Özel Sektör Bunu Yaparsa!

0
anonim
Bir haber sitesi köşe yazarı yarışması açmış. Yüksek katılımlı yarışmada yaşananlar, Türkçe içerikli yayın yapan ve bu alanda özel sektörün önemli bir parçası kabul edilen sitelerin teknik birikimleri konusunda acı bir gerçeği sergiliyor.
Sayfa görüntüleme, oy verme, yorum sayıları ve jüri puanlarına göre sıralamaya koyulan yazılar, köşe yazarı yarışmasında kimlerin kalıp kimlerin gideceğini belirliyor. Fakat sayfa görüntüleme, oy verme gibi işlemelere salt IP filtresi konmuş durumda. IP numaraları değiştirilerek istenildiği kadar oy ve sayfa görüntüleme yapmak mümkün. Hiç bir doğru dürüst teknik önlem alınmadan tasarlanan yarışma, katılımcı ve okuyucuların isyan etmesine neden oldu. Siteden yapılan açıklamaya göre her türlü müdahaleyi tespit edecek "donanıma" sahip olduklarını belirtiyorlar. Sitenin teknik ekibi bir kaç acemi sahte IPciyi yakalamış olduğunu açıklasa da, mevcut durumda hiç yakalanmadan her istenilen yazarın puanı istenildiği şekilde arttırılabiliyor.

Gelen yoğun eleştiriler karşısında, "haber sitesi" olduğu iddiasındaki sitenin sansüre başvurduğu da belirtiliyor.

Fazlamesaicilere soralım: Bu tip bir yarışmayı daha adil kılmak için teknik ekip nasıl bir önlemler dizisi gerçekleştirmeliydi? Bir diğer soru: Özel sektörde önemli firmalarda bu kadar yetersiz birikime sahip teknik elemanlar nasıl çalışabiliyor?

Bir ülkede özel sektör bunu yaparsa, o ülkenin e-devlet uygulamalarını eleştirmeye insanın dili varır mı? Veya söyle soralım özel sektör böyle yaparsa, devlet napmaz?

Daha ayrıntılı bilgi için: hafif.org

Görüşler

0
Betelgeuse
Özel sektörde işini bilen eleman mı vardı ki? Biraz bilgisayarla oyun oynamış, ekran kartı söküp takmış adamlar piyasada teknisyen diye çalışabiliyor. Network sistem desteği veren büyük ve havalı destek firmalarında bile belki 2-3 tane işi bilen eleman çalışıyor bunlar müşterilere destek için giden 40-50 tane bilgisiz kişinin açıklarını kapatmaya çalışıyorlar. Piyasada öyle örneklerle karşılaştım ki, bir de bu tir bilgisiz ama hallederizci firmalara bakım anlaşması adı altında tonla para ödeniyor.
Müşterilerin cahil olduğu, basit işlerin bile neden bu kadar geciktiğini anlamadıkları bir işte böyle şeyler olması normaldir. Yazılım hizmeti verdiğim yaklaşık 20 firma arasında düzgün bir destek firması ile çalışana rastlamadım, hepsinde yanlış kurulmuş sistemler ve boşa harcanmış paralar görüyorum. Bu habere de şaşırmadım hiç.
0
yilmaz
bu tip sahtecilikleri anında engellemek cok zor. Ben olsam o durum da şoyle bir yöntem uygulardım. javascript ile tarayıcı ve sistem hakkında elde edebileceğim tüm bilgileri alırdım. ve siteye gelen tüm ziyaretçi bilgileri ile bunları karşılaştırırdım. örneğin sadece bir sayfayı ziyaret etmişse o sayfada da sadece oy vermiş ise. sahtecilik olabilir.
javascript ile "heatmap" denilen kullanıcının sayfanın nerelerine tıklandığını gösteren uygulamalar var. bunlar da kullanılabilir. aslında bir çok şey daha yapılabilir ama aklıma gelen birkaç basit örnek bu.
0
vst
Aslinda yapilacak pek bir sey yok.

