Wikipedia ne kadar güvenilir?

0
feran
Aklınıza gelenden daha çok sayıda dilde bir bilgi kaynağı olan, Wiktionary, WikiBooks, vb. pek çok açık ve özgür kaynak ile gönüllerde yer edinen Wikipedia ya da nam-ı diğer Vikipedi kimileri tarafından 21. yüzyılın ansiklopedisi olarak kabul edilirken kimileri tarafından da şüphe ile yaklaşılan bir Internet sitesi.
Wikipedia'nın medyanın gündemine taşınmasının sebeplerinden biri de artık gazetecilerin dahi zaman zaman Wikipedia'yı bir başvuru kaynağı olarak görmeye başlamaları. Yaşanan son tatsız vaka ise Kennedy ailesine yakın John Seigenthaler'in Wikipedia'da Kennedy'nin suikastçisi olarak gösterilmesi! Bunu yapan Brian Chase özür dilemiş ve işinden istifa etmiş. Chase, sadece bir şaka yapmak istediğini ve Wikipedia'nın bu kadar ciddiye alındığını bilmediğini de belirtmiş.

Görüşler

0
sefalet
Bir ansiklopedide güvenilirlik ilk ihtiyaç mıdır? Evet.Ama eğer gerçekten tam güvenli bilgi istiyorsam evde rafımda duran ansiklopediye bakarım ya da en yakın kütüphaneye giderim.Kafama saksı düşmesini ya da bir arabanın beni ezmesinden çekinip daha fazla güvenlik istersem de evden çıkmam.

Viki kullanırken edindiğiniz bilginin güvenilirlik seviyesi aynı bilgiye başka türlü ulaşma yöntemlerine göre daha düşük olabilir.Zaten kullanırken bunun bilincinde olmak gerek.Ama bu nasıl kullandığınıza göre de değişebilir.Eğer ilk ve son durak olarak Vikipedi'yi kullanıyorsanız, güvenilirlik şikayeti yapma hakkınız olmaz.Aksi durum olayın lisans boyutundan haberdar olmadığınızı ve hatalı olanın siz olduğunu gösterir.Buna karşılık bilgisayar ve net bağlantısı gibi koşulların mevcut olduğu ortamlarda, daha iyi bir başlangıç noktası düşünemiyorum.

Eğer olayı böyle kabul edersek, Viki gibi bir oluşumun geleneksel ansiklopediden daha yararlı olduğunu anlarız.Geleneksel ansiklopedide güvenilirlik yüksek olduğundan kullanıcı daha fazla kaynağa erişip teyit etme dolayısı ile araştırma alışkanlığından uzaklaşır.Oysa Viki'nin kendi içindeki bilginin şüphe götürür olması, kullanıcıyı daha fazla kaynağa giderek edindiği bilginin sağlamlığını kuvvetlendirmeye yönlendirmektedir.Bu önemli işlev yeni çağın çevrimiçi ansiklopedilerinin en yararlı tarafı kanımca.
0
Zebani
Matbu ansiklopedilerin daha güvenilir olduğuna dair güvenilir bir bilgi mi var? Ben mi birşey kaçırıyorum? Pekâlâ matbu ansiklopedilerde de hatalar olabilir ve olabiliyor da ya da ansiklopediyi hazırlayanların dünya görüşlerine göre bilgiler içerebiliyorlar.
0
bm
Bu isler bu derece basina yansimadan Jimmy Wales ile yapilan c-span roportajina bakmak da aydinlatici olabilir. Seyretmek istemeyen icin transkript (bu olmadi tabii, ne diyoruz buna? bant cozumu?) burada
0
gismo
Wikipedia'da türkiyeyle ilgili birkaç maddeyi kontrol ettim ve gayet güvenilir ve detaylı bilgi olduğunu görerek şaşırdım açıkcası. Bazı maddelerde bu tür saçmalıkların olması mümkün tabii. Yapısı herkese açık bir ansiklopedi için beklenebilir bir durum. Ama yine de wikipedia içeriğini güvenilir ve detaylı bulduğumu belirmek isterim.
0
Challenger
Daha önce Encarta' da ne olduğunu hatırlarsınız . Özgür yazılımlar nasıl yeteri kadar güvenilirse, özgür ansiklopedi de bence o kadar güvenilir. Çünkü burada yanlışlığı gören birisi bu yanlış diye duyurmak yerine oturup düzeltiyor. Böylelikle Wikipedia' nın güvenilirliği artmış oluyor. Ancak tabi ki her zaman herşey kontrol edilemez. Ama diğerlerine oranla daha çabuk düzeltilebildiği aşikar.
0
fkoksal
Sevgili arkadasım Selahaddin'in de dedigi gibi;

"Dunyadaki iyi insan sayısı kotu insan sayısından her zaman daha fazladır. Bu tur olusumları ayakta tutan, iyi olanların fazla olusudur."

Burdan yola cıkarsak, Wikipedia'nın guvenilirligi de aradaki farkla dogru orantılı olmalı :)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bu ISPde KAZAA downloadları daha hızlı!

sundance

'Müşteriyi memnun eden şey, şirketi de memnun eder' ilkesini hakkıyla uygulayabilen az şirket vardır. Hollanda'lı Wannadoo firması, bu habere göre, abonelerinin Kazaa üzerinden en çok download ettiği yaklaşık 1TB dosyayı, kendi sunucuları üzerinde tutup, buradan PeerCache isimli bir programla abonelerinin erişimine açmakta.

Bu sayede yurt dışı bağlantılarının %25 oranında rahatladığını söyleyen şirket yöneticileri, müşterilerinin de durumdan gayet memnun olduklarını belirtiyorlar.

Spiegel Online'ın Internet Tarayıcı Raporu: Kim Lider, Kim Büyüyor?

vst

Almanya'nın önde gelen haber sitelerinden Spiegel Online'ın yayımladığı habere göre sitenin Microsoft IE kullanıcı oranı 63.18%. Öte yandan, Firefox kullanıcı oranı ise 30.15% lere ulaşmış durumda. Aynı zamanda pazar araştırması yapan bir kuruluş olan WebSideStory'nin son araştırmasına göre Firefox'un pazar payının 6.8%'e ulaştığını belirten Spiegel, Firefox'un çok hızlı ve önemli bir yol katettiğini belirtiyor.

RÜTÜK unveils the Domin@tion v.1.0

Evil_Empire

Hiç RÜTÜK yasasının arkasında bir komplo teorisi olabileceğini düşündünüz mü? Büyük medya kuruluşlarının hükümetler üzerinde ne gibi yaptırımlar uygulayabileceğini tahmin edebiliriz. BÜYÜKLER, bulundukları yere, büyük yatırımlar yaparak ulaşmışlardır. Genelde bu büyük yatırımları yaparken, uzun vadeli krediler, hükümette söz hakkı, kamu gücü vb. çıkarlarını gözetmişlerdir.

Hükümetler, reklamların ürünüyse ve reklamı medya yaparsa. Halk medyanın tek bir haberiyle gaza gelip, tek haberiyle sakinleşebiliyorsa. Medya kartelinin, alternatif ortamlara bakışı ne kadar ılımlı olabilir? RÜTÜK tüm medyadan sorumlu, sorumsuz değil midir? Meclistekilerin hepsinin bir gazeteci dostu olduğunu varsayarsak, RÜTÜK üzerinde medyanın gücünü tahmin edebilir miyiz?

Ne dersiniz BÜYÜK balık her zaman küçüğünü yutar mı?

Not:yukarıdakı yazının gerçekle ilgisi yoktur ve kişi ya da kuruluş isimleri uydurmadır(!)

USB ADSL Modemler ve GNU/Linux Ayarları

FZ

Debian GNU/Linux, Türkçeleştirme ve Modem konularından sorumlu Internet bakanımız, değerli FM üyesi roktas bu sefer leziz bir ADSL ve Linux yazısı hazırlayıp sıcak sıcak bize sunmuş. Afiyet olsun.

Karadenizin güzide bir şehrinde sıradan bir Cuma gününün sıradan bir öğle sonrasında çalan bir telefonla başladı hikaye. Türk Telekom'dan arıyorlardı. Telefondaki sesi birilerine benzeterek gaf yaptım önce. Öyle ya Türk Telekom beni niye arasın? Ve üstelik içinde ADSL geçen cümleleri niçin kursun? Mevzu yaklaşık 3-5 ay önce hiçbir şekilde ciddiyet belirtisi göstermeyen bir aleladelikle yaptığım ADSL önbaşvurusuyla alakalı idi. "İlimizde ADSL hizmetine geçiş çalışmaları başladı. Ön başvuruda bulunanlara öncelik veriyoruz, merkez müdürlüğe gelmeniz halinde ADSL sözleşmesi yapabilirsiniz?" Hoppala, ağlasak mı gülsek mi? "Emriniz olur, hemen geliyorum" dediğimde saate bakmayı unutmuştum ve saat 16.30 sularıydı. "Acele etmenize gerek yok, Pazartesi günü de olabilir" cevabını fevkalade şüpheli bir tonla kabul ettim. Ya hafta sonu kararlarından cayarlarsa, ya Pazar günü şehrin bütün eşrafı ayaklanarak Ankara destekli bir müdahaleyle bütün o "/alelade/" ön başvuruların önüne geçerse ya kıymetlimisi elimisden alırlarsa, vesaire vesaire...

fsdaily.com açılmış

exalted

fsdaily.com açılmış, tüm özgür aleme hayırlısı olsun.