Wikipedia ne kadar güvenilir?

0
feran
Aklınıza gelenden daha çok sayıda dilde bir bilgi kaynağı olan, Wiktionary, WikiBooks, vb. pek çok açık ve özgür kaynak ile gönüllerde yer edinen Wikipedia ya da nam-ı diğer Vikipedi kimileri tarafından 21. yüzyılın ansiklopedisi olarak kabul edilirken kimileri tarafından da şüphe ile yaklaşılan bir Internet sitesi.
Wikipedia'nın medyanın gündemine taşınmasının sebeplerinden biri de artık gazetecilerin dahi zaman zaman Wikipedia'yı bir başvuru kaynağı olarak görmeye başlamaları. Yaşanan son tatsız vaka ise Kennedy ailesine yakın John Seigenthaler'in Wikipedia'da Kennedy'nin suikastçisi olarak gösterilmesi! Bunu yapan Brian Chase özür dilemiş ve işinden istifa etmiş. Chase, sadece bir şaka yapmak istediğini ve Wikipedia'nın bu kadar ciddiye alındığını bilmediğini de belirtmiş.

Görüşler

0
sefalet
Bir ansiklopedide güvenilirlik ilk ihtiyaç mıdır? Evet.Ama eğer gerçekten tam güvenli bilgi istiyorsam evde rafımda duran ansiklopediye bakarım ya da en yakın kütüphaneye giderim.Kafama saksı düşmesini ya da bir arabanın beni ezmesinden çekinip daha fazla güvenlik istersem de evden çıkmam.

Viki kullanırken edindiğiniz bilginin güvenilirlik seviyesi aynı bilgiye başka türlü ulaşma yöntemlerine göre daha düşük olabilir.Zaten kullanırken bunun bilincinde olmak gerek.Ama bu nasıl kullandığınıza göre de değişebilir.Eğer ilk ve son durak olarak Vikipedi'yi kullanıyorsanız, güvenilirlik şikayeti yapma hakkınız olmaz.Aksi durum olayın lisans boyutundan haberdar olmadığınızı ve hatalı olanın siz olduğunu gösterir.Buna karşılık bilgisayar ve net bağlantısı gibi koşulların mevcut olduğu ortamlarda, daha iyi bir başlangıç noktası düşünemiyorum.

Eğer olayı böyle kabul edersek, Viki gibi bir oluşumun geleneksel ansiklopediden daha yararlı olduğunu anlarız.Geleneksel ansiklopedide güvenilirlik yüksek olduğundan kullanıcı daha fazla kaynağa erişip teyit etme dolayısı ile araştırma alışkanlığından uzaklaşır.Oysa Viki'nin kendi içindeki bilginin şüphe götürür olması, kullanıcıyı daha fazla kaynağa giderek edindiği bilginin sağlamlığını kuvvetlendirmeye yönlendirmektedir.Bu önemli işlev yeni çağın çevrimiçi ansiklopedilerinin en yararlı tarafı kanımca.
0
Zebani
Matbu ansiklopedilerin daha güvenilir olduğuna dair güvenilir bir bilgi mi var? Ben mi birşey kaçırıyorum? Pekâlâ matbu ansiklopedilerde de hatalar olabilir ve olabiliyor da ya da ansiklopediyi hazırlayanların dünya görüşlerine göre bilgiler içerebiliyorlar.
0
bm
Bu isler bu derece basina yansimadan Jimmy Wales ile yapilan c-span roportajina bakmak da aydinlatici olabilir. Seyretmek istemeyen icin transkript (bu olmadi tabii, ne diyoruz buna? bant cozumu?) burada
0
gismo
Wikipedia'da türkiyeyle ilgili birkaç maddeyi kontrol ettim ve gayet güvenilir ve detaylı bilgi olduğunu görerek şaşırdım açıkcası. Bazı maddelerde bu tür saçmalıkların olması mümkün tabii. Yapısı herkese açık bir ansiklopedi için beklenebilir bir durum. Ama yine de wikipedia içeriğini güvenilir ve detaylı bulduğumu belirmek isterim.
0
Challenger
Daha önce Encarta' da ne olduğunu hatırlarsınız . Özgür yazılımlar nasıl yeteri kadar güvenilirse, özgür ansiklopedi de bence o kadar güvenilir. Çünkü burada yanlışlığı gören birisi bu yanlış diye duyurmak yerine oturup düzeltiyor. Böylelikle Wikipedia' nın güvenilirliği artmış oluyor. Ancak tabi ki her zaman herşey kontrol edilemez. Ama diğerlerine oranla daha çabuk düzeltilebildiği aşikar.
0
fkoksal
Sevgili arkadasım Selahaddin'in de dedigi gibi;

"Dunyadaki iyi insan sayısı kotu insan sayısından her zaman daha fazladır. Bu tur olusumları ayakta tutan, iyi olanların fazla olusudur."

Burdan yola cıkarsak, Wikipedia'nın guvenilirligi de aradaki farkla dogru orantılı olmalı :)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Babil Kulesi Internette

SHiBuMi

Geçenlerde Internet üzerinde kullanabileceğiniz kaliteli bir İngilizce-Türkçe sözlükten bahsetmiştim. Geçen hafta bir dergi CDsinden çıkan çok daha geniş kapsamlı, yalnızca internete bağlıyken değil, bağlı olmadan da kullanabileceğiniz ve oldukça kolay bir kullanıma sahip bir sözlük programı buldum. Adı Babylon.

webiket.net - Wordpress Yönetici Ekranından Kolay Yazı Ekleme

webiket

webiket Wordpress Yönetim Ekranı – Kolay Yazı Ekleme Eklentisi

Wordpress eklenti yöneticisi aracılığıyla kolayca ekleyebileceğiniz webiket eklentisi hem yazılarınız için başka kullanıcıların ne kadar webiketlediğini size Wordpress içerisinden gösteriyor hem de yazınızı yazar-yazmaz webiket’e aynı ekrandan basit bir şekilde göndermenizi sağlıyor.

100 mbit bağlantı 109 ytl

nehuse

Şurada yazan habere göre tellcom firması ağaoğlu sitesinde 100mbit e kadar bağlantı hizmeti vermeye başlamış .Şu an lokal bir boyutta olmasına rağmen bu alanda bir ilk olması türktelekom'un tekelinin kırılmasına yönelik bir adım olması açısından bence çok önemli bir başlangıç. Umarım en kısa zamanda yaygınlaşır ve tekel kırılır.

İ.T.Ü ve Internet

redogre

Bu aslında uzun zamandır yazmayı düşündüğüm ama mahkemeye intikal edebileceği için geriye attığım bir konu. Kısa bir özet geçersem, İTÜ yüksek lisans programını öğrenci kayıt sisteminde ki hatalardan dolayı bırakmak zorundayım.

İTÜ lüler bilir, artık kayıt internetten yapılıyor. Ne güzel değil mi? Kayıt olmak için okula gitmek gerekmiyor... Burada yanıldınız işte, çünkü harç dekontunu elden vermek zorundasınız, ayrıca İşbankası'nın online harç ödeme seçeneği var ama İTÜ bunu kabul etmiyor.

Vikipedi: Özgür Ansiklopedi

FZ

Ansiklopedi yazarı olmaya ne dersiniz? Uzmanlık alanınıza giren bilgileri madde madde yazarak ileride araştırma yapacak olan insanlara yardımcı olmak ister misiniz? Daha önce yazdığınız makalelerden faydalanarak ortak bilgi hazinesini genişletmek ister misiniz? Başkalarının yazdığı ansiklopedi maddelerine katkıda bulunmak için vaktiniz ve enerjiniz var mı? Ciddi ve detaylı bilgi aktarımı konusunda kendinize güveniyor musunuz?

O halde Vikipedi, Özgür Ansiklopedi yazarlarından biri olup katkıda bulunmaya başlayabilirsiniz. İngilizce halinde 280.000 civarında madde barındıran bu Internet tabanlı özgür ansiklopedinin Türkçesinde henüz sadece 330 civarı ansiklopedi maddesi var. En son eklenen maddeleri ve değişiklikleri burada görebilirsiniz.

Google da dahil pek çok sitenin kullandığı Vikipedi internet ansiklopedisine katkıda bulunarak Türkçe bilgi kaynaklarının gelişmesine katkıda bulunmuş olacaksınız. Sistemin Wiki tabanlı olması işleri kolaylaştırıyor ancak böyle bir sistemle ilk kez karşılaşıyor olsanız dahi mevcut yardım ve yönlendirme sayfaları gayet açıklayıcı, deneme yanılmalarınızı gerçekleştireceğiniz bir "sandbox" bile var.