UPDATE people SET living = 0 WHERE name LIKE `Edgar Codd´

0
FZ
Günümüzde işletim sistemleri ve TCP/IP yazılımlarından sonra belki de en çok kullanılan yazılım türü olan ilişkisel veritabanlarının temellerini atan, veritabanı literatürüne katkıları tarihe altın harflerle geçen Dr. Edgar Codd bugün aramızdan ayrıldı.

IBM´de çalışırken matematikteki küme ve bağıntı (ilişki) konularını inceleyerek bunları veri modelleme, sorgulama, güncelleme gibi pratik ve önemli problemlere uygulayıp SQL dilinin ve RDBMS (Relational Database Management System) olarak da tabir edilen İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi yazılımlarının gerçekleştirilmesine öncülük eden Codd´un anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Görüşler

0
malkocoglu
Ustad icin saygi durusunda duruyorum. Iliskisel veri tabanlarinin (ve SQL'in) bu kadar yaygin olmasinda, matematiksel tabanin saglam olmasinin payi buyuktur saniyorum. Bu kurami bize kazandirdigi icin Codd'a buyuk tesekkurler.
0
FZ
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü hocalarından Chris Stephenson´dan öğrendiğim kadarı ile girdiği dersteki 3. sınıf öğrencilerinden hiçbiri Codd ismini daha önce hiç duymamış.

Hocanın söylediği bir başka şey de şu: Vakti zamanında Codd ilişkisel veritabanı fikri ile ortaya çıktığında kendisine pek inanan çıkmamış. Matematiksel olarak güzel bir teori ama pratik olarak elimizdeki bilgisayar sistemlerinde bunu uygulamamız zor. SQL falan çok üst seviyeli bir dil, makinaları çok kastırır, biz bunu daha low-level yapalım falan demişler.

30 sene önce, Codd ile dalga geçenler olduğu gibi bu fikirlerini önemini gören Oracle gibi dönemin yeni şirketleri konuya girmişler. Bugünkü manzara hepimizin malumu.
0
malkocoglu
Ilginc!

Codd hakkinda duydugum en son haber, Veri Tabani ureticilerinin iliskisel mantiga aykiri seyleri urunlerini sokmalari yuzunden Codd'un onlara icerlemesiydi. Mesela Oracle icindeki nesnesel uzantilar buna dahil... Codd'a gore, agsal (network) veri tabanlari ile iliskisel'lerin kavgasi coktan sona ermisti... Bana ilginc gelen, Codd'un nesnesel veri tabanlarini, agsal yapi ile ayni kefeye koymasi idi. Agsal yapiyi bilmek icin biraz genciz tabii.

Not olarak eklemek istedim, Oracle'in boyle bir hamleyi yapmis olmasina da sasirmamak gerekir, dediginiz gibi iliskisel sisteme ilk gecen sirket olduklari icin, hala belli oranda bir kamikaze ruhu tasiyorlar. Linux'a ilk gecen ticari veri tabani, ya da tabanlarindan biride yanilmiyorsam Oracle idi.
0
acemi_
Bildigim kadariyla bu isi oncelikle sahiplenen IBM
0
malkocoglu
Hafiza tazelemek icin google'dan baktim, asagidaki baglanti cikti:

http://www.oracle.com/partnerships/hw/redhat/oracleonlinux_faq.html#Strategy
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yerli malı böcek robot hazır

FZ

Türk araştırmacılar, zor arazi koşullarında böceklerdeki gibi yüksek hareket kabiliyeti ve hayatta kalma becerisine sahip altı bacaklı robot "SensoRHex"in tasarım ve üretimini tamamladı. TÜBİTAK desteğiyle ODTܒlü ve Bilkent’li araştırmacılar tarafından Türkiye’de ilk kez üretimi gerçekleştirilen robot, böceklerdeki gibi merdivene tırmanma, seri şekilde zıplama, çok hızlı koşma ve takla atma gibi hareketleri yapabiliyor. Uzmanlar, robotun bu özellikleri ile mayın arama ve afet durumlarında başarıyla kullanılabileceğini belirtiyor.

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uluç Saranlı, ODTÜ öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Afşar Saranlı ve Yrd. Doç. Dr. Yiğit Yazıcıoğlu’nun ortaklığında geliştirilen çok bacaklı robot "SensoRHex"in temel tasarımını ve prototip üretimini tamamladıklarını bildirdi.

Kaynak: Radikal

İçinde E harfi olmayan roman Türk diline çevrildi (E harfi olmadan!)

FZ

Ünlü Fransız yazar Georges Perec'in hiç 'e' harfi kullanmadan yazdığı "La Disparition" (Kayboluş) adlı romanı, hiç 'e' harfi kullanılmadan Türkçe'ye çevrildi. Cemal Yardımcı'nın çevirisi Ayrıntı Yayınları’nın 400. kitabı olarak yayımlandı. 57 bin 2 sözcük, 370 bin 430 harf bulunan "Kayboluş"ta hiç "e" yok.

Yazarın Türkiye'de tanınmasını sağlayan diğer kitabının başlığı da ilginç: "Yaşam Kullanma Kılavuzu".

Rackspace Anketi: ``Windows & Linux´´

anonim

Rackspace tarafından yapılan araştırma, her iki kampın işletim sistemi tercihi yaparken dikkate aldıkları kriterleri anlamayı hedefliyor.

Yapılan analizlerde dikkati çeken en çarpıcı sonuç kullanıcıların işletim sistemi değil, uygulama satın aldıkları yönünde. Güvenlik ve maliyet önemli kriterler değil.

Zirvedeki çalışma grubu toplantısı

gencbeyin

Bilişimde Linux`cular da buluştu. Burada toplantının resmi olmayan özetini !! gönderiyorum.

-Görkem Çetin:
Serbest yazılım 1970 lerde başlayan bir harekettir. En önemli kişisi Richard Stallman'dır. MIT labarotuvarında çalışırken kapalı yazılımların gelişime mani olduğunu keşfetmiş ve GNU Vakfını kurmuş. Linux free softwaredir, freeware veya shareware ile alakası yoktur.

AMD, ATI'yi 5.4 milyar dolar ödeyerek satın aldı!

darkhunter

Yahoo'daki habere göre AMD-ATI birleşmesi gerçekleşti!

Fiyatın dudak uçuklatıcı olmasının yanı sıra, artık AMD'nin efsane platform Nforce yerine ATI yongalara yoğunlaşılacağını kestirmek pek de zor olmasa gerek :) Belki de anakart ar-ge'si artık AMD'nin kontrolünde olur (umarım)...