Windows 2000 5 yıllık toplam maliyette Linux`u geride bırakıyor.

0
conan
Bu yazıda, IDC şirketinin yaptırdığı bir araştırmaya göre Windows 2000'in 5 yıllık toptan maliyette Linux'tan daha ucuza geldiği anlatılıyor. 104 şirkette yapılan araştırmaya göre %11 ila %22 daha karlı olan taraf Windows`muş. Linux'un Windows servislerine sağladığı üstünlük ise %6 ile sadece web servislerindeymiş.

İlk satın alma maliyetleri çok daha düşük olsa da, Linux sistemleri yönetmek için Linux profesyonellerine ödenen paralar sistemi 5 yılda toptan maliyet konusunda sınıfta bırakıyormuş. "Windows 2000 Versus Linux in Enterprise Computing" çalışmasında belirtilene göre Linux sistemlerin yönetimi, bakımı, sorun çözümlemesi, ve de yeniden kurulması Windows 2000'e göre çok büyük maliyet gerektiriyormuş.

Aynı zamanda da Windows 2000 için 3. parti programlar Linux'ta olduğundan çok daha fazlaymış.

Raporda belirtilen başka bir husus ise, IBM, HP, BMC, CA, NetIQ, Novell gibi şirketlerin Linux'ta çalışan programlar yazmaya başlamalarıyla bu maliyet farkı zamanla azalacakmış.

Görüşler

0
FZ
Yani şimdi Linux Sistem Yöneticisi olursak, Windows sistem yöneticilerinden daha mı çok para kazanıcaz? (Gözünü maddiyat bürümüş bir FZ ! ) :-P
0
anonim
Evet... Formula 1 yarışcısı olununca (Linux Kullanıcısı) taksi şoforü olduğunuzda (MS İşletim sistemleri) daha çok kazanç sağlayabilirsiniz gibi geliyor bana...
Fakat ne olursa olsun sistemlerden biri ile ilgili sertifika programlarına katılmalısınız...
0
cayfer
Bu konuyu 2005''''den once tartismak anlamli degil!
Bir kere 2 yil once Win2K uzerine sistem kuranlar coktan makinalarini ust modellerle degistirip XP''''ye gectiler bile. Daha dogrusu Win2K''''dan kacip XP''''de dertlerine care ariyorlar.
2005''''e kadar daha 2 kez falan makinalarinin donanim yeteneklerini yukseltecekler hatta makinaları toptan değiştirecekler.
Benim deneyimlerim UNIX uzerine yatırım yapan kuruluşların sistemlerini hem uzun hem kısa vadede daha ucuza işletiyor oldukları doğrultusunda.



0
SHiBuMi
Win2k sistemleri replace edecek sistem Microsoft'un .NET Server ailesi olacak, Windows XP değil. Windows XP, Windows 95/98/Me sürümlerini replace ediyor. Win2k'yı 2 yıldır kullanıyorum, birçok eziyete başarıyla katlandı, kimlerin hangi sebeplerle kaçıyor olduğunu da merak ettim doğrusu.
0
cayfer
Win2K calisiyor tabi. Calismasa ürün olarak satılmazdı. Ancak iyi calismiyor! Ya da iyi çalışması için çok emek vermek gerekiyor. Eger Win2K sorunsuz olsaydı UC Santa Barbara yurtlarında Win2K kullanımı önlenmeye çalışılmazdı.

Win2K dan kaçanlara örnek olarak kendimi örnek gösterebilirim. Kısacası Win2k sunucular çok fazla ilgi istiyor. Sadece güvenlik sorunlarıyla ilgili literatürün takibi bile başlı başına bir iş. Patch ler de bir başka alem. yüzlerce mbyte indir, yükle ve yeni sorunlarla uğraşmaya başlamaktan bıktık usandık. Çok sayıda kullanıcımıza Win98 e dönmelerini önermek zorunda kaldık.

