e-kitap: Sezgisel Kümeler Kuramı

0
FZ
Prof. Dr. Ali Nesin'in 'Sezgisel Kümeler Kuramı [PDF]' e-kitap olarak http://www.matematikdunyasi.org/kitaplar.php adresinde yayımlandı.
Önsöz

Bu kitap bir dizinin ilk kitabıdır ve henüz tamamlanmamış bir durumdadır. Okurlar kitaptaki hataları, eksikleri, olması gereken ama olmayan alıştırmaları anesin@bilgi.edu.tr adresine iletirlerse sevinirim.

Dizinin amacı, matematiğin en temel kavramlarını, sezgisel olarak, özellikle genç okura sunmaktır. Üniversitede matematik eğitimi görmek isteyen liselilere, matematik öğretmenlerine, hatta üniversitede okuyan gençlere yararlı olacağını düşünüyorum. Ancak kitabın matematiğe yeni başlayan bir genç tarafından tek baflına okunup anlaşılacağından doğrusu pek emin değilim. Bazı yerlerde daha profesyonel birinin yardımına gerek duyulabilir.

Birinci (elinizde tuttuğunuz) kitap kümeler kuramı üzerine. Kümeler kuramını çok daha soyut ve matematiksel olarak bir başka (çok daha akademik) kitabımızda sunacağız. Burada, kümeler kuramına sezgisel bir başlangıç yapmayı amaçlıyoruz.

“Sezgisel kümeler kuramı”, neyin küme olup olmadığı konusunda kılı kırk yarmıyoruz, bir kümeyi andırabilecek her şeyi küme olarak kabul ediyoruz demektir. Dolayısıyla bu kitapta birkaç pembe yalan vardır. Yalansız dolansız kümeler kuramı öğrenmek isteyen okur yakında çıkacak olan daha akademik kitaplarımızı okumalıdır.

Öte yandan pembe de olsa yalanın da bir sınırı vardır. Bu kitaptaki kümeler elma ya da armut kümeleri değil, matematiksel nesnelerin kümeleri olacaktır. Okuru uyarayım: Kitabın matematiksel düzeyi okunan sayfa sayısıyla birlikte (kimi zaman orantısız olarak) artacaktır. Alıştırmaların da tabii ki. Aksi takdirde çok sıkıcı bir kitapla karşı karşıya kalabilirdiniz. Bu haliyle bile kitabın pek neşeli olduğunu söyleyemeyiz.

Kolay gelsin.

16 Eylül 2008
Ali Nesin

Yazar Hakkında

1956’da İstanbul’da doğdu. İlkokuldan sonra ortaokulu İstanbul’da Saint Joseph Lisesi’nde, liseyi de İsviçre’nin Lozan kentinde tamamlayan Nesin 1977-1981 yılları arasında Paris VII Üniversitesi’nde matematik öğrenimi gördü. Daha sonra ABD’de Yale Üniversitesi’nde matematiksel mantık ve cebir konularında doktora ve 1985-86 arasında UC Berkeley’de öğretim üyeliği yaptı.

Türkiye’ye kısa dönem askerlik görevi için geldiği sırada “orduyu isyana teşvik” iddiasıyla tutuklanarak, yargılandı. Yargılama sonunda beraat ettiği halde pasaport verilmediği için işine dönemeyen Nesin, sonunda yeniden pasaport alarak yurtdışına gitti. 1987-89 arasında Notre Dame Üniversitesi’nde yardımcı doçent, ardından 1995’e kadar UC Irvine’da önce doçent, daha sonra profesör olarak görev yaptı. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanı, Nesin Vakfı Yöneticisi ve Matematik Dünyası dergisinin yazıişleri müdürüdür.

Yazarın Matematik ve Sonsuz, Matematik ve Korku, Matematik ve Doğa, Develerle Eşekler, Önermeler Mantığı adlı matematik kitaplarının yanısıra çeşitli dergilerde çıkmış bilimsel makaleleri ve İngilizce bir matematik kitabı bulunmaktadır.

Görüşler

0
dtemarti
Matematik aşığı olarak kütüphaneme ekledim bile. Güzel bir çalışma. Emeği geçenlere matematik adına saygımız sonsuz.
0
sefalet
Yaparsa Ali Nesin yapardı zaten bunu. Matematik köyü tecrübeleri de katkıda bulunmuştur eminim. Matematik konularını günlük dile dönük olarak ama matematikten de ödün vermeden anlatan belki de Türkçe'deki ilk eser.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Matematik Güzeldir!...

vst

Matematik sanattır. İtirazı olan?

The Simpsons ve Fermat Teoremi (Yanlış Mı?)

FZ

cember.net'in bilişim forumunda gördüğüm ve Volkan Özçelik tarafından yazılmış eğlenceli bir mesajı (ufak tefek editöryel müdahale ile) paylaşmadan duramadım: Fermat'nın son teoremine göre a^n + b^n = c^n eşitliği 2den büyük hiçbir tamsayı için doğru değildir. Bu teoremin doğruluğu çok yakın bir geçmişte ispatlandı. Yani yıllarca matematikçilere karın ağrıları çektiren bir teorem bu. Ancak

1782^12 + 1841^12 = 1922^12

ediyor (en azından Homer Simpson öyle düşünüyor!)

Euler Projesi: Bilgisayarları Hazırlayın Matematik Sınavı Var

FZ

Euler Projesi bir grup meydan okuyucu problemi çözmek ve bu çözümlerinin puanlandırılması ile ilgili. Problemlerin ortak özelliği ise matematik ile programlamayı birleştirmeleri. Yani tek başına ya matematik ya da tek başına programlama bilmeniz pek yeterli değil. Başka bir deyişle programlama bilgisinin çözümlerde çok kolaylık sağladığı türden problemler.

1.000.000 € Parayı Reddeden Matematikçi: Perelman

FZ

Koray Bostancı'nın yazısıdan:

Rus matematikçi Grigori Perelman, milenyumun ödüllü problemleri olarak anılan 7 problemden biri olan Poincare önermesine çözüm buldu. Çözüm büyük yankı uyandırdı, çünkü problem 100 yıllık bir problemdi. Bu çözüm ile matematik alanında Nobel ödülüne denk olduğu söylenen Fields madalyasını almasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak Perelman, önce St.Petersbourg Steklov Enstitüsü’ndeki görevinden istifa etti, sonra ödülü almayacağını, böyle bir ödülün anlamsız olduğunu açıkladı. Akabinde de Clay Matematik Enstitüsü‘ nün problemi çözene vermeyi taahhüt ettiği 1 milyon euro’yu almayacağını açıkladı..

Kaos Kelebeği

cbc

Sevgili editörümüz sundance TV'de konuşurken yaklaşık şöyle bir cümle çıktı ağzından:

"Kaos üzerinde bir kelebek şekli vardi sonsuz sembolü şeklinde büyüyen.. ama şu anda resmi yok yanımda"

Meraklanıp açtım google'ı ve ortalama 30 dk. kendimi eğlendirdim. Hazırladığım şeyi kendisi ile paylaşınca da "e haber yapsana, güzel olur" dedi. Kırmadım.

http://canb.net/index.php/Chaos_Butterfly
(Ed: Kaos teoremi, C kodu, GNUPLOT derken işte bu yüzden seviyoruz bu ortamları dedirten bu makale için Can Burak'a teşekkürler)