Unilever de GNU/Linux dedi...

0
FZ
Dünyanın sayılı şirketlerinden Unilever'in Global Bilgi Organizasyon başkan yardımcısı Martin Armitage, şirketin mevcut firewall, web ve posta sunucu sistemlerinin GNU/Linux üzerinde çalıştığını ve bu sayede epey tasarruf yapabildiklerini belirtti.
Global BT altyapısının tamamını en geç 2006 yılına dek tamamen Linux'a dönüştürmeyi planlayan şirket 66 milyon £ civarında bir tasarruf yapabileceğini hesaplamış durumda.

Unilever'in bu geçişteki en önemli sebebi tek bir platform ve tek bir işletim sistemi alt yapısı kullanarak personelin buna odaklanması ve harcamaların düşürülmesi.

Armitage, "Tüm planlarımızı 2006 yılına göre ayarladık. O zamana dek tüm ERP sistemlerimiz [PeopleSoft and SAP] Linux üzerinde çalışıyor olacak." demektedir.

Editörün Notu: Biri TCO (Total Cost of Ownership - Toplam Sahip Olma Maliyeti) mu dedi? ;-)

Görüşler

0
anonim
mavi ekran yok.lisans sorunu yok.bilgisayarı kapatmadığın sürece çalışan bir işletim sistemi daha ne diyebilirim.böyle işletim sistemi tercih edilir.
0
SHiBuMi
Unilever'de şu anda satış departmanında Türkiye çapında kullanılan PocketPC tabanlı ve dolayısıyla Windows tabanlı bir sistem var. Aynı uygulamaya yurtdışındaki Unileverlerin de yatırım yaptığını ve kullanıyor olduklarını düşünürsek, Windows'un bu şirketteki varlığı öyle 2006'a bitecek falan gibi gözükmüyor. Zaten Unilever gibi bir şirketin dünya çapındaki IT organizasyonunu 3 yıl gibi kısa bir sürede komple değiştirmesi, kullanıcılarını eğitmesi vs. çok iyimser bir tahmin olmuş.

FZ birader, bu haberin kaynağı neresi?

Sevgiler
0
anonim
Windows Tabanli PocketPC bu adamlarin isine yaramaz. Islerine yarayan ondaki Windows degil, uzerine yazilan bir uygulama olmali. Hal boyleyse, o uygulamayi alip Linux'a gecirmek hic te zor olmaz. Dahasi egitim filan da gerekmez. Zaten bu adamlar hierarsi icinde calisir. En kotu ihtimalle her ulkeden birer kisi once ogrenir, onlar gider her bolgeden birer kisiye ogretir. Onlarda bolgelerinde kalanlara ogretir. Sonucta, sistem hazir olursa 1-2 ay icinde egitim isi filan biter.

Gozunuzde buyutmeyin o kadar.
0
elrond
Mümkündür
Gerçi ben bu büyüklükte bir şirkette 1-2 ayda biten herhangi bir geçiş projesi görmedim, teknik yada teknik olmayan ama.
0
SHiBuMi
Nasıl yani :-))) Elbette üzerinde çalışan uygulamayı kullanıyorlar da, o uygulama için çakıl taşı vermediler heralde. Niye elindeki hazır uygulamayı bırakıp aynısını Linux altında çalıştırmak için bir daha yazdırsın, bir daha aynı parayı ödesin ki? Bu nasıl bir tasarruf mantığı? Kaldı ki Linux el terminalinde acizleri oynuyor, Palm'e geçirsinler desen anlayacağım.

Eğitim olayını da dahiyane bir şekilde çözmüşsün, valla koca koca şirketler nasıl bu kadar basit düşünemiyorlar hayret ediyorum :-)))

Bu olayı gözümde büyütmüyorum da, Allahtan kimse senin kafadakilerin yorumlarına bakıp da iş yapmıyor, ona şükrediyorum :-)

Sevgiler
0
oktay
Oncelikle yazida sadece ERP sistemlerinden bahsediliyor. PeopleSoft''u bilmiyorum ama SAP zaten eskiden beri Unix''de calisan bir yazilim. LInux''de de calisiyorsa bu aralar sasirmam.

Bu arada *Linux el terminalinde acizleri oynuyor* demek bence biraz haksizlik oluyor. En basitinden bir http://www.zaurus.com/ adresine bakip bu konuyu yeniden irdelemek lazim.

Bu arada 1-2 kisi ogrenir onlar da gider sirketin gerisine ogretir seklinde bir yaklasim bence de biraz fazla basitlestirilmis. Fakat sirketin sadece ERP ile alakasi olan bolumlerini direk olarak ilgilendirecegi icin yapilmaz da degil. Ozellikle yazilimi LInux''e port edip de ayni arayuzleri tutarlarsa pek bir problem yasayacaklarini sanmiyorum.

Saygilar
0
anonim
Valla onceki donusumlerini biliyorum da ondan. Bir gecede Novell'den NT'ye gecivermislerdi. 3 Ay sonra da gerisin geriye Novell'e donmuslerdi.

O donemde, cesitli bolge distributorlerinin teknik destek islerini yapiyorduk. Oradan biliyorum. Inanin ki oyle karisik zor bir isleri yok. Aynen dedigim gibi yapiyorlar. Tecrubeyle sabit.

Diger taraftan, her yil bir tomar parayi MS'ye odeyip durmaktansa, bir kereligine Linux'a yatirim yapmak neden yanlis olsun ? Dahasi, bildigim kadariyla, yazilan uygulamalar icin yillik belli fiyat zaten odeniyor. Destek mestek vs. icin..

Sonucta 3 yil icinde cok rahat bu migration yapilir. Ustelik derhalde karli cikilarak..
0
SHiBuMi
Adam önce elinde tanesi 400$'dan aldığı bütün Türkiye'ye yayılmış ipaqleri toplayıp hurdaya çıkartacak, sonra hepsine birer sharp alıp dağıtacak, winCE üzerinde VB ile yazılmış uygulamasını linux embedded'e çevirecek, bütün satış elemanlarına tekrardan eğitim verecek, Sharp'ın abidik gubidik bugları ile uğraşacak, yetmedi merkezdeki W2k sunucusunu da Linux yapacak, bunun üzerindeki VB uygulamasını da Linux'ta çalışır halde yeniden yaptıracak, bir de satış elemanlarının ofislerindeki handheld sync uygulamasını linux ile konuşur hale getirecekler, ohhhhhh ölme eşşeğim ölme :-)

Siz bu fikirleri bikaç böyle IT manager'in kafasına soksanıza bize de hızlıcasından yer açılsın kariyer imkanlarımız artsın :-)

Sevgiler
0
conan
>Sharp'ın abidik gubidik bugları ile uğraşacak

Sharp Zaurus'u iki aydir catir catir suraya her turlu deneyimi tatmadan yazmamak icin elimden geldigince zorluyorum. Ama bir kere tik dedigini ipaQ, Windows CE gibi iki bluetooth uygulamasi sonrasinda reset gerektirdigini filan hic mi hic gormedim. Alet canavar gibi calisiyor. Sharp'in ROM'unun bir tane bile abidik gubidik bug'ini gormedim. Bir tane bile! Emin ol ki bir cok ipaq'den bin kat daha iyi calisiyor.

Neyse sen buna da bi kulp bulursun zaten :)
0
SHiBuMi
Bulurum, bak hemen buldum, Türkiye'de Sharp'a destek verecek kimse yok, satan kimse yok, proje için kullanacağım dediğinde fiyat kıracak kimse yok.

Sevgiler
0
FZ
Sevgili SHiBuMi, altına yorum yazdığın haberdeki web adresine yani linke tıklarsan göreceksin bu haberin kaynağı İngiltere´nin önemli teknoloji sitelerinden biri olan http://www.vnunet.com sitesidir. Haberi yazan Peter Williams´tır ve haberi 27-02-2003 tarihinde geçmiştir.

Gördüğüm kadarı ile haberde alıntılanan şirket elemanı %100 Windows´u silip atacağız gibi bir şey dememektedir, daha çok ERP yazılımlarını, veritabanlarını, vs. Linux üzerinde çalıştırmaya çalışacağız gibisinden bir şeyler söylemektedir. Hem yani XML ve Web Servislerinin bu kadar popüler olduğu bu yeni yüzyılda ön planda PocketPC falan olmuş ne fark eder ki, arka planda istediğim sistemi kullanırım ben öyle değil mi? ;-) Veri benim bilgisayarıma zamanında ve benim anlayabileceğim bir formatta geldikten sonra isterse Mars gezegenindeki bir PDP-7´den gelsin :-P
0
oktay
Sharp Zaurus FAQ'dan alinti:

(Asteriskler bana ait)

