Debian Grafiksel Sistem Yükleyicisi

0
anonim
Debian geliştiriceleri uzun zamandır başarı ile kullanılan text bazlı sistem yükleme ara yüzlerini değiştiriyorlar. Bu sistem yükleme arayüzünün bir incelemesini buradan okuyabilir, eğer debian'ın bu arayüz yardımıyla kurulumunu test etmek isterseniz gerekli olan iso'lara burdan ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
yilmaz
"Voila. You made it!" de yazıyormu sonunda.
0
euler
Oysaki ne kadar da mutluyduk "text-based debian-installer"ımızla ..
0
realist
"text-based debian-installer" sağ salim yerinde.
0
euler
Ondan şüphemiz yok zaten.
0
realist
Anlayışım kıt olduğu için çözemedim sanıyorum. "mutluyDUK" sözcüğü ile ne demek istediğinizi açıklar mısınız.
0
Ragnor
O bize yeterdi diyor sanırım.
0
euler
Mutluyduk dedim, bundan sonra mutlu olmayacağız demedim. Elbette, ben de biliyorum "bakın biz yükleyici için bir GUI hazırladık, hadi bırakın ne o öyle text tabanlı yükleyici mi olur zaten, unutun onu artık bunu kullanın" denmeyeceğini. Sadece text tabanlı olan yükleyiciyi sevdiğimi söyledim. Grafiksel bir arayüzden eksiği ya da dezavantajı olmadığını ve bir çok önyargının aksine kullanımının gayet basit olduğunu düşünüyorum çünkü. Bunları da neden açıklıyorsam.
0
zekeriya_akyildiz
Grafik kuruluma gıcığım; en iyisi text based. Text based hem daha kolay hem daha esnek hemde sistemde GTK vs. vs. çalışmadığı için işlemciyi ve rami boşuna meşgul etmiyorsunuz.
0
anonim
Debian geliştiricelerine "Niye Anaconda vb. bir sistem yükleyicisi kullanmıyorsunuz?" dendiğinde verdikleri cevap: "Debian'ın desteklediği platformlar çok geniş bir yelpaze olduğundan yeni bir yükleyici yazılması gerekli çünkü şu anda kullanılanlar çok fazla sistem kaynağı kullanıyorlar" olmuş. Yani GTK vs. yüzünden sistemin çok fazla yavaşlayacağını düşünmüyorum. Ayrıca text-based fanatikleri için eminim text-based yüklemeyi koruyacaklardır.
Belki de kurulumu görüp debian'a geçmeye korkan insanlara cesaret verebilir.
0
skoylu
Elbette text based / GUI hangisi hoşunuza gider tamamen sizin tercihiniz. Fakat, Bir OS kurma anında, sistemin OS kurmaktan başka bir şey yapmadığını düşünürsek, kaynak kullanımı bir problem olmamalı. Eğer installer, OS çalışırken kullanılabilecek kaynaklar kadarıyla yetinebiliyorsa bu kafi gelmeli. Yani sistem 64 MB ile kullanılabilirken, installer 128 MB istiyorsa, bu bir sorun olabilir. Bunun dışında, fazla kaynak tüketmenin bir ziyanı yok gibi görünüyor.
Elbette, CPU vs. render edeceğim derken işi yavaşlatıyor, 30 dk sürecek iş, bir saatte bitiyor diyebiliriz. Ama 1800 sn süren iş 1850 saniye sürüyorsa GUI kullandık diye, bu kabul edilebilir bir durum olacaktır. Şöyleki, eğer installer, GUI'yi GUI olsun diye değilde, gerçekten GUI'nin nimetlerinden faydalanacak şekilde kullanırsa. Örneğin, paket seçimini, partisyon yapmayı vs. bir şekilde kolaylaştırıp hızlı hale getiriyorsa, ben burada CLI ile 2 dk uğraşırken, GUI ile 20 sn, 1 dk uğraşıyorsam, GUI render vs. yükünün getirdiklerine seve seve katlanırım.
0
Ragnor
Benzer bir sorunu ReactOS ile yaşamıştım zamanında. Minimun Sistem özellikleri olarak 32 mb belirtiliyordu sitelerinde ama installer'ıyda galiba 64 yada 48 mb istiyordu (tam hatırlamıyorum) çalışmak için. Bu yüzden benim eski bilgisayarıma yükleyememiştim. Bence GUI'li installarda işlem süresinden çok ram kullanımı sorunu olabilir. Gerçi GUI sorun çıkarıyorsa textbased var zaten değil mi? :). Açıkcası paket seçimini kolaylaştırsa benim için gayet iyi olur. Birkaç kez kurmak istedim ama paket yükleme bölümünde bir türlü doğru düzgün seçim yapmayı beceremedim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İyi ki sevdin Ian: Debian 10 Yaşında

