CoolLinux, CD`de kurulu Linux!

0
sundance
Linux'a yakin olanlar bilir, Linux kurmak icin tekrar yazilabilir bir medyaya (HD,RAM) bagli degilsiniz. Bir kere yazilabilir bir medya uzerine de(ROM veya daha iyisi CD-ROM) Linux kurabilirsiniz.

CoolLinux boyle bir dagitim iste. Yaklasik 250Mb.lik ISO.gz'i acip kurunca, sadece CD ve Ram ustunden calisan bir dagitim kullanima hazir oluyor.
icinde ne var derseniz ? Ne yok ki, Opera, Mozilla, Licq, OpenOffice, Sylpheed, XMMS ve daha niceleri...
Biraz kurulumdan sozetmek gerekirce, soyledigim gibi once iso'yu acip cd'e basiyorsunuz. Ardindan Bios'tan CD-Rom'dan boot etme secenegini secip makinayi resetliyorsunuz. CoolLinux acilirken, size once 64Mb alana ihtiyaci oldugunu bunu RAM'dan mi kullanmasi gerektigini yoksa Harddiskte bir loopfile (swap gibi) acmasini tercih ettigininizi soruyor, cevabiniza gore devam ediyor. 128Mb raminiz varsa acikcasi RAM'da acmanizi tavsiye ederim.

Ardindan Kudzu sayesinde donanimlariniz teker teker taniniyor. RedHat'in her zaman ustun oldugu bu nokta bu dagitimda da on planda. Zira makina acilir acilmaz, benim ses kartimi, iki ethernet kartimi, USB portumu, BT848 TV kartimi ve hatta CD-Writerimi bile tanidi.

Her zaman Linux konusunda temel problemlerden biri olan X configurasyon konusunda da bayagi basarili olan sistem, size en kotu ihtimalle 640x480 256 renk bir ekran acmayi basariyor. Eger NVIDIA gibi cok bilinen bir kartiniz varsa isiniz cok daha bile kolay.

Rus kokenli bir dagitim olan CoolLinux, acilis sirasinda Ingilizce ya da Rusca diye soruyor size. Fakat sistemin icinde Turkce de dahil olmak uzere bircok font ailesi var. Fakat malesef, Turkce xmodmap.trq dosyasini bulamiyorsunuz, bunu internetten indirmeniz gerekecek.

Konfigurasyonun sonunda da bu konfigurasyonu diskete kaydetmek isteyip istemediginiz soruluyor. Bu da guzel bir ekstra ozellik.

Sonuc olarak, bir CD'de gelen ve konfigure etmek icin hicbir sey yapmadigim bu sistemle neler yapabildigime bir bakalim

-DSL, Kablomodem ya da DialUp ile Internet baglantisi

-WWW, FTP, Mail, IRC, ICQ/Messenger gibi Internet protokollerinin kullanilmasi

-MS Windows Network Neighbourhood`da dola?abilmek. Share edilmi? yerlere eri?mek

-Open Office sayesinde her türlü döküman?n incelenmesi/degistirilmesi

-XMMS ile muzik dinlemek

-Divx/Mpeg vs. gibi medya formatlarini izlemek

-TV seyretmek

-CD yazmak

ve daha su anda aklima gelmeyen bir suru ihtimal.

Eger illa da Linux diyen bir puristseniz, ya da arkadaslarina gercek isletim sistemi nasil olur gostermek isteyen bir cengaverseniz, bu cd'i cantanizdan eksik etmemeniz lazim.

Linux`lu gunler.

Not: Bu haberi su anda CoolLinux uzerinden baglandigim, Kablonet hatti ile gonderiyorum. Turkce karakter kullananamamin sebebi ise Opera 5'te olmayan fakat 6.02'de olan ve Opera ekibi ile uzun uzun konusmamiza ragmen hala bir hareket yapmadiklari Turkce submit bugi...

KIVILCIM `Sundance` Hindistan

Görüşler

0
conan
cool! :)
0
anonim
İnternetten cool-linux-cd.1.33 isimli iso yu indirdim.İndirdiğim dosyayı winisoda açmaya çalıştığımda hata veriyor.İndirmede bir problem olmuştu.Yeniden indirmem mi gerekir yoksa sonu iso.gz olduğu için winiso zaten açmaz mı?
şimdiden tşekkürler.
zahter@linuxmail.org
0
tongucyumruk
once gzip dosyasini acmaniz lazim... Winrar gibi bir programla acabilirsiniz. Ondan sonra olusan iso dosyasini Winiso ile acabilirsiniz.

