ve güvenilir editörünüzün serin sularına atabilirsiniz. Söylememe gerek var mı bilmiyorum, şu anda bu okuduğunuz haberi bir HTML textarea içinden yazmıyorum. Bahsedildiği gibi sağ tıklayınca karşıma gelen menüden XEdit'i seçmek sureti ile Emacs'ı çalıştırdım, onun içinden yazdım ve kaydedip çıktığında FM'deki haber giriş metin alanı içine yerleştiğini gördüm. Sorunsuz, basit, hızlı ve etkili. Bir bilgisayarcı daha ne ister ki ;-) (Emacs kullanmak için bir sebep daha!)

Görüşler

0
anonim
Web tabanlı içerik yönetimi uygulamalarında textarea uzun zamandır zaten kullanılmıyor. DHTML olarak geliştirilmiş ve linkleri, resimleri, tabloları ve hatta stylesheetleri yönetebilen birçok araç mevcut.

Joomla/Mambo öntanımlı olarak bu tür editörleri kullanır, php-nuke bu konuda ne aşamada bilemiyorum.
0
FZ
Pek çok yerde de dümdüz TEXTAREA kullanılıyor ki zaten mümkünse bana WYSWYG (ya da her ne ise :) editör vermesinler, öyle yapacaklar diye hem ekran alanından çalıyorlar hem de her şeyin yolunda gideceği var sayımında bulunuyorlar. Malum, CMS sistemleri haricinde de pek çok siteye giriyoruz (girmiyor muyuz? :).

Her şey bir yana, sunulan DHTML tabanlı editör de en nihayetinde bir yere kadar. Benim derdim butonlara basarak bold yapmak yahut işte kalkıp tablo koymak filan değil. DHTML editörlerin yanına yaklaşamayacakları gerçek ve düzgün bir metin işleme ortamında, alışık olduğum etkinlik, esneklik ve güç ile işimi gücümü gönül rahatlığı ile halletmek (şu anda Emacs ile yaptığım gibi ;-), dolayısı ile Emanet ve benzeri çalışmalara gayet olumlu bakıyorum.

php-nuke bu konuda ne aşamada ben de bilmiyorum zaten FM açısından da bir anlamı yok FM'de php-nuke kullanılmadığı için.
0
anonim
Sana bence de mümkünse WYSIWYG bir editör vermesinler, birisinin kullanılabilecek en zor ve en uzun yöntemleri savunmaya devam etmesi gerekiyor, yazılım dünyasındaki çeşitliliğin korunması adına ve birilerinin "ya neler var şu dünyada" demeye devam edip haline şükretmesi için böyle bir gelişmenin olmaması faydalı olur :)

WYSIWYG editörlerin temel amacı içeriğe katkıda bulunan insan sayısını arttırırken site yönetimine düşen iş yükünü azaltmaktır. İnsanlara firefox eklentisi kurdurup emacs üzerinden içerik ekletmek çin işkencesinden farklı bir deneyim olmazdı.
0
tongucyumruk
O tip editörleri kullanan birkaç sitenin birden dertlerini çeken biri olarak "kullanıcılar iki kulaklarının arasındaki şeyi biraz kullanmayı öğrensiler önce" diyorum! Wiki, BBCode tarzı basitleştirilmiş işaretleme sistemlerine her zaman sempati ile yaklaşmışımdır. Ancak bu web tabanlı WYSIWYG düzenleyiciler bence site yöneticilerine yapılmış en büyük kötülüktür.

WYSIWYG düzenleyiciler site yöneticisinin üzerine düşen iş yükünü azaltmazlar. İnsanlar 3 satır html veya HTML'i geçtim wiki markup kullanmayı öğrenmeye üşenmezlerse asıl o zaman site yöneticisinin iş yükü azalır. Aksi halde site yöneticisi gelen giden haberleri onaylarken sadece haberin içeriğiyle değil MS Word'den kopyala/yapıştır yapılan metinlerin içindeki bir ton saçma etiketi temizlemekle, yazıyı sitenin biçimine uydurmakla uğraşırlar. Halbuki eğer bir site beyni fındıktan biraz daha irice olan insanlara hitap ediyorsa bu insanlardan biçimlendirmeyi basit bir işaretleme ile yapmasını isteyebilir. Bu illa wiki markup olmak zorunda bile değil. Örneğin *hede* yazınca bold, _hodo_ yapınca altı çizili, /asdf/ yapınca italik yazacak bir sistem bile kullanıcıların ihtiyaçlarının %80'ini karşılayacaktır.

Bunları kafamdan uydurmuyorum, kafamdaki saçların ciddi bir yüzdesi bu tip saçmalıkları temizlerken döküldü. Kısacası üç kuruşluk bir markup ile yazdıklarını işaretleyemeyen adam zaten bir zahmet yazısını bold italik hede yapmaya çalışmasın!
0
anonim
MS Word'den copy/paste yapmaktan bahsetmiyorum. Paşa paşa DHTML editörünün kendisini kullanmaktan bahsediyorum. Siz kullanıcılarınıza MS Word'den copy/paste yapma izni verirseniz, onlar da sizin saçlarınızı dökerler. Kaldı ki zaten onlara emacs kullanmayı öğretmeye çalışsaydınız, saçlarla kurtulduğunuza şükrederdiniz.

Sevgiler
0
tongucyumruk
Kullanıcıların içeriği o DHTML editörüyle mi yazacaklarını, yoksa copy/paste metoduyla mı oraya geçireceklerini nasıl ayarlayabilirsiniz? Adam orada Word benzeri birşeyi gördükten sonra neden gidip copy/paste yapmasın? Bunu engellemenin bir yolu var mı? Dahası sıfırdan o editörde yazan kullanıcıların dahi MS Word'den kalma alışkanlıklarıyla cümleyi sağa yaslamak için görüntünün sonuna kadar space tuşuna bastıklarına, bir tablo koyamadıkları için space ile yazdıkları şeyleri hizalamaya çalıştıklarına, sonra da farklı bir çözünürlükte gördüklerinde "ama bu neden burada düzgün görünmüyor" dediklerine çok şahit oldum.

Bu tip WYSIWYG düzenleyicilerin kullanıcılara sunduğu tek şey kullanıcının kendini MS Word gibi alışık olduğu bir ortamda hissetmesi. Sorun şu ki artık o alışık olduğu ortamda değil! Yaptığı şey 29.7cm'ye 21cm ebadında standart bir A4 kağıt üzerinde değil çok çeşitli tarayıcılarda, çok çeşitli çözünürlüklerde ve pencere boyutlarında görüntülenecek. Yapılması gereken şey kullanıcıların önüne MS Word'e benzer birşeyer koyarak onları bu gerçekten yalıtmak değil, buranın Web olduğunu ve kuralların farklı işlediğini anlatmaktır.

Konuyu Emanet'e bağlamak gerekirse: Emanet zaten yukarıda bahsettiğim şeyleri yapan kullanıcılar için geliştirilmiş bir sistem değil. Emanet'in hitap ettiği kitle Vim, Emacs gibi gelişmiş editörler kullanan ve bu editörlerden alıştığı rahatlığı web tarayıcısında da isteyen bir kitle. Kendi adıma, o WYSIWYG düzenleyicilerin bulunduğu ortamlarda en çok yaptığım şey HTML kodunu emacs'e alıp html-helpre-mode marifetiyle düzenlemek ve ardından emacs'ten alıp o TEXTAREA'ya geri yapıştırmaktır. Bu noktada Emanet benim için oldukça faydalı olacak gibi gözüküyor.
0
FZ
MS Word'den kopyala yapıştır çoğu bilgisayar kullanıcısının ruhunun bilinçaltına yerleşmiş bir şey. Word, Excel, vb. programlardan kes yapıştır... Aşağıdaki yorumumda bahsettiğim eWebEditPro DHTML ve XML editöründe Word, Excel gibi gelen HTML verisini temizle diye bir seçenek var, bir noktaya kadar başarılı ama tabii her türlü şeyi süzmesi mümkün olmuyor (paralı bir ürün olması ayrı bir konu).

Bahsettiğin o "ama Word'de, ama Excel'de ne de güzel görünüyordu şimdi niye böyle oldu imdat, panik!" tarzında durumlarla ben de epey karşılaşıyorum ve karşımdakine açıklamaya çalışıyorum, kolay olmuyor tabii.

Aşağıda da belirttiğim gibi WYSIWYG editörlere karşı değilim ama insan beyninin gücünü de küçümsemek taraftarı değilim, yani güzelce anlatıldığında insanlar pek çok şeyi öğrenebiliyorlar (tabii kötüye de kullanabiliyorlar, madalyonun daima iki yüzü var).
0
anonim
Bu durumda sorun editöre değil kullanıcılarına ait oluyor. Kullanıcılarına nasıl bir editör kullandıkları, nelere dikkat etmeleri gerektiği ile herhangi bir bilgi verdin mi? Yoksa editörü karşılarına koyup her şeyi ilk seferde eksiksiz ve doğru yapmalarını mı bekledin?

Kullanıcılarına EMANET kullandırdığın gün bizi de kullanıcılarının görüşleri ile ilgili bilgilendirirsen çok güzel olur.

