LibreOffice Türkiye nereye koşuyor...

0
hcg
Özgür ofis yazılımı LibreOffice'in oluşma hikayesininden başlarsak, Oracle ve OpenOffice.org'un geleceğinin belirsizleştiği ortamdan, OpenOffice.org.tr adresinden faaliyetlerini sürdüren Türkiye topluluğu da payını almış durumdaydı. Başlarda LibreOfice'in ihtiyaçlarının da bu platformdan karşılanmasını hedeflediysek de, teknik bazı sıkıntılardan dolayı, bu platform yavaş yavaş etkinliğini ve işlerliğini yitirdi. Nihayetinde kapanan forum ve wiki'nin ardından, Openoffice.org'un da Apache Vakfına bağışlanmasıyla, OOo Türkiye'nin de üzerine örtü örtüldü.
LibreOffice'in Türkiye'de kullanılmasını artırmak, kullanıcılar arası destek ve belgelendirme faaliyetlerini sağlamak ve LibreOffice'in bir özgür yazılım projesi olmasından dolayı, ondan aldığımızı birazcık da olsa geri vermek adına bir topluluk oluşturmak bir zorunluluktu.

Tabi bir topluluk oluşturmak, "-Haydi gelin bir topluluk olalım" demekle çözülmeyecek kadar zor ve ikili temas gerektiren bir süreç. Öncelikle hali hazırdaki ürünün durumunu da gözler önüne sermek gerekirse:

Arayüzü %90, yardım içeriği de %38 olan, e-posta listesinde 3-5 kişi olan ve Türkçe yardım alabileceğiniz, belge bulabileceğiniz bir çevresi olmayan bir yazılım için; bırakın topluluk oluşturmayı, ciddi bir yalnızlık hissiydi öncelikle aşmamız gereken sorun. Ayrıca eski OOo Türkiye ekibinden de irtibatlar sınırlı sayıda kişi arasında sürmekteyken işler çok zordu.

İşe en kolayından başladık, çeviri yaparak hem ürünün arayüzünü tamamen Türkçeleştirdik hem de bu süreçte, en kolay katkı yolu olan çeviri için daha çok gönüllü bularak genişledik. Düzenli çıkan sürümler ve küçük hedeflerle, en önemlisi de ekibin müthiş gayret ve iyi niyetiyle bir çekirdek oluşturmaya başladık. İnsanlar yavaş yavaş sorumluluk almaya ve görev paylaşmaya başlamıştı. Doğrusu bu bizde evet yapabiliriz diyebilecek cesareti oluşturmuştu.

Zaman içerisinde bize destek çıkan kişilerin sayısının artması ve LKD'nin teknik konular ve sponsorluk anlamında desteği ve Necdet Hoca'nın çabalarıyla akademik çevreden aramıza katılan katkıcılarla, LibreOffice.org.tr çatısı altından faaliyetlerini yürüten bir ekip olduk. Bir forum ve wiki açtık, henüz çok ama çok erken bir evredeyiz.

Çalışmalarımızı aslında sadece çeviri ve forum ile sınırlı değil. Tam anlamıyla bir topluluk olmak istiyoruz. Ana hedeflerimiz:

Yerelleştirme

Hem LibreOffice'in arayüz ve yardım içeriği hem de Bütün Rehber Kitaplarının Türkçe olmasını hedefliyoruz. Ayrıca özel nasıl belgeleri ve video anlatımları gibi hedeflerimiz de var.

Pazarlama ve Tanıtım:

LibreOffice'in sadece bireysel kullanımla sınırlı kalması ürünün gelişimi ve en önemlisi özgür belge biçimi(ODF)'nin yaygınlığını ve itibarını artırmak ancak kurumsal kullanıcıların artmasıyla mümkün. OOXML'e karşı yürütülen kampanyaları hatırlarsınız. Böyle bir mücadelenin kaybı özgür ofis yazılımlarını bir çırpıda yıllar öncesine götürebilir. Özellikle Kamu alanında LibreOffice'in kullanımının artırılması ve büyük göçlerin gerçekleşmesini arzuluyoruz. Son dönemlerde yurt dışından aldığımız "X ülkesi Açık Belge Standartını kabul etti" benzeri haberleri Türkiye'de de duyduğumuzda "Evet başardık" diyebileceğiz.

Bunun yanı sıra, konunun ekonomik tarafını da önemsemekteyiz. İşletim sisteminden ziyade, ofis yazılımlarının maliyetlerinin çok daha ciddi rakamlarda olduğu ve Microsoft Office dosya biçimlerinin dayatılmasıyla bu -zorunlu görülen- giderlerin çıkmaz bir çember halinde ülkemize yük olmaya devam etmesini istemiyoruz.

