Ünlü Türk Bilgisayar Bilimcileri ve Mühendisleri

0
coskung
İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü, ünlü matematikçi Cahit Arf adına bir matematik yarışması düzenliyor. Yarışmanın adını görünce aklıma şu soru geldi:

Acaba matematikte Cahit Arf, fizikte Feza Gürsey gibi kendi alanında dünyaca tanınmış bilgisayar mühendisimiz veya bilgisayar bilimcimiz var mı?

Görüşler

0
anshan
Özalp Babaoğlu. Unix dünyasına sanal bellek kavramını kazandıran adam.
0
FZ
``Ilk BSD ekibinde Özalp Babaoğlu, Bil Joy gibi devler de vardı. ´´

http://www.bilkent.edu.tr/~akgul/Truug/rms.html

Bunun dışında:

- http://portal.acm.org/citation.cfm?id=1183&dl=ACM&coll=GUIDE

- http://portal.acm.org/citation.cfm?doid=62546.62547
0
robertosmix
Özalp BABAOĞLU, University of Bologna...

Yani herhangi bir Türk üniversitesinin yetiştirmesi söz konusu değil. Ve zaten kendisi de yabancılara hizmet ediyor. Nasıl olurda gururlanırız, üzüleceğimiz yere? Anlamış değilim. Oysa ki Cahit Arf kaçıp gitmek yerine ülkesinde kalmış Türk Bilimine hizmet etmiştir. Ama Özalp BABAOĞLU Türk Bilişiminin neresine bir tuğla koymuştur merak ediyorum doğrusu?
0
cayfer
Biraz sert olacak belki ama kusuruma bakmayın artık. İhtiyar huysuzluğu diyebilirsiniz.
  1. Önerilen etkinliğin adı "Ünlü Türk Bilgisayar Bilimcileri"; "Türkiyede yaşayan ünlü bilgisayar bilimcileri" değil.
  2. Babaloğlu'nun Türk bilişiminin neresine tuğla koyduğu, ya da koymadığı önemli değil. Üstadımız dünya bilişimin en önemli temellerinden birini kurmuş (kaç tuğla gerekiyor bilemeyeceğim)
  3. Babaloğlu, makalelerinde, projelerinde "robertosmix" gibi yabancı dilde bir lakap yerine kendi adını kullanarak Türk kültürüne çok ama çok daha fazla katkıda bulunmuş.
0
FZ
Bildiğim kadarı ile haberde adı geçen dünya çapındaki Türk fizikçisi Feza Gürsey de epey bir süre dışarıda kalmış ve bilimsel çalışmalarını orada sürdürmüştür. Başka bir deyişle dış mihraklı kurumlara hizmet etmiştir (yabancı üniversiteler, yabancı fizik jurnalleri, enstitüler, vs.).

Şimdi benzer bir akıl yürütme ile Feza Gürsey´den bahsedip gururlandığımızı söylemek yerine acaba üzülmeli ve dövünmeli miyiz?

Burada bir yanlış anlamayı da hemen engellemek isterim: Gönül ister ki dünya çapındaki bilgisayarcılarımız, matematikçilerimiz, fizikçilerimiz, ya da söz gelimi Fazıl Say gibi müzisyenlerimiz eğitimlerinin %100´ünü burada alsınlar ve çalışmalarının %99´unu yine burada gerçekleştirsinler. Eserlerini insanlığa sunmak için İstanbul´u, Ankara´yı, Adana´yı, İzmir´i, Antalya´yı, vs. tercih etsinler. Ancak burası özgür bir ülke (en azından öyle olması için çabalıyoruz) ve insanlar da kalabilir ya da gidebilirler, yapılması gereken pırıl pırıl beyinlerin burayı tercih etmeleri için bu ülkenin şehirlerini birer entelektüel çekim merkezi haline getirmektir. Bu da sadece merkezi idare ile ilgili değil aynı zamanda özel girişimcilerle ve en nihayetinde toplumsal ve tarihi dinamiklerle bağlantılı bir durumdur.
0
T-u-N-i-X
Afedersiniz ama ülkenizin bilim dünyasına katkı illa ülkenizde kalmakla mı yapılabiliyor ? Bu kişi sonuç itibarıyla Türk olduğundan ülkemizi orada temsil ediyor. Yurtdışında oldukça ünlü olan bir doktorumuz vardı adını anımsayamadım şimdi; günlerce gazetelere çıktı. (sanırım adı Mehmet'ti) Bu adamı yokmuş gibi mi kabul edelim yani takdir etmek yerine ? Kaldı ki; herkes eğitimini yurtdışında yapmak ve o kalitede eğitim yapmış biri olarak da iyi para kazanmak ister. Örneğin siz eğitiminizi MIT'de ya da Harvard'da yaparsanız yine Türkiye şartları altında bir şirkette çalışarak belki alabileceğiniz (!) 3-5 milyara mı talim edecektiniz ? Ülkemizdeki en büyük sıkıntılardan biri olan beyin göçü bu nedenle oluyor. Benim ülkem bilime önem verirse, bilime yatırım yaparsa, insanlara hakettiklerini kazanma fırsatı verirse ben neden kalmayayım ?
0
robertosmix

