Ext4 Dosya Sistemi Geliyor

0
Guardian
Slahdot'dan gelen rss haberlerinde karşılaştığım linux-watch.com'daki haber göre hard disk'lerinin terabyte sınırlarına ulaşmasıyla ext3 dosya sisteminin 21. yüzyıl hard disklerinin kapasite gereksinimlerini karşılayamayacağına ilişkin açıklamalar çıkmış. Bunun üzerine kernel geliştiricileri ext4 dosya sistemi yapısının deneme sürümünü çıkarmışlar.

İyi bir kernel programcısı olarak bilinen Andrew Morton, 10 Ekim'de Linux kernelleri arasına ext4 dosya sistemini eklemiş.
Yeni dosya yapısının bölüm (hacim,alan) başına 1024 Petabyte kapasite desteklediği belirtiliyor. 1 Petabyte = 2^50 (iki üzeri elli) byte.

Ayrıca yeni dosya sistemi "extent file writing" destekli. Bunun anlamı; bir dosya yaratıldığında bellekte dosyanın sonuna sonradan veri eklenebilir düşüncesiyle devamlılık sağlayacak bir alan ekleniyor, böylece dosyanın üzerine tekrar yazıldığında, veri bellekte ayrı alanlara dağıtılmak zorunda kalmıyor ve diskin performansını olumlu yönde etkiliyor.

Makaleye göre, diğer modern dosya yapıları gibi ext4 "journal file system" destekli, yani herhangi bir dosya değişikliğinde, değişiklikleri dosyanın yapısını değiştirmeden hemen önce bir günlüğe ekliyor. Böylece dosya üzerinde herhangi bir bozulma karşısında system dosyayı kolaylıkla onarıp bize tekrar sunabiliyor.

Makaleye göre ext4 dosya yapısı ext3 ile de uyumlu çalışabiliyor, yani ext4 dosya yapısına sahip bir diski ext3 olarak mount etmek istediğinizde herhangi bir sorunla karşılaşmıyorsunuz, sadece ext4 dosya yapısındaki "extent file writing" gibi yeni özelliklerden yararlanamıyor, diski sanki bir ext3 dosya yapısına sahipmişçesine kullanabiliyorsunuz.

Ext4 dosya sistemi şuan Linux 2.16.19rc1-mm1 aday kernelinde bulunmakta. Herşey yolunda giderse 6-9 ay içinde yeni dosya sisteminin tamamen hazır olacağı belirtilmiş.

Görüşler

0
sosgezbir
"extent file writing" çok güzel bir teknik olmuş.
0
sametc
ne anlama gelir o özellik?... teknik bir bilgi verebilirmisiniz ?
0
Guardian
Ayrıca yeni dosya sistemi "extent file writing" destekli. Bunun anlamı; bir dosya yaratıldığında bellekte dosyanın sonuna sonradan veri eklenebilir düşüncesiyle devamlılık sağlayacak bir alan ekleniyor, böylece dosyanın üzerine tekrar yazıldığında, veri bellekte ayrı alanlara dağıtılmak zorunda kalmıyor ve diskin performansını olumlu yönde etkiliyor.
yani kısaca yukarıda da belirtildiği gibi verinin hard diskte dağınık bir şewkilde değilde ardarda gelen bloklara yazılmasını sağlıyor. Böylece verileri biraraya toplayıp performansı hızlandırmak için disk birleştirme (defrag) gibi işlemlere ihtiyaç duyulmuyor.
0
tongucyumruk
Neden bilmiyorum fakat bu extent writing bana o kadar da muhteşem bir özelik gibi görünmüyor. 1998'den beri GNU/Linux kullanıyorum. Ext2, Ext3 ve XFS dosya sistemlerini aktif olarak kullandım ve şimdiye kadar hiç fragmentasyondan kaynaklanan bir performans kaybına rastlamadım. Açıkçası Ext3'ten Ext4'e hemen geçmek için bir sebep göremiyorum.

Ext2'den Ext3'e geçmek için Journalling gibi çok önemli bir yenilik söz konusuydu. Ext3'ten Ext4'e geçişte ise benim beklentim açıkçası kendi içinde volume manager, snapshots gibi ZFS'te olan bazı önemli bazı özelliklerin dosya sistemine eklenmesiydi. Ne yazık ki Ext4'te bu yönlerde hiçbir ilerleme görülmüyor. Neyse, nasıl olsa hala XFS var...
0
skoylu
Eğer diske erişim sıralı ise, diskte bilgileri bir arada tutmak faydalı olur elbette. Fakat, diske erişim sıralı değilse, o zaman ne olacak?

