Ext4 Dosya Sistemi Geliyor

0
Guardian
Slahdot'dan gelen rss haberlerinde karşılaştığım linux-watch.com'daki haber göre hard disk'lerinin terabyte sınırlarına ulaşmasıyla ext3 dosya sisteminin 21. yüzyıl hard disklerinin kapasite gereksinimlerini karşılayamayacağına ilişkin açıklamalar çıkmış. Bunun üzerine kernel geliştiricileri ext4 dosya sistemi yapısının deneme sürümünü çıkarmışlar.

İyi bir kernel programcısı olarak bilinen Andrew Morton, 10 Ekim'de Linux kernelleri arasına ext4 dosya sistemini eklemiş.
Yeni dosya yapısının bölüm (hacim,alan) başına 1024 Petabyte kapasite desteklediği belirtiliyor. 1 Petabyte = 2^50 (iki üzeri elli) byte.

Ayrıca yeni dosya sistemi "extent file writing" destekli. Bunun anlamı; bir dosya yaratıldığında bellekte dosyanın sonuna sonradan veri eklenebilir düşüncesiyle devamlılık sağlayacak bir alan ekleniyor, böylece dosyanın üzerine tekrar yazıldığında, veri bellekte ayrı alanlara dağıtılmak zorunda kalmıyor ve diskin performansını olumlu yönde etkiliyor.

Makaleye göre, diğer modern dosya yapıları gibi ext4 "journal file system" destekli, yani herhangi bir dosya değişikliğinde, değişiklikleri dosyanın yapısını değiştirmeden hemen önce bir günlüğe ekliyor. Böylece dosya üzerinde herhangi bir bozulma karşısında system dosyayı kolaylıkla onarıp bize tekrar sunabiliyor.

Makaleye göre ext4 dosya yapısı ext3 ile de uyumlu çalışabiliyor, yani ext4 dosya yapısına sahip bir diski ext3 olarak mount etmek istediğinizde herhangi bir sorunla karşılaşmıyorsunuz, sadece ext4 dosya yapısındaki "extent file writing" gibi yeni özelliklerden yararlanamıyor, diski sanki bir ext3 dosya yapısına sahipmişçesine kullanabiliyorsunuz.

Ext4 dosya sistemi şuan Linux 2.16.19rc1-mm1 aday kernelinde bulunmakta. Herşey yolunda giderse 6-9 ay içinde yeni dosya sisteminin tamamen hazır olacağı belirtilmiş.

Görüşler

0
sosgezbir
"extent file writing" çok güzel bir teknik olmuş.
0
sametc
ne anlama gelir o özellik?... teknik bir bilgi verebilirmisiniz ?
0
Guardian
Ayrıca yeni dosya sistemi "extent file writing" destekli. Bunun anlamı; bir dosya yaratıldığında bellekte dosyanın sonuna sonradan veri eklenebilir düşüncesiyle devamlılık sağlayacak bir alan ekleniyor, böylece dosyanın üzerine tekrar yazıldığında, veri bellekte ayrı alanlara dağıtılmak zorunda kalmıyor ve diskin performansını olumlu yönde etkiliyor.
yani kısaca yukarıda da belirtildiği gibi verinin hard diskte dağınık bir şewkilde değilde ardarda gelen bloklara yazılmasını sağlıyor. Böylece verileri biraraya toplayıp performansı hızlandırmak için disk birleştirme (defrag) gibi işlemlere ihtiyaç duyulmuyor.
0
tongucyumruk
Neden bilmiyorum fakat bu extent writing bana o kadar da muhteşem bir özelik gibi görünmüyor. 1998'den beri GNU/Linux kullanıyorum. Ext2, Ext3 ve XFS dosya sistemlerini aktif olarak kullandım ve şimdiye kadar hiç fragmentasyondan kaynaklanan bir performans kaybına rastlamadım. Açıkçası Ext3'ten Ext4'e hemen geçmek için bir sebep göremiyorum.

Ext2'den Ext3'e geçmek için Journalling gibi çok önemli bir yenilik söz konusuydu. Ext3'ten Ext4'e geçişte ise benim beklentim açıkçası kendi içinde volume manager, snapshots gibi ZFS'te olan bazı önemli bazı özelliklerin dosya sistemine eklenmesiydi. Ne yazık ki Ext4'te bu yönlerde hiçbir ilerleme görülmüyor. Neyse, nasıl olsa hala XFS var...
0
skoylu
Eğer diske erişim sıralı ise, diskte bilgileri bir arada tutmak faydalı olur elbette. Fakat, diske erişim sıralı değilse, o zaman ne olacak?

Fragmentation, genel olarak, çok kullanıcılı/görevli sistemlerde bir sorun değildir. Çünkü, erişim "fragmented" dir. Yapılması gereken, dosya sistemini cahe ile birlikte verimli kullanıp, disk erişimini azaltmaktır.
0
afsina
ZFS ile kiyaslayinca genede sonuk kaliyor.
0
sleytr
Novel 6-7 yıldır öntanımlı dosya sistemi olarak kullandığı ReiserFS'den ext3'e geçmeye karar vermiş. Ayrıntılar için Suse'den Jeff Mahoney'in bu tercihin nedenlerini açıkladığı epostayı okuyabilirsiniz.
0
bm
Su anda ciddi ciddi ReiserFS kullanmayi planlayan varsa Hans Reiser'in en azindan bir muddet bu islerle ilgilenecek durumu olmayacagi yonunde alametler var.
0
sosgezbir
Anlamadığım zaten linux da defrag denilen şey yok şimdi ben ext3 kullanıyorum yani dosyalar benim diskte karışıklar mı?
0
bm
Evet, muhtemelen. Ne kadar karisik olduklarina dosya bazinda filefrag ile bakabiliyor olmaniz lazim. (Ornek de koydum buraya ama sistem yemedi).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux yüklü dizüstü!

velista

Bir süre önce bu sayfalarda, Türkiye'deki dizüstü markalarının Windows işletim sistemsiz dizüstü satmamasını tartışıyorduk...

Bugün posta kutuma düşen bir basın bültenini sizinle paylaşmak istedim. Kelimesine dokunmadan aşağı koyuyorum...

Linux Eğitimleri devam ediyor...

butch

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü Open Source Enterprise Centre tarafından gerçekleştirilen Linux eğitimlerinde ikinci dönem hem 1.kur hem de 2.kur sınıflarıyla 24 Mayıs'ta başlayacak.

Her biri 20 saatten oluşan bu iki kur sonunda Linux bilginiz İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından verilecek bir sertifika ile belgelendirilecek. Eğitim programı hakkında detaylı bilgi için http://open.bilgi.edu.tr adresindeki programı mutlaka inceleyin. Bizimle iletişime geçin.

Boran Puhaloğlu
e-posta : boranp@bilgi.edu.tr
Telefon : (212) 2162222 - 272

Yeni bir dağıtım: Hadron

purak

Hadron Gentoo tabanlı, binary ve taşınabilir bir GNU/Linux dağıtımı oluşturma projesidir. Kendine has bir paket/modül yönetim sistemi vardır. Asıl geliştirilme amacı, USB belleklerinizde çalışma ortamınızı taşımanız olmasına rağmen; CDROM ya da sabit disk üzerinden de kolaylıkla çalışabilir.

LINUXnet Dergisini Bulamayanlar Linux34.com´dan Sipariş Verebilir

anonim

Türkiye'nin ilk ve tek Linux Dergisi LinuxNET'i bulamayanlar Linux34.Com adresinden temin edebilir.

Hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Dergimize sahip çıkalım.

http://www.linux34.com/linuxnet/ adresinden geniş bilgi alabilirsiniz.

Gelecek Linux 1.1 çıktı

NisoUSTA

Gelecek Linux 1.1 çıktı. Uzun zamandır beklenen, dağıtımı iki kez geciken bu sürüm tüm linux kullanıcılarını sevindirdi.
İş ve ev ortamında dinamizm isteyen, alternatiflere her zaman açık olanlara yeni ufuklar açacak olan Gelecek Linux 1.1, yepyeni programlarıyla, masaüstünde ve sunucu altyapısında üstün eklentilerle piayasaya çıktı.
Gelecek Linux 1.1, 4 Eylül'den itibaren 2 CD halinde kitabı ile birlikte satışa sunuldu. Kurumsal destek içeren kutulu hali ise 15 Eylül'de satışa sunuldu.
Gelecek Linux 1.1, anlatılmaz, yaşanır!
Detaylı bilgi için...