Ext4 Dosya Sistemi Geliyor

0
Guardian
Slahdot'dan gelen rss haberlerinde karşılaştığım linux-watch.com'daki haber göre hard disk'lerinin terabyte sınırlarına ulaşmasıyla ext3 dosya sisteminin 21. yüzyıl hard disklerinin kapasite gereksinimlerini karşılayamayacağına ilişkin açıklamalar çıkmış. Bunun üzerine kernel geliştiricileri ext4 dosya sistemi yapısının deneme sürümünü çıkarmışlar.

İyi bir kernel programcısı olarak bilinen Andrew Morton, 10 Ekim'de Linux kernelleri arasına ext4 dosya sistemini eklemiş.
Yeni dosya yapısının bölüm (hacim,alan) başına 1024 Petabyte kapasite desteklediği belirtiliyor. 1 Petabyte = 2^50 (iki üzeri elli) byte.

Ayrıca yeni dosya sistemi "extent file writing" destekli. Bunun anlamı; bir dosya yaratıldığında bellekte dosyanın sonuna sonradan veri eklenebilir düşüncesiyle devamlılık sağlayacak bir alan ekleniyor, böylece dosyanın üzerine tekrar yazıldığında, veri bellekte ayrı alanlara dağıtılmak zorunda kalmıyor ve diskin performansını olumlu yönde etkiliyor.

Makaleye göre, diğer modern dosya yapıları gibi ext4 "journal file system" destekli, yani herhangi bir dosya değişikliğinde, değişiklikleri dosyanın yapısını değiştirmeden hemen önce bir günlüğe ekliyor. Böylece dosya üzerinde herhangi bir bozulma karşısında system dosyayı kolaylıkla onarıp bize tekrar sunabiliyor.

Makaleye göre ext4 dosya yapısı ext3 ile de uyumlu çalışabiliyor, yani ext4 dosya yapısına sahip bir diski ext3 olarak mount etmek istediğinizde herhangi bir sorunla karşılaşmıyorsunuz, sadece ext4 dosya yapısındaki "extent file writing" gibi yeni özelliklerden yararlanamıyor, diski sanki bir ext3 dosya yapısına sahipmişçesine kullanabiliyorsunuz.

Ext4 dosya sistemi şuan Linux 2.16.19rc1-mm1 aday kernelinde bulunmakta. Herşey yolunda giderse 6-9 ay içinde yeni dosya sisteminin tamamen hazır olacağı belirtilmiş.

Görüşler

0
sosgezbir
"extent file writing" çok güzel bir teknik olmuş.
0
sametc
ne anlama gelir o özellik?... teknik bir bilgi verebilirmisiniz ?
0
Guardian
Ayrıca yeni dosya sistemi "extent file writing" destekli. Bunun anlamı; bir dosya yaratıldığında bellekte dosyanın sonuna sonradan veri eklenebilir düşüncesiyle devamlılık sağlayacak bir alan ekleniyor, böylece dosyanın üzerine tekrar yazıldığında, veri bellekte ayrı alanlara dağıtılmak zorunda kalmıyor ve diskin performansını olumlu yönde etkiliyor.
yani kısaca yukarıda da belirtildiği gibi verinin hard diskte dağınık bir şewkilde değilde ardarda gelen bloklara yazılmasını sağlıyor. Böylece verileri biraraya toplayıp performansı hızlandırmak için disk birleştirme (defrag) gibi işlemlere ihtiyaç duyulmuyor.
0
tongucyumruk
Neden bilmiyorum fakat bu extent writing bana o kadar da muhteşem bir özelik gibi görünmüyor. 1998'den beri GNU/Linux kullanıyorum. Ext2, Ext3 ve XFS dosya sistemlerini aktif olarak kullandım ve şimdiye kadar hiç fragmentasyondan kaynaklanan bir performans kaybına rastlamadım. Açıkçası Ext3'ten Ext4'e hemen geçmek için bir sebep göremiyorum.

Ext2'den Ext3'e geçmek için Journalling gibi çok önemli bir yenilik söz konusuydu. Ext3'ten Ext4'e geçişte ise benim beklentim açıkçası kendi içinde volume manager, snapshots gibi ZFS'te olan bazı önemli bazı özelliklerin dosya sistemine eklenmesiydi. Ne yazık ki Ext4'te bu yönlerde hiçbir ilerleme görülmüyor. Neyse, nasıl olsa hala XFS var...
0
skoylu
Eğer diske erişim sıralı ise, diskte bilgileri bir arada tutmak faydalı olur elbette. Fakat, diske erişim sıralı değilse, o zaman ne olacak?

