Kabul etmek gerek, özgürlüklerin sınırsız mecrası internet aynı zamanda demokrasi satma işine de yarıyor. Eski ABD Başkanı Ronald Reaganın bir zamanlar tahmin ettiği gibi Totaliterizmin Golyadı, mikroçipin Davudu tarafından
yenilecek
Ancak, internetin dünyayı elektronik gücüyle özgürleştireceği inancı yeni yayınlanan bir kitapla sorgulanıyor. Shanthi Kalathil ve Taylor Boas tarafından hazırlanan Open
Networks, Closed Regimes (Açık Ağlar, Kapalı Rejimler), Kübadan Çine ve Suudi Arabistana kadar 8 kapalı rejimi inceliyor ve internetin varlığının tek başına totaliter rejimleri tehdit etmek için yeterli olmadığını ortaya koyuyor.
Hatta, internetin, doğru kontrol edilirse, bu rejimleri güçlendirebileceğini
savunuyor.
SUUDİ ÖRNEĞİ
Örneğin, sosyal olarak muhafazakarlığıyla bilinen Suudi Arabistanda, kraliyet ailesi Batılılar tarafından üretilen gelişmiş sansürleme yazılımları piyasaya çıkana kadar, Batılı fikirlerin topraklarına bulaşmasını önelemek için
internetin kullanılmasını yasakladılar. Hükümet, halktan destek isteyerek, yasaklanmasını istedikleri siteleri kendisine bildirmelerini istedi. Sonuçta Suudi halkı günde 500 sitenin sansürlenmesi için başvuruda bulunmaya başladı.
Halkın kendi kendine sansürlediği sitelerin yeniden açılması için gelen başvuruların sayısı ise yüzü geçmiyor.
Ayrıca interneti kullanarak bürokrasinin işler hale getirilmesi ve halka daha iyi hizmet verilmesi mümkün hale geliyor. Kitaba göre, bahsedilen hizmetlerin verilmesi, baskıcı rejimlerde, yönetici elitlerin algılanan yasallığını daha da artırabiliyor ve koltuklarını sağlamlaştırabiliyor.
Aynı zamanda, İslamcı kökten dinciler, fikirlerini serbestçe yayabilecekleri akıcı bir forum ortamını internet sayesinde buldular. Suudiler istedikleri fikirlerin tartışıldığı forum ortamlarını serbest bırakırken, yayılmasını
istemedikleri sohbet odalarını ise kapattırıyorlar. Sansürün internetin geneline
uygulanmak yerine daha ince bir uygulamayla kontrol edilmesi baskıcı rejimler için bir tehdit olan internetin bu sefer bir silah olmasını olanaklı hale getiriyor.
DİKTATÖRLERİN PROPAGANDA ALANI
Diktatörler, her zaman medya üzerinde sıkı bir kontrol mekanizması oluşturmuşlardır. Kitabın yazarlarına göre, modern çağın medyası olma özelliğini kazanan internet, modern diktatörlerin propagandalarının yeni gözdesi olmaya aday ve bu yönde hızla ilerliyor.
Kaynak:
Ntvmsnbc
E - postanızı açtığınızda, haftanın her günü, size birşeyler satmaya çalışan
onlarca mesaj buluyorsunuz. Genellikle bu bir ürün oluyor, fakat bazen internet
üzerinde ürünler yerine fikirler de sahibini arıyor. Ekranınızda savaş karşıtı
bir söylem, yeni hayat tarzı dersleri veren bir gurudan rahatlatıcı sözler, ya
da açık açık siyasi propoganda görebiliyorsunuz.
Amerikan sistemi ile fazlası ile içli dışlı olmuş, gerektiğinde Amerikanın muhteşem çıkarları doğrultusunda halkı yönlendirmek görevine sahip NTVMSNBC mi ?
Bilirsiniz eğer kazanırsanız kahraman, kaybederseniz asi-terorist olursunuz.
Acaba Amerika interneti kendi çıkarları doğrultusunda nasıl yönlendiriyor?
Echolon'u suudilermi çinlilermi yürütüyor?