Biraz Politika: Yabancı Sermaye ve BT Sektörü

0
elrond
Ne zamandır yazamıyordum son günlerde gelen bazı haberlerden sonra biraz içimi dökeyim istedim açıkçası.

Öncelikle Firefox ve Thunderbird'le gelen Live Bookmark ve RSS Feed olayı Internet kullanımımı biraz renksiz hale getirdi. Ne zamandır herhangi bir siteye ana sayfa hiti yapamıyoruz. Kınıyorum ;-)

Bu feedlerde son zamanlarda çok sık rastlanan bir konu var: Bazı devlerin Hindistan, Malezya vs. gibi ülkelere yaptıkları anormal direk sermaye ve insan yatırımları. Bizim sorumuz da neden Türkiye değil sorusu oluyor haliyle.
Malum Sn. RTE 2003 ten bu yana 279 gününü yurt dışında geçirmiş amaç: yabancı sermaye ve yatırımları TR ye çekmek. Slogan: "Turkiye'yi pazarlamak için çıktık yollara" İyi güze lde elimizde ne var bunu cevaplayabiliyor muyuz?

Telekom özelleştirmesinde kağıt üzerinde yabancı sermaye oluk oluk(!) aktı ülkemize. İyi de 1. taksitten sonra adam zaten senin ülkende yaratılan parayı sana geri ödeyerek çıkıcak işin içinden. Bilakis uzun vadede bu ülkeden para çıkmasın sakın İsviçre bankalarına?

Özelleştirmeye karşı değilim, yanıltmaya karşıyım. Günün sonunda Telekom ve yan sektörler açısından baktığımda, hala sadece 1 adet Telekom şirketi olan ender ülkelerden birini görüyorum sadece.

Neyse konumuza dönecek olursak haberler şöyleydi:

Microsoft to double Indian workforce: $1.7 billion goes east
Intel to throw quarter of $ billion into Malaysia
Intel Invests In European Games Provider
Intel Invests $650 Million In U.S. Manufacturing Site
Intel invests in Australian WiMAX
Intel invests in Czech security company

vs...vs...vs..

Liste uzayıp gider Google da aramaya kalkarsanız daha niceleri çıkacaktır. Buradaki son cümlede olan rakamlar ise "yuh" artık dedirtecek cinsten.

Benim takıldığım nokta ise özellikle bu iki devin en tepe adamlarının yakın zamanda Türkiye'yi ziyaret etmiş olması hatırlarsanız. Özellikle Craig Barrett'ı NTV de basın odasında seyretme fırsatı buldum. Güzel bir sohbet oldu. Ama nedense bizimle yapılan toplantılar hep "güzel bir toplantı" olarak kalıyor. Bu iki insanın yakın zamanda TR ye olan ziyaretlerini tesadüf zannediyorsanız çok yanılıyor olabilirsiniz. BT yatırımları uzun zaman sonra tekrar altın yıllara doğru gidiyor diye düşünüyorum. Kapalı kapılar arkasında her ne konuşuluyorsa biz bu yatırımlardan milyar doları geçtim birkaç on milyon doları bile yaş ortalaması 27 olan bir ülkeye çekemiyoruz. İşimiz gücümüz fantezi peşinde koşup günün gerçeklerini kaçırmak. Yok şuraya tekno kent yapacağızda, nereyi seçsekte, burası uygun olur mu da falan filan. Bağcıyı dövmek konusunda ciltler dolusu kitap yazılır herhalde bu ülkede.

Yabancı sermaye bir şeyler satarak getirilmez. Bu eninde sonunda bir satış işidir ve karşılığında mutlaka birşey vermişsinizdir. Türkiye için önemli olan bu şekilde direk yatırım çekebilmek olmalıdır. Deftere artı yazıcak olan para bu tip paradır.

Yapılan ve kuvvetle muhtemel önümüzdeki 2 sene içinde yapılacak yatırımlar çok ciddi yatırımlar olacaktır. TR yi yönetenler bu yatırımları çekebilmek için " Buraya gelin taş üstüne taş koyacak olana kapımız açık" gibi romantik söylemler dışında daha yaratıcı önermeler getirmek zorundadır.

Klasik anlamda iş gücü tabanlı yatırımlar için Çin nedeni ile çekim noktası olmaktan uzaklaştığımıza göre demografik açından bize en uygun bu sektörde, bu global yatırımları buraya çekmenin yolunu bulmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum.

Konu uzatmaya müsait kısa kesmek ve özetlemek gerekirse:

Sektörde dünya çapında ciddi yatırımlar yapılmakta ve bir süre daha yapılmaya devam edecek gibi. Türkiye ve Türkiye' yi yönetenler bu durumu kendi lehine çevirmek için birşeler yaparsa bir yerlere varabiliriz. Bunun olabilmesi için herhalde ülkemizdeki BT sektörü temsilcilerinin de yerinde oturuyor olmaması gerekir. Dünyada olup biteni analiz edip, tartışıp iktidarı harekete geçiriyor olsalar mesela....Yoksa neler olduğunu farkında bile değiller mi...

Selamlar...

Görüşler

0
rafet
Bence yabanci sermayeyi Turkiye ye cekme gibi bir sorun yok. Turkiye nin yabancilara satilmasi, peskes cekilmesi, devletin ABD politikalari dogrultusunda tasfiye edilmesi, donusturulmesi planlari, niyetleri var. Artik uyansak da baliga gitsek yoksa balik niyetine bizi (turkiyeyi) yiyecekler
0
sefalet
Telekom konusunda katılmamak elde değil.Zamanında 50 milyar dolar değeri olan bir kurumun, o şartlarda satılmasını bir nebze anlarım.Ama toplam 3-5 milyara, taksitleri neredeyse yıllık karı ile aynı olacak şekilde, hangi matematik ve ülke çıkarı gözetilerek satış yapılır anlamış değilim.

Bizi yönetenlere "ülke çıkarı" dendiği zaman "hangi" ülkenin çıkarından bahsedildiğini öğretmek gerekiyor herhal.
0
sundance
Elrond kardeş, hoşgeldin. Biz de denizin ötesine gittin sanmıştık.
0
elrond
;-) Öyle bi gittim geldim, arkadaşları bıraktım
0
tumer111
intelin patronu olsam niye türkiye gibi bir ülkeye para yatırayım ?

acayip bir sanayi kültürü, yetişmiş işgücü, eğitim seviyesi var ve bu değerli işgücünün maliyeti de çok düşük de ondan mı ?
bu gün başlasan 10 -15 sene sonra belki

0
bm
Bunun olabilmesi için herhalde ülkemizdeki BT sektörü temsilcilerinin de yerinde oturuyor olmaması gerekir. Dünyada olup biteni analiz edip, tartışıp iktidarı harekete geçiriyor olsalar mesela....Yoksa neler olduğunu farkında bile değiller mi...

Benim gorebildigim yerlerde, 'devlet bize para versin', 'devlet bu konuda para harcasin' gibi laflarin yanisira, teknopark calistirma vs. rant kaynaklari icin x calistirmasin sektorun hakiki temsilcisi y calistirsin filan gibi laflar duyuyorum. Bir de muzirlik yapayim size sektor orgutleri filanla ilgili bir alintiyla:

People of the same trade seldom meet together, even for merriment and diversion, but the conversation ends in a conspiracy against the public, or in some contrivance to raise prices. It is impossible indeed to prevent such meetings, by any law which either could be executed, or would be consistent with liberty and justice. But though the law cannot hinder people of the same trade from sometimes assembling together, it ought to do nothing to facilitate such assemblies; much less to render them necessary.
Adam Smith, the Wealth of Nations. http://en.wikiquote.org/wiki/Adam_Smith

Sektor orgutklerinden devlet bize imtiyaz versin, devlet para harcasin, devlet bizden satin alsin filan konusmalari (sonunda da bu standart duaya amin niteliginde 'devlet ve vergisini alir' gibi laflar da vardir cogunlukla) duyunca aklima hep bu alinti gelir benim nedense.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

1 YTL = 1.000.000 TL? Ne Yazık Ki Bu Kadar Basit Değil!

FZ

Abone olduğum bilişsel bilim (cognitive science) e-posta listelerinden birinde okuduğum enteresan bir e-postayı paylaşmak istiyorum. Gönderen kişi Ulaş Başar Gezgin, Canterbury University'de ve ODTÜ'de bilişsel bilim doktorası yapan bir araştırmacı. Söz konusu yazı yayınlanmak üzere olan bir makalenin ana temasını yansıtıyor ve özet niteliğinde.

YTL'ye geçişin psikolojik olarak basit bir matematiksel eşitlikten çok farklı olduğuna dair bazı deney verileri mevcut ve şaşırtıcı sonuçlar söz konusu...

Dolar gene aldı yürüdü

kuzen

Piyasalardaki çalkantı nedeniyle dövizdeki yükseliş devam ederken, doların satış fiyatı bankalararası piyasada 1 milyon 640 bin liraya kadar yükseldi. Son gerçekleşen işlem 1 milyon 500 civarında gerçekleşti. Kotasyonlar azaldı. Marjlar açıldı. Saat 14:15 itibariyle alış kotasyonu 1 milyon 490 bin, satış kotasyonu 1 milyon 640 bin lira seviyesinde.

(Editörün notu: Şimdi gel de upgrade hayalleri kur! Bu işin de suyu çıktı valla!)

Avrupa borsaları teknoloji ile yükseliyor ya bizimki?

kuzen

Avrupa teknoloji hisseleri, ABD'de büyük şirketlerden Motorola, Yahoo! ve Microsoft'un yatırımcılara kar cephesinde biraz umut vermesinin ardından yüzde beş artışla açıldı. Dün kasım 1998`den beri en düşük seviyelerini gören DJ stoxx teknoloji endeksi <.sx8p> 10:35`te yüzde 5.21 artışla 380.11 puandaydı. FTSE eurotop 300 <.fteu3> yüzde 1.44, DJ euro stoxx 50 <.stoxx50e> yüzde 1.5 yükseldi. En fazla değer kazanan blue-chipler, Nokia, Alcatel, Marconi, Philips ve Siemens gibi en büyük teknoloji şirketleri oldular.

Keske bizim teknoloji şirketlerimizde değer kazansa da borsamız yükselse :))

Intel’den 50 Milyon Dolarlık Risk Sermayesi Fonu

FZ

Intel, Türkiye ve Orta Doğu bölgesinde yenilikçi donanım, yazılım ve servisler geliştiren teknoloji şirketlerine yatırım yapmak için 50 milyon dolarlık bir risk sermayesi fonu oluşturdu. Intel Yönetim Kurulu Başkanı Craig Barrett tarafından Cidde’de yapılan fon duyurusu, bölgeyi bu hafta ziyaret etmekte olan Barrett’ın duyurduğu Türkiye ve Orta Doğu’daki bir dizi Intel etkinliğin önemli bir parçasını oluşturuyor.

Özgür Yazılım Ekonomisi

anonim

Bu araştırma özellikle son on senede gelişimi hız kazanan ve kullanım alanı genişleyen özgür yazılımların ekonomik boyutu hakkındadır. Özgür yazılımlar; mikro ve makro ölçüde incelenmiştir.

Mikro ölçüde özgür yazılım üretiminin ve kullanımının firmalar üzerindeki ekonomik etkileri araştırılmıştır...