Bazı insanların Türk eğitim sistemine,Türkiyenin ekonomik ve sosyal bozukluklarına RAĞMEN bazı başarılar elde etmelerinden dolayı gururlanmaya hakkımız yok. Çünkü engelleri toplum olarak biz oluşturduk. Ve başarıları elde edenler, herşeyden önce bizlerle savaştılar.

Adını saydığınız insanlar doğum için bir ülke seçimi hakkına sahip değillerdi,(Her insan gibi.Aslında böyle bir seçim hakkı olsaydı TC nüfusu gittikçe azalırdı) ama Türkiyede doğdular. Türkiyeye rağmen başarılar elde ettiler (ki kendi adlarına), sonra da başarılı olmalarından biz övünüyoruz. Peki bu ırkçı tavıra sahip olmamız için hangi nedenlere sahibiz?

TC uluslararası bir platform için , bir şekilde kendi insanını eğitti sonra o insanlar başarılı oldular da, biz yine aynı tavrı mı sergiledik? (Örn: Halterdeki uluslararası başarılarımız)

Bakın 75 milyon insan arasından bu şekillerde bile çıkarabildiğiniz insan sayısı bir avucu geçmiyor, bundan utanmamız gerekmesi yerine övünmek niye? Bu mu Atatürkün izinden giden gençlik. Objektif olmaktan niye kaçıyoruz?

Ünlü olmak bir kritermidir? Bugün bilişim sektöründeki, insanlar bankaları soyarak da ünlü olabiliyorlar. (Bkz: Kevin Mitnick) Ünlü olmak başarılı olmak mıdır? Acaba başarılarımızı saymaya kalkarsak aslında futboldan yad halterden başka bir gurur kaynağımız olmayacağından mı korkuyoruz acaba?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ödüllü Bilgi Yarışması

sceylani

Turk-php.com her hafta programcılık konusunda ödüllü bilgi yarışması düzenlemektedir. Yarışmanın konusu ağırlıklı olarak PHP programlama dilidir. Ancak diger programlama teknolojilerini kullananlar, web ile yakından ilgilenenler de sorulari kolaylıkla cevaplayabilirler.

Symantec Büyümeye Devam Ediyor

parsifal

Bünyesine kattığı firmalarla büyümeye ve gelişmeye devam eden Symantec, en son Vontu'yu da Symantec ailesine dahil etti.

HP, İTܒde Yazılım İnovasyon Merkezi Açtı

FZ

HP Türkiye, Ortadoğu, Akdeniz ve Afrika bölgelerinde Türkiye’yi öncü konuma getirecek olan HP-İTÜ Yazılım İnovasyon Merkezi’ni açtı. Merkez, tüm bu bölgeler için daha hızlı ve daha güçlü yazılımların geliştirilmesinin yanı sıra iş dünyasına yönelik teknolojik çözümler de üretecek. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde master ve doktora eğitimlerine devam eden öğrenciler, İTÜ öğretim üyeleriyle birlikte geliştirdikleri yazılım çözümlerini MEMA bölgesindeki ülkelere ihraç edebilecekler.

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar ve HP Yazılım Grubu ülke müdürü Tayfun Topkoç’un ev sahipliğinde gerçekleşen açılışta, yazılım inovasyon merkezinde gerçekleştirilecek projelere örnek niteliğinde olan HP’nin Proje ve Portföy Yönetimi ile bir CIO’nun kriz ortamında hangi kaynakları, hangi projelerde, ne kadar süre kullanması gerektiğini ortaya koyan çözümün demo’su gösterildi.

Kaynak: turk.internet.com

İstanbul Bilgi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Arıyor

butch

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü araştırma görevlisi arıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü teori ağırlıklı eğitim veren bir bölümdür. Türkiye'de Özgür ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımı desteklemek ve geliştirmek üzere çalışmalar yapmaktadır.

Symantec, Sygate’i Satın Aldı

anonim

Symantec büyük ölçekli kurumlara yönelik ağ erişim kontrol çözümleri pazarının lideri olan Sygate’in satınalma işlemlerinin tamamlandığını duyurdu.