Matematik dosyası kapandı, artık NetMatematik var!

0
euler
Eski adıyla Matematik Dosyası, yeni adı ve tasarımıyla NetMatematik kısa bir aradan sonra bir süre önce tekrar yayına girdi.

Matematik ve matematiğin tarihi, matematikçiler hakkında bilgi edinebilir, matematiğin çeşitli alanlarında özgün makalelere ulaşabilir, gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Matematiğe gönül vermiş insanları aramızda görmekten memnun olacağımızı belirtmekte fayda görüyorum.

Görüşler

0
FZ
Acaba Vikipedi'deki matematik ve matematikçiler ile ilgili maddelere de katkıda bulunmayı düşünüyor musunuz?
0
anonim
Malesef umduğum gibi çıkmadı, cangır cungur reklamların döndüğü matematik hakkında alelade bir site. Önce firefox'la açtığım için düzgün görüntülenmediğini düşündüm. Hatta webmaster'a hayırlı olsun'lu bi de firefox'ta baksanız! diye bir mail bile atacaktım. Lakin IE'de de durum farklı değil. Hem böyle bir siteye "ücretsiz üyelik !!!" ne demek ki?
Belki site sadece içeriği ile bunu hakediyor olabilir diye düşünüp, "şu sayfalara bir gözatayım" derken içeriğe ulaşmak için bile "bak seni ücretsiz üye yapiyoruz, ama illaki üye olmalısın" penceresini görmemle sayfayı kapatmam bir oldu. Üzgünüm ama Fm'de verilen linklere, haberlere uygulanan süzgeç'te delik var sanırım...
0
myavuzselim
euler, sakin kastettiginiz site netmatematik.com olmasin?
0
euler
Çok çok çook özür diliyorum. Nasıl yaptım bunu bilmiyorum ama adresi yanlış yazmışım. myavuzselim'in de dediği gibi adres .net değil .com olacak.Haberdeki linki düzeltebilirmisiniz rica etsem??
0
FZ
Düzeltildi. Lütfen haberinizi yollarken 5-6 kere en baştan "önizleme" yapmayı, linkleri birkaç kez kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Editörler de insan, robot değil ve bu işi gönüllü olarak yapıyorlar ve her ne kadar seçici, dikkatli olmaya çalışsalar da gözden kaçırabiliyorlar. Eğer değer verdiğiniz bir konu, değer verdiğiniz bir haber ise çok daha dikkatli yazın ve birkaç kez kontrol etmeden göndermeyin.
0
wolverine81
suan site biraz karmasik duruyo bide her seye uyelik soruyo. sinavlara hazirlananlara www.sanaldersane.com 'u tavsiye ederim. ayrica online denemeler disinda uyelik istemiyor
0
ayhan35
Euler, Siteye olan ilginden ve de gerekli düzeltmenden dolayı teşekkür ederim. Evet sitenin adresi www.netmatematik.com olacak. Saygılarımla...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ian Stewart ile Mayın Tarlası Üstüne*

FZ

Bir bilgisayar oyununu analiz ederek 1 milyon dolar kazanmak pek sık rastlayabileceğiniz bir durum değildir ama kaderin garip bir cilvesi olarak artık böyle bir şansınız var. Fakat bu ödüle erişmeniz için konuyla ilgili tüm uzmanların yanılıyor olması ve çok zor olduğunu düşündükleri bir problemin aslında çok kolay çıkması gerekiyor. Bu yüzden yeni bir Corvette araba siparişi için acele etmeyin.

Söz konusu ödül şu anda Cambridge MA'da, iş adamı Landon T. Clay tarafından matematiksel bilginin geliştirilmesi ve yayılması için kurulan Clay Matematik Enstitüsü tarafından verilen milyon dolarlık yedi ödülden biri. Ödüle konu olan oyun, Microsoft Windows işletim sistemi ile gelen Mayın Tarlası oyunu. Bu oyundaki amacınız bir ızgara üzerinde gizlenmiş mayınları bilgisayarın size verdiği ipuçlarından faydalanarak bulmak. Oyunun ilişkili olduğu problem ise matematikte cevaplanmamış en önemli problemlerden biri olan 'P=NP?' sorusu.