Sevgiler
0
darkhunter
Browser çöktüğünde ya da Session sona erdiğinde de işe yarıyor mu DHTML editöleri? :-P

Diğer yandan sizin gerçekten yaşayan bir organizma olduğunuzu doğrulamak için yapılan denetimlerde de DHTML edit. bilgisi sıklıkla kaybedilir (hele ki back - for. olayına girdiyseniz)...

Notepad kullanmak bile daha faydalı , textbox'a yazmaktansa...

Yazım denetimi yapan eklentilerin genel problemi ise browser çöktüğünde eklenti ile yazdığınız şeylerin de artık bir öneminin kalmıyor olması, tıpkı eskisi gibi :)

Dediğim gibi, ne yazılacaksa browser dışında bir şeye yazıp (salt metin oluşturan bir şeye) onu kaydedip (ne olur ne olmaz!) oradan copy-paste yapmak her halükarda browser'a bel bağlamaktan daha faydalı olur...
0
bio
O sorunun editorun cinsi ile ilgisi yok. Gmail'de oldugu gibi autosave destekli web uygulamalari, textarea ile de gayet guzel calisiyor.

Zaten external bir editor bile kullansaniz, autosave olmadikca bilgisayarin/editorun cokmesi, elektrik kesilmesi ihtimali her zaman var.
0
FZ
Neyse ki Emacs'ın arka planda otomatik kaydetme özelliği mevcut.
0
darkhunter
AutoSave... Evet, içinden veri geçen herşeyin geleceği bu muhtemelen :)
0
lifesdkver0_1
SessionSaver, cokme vs gibi sorunlarda textarea icerigini de kaydediyor. Firefox da Linux gibi; sorun yok, cozum var..
0
darkhunter
Bağlantı için teşekkürler. Gerçekten güzel bir eklenti.

Yine de tüm browser kullanıcılarının firefox kullanmaması gibi acı bir gerçek var. Söylediklerim bütünü düşününce daha anlamlı olur sanırım.
0
FZ
Sana bence de mümkünse WYSIWYG bir editör vermesinler

Evet bana vermesinler. Bana vermesinler ama, isteyenlere versinler. Yazdıklarımdan aksi bir anlam mı çıkıyor?

birisinin kullanılabilecek en zor ve en uzun yöntemleri savunmaya devam etmesi gerekiyor, yazılım dünyasındaki çeşitliliğin korunması adına ve birilerinin "ya neler var şu dünyada" demeye devam edip haline şükretmesi için böyle bir gelişmenin olmaması faydalı olur :)

TEXTAREA içinde debelenmek en kolay yöntem değildi benim için, bu yüzden işimi kolaylaştırdığını gördüğüm "Emanet" isimli sistemi kullanmaya başladım. Halime şükrettim.

WYSIWYG editörlerin temel amacı içeriğe katkıda bulunan insan sayısını arttırırken site yönetimine düşen iş yükünü azaltmaktır. İnsanlara firefox eklentisi kurdurup emacs üzerinden içerik ekletmek çin işkencesinden farklı bir deneyim olmazdı.

Neden benim demediğim şeyler ben demişim gibi yazılıyor bunu hala çözemedim.

DHTML görsel editörlere karşı değilim ki. Bizzat bunlardan en gelişmişlerinden birisi olan eWebEditPro sistemini bizim eMBA platformu için kurup dibine dek özelleştirmiştim. Yani görüldüğü gibi herkese Emanet kullanın demiyoruz. FM okurlarının bir kısmına, "bakın böyle böyle bir şey var, büyük rahatlık valla kendi kontrolünüzde olmayan sitelerde iş güç yapmak için" diyoruz. FM kullanıcılarının bir kısmının Firefox eklentisi kurmak denen kavram ile zaten alabildiğine aşina olduğunu, yine bir kısmının Emacs gibi (ya da VIM, vb.) güçlü ve rahat kullanılan editörleri çok farklı düzenleme işleri için kullandıklarını (ya da çok hızlı öğrenebildiklerini) biliyoruz. Bu yüzden bu tür şeyler öneriyoruz.

Dilerim bu sefer ne demek istediğimi anlatabilmişimdir, şimdi kocaman ve alışık olduğum güzel bir Emacs penceresi içinde html-mode kullanarak yazdığım bu yazıya son verirken, tongucyumruk biraderimin bahsettiği html-helper-mode mevzusunu araştırmak için Internet okyanusuna yelken açıyor ve "user friendly" kavramına dair derin bir tefekküre dalıyorum :)
0
alphan
Bunu Defter'de yazmıştım ama birilerinin gözünden kaçabilir diye tekrar etme gereği duyuyorum. Çalışmadığı gibi yüklenirken "ben çalışmam" da demez. Kullanım sırasında bir kaç istisna atar çalıştığını zannetmeye devam eder muhtemelen.

Ayrıca Firefox 1.5 gerektiriyor kendileri (bu kısım da benim tembelliğimden).

0
urxalit
Ben kendi yaptığım sitelerde kullanıcıya haber metni girişi vb olanağı vereceksem FCKeditor kullanmaya başladım. Tavsiye ederim..
0
ersin2k
FCK iyi güzel hoş ben de zoraki kullanıyorum da HTML taglerini çok karışık atıyo hele bir de başka bi sayfadan copy-paste yaparsa kullanıcı öyle bi dağılıyor ki sormayın. Alternatif bulsam anında geçeceğim ama yok ki :(
0
spacemonkey
FCK çok yavaş açılıyor ve Firefox'da açılmadığı anlara şahit oldum o yüzden Mambo içinde kullanılan ve şu anda hatırlamadığım bir script kullanmaya başlamıştık biz. Biraz araştırırsan bulabilirsin sanırım.
0
ghanthar
Biraz geç oldu ama hem Emacs'i hem de Emanet'i ilk defa denedim ikisinide bayıldım ne diyeyim...
Bu arada Emanet gayet güzel çalışıyor şu an oradan yazıyorum zaten...
0
FZ
Mazohistsiniz değil mi? İtiraf edin? Ya da IQ puanınız 237 filan. Çünkü malum yaygın inanışa göre sıradan faniler Emacs filan kullanmıyorlar. "Modern" metin düzenleyeciler kullanıyorlar. Sadece Lisp ile uğraşan ne idüğü belirsiz akademik, makademik dinozorlar Emacs kullanıyor. Şaka yapıyorsunuz herhalde "bayıldım" filan derken. Yani düşüp bayıldınız herhalde. Bizi kandırıyorsunuz ve nifak tohumları sokmaya çalışıyorsunuz değil mi aramıza? :)
0
ghanthar
Aslında haklısınız yani wikipedia mode html mode sonra ne bileyim sıkıştığımda konsol açmadan direkt shell kullanımı, dosya dizin yönetme gibi şeyler "modern" bir editöre kazandırılınca bende bırakacam bu Emacs'i ;) bu arada şaka bir yana ufak bir aksilikten dolayı FF u tekrar yükledim ve Emanet i tekrar kurmam gerekti ancak siteden ulaşılamıyor. Sizde var ise bana yollar mısınız mail ile ? Çok alıştım bırakamıyorum yardım lütfen...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Firefox 3 çıktı

anonim

Firefox kullanıcılarının sabırsızlıkla beklediği ünlü web tarayıcısı Firefox 3 final sürümü kullanıma sunuldu. Öncelikle daha hızlı, daha kararlı bir sürüm olarak deneme sürümlerinde kendini kanıtlayan Firefox 3, sistem hafızasına daha az gereksinim duyuyor ve kişisel kullanım bakımından da pek çok yenilik içeriyor. Firefox 3, daha kullanışlı bir adres çubuğu ve daha iyi yer imi yönetimi gibi son derece yenilikçi bir yapıda geliyor. İndirme Günü adlı sayfasında çıktığı gün bir indirme rekoru beklediklerini de açıklayan Mozilla yöneticileri, Firefox 3'ün diğer tarayıcılardan çok daha hızlı olduğunu söylemişlerdi.

Mozilla Futbol Fanatiklerinin Tutkularını Yeni Firefox Eklentisiyle Körüklüyor

anonim

Joga.com Kılavuzu, taraftarları gollerle, videolarla ve birbirleriyle buluşturarak, beğenilen açık kaynaklı tarayıcıya futbol tadını katıyor.

Dünyanın dört bir yanındaki futbol fanatikleri artık kendi tutkularını yansıtan bir tarayıcıya sahip. Mozilla bugün Mozilla Firefox 1.5 tarayıcısı için geliştirdiği ve Google tarafından sunulan Joga.com Kılavuzu'nun çıktığını duyurdu.

Firefox 1.5.0.3 !

Chaosopher

Geçen ay FM'den de duyurulan Firefox 1.5.0.2'nin bir "denial of service" güvenlik açığını gideren yeni sürümü çıktı.
Geçen sefer olduğu gibi Mozilla Firefox 1.5.0.x tarayıcılar kendilerini bu yeni sürüme de otomatik olarak yükseltecekler. Tarayıcısını kendi kendisini yükseltmesini bekleyemeyenler yeni sürümü buradan indirebilirler. Hayırlı uğurlu olsun!

fazlamesai.net'e soralım: Firefox 1.5

cbc

Çıktı çıkacak mı, yoksa bir hata mı?

http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/1.5/

Mozilla Labs Sunar: Jetpack

Tarık

Mozilla Labs tarafından geliştirilen Jetpack eklentisi sayesinde artık Firefox'a eklenti yazmak için çok fazla şey bilmenize gerek yok.