Sayfa görüntüleme, oy verme, yorum sayıları ve jüri puanlarına göre sıralamaya koyulan yazılar, köşe yazarı yarışmasında kimlerin kalıp kimlerin gideceğini belirliyor. Fakat sayfa görüntüleme, oy verme gibi işlemelere salt IP filtresi konmuş durumda. IP numaraları değiştirilerek istenildiği kadar oy ve sayfa görüntüleme yapmak mümkün. Hiç bir doğru dürüst teknik önlem alınmadan tasarlanan yarışma, katılımcı ve okuyucuların isyan etmesine neden oldu. Siteden yapılan açıklamaya göre her türlü müdahaleyi tespit edecek "donanıma" sahip olduklarını belirtiyorlar. Sitenin teknik ekibi bir kaç acemi sahte IPciyi yakalamış olduğunu açıklasa da, mevcut durumda hiç yakalanmadan her istenilen yazarın puanı istenildiği şekilde arttırılabiliyor.
Gelen yoğun eleştiriler karşısında, "haber sitesi" olduğu iddiasındaki sitenin sansüre başvurduğu da belirtiliyor.
Fazlamesaicilere soralım: Bu tip bir yarışmayı daha adil kılmak için teknik ekip nasıl bir önlemler dizisi gerçekleştirmeliydi? Bir diğer soru: Özel sektörde önemli firmalarda bu kadar yetersiz birikime sahip teknik elemanlar nasıl çalışabiliyor?
Bir ülkede özel sektör bunu yaparsa, o ülkenin e-devlet uygulamalarını eleştirmeye insanın dili varır mı? Veya söyle soralım özel sektör böyle yaparsa, devlet napmaz?
Daha ayrıntılı bilgi için:
hafif.org
Bir haber sitesi köşe yazarı yarışması açmış. Yüksek katılımlı yarışmada yaşananlar, Türkçe içerikli yayın yapan ve bu alanda özel sektörün önemli bir parçası kabul edilen sitelerin teknik birikimleri konusunda acı bir gerçeği sergiliyor.
Müşterilerin cahil olduğu, basit işlerin bile neden bu kadar geciktiğini anlamadıkları bir işte böyle şeyler olması normaldir. Yazılım hizmeti verdiğim yaklaşık 20 firma arasında düzgün bir destek firması ile çalışana rastlamadım, hepsinde yanlış kurulmuş sistemler ve boşa harcanmış paralar görüyorum. Bu habere de şaşırmadım hiç.