Sorun şurda.... UNIX altında çalışan ve çok kritik görevleri olan bilgisayarlara haftada bir falan rutin ilgi gösterirken (loglari gözden geçirmek, log ve geçici dosya temizliği gibi) alt tarafı 20-30 makinaya auth sunuculuğu ve yazıcı sunuculuğu yapan bir makina hergün ilgi isteyince rahatsız oluyoruz. Alışkanlık meselesi. Ozellikle de uzaktaki Win sunucular karabasanımızdı. Her sorun olduğunda işin yoksa 10 km yol git... Oysa aynı noktadaki UNIX bir sunucuyu yıllar önce kurduğumuzdan bu yana hiç AMA hiç ziyaret etmedik. Hiç sorun çıkarmadı demiyorum ama hiç ayağına çağırmadı.

Masaüstündeki Win2K, NT vs den memnun olabilirsiniz, buna hiç bir diyeceğim yok ama etrafta onlarcası olduğu zaman ortalama her 5 Win sunucu için bir sorumlu gerekiyor. Oysa tıpatıp aynı ortamda kullanılan 150 civarında UNIX makinayı bir tam zamanlı, bir de yarı zamanlı adminle yönetiyoruz. Çeşitli nedenlerle hizmet verememe frekansı ve süreleri Win serisi sunucularda UNIX serisi sunucuların yaklaşık 10 katı. (Bununla ilgili istatistik veri sahibi degilim, ancak uzun yillarin deneyimiyle çok rahat iddia edebileceğim bir değerlendirme olduğunu söyleyebilirim).

Disk, yazıcı paylaşımı ve erişim yetki denetimi için uzun süre NT kullanmıştık. Çalışıyordu çalışmasına ama günde bir iki kez reboot istiyordu. Kullanıcılar da yöneticileri de memnundu çünkü bu reboot işlemini ve ikide bir Slow network connection detected diyip Kullanıcı profili sorunu yaşamayı normal olarak kabul etmişlerdi. Derken UNIX dünyasından bir admin gelip de NT sunucuları samba sunucularıyla değiştirmeyi önerince saçmalama diyenler oldu.
Çok kısa bir süre sonra NT sunucusu gibi davranan LINUX makinanın NTden daha güvenilir ve ilginçtir ki, daha hızlı çalıştığı gözlendi.

İşte bu gibi nedenlerle NTden kaçtık. Sonra Bu aslında NT-5 diye isimlendirilmeliydi dedikleri Win2K yı bir süre denedikten sonra ondan da kaçtık. XP den kaçmadık çünkü hiç kullanmaya girişmedik. Kimse daha iyisinin olduğunu bile bile daha azına razı olmaz. Bilmiyorsa o zaman a rahatlıkla mutlu-mesut yaşamaya devam eder. Çikolatanın tadını bilmeyen birisinin canı çikolata istemez.

Sevgiler

0
SHiBuMi
Bunlar sizin şahsi görüşleriniz ve deneyimleriniz, siz Win2k kullanımında başarısız olmuş olabilirsiniz, bu Win2k sisteminin başarısız bir işletim sistemi olduğu, ya da yeterli performansla çalışmadığı anlamına gelmez. Zaten yazınızdan elma ile armutları bir arada değerlendirdiğiniz, Win2k sunucuları Win98 ile değiştirmeyi önermiş olduğunuzu söylemenizden ortaya çıkıyor. Bir yanda günlük olarak farklı amaçlarla kullanılan ve kullanıcı tarafında bir sürü interaksiyona maruz kalan bir işletim sisteminin performansı ile, sunucu olarak kullanılan bir sistemi karşılaştırıyorsunuz. Kullanıcının olduğu her işletim sisteminde mutlaka help-desk ihtiyacını doğuracak problemler çıkacaktır. Desktop olarak ister Windows, ister Linux tabanlı bir sistem kullanın, sonuç aynı olacaktır. Sunucular konusunda UNIX tabanlı sistemlerin Windowslardan overallda daha iyi olduğu kesin bir gerçek, ama Windowsları uzaktan yönetemiyor olduğunuz doğru değil, 3rd party birçok yazılım uzaktan erişim özelliği sağlıyor (freeware ya da ücretli) ve çok da rahat işinizi görüyor. Sanıyorum bu konuda araştırma eksiğiniz var, ya da zaten işimi gören bir sistem var neden araştırayım diye bir düşünce üretebilirsiniz ki, kısmen doğru olsa da bu araştırmayı yapmıyorsanız çikolatalar konusunda da iddialı konuşmamalısınız.
0
anonim
Windows uzaktan yönetilemez diyeni allah çarpar.


