Wikipedia ne kadar güvenilir?

0
feran
Aklınıza gelenden daha çok sayıda dilde bir bilgi kaynağı olan, Wiktionary, WikiBooks, vb. pek çok açık ve özgür kaynak ile gönüllerde yer edinen Wikipedia ya da nam-ı diğer Vikipedi kimileri tarafından 21. yüzyılın ansiklopedisi olarak kabul edilirken kimileri tarafından da şüphe ile yaklaşılan bir Internet sitesi.
Wikipedia'nın medyanın gündemine taşınmasının sebeplerinden biri de artık gazetecilerin dahi zaman zaman Wikipedia'yı bir başvuru kaynağı olarak görmeye başlamaları. Yaşanan son tatsız vaka ise Kennedy ailesine yakın John Seigenthaler'in Wikipedia'da Kennedy'nin suikastçisi olarak gösterilmesi! Bunu yapan Brian Chase özür dilemiş ve işinden istifa etmiş. Chase, sadece bir şaka yapmak istediğini ve Wikipedia'nın bu kadar ciddiye alındığını bilmediğini de belirtmiş.

Görüşler

0
sefalet
Bir ansiklopedide güvenilirlik ilk ihtiyaç mıdır? Evet.Ama eğer gerçekten tam güvenli bilgi istiyorsam evde rafımda duran ansiklopediye bakarım ya da en yakın kütüphaneye giderim.Kafama saksı düşmesini ya da bir arabanın beni ezmesinden çekinip daha fazla güvenlik istersem de evden çıkmam.

Viki kullanırken edindiğiniz bilginin güvenilirlik seviyesi aynı bilgiye başka türlü ulaşma yöntemlerine göre daha düşük olabilir.Zaten kullanırken bunun bilincinde olmak gerek.Ama bu nasıl kullandığınıza göre de değişebilir.Eğer ilk ve son durak olarak Vikipedi'yi kullanıyorsanız, güvenilirlik şikayeti yapma hakkınız olmaz.Aksi durum olayın lisans boyutundan haberdar olmadığınızı ve hatalı olanın siz olduğunu gösterir.Buna karşılık bilgisayar ve net bağlantısı gibi koşulların mevcut olduğu ortamlarda, daha iyi bir başlangıç noktası düşünemiyorum.

Eğer olayı böyle kabul edersek, Viki gibi bir oluşumun geleneksel ansiklopediden daha yararlı olduğunu anlarız.Geleneksel ansiklopedide güvenilirlik yüksek olduğundan kullanıcı daha fazla kaynağa erişip teyit etme dolayısı ile araştırma alışkanlığından uzaklaşır.Oysa Viki'nin kendi içindeki bilginin şüphe götürür olması, kullanıcıyı daha fazla kaynağa giderek edindiği bilginin sağlamlığını kuvvetlendirmeye yönlendirmektedir.Bu önemli işlev yeni çağın çevrimiçi ansiklopedilerinin en yararlı tarafı kanımca.
0
Zebani
Matbu ansiklopedilerin daha güvenilir olduğuna dair güvenilir bir bilgi mi var? Ben mi birşey kaçırıyorum? Pekâlâ matbu ansiklopedilerde de hatalar olabilir ve olabiliyor da ya da ansiklopediyi hazırlayanların dünya görüşlerine göre bilgiler içerebiliyorlar.
0
bm
Bu isler bu derece basina yansimadan Jimmy Wales ile yapilan c-span roportajina bakmak da aydinlatici olabilir. Seyretmek istemeyen icin transkript (bu olmadi tabii, ne diyoruz buna? bant cozumu?) burada
0
gismo
Wikipedia'da türkiyeyle ilgili birkaç maddeyi kontrol ettim ve gayet güvenilir ve detaylı bilgi olduğunu görerek şaşırdım açıkcası. Bazı maddelerde bu tür saçmalıkların olması mümkün tabii. Yapısı herkese açık bir ansiklopedi için beklenebilir bir durum. Ama yine de wikipedia içeriğini güvenilir ve detaylı bulduğumu belirmek isterim.
0
Challenger
Daha önce Encarta' da ne olduğunu hatırlarsınız . Özgür yazılımlar nasıl yeteri kadar güvenilirse, özgür ansiklopedi de bence o kadar güvenilir. Çünkü burada yanlışlığı gören birisi bu yanlış diye duyurmak yerine oturup düzeltiyor. Böylelikle Wikipedia' nın güvenilirliği artmış oluyor. Ancak tabi ki her zaman herşey kontrol edilemez. Ama diğerlerine oranla daha çabuk düzeltilebildiği aşikar.
0
fkoksal
Sevgili arkadasım Selahaddin'in de dedigi gibi;

"Dunyadaki iyi insan sayısı kotu insan sayısından her zaman daha fazladır. Bu tur olusumları ayakta tutan, iyi olanların fazla olusudur."

