Ekşi Sözlük'e Sansür

0
towsonu2003
Radikal'in bugün geçtiği habere göre, Ekşi Sözlük, tarikatçı Adnan Hoca hakkında yazılanlar gerekçe gösterilerek mahkeme kararıyla sansürlendi. Ekşi Sözlük ise, kendi kendini sansürleyerek Adnan Hoca'yla ilgili maddeleri silmiş ya da içeriklerini boşaltmış. Youtube ve Ekşi Sözlük'ten sonra sırada kim var? Peki hakimler, vatandaşların konuşma özgürlüğünü kısıtlamakta neden bu kadar istekli?

Görüşler

0
Chriseba
Bu seferkinin YouTube'da amaçlanandan farklı olduğunu düşünüyorum. YouTube; Amerikan ya da daha doğrusu yabancı kaynaklı kaynaklı bir oluşum ve gerçekten faydalı görüntüler olmasına karşın oldukça gereksiz görüntüler de var. Ama Ekşi Sözlük; Türkiye kaynaklı bir oluşum ve üyelerinin hemen hemen hepsi Türk, her kesimden yazar olan insanlar özgürce kendi düşüncelerini belirtiyorlar. Bir yazı yazmak, görüntü hazırlayıp internet sitesine yüklemek daha basittir, bir görüntüden çok daha açık ve net bir biçimde fikirler belirtilebilir. Ekşi Sözlük'te gereksiz şeyler yok mu? Var. Her kullanıcıyı tek tek takip edemezsiniz. Ancak bu erişimin engellenmesi demek, insanların kendilerini özgürce ifade etmelerini baltalamakta ilk adımlardan biri olur. Daha önce bu adımlar atılmış, sonra da verilen kararlar geri alınmıştı.
0
bm
Bu seferkinin YouTube'da amaçlanandan farklı olduğunu düşünüyorum.

Ben de, bu Adnan Hoca diitinin cikip, bol parali, aptal olamayan ama duut ve zuuut olan murid toplamaya basladigi zamani hatirliyorum. Nedense o zaman askeri idare olmasina ve cocuk kaptirip sikayet eden ailelerin de pek oyle sinik insanlar olmamalarina ragmen pek engel olunamadi. Belki "komunist guuk olacaklarina, Adnan Hocaci gaak olsunlar netekim" denmistir, bilmiyorum.

Yukarida dediginiz gibi degisik bir durum var, ve dunyada bu sefer bunun karsiligi var. Benzer olusum olan Church of Scientology de bu sekilde zengin ve zortamboni kadrosu, kibuduk avukatlari ve gartiniklikten cekinmeyen genel tarziyla her ortamda yargi mekanizmalarini hakkinda konusanlarin aleyhinde kullaniyor ve sindiremese de susturuyor. Tabii internet kullanimi yayginlainca ayni vilik uslupla orada da insan sindirmeye kalktilar. Bunun detaylari cok yerde var, ben Wikipedia'daki Scientology versus the Internet sayfasina link vereyim.

0
Tarık
hayret, son kuşak içinde hepsi değilse bile birçoğu küfürbaz yazarlar topluluğundan oluşan bir "şey"e yapılan bu sansürlemeye hiçte üzüldüğümü söyleyemeyeceğim. Zira ilk yıllardaki seviyesinden iyice uzaklaştı, çöplüğe döndü. İyi idare edilemedi, otokontrol mekanizması hiç olmadı zaten. Dudak üzerinde ilk başlarda güzellik verirken zamanla gelişip büyüyen, estetiği bozan bir "ur"a dönüştü. Sansür elbetteki tasvip sınırlarımın dışında. Ama bu sansürün görünen sebeplerden kaynaklandığını sanmıyorum. Pek tabii ekşi sözlükçüleri durdurabilmenin olanağı yok. Netice itibariyle sizlerinde bildiği birçok yoldan ulaşabilmek mümkün.
0
FZ
Ama bu sansürün görünen sebeplerden kaynaklandığını sanmıyorum.