Fragmentation, genel olarak, çok kullanıcılı/görevli sistemlerde bir sorun değildir. Çünkü, erişim "fragmented" dir. Yapılması gereken, dosya sistemini cahe ile birlikte verimli kullanıp, disk erişimini azaltmaktır.
0
afsina
ZFS ile kiyaslayinca genede sonuk kaliyor.
0
sleytr
Novel 6-7 yıldır öntanımlı dosya sistemi olarak kullandığı ReiserFS'den ext3'e geçmeye karar vermiş. Ayrıntılar için Suse'den Jeff Mahoney'in bu tercihin nedenlerini açıkladığı epostayı okuyabilirsiniz.
0
bm
Su anda ciddi ciddi ReiserFS kullanmayi planlayan varsa Hans Reiser'in en azindan bir muddet bu islerle ilgilenecek durumu olmayacagi yonunde alametler var.
0
sosgezbir
Anlamadığım zaten linux da defrag denilen şey yok şimdi ben ext3 kullanıyorum yani dosyalar benim diskte karışıklar mı?
0
bm
Evet, muhtemelen. Ne kadar karisik olduklarina dosya bazinda filefrag ile bakabiliyor olmaniz lazim. (Ornek de koydum buraya ama sistem yemedi).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MIT Brezilya'ya GNU/Linux kullanmasını önerdi

gismo

slashdot'un ve zdnet'in haberine göre MIT Media Lab Brezilya hükümetine fakirlere satılacak bilgisayarlara kurulmak üzere kısıtlı MS Windows sürümleri yerine GNU/Linux kullanmalarını önerdi. Media Lab yöneticisi Walter Bender: "Pahalı ve kısıtlı sürüm ticari yazılımlar yerine yüksek kaliteli özgür yazılımları kullanmalarını savunuyoruz" dedi.

Ülkemizde de benzer gelişmelerin olduğu düşünülürse (öğretmenlere verilecek bilgisayarlar) sonucu dikkatle takip etmekte fayda var.

Tux + Gnu/Linux Baskılı T-shirtlerimiz Hazır!

parsifal

Beyaz T-Shirt üzerine 25cm'lik dev penguen(tux)+ Gnu/Linux baskılı T-shirtlerimiz hazır. L ve M beden olarak hazırlanan ürünün satış fiyatı 8 milyon TL olup linux34.com'dan sipariş verebilirsiniz.

Linux 2.6.0-test10 Sürümü Çıktı

FZ

Linux´un yaratıcısı Linus Torvalds test aşamasının sonuna doğru yaklaşırken yeni çekirdek sürümü 2.6.0-test10´ı duyurdu.

Çekirdeğin bu hali kısa süre sonra Andrew Morton´a emanet edilecek ve Morton, Linux 2.6.0´ın çıkarılması için son ayarlamaları yapacak.

Teknolojinin uç noktalarında gezinen penguenin yeniliklerle dolu ve heyecanla beklenen bu sürümünün çıkmasına çok az kaldı, geriye saymaya başlayın. (Bu arada 2.6.0-test9´u deneyen değerli FM üyeleri hissedilebilir farkları, değişiklikleri, deneyimlerini, vs. bizimle paylaşırlarsa seviniriz)

New York Linux Expo´dan izlenimler (Güncellendi)

oktay

Bu haberi New York Javits Center Fuar Merkezi'nde şu anda 3. günü sürmekte olan Linux World Expo 2003'den yazıyorum.

CoolLinux, CD`de kurulu Linux!

sundance

Linux'a yakin olanlar bilir, Linux kurmak icin tekrar yazilabilir bir medyaya (HD,RAM) bagli degilsiniz. Bir kere yazilabilir bir medya uzerine de(ROM veya daha iyisi CD-ROM) Linux kurabilirsiniz.

CoolLinux boyle bir dagitim iste. Yaklasik 250Mb.lik ISO.gz'i acip kurunca, sadece CD ve Ram ustunden calisan bir dagitim kullanima hazir oluyor.
icinde ne var derseniz ? Ne yok ki, Opera, Mozilla, Licq, OpenOffice, Sylpheed, XMMS ve daha niceleri...