What are the advantages of the open platform?
With industry-wide support from leaders such as IBM, Oracle, Sybase and *SAP*, the Linux operating systems offers many advantages including its versatility, power and efficiency making it an attractive choice for a personal mobile tool. The Linux/Java-based platform supports a wide range of applications and services and is easily customizable, offering the enterprise customer greater control while saving money. In addition, enterprise customers can leverage the collaborative nature of the Linux/Java community for future application development.
0
cayfer
Yalan söylüyorlar... Micros~1, Windows'un toplam sahip olma maliyetinin UNIX ve LINUX'a göre daha düşük olduğunu söylemedi mi? Neden Micros~1'a inanmıyorsunuz da ne iş yaptığı adından belli bile olmayan firmalara güveniyorsunuz.

66 milyon sterlin tasarrufmuş! Hah.. güleyim bari.. Birileri para yemistir. Büyük olasılıkla tasarruf edilen bu paranın duracağı bankanın şube müdürü para yedirmiştir.

Bugüne kadar kim MS ürünlerini bırakarak tasarruf etmiş ki? Bilen duyan var mı?

Bu arada dün gece karşılaştığım bir sorun yüzünden yaşadıklarımı anlatmadan geçemeyeceğim:

Bir kullanıcımızdan içinde bir MS-Word dokumanı olan bir disket geldi. Dokumanı açamıyorlarmış, daha doğrusu açabiliyorlarmış ama hiçbir şey yapamıyorlarmış. İmdat dediler. Eh.. ne de olsa ekmeğimizi bundan yiyoruz, gönderin bakalım dedim.

Disket geldi. Hakkaten dokuman açılıyor ama ne save ne de save-as kullanılamıyor. Dokuman 9 sayfa içinde iki tane resim olan dümdüz bir dokuman. Önce macro virüsü sandım. Copy-paste ile bir başka temiz dökumana atayim dedim. Ctrl-A ile select-all, ardından copy için edit ve çakıldık. Winword not responding... olabilir tabi. Task Manager - terminate task ve eyvah. Önce debugger'i kapat diyor. debugger falan yok ama buna retry demekten başka şansım da yok. Peki dedim.. TaskManager - reboot... Önce iyi gibi göründü ana biraz sonra saving profile mesajı ve umutsuz bekleyiş. Bu arada işletim sistemi de Win2K PRO (PRO'ya dikkat. Bu sistemde MSSQL ile kredi karti veri tabanı sürüyor falan olabilirdim).

Bunun üzerine LINUX da denedim, belki OO veya KOffice açar diye. Her ikisi de açamadı; daha doğrusu her iki denememde de diskete I/O error yedim.

Epeyce bir uğraştıkan sonra 3-5 satırlık bölümler halinde dosyayı bir WordPad dosyasına kopyalamayı başardım. Resimleri de baştan yaparak kurtardım.

Sözün kısası: Elbette bir kelime işlem programının ve/veya işletim sisteminin bozuk disketle kaşılaştığında sorun yaratmadan çalışmasını beklemek abesle iştigaldir ama adının sonunda PRO olan bir işletim sistemini bozuk disket kullanıldı diye reset etmek zorunda kalmak ağırıma gitti doğrusu. Bunca zamandır bir kill -9 muadili yazamamış olmaları yazık değil mi sizce?

Sevgiler

0
conan
hocam haksizlik ediyorsunuz yine!
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;186526

Yazik ugrasmayalim artik zavalli kendini korumaktan aciz fakir isletim sistemi ile. :)

JB: D` you expect me to talk?
Bad Guy: woohoo Mr. Bond, I expect you to die....

;)
0
cayfer
Valla ben ne bilim.. Win2K kolay kullanılıyor, herşeyi tıklayarak hallediyosun dediler, ben de öyle uğraştım. Nerden bilim COMMAND.COM çalıştırmam gerektiğini. Üstelik bir sürü yerde artık DOS yok diyolardı, ben de inandım.
0
cayfer
Verdiğiniz linke bir daha baktım da...

KILL is a utility from the Windows NT Server Resource Kit. diyor. Yani önce disketin yarattığı sorun yüzünden sistemi reboot etmem, sonra Resource Kit'i yüklemem sonra da yazılım yüklediğim için bir daha reboot etmem gerekecek.
(Bu arada; Resouce Kit ayrica parayla mi satiliyor?) Ayrıca Task Manager'in öldüremedği bir süreci kill öldürebiliyorsa aslında durum daha da vahim demektir ya neyse... ShiBumi'yi kızdırmayalım.