Mahkemenin gerekçeli kararında yanıltıcı bilgi verildiğini mi iddia ediyorsunuz?
0
Tarık
Hayır, mahkemelerin dışında daha yukarılarda birtakım birliklerin, lobilerin, örgütlerin Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerine etki ederek sansür kararına zorladıklarını düşünüyorum. Hangi mantıkla yapıldığından tam emin olmamakla beraber bunun bu şekilde olduğunu düşünüyorum.
0
robertosmix
Ekşi sözlük bir dönemki elit yazarlarının hemen hemen hepsini kaybetmiştir. Bununla beraber bir forum havasına girmiş, çoluğun-çocuğun (zihinsel olarak) cirit attığı bir mekana dönüşmüştür. Bugünkü popülaritesi eski dönemdeki kalitenin yansımasıdır.

Kitap yakmadan farkı olmayan bugünkü "internette sansür" utancına karşı savaşması gerektiği yerde yaltaklık yapması, buna boyun eğmesi kabullenilebilir gibi değildir. Ekşi sözlük, artık özgür bir ifade platformu olma niteliğini kaybetmiştir. Özgür bir dünyada bağnaz ve orta çağdan kalma bu tür zihniyetlerin bu denli saygı görmesi de ayrı bir tartışma konusudur.

İnternette herkes istediği herhangi bir konuda, istediği herhangi bir kişi-kurum vs. hakkında yorum yapma, hakaret etme, aşağılama yada yüceltme, olmadığı gibi gösterme hakkına sahiptir. Bu haklar bugün kullanılmaktadır da. İnternet özgürlüktür. Ve bu özgürlüklerin önüne taş koymaya çalışan zihniyetler gelecekteki nesiller tarafından büyük bir üzüntü ile anılacaklardır.

(Not: Keşke yeterli vaktim olsa da fikirlerin özgürce ifade edilebileceği ve tartışılabileceği en azından bir wiki ortamı yaratabilsem. Bir gün yaparsam da herkese duyuracağım)
0
bio
Ekşi sözlük, artık özgür bir ifade platformu olma niteliğini kaybetmiştir.

Eksi sozluk hicbir zaman ozgur ifade platformu olmadi. Gerek "sitesahibi" kisilerin sahsi egolari, gerekse hafif fircalara aninda boyun egmeleriyle (mesela seneler once Microsoft hakkinda yazilan kotu sozlerin silinmesi) bu sifati haketmedi.

Tabii bunlar sitenin yer yer faydali ve eglenceli oldugu gercegini degistirmez.

0
ersin2k
harun yahya olmayan "virtual" bir şeydir. olmayan a hakaret hakaret olur mu. Adı bambaşka biri neden bunu üstlenir? de dava açar?
0
realist
Ekşi Sözlük'e erişim, basit DNS yönlendirmesi ile önlenmiş. DNS kurabilen (apt-get install bind) ya da yurtdışındaki kullanıma açık DNS sunucularından birinin ip adresini makinesine giren herkes bu sınırlamadan kurtuluyor.
Youtube meselesinde durum böyle değildi. Router üzerinden bloklama yoluna gidilmişti. Türk Telekom yöneticileri yargı emrini elemanlarına, şu siteyi kesin engelleyin, bu siteyi engellemiş görüntüsü verin şeklinde mi iletiyor acaba.

Küçük internet servis sağlayıcılarımızdan birinde Ekşi Sözlük'e mayıs ayından ulaşılamadığını da belirteyim. Kapatın yazısı gelmiş, sonra kimse açın dememiş.
0
bm
Youtube meselesinde durum böyle değildi. Router üzerinden bloklama yoluna gidilmişti. Türk Telekom yöneticileri yargı emrini elemanlarına, şu siteyi kesin engelleyin, bu siteyi engellemiş görüntüsü verin şeklinde mi iletiyor acaba.

DNS'ten basliyor, sonra routerlardan da bloklaniyor olabilir. Youtube'un paket seviyesinde bloklanmasi da uzun surmustu.

