UPDATE people SET living = 0 WHERE name LIKE `Edgar Codd´

0
FZ
Günümüzde işletim sistemleri ve TCP/IP yazılımlarından sonra belki de en çok kullanılan yazılım türü olan ilişkisel veritabanlarının temellerini atan, veritabanı literatürüne katkıları tarihe altın harflerle geçen Dr. Edgar Codd bugün aramızdan ayrıldı.

IBM´de çalışırken matematikteki küme ve bağıntı (ilişki) konularını inceleyerek bunları veri modelleme, sorgulama, güncelleme gibi pratik ve önemli problemlere uygulayıp SQL dilinin ve RDBMS (Relational Database Management System) olarak da tabir edilen İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi yazılımlarının gerçekleştirilmesine öncülük eden Codd´un anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Görüşler

0
malkocoglu
Ustad icin saygi durusunda duruyorum. Iliskisel veri tabanlarinin (ve SQL'in) bu kadar yaygin olmasinda, matematiksel tabanin saglam olmasinin payi buyuktur saniyorum. Bu kurami bize kazandirdigi icin Codd'a buyuk tesekkurler.
0
FZ
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü hocalarından Chris Stephenson´dan öğrendiğim kadarı ile girdiği dersteki 3. sınıf öğrencilerinden hiçbiri Codd ismini daha önce hiç duymamış.

Hocanın söylediği bir başka şey de şu: Vakti zamanında Codd ilişkisel veritabanı fikri ile ortaya çıktığında kendisine pek inanan çıkmamış. Matematiksel olarak güzel bir teori ama pratik olarak elimizdeki bilgisayar sistemlerinde bunu uygulamamız zor. SQL falan çok üst seviyeli bir dil, makinaları çok kastırır, biz bunu daha low-level yapalım falan demişler.

30 sene önce, Codd ile dalga geçenler olduğu gibi bu fikirlerini önemini gören Oracle gibi dönemin yeni şirketleri konuya girmişler. Bugünkü manzara hepimizin malumu.
0
malkocoglu
Ilginc!

Codd hakkinda duydugum en son haber, Veri Tabani ureticilerinin iliskisel mantiga aykiri seyleri urunlerini sokmalari yuzunden Codd'un onlara icerlemesiydi. Mesela Oracle icindeki nesnesel uzantilar buna dahil... Codd'a gore, agsal (network) veri tabanlari ile iliskisel'lerin kavgasi coktan sona ermisti... Bana ilginc gelen, Codd'un nesnesel veri tabanlarini, agsal yapi ile ayni kefeye koymasi idi. Agsal yapiyi bilmek icin biraz genciz tabii.

Not olarak eklemek istedim, Oracle'in boyle bir hamleyi yapmis olmasina da sasirmamak gerekir, dediginiz gibi iliskisel sisteme ilk gecen sirket olduklari icin, hala belli oranda bir kamikaze ruhu tasiyorlar. Linux'a ilk gecen ticari veri tabani, ya da tabanlarindan biride yanilmiyorsam Oracle idi.
0
acemi_
Bildigim kadariyla bu isi oncelikle sahiplenen IBM
0
malkocoglu
Hafiza tazelemek icin google'dan baktim, asagidaki baglanti cikti:

http://www.oracle.com/partnerships/hw/redhat/oracleonlinux_faq.html#Strategy
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İstanbul Bilgi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Arıyor

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü araştırma görevlisi arıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü teori ağırlıklı eğitim veren bir bölümdür. Türkiye'de Özgür ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımı desteklemek ve geliştirmek üzere çalışmalar yapmaktadır.

3. Bilgisayar Günleri Yarışması

FZ

"Bilgi'de Bilgisayar Günleri" başlığı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümü tarafından düzenlenen ve tüm lise öğrencilerine açık olan etkinlik iki aşamalı yarışma bölümlerinden oluşacaktır. 22 Nisan 2006 tarihinde yapılacak olan ön eleme aşaması tüm katılımcılara açık olacaktır. Ön eleme sonunda ilk 30'a giren öğrenciler 13-14 Mayıs 2006 tarihlerinde Dolapdere kampüsünde uygulamalı bir dizi eğitimden sonra 2. aşama sınava alınacaklardır. Gelelim koşullara ve ödüllere...

Doktora Tezi Başa Bela Oldu!

FZ

Sean Gorman isimli doktora öğrencisinin tezine bakan profesör "basit ve önemsiz" bir çalışma demişti. Gorman´ın kendisi de çıktığı kızlara tezinden pek bahsetmiyordu çünkü "o kadar sıkıcı idi ki genellikle gözlerini tavana dikip ıslık çalmaya başlıyorlardı."

Ancak 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra Gorman´ın tezi öyle bir önem kazandı ki şirketler onu ele geçirmek, hükümet parça parça etmek, El Kaide ise kullanmak istedi.

Gorman doktora tezinde ne yapmıştı?

Bir dergiye verilen (!) destek ve hazin son: PozitifPC

FZ

FM ana sayfalarında haberlerini geçtiğimiz ve açık kodlu yazılım geliştirme dünyasına da yer ayıran PozitifPC dergisi artık çıkmayacak mı? Derginin güncellenen web sitesinde Son Mesaj başlıklı yazıda şöyle deniyor:

"2 aylık hazırlık aşamasını saymazsak, dergimiz 5 aylık oldu. Haziran sayısı, önümüzdeki hafta, ayın 6-9'u arası, belirsiz bir gün çıkacak ve bu muhtemelen, Pozitif'in son sayısı olacak.

Dergimizi maalesef yeterince duyuramadık. 'Rekor kırdık' dediğimiz bu sayıda, dergi sadece 8500 kişiye ulaşmış.

Symantec, Yeni Yılda da Büyümeye Devam Ediyor!

parsifal

Yapılan açıklamaya göre IMlogic'de Symantec bünyesine dahil oluyor!