Türkiye F-35 alımından vazgeçebilirmiş!

0
anonim
Milliyet Gazetesinde ki bu habere göre Türkiye, 11 milyar dolar ödemeyi planladığı F-35 uçaklarının yazılım kodlarını ABD şirketi Lockheed Martin'den istedi, ancak cevap alamadı.

Türkiye, ABD ile F-16 uçakları için de benzer sorun yaşamıştı. Bu nedenle işi sıkı tutan Türkiye şimdi F-35 alım kararını gözden geçiriyor.
Türkiye, geliştirme çalışmalarına 175 milyon dolar ödeyerek proje ortağı haline geldiği uçakların alımı için ön araştırmalara başladı.

Lockheed Martin F-35'lerin yazılım kodlarını Türkiye'ye göndermiyor. Alım kararı vermeden önce Lockheed Martin firmasına, F-35 uçağının en önemli bölümünü oluşturan yazılım kodlarını verip vermeyeceği de soruldu. Bu kodlar uçağın en kritik sistemini oluşturuyor ve yazılım kodları verilmediği sürece uçaklarla istenilen tüm görevleri yapmak mümkün olmayacak.

Görüşler

0
Zebani
Kendi uçağımızı, kendi silahlarımızı yapmazsak, yapamazsak olacağı budur. Şerefsiz ve terörist SAM p.ştuna muhtaç oluruz!!! Uçakları kendilerine karşı kullanmamızı istemediği için vermiyor şerefsizler yazılımları başka ne için olabilir?!
0
Tarık
Zebani, sözlerine ve düşüncelerine tamamen katılıyorum. 25 seneye yakın uçak yazılım sistemlerinde hata kontrol mühendisi olarak çalışan bir ağabeyimden öğrendiğim bilgilerle dehşete düşmüştüm şu an olan olaylarda bu bilgileri destekler nitelikte.

Onunda anlattığına göre aldığımız bu uçakların burunlarındaki dost-düşman ayırıcı sistemden tutunda, farklı güdümlere sahip füzelerine kadar herşey bu kritik görevler üstlenmiş yazılımın tekelinde hareket ediyor. Ve ister istemez uçak uydu bağlantısına sahip. Yani abd yada israille savaşıyorsanız bu uçakları yerden kaldırabilmeniz mümkün değil.

Bunların hiçbirisi kesinlikle komplo teorisi değil, birşeyler gözümüze yada malum yerlerimize kadar sokulmayınca nedense hiçbirşeyin farkında olmuyoruz.

0
Zebani
Ulan ülkenin güvenliğini nasıl sağlıyoruz şu hale bak!!! Aynı haberde F-16 ların bir zamanalar Yunan uçaklarını dost olarak gördüğünü bu sorunun bir süre aşılamadığını söylüyor. Bu ne kadar aşağılayıcı bir durum!!! Hala gidip bi yerlerden uçak alıyoruz. Hadi uçak almak lazım da bir yandan neden kendi uçaklarımızı yapmıyoruz???
0
core_eye
Ya bu 'ortak taarruz uçağı' projesinde ortağız biz. isterseniz bakın: http://www.tei.com.tr/1/tr/news.asp?nid=3 http://www.milliyet.com.tr/2006/03/26/ekonomi/eko02.html milyonlarca dolar vermedikmi bu ortaklık için kim kimden yazılım kodlarını saklıyor. Bu kadarına da pes artık! Bu çapta bir dolandırıcılık amerikadan beklenir!
0
anonim
Ben sizlere başka bir hikaye anlatayım. Hikaye Türk Hava Kuvvetleri kaynaklı. Ben doğruluğundan eminim ama inanıp inanmamak size kalmış.

Çokta uzak olmayan bir geçmişte, modern medeniyetin beşiği avrupanın göbeğinde bir savaş çıkar. Aslında savaştan çok bir insanlık dramıdır yaşananlar. Arkalarına rusların desteğini alan sırpların ardından hırvatlarda boşnakları katletmeye girişmiştir. Ve bizim insan hakları konusunda mangalda kül bırakmayan avrupalılar durumu aylarca seyrettikten sonra duruma amerikanın müdahalesi ile NATO ve BM ülkeye bir barış harekatı düzenler.