Bu arada iki taraftan da trafigi koklayip bu niye oluyor diye bakamadim ama bazen manasiz TCP/RST'ler geliyor web baglantilarinda. Yani de degil bu. Buna bakan var mi? Transparent proxy filan mi koydu yine telekom?
0
anonim
elbetteki daha önce yapılmış olan yorumlar en doğru tespitlerdir. lakin ekşi sözlüğün siyasi bir görüş için kapatılması çok yanlış. bu ülkede siyaset devlet tarafından destekleniyor ise her türlü görüşede yer vermeli.
propaganda olarak değil anlatmak istediğim. youtube bizim milli değerlerimize hakaret gerekçesi ile engellendi ve en doğru olanıda yapıldı. bugün ermenistan bir çok ülke kıbrısı ve bizi tanımamazlıktan gelirken biz onları tanımaya devam ederken kendi halkımız arasındaki fikirlere takılmak çok yanlıştır.
ekşi sözlğükte bu gün sizinde bahsettiğiniz gibi uygunsuz yorumlara şimdiye kadar bi etki etmeden yol verip, bir düşüncenin engellenmesi çok gereksiz bir durumdur.
-- wikipedia örnek gösterilmiş bazı kişilerce bu konuda ben yeni gençlikten hemen hemen ekşi sözlük tarzı yaklaşımlar var bişiler eklemektense sadece kullanmaya kaçıyorlar bi müddet sonra ondanda sıkılmasalar da ekşi sözlük gibi virana olmasa.
0
pvc
O web sitesini kapatmak için milyonlarca basit neden bulunabilir. Şimdi orada derinlemesine bir araştırma yapsam, Türk Ceza Kanunu bilmemne maddesi gereği sansürlenme cezası görmelerine sebep olabilecek yığınla ıvır zıvır yazı bulurum.

Adnan hoca meselesine gelince Adnan Hoca, kendine hakaret eden tüm web siteleriyle ayrı ayrı uğraşıyor. Bunun sözlükle filan özellikle ilgisi yok. O uğraşmıyor da, onun müridi Oktar Babuna uğraşıyor.

Söz konusu tarikat ile herhangi bir ilgim tabi ki yok ancak bu haberde çok eski tarihli sayılabilecek bir haber. Fakat yinede ilgimi çeken bir konu oldugu için yazmak istedim. Birileri bir Web sitesinde benim ismimi kullanarak hakaret boyutuna varan iddialar da bulunsa, ben bahsi geçen kişiler gibi medyatik birisi olsaydım ve bu benim itibarımı zedeleyecek olsaydı, bende mahkemeye başvurur ve ilgili siteye erişimin engellenmesini talep ederdim.

Zaten ekşi sözlük denen site tamamiyle lüzumsuz bir yer. Kesinlikle bilgi alınabilecek bir ortam değil. Evet bir takım konularda doğru bilgi veriliyor ancak bu işe yarar birşeyler bulabilmek için çöplük karıştırmaya benzer.

Yani birileri iğrenç bir çöplük yada içi kazurat dolu bir lağım çukuruna işe yarayacak bir şeyler atıyor, siz ise elinizi içeri daldırıp, yığınla pisligin içinden işe yarayan şeyi çıkarıyorsunuz. İşe yarayan şeyi bulmaya çalışırken bir sürü saçma şey görüp mideniz bulanıyor.

Böyle bir ortamdan bilgi almaya çalışmak ne derece doğrudur bilemem. Şahsım adına benim midem kaldırmıyor. Birilerinin midesi kaldırıyor demek ki ve bundan rahatsız olmuyorlar. Tabi o da onların midesi. İnsanda teneke gibi mide, kösele gibi surat olursa, ekşi sözlük'den arakladıgı paragrafları başka yerlerde kendine mal ederek yazabilir bile. Bu tamamen onların sorunu aslında.