9210 telefondan telnet ile Windowsa bağlanıp perl scriptleri ile event loga bakmış admin.
Elrond.

0
Mayfer
bu dediin 9210 telefon kac milyar? halbuki simdi bikac dolara alabilecegin pentium 133'de bile unix calistirabilirsin, istediin makinaya telnet cekebilirsin..
0
cayfer
Sevgili Shibumi dostum,

Microsoft Win2K Duyuru sayfasında Win2K''nın ideal masastü ve sunucu işletim sistemi olduğunu okuyunca ciddiye almıştık. 3rd parti yonetim yazılımlarından elbette haberimiz vardı, ama lütfen hatırlayınız ki TCOden söz ederek başladık bu tartışmaya. Kaldı ki ayıplardan biri de en temel işlevler için 3rd parti yazılımlara gereksinim duyulması. Aynı şey uzun emekler sonucu kurulmuş bir sistemin yedeğinin alınmasında da var. 3rd parti yazılım olmadan sistemin tam bir yedeğini de alamıyorsunuz. O yedeği almak için de sisteminizi servis dışı bırakmak zorunda kalıyorsunuz.

TCO içinde lisans ücretleri var, helpdesk maliyetleri var, sysadm maliyetleri var, donanım maiyetleri var. Şimdi bana söyler misiniz Win98den Win2Kya geçen bir kullanıcı bunlardan hangisinde tasarruf sağlıyor? Eğer maliyet yükseliyorsa bunun karşılığında ne kazanıyor?

Eğer amacınız disk ve yazıcı paylaşımıysa Win2k size kullanıcı erişim kontrolu dışında ne kazandırıyor. Bir süre sonra lanet olsun, erişim kontrolu da olmayıversin dedirtti bize.

Evet, bunlar benim yaşadıklarım ve benim kişisel deneyimlerim ama 28 yıllık bilgisayar deneyimiyle ben başa çıkamıyorsam kim başa çıkacak.

Sevgiler
0
cayfer
WinX sunuculari bu listede bir görünsün, ondan sonra hangisinin daha ucuz oldugunu tartışalım. Finansal bir kuruluşun sunucusunun 3 dakika yatmasının parasal değeri nedir? hotmail yarim saat servis vermeyince CNNde haber oluyor. Kimse olsun varsın, NT admin daha ucuza çalışıyor demiyor.
0
cayfer
NTden kaçmaya ilk karar verişimizdeki nedeni hatırladım:

Önemli bir işe koşacağımız NT sunucuda disk yansılama (disk mirroring) kullanmaya karar vermiştik. Sunucuda takılı olan diskin aynısından bulamadığımız için dur bakalım ne olacak diye ikinci olarak daha büyük bir disk taktık. Beklentimiz daha büyük olmasına rağmen ikinci diskin bölümleme tablosunun da kopyalanacağından dolayı ikinci büyük diski ancak eski küçük disk kadar kullanabileceğimizdi. Önemli de değildi.

Admin arkadaşlar mirroringi iyice çalıştılar ve sonunda başlattılar. Herşey çok iyi gidiyordu. Ancak bir arıza durumunda neler olacağını da önceden deneyip yaşamalıydık. Makina çalışırken yansı diskin güç kablosunu çekiverdik. NT hemen mesajı ekrana çaktı Yansılı disklerden birinde arıza var, yansıyı çözmem gerekiyor, çözeyim mi? gibilerinden gayet mantıklı ve yerinde bir soru sordu.

Yes diyince ne yaptı dersiniz? Yansı diskler birbirinin aynı değil, yansıyı çözemem dedi. Ulan şunu yansıyı yaparken söylesene! Nasrettin hoca boşuna dövmemiş oğlunu suya gönderirken, testi kırıldıktan sonra dövsem ne faydası var diye.

Bu bir bug değildir!. Yazılım hatası ya da eksikliği de değildir. Bu tüketiciye saygısızlıktır. Malın broşürüne Disk yansısı yaparız diye yazabilmek için laf olsun diye yapılmış bir çalışmadır. Devlet ihalelerinde şartnameye koymak için hazırlanmış bir özelliktir.

İşte bu gibi nedenlerle kaçıyorum NT ailesinden. .NETin farklı olacağını kim iddia edebilir?

Benim işim bilgisayar ağını ve servisleri ayakta tutmaktır. Sistemler ne kadar kullanılabilir olursa kullanıcılar o kadar memnun olur. Ben kimseye ya, e-posta alamıyor olabilirsin ama e-posta sunucumuz en son teknoloji, mükemmel bir yazılım; çok da kolay yönetiliyor dersem dayak yerim herhalde.
0
conan
Tarafsiz gazetecilik anlayisiyla haberi hic yorum yapmadan gectim size ama acalim agzimizi simdi kendi yazdigimiz habere!

- Sirketlerin sistem yoneticilerine MS sertifikalari almalari icin odedikleri paralar bunun icinde mi acaba?

- Downtime! yazinin orjinalinde Linux`un cok fazla downtime yasamasi ornek gosteriliyor getirdigi zararlarda. Ben buna balon derim, hem de ucan balon. Benim bile en az 4 makinam var ki herbirisi 100-200 gundur up. web servis verir, mail servis verir, ne bilim otuzbin is yapar... Hatta bunlardan birisi de cok onemli bir projenin gunde 40.000 mail tasiyan serveridir ve 260 gundur updir! (CPU Pentium 150 Mhz! RAM 128MB!) oh oh... Eminim de mail servislerinde Microsoft Exchange cok az downtime yasatiyordur sistem yoneticilerine.

- 3. Parti programlar :) guldum! hic mi freshmeat gormediniz be adamlar, hayatinizda sourceforge`a hic mi bakmadiniz hiaaayt! Kizarim ben!

- Bugun butun sirketler lise/universite mezunu Linux sistem yoneticileri ararken, Master`li ya da bilmemne sertifikali M$, UNIX yoneticileri aramiyorlar mi? Lise mezunu ile Master`li arasinda ucret farki yok zaten! ha ha ha.... (Sirketlerin neden lise, universite mezunu sistem yoneticisi aradigi da gayet basit, cunku insanin bu caglarinda parasi cok olmadigindan ucuk fiyatli sistemlere elini atamiyor, ama gel gor ki Linux ile bilgisayar bilgisini gayet de yuceltebiliyor.)

- ekipman! Windows`un bugun belki dunyaya en faydali oldugu sey CPU, RAM, HDD teknolojilerini push etmesidir. Neden? Cunku yavas kaliyor, teknoloji M$`a yetisemiyor. Ah ulan isik hizi limiti olmasa biz neler yapardik bea! Fiziksel limitler olmasa daha adil bi dunya olacakti. O zaman paramizin bile bi fiziksel limiti olmayacakti, di mi M$? Dolayisiyla M$`un kullandigi ekipmanlar daha ucuz :P

Biraz da siz ekleyin

(Bu arada eet FZ harika bi noktaya parmak bastin, benim kose olmam lazim bu yazidan sonra heheheyt bee!)
0
FZ
conan'im güzelim, bir araştırma şirketi bir kuyuya taş atmış, bin akıllı çıkaramamış üstelik parallel processing, SMP işlemci teknolojileri ve Linux cluster vs. kullanmalarına rağmen ;-)

Ben zaten şimdi zaten programlama olaylarını falan bırakıyorum, işten de ayrılıp Linux administration öğrenmeye başlıyorum. Eve birkaç router falan da alayım, mail server falan nasıl kurulur onları da öğreneyim, sonra Türkiye olmasa bile senin yanına gelirim oralarda herhalde süper zengin oluruz :-P Ne de olsa ciddi bir araştırma şirketi, tarafsız, yansız haber!
0
anonim
CNNTurk te Arabasevdasını seyrediyomda acaba arabaları bu günlere kim push etmiş merak ettim. 1950 lerdede arabalar 200 bin km gidebilyordu...Sevgili Conan insanoğlu taşdevrinden beri gelişmeye meyillidir MS ile olayın alakasını anlamadım...
elrond
0
anonim
pclinux.online`da güncel bir haber var.
It would seem that the usual ms shills have picked up on the windows is cheaper tale. IBM commisioned a study which was done by the Robert Francis Group and can be found here [PDF].
Go directly to page 8, $190,000 over three years for win2k.

Sanıyorum M$ bugünlerde TCO atağına kalktı; Linux`a geçmeyi düşünen; geçmeye başlamış kurumlara acaip düşük lisans fiyatları uygulayarak vazgeçirmeye çalıştıkları da değişik kaynaklarda var. OS/2`ye karşı kullandıkları taktiklerin bu kez başarısız olduğunu gördüler, anladılar; ama artık çok geç;

GAME OVER; ama henüz bunu anlıyamadılar :)
0
malkocoglu
Bu yorun icin Microsoft'un para odedigi belli.

Danisman olarak Amerika'da hangi sirkete gitsek Microsoft'un kurdugu ve tavsiye ettigi sistemleri sokmekle mesguluz. Yerine ya Solaris koyuyoruz, ya da Linux. Enterprise fahilinde MS'mi Unix'mi tartismasi coktan bitmistir. MS'in elinde tek tutabildigi e-posta sunucularidir (Exchange), ve MS'in BEDAVAYA ve ZARARINA kurdugu sitelerdir; su anda bunlari kaybetmeme savasi veriyorlar.

Masaustu (ve dizustu) ortami icin bir sey diyemeyecegim. Su anda bu ortamda Win2k kullaniyoruz, ama birgun (yarin belki yarindan da yakin) bunu atip yerine Linux koyabiliriz.

0
anonim
http://www.eweek.com/article2/0,3959,741723,00.asp adresinde MicroSoft`un yaptırdığı araştırma diye açıkça yazıyor!...

December 2, 2002

Study Finds Windows Cheaper Than Linux

By Peter Galli

A Microsoft-sponsored white paper from research group IDC, which compares the total cost of ownership of Microsoft's Windows 2000 and Linux server environments across five enterprise computing workload situations at 104 companies, found that the Windows 2000 server offered a lower five-year total cost in four of the five selected workloads.

Evet; düzmece TCO saldırılarına muhatabız; kendilerinin bile inanmadığı pazarlama araçları bunlar.
0
anonim
http://www.eweek.com/article2/0,3959,741723,00.asp adresinde MicroSoft`un yaptırdığı araştırma diye açıkça yazıyor!...

December 2, 2002

Study Finds Windows Cheaper Than Linux

By Peter Galli

A Microsoft-sponsored white paper from research group IDC, which compares the total cost of ownership of Microsoft''s Windows 2000 and Linux server environments across five enterprise computing workload situations at 104 companies, found that the Windows 2000 server offered a lower five-year total cost in four of the five selected workloads.

Evet; düzmece TCO saldırılarına muhatabız; kendilerinin bile inanmadığı pazarlama araçları bunlar.
0
anonim
Şimdi Windows'un hakkını yemeyelim. Aslında Windows'un TCO'su uygun koşullar sağlandığında çok çok daha düşüktür. Ama bizim milletimiz bu uygun koşulları sağlamaz, sonra da Windows şöyle böyle derler. Eğer alttaki koşulları sağlarsanız bakın Windows nasıl düşük TCO çıkarıyor:

1. Polisler uyuyorlar. Savcılar zaten horluyor her daim. Şu virüs yazanların kafalarını kopartsalar virüs derdi olmayacaktır ve TCO düşük çıkacaktır. Eylemler düzenlemeli vs., Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden ABD'nin bu tür kara hacker'ları bombalaması için gereken karar bir an önce çıkarılmalıdır.

2. Bir diğer sorumlu Bilgisayar satıcılarıdır. Onların ucuzluk naralarına kananlar, su soğutması bile olmayan, 256 MB RAM gibi, sadece tek bir CPU, mini minicik bir 70 GB tek SCSI harddisk gibi şeyler satarlar. Oysa Windows çok iridir ve bu sisteme sığamazki. Öncelikle TCO'yu küçük tutmak için iyi mal almalısınız. Mesela, 20 Tane makineyle bir tek HA Cluster Web server yapmalı, her biri RAID-5, 1G RAM ve 4 CPU olmalı. Böylece nasıl olsa 20 makineden biri mutlak sağlam kalır ve servis kesintisi oluşmaz. Oysa andaval satıcı ve alıcılar nedense 1 makine ile Windows çalıştırmakta ısrar ederler.

3. Bir diğer ve çok önemli suçlu ise Elektrik şirketleridir. Bu şirketler nedense hiç elektrik kesintisi yapmazlar. Sonuçta makineler her daim açık kalır ve doğal olarak yorulup çökerler. eğer bir zaman rölesi ile makinelerin yorulmasını önleyen şekilde 12 saatte bir sistemi 1 saat kapatırsanız, Windows çökmez ve tekrar kurmak için yapacağınız harcamalardan kurtulursunuz. Oysa bizim millet bunu bilmez, garibim makineleri 7/24 çalıştırır. Bunun bir diğer zararıda elektrik faturalarının yüksek gelip TCO'yu artırmasıdır.

4. Diğer taraftan bir diğer önemli hususta şudur. Maalesef Windows sistemlerinin başına çeşitli insanlar oturmakta, fareyi süründürmek, düğmelerine basmak, klavye gibi hassas bir tertibata parmaklarıyla dürtmek gibi yöntemlerle sisteme zarar vermektedirler. Bu kesinlikle engellenmelidir. Bilgisayar Windows'un malıdır ve o bildiği gibi sistemi idare etmelidir. Böylece hem program yükleme/upgrade etme ve sonrasında reboot etme gibi sorunlar olmaz, hemde sistemin çökmesi sorunlarıyla karşılaşılmaz.

5. Internet lagvedilmeli, 95'in meşhur ve mükemmel MSN Network tertibatına geçilmelidir. Çünkü internete dileyen herkes girebilmekte ve Windows sunucularına bağlanabilmektedir. Bu durumda Windows sunucuları ne zaman kaç kişiye hizmet edeceğini bilemediği için doğal olarak en iyi şekilde yapılandırılamamakta ve çökmektedirler. Eğer MSN sistemine geçilirse muhtemel kullanıcı sayısı üye olan vatandaş sayısı olacağından sistem kendini güzelce işletebilir. Dahası cracker denen bir takım terörist gruplar sistemleri ele geçirmek için uğraşabilmekte, bunları önlemek için IDS, Firewall vs. yazılımları gerekmekte, sonuçta TCO'yu yükseltmektedir. Sonuç olarak Internet Zararlı bir şeydir ve derhal lagvedilmelidir. Böylece Windows hem güvenlik maliyetinden hemde herkesin erişebilmesi gibi son derece kabul edilemez bir durumdan kurtulunacaktır.