Fragmentation, genel olarak, çok kullanıcılı/görevli sistemlerde bir sorun değildir. Çünkü, erişim "fragmented" dir. Yapılması gereken, dosya sistemini cahe ile birlikte verimli kullanıp, disk erişimini azaltmaktır.
0
afsina
ZFS ile kiyaslayinca genede sonuk kaliyor.
0
sleytr
Novel 6-7 yıldır öntanımlı dosya sistemi olarak kullandığı ReiserFS'den ext3'e geçmeye karar vermiş. Ayrıntılar için Suse'den Jeff Mahoney'in bu tercihin nedenlerini açıkladığı epostayı okuyabilirsiniz.
0
bm
Su anda ciddi ciddi ReiserFS kullanmayi planlayan varsa Hans Reiser'in en azindan bir muddet bu islerle ilgilenecek durumu olmayacagi yonunde alametler var.
0
sosgezbir
Anlamadığım zaten linux da defrag denilen şey yok şimdi ben ext3 kullanıyorum yani dosyalar benim diskte karışıklar mı?
0
bm
Evet, muhtemelen. Ne kadar karisik olduklarina dosya bazinda filefrag ile bakabiliyor olmaniz lazim. (Ornek de koydum buraya ama sistem yemedi).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

UMeet 2002, IRC ile online UNIX konferansları

Maverick

İnternetin belki de en popüler ve yine de en az saygı gören servislerinden birisi IRC`nin doğru kullanımına güzel bir örnek izledim bu sabaha karşı. Saat 03:00 - 05:30 arası irc.uninet.edu ağında #linux kanalında "Introduction to handhelds with GNU/Linux" konulu bir sanal konferans vardı. Bir konuşmacı (Francisco J. Reyna) kanalda sunumunu ingilizce yaparken (web üzerindeki slaytlarla destekliyordu), izleyiciler #qc kanalından yorum veya sorularını yönelttiler. Konuşmacı (yazıcı mı demeliyim yoksa :^) sorulara gerçek zamanlı olarak yanıt vermeyi tercih ettiği için gerçek bir konferanstan çok daha etkili olduğunu eklemeliyim (saat dilimi sorununu görmezden gelirsek). Bu akşam Türkiye saati ile 22:00`de son bir toplantı daha var. Bu daha çok "Kernel 2.5" hakkında bir yuvarlak masa toplantısı olacakmış. Katılımcılar: Dave Jones. Suse Linux; Andrew Morton, Digeo Inc.; Rik van Riel, Conectiva; Ralf Bächle, Linux-MIPS.; Robert Love, maintainer of the kernel-preemption patch. Kaçırdığınız toplantıların listesine ve loglara bu adresden ulaşabilirsiniz. Keşke daha önce haberimiz olasaydı :/ Bu akşam tüm Fazlamesaicileri saat 22:00`de irc.uninet.edu #linux kanalına bekliyorum. Görüşmek üzere...

Oracle Kendi Linux Dağıtımını İstiyor

maeqlin

Oracle CEO'su Larry Ellison, Financial Times'a yaptığı açıklamaya göre piyasaya hakim iki GNU/Linux distrosundan birini satın almak istediklerini belirtmiş.

Biraz da Linux kazmalığı :) ya da Woody'e Java Nasıl ?

sundance

Şahsen bana gına geldi alemin en kötü işletim sisteminin, saçma sapan hata mesajlarının binbirincisini görmekten. Onu kullananlar dert etsin, biz Fazlamesai'ciler olarak Serbest Yazılım kapsamında olmayan bir şeyden bahsetmeyelim bence burada :)

Bahsedeceğim konu Debian Woody'e JRE 1.4 kurmak. Java'dan nefret etmeme rağmen en sevdiğim Go Server Client'ı java olduğundan bunu yapmak zorunda kaldım. Java için Debian paketi bulunmaması (bulamamam) bir yana, bana türlü çeşitli saçmalıklar çıkarttı. Tam kırmayı düşünüyordum ki (makina benim değil Larweda'nın) How I installed Java and Lived to tell the tale:) isimli makaleye rastladım. Debian Woody'e Java kurma işkencesini çeken herkese adanmıştır.

Linux yüklü dizüstü!

velista

Bir süre önce bu sayfalarda, Türkiye'deki dizüstü markalarının Windows işletim sistemsiz dizüstü satmamasını tartışıyorduk...

Bugün posta kutuma düşen bir basın bültenini sizinle paylaşmak istedim. Kelimesine dokunmadan aşağı koyuyorum...

NTV Radyo´da GNU/Linux programı başlıyor

thisisawar

NTV Radyo'da bu hafta bir GNU/Linux programı başlayacağı açıklandı.

Oracle'ın sponsorluğunda hazırlanan "Oracle Linux Magazin" adlı program her Perşembe 12:35'te yayınlanacak. NTV Radyo'da Erdal Kaplanseren'in sunacağı program her ne kadar Oracle merkezinde yürüyecekse de, içinde Linux geçen bir radyo programının olması keyif verici. NTV Radyo frekansları bilgisi NTVMSNBC'nin sitesinde (www.ntvmsnbc.com) bulunabilir. Sanıyorum programı dinleyerek içerik kalitesinin artırılmasını sağlamak mümkün olabilir. Bakalım neler olacak...