Bu durumda Tarık rumuzuna katılıyorum. Ekşi sözlügü sansürletmenin ise çok kolay oldugunu iddia ediyorum. Kendileri de bunu biliyorlar ki, "Rapor Et" düğmesini koydular. Suç oluşturabilecek şeylerin emniyete değilde kendilerine rapor edilmesini istemeye başladılar. Yalnız orada bir de küçük uyarı var "Sadece suç unsuru olabilecek yazılar" Yani örnegin toplum normlarına aykırı insanları rencide edici yazılar değilde sadece kanunlara aykırı suç teşkil edici yazılar. Yani diğer tip yazıları rapor etmeyin diyorlar. Çünkü işin etik yada ahlaki kısmı kendilerini ilgilendirmiyor. Kendileri zaten kişilere şahıslara, kurumlara değer yargılarına hakareti önemsemiyorlar. Önemli olan onların sansüre uğramaması zarar görmemesi. Dümenlerini oldugu gibi devam ettirebilmeleri, sözlük dedikleri kanalizasyonu sansürsüz ve bansiz tutabilmeleri, oradan taşan pislikler ile google'i kirletmeleri.

Bu bağlamda zaten sansürlense bile söz konusu yazıları jet hızıyla kaldırıp avukatları vasıtasıyla tekrar mahkemeye ulaşıp ban'i kaldırtacaklardır. Bence yapılacak hiç bir şey yok. Hiçkimse onların pisligini engelleyemez. Zaten toplumun oldugu heryerde mutlaka pislik olur. Internet'de bir çeşit toplum malı umumi ortam olduguna göre beyinsizi, terbiyeszi, ahlaksızı, hırsızı, ugursuzu olacaktır.

Onları engelleyemeyiz. Ancak görmezden geliriz. Mesela ben kendi çapımda eksi'yi banledim? Nasıl mı? Modemimin flash rom'una o adresi kaydettim. Yazsan bile açılmıyor. Kişisel bazda ban en güzeli. Benim için yok gibi.
0
pvc
Ayrıca Internet üzerinde kimsenin kimseye iftira, hakaret, asılsız iddialar ile saldırma hakkının olmadıgına inanıyorum. Eğer söz konusu kişi bundan zarar görecekse, o kişinin haklarını korumak amacıyla web sitesi rahatlıkla sansürlenebilir. Kanunlar kişilerin haklarını korumakla yükümlüdür. Benim yada başkasının hakkı çiğnenirse kanun o hakkı çiğnetmemekle görevlidir. O zaman erişimi bal gibi buz gibi engeller. Başkaları karşı çıksa da, yırtınsa da, internetimize dokunmayın, o sansürlenemez, o kutsaldır, o özgürlüktür dese de, benim yada başkasının zarar göreceği, itibar kaybedeceği, bir şeye demokrasi yada özgürlük adına karışılmaması gibi bir şey olamaz. Çünkü bunun tersi olursa o zaman onun adı özgürlük olmaz. Benim hakkımı, başkasının hakkını, başkasının itibarını yapılabilecek bir şeyler varken çiğnetmek olur.

Onu yok edersin, sansürlersin, gözden uzak tutmaya çalısırsın. Çünkü sen müdahale etmedigin sürece o orada durur ve senin itibarını zedelemeye devam eder. Para kaybedebilir, iş kaybedebilir, psikolojik zarara uğrayabilirsin.

Saçma sapan komünist argümanlar ile sansüre hayır lafları çok bayat.

Sansür gerekiyorsa uygulanır. Çocuk pornosu vs. buna dahil. Bunların dısında kişilere olan saldırı öyle özgürlük adına filan affedilemez. Olayın felsefi boyutu ise kimseyi ilgilendirmez. Kimsenin özgürlügü kaybolmasın diye, kimse kimsenin değerine oradan hakaret edemez. Çünkü dedigim gibi internet umumi ortam. Internet'de sadece sen ben takılmıyoruz. Bizim için yıkıcı etkileri olabilecek başka insanlar da takılıyor.

O yüzden ınternet'de sansür olayına karşı değilim. Sansürlenemiyorsa, o zaman ben kendi adıma sansürlerim.