UNIX mi kullansak, ne yapsak...
0
SHiBuMi
Kusura bakmayın ama, bu saçmasapan örnekleri çok mu arıyorsunuz? Kredi kartı veritabanının olduğu sunucuda bozuk disketten word dosyası açmaya da çalışıyor olabilirdim lafı size de biraz garip gelmiyor mu? Hani aslında portakal kasalarından yapılmış raflarda çalışan sunucuların 1 metre ötesinde pastırmalı yumurta yapıldığına bile şahit oldum da, sizinki gibi bir eyleme girişenini hiç duymadım.

Şu öküzün altında buzağı arama sevdasından vazgeçin artık yahu, sağlam bir argümanınız varsa çıkın söyleyin de, bu yaşta hala ıncık cıncıkla uğraşmak yormuyor mu sizi hiç allah aşkına?
0
cayfer
Neden sacma sapan diyorsunuz? Bu ornekleri gecek hayattan veriyorum. Tamam, kredi kartiyla isimiz yok ama universitenin 4 onemli veri tabanini yoneten bilgisayarda word, excel dokumanlarini OpenOffice ile acmakta hicbir sakinca gormuyorum. Bize gore bu isler kredi kartindan daha onemli.

Hatta ayni makinede CD de kopyaliyorum, e-posta da okuyorum, webde de dolasiyorum, yazilim da gelistiriyorum. Ustelik bu mutevazi bir 1.7GHz PC. Yanlis hatirlamiyorsam 550 dolara almistik.

Sanirim sizin oneriniz onemli isler yapan bilgisayarlarin ustune Bu makinede Word, Excel dokumani acmayiniz, CD kopyalamayiniz, bozuk disket takarsaniz mahvoluruz gibi notlar ilistirmek.

Kredi kartı işi yapan bir bilgisayara bozuk disket takma olasılığı hiç yok mu? İlle Word dokumani içeren bir disket mi olmak zorunda... Kara listeye geçen kartların listesini içeren bir disket olamaz mı? Disketi gönderen düşüncesizce Word dokumanı göndermis olamaz mı?

Öküzü altında buzağı aramıyorum. Sadece yaşadığımı anlattım. O makine kütüphane veri tabanını yöneten bir makine de olabilirdi ve ben salak bir kusurlu disket yüzünden koca üniversitenin kütüphanesini durdurabilirdim. Ödünç alma, iade gibi işlemlerin 10 dakika durması bizde sorun yaratıyor. Kredi kartçıları bilemem doğrusu.
0
conan
Ornekler aranmakla bulunmuyor. Kendi kendiliginden beliriyorlar Windows ortaminda :)

portakal kasasi dedin de aklima geldi, suna bir bakin isterseniz:
http://slashdot.org/articles/03/03/01/1947225.shtml?tid=137#5414446
http://anthrax.ds.pg.gda.pl/server/
ya da
http://member.newsguy.com/~dattaway/drives/
0
anonim
:))

Yahu sadece bu kadar acz icinde olan bir sistem demeye calisiyorlar, sen ariyorsun okuz altinda buzagiyi.

Diger buzagiya gelince, onu aramaya gerek yok. Heryerde karsimiza cikiyor. Moo'leyip durup boyuna beslememizi istiyor. Ustune her yeri tezek yapiyor. Vs. Vs.

Farzetki kredi karti veritabani olan makina yerine baska bir makina olsun. Hic bir haltta yapiyor olmasin. Boyle sacma bir durum ne kadar kabul edilebilir ? Benim baska isim mi yok ? Gidip onu reboot etmekle ugrasacagim ? Hatta birde oturup acilmasini bekleyecegim.

Sana vurgulamaya calistigim bu Shibumi. Vakit nakittir. Bana zaman kaybindan baska bir sey vermeyen sistemle ne bogusayim ki ? Linux'u belki 3 ayda ogrenirim/ogretirim ama 3 yil da kesin 12 ay zamandan kar ederim. Mesele budur. Bizim gibi kendi isini yapanlar icin bu muhim bir durumdur. Biz is yaptikca bizim saatimiz para yazar. Maasli personel olsaydik, otururken, cay icerken, tuvalletteyken vs. saatimiz mesai yaziyor olur o ayri. Ama bizim icin boyle degil. Ama diyorsan ki, bosver, kaytar, nasil olsa ay sonunda maasin bankaya yatar. Buna ben gelemem. Gelenleri ayiplarim. Aldiginiz her kurusu hak etmiyorsaniz, o kuruslardan cocugunuza nasil yedireceksiniz ? Haram lokma ile buyuyenden yarin kime hayir gelir ki ?


0
sundance
Valla ben Türkiye'nin en büyük gazetesinin file serverının CD romuna (bu alet sistem odasında duruyor bu arada) porno cd konulduğunu ve network üzerinden sharinginin açık olduğunu, biz makinaya bir şey install ederken aletin bir anda ben xxx cdsini isterim diye mesaj verdiğini ve cdyi geri takmadan da işleme devam edemediğimizi gördüm. Windows NT'di alet.



Fakat asıl mesele bu değil, sen doğmadan on yıl önce sistem yöneticiliğine başlamış ve hali hazırda bu işin pratiğini yapan bir adamla biraz daha saygılı konuşursan, sözkonusu kişinin tecrübelerine biraz kulak verirsen,en azından saçmalama demeden önce senden çok daha geniş bilgisayar deneyimleri olan insanların olduğunu gözönüne alırsan şahsen ben çok sevineceğim.
0
SHiBuMi
Yine sevindiremeyeceğim seni, sorguladığım onun bilgisi değil, verdiği örneğin saçmalığı. Bilmekle aktarmak, bilmekle uygulamak farklı şeyler. Bilgilerinden şüphe duymamakla beraber, bunları dışa vuruş biçimleri ve dayandırdıkları temeller benim için hayalkırıklığı, dağın fare doğurması durumu.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

EDS: Linux güvenli değildir, ölçeklenemez

Soulblighter

BT firmalarından EDS, Fuji Xerox, Cisco, Microsoft, Sun, Dell ve EMC'nin katılımıyla oluşturulan Agility Alliance'a göre Linux, yeterli güvenliğe sahip olmadığı ve ölçeklenebilirlik konusunda sorunlara sahip olduğu için büyük firmalar tarafından tercih edilmeyecek.

Reiser4 Gümbür Gümbür Geliyor

Soulblighter

Slackware kullananlar bilir ReiserFS dosya sistemini. (Gentoo, Lindows ve SuSE de kullanılıyor sanırım) ReiserFS, sağladığı performans ile kendini kanıtlamış bir dosya sistemi. Hans Reiser tarafından yazılan ReiserFS dosya sisteminin yeni sürümü olan Reiser4, yakında çıkıyor.

Linux çekirdeğinin 2.6 sürümü ile birlikte gündeme gelen Reiser4, ReiserFS'in bir üst sürümü veya güncellenmiş hali değil. Tamamen yeni bir dosya sistemi. Sağladığı özellikler gerçekten heyecan verici...

Linux Kernel 2.4 Virtual Memory Dökümanı

raistlinthewiz

Kernel konusunda kendini geliştirmek isteyen, kernel hacker olmayı kafasına koymuş olan, Linux iç yapısı hakkında daha fazla bilgi isteyen herkes için 2.4 VM dökümanı: http://www.csn.ul.ie/~mel/projects/vm/guide/html/understand/

SlackTR: Türk Slackware Kullanıcı Grubu

ghanthar

Uzun süredir Slackware in Türkiye de tanınmadığından ve desteklenmediğinden şikayet ediyordum. Bunu çözmenin en kolay yolu bir web sayfası ile başlamaktı. Ancak bu konuda teknik bir bilgim olmadığı için daha basit bir yol seçtim ve SlackTR yahoogroup'u kurdum. Tüm Türk Slackerlar'ı bu listeye üye olmaya davet ediyorum.

İki Süper Linux Dağıtımı

sundance

Linux kurmak istiyorsunuz ama harddiskinizin ne idüğü belirsiz binlerce dosya ile dolmasını istemiyorsunuz, veya 486-33`ünüzün 250 Meg`lik harddiskine hiçbir Linux adam gibi çalışılabilir bir halde sığmıyor

Linux dünyasında çare tükenmez, hatta şanslı bile olabilirsiniz, çünkü VectorLinux ve Peanut Linux muhtemelen Pentium 200`ünüzde Mandrake`nin çalıştığından daha hızlı bu eski makinanızda çalışacaktır. Hem de sadece 180Mb`da ve 16 Mb hafıza ile. Çalışmak ki ne çalışmak, X-Windows, Netscape, Icq ve diğer bilimum gerekli programlar eşliğinde...Hem de hemen hiç bir konfigürasyon gerektirmeden