UPDATE people SET living = 0 WHERE name LIKE `Edgar Codd´

0
FZ
Günümüzde işletim sistemleri ve TCP/IP yazılımlarından sonra belki de en çok kullanılan yazılım türü olan ilişkisel veritabanlarının temellerini atan, veritabanı literatürüne katkıları tarihe altın harflerle geçen Dr. Edgar Codd bugün aramızdan ayrıldı.

IBM´de çalışırken matematikteki küme ve bağıntı (ilişki) konularını inceleyerek bunları veri modelleme, sorgulama, güncelleme gibi pratik ve önemli problemlere uygulayıp SQL dilinin ve RDBMS (Relational Database Management System) olarak da tabir edilen İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi yazılımlarının gerçekleştirilmesine öncülük eden Codd´un anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Görüşler

0
malkocoglu
Ustad icin saygi durusunda duruyorum. Iliskisel veri tabanlarinin (ve SQL'in) bu kadar yaygin olmasinda, matematiksel tabanin saglam olmasinin payi buyuktur saniyorum. Bu kurami bize kazandirdigi icin Codd'a buyuk tesekkurler.
0
FZ
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü hocalarından Chris Stephenson´dan öğrendiğim kadarı ile girdiği dersteki 3. sınıf öğrencilerinden hiçbiri Codd ismini daha önce hiç duymamış.

Hocanın söylediği bir başka şey de şu: Vakti zamanında Codd ilişkisel veritabanı fikri ile ortaya çıktığında kendisine pek inanan çıkmamış. Matematiksel olarak güzel bir teori ama pratik olarak elimizdeki bilgisayar sistemlerinde bunu uygulamamız zor. SQL falan çok üst seviyeli bir dil, makinaları çok kastırır, biz bunu daha low-level yapalım falan demişler.

30 sene önce, Codd ile dalga geçenler olduğu gibi bu fikirlerini önemini gören Oracle gibi dönemin yeni şirketleri konuya girmişler. Bugünkü manzara hepimizin malumu.
0
malkocoglu
Ilginc!

Codd hakkinda duydugum en son haber, Veri Tabani ureticilerinin iliskisel mantiga aykiri seyleri urunlerini sokmalari yuzunden Codd'un onlara icerlemesiydi. Mesela Oracle icindeki nesnesel uzantilar buna dahil... Codd'a gore, agsal (network) veri tabanlari ile iliskisel'lerin kavgasi coktan sona ermisti... Bana ilginc gelen, Codd'un nesnesel veri tabanlarini, agsal yapi ile ayni kefeye koymasi idi. Agsal yapiyi bilmek icin biraz genciz tabii.

Not olarak eklemek istedim, Oracle'in boyle bir hamleyi yapmis olmasina da sasirmamak gerekir, dediginiz gibi iliskisel sisteme ilk gecen sirket olduklari icin, hala belli oranda bir kamikaze ruhu tasiyorlar. Linux'a ilk gecen ticari veri tabani, ya da tabanlarindan biride yanilmiyorsam Oracle idi.
0
acemi_
Bildigim kadariyla bu isi oncelikle sahiplenen IBM
0
malkocoglu
Hafiza tazelemek icin google'dan baktim, asagidaki baglanti cikti:

http://www.oracle.com/partnerships/hw/redhat/oracleonlinux_faq.html#Strategy
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kim 50.000 Euro ister?

anonim

Emre Sokullu'nun blog'unda, SeedCamp adlı İngiltere tabanlı bir fon, Avrupalı genç girişimlere 50.000 €'luk destek sağlayacak. Nasıl başvuracağınıza dair bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

ixir kapandı :)

anonim

ixir, bireysel internet erişimi pazarından çekildiğini ve mevcut abonelerini superonline`a devredeceğini açıkladı. Ntvmsnbc`de yer alan habere göre kararın, "internet pazarının karlı ve verimli bir sektör haline gelmesi yönünde önemli bir adım olması" bekleniyormuş :-)

haberler: ixir , ntvmsnbc

Kopya korumalı CD karşıtları meydanlarda

butch

Kopya korumalı cd karşıtları, İngiltere'de bugün protesto amacıyla sokaklara dökülecekler. Temel sebep cd üreticilerinin tüketicilere bu medya hakkında yeterince bilgi vermemiş olması, bu cd'lerin bazılarının bilgisayarlar, DVD player vb. gibi cihazlarda çalınamayacak olması. Detaylı haber burada.

Honeywell'den 34 firmaya patent davası

Soulblighter

Honeywell 34 elektronik firmaya izinsiz Honeywell teknolojisini kullandıkları için dava açtı. Söz konusu patent, 1994 yılında Honeywell tarafından alınmış ve LCD üzerinde daha parlak ve keskin resimler görüntülemeye yarayan bir teknolojiyi kapsıyor.

Geçmiş Olsun: Patentlendik

tongucyumruk

Yazılım Patentlerinin kabulüne ilişkin teklif Avrupa Bakanlar Konseyi tarafından onaylandı. Şimdi Avrupa Parlementosu'nda onaylanmayı bekliyor. Aslında bu haberi oldukça uzun yazmak istiyordum fakat bunu yazmak için kullandığım klavyenin sürücüsünün, veya fazlamesai.net'e bağlanmak için kullandığım TCP/IP, http gibi protokollerin veya fazlamesai.net'in kullandığı CMS sisteminin bir patenti ihlal edip etmediğinden emin olamadığım için herhangi bir patenti ihlal etmediğimi umarak bir bağlantı vermekle yetineceğim.