Kimse hümanist saçmalıkları düşünmez. Kanunlar insanların kişilik haklarını korur. Bu Adnan Hoca'da olabilir tamamen lüzumlu biride olabilir. DÜnyanın en ahlaksız insanına bile misal küfür edemez hakaret yollu eleştiride bulunamazsın. Onu bile yasalar senin küfründen hakaretinden korur. Ama malesef ki internet umumi tuvalet gibi bir ortam. Dün akıl hastanesinden çıkan bir adamın yada insan öldürmüş bir katilin net kullanmaması için hiçbir sebep yok. Internet tehlikeli olmaya başladıgında sansürlenmelidir.
0
pvc
Ama tabi bir insanla samimi isen aslında onu seviyor ama anlasamıyorsan belki olabilir. Zaten o seni belli bir yere kadar tolere edebilir. Fakat hiç tanımadıgın insanlara saçma sapan yazıp çizemezsin. Bu bağlamda "genel ağ" geneldir dağ değildir, orman değildir, babanızın çiftligi değildir demek doğru olur.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türk Telekom ve Firefox

St

Limitli ADSL kullanıcıları birkaç gün öncesine kadar ADSL kota sayfalarını Mozilla Firefox ile ziyaret edemezken, artık bu mükemmel site biz Firefox kullanıcıları için de işlevsel hale getirildi.
Yalnız dikkatimizden kaçmayan nokta Türk Telekom'un açıklaması oldu:

Enigma´dan sanal klavyeye(!)

bmg

Bu sabah ATV haber programında hacker'lara karşı geliştirilen yeni bir güvenlik önlemi duyuruldu. İlk önce 2. Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren, ünlü Enigma şifreleme tekniği ve etkileri bir kaç dakika boyunca anlatıldı. Sonra teknolojinin gelişmesine paralel olarak özellikle bankacılıkta ortaya çıkan risklerden ve key-logger programlarının tehlikesinden bahsedildi. Key-logger'lara önlem olarak da bankalar Enigma sisteminden esinlenerek- yanlış hatırlamıyorsam- sanal klavye diye birşey bir şey geliştirmişler. HTML butonlarına tıklayarak, javascript yardımıyla, form alanlarını doldurabiliyorsunuz. Böylece klavyeye dokunmadığınız için key-logger'lardan korunmuş oluyorsunuz. Konu bunun ne kadar güvenli olduğu değil. Ne Enigma'sı ya?!?!

E-devlet hayal mi?

nehuse

Bu sene öğretmenlerin yer değiştirme atamalarının tamamen Internet üzerinden yapılacağını duyduğumda ne güzel bu sene kırtasiye derdi kalmayacak kolaylıkla işlemleri halledeceğiz diye düşündüm .

FATİH Projesi Bilgi ve İletişim Teknolojileri Çağrı Programı

nyucel

Bugüne kadar TÜBİTAK proje desteklerinde bir genel çerçeve belirliyor (araştırma projesi, kamu projesi gibi) ve araştırmacıların kendi fikirleriyle başvurmasını istiyordu. Gelen başvurular hakemlerce değerlendiriliyor ve belli miktarlarda destekler veriliyordu. Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ile birlikte başka bir yol denenenmeye çalışılıyor; TÜBİTAK öncelikli gördüğü alanları ve bu alanlar üzerinde hangi konularda projeleri destekleyeceğini açıklayarak doğrudan bu konularda gelecek projeleri destekleyecek.

Derdini söylemeyen derman bulamaz!

demolish

Sophos Antivirus 9 Eylül 2004 tarihli makalesinde Türkiye kaynaklı bir bilgisayar kurtunun bulaştığı makinanın kullanıcısı ile konuştuğunu (Microsoft Speech Engine) bildiriyor.

Sophos Antivirus baş teknoloji uzmanı Graham Cluley, virüs yazarlarının Türkiye' de aktif olmalarının endişe virici olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Öyle görünüyor ki bu virüsü kim yazdıysa ülkesindeki bağlantı hızlarından pek memnun değil, fakat bu yol düşüncesini kabul ettirmek için doğru bir yol değil."