yuxel

16 Ağustos 2003 Cumartesi günü Ian Murdock'ın zevcesi Deb'e olan aşkına en büyük hediyesi 10. yılını doldurmuş olacak. 16 Ağustos'ta bir başka güzel boot edecek Debian, çekirdekteki logoda tux yerine çiçekler böcekler göreceğiz, apt'nin kalbi pırpır edecek. Bu aşkın 100. yılını görme dileğiyle .

apt-get install love

Debian´da Türkçe Klavye Kullanımı

anonim

Debian'da Türkçe Klavye Kullanımı ile ilgili bir yazı http://www.mturker.net/debianturkce

Şimdilik sadece konsolda kullanım için gerekenler var. Kısa süre sonra X için de yapılması gerekenleri eklenecektir.
Sundance: Bu işin Debian raconlarına uygun halde ve hem konsol hem X için hazırlanmış hali burda okumadan geçmeyin.

İnceleme: Debian 3.0 - Woody (1)

m1a2

Debian 3.0 sürümü (aka Woody) 19 Temmuz 2002 tarihinde duyurulmuştu. Resmî duyurudan önceki karanlık dönemde (Forty years of darkness ;), Debian`ın kendine özgü dağıtım mimarisi içinde testing niteliğinde olan bu sürüm sadık Debian kullanıcılarının disklerinde çoktan yerini almıştı bile. Fakat her resmî duyuru önemlidir ve benim gibi kendi ölçütleriyle en iyi Linux dağıtımı arayışında olan geek`ler için resmî duyuru aynı zamanda yakılmaya hazır ISO`ların elde edilebilmesi anlamına geldiğinden, Debian`a tam geçiş fırsatı oldu. Woody`den önce -biraz da eski bir makinanın yaşlı bünyesine uygun düşmesinden dolayı- Potato`yu kurmuş ve çok memnun kalmıştım. (VectorLinux da tabiatına uygun bir makine parkında yaşamına devam ediyor :)

fazlamesai.net'e soralım: Hangi e-posta sunucusu?

e2e

Merhaba,
Debian GNU/Linux üzerine ilk mail sunucumu kurmak istiyorum. Debian ile default olarak exim geliyor. Fakat exim hakkında çok fazla materyal bulamadım. Buradaki sonuçlara bakılırsa postfix'in popüleritesi daha fazla Debian'cılar içinde.

Siz hangi mail sunucuyu, neden kullanıyorsunuz? Bana ne önerirsiniz?

Sarge sonunda gözüktü!

sundance

Debian camiasının ilgi ile beklediği yeni sürümü Sarge sonunda gözüktü!
Debian'ın Türkiye'deki (ve dahi Türkçe'deki) en büyük destekçisi Recai Oktaş'ın Debian-User-Turkish listesine attığı mail ile 03 Mayıs itibariyle Sarge'ın dondurulduğu ve 85 civarı hatanın giderilmesinin ardından 30 Mayıs'da lansmanının yapılacağını duyurdu.

Özellikle Debian'a başlamayı düşünenlere duyurulur, diğerleri zaten unstableda devam etmekte ;)