HTTP "stateless" bir protokol. Anonim de oldugunu soyleyebiliriz, "HTTP authentication" ozelliginin gec bir vakitte eklendigini dusunursek.

Bu duruma en dogru yaklasima bir TCP/IP baglantisi uzerinden nasil istem gerceklestirdigimizi dusunerek varilabilir, mesela netcat kullanildigini varsayalim. Tum istekleri el ile isleyebilir ve uzaktaki uygulamayi kandirabiliriz. Oturum mekanizmasi kullansak da, ne yazik ki, bu durumda, anonimlikten vazgecmemiz gerekiyor.

Anonimlikten vazgecsek de, burada bir baska sorun devreye giriyor: Anonim kullanicilarin gercek kimliklerinin dogrulanmasi. Bu da pek pratik degil. CAPTCHAlar sunlar bunlar kullanarak ayni anda kitlesel kayitlarin onune gecerek, "click fraud"u aza indirgeyerek bir nebze sorunu halledebiliriz.

Sorunun cozumu protokolde tikaniyor. Uygulama bazinda onlemler de sosyal muhendislik baglaminda bulunabilir. Bunlar da maliyetli ve kullanici rahatini kaciran uygulamalar. Yine de, sosyal muhendislik ile zaten halihazirda cok basit bir protokol olan HTTP uzerinden cok basit teknikler kullanilarak sahte girisimler engellenebilir, en azindan bunlarin farkina varilabilir.

Boyle bir sosyal muhendislik yontemi bilmiyorum, web analitigi disinda. Bu da tumevarimsal bir metodolojinin alanina girdigi icin, istatistiki hatalar soz konusu. vs. vs. vs.
0
Mingitau
Sosyal Mühendislik mi ?

Hımmm
0
sefalet
Gazeteport'da çalışan teknik ekibin aymazlığının ucu nasıl sansüre ve okur yanıltmaya kadar gidiyor iyi kavramak lazım. Sonuçta haber sitesi olan ve bir çeşit "kamu hizmeti" veren kurumdaki teknik hata, yine teknik ekip tarafından okuyucuyu ve büyük ihtimalle patronlarını da yanıltarak örtbas edilmeye çalışılıyor. Bir yerde bir şekilde değinmiş olduğumu hatırladığım, gelecekte ellerinde olması gerekenden fazla bir güç olacak bir "tekno sınıfın" varlığından hatta despotluğundan bahsetmek mümkün. Bu olayda da benzer bir durum var gibi geliyor bana. Büyük ihtimal o kurumda çalışan patron ve üst düzey gazeteci takımı teknik konularda fazla bilgi sahibi değildir. Dolayısıyla böyle bir yarışmanın olabilirliğine dair yeterli fikre sahip olmamaları olası görünüyor. Sonuçta işin ucu teknik ekibe dayanıyor.

Ülkemiz bazında konuşursak, belki yiyemeyeceğimiz lokmayı ağzımıza sokmaya çalışmamalıyız. Bilişim kültürünün yerleşmesi için daha zamanımızın olduğunu ve bunun ölçütünün de geniş bant ağ kullanıcılarının sayısı olmadığını anlamak gerekiyor. Bugünlerde bazı insanlar elektronik oylama gibi uygulamaları bile dile getirebiliyor. Bilişim kültürünün olduğu Amerika'da bile elektronik oylama uygulamasının ne hale geldiğini gördükten sonra biz de neler olur insanın hayal gücü yetmiyor doğrusu.