Mayın Tarlası oyunu ile para ödüllü matematik problemi arasındaki bağlantı Birmingham Üniversitesi'nden Richard Kaye tarafından gösterildi ('Minesweeper is NP-complete', Mathematical Intelligencer cilt 22, sayı 4, 2000, sayfa 9-15). Heyecanlanmanıza gerek yok, oyunu kazanarak ödülü kazanamıyorsunuz. Milyon dolarlık ödülü hak etmeniz için Mayın Tarlasını devasa büyüklükte ızgaralar üzerinde oynarken başarılı olmanızı sağlayacak yöntemi bulmanız gerekiyor. Aslında böyle bir yöntemin olmadığını ispatlarsanız o zaman da size aynı ödülü veriyorlar.

e-kitap: Sezgisel Kümeler Kuramı

FZ

Prof. Dr. Ali Nesin'in 'Sezgisel Kümeler Kuramı [PDF]' e-kitap olarak http://www.matematikdunyasi.org/kitaplar.php adresinde yayımlandı.

Var mısın Yok musun!

sefalet

Halkımızın giderek zenginleşmesi ile birlikte televizyondaki yarışmalar da değişmeye başladı. Eskiden mutfak robotu veya yüz bakım seti için saatlerce telefonda bekleyen ve sunucuya binbir dil döken halkımız, artık milyarlar kazanınca bile mutsuz olur oldu. Umuyoruz ki, halkımızı sosyal ve ekonomik anlamda bu medeniyet seviyesine yükseltmekten sorumlu herkes müstahakkını alsın.

Kısa sosyal çözümlemeden sonra gelelim işin matematik ile olan ilişkisine.

Var Mısın Yok Musun: Bilgisayar Bize Nasıl Para Kazandırabilir?

FZ

Bu yazıda bilgisayarda simülasyon yaparak gerçek hayata dair kararlar vermenin basit ve güzel bir örneğini göstereceğim. Günümüzde bilgisayarlar çok hızlandığı için bilgisayar modelleri ve simülasyonları ile günlük yaşantımızdaki olaylara dair ne tür seçimlerde ne kadar kârlı çıkabileceğimizi belirlemek kolayca yapılabilir hale gelmiştir ve yine bu tür modelleri kullanarak pek çok konuya dair bilgi aktarmak / edinmek matematik teoremleri geliştirmeye yahut mevcut matematik teoremlerini birine anlatmaya kıyasla daha kolay olabilmektedir.

O halde başlayalım: Daha önce FM'de epey bir tartıştığımız meşhur Monty Hall problemine, nam-ı diğer 'Var mısın, yok musun?' yarışmasının olasılıkla ilişkisine tekrar dönmek istiyorum. Ama bu sefer uzun uzun sözel açıklamalar yahut Bayes teoremi ile matematiksel ispatlar yapmak yerine bu konunun bilgisayarda modelleme ve simülasyon aracılığı ile çok daha kolay anlaşılabileceğini iddia edecek ve bunu göstermeye çalışacağım.

Yarışmanın temel halini ve meseleyi hatırlatalım: 3 kapı var. Birinde 1 milyon YTL ödül var. Yarışmacı olarak nerede ne var bilmiyorsunuz:

Kaos Kelebeği

cbc

Sevgili editörümüz sundance TV'de konuşurken yaklaşık şöyle bir cümle çıktı ağzından:

"Kaos üzerinde bir kelebek şekli vardi sonsuz sembolü şeklinde büyüyen.. ama şu anda resmi yok yanımda"

Meraklanıp açtım google'ı ve ortalama 30 dk. kendimi eğlendirdim. Hazırladığım şeyi kendisi ile paylaşınca da "e haber yapsana, güzel olur" dedi. Kırmadım.

http://canb.net/index.php/Chaos_Butterfly
(Ed: Kaos teoremi, C kodu, GNUPLOT derken işte bu yüzden seviyoruz bu ortamları dedirten bu makale için Can Burak'a teşekkürler)