ADSL Tarifesi Yenilendi!

0
resilence
Türk Telekom'un ADSL tarifelerinde yaptığı değişiklik Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylandı. Kullanıma bağlı ADSL uygulamaya konulurken ISS'ler için uygulanan ADSL tarifesi de değişti.

Yeni Fiyat Tarifesi
Tüm bağlantı ücretleri 59.000.000 TL
128/32 -> hizmetten kaldırıldı
256/64 -> 49.000.000 TL
512/128 -> 99.000.000 TL
1024/256 -> 169.000.000 TL
2048/512 -> 269.000.000 TL

Kaynak: turk.internet.com

Görüşler

0
sleytr
256 kbps, 3 GB kota, aylik 29 MTL, limit ustu her MB icin 10.000 TL .
sanirim bu tarife ile adsl gunde ortalama 30-40dk nete giren biri icin bile dialupdan daha makul bir secenek haline gelecek.
0
mos
"devlet bize de yardim etsin"

---
uzgun kablocular dernegi
0
resilence
herşeyi devletten beklememek lazım :)
0
WoLoLo
İstanbul'da ki bazı arkadaşların dün gece saatlerinde 256k' ya geçtiklerini öğrendim..
İzmir'de benim hala 128/32 ama :)
0
Hurma
Henüz resmi olarak tarife teknik detayları elime geçmese de kotalı kullanımda oluşabilecek sorunlar kesinlikle var gibi duruyor. Eğer kota aşımı otomatik yapılıyorsa ve sistemde her an olabilecek(özelikle günde yarım saat e-posta kontrolü yapmaktan öte amacı olmayan ve her eki açmaya kalkan bilinçsiz bir kullanıcıysa) virüs ya da worm gibi sorunlar yüzünden 3 gb gibi bir sınırlama 3 günde rahatlıkla aşılabilir. Geri kalan 27 günde de kullanıcı her üç günde bir bile 1000 mb transfer yapsa 90 milyon TL fazla ödeme yapmak zorunda kalır. Kesinlikle can sıkıcı bir durum bu da adsl değil dialup mantığı gibi duruyor. Bence kotaları daha makul bir seviyeye getirmeleri gerekiyor. Eğer getirmiyorlarsa bu kendilerinin kötü niyetindendir..Diğer bir alternatif ise kota bitti erişim bitti şeklinde olabilir ya da hız otomatik olarak 1 kb gibi can sıkıcı bir seviyeye düşürülebilir..

Öte yandan düşününce yapılan bu uygulama hoş olmuş. Ülkemiz için bir ayıp olan 128k'nın kaldırılması gerçekten büyük bir adım ki teknolojik altyapı ve bilgisayar kullanma oranı olarak bizden çok daha geride olan Kazakistan'da bile 256k ADSL sorunsuz olarak bizden ucuza sunulabiliyordu! Fakat aynı bant genişliğine göre giydirme politikası umarım Kazakistan gibi olmaz çünkü 256 k üstü hızlarda kota uygulamaları bulunmakta ve download edilen her ekstra MB için ek para istenmekte.. Bizde de bunun olmasından kaygı duymaktayım. Hızlı internetiniz var ama kullanamıyorsunuz bu ilginç bir durum. 128 k hız bana internet sayfalarında gezinmek için fazla bile. Eğer downloadlarımı hızlı bir şekilde yapamayacaksam ne yapayım o hızlı hattı?
0
bm
Disaridan size gonderilen paketlerde kicbir kontrolunuz yok aslinda. Siz birsey yapmadan size zarar vermek mumkun (en basitindan UDP gibi saldim cayira mevlam kayira nevi protokolleri dusunun). Bunun olcumunu raporlamasini cok iyi yapmalari lazim yoksa problem cikar. Yapacaklar mi bilmem.

Diger korkulariniz icin esasindaTK'nin sektoru ne sekilde acacagina bakmak lazim. Ne kadar serbestlik olursa o kadar bu korkularinizin gerceklesme ihtimali o kadar az olur. Yoksa son 7-8 senenin manasiz kabusu baska kiliklarla karsimiza cikar. (Su anda TK daha pek elle tutulur birsey yapmis degil zaten, biliyorsunuz Ocak 1'de tekelin kalkmasi devlet dahil kimsenin beklemedigi bir surpriz oldugu icin hazirliksiz yakalandilar!).
0
Hurma
Kaygılarım dışarıdan gelen paketler için de sürüyor aslında ve bu ücretlendirme %99 ihtimalle giden ve gelen trafik toplamına göre yapılacağından dolayı çoğu insan risk altında olacak. Yoksa 29 milyonluk paket eczane gibi sürekli internete bağlı olması gereken kurumlar için de bir rahatlama sağlayabilir. Yeter ki ölçüm doğru yapılsın.

Bu arada ilginizi çekti mi bilmiyorum ama İSS'lere verilen son 5 bin port için büyük indirimler(!) yapılmış. Artık İSS'lerin yarı yarıya kar etme olanakları bulunmakta ki bu da TTnin uyguladığı yüksek fiyat sızlanmalarının önüne geçecektir. Bahse konu olay ise TT madem İSS'lere bu 5 bin portu yarı fiyatına verebiliyor neden portlarda daha da ucuzluk yapamıyor? Birileri bunu engellemek mi istiyor dersiniz? Şahsen servestliğin o kadar iyi bir şey olduğunu düşünmüyorum çünkü zamanında (822li hatların bedava olduğu zamanları hatırlayın) nasıl bir İSS tekeli oluşmuşsa ve fiyatları belli seviyelerde tutmuşlarsa ADSL de de karları açısından aynı durumu yaratmak istiyorlar. Tabi ki onlar açısından mantıklı çünkü ürettikleri bir şey yok başkasından alıp halka satarak kar etmek için marjınızın oldukça yüksek olması lazım! Ayıp oluyor beyler!
0
bm
Daha da ucuz yapilabilir herhalde ama gercek rekabete acik olmayan piyasada fiyat nasil olusur ortada degil tabi.

Ben o 822'li hat zamanini hatirliyorum, o zaman serbestlik yoktu ki? Devlet baglantiyi Turnetten almayi mecburi tutuyordu, bir de anlayamadigim bir sekilde lisansa baglamisti (zannediyorum 50bin USD teminat mektubuyla) ama lisans sahibi olmak da yeterli olmayabiliyordu ISDN-PRI almak icin -- kitligi vardi cunku. Hatta o siralar uydu cikisi almak modaydi Turnet sistigi icin, o da illegaldi legal olmasi icin uyducuya verilen para kadar devlete de para veriliyordu. Ben bunlari hatirliyorum, benden cok daha iyi bilenler var ama su anda hicbiri ne yazar ne konusur. Birgun yazarlarsa o sektorde nasil seyler oldu herkey okuyup ibret alir belki.

Bu islerde serbestmis gibi gozuken duzenlerin hakikaten serbest olup olmadigina cok dikkatli bakmak lazim, iki taraf da (hem devlet hem sektor temsilcileri) cok yanilitici aciklamalar yapabiliyor. Sizin de isaret ettiginiz gibi en korkulacak seylerden biri devletin bir ozel sektor kartelinin cikarlarina yonelik hareket edip son kullanicinin yahut kucuk mutessebbisin hem elini kolunu baglamasi hem de maliyetlerini yukseltmesi.
0
Hurma
Kullanıcı açısından baktığımdan dolayı bağlantı paketlerini almak serbestliğinden bahsetmekteydim aslında.. Aylık 10 dolar devlete ödüyorduk, yanılmıyorsam 35 ya da 45 dolar gibi o zamanların en büyük firması şimdilerin yine büyük ama adı pek duyulmayan firmasına dial-up accountu için ödeme yapmaktaydık. O zaman için büyük paraydı ama ödüyorduk paşa paşa.(illegal account kullanımı da çoktu aslında). Diğer paketler de aynı fiyataydı dolar olarak müthiş paralar ortada dönmekteydi. Haklısınız devletten belli sayıda hat için bedeli de belli olan bir hat kiralamaktaydılar(en büyük kapasite yine bu şirketindi sanki) ama bunu mecburen(çok sık arızalar ya da kapasite yetmediğinden dolayı) uydu ile backuplıyorlardı diye hatırlıyorum. Yine konumuza dönersek o zamanlar bile bağlantı paketlerinde büyük tekeller oluştuğunu ve son kullanıcıya olduğundan ya da olması gerektiğinden daha yüksek fiyata paketler satıldığını hatırlıyorum. Yanılmıyorsam bu karmaşa yıllar sonra ttnet'in yıllık 50 milyondan daha ucuz bir fiyata internet paketlerini piyasaya sürmesiyle bitmişti.Bu arada yüzlerce dolar ödeyenler ise bizler olduk elbette. Tabi unutmadan İSS'ler buna da dava açtılar ve ttnet mecburen dial-up paketlerine zam yaptı şu anda ne kadar olduğunu takip etmediğim bir yere getirdi. Sonra yine yıllar geçti ama bilmiyorum hala dial-up ın esamesi okunuyor mu? Büyük savaş geniş bant pazarında devam etmekte ve edecektir. Bunun en büyük sinyalini haberde okuduğum son satıra sıkıştırılmış İSS'lere büyük indirimlerin yapıldığı kısımda aldım ve umarım haklı çıkmam. Geniş bant pazarının doymaya başlamasıyla beraber bunları zaten göreceğiz. Belki iyi olacak belki kötü bunu şimdiden bilemiyorum ama umarım herkes için hayırlısı olur. Yurtdışında örneklerini gördüğümüz rekabet daha iyi hizmet ve daha düşük fiyat getirir olayını ülkemizde de görmek güzel olurdu.
0
bm
Dogru. O fiyatlar vardi. Kucukler de vardi daha ucuz yanliz zannediyorum 97'de Turknet 'bu arada yurt disi cikisinizi aylardir olctuk buyurun 750 bin dolar fatura' filan gibi isler yapip onlarin cogunu batirmisti. Bahsettiginiz ISS'e ne kadar fatura geldi bilmiyorum ama onlarin arkasinda banka vardi tabi.

TTnetin 50 milyonluk paketi esasinda cok az kullananlar haric bir ucuzluk getirdi mi bilmiyorum. Telefon dakika basi yazdigi icin TTnet de o fiyat degildi ki zaten? Yanliz sunu biliyorum, eger gunde 10-12 saat baglanirsaniz dial-up'a gecen sene ayda $200 sadece telefon parasi oduyordunuz. Fazlamesai'nin okuyucusunun /.'in bilmemkacta biri olmasinda bunlarin da dahli var tabi. Kontur korkusuyla internet kullanilinca calisirken neti acik birakmak filan olmuyordur gayet tabi.
0
Hurma
Haklısınız ben de okuyucu sayısı biraz bundan dolayı etkilenmektedir diye düşünüyorum. Fakat yine de düşünen ve sorgulayan bir internet kullanıcı profili yerine genelde mp3, logo-melodi ve yetişkin içerikli sitelere girmeyi seven bir kullanıcı profiline sahibiz. Bunu belki çok ciddi olmayan ama yılların tecrübesine dayanarak(yılda bilmemkaç tane insanın bilgisayarına teknik destek vermek ve bu kişilerin internet kullanım alışkanlıklarını sistemde bıraktıkları izlerden(spyware'ler sayesinde kolaylaştı bu iş) tahmin etmek gibi) söylüyorum bu konuda bir araştırma yapılmışsa FM'de görmeyi çok isterdim. Tüm dünyada da böyledir diye düşünüyorum ama /. elbette 300 milyonluk Birleşik Devletlerdeki oldukça fazla olan 'geek' tayfasını barındırdığı için o hitlere Türkçe yayınla ulaşmak biraz zor olacaktır. Ayrıca ülkemizde de IT ortamında çalışan bazı arkadaşlarımın bilgisayardan bahsedince "yine mi iş!" diyerek konuyu dağıtmaya çalıştıklarını da oldukça yakından takip ediyorum. Böyle olunca zaten bu kişilerin arasından da FM'ye ilgi göstereceklerin sayısını tahmin etmek zor. Gönül ister ki /. benzeri ilmekler bizde de olsun ve bu konuları derinlemesine tartışabilelim.
(Tabi karma puanımız da olsun, iletilerimiz puanlansın ve çocuklar şeker de yiyebilsinler. ;) )
Telefon o zaman yanılmıyorsam gündüzleri 6 dakikada geceleri ise 10 dakikada 1 kontör atıyordu fakat sonra interneti baltalamak isteyen zihniyet bu süreleri de azalttı ! İndirim yapıyoruz diyerek BİNNdirim yapmak zaten çok iyi bildiğiniz gibi bir telekomünikasyon kurumumuzun matematik dehası yöneticilerinin eseri! O yıllık 50 milyonluk paket interneti kısarak kullanmak zorunda olan zamanın öğrencileri olan ben ve benim gibileri oldukça rahatlamıştı onu söyleyebilirim. ADSL ilk geldiğinde ise ADSL'e geçtim ve o gün bugündür kullanıyorum. Şimdi sorunum ise yeterince boş vaktimin olmaması!
0
FZ
512 kbit/sec download/128 kbit/sec upload -> 99.000.000 TL. Birkaç ay öncesine dek 56 kbit/sec'lik çevirmeli ağ bağlantısı kullandığım için ayda 100 milyon TL üzeri para veriyordum! Demek ki isteyince yapılabiliyormuş fiyat düzenlemesi, bu işleri 10 yıl geciktirenleri sallandırıcan Taksim Meydanında bak bakalım bir daha böyle teknolojik gelişmenin çanına ot tıkıyorlar mı :-P (cinnet geçiren Türk bir internet kullanıcısının sayıklamaları olarak okuyun :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Siteleri kapatan birimin başkanını dinlemek ister misiniz?

coskung

TİB Internet Dairesi Başkanı Osman Nihat Şen, 6 Kasım akşamı Bilgi Üniversitesi Bilişim Teknolojisi Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin davetiyle, bir yüksek lisans dersine misafir konuşmacı olarak katılıyor. İlgili merkezin direktörü ve Bilgi Üniv. Hukuk Fakültesi Hocası Leyla Keser Berber'in duyuru metni aşağıda.

Çeviri yerelleştirmenin neresinde?

loker

Guardian gazetesi ya da bianet bağımsız haber ajansını takip edenler, George Monbiot'un Orhan Pamuk davasını içeren yazısını ya da çevirisini okumuşlardır.

Yahoo Turkiye'ye mi Geliyor?

anonim

Yahoo, Microsoft'un teklifinden sonra herhalde paniklemiş olacak ki ardı ardına yeni ürün duyuruları yapıyor. Flickr'a video eklentisi bunlardan sadece biri.

Ama bizi en cok ilgilendireni herhalde şu iş ilanı. Anlaşılan o ki, biraz geç de olsa, Yahoo Türkiye'ye geliyor. Aranılan pozisyon "Community Manager" - bu da sadece bir acenta açılacağına işaret ediyor. İleride bağımsız bir Yahoo'nun Türkiye'de geliştirici ilanlari da verdiğini görmek umuduyla...

Mathematica'nın Yaratıcısı Şimdi de Telefon Melodisi İşine Girdi

FZ

DDJ'den Michael Swaine'in, derginin son sayısındaki "Programming Paradigms" köşesini okurken dumura uğradım! İngilitere’de, geçen sene telefon melodisi satışları CD satışlarını geçmiş, hem adet hem de ciro olarak. Swaine enteresan bir siteden bahsediyor. İşin içinde Mathematica’nın yaratıcısı dahi Stephen Wolfram var. CA (Cellular Automata) konusuna kafayı takmış olan Wolfram (ki bu konuyu pek çok değişik fenomene uyguladığı tuğla kitabı A New Kind of Science kitabı pek çok hararetli tartışmaya yol açmıştır) bu sefer de "dur hele şu CA algoritmalarını kullanıp bir nevi random, bir nevi kişiye özel, bir nevi kullanıcı dostu, böyle bir nevi çok popüler olabilecek bi cep telefonu melodi üreteci sitesi hazırlayalım, hem meşhuruz, akıllı adam olarak nam saldık alemlerde” deyivermiş. Pekiyi ya sonuç ne olmuş dersiniz?

Bilimsel Kaynakları Taramak İçin Arama Motoru: SCIRUS

FZ

Evet, %99.999 Google kullanırız ama daha spesifik ve bilimsel bilgi içeren arama tarama gerektiğinde http://www.scirus.com adresine bakmakta fayda var. Gayet güzel bir arayüz, sade ama etkili bir işlevsellik sunuyor.

Web sitelerinde veya bilimsel dergilerde ayrı ayrı arama da yapabiliyorsunuz ayrıca arama motorunun arama daraltmak için sağ tarafta sunduğu ipuçları da gayet anlamlı.

Gittikçe çöplüğe dönen Internet ortamında kaliteli bilgiye erişmek için güzel bir araç ve katkıda bulunan bilimadamlarının da bundaki payı azımsanacak gibi değil. Taranan kaynaklar arasında MEDLINE, ScienceDirect, ArXiv.org, CogPrints, NASA, Mathematics Preprint Server ve Computer Science Preprint Server da var.