Yine bu başlık altında, Fatih projesinde “Akıllı Tahtalar”da LibreOffice'in son sürümünün kurulu geleceğini İhale Şartnamesi Zeyilnamesinden biliyoruz. Bu konuyla ilgili durumun sahada ne olduğunu ve ileride MEB ile nasıl ortaklıklar gerçekleştirebileceğimiz konularının da elimizden geldiği ölçüde takipçisi olacağız

Geliştirme

Şu anda genişçe bir kullanıcı potansiyelimiz olsa da, -ne yazık ki- aynı şeyi LibreOffice'e kod desteği vermek adına söyleyemeyiz. Bu sadece LibreOffice'in değil, ülkemizdeki diğer özgür yazılım projelerinin de sorunu. Kısa bir parantez açmak gerekirse, bu konuyu ülkemizle sınırlı tutmayarak Linux ve Windows tarafından da görebiliriz. Linux üzerindeki LibreOffice kullanıcıları toplamın sadece %5'i geri kalan %95'lik kısım(eser miktarda MAc OS X kullanıcısını dışlayarak) Windows kullanmakta. Kullanıcı vizyonunun aksine, durum geliştirmek ve kod yazmakta tam tersi, LibreOffice'in gelişimine katkı verenlerin %95'i Linux kullanıcısıyken %5'i Windows kullanıcısı.

Tabi enseyi karartmamak lazım, umuyorum ki LibreOffice'e kod katkısı veren bir ekibi topluluğumuz içinde oluşturacağız. Yine ikili temaslarla genç arkadaşları bu alanda katkı vermeye yönlendirme, ve bu konuda niyetli kişileri topluluk çatısında bir araya getirme gayreti içerisindeyiz. Bunun dışında gururla belirtmek isterim ki, sevgili Gökçen Eraslan, Google Summer of Code bünyesinde LibreOffice’in PDF dışa aktarma özelliğine sayısal imza desteği kazandırılması üzerinde çalışmakta. Bu bence çok ama çok önemli ve “vurucu” bir özellik. (Bknz: http://blog.bluzz.net/libreofficede-pdf-imzalamak-basarilar-gokcen-hocam/)

Bunun yanı sıra, kadim yazım denetleyicimiz Zemberek ile ilgili de güzel haberlerimiz var. Zemeberek geliştiricilerinden sevgili Ahmet A. Akın'ın Zemberek3'ün üzerinde çalışmaya devam ettiği ve yeni sürümün yıl sonu gibi çıkacağını müjdeleyelim. Yeni sürüm için LibreOffice Türkiye ekibi olarak elimizden gelen her türlü desteği vereceğimizin de buradan altını çizelim.

Eksiklerimiz:

Elbette, tüm özgür yazılım projelerini olduğu gibi LibreOffice de idealler üzerine kurulu. Asıl meseleyse bu idealleri gerçekleştirmek için emek sarfetmek. Bu emek de hepimiz için “fazla mesai” ile ortaya çıkmakta.

Söz konusu bir ofis yazılımı olunca, çok ilgili bulmak zor, ilgili ve emek verenler ise bu yazılımı kullanan kişiler ve bu kişiler gündelik hayatlarında yoğun bir mesai ardından bu işleri yapmakta. En büyük eksiğimiz bu nedenle “zaman”.

Şu anda genişleme sürecimiz devam ediyor ve çok hararetli bir şekilde teknik bilgi sahibi katkıcılar arıyoruz:

- Wiki için teknik yönetici

- Calc(Hesap Tablosu), Basic dili ve Base(Veritabanı) konularına hakim, çeviri ve belgelendirme çalışmalarına katkı verecek kişiler yana yakıla aranmakta...

Ama LibreOffice'in -nazar değmesin- iyi gidişinin etkisiyle gün geçtikçe daha iyi olacağız. Yıl sonuna doğru da LibreOffice'in Andoid sürümünün çıkması hedeflenmekte. Eğer bu gerçekleşirse çok daha hızlı büyüyeceğimizden eminim.

Gözünüz LibreOffice'de olsun. Yazan: Zeki Bildirici

İlgili Yazılar

Yeni ve Tek Dünya Şampiyonu: V.Kramnik

sefalet

Yirmi yıla yakın zamandır satranç dünyası iki ayrı kuruluş ile temsil ediliyordu.Birden fazla dünya satranç şampiyonunun ortalarda gezdiği bu süreçte, Klasik Satranç Dünya şampiyonu ve FIDE Dünya Şampiyonu vardı.

Zor Bir Soruya Boğaziçi Üniversitesi´nden Yanıt

zahter

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Cem Yalçın Yıldırım ve ABD´li matematikçi Dan Goldston, ortak çalısmalarının sonucunda "sayılar teorisi" alanında dunya çapında bir başarıya imza attılar. Doç.Dr. Cem Yalçın ile kısa bir süre önce gerçekleştirilmiş söyleşiyi aşağıda okuyabilirsiniz:

Scribus artık Türkçe!

batasoy

Pahalı masaüstü yayıncılık programlarının kabusu Scribus, artık Türkçe! Pozitif ekibi olarak %90'a yakın kısmını Türkçeleştirdiğimiz program için bazı Türkçe kelime önerilerinizi de bekliyoruz.

Internet Ansiklopedileri Başabaş

gunebakan

Jimmy Wales'in lideriliğindeki Wikipedia ansiklopedisinin bilimsel yazılardaki gerçekliği Britannica ile çok yakın çıktı. Haftalık bilimsel dergi Nature'ın yaptığı araştırmaya göre bilimsel makalelerdeki yazı başına yanlışlık Wikipedia'da 4 iken Britannica'da 3 olarak tespit edildi.