Burdan yola cıkarsak, Wikipedia'nın guvenilirligi de aradaki farkla dogru orantılı olmalı :)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MailandNews.com da gitti !!

eki

Arada sırada çökse de üç yıldır free pop3 e-mail ihtiyacımızı paşa paşa karşılayan www.mailandnews.com, 28 şubatta yayınına (dolayısıyla yayınımıza ) son veriyor. Bu hızla giderse 2002 sonuna kadar free hiçbirşey kalmayacak galiba nette..
Asıl ilginç olanı da mailandnews.com'un olayı haber veriş biçimi. Sanki bir kaç saatlik bir sistem bakımını haber veriyorlar .. :(

**** ....We at MailandNews.com are sorry to announce that we will be discontinuing this service on February 28, 2002 at 12:00pm EST. Until then, our servers will remain in operation, enabling you migrate to another mail service. ****

Audiogalaxy sizlere ömür...

interhaber

Merhabalar, Geçtiğimiz 19 Haziran Çarşamba günü Audiogalaxy`nin o meşhur mavi renkli sitesine girenler, arattırdıkları parçaların hepsinin yanında "kısıtlıdır" işaretini görünce büyük bir şok yaşadılar. Gelen ilk haberler, müzik dünyasının BSA'sı olan RIAA tarafından Audiogalaxy`nin işinin bitirildiği yönünde. Geçen sene Napster`in ipini çekenler,bu sefer de Audiogalaxy`i harcadılar. Gerçekten de süper bir müzik ve MP3 servisi daha devre dışı kaldı ve böylece -mââlesef- dialerci arkadaşlara da meydan boş bırakılmış oldu! Ayrıca, kendi elindekileri paylaşıma açmak isteyenlerin önü de tıkandı. Merak ediyorum: "Acaba sıradaki Morpheus mu?" diye. Bütün müziksever internetçi arkadaşlara geçmiş olsun. Selâmlar...

CSS Bahçesi ve CSS Based

musaulker

CSSBahcesi.com web tasarımcılar için iyi tasarlanmış CSS tabanlı sayfalardan oluşan bir veritabanı oluşturmayı hedefleyen bir proje. Beta aşamasında olan proje, aynı zamanda ingilizce olarak da CSSBased.com üzerinden de yürütülüyor.

Zimbra Yahoo'ya Değer Katıyor

anonim

Zimbra isimli açık kaynak kodlu e-posta ve işbirliği çalışma ortamı şu anda en popüler ortamlan birisi olarak Lotus Notes ve Microsoft Exchange'in tahtını sallıyor. İlginç olan asıl nokta ise şu. Bu şirket Yahoo tarafından satın alındı. Acaba Microsoft'un Yahoo'yu ısrarla almak istemesinin ardında yatan asıl sebeplerden biriside bu mu? Startup'ların önemi bir kere daha ortaya çıktı. Türkiye'de de risk sermayesi ortaklıklarının bu modeli uygulaması gerektiğini düşünüyorum. Doğru vizyonu olan küçücük bir firma milyar dolarlık bir yatırıma dönüşebilir.

HUOOPP Kardeşim noluyo? Giremezsin buraya, IP´in delikanlı değil!!!

sidar

Eğer ISP´lerin azılı düşmanı TTNet´in dial-up, ADSL ya da Kablolu İnternet hizmetini kullananlardan biri iseniz, bulunmaz hint kumaşı ISS´lerimizden Superonline, Turk.Net ya da e-kolay´ın o muhteşem içerik harikaları `portal´larına girmeniz yasak. Çünkü bizim bu `akıllı´ ISS´lerimiz, icq´da forward edilen TTnet karşıtı mesajların bir işe yaramadığını görünce, intikamlarını TTNet kullanıcılarından alma yolunu buldular. Artık TTNet kullanıcıları www.superonline.com, www.turk.net ya da www.e-kolay.net adreslerine giremeyecekler, çünkü onlar "TTNEt"li! Ama yine de haklarını yemeyelim, ayda 5-10 kağıt önlerine atarsanız, o güzelim portalların o güzelim içeriklerini okuma şansına erişiyorsunuz.