6. Bu arada ortalığı bulandıran ve uyumsuz olan ORACLE gibi yazılımlar yasaklanmalıdır. MS'nin ortağı olduğu Symantec gibi şirketler haricindeki tüm firmaların yazılım ürünü üretmesi engellenmelidir. Dahası GPL denen kanser derhal kesilip atılmalıdır. Böylece MS daha çok kazanabilecek, sonuçta kar miktarını azaltmadan kar marjını geri çekerek lisans ücretlerini düşürebilecektir. Böylece otomatikman hem TCO hemde İlk satınalma maliyeti düşecektir.

Başta bunlar olmak üzere benzer önlemleri süratle alırsanız, Windows'un çökmeden çalışma şansını Bizim 2003 Mayıs'ında AB'ye tam üye olma şansımız gibi yüksek seviyelere çekersiniz ve TCO'nuz düşer.

Tembel FM'ci Serdar KÖYLÜ..

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Tcl/Tk 8.5 Çıktı

anonim

Açık kaynak kodlu betik dillerinin atası Tcl/Tk nın kararlı yeni sürümü 8.5 duyuruldu. Yeni sürüm TCL dili için birçok güncelleme ve performans iyileştirmesinin yanında popüler grafik arayüz kütüphanesi TK için de yeni arayüz bileşenleri ve yeni bir tema sistemi gibi birçok yenilik içeriyor. Bilgi ve kaynak kodları aşağıdaki adreslerde:

http://www.tcl.tk
http://www.sourceforge.net

Noam Chomsky İstanbul Bilgi Üniversitesi´nde

FZ

Özgürlükleri teftiş için 13 Şubat’ta Türkiye’ye gelen Noam Chomsky, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde konferans veriyor ve Üniversite bu vesileyle, çağımızın en önemli entellektüellerinden Chomsky üzerine yapılmıs bir belgeseli 10 Şubat’ta gösteriyor.

Dünyaca ünlü Amerikalı düşünür ve dilbilimci Noam Chomsky 13 Şubat Çarşamba günü saat 16.00-18.00 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde, “11 Eylül ve İletişim” konulu bir konuşma yapacak.

100'den fazla İşletim sistemi bir bilgisayarda

Sabutay

Justlinux Forum'larında bir kişi, 110 tane işletim sistemini bir bilgisayara nasıl yüklediğini anlattı (3xDos, 3xWindows, 5xBsd, 2xSolaris ve 97xLinux). Bunun için 4 tane sabit disk ve 144 disk bölümü kullanmış. Bunu, Grub'un sınırlarını denemek için yapmış. Edindiği tecrübeler hakkında bir Çoklu-Boot howto'su yazacakmış.

Kaynak :tecchanel

Cox Communications da MySQL Kullanmaya Başladı

acemi_

ABD'nin en büyük dördüncü kablo TV firması Cox Communications, veri ambarı uygulamasının büyük bir kısmında MySQL kullanmaya başladı. Bu uygulama, gelecekle ilgili iş kararlarının alınmasında ve müşteri memnuniyetinin sağlanmasında önemli rol üstleniyorlar.

Birlikte çalışan 27 sunucu üzerine kurulu veritabanı uygulamasında, 3600 MySQL tablosu bulunmakta. Şu an 2 milyar kaydın yer aldığı veritabanına, her iki saatte bir 4 milyon yeni kayıt ekleniyor.

Internet CIA ajanlarını ortaya çıkardı

conan

Böyle medyatik bir başlık atmak istemezdim ama gerçek olan tamı tamına bu. The Chicago Tribune (CT) gazetesi yaptığı bir araştırmayla (kayit gerektiriyor. tavsiyem: bugmenot.com) CIA'in herkese ve de paralı abonelere açık Internet sayfalarından (telefon rehberi, kişisel vergi kayıtları, gibi...) tam 2635 CIA çalışanının bir çok bilgilerine ulaşmış.