Bu arada gz dosyasi bende CRC error verdi, yeniden cekiyorum ama...
0
tongucyumruk
Yeniden çekince takır takır çalıştı... Henüz sadece VMWare içinde denedim grafik ortamı test etmedim ama konsolda mükemmel çalıştı...
0
anonim
Winrar la gz yi,winiso ile de iso yu açtım.cool-linux-cd.1.33.iso nun bütün içeriği c: nin içinde b diye bir dosyanın içinde.Ben bu b nin içindekileri (live,boot,author... vs) cd ye bastığım zaman herşey halolmuş mu oluyor?
Yardımlarınız için çok saolun.
0
anonim
hangi cd yazma progu var sende?
0
anonim
Bende cd yazıcı yok.Hdd yi söküp cd yaptıracam.Yani cd yaptırdığımda ve makinayı cd-rom dan açmaya ayarladığımda cd yi kullanabilecek miyim?Cd yaparken yapmam gereken bir şey var mı?
0
anonim
.iso dosyasını winiso ile açmayacaksın. onu cd yazma progu ile direk cd ye yazman lazım.

bu linkte nasıl yapacağın anlatılıyor.
http://www.linuxiso.org/viewdoc.php/winoncdrwin.html

anet in linux grubuna gel.

news://news.anet.net.tr
os.linux
0
anonim
Şimdi winisoyla açmayacağım.Tamamda http://www.linuxiso.org/viewdoc.php/winoncdrwin.html adresindeki döküman ingilizce bana Türkçe sini bulabileceğim bir yer söyleyin.News://news.anet.net.tr haber grubunda bu konu daha önce işlenmemiş.Bununla ilgili yazı bulamadım.Şimdi enbaştan bunları yazmak ne kadar doğru?
Elimdeki cool-linux-cd.1.33.iso.gz dosyasını ne yapacağımı -bu işi winde yapmış- biri söylesin.Lütfen yardımcı olmaya çalışın.
0
tongucyumruk
cool-linux....iso.gz dosyası sıkıştırılmış bir iso image dosyasıdır. Bu dosyayı önce Winrar veya Windows Commander gibi bir program i,le extract edeceksiniz. Elinize cool-linux...iso isimli bir dosya geçmiş olmalı. Daha sonra oluşan iso dosyasını image olarak cd'ye yazacaksınız. Bunun nasıl yapıldığı ise kullanılan programa göre değişiyor. Örneğin Nero Burning Rom ile File/Burn image seçeneğini kullanıp iso dosyasını gösterip cd'yi yazmanız gerekir. Yanılmıyoram Easy CD gibi programlarda iso dosyasina cift tiklamaniz yetiyordu.
0
anonim
Çok saolun bir şey bukadar basit anlatılamaz ve bu kadar kolay anlaşılamazdı.Gerçekten çok çok saolun.Size verebileceğim tek şey bu dünyaya bir linux çu daha kazandırmanın keyfi.
0
tongucyumruk
O da bana yeter de artar bile... Yardımcı olabildigime sevindim...
0
anonim
http://www.linuxiso.org/viewdoc.php/winoncdrwin.html

0
m1a2
Dün yazacaktım, unutmuşum, bugüne kaldı... Debian tabanlı bir `Linux on CD` düşünenlere: KNOPPIX

Ayrıntılı içerik için paket listesi`ne bakılabilir.
0
sundance
Sevgili em-ay-tu kardesim (var mi ingiliz haberalma ile bir alakamız bu arada ?) nasıl olur da bu Knoppix rezaleti ile benim gül gibi haberimi gölgede bırakabilirsin. Hani bu kadar zamandır böyle bir CD olduğunu biliyordun da hiç mi için sızlamada FM okurlarını insafsızca bundan mahrum etmekten. Hadi onu anladık, insan bunun linkini göndermeden önce bir müddet süre filan verirdi de en azından benim haberin bir haber değeri olurdu. Yahu ne insafsız dağıtımmış bu Knoppix, içinde (gördüğüm kadarıyla) bir ben yokum. işin yoksa bu gece de bilgisayarı açık bırak download etsin. iyi ki cd writer aldık da bir yerimiz şişmiyor bu haberleri okuyup :)
Haaa, unutmadan sağolasın. Yine de Pavuk, Dillo gibi öldürücü programlar hakkında haberlerini bekliyoruz, söz verdiğini unutmadık...
0
m1a2
:) Ah, ah... Sen daha askerlik yapmadın tabii (yoksa yaptın mı?)... Şu em-ay-tu`ya biraz anlam katmanın zamanıdır galiba... 12 ayın böyle bir canavarın tozunu yutmakla geçerse ismin de değişir...

Not. Aha da büyük laf ediyorum, en geç Çarşamba`ya riviyuw postalanıyor. Screenshot`lar konusunda kararsızım. Teyakkuz halinde kal ;)
0
sundance
Yok allaha sükür bu dediğinin içinde de önünde de kalmadım. Ama bir zamanlar kokpitini banyo tezgahım kadar iyi bilirdim. Sağolsun Amiga ;)

Dört gözle bekliyorum reviewu, ayrıca merak ettim, configüre edilebilir bir dağıtım mı ? Cool Linux öyleydi, 1,5 gb alanın varsa, herbirşeyi oraya açıp üstünde istediğin değişiklikleri yapıp sonra da kapatabiliyordun. Eğer bu da öyleyse, üç beş apt-get yapasım var (Pavuk, axel ve mplayer başta olmak üzere). Bir de bu aletteki compression-on-the-fly (sineğin üstündeki basınç :p) aşırı bir yavaşlayama sebep olmuyor mu diye sorar deli gönül...
Kestane kebap acele cevap

Rumuz: Kızları da alın askere
0
m1a2
Pardon yannış anlaşılma olmasın... Ben Woody review`i kastediyorum. KNOPPIX kültür deryamdan damıttığım bir katre :p Denemedim, bilmem. Zengin içeriği (özellikle TeTex, lyx vb.) beni tahrik etmişti bi gün, o kadar. İsminden bahsedip vur-kaç yaptım. Bi kaç proof-read gerekiyor Woody Review için. O da bitsin, final edisyonunu sana havale edecem...
0
Maverick
Way bu tarihi bir thread. FM tarihi hakkında pek çok ipucu içeriyor :^)
0
kaisen
eminim haklısın, fakat cool-linuxu açmayı becerebilirsem. cdden boot ederken işlem tam tamamlanmak üzereyken ''local host login'' yazısı çıkıyor, ne girdiysem başarılı olamadım, yardım edersen sevinirim
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Almanca knoppix dökümanı, fırından yeni çıktı

cbc

Knoppix ve anladığım kadarı ile basitçe GNU/Linux hakkında Almanca bir dökümanın yansılara dağıtıldığı dedikodusu etrafta dolaşıyor. Dökümanın Türkçe versiyonunu hazırlayacak fazlamesai neferleri var mi acaba?

http://godel.cs.bilgi.edu.tr/mirror/knoppix/docs/knoppix_tutorial/

Klasik MacOS veritabanı artık Linux´ta

anonim

Apple'ın klasik veritabanı olan FileMaker Pro 5.5 MacOS x, Window 2000, Windows NT den sonra sonunda Linux (X/86) da çalışıyor.Çok basit bir veritabanı uygulaması olan FileMaker Pro Linux da çalışması ve özellikle X/86 tabanlı Linux da çalışması gerçekten ilginç ve güzel bir gelişme. http://www.filemaker.com/products/fms_home.html

Görmek İnanmaktır

anonim

Sykpe'nin 2.0 GNU/Linux sürümünde video çağrıları yapmak da mümkün. Özellikle Wi-Fi ağının her yere yayıldığı bu günlerde bu habere çok sevindim. GNU/Linux yüklü ASUS Eee PC'mi yanıma alıp, cep telefonu taşımadan çoğu noktadan arama yapabilip aynı zamanda da aranabileceğim. Böylece kabarık cep telefonu faturası ödemek zorunda da kalmayacağım. :)

Skype 2.0 for Linux--Seeing is Believing

Nedir İnsanoğlunun Çekirdekle Problemi?

GaripFakir

Herşey atom çekirdeğinin parçalanmasıyla başladı. Böylece daha YÜKSEK enerji üretmenin kapıları açıldı.

Sonra aynı durum Linux, UNIX dağıtımlarının çekirdeklerinde karşımıza çıktı. Çekirdeği derleyip (parçalayıp) daha YÜKSEK performans elde etmek. Bazı sürümler Mandrake gibi 586 mimarisine göre derlenmiş yapılarıyla bu işe adım attı. Debian, FreeBSD gibi "çevreci"ler ise sistem kararlılığı önemli deyip bu varsayılan sürüm olarak çekirdek derlenmesine henüz uzak bakıyorlar. Bu iki düşünce arasında ulusal bir tercih yapıp sonradan çekirdek derlemek isteyenler için güzel bir makale.

Türkiye´de Linux - Son Durumlar

FZ

Brezilya´daki son gelişmeleri bir önceki haberimizde okudunuz. ebola arkadaşımızın haklı talebi üzerine bir bakalım bakalım memleketimizdeki GNU/Linux´un kamuda kullanımına dair son durumlar neler.

Internet üzerinde varolan web sitelerinin teknik altyapısı konusunda bilgi veren netcraft.com isimli web sitesi bilgilerine göre Türkiye’de toplam 482 tane gov.tr uzantılı alan adı bulunuyor. Bu web sitelerinin büyük bir çoğunluğu yerel yönetimler tarafından hazırlanmış. Bu siteler arasında valilikler, belediyeler ve hastanelere ilişkin web siteleri yer alıyor. Bunun yanında bakanlıklar, Başbakanlık, Cumhurbaskanlığı ve bunlara bağlı kurum ve kuruluşlara ilişkin web siteleri de gov.tr uzantılı siteler arasında listeleniyor. Netcraft.com üzerinde yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki kamu web sitelerinin %30’unda Linux işletim sistemi çalışmakta.