Bu harekatta italyada üslenen F-16 larımızda hırvatları etkisiz hale getirmek bombardıman uçaklarını koruma görevi yapmaktadırlar.

Derken günlerden bir gün bir görev dönüşünde yerde hırvat birliklerinin içlerinde sivillerinde bulunduğu boşnakları çembere almak istediklerini görürler. Durumu operasyonu yöneten awacs aracılığı ile merkeze bildirirler. Gelen yanıt çok nettir: "Durum görevin kapsamı içinde olmadığından takım üsse dönmelidir"

Diğer uçaklar üsse dönerken Türk uçuş kolu izin ister operasyon için. ABD Awacs komutanından bir kez daha sert bir red yanıtı alırlar.

Bunun üzerine yer saldırısı için hazırlıkları olmamasına rağmen aşağıdaki insanları kurtarmak için emri dinlemezler ve geri dönüp dalışa geçerler.

İşte o anda hepsinin kanını donduran bir şey olur ve F-16 larımızın bütün elektronik yönbulma sistemleri susar. Bizim pilotlarımız üsse dönememe riskini göze alarak sabahın alaca karanlığında yaptıkları kör uçuşla aşağıdaki hırvat kuvvatlarini vurur ve aynı şekilde kör uçuşla üsse dönerler...

Neyse ki bu sadece bir hikaye yoksa stratejik ortağımız ABD subayları hiç bizim pilotlarımızı yakıtları bitip düşme riski ile karşı karşıya bırakır mı ?
0
Zebani
Asıl hikaye stratejik ortaklık! Bizi adamlar sürekli kullanıyor birileri çıkıp hala SAM için stratefik ortağımız diyor. Yav hepsini boşverin en çok bilinen örnek ve söylene söylene etksini yitiren örnek. Kayseri de bir zamanlar uçak fabrikası varmış şimdi nerde??? Allah bizi içimizdeki hainlerden ve aptallardan korusun.
0
robertosmix
Objektif olalım. Çözümü daha kolay buluruz.

Kendi uçaklarımızı yapamayacak kadar tembel bir milletiz. Ordusundan başka güvencesi olmayan, teknolojiye aç, eğitimsiz bir toplumuz. Daha dün Havelsan, TAI, Aselsan, Roketsan finansal zorluklardan dolayı birleşme kararı aldılar. Neden? Çünkü hepsini de "eğitimsiz" ve tembel kadrolar yönetti ve bu bugün bu hale getirdi.

Uçak mühendislerimiz, elektronik mühendislerimiz, yazılım sektörümüz dünyanın neresinde bir bakalım. Sonra ABD'ye kızalım. Geliştirdiklerimiz yan sanayiden ne kadar öte? ABD tabii ki tilkinin önde gideni her türlü cinliği yapabilir, yapıyor da. Ancak ABD dün de tilkiydi bugün de tilki. İnsanlık tarihi boyunca böyle tilki ülkeler hep oldu olacak da.

Ben böyle bir durumda sorunu kendimizde aramaktan çok ABD'ye yıkmanın anlamsız olduğunu düşünüyorum.

Özerk, bağımsız, finansal olarak dünya standartlarında destek alan, gerekirse kendi finansmanını kendisi yaratan Türk Üniversiteleri ve modern Türk Eğitim Sistemi hayaliyle yanıp tutuşuyorum. Modern bir sanayi toplumu olabilmek için çok eksiklerimiz var, ama nerede bu eksiklikleri tamamlamak için sabah akşam çalışan Türk Mühendisleri, Türk Sanayicisi, nerede her şeyden ABD'yi sorumlu tutan bunamış kafalar?

Yok ABD şöyleymiş de, yok İngilizler böyleymiş de.. vs.vs.vs.
0
Zebani
Bunamamış kafa bulunduğu yerde makamda ülkesi için bişeyler yapmaