1.000.000 € Parayı Reddeden Matematikçi: Perelman

0
FZ
Koray Bostancı'nın yazısıdan:

Rus matematikçi Grigori Perelman, milenyumun ödüllü problemleri olarak anılan 7 problemden biri olan Poincare önermesine çözüm buldu. Çözüm büyük yankı uyandırdı, çünkü problem 100 yıllık bir problemdi. Bu çözüm ile matematik alanında Nobel ödülüne denk olduğu söylenen Fields madalyasını almasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak Perelman, önce St.Petersbourg Steklov Enstitüsü’ndeki görevinden istifa etti, sonra ödülü almayacağını, böyle bir ödülün anlamsız olduğunu açıkladı. Akabinde de Clay Matematik Enstitüsü‘ nün problemi çözene vermeyi taahhüt ettiği 1 milyon euro’yu almayacağını açıkladı..

Şimdi herkes bir insanın 1.000.000 Euro’yu nasıl gözü kapalı reddedebileceğini sorguluyor. Aslında cevap çok basit, ben bile şuncacık aklımla gayet iyi görebiliyorum. Adım kadar eminim ki, Perelman, cevap bulunamamış bir problemi çözüme kavuşturmuş olmanın dayanılmaz hazzını yaşıyor şu an. Onun için bu duygunun maddi bir karşılığı yok. Dünyevi hiçbir şey, hiçbir maddiyat ona bu hazzı yaşatamaz. O yüzden, beni anlamıyorsunuz bari rahat bırakın diyor adam.

Bu komik gelebilir insanlara. Bir tarafta 1.000.000 €, diğer tarafta çoğu kişinin tadı hakkında en ufak bir fikir sahibi bile olmadığı manevi bir haz. Terazi ne tarafa ağır basıyor? Peki kime göre?

Bence Perelman’ı anlayabilmek için biraz matematikle sıkı fıkı, içli dışlı, haşır neşir olmuş olmak gerekli. En azından "güzel ispat" gibi bir kavramdan haberdar olmak, “güzel ispat mı, haha, ispat ispattır.” dememek gerekli. İçerisine girdiğinizde asla çıkmak istemeyeceğiniz o dünyanın tozunu yutmuş olmak, keyif almış olmak gerekli. Matematik eğitimi almış olmama rağmen, kendimi asla matematikçi olarak görmedim, adlandırmadım. O gerçekten çok büyük bir sıfat. Gerçek matematikçiler, demek istediklerimi de, Perelman’ı da çok daha iyi anlıyorlar zaten.

Görüşler

0
FZ
Bu durumda Fields Madalyası ve benzeri ödülleri alanlar, para ödüllerini kabul edenler "gerçek" matematikçi değil mi yani? Perelman vakası göründüğünden daha girift olabilir. Tabii ki böylesine büyük bir entelektüel performansın hazzı dolar, euro ya da başka parayla ölçülmez, o ayrı. Diğer yandan Perelman söz konusu ödülleri kabul etmiş olsaydı benim gözümde yaptığı işin değeri zerre azalmazdı. Belki birileri eğer Perelman'ın bu konuya dair sarf ettiği detaylı bir açıklama varsa onu gönderir ama mevcut durumda görünene baktığımda ve diğer bilimadamlarını düşündüğümde zaten bu tür büyük maddi kaynaklar yine bilimsel çalışmalara aktarılıyor. Matematik alanında laboratuvar, cihaz, vs. gibi gereksinimler olmamakla birlikte 1.000.000 Euro gibi sağlam bir para ile yine matematik dünyasına katkıda bulunmaya devam etmek (yahut başka hayırlı bir işe vakfetmek) mümkün olsa gerek diye düşünüyorum.
0
Tarık
Tahminlerim, aynı hazzı Perelman kadar yaşayaman aile bireylerinin yakın zamanda Perelman' a karşı parayı alması konusunda kazan kaldıracakları yönünde.
0
sefalet
İnsanlar tepeden bakmak için hiç bir fırsatı kaçırmıyor, çok ilginç bir doğamız var.Sorunun çözümü için konan ödül insanın haz alma yerlerini felce mi uğratıyor acaba?Matematik güzel bir alandır ve haz da verir başka şeyler de ama bir bireyin kişisel kararı başka şeyler adına çarpıtılmamalı, en azından haber başlığındaki gibi yaklaşımların ne matemetiğin sevdirilmesine ne de anlaşılmasına bir katkısı olmayacaktır.
0
FZ
Bu yazı bir matematikçiye tepeden mi bakıyor? Acaba birkaç paragraflık bir yazı ile okuyan kişiyi matematik aşığı yapmak ya da matematiği anlamasını sağlamak mümkün müdür? Ya da birkaç paragraf ile matematikten nefret ettirmek ve anlamasını engellemek? Birkaç saatlik PI ya da Beautiful Mind filmi mesela matematiği sevdirebilir ya da matematikten soğutabilir mi? Ya da matematiğin anlaşılmasını sağlayabilir veya engelleyebilir mi?

Bence de çok ilginç bir doğamız var görüldüğü gibi.

Kendi adıma, Koray Bostancı'nın yazısını bazı bakımlardan haber değeri taşıdığını düşündüğüm için buraya da geçtim. Genellikle çok başarılı meslektaşlarınız kadar başarılı olup kritik bir durumda onların yaptıklarının tam tersini yapıyorsanız, misal Oscar, Grammy ya da Nobel kazanıp da bunu almamak gibi, o zaman dikkat çekmenizden doğal bir şey olamaz. Yaptığınız iyi ya da kötü manasında değil, sadece alışılmışın dışında diye. Eyleminizin ve tavrınızın açıklaması, sebepleri ise ayrı bir konu tabii.

Zannımca bu yazı bir haber olarak dikkat çekidir ve belki birkaç meraklıyı bazı şeyleri araştırmaya heveslendirir, onun ötesinde matematik gibi büyük bir alandan ne soğutur ne de ona karşı büyük bir ilgi uyandırır. Ayrıca burada çarpıtılmış herhangi bir şey de göremedim.
0
sefalet

Ben haber hakkında yorum yapan kişinin tavrını eleştiriyorum FM'de niye bu haber var ya da böyle haberler matematikten soğutuyor diye bir önermem yazımda olmamıştır.Çarpıtmak kısmı da sizin haber geçmenizle alakalı bir durum değildir, açıkca belirttiğimi düşündüğüm şekli ile tekrarlamak gerekir ise; ben olayın mahiyetinde öyle matematikten büyük haz alıyorum gözüm para pul görmüyor cinsinden yorumlara katılmıyorum bu kadar basit.

0
FZ
Açıklama için teşekkür ederim, şimdi ne demek istediğinizi daha iyi anladım. Belki de hemen aşağıda newman'ın aktardığı bağlantı ve alıntı durumu bir nebze açıklıyor (yine de bazı şeylerin gizli kalması talebi merakımızı celbetmeye devam ediyor).
0
newman
Su linke bir bakin:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/5274040.stm

Ve su paragrafi bulun:

"Manuel de Leon, chairman of the ICM, said: "The reason Perelman gave me is that he feels isolated from the mathematical community and therefore has no wish to appear as one of its leaders."

Kendisi bir aciklama yapana kadar tum diger yorumlar ici bos sozler bence.
0
FZ
Ne zaman böyle "vakalarla" karşılaşsam aklıma hep Mary Ellen Rudin gelir.

"She once stated that she 'never minded doing mathematics lying of the sofa in the middle of the living room with the children climbing all over [her]'"

Sanki geniş ve derin bir dünyanın birbirlerine en uzak uçtaki örnekleri.
0
newman
Ben her iki tipte ve spektrumun daha genel yelpazesinde bazi insanlari sahsen biliyorum. Kimi genc, 20-30'larda, kimi 80'inde. Hepimiz insaniz: insanoglu asirlara dayanan matematik ve fizik, felsefe bilmecelerini cozmeye kadir olsa da, bazen cok daha derin bir bilmeceyi, yani insan doga ve davranisini kontrol etmeye ve cozmeye muktedir olamiyor. Hemen silaha sarilan arkadaslara her duyduklarina inanmamalarini, insanlari acele mahkum etmemelerini rica edecegim. "tatmayan bilmez" demisler, maalesef bilmeyen de tatmaya yanasmiyor. Ne yapacagiz o zaman. "Cahil cesur olur" deyip gecebiliriz, ama o kolaya kacmak olur...
0
sefalet
Kuru gürültüye gitmeyelim madem konu matematik, Beno Kuryel hocamızın iki makalesini paylaşalım.Matematik nedir ne değildir, biraz felsefesini yapalım.

http://www.hemenpaylas.com/download/1426357/matematik_felsefesi.rar.html
0
newman
Ilginc bir fikir, ama ne kadar ilgilendiginize bagli olarak, boyle konulari belki foruma tasimalisiniz. Boylece sadece gercekten ilgilenen insanlar konuyla karsilasmis olur. Dusunce ve sorular daha iyi sekillendirilebilir. Ustelik bu derinlikte ve genislikte bir konu hakkinda ciddi birseyler yazabilmek icin herkesin zamana ihtiyaci var (insanlar onyargilarini kolayca ortaya dokebilir, ama damitilmis fikir belli bir surec ve sanci isidir; matematigin profesyonel-amator herkesi zorlamasinin bir sebebi de bu olsa gerek). Makaleler icin de cok tesekkur ederim. Saygilar.
0
avardar
1.000.000 euro olsa da kabul etmeyecekti ama yine de hatırlatmakta zarar yok, Clay Math. Ins. 1.000.000 $ ödül veriyor.

Perelman Fields madalyasını (matematik nobeli, 4 senede bir veriliyor üstelik) almayı neden istemediğini yakında açıklayacakmış.

Bu kafada bir insanın aç gözlü ve cahil insanların da elde edebildiği para ve şöhreti reddetmesi çok garip karşılanmamalı. Adamın 100 yıllık problemi çözme aşamasında ve çözdükten sonra hissettiklerinin benzerini belki halen yaşayan 10 kişi daha hissetmiştir. Dolar milyoneri milyon tane insan var. 100 yıldır da vardı.
0
newman
Nefesi yetip okuyabilenler icin ibretlik bir yazi...

http://www.newyorker.com/fact/content/articles/060828fa_fact2

Ismet Berkan da radikal'de ustune atlamis yazinin, isteyen oradan ozetini okumaya baslayabilir (ozellikle ingilizce ile araniz iyi degilse: yoksa hosafin suyunun suyunu icmeyin derim ;)
0
sametc
Bir yerlerden okumuştum ödülü almamasının sebebi: o ödülü veren jürinin o soruyu ve çözümünü anlayabilcek kapasitede olmadıklarına inanmasından dı diye okumuştum ödülü kabul etmemesinin sebebini.
0
newman
Daha neler...
0
newman
Fazlamesai'ye not dusmus olalim diye asagidaki linkleri eklemek istiyorum.

http://www.arxiv.org/pdf/math.DG/0607607

(Bu, ispatin "kolaylastirilmis" versiyonu :)

http://www.maths.warwick.ac.uk/~topping/topping_RF_mar06.pdf

(bu, ispatin habercisi olan Ricci flows teorisi uzerine dersler)

http://www.ims.cuhk.edu.hk/~ajm/vol10/10_2.pdf

(Bu Thurston geometrization projesini ispat ettigini iddia eden iki Cinli'nin)

Okursaniz ve anlamadiginiz birsey olursa bana sormayin : ben diferansiyel geometri ve topololoji bilmiyorum ;). Gidip ailenizin topolojistini bulun, ona sorun :). Saka bir yana, basdondurucu bir caba oldugu acik. Ama birinci linkten gorulecegi uzere anlayan anliyor: Field medals komitesini de sokaktan toplamiyorlar :). Bu arada sametc'ye degil sozum, o okudugu yaziyi yazanlara...
0
loker
Sartre da politik olduğunu iddia ederek Nobel'i reddetti. Ayrıca o kadar paranın insanın hayatını nasıl dönüştüreceğini bir hayal edin. Halinizden memnunsanız bence de akıllıca bir karar... bir yanda da para dursun, sen gene istediğini yap gibi türkiş önerileri de bence herkes kendine saklasın, bir gün böyle bir fırsatınız olursa koşa koşa alın parayı... almak da ayıp değil, almamak da deyip geçelim... hani zenginin parası, züğürdün çenesini yorar diyeceğim ama durum daha karmaşık :-p
0
kunduz
Bu konuyla ilgili olarak iki gündür aşağıdaki linkte yazı yayınlandı. Aydınlatıcı olduğunu söyleyebilirim.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=197062
0
SHiBuMiGo
* İşinden istifa ediyor
* 1 milyon euro ödülü reddediyor
* Prestijli bir madalyayı geri çeviriyor

Bu üç hareketi yapmaya haz duyan biri mi daha meyillidir yoksa depresyondaki biri mi?
0
FZ
Psikolojik tanı koymakta acele etmemekte fayda var. İnsan zihni en derin okyanustan daha derin ve birkaç dış görüntüye bakarak kesin yargılarda bulunmak pek anlamlı değil. Zamanında Nobel gibi, Oscar gibi ödülleri almaya gitmeyen büyük insanlar olduğu gibi davranışları ile dünyayı şaşırtan Bobby Fischer gibi dahiler de vardır.

Çoğumuzun yakınından dahi geçmemiş olduğu büyük zihinsel yükleri taşımayı başarmış olan zihinlere dair analizlerimizde daha dikkatli olmalıyız.
0
sefalet
Amerikan, yahudi ve sömürü karşıtı politik görüşlere sahip olduğu için herhalde dünyayı şaşırtıyordu.İnsanların genelinin şaşırması, ortada gerçekten şaşırtıcı bir davranışın olduğunu gösterir mi acaba?Aslında belki bu akıllı uslu adamlar en doğru hareketi yapıyorlar ama bazılarının işine gelmediği için onlara deli/dahi, "meczup" gibi yakıştırmalar yapılarak acınası ve gizliden gizliye değer düşürme eğilimi gösteren tanımlamalar ortaya atılıyor.

Popüler anlayışın değiştirdiği veya yozlaştırdığı en başta gelen alan kavramların doğru kullanılmasına yöneliktir.Öyledir çünkü yüzeysel ve amaçlıdır.Aynı şey davranışlar için de geçerlidir.Günümüzde artık eğer sokakta para dolu bir çanta bulursanız ve onu sahibine iade ederseniz, büyük olasılıkla gazete ve tivilere çıkarsınız çünkü genel bir davranış örneği göstermemiş olursunuz.Bu davranışın sonunda deli, aptal ve türevi yakıştırmalar almanız da çabası.Ama yaptığınızın anlaşılır mantıklı bir açıklaması var ise bu tepkilerin pek bir anlamı kalmaz ama sizi tanımlayan siz değil de diğerleri olduğu için anlaşılmadan da kalabilirsiniz.Aslında pek çok büyük adamın başına gelen de bu oluyor.




0
SHiBuMiGo
:) Yazının tümü zaten adamın psikolojik analizi üzerine kurulmuş. Burada garip olan adamın aldığı üç yıkıcı kararın duyduğu hazza bağlanmış olması :) Normal bir insan bu eylemleri haz duyduğu zaman değil içinde bulunduğu durumdan memnuniyetsizlik duyduğunda sergiler. Bu adamın da kendine göre sebeplerden dolayı belirgin bir memnuniyetsizliği var ki bu tür kararlar alma ihtiyacı duymuş.

Bobby amca azılı bir yahudi düşmanı ve Sırp dostu imiş, yahudi düşmanlığı pek öyle 1 milyon euro'yu geri çevirmekle kıyaslanacak kadar şaşırtıcı bir davranış değil, hele son dönemde hiç değil, analizlerde olduğu gibi örnekleme yaparken de dikkatli olmakta fayda var :)
0
FZ
Şablonsal yaklaşmamak lazım. Boris Pasternak, Jean-Paul Sartre, Le Duc Tho, George C. Scott, Marlon Brando ve Dudley Nichols da mı depresyonda idi?

Depresyon dahil olmak üzere pek çok seçenek olabilir, vurgulamaya çalıştığım böyle uç noktadaki zihinler söz konusu olduğunda akla hayale gelmeyecek pek çok ihtimalin bulunabileceği. Bu arada burada "normal" bir insandan bahsetmiyoruz, belki de 100 yılda bir gelen türden ender zihinlerden biri söz konusu.

newman'ın yukarıda belirttiği gibi daha detaylı bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya kalkışmak çok yanıltıcı olabilir.
0
SHiBuMiGo
Peki şablonsal yaklaşmayalım :)

Adamın neyi ne için yaptığının (benim için) bir önemi yok. Sadece adamın yaptıkları adamın bir şeylerden memnun olmadığını göstermesine rağmen, adamın eylemlerinin hazza dayandırılması gülünç. Tabii ki bu ender beyin memnuniyetsizlikten haz duyuyor olabilir, onu bilemeyiz. Benim adamın psikolojisi ile ilgili bir şeyleri kanıtlamak gibi bir çabam da yok zaten, olayı bu kadar ciddiye alıp insanlığın yanıltılması mertebesine yükseltmeye gerek yok :)
0
newman
Memnuniyetsizlik dogru tespit bence de... Haz konusu ayri: insan bilim yapiyorsa ve burada zirveye ulasiyorsa, bunu zaten belli bir haz, manevi bir doygunluk olmadan basaramaz. Kaldi ki, para odulunu halen alabilir: orasi henuz Field medal karari gibi kesin degil (zaten para odulunu verecek enstitunun verecegi de kesin diyemeyiz: ispatin kesin ve hicbir suphe kalmadan onanmasi gerekir).

Bir de su var: burada saygi uyandiran bu adamin kalenderligi, herkesin aksine gosterisli etiketlere, unvanlara metelik vermemesi. Bir insan ne kadar akilli, bilgili, dahi, vs. olursa olsun, ihtisasi olmayan yerde sozu ve davranisi senet olmaz, mutlaka dogrudur diyemeyiz. Komunisti kapitalisti, dinlisi dinsizi, ahlaklisi ahlaksizi bilim dunyasina ve tarihine damgasini vurmus bircok insan oldugunu biraz bu islerle ugrasan herkes bilir. Illa ki bir insan hep ak veya hep kara mi olacak? Dunyanin en buyuk satranccisi yahudi dusmani imis, ee? Adam "sunnetli pi..ler" diyor, bulamamis gibi baska kusur ;). Sunnetli biri olarak buna itirazim var :). Vur deyince olduren millet olamayalim yani...

Bu arada verilen ornege ben de katilmiyorum, ama saniyorum o ornekle vurgulanmak istenen o kisinin hakliligi veya haksizligi degildi: o diger arkadasin yorumu. Bilimde, sanatta vb. belli bir dereceye gelen insanlar daha kolay kral ciplak diyebiliyor, korkmadan kendilerini ifade edebiliyor. Her zaman ve herkes degilse de, onlarin icinde boyleleri hem daha cok, hem de daha cok goze batiyorlar. Tabii bilgi ve irfan sahibi insanin isabet sansi herhalde cahil birinden daha fazladir. Hic degilse genelde sozlerinde bir gercek payi olur, tamamen hakli olmadiklarinda bile. Haa, bu demek degil ki onlar sacmalamaz: onlar da insan. Yanlis olan, elifi gorse direk zanneden adamlarla boyle kisileri ayni tartida tartmak, haklarinda dikkatsizce ahkam kesmek: bir sey olacagindan degil, yorum sahibi sonunda buyuk olasilikla utanacaktir sadece...
0
euler
Başta burada bir cevap yazmak istemedim ama yapılan ilginç yorumlar sayesinde kayıtsız kalamadım.

Kendi, şahsi günlüğümde(blog) tamamen kendimi bağlayan şekilde yazdığım ufak bir yazı, alınıp buraya konuluyor -ki bu noktada herhangi bir problem yok- ve sanki yazı, bilimsel bir makaleymiş gibi üzerine türlü türlü yorumlar geliyor. Bu noktada da problem yok ancak şu cümleleri görmek gerçekten ilginç geldi.

Newman:
... Yanlis olan, elifi gorse direk zanneden adamlarla boyle kisileri ayni tartida tartmak, haklarinda dikkatsizce ahkam kesmek: bir sey olacagindan degil, yorum sahibi sonunda buyuk olasilikla utanacaktir sadece...

Hımm.. Kendi kişisel sayfamda tamamen kişisel yorumlarımı yapıyorum ve sonunda utanmam gerekiyor. Çok feci..

SHiBuMiGo
... Sadece adamın yaptıkları adamın bir şeylerden memnun olmadığını göstermesine rağmen, adamın eylemlerinin hazza dayandırılması gülünç. Tabii ki bu ender beyin memnuniyetsizlikten haz duyuyor olabilir, onu bilemeyiz. Benim adamın psikolojisi ile ilgili bir şeyleri kanıtlamak gibi bir çabam da yok zaten, olayı bu kadar ciddiye alıp insanlığın yanıltılması mertebesine yükseltmeye gerek yok :)

Bakın burada da bir anda insanlığı yanıltma noktasına geldik..

Şu sayfanın en altına göz atanlar şöyle bir yazı göreceklerdir;

Kimi zaman boş atıp tutmalar yaptığım, ileride de yapmaktan kendimi alıkoymayacağım bu blogumsuda ciddi bir takım hususlar, derin çıkarsamalar veyahut hayatın anlamına[42] dair saptamalar aranmasın mümkünse.

Bu sayfa benim kişisel günlüğüm. Ve sayfada da belirttiğim üzere atıp tutuyorum. Beğenen okur, beğenmeyense okumaz.

Kaldı ki "bu sayfada yazılanlar tamamen doğrudur" tarzı bir ibare yok sayfada gördüğünüz üzere. Bence çok ciddİye almayın. Adamın şahsi görüşüdür deyin geçin. Yorumu tartışacağınıza haberi tartışın.

Hayır, gidişat o ki, yarın Perelman çıkıp, "ben bu ispatla 10 sene uğraştım ama neler çektim bir de bana sorun. Zerre haz almadığım gibi hayatım karardı. Bu emeğin karşılığı 1 milyon dolar değil, 10 milyon dolardır. Hakkımı verin bana." derse yukarıda yorum yapan arkadaşlar çıkıp "işte biz demiştik, şimdi çıksın bir tekzip yazısı yayınlasın günlüğünde." diyecekler gibi geliyor.

Hayır, Perelman keşke parayı alsa ve istifa ettiği üniversitesinde araştırma geliştirmeye harcasa, gelse Kaş'ta yanan ormanların yerine ağaç dikmek için harcasa ya da ne bileyim Maldivlerde villa satın alsa ömrünün geriye kalanını matematiğe değil deniz, kum, güneşe ayırsa.. Hiç gocunmam yani "tühh be adam paragöz çıktı nerde kaldı matematik yaparken aldığımız zevk diye."

Koray Bostancı
0
newman
Sozum size degildi. Ama evet, siz atar tutarsaniz siz de utanirsiniz. Kisisel sayfaniz olmasi birsey degistirmez.

"Yorum" ile kasdettigim spesifik bir yorum degildi: cumlenin sonu basina atifta bulunuyor o kadar.
0
euler
Bir insan yaptığı yorumda yanılırsa -ki henüz Perelman bir açıklama yapmadı, bunu bilemiyoruz- utanmalı yani. Tebrik ediyor, hayatta başarılar diliyorum size..
0
newman
Ben de size basarilar dilerim. Ve de okuma ogrenmenizi: atip tutmak --ki orijinal yorum sahibininin boyle yaptigini da soylemedim; sadece yanlis anlamayi duzeltmek istedim-- ile hatali (ama "atmadan") yorum yapmayi birbirine karistirmanizdan dolayi da ayrica ve tekrar tekrar tebrik ederim.
0
euler
Bakın, ben anlatamıyorum sanırım. Ben, "Perelman'a çok yakın bir kaynaktan aldığım bir habere göre Perelman Poincare önermesini ispatlarken zevkin doruklarına vurmuş!" demedim. Bence, bu adam, bu işi yaparken zevk aldığı için parayla pulla işi olmaz dedim. Ortaya rasyonel bir bilgi atmadım, ben böyle düşünüyorum dedim. Ama siz kalkıp yaptığın yorumdan utanmalısın diyorsunuz. İşte ben bu noktayı algılayamıyorum.

Perelman çıkıp; "ne hazzı kardeşim, verin paramı bana!" ya da "matematik artık benim beklentilerimi karşılayan bir alan değil, inancımı da yitirdim zaten, bırakın haz almayı, aksine sinirlerimi bozuyor, paranızı da sizi de istemiyorum." derse en fazla, "hımm, yanılmışım." derim.

Bana yaptığı yorumda yanılan bir insanın neden utanması gerektiğini açıklayın, ki zaten ben daha fazla uzatmayacağım konuyu.
0
sefalet
İşin güzel tarafından bakmaya çalışın, herkesin günlüğünde yazdıkları FM'ye aktarılıp tartışmaya açılmıyor.Bir kaç yazılmış kelimeye takılmayın hepimiz bir yazım ortamının getirdiği rahatlık nedeni ile bazen yanlış anlaşılabiliyor ya da kantarı kaçırabiliyoruz.Genel Ağ üzerinde yazdıklarınız hemen etkileşime geçiyor, sizin yazdığınız yazı bilimseldir demedi kimse ama bu ortamda siz bir yorum yapıyorsanız başkaları da sizin yorumunuzu yorumlayabiliyor.Kendim açımdan söylemek gerekirse haberler çoğunlukla çeşitli farklı konularda fikir alışverişi yapmaya yarıyor, kimin haklı olduğunu bulmaya değil.Saygılar.
0
newman
Ben size utanmalisiniz demedim ki! Siz nedense lafi uzerinize aliyorsunuz. "Utanma" sozcugunun gectigi ilk cumleyi bir daha okursaniz sizin hicbir yorumunuzla ilgili olmadigini goreceksiniz. Hayir, iki kisi "bana mi dedin!" deyince insan kendinden suphe edecek oluyor ;)

Yaptigi yorumdan dolayi insanin utanacagi durumlari soruyorsunuz: bir tanesi, bir insan hakkinda yalan - yanlis ve kulaktan dolma, dogrulanmamis hikayeleri okuyup adamin kisiligi hakkinda olumsuz yorumlarda bulunmak... Yaptiniz demedim: ama ben zaten daha once de oyle yaptiniz dememistim. yani siz bosuna ustunuze aliyorsunuz.
0
FZ
Cevap yazmanıza sevindim. Buraya yazmanızın hiçbir sakıncası olduğunu düşünmüyorum (bilakis bazı durumlarda faydalı olduğuna inanıyorum).

İnsanlığı yanılttığınızı (!) da pek sanmıyorum :) O işin heveslisi pek çok becerikli insan mevcut, medyadan olsun, düşünce dünyasından olsun, güzel paralarla güzel yanıltma yöntemleri geliştiren. Sizin öyle niyetiniz olduğunu gösteren bir emare yok ortalıkta.

Perelman bunları görseydi kıs kıs güler miydi acaba? ;-) Aklıma Papa'nın karşısına çıkıveren İsa geliverdi. Kimin öyküsüydü, Dostoyevski'nin mi?
0
SHiBuMiGo
Selamlar,

İnsanlığın yanıltılması FZ'nin bana dair yaptığı bir yorumdu, sizinle bir alakası yok. Ben büyük bir gaflette bulunarak yazınız hakkında yorum yaptım, size ve insanlığa karşı işlediğim bu suç için binlerce defa özür dilerim.
0
loker
Belki yorulmuştur? Şöyle Datça'da rakı-balık özlemiştir?
0
memiscet
Bana gore belki 1000.000 euro bu cozum icin cok az bir para belki matematikci buldugu cozun yolunun patentini satin alip, o cozum yolunun kullanim hakkini akademik kuruluslara, yada buyuk sirketlere satacak, sorunun nasil birsey oldugu konusunda hicbir bilgim yok ama, para kazandiracak birseyse altin yumurtlayan tavugu bir altin yumurta bedeline kimse vermek istemez, benim aklima gelen en mantikli cozum bu.
0
sefalet
Mutfak firitözü değil bu, patentini alsın.
0
memiscet
kardesim bu adam bu is icin nekadar zaman harcadi, kimse oturdugu yerden kimseye 1000.000 euro vermez, sen bana 15 lira kazandiramassan seni 10 liraya niye calistirayim, insanlar eglence olsun diye oturup birseyler bulmuyorlar, bulduklari sey is yapiyor mu, faydali mi, once bunun hesabini yapiyorlar, zaman para demektir, harcanan emegin karsiligi gelmeyen zaman olu zamandir, bu adam bu formulu cozmus, simdi gelin bakalim, hangi sirket bu adama is vermez, yada hangi sirket bu adami katalaglarinda yada reklamlarinda yayinlamak istemez, 1000.000 euro bu adamin yaptigi is icin belki de az bir para, gasparow IBM'n makinasi ile satranc turnuvasina girdiginde, zannediyormusunuz IBM bu adami oylesine oynatiyor, gasparow oynadigi maclari kaybedecek olsabile bu isten sadece kendi reklamini yaptigi icin para kazanir, kardesim insanlar bu devirde sadece elle tutulur seylere patent vermiyorlar, icatlarda once fikirlerden ortaya cikmistir , ben daha onceki yazdigim yorumun dogrulugunu size cok rahat bir sekilde isbat edebilirim(matematikcinin konusu haric), ama siz boyle birseyin yoklugunu benim kadar kolay isbat edemessiniz, sermayesi cekic olanin gordugu hersey de cividir, diye bir soz var, bu yaklasimi mutafak firitozune uygulamakta elbette imkansiz degil.
0
FZ
Çok eğlenceli bir monolog başlattınız, şimdiye dek nerede idiniz? :)
0
ttk
Ne demişler ? : "Barika-i hakikat, müsademe-i firitözden doğar"mış :)
0
newman
Arsimet de demiski (!): "Bana bir fritoz verin dunyayi kaynatayim!". Bir kerameti olmasa konusmazdi oyle ustad ;)
0
Tugba
Bence adam saçmalamış artistlik yapmış. Ben olsam alırdım. 1.000.000$ Alınmaz mı? Ya adam matematik problemi çözmekten kafayı bozmuş bir deli yada artistlik yapıyor.
0
kutadgu
Bilim adamlarının hayata bakış açıları farklıdır. Perelman bu problemi maddi bir kazanç için çözmedi. Maddi bir kazanç bekleseydi zaten çözemezdi. Tarihteki önemli bilim adamlarına baktığımızda aynı değerleri benimsedikleri görebiliriz.

Aslında bu anlayış bizim 3000 yıllık kültürümüzde var. Ama Batılı başarı anlayışı (hırs+maddiyat+kariyer=mutsuzluk) bizde bu değerlerin yok olmasına neden oldu. Yani Gönlünü vermektir asıl olan gönlünü vermezsen büyük işler yapamazsın. Gönlünü verirken de maddi çıkarlar düşünmeyeceksin.

Bence Perelman bu parayı alırsa daha büyük problemleri çözemeyeceğini düşünüyor ve inancında delik açmak istemiyor. :)
0
yetgin
Neden eski sosyalist bir ülkede yaşayan bir adamın, pekala dünya görüşüyle ilgili çok da makul bir sebepten dolayı bu parayı reddetmiş olabileceği kimse tarafından ucundan da olsa ihtimal olarak dillendirilmiyor da, abuk subuk gerekçeler üretilmeye çalışılıp adamın bir çeşit deli olduğu ima ediliyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Matematik dosyası kapandı, artık NetMatematik var!

euler

Eski adıyla Matematik Dosyası, yeni adı ve tasarımıyla NetMatematik kısa bir aradan sonra bir süre önce tekrar yayına girdi.

Matematik ve matematiğin tarihi, matematikçiler hakkında bilgi edinebilir, matematiğin çeşitli alanlarında özgün makalelere ulaşabilir, gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Matematiğe gönül vermiş insanları aramızda görmekten memnun olacağımızı belirtmekte fayda görüyorum.

Var mısın Yok musun!

sefalet

Halkımızın giderek zenginleşmesi ile birlikte televizyondaki yarışmalar da değişmeye başladı. Eskiden mutfak robotu veya yüz bakım seti için saatlerce telefonda bekleyen ve sunucuya binbir dil döken halkımız, artık milyarlar kazanınca bile mutsuz olur oldu. Umuyoruz ki, halkımızı sosyal ve ekonomik anlamda bu medeniyet seviyesine yükseltmekten sorumlu herkes müstahakkını alsın.

Kısa sosyal çözümlemeden sonra gelelim işin matematik ile olan ilişkisine.

Kaos Kelebeği

cbc

Sevgili editörümüz sundance TV'de konuşurken yaklaşık şöyle bir cümle çıktı ağzından:

"Kaos üzerinde bir kelebek şekli vardi sonsuz sembolü şeklinde büyüyen.. ama şu anda resmi yok yanımda"

Meraklanıp açtım google'ı ve ortalama 30 dk. kendimi eğlendirdim. Hazırladığım şeyi kendisi ile paylaşınca da "e haber yapsana, güzel olur" dedi. Kırmadım.

http://canb.net/index.php/Chaos_Butterfly
(Ed: Kaos teoremi, C kodu, GNUPLOT derken işte bu yüzden seviyoruz bu ortamları dedirten bu makale için Can Burak'a teşekkürler)

Nasıl kesmeli?

tongucyumruk

Geçtiğimiz hafta Festival of the Spoken Nerd ekibi tarafından düzenlenen An Evening of Unnecessary Detail başlıklı etkinliğe katıldım. Etkinlik boyunca dokuz farklı gösteri sergilendi fakat bunlardan bir tanesi özellikle diğerlerinden farklı olarak kendini gösteriyordu. Burada onunla ilgili birşeyler paylaşmak istedim.

Elinizde bir A4 kağıt olduğunu düşünün, ve bu kağıttan bir kare kesmeniz...

Var Mısın Yok Musun: Bilgisayar Bize Nasıl Para Kazandırabilir?

FZ

Bu yazıda bilgisayarda simülasyon yaparak gerçek hayata dair kararlar vermenin basit ve güzel bir örneğini göstereceğim. Günümüzde bilgisayarlar çok hızlandığı için bilgisayar modelleri ve simülasyonları ile günlük yaşantımızdaki olaylara dair ne tür seçimlerde ne kadar kârlı çıkabileceğimizi belirlemek kolayca yapılabilir hale gelmiştir ve yine bu tür modelleri kullanarak pek çok konuya dair bilgi aktarmak / edinmek matematik teoremleri geliştirmeye yahut mevcut matematik teoremlerini birine anlatmaya kıyasla daha kolay olabilmektedir.

O halde başlayalım: Daha önce FM'de epey bir tartıştığımız meşhur Monty Hall problemine, nam-ı diğer 'Var mısın, yok musun?' yarışmasının olasılıkla ilişkisine tekrar dönmek istiyorum. Ama bu sefer uzun uzun sözel açıklamalar yahut Bayes teoremi ile matematiksel ispatlar yapmak yerine bu konunun bilgisayarda modelleme ve simülasyon aracılığı ile çok daha kolay anlaşılabileceğini iddia edecek ve bunu göstermeye çalışacağım.

Yarışmanın temel halini ve meseleyi hatırlatalım: 3 kapı var. Birinde 1 milyon YTL ödül var. Yarışmacı olarak nerede ne var bilmiyorsunuz: