UPDATE people SET living = 0 WHERE name LIKE `Edgar Codd´

0
FZ
Günümüzde işletim sistemleri ve TCP/IP yazılımlarından sonra belki de en çok kullanılan yazılım türü olan ilişkisel veritabanlarının temellerini atan, veritabanı literatürüne katkıları tarihe altın harflerle geçen Dr. Edgar Codd bugün aramızdan ayrıldı.

IBM´de çalışırken matematikteki küme ve bağıntı (ilişki) konularını inceleyerek bunları veri modelleme, sorgulama, güncelleme gibi pratik ve önemli problemlere uygulayıp SQL dilinin ve RDBMS (Relational Database Management System) olarak da tabir edilen İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi yazılımlarının gerçekleştirilmesine öncülük eden Codd´un anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Görüşler

0
malkocoglu
Ustad icin saygi durusunda duruyorum. Iliskisel veri tabanlarinin (ve SQL'in) bu kadar yaygin olmasinda, matematiksel tabanin saglam olmasinin payi buyuktur saniyorum. Bu kurami bize kazandirdigi icin Codd'a buyuk tesekkurler.
0
FZ
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü hocalarından Chris Stephenson´dan öğrendiğim kadarı ile girdiği dersteki 3. sınıf öğrencilerinden hiçbiri Codd ismini daha önce hiç duymamış.

Hocanın söylediği bir başka şey de şu: Vakti zamanında Codd ilişkisel veritabanı fikri ile ortaya çıktığında kendisine pek inanan çıkmamış. Matematiksel olarak güzel bir teori ama pratik olarak elimizdeki bilgisayar sistemlerinde bunu uygulamamız zor. SQL falan çok üst seviyeli bir dil, makinaları çok kastırır, biz bunu daha low-level yapalım falan demişler.

30 sene önce, Codd ile dalga geçenler olduğu gibi bu fikirlerini önemini gören Oracle gibi dönemin yeni şirketleri konuya girmişler. Bugünkü manzara hepimizin malumu.
0
malkocoglu
Ilginc!

Codd hakkinda duydugum en son haber, Veri Tabani ureticilerinin iliskisel mantiga aykiri seyleri urunlerini sokmalari yuzunden Codd'un onlara icerlemesiydi. Mesela Oracle icindeki nesnesel uzantilar buna dahil... Codd'a gore, agsal (network) veri tabanlari ile iliskisel'lerin kavgasi coktan sona ermisti... Bana ilginc gelen, Codd'un nesnesel veri tabanlarini, agsal yapi ile ayni kefeye koymasi idi. Agsal yapiyi bilmek icin biraz genciz tabii.

Not olarak eklemek istedim, Oracle'in boyle bir hamleyi yapmis olmasina da sasirmamak gerekir, dediginiz gibi iliskisel sisteme ilk gecen sirket olduklari icin, hala belli oranda bir kamikaze ruhu tasiyorlar. Linux'a ilk gecen ticari veri tabani, ya da tabanlarindan biride yanilmiyorsam Oracle idi.
0
acemi_
Bildigim kadariyla bu isi oncelikle sahiplenen IBM
0
malkocoglu
Hafiza tazelemek icin google'dan baktim, asagidaki baglanti cikti:

http://www.oracle.com/partnerships/hw/redhat/oracleonlinux_faq.html#Strategy
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Uzun Yaşamak İsteyen Okula Gitsin

FZ

Başlık, ARITeknokent grubundan Memduh Karakullukçu'nun bir e-postasına ait. Konu kısaca uzun ömür ile eğitim süresi arasındaki ilişki:

Karakullukçu'nun alıntıladığı habere göre "ortalama ömür analizlerine bakıldığında, ülkeler arasında en tutarlı pozitif etki yapan faktörun eğitim olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Okulda daha çok zaman geçiren insanların ömürleri daha uzun oluyor ve bu çok sağlam bir ampirik sonuç. Başka hiçbir faktör bu kadar tutarlı pozitif etki göstermiyor.

100 km.den Daha Uzun Mesafeler İçin Pratik Kuantum Şifreleme

FZ

İngiltere´de çalışan bilimadamları 100 km.den daha uzun bir fiber optik hat üzerinden göndermek istedikleri veriyi kuantum şifreleme yöntemi ile gizleyerek göndermeyi başardılar.

Cambridge´deki `Toshiba Research Europe´ merkezi araştırmacıları bu başarılı denemeden yola çıkarak kısa sürede ticari sistemlerin geliştirilebileceğini belirttiler.

LiMo nedir?

anonim

LiMo yeni bir gruplaşma. Çeşitli telefon şirketleri bir araya gelerek Linux Mobile Edition için standart bir işletim sistemi geliştirdiler. Sonuçlar çok olumlu. İspanya'daki fuarda 15'ten fazla yeni telefon beğeniye sunuldu.

Enixma'nın Şubat Sayısı Çıktı

erika

Dergiyi http://www.enixma.org adresinden indirebilirsiniz.

1. Linux - AMD Bilgi Yarışması Başladı

anonim

1. Linux - AMD Bilgi Yarışması 24Aralık Cuma akşamına kadar sürecek. Linux ağırlıklı yarışmada 1. olan Yarışmacıya CoolerMaster Jet 7+(50$) hediye verilecektir.

http://www.linux34.com/yarisma.php

Saygılarımla.
Erdogan Bilgici.