Gazeteport'un yarışmasında anında işleyen bir puanlama sistemi olduğundan, ben herhangi bir önlemin alınabileceğini sanmıyorum. Tüm kayıtları, kurabiyeleri inceleyip bir sonuç çıkarmak da ancak yarışma sonrasında olabilir ki onun da bir faydası yok. Siteye bakınca zaten böyle bir derdin olmadığı izlenimine kapılmıyor değil insan. Oylama sistemine en basit anket vs. sisteminde bile olan bir catche uygulaması bile konmamış. Olacağı buydu denebilecek bir olay maalesef.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Internet'te Çok Vakit Geçirmek İşten Atılma Sebebi

FZ

Doç. Dr. Cevdet İlhan Günay, Adana Barosu'nun 'Avukatlar Haftası' nedeniyle düzenlediği 'İş Hukuku' konulu panelde yaptığı konuşmada 4 bin 773 sayılı İş Güvencesi Yasası ve uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Yasanın, işverene işçinin sözleşmesini feshederken geçerli neden belirtme zorunluluğu getirdiğini söyleyen Doç. Dr. Günay, teknolojik gelişmelerin getirdiği bazı davranışların da bu kapsama girdiğini söyledi. Doç. Dr. Günay, şöyle dedi: "Bir süredir hayatımızda olan cep telefonuyla, telefon işçiye bile ait olsa uzun süre konuşmak ve bunu alışkanlık haline getirmek, iş sözleşmesini feshetme gerekçesi olarak gösterilebiliyor. Aynı şekilde internette uzun süre harcayan, prn içerikli mailler atan işçi de işten çıkarılabiliyor. Bu gerekçelerle işten çıkarılanların açtıkları işe dönüş davalarını reddediyoruz."

TDK Türkçe Sözlük olayında son perde

sefalet

Önemli bulduğum için yeni başlık açma gereği gördüm. Kapsamlı bir sayısal Türkçe Sözlük var mıdır diye araştırırken bana ilginç gelen bir şeye rastladım.TDK'nın çevrimiçi sözlüğünün CDsinin olduğunu öğrendim. İndirdim bir güzel kurdum. (CD istiyor o yüzden sanal sürücü ile kuruyorsunuz)

Yazılım, Halıcı yazılım tarafından TDK için üretilmiş.Çevrimiçi sözlüğü yapanlar da onlar. Kurduğum sözlük çevrimiçi sözlük ile aynı içeriğe sahip. Halıcı yazılımın sitesinde biraz gezinince pek çok devlet işi aldığını gördüm. Milletvekili olan bir insanın devlet ile bu kadar maddi ilişkisinin olması beni açıkçası rahatsız etti. Şirket hakkı ile almış olsa bile.

Türkiye Ne Okuyor?

FZ

1999 yılında hizmete geçen ve 300 bini aşkın üyesiyle Türkiye'nin en büyük web kitapçısı konumuna gelen ideefixe, satış ve gönderim istatistiklerine dayanarak en çok ve en az okuyan şehirleri belirledi. Sonuçlara göre İstanbul ve Ankara en çok okuyan şehirlerin başını çekiyor. İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun büyük bir kısmıysa en az okuyan illerin toplandığı bölgeler arasında. Ayrıntılara ve haritaya buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Radikal Sanal Alem

Blogcu Söyle Bana Kimsin Sen?

FZ

Araştırmaya göre Türkiye'deki blog yazarlarının büyük çoğunluğu 20 ile 30 yaş arasında, erkek ve bu işi para için yapmıyor. Araştırma blog'cuların önemli bir kısmının üniversite mezunu, yarıya yakının full-time iş sahibi olduklarını da ortaya çıkardı...

Bizden de beterleri var ya da Komşi Sapıttı II

sundance

ZDNET`in haberine göre Yunanistan`da her türlü elektronik oyunun, toplum içinde ya da özel olarak oynanması yasaklanmış (1 Nisan değil di mi bugün ?)

\r\r\r\r\r\r \r\r\r\r\r\r Newsforge`un\r\r\r\r\r\r yayınladığı haberde Counter Strike oynadığından dolayı tutuklanan birisinden bahsediliyor. Sözkonusu kararın alınmasının temel sebebinin, bir parlamento üyesinin TV`de seyrettiği bir haber programında, yasadışı kumar oynatılan elektronik cihazları görmesi ve buna karşı kampanya açması ile başladığı söyleniyor.

\r\r\r\r Ya bunlar elektronik oyunların ne olduğunu bilmiyorlar, ya da bizim RTÜK yasasına özendiler :)