e-kitap: Sezgisel Kümeler Kuramı

0
FZ
Prof. Dr. Ali Nesin'in 'Sezgisel Kümeler Kuramı [PDF]' e-kitap olarak http://www.matematikdunyasi.org/kitaplar.php adresinde yayımlandı.
Önsöz

Bu kitap bir dizinin ilk kitabıdır ve henüz tamamlanmamış bir durumdadır. Okurlar kitaptaki hataları, eksikleri, olması gereken ama olmayan alıştırmaları anesin@bilgi.edu.tr adresine iletirlerse sevinirim.

Dizinin amacı, matematiğin en temel kavramlarını, sezgisel olarak, özellikle genç okura sunmaktır. Üniversitede matematik eğitimi görmek isteyen liselilere, matematik öğretmenlerine, hatta üniversitede okuyan gençlere yararlı olacağını düşünüyorum. Ancak kitabın matematiğe yeni başlayan bir genç tarafından tek baflına okunup anlaşılacağından doğrusu pek emin değilim. Bazı yerlerde daha profesyonel birinin yardımına gerek duyulabilir.

Birinci (elinizde tuttuğunuz) kitap kümeler kuramı üzerine. Kümeler kuramını çok daha soyut ve matematiksel olarak bir başka (çok daha akademik) kitabımızda sunacağız. Burada, kümeler kuramına sezgisel bir başlangıç yapmayı amaçlıyoruz.

“Sezgisel kümeler kuramı”, neyin küme olup olmadığı konusunda kılı kırk yarmıyoruz, bir kümeyi andırabilecek her şeyi küme olarak kabul ediyoruz demektir. Dolayısıyla bu kitapta birkaç pembe yalan vardır. Yalansız dolansız kümeler kuramı öğrenmek isteyen okur yakında çıkacak olan daha akademik kitaplarımızı okumalıdır.

Öte yandan pembe de olsa yalanın da bir sınırı vardır. Bu kitaptaki kümeler elma ya da armut kümeleri değil, matematiksel nesnelerin kümeleri olacaktır. Okuru uyarayım: Kitabın matematiksel düzeyi okunan sayfa sayısıyla birlikte (kimi zaman orantısız olarak) artacaktır. Alıştırmaların da tabii ki. Aksi takdirde çok sıkıcı bir kitapla karşı karşıya kalabilirdiniz. Bu haliyle bile kitabın pek neşeli olduğunu söyleyemeyiz.

Kolay gelsin.

16 Eylül 2008
Ali Nesin

Yazar Hakkında

1956’da İstanbul’da doğdu. İlkokuldan sonra ortaokulu İstanbul’da Saint Joseph Lisesi’nde, liseyi de İsviçre’nin Lozan kentinde tamamlayan Nesin 1977-1981 yılları arasında Paris VII Üniversitesi’nde matematik öğrenimi gördü. Daha sonra ABD’de Yale Üniversitesi’nde matematiksel mantık ve cebir konularında doktora ve 1985-86 arasında UC Berkeley’de öğretim üyeliği yaptı.

Türkiye’ye kısa dönem askerlik görevi için geldiği sırada “orduyu isyana teşvik” iddiasıyla tutuklanarak, yargılandı. Yargılama sonunda beraat ettiği halde pasaport verilmediği için işine dönemeyen Nesin, sonunda yeniden pasaport alarak yurtdışına gitti. 1987-89 arasında Notre Dame Üniversitesi’nde yardımcı doçent, ardından 1995’e kadar UC Irvine’da önce doçent, daha sonra profesör olarak görev yaptı. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanı, Nesin Vakfı Yöneticisi ve Matematik Dünyası dergisinin yazıişleri müdürüdür.

Yazarın Matematik ve Sonsuz, Matematik ve Korku, Matematik ve Doğa, Develerle Eşekler, Önermeler Mantığı adlı matematik kitaplarının yanısıra çeşitli dergilerde çıkmış bilimsel makaleleri ve İngilizce bir matematik kitabı bulunmaktadır.

Görüşler

0
dtemarti
Matematik aşığı olarak kütüphaneme ekledim bile. Güzel bir çalışma. Emeği geçenlere matematik adına saygımız sonsuz.
0
sefalet
Yaparsa Ali Nesin yapardı zaten bunu. Matematik köyü tecrübeleri de katkıda bulunmuştur eminim. Matematik konularını günlük dile dönük olarak ama matematikten de ödün vermeden anlatan belki de Türkçe'deki ilk eser.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Var mısın Yok musun!

sefalet

Halkımızın giderek zenginleşmesi ile birlikte televizyondaki yarışmalar da değişmeye başladı. Eskiden mutfak robotu veya yüz bakım seti için saatlerce telefonda bekleyen ve sunucuya binbir dil döken halkımız, artık milyarlar kazanınca bile mutsuz olur oldu. Umuyoruz ki, halkımızı sosyal ve ekonomik anlamda bu medeniyet seviyesine yükseltmekten sorumlu herkes müstahakkını alsın.

Kısa sosyal çözümlemeden sonra gelelim işin matematik ile olan ilişkisine.

Yeni TL, Türklerin Matematik Sevgisi ve Google Insights

FZ

Bugün ilk kez yeni çıkan TL banknotlarından birini gördüm. Boran'ın gösterdiği banknotun üzerinde Türk matematikçi Cahit Arf'ın bir resmi vardı. Acaba piyasaya yeni sürülen TL banknotları Türklerdeki matematik şevkini ve hevesini nasıl etkilemiştir diye merak ettim ve Google'a sorayım dedim. İlk iş olarak 'cahit arf' ne kadar aranmış bir bakayım dedim:

1.000.000 € Parayı Reddeden Matematikçi: Perelman

FZ

Koray Bostancı'nın yazısıdan:

Rus matematikçi Grigori Perelman, milenyumun ödüllü problemleri olarak anılan 7 problemden biri olan Poincare önermesine çözüm buldu. Çözüm büyük yankı uyandırdı, çünkü problem 100 yıllık bir problemdi. Bu çözüm ile matematik alanında Nobel ödülüne denk olduğu söylenen Fields madalyasını almasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak Perelman, önce St.Petersbourg Steklov Enstitüsü’ndeki görevinden istifa etti, sonra ödülü almayacağını, böyle bir ödülün anlamsız olduğunu açıkladı. Akabinde de Clay Matematik Enstitüsü‘ nün problemi çözene vermeyi taahhüt ettiği 1 milyon euro’yu almayacağını açıkladı..

Nasıl kesmeli?

tongucyumruk

Geçtiğimiz hafta Festival of the Spoken Nerd ekibi tarafından düzenlenen An Evening of Unnecessary Detail başlıklı etkinliğe katıldım. Etkinlik boyunca dokuz farklı gösteri sergilendi fakat bunlardan bir tanesi özellikle diğerlerinden farklı olarak kendini gösteriyordu. Burada onunla ilgili birşeyler paylaşmak istedim.

Elinizde bir A4 kağıt olduğunu düşünün, ve bu kağıttan bir kare kesmeniz...

Matematik Güzeldir!...

vst

Matematik sanattır. İtirazı olan?