Bilgisayar Destekli Matematik Sistemi Maxima 5.17 Çıktı

0
FZ
Sembolik ve sayısal ifadeleri işleyebilen bir bilgisayarlı matematik sistemi Maxima'nın 5.17 numaralı sürümü duyuruldu. Türev, integral, Taylor serileri, Laplace dönüşümleri, adi diferansiyel denklemler, polinomlar, kümeler, listeler, vektörler, matrisler ve tensörlerle ilgili işlerinizi halletmenizde Maxima işlerinizi kolaylaştırır. Maxima ile yuvarlama hataları olmaksızın kesirli işlemler yapabilir, çok büyük tamsayıları fonksiyonlarınızda kullanabilirsiniz. Maxima matematiksel nesnelerinizi iki boyutlu ve üç boyutlu olarak grafiğe dökmenize de yardımcı olur.
Maxima ile çizilmiş bir grafik


Maxima kaynak kodunu MS Windows, GNU/Linux ve Max OS X dahil olmak üzere pek çok sistemde derleyebilirsiniz. SourceForge sitesinde Maxima'nın Windows ve Linux için derlenmiş hazır halleri mevcuttur.

Maxima sistemi 1960larda MIT'de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) geliştirilmeye başlanmış Macsyma'nın mirasçısıdır. Sistem şu anda açık kaynak kod modeli ile geliştirilmektedir ve Macsyma'nın mirasını bu şekilde 21. yüzyıla taşıyan tek sistem olma özelliğini korumaktadır. Ortaya ilk çıktığı günlerde devrimsel kabul edilen sistemden esinlenen matematik yazılımları arasında Maple ve Mathematica da vardır.

Editörünüzden çıkmadan Maxima ile matematik işlemleri yapabilirsiniz.


Maxima'yı diğer işlerinizi gerçekleştirdiğiniz editörün içinden çıkmadan kullanabileceğiniz gibi komut satırından ya da kendine has grafik arayüzden kullanabilir, Maxima'nın ürettiği matematiksel cevapları otomatik olarak LaTeX koduna çevirip bilimsel makaleleriniz için çok kaliteli çıktılar üretebilirsiniz.

Maxima'yı pratik olarak nasıl kullanabileceğinizi görmek isterseniz 'A 10 minute tutorial for solving Math problems with Maxima', 'Maxima by Example', 'Symbolic Mathematics using Maxima' ve 'Micro-introduction to Maxima' başlıklı makaleleri okuyabilirsiniz.

Görüşler

0
ez_guard
Ücretsiz ve çok başarılı bir yazılım.
0
FZ
Kullandınız mı? Ne tür işler için?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Matematik dosyası kapandı, artık NetMatematik var!

euler

Eski adıyla Matematik Dosyası, yeni adı ve tasarımıyla NetMatematik kısa bir aradan sonra bir süre önce tekrar yayına girdi.

Matematik ve matematiğin tarihi, matematikçiler hakkında bilgi edinebilir, matematiğin çeşitli alanlarında özgün makalelere ulaşabilir, gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Matematiğe gönül vermiş insanları aramızda görmekten memnun olacağımızı belirtmekte fayda görüyorum.

Nasıl kesmeli?

tongucyumruk

Geçtiğimiz hafta Festival of the Spoken Nerd ekibi tarafından düzenlenen An Evening of Unnecessary Detail başlıklı etkinliğe katıldım. Etkinlik boyunca dokuz farklı gösteri sergilendi fakat bunlardan bir tanesi özellikle diğerlerinden farklı olarak kendini gösteriyordu. Burada onunla ilgili birşeyler paylaşmak istedim.

Elinizde bir A4 kağıt olduğunu düşünün, ve bu kağıttan bir kare kesmeniz...

e-kitap: Sezgisel Kümeler Kuramı

FZ

Prof. Dr. Ali Nesin'in 'Sezgisel Kümeler Kuramı [PDF]' e-kitap olarak http://www.matematikdunyasi.org/kitaplar.php adresinde yayımlandı.

Var Mısın Yok Musun: Bilgisayar Bize Nasıl Para Kazandırabilir?

FZ

Bu yazıda bilgisayarda simülasyon yaparak gerçek hayata dair kararlar vermenin basit ve güzel bir örneğini göstereceğim. Günümüzde bilgisayarlar çok hızlandığı için bilgisayar modelleri ve simülasyonları ile günlük yaşantımızdaki olaylara dair ne tür seçimlerde ne kadar kârlı çıkabileceğimizi belirlemek kolayca yapılabilir hale gelmiştir ve yine bu tür modelleri kullanarak pek çok konuya dair bilgi aktarmak / edinmek matematik teoremleri geliştirmeye yahut mevcut matematik teoremlerini birine anlatmaya kıyasla daha kolay olabilmektedir.

O halde başlayalım: Daha önce FM'de epey bir tartıştığımız meşhur Monty Hall problemine, nam-ı diğer 'Var mısın, yok musun?' yarışmasının olasılıkla ilişkisine tekrar dönmek istiyorum. Ama bu sefer uzun uzun sözel açıklamalar yahut Bayes teoremi ile matematiksel ispatlar yapmak yerine bu konunun bilgisayarda modelleme ve simülasyon aracılığı ile çok daha kolay anlaşılabileceğini iddia edecek ve bunu göstermeye çalışacağım.

Yarışmanın temel halini ve meseleyi hatırlatalım: 3 kapı var. Birinde 1 milyon YTL ödül var. Yarışmacı olarak nerede ne var bilmiyorsunuz:

Matematik Güzeldir!...

vst

Matematik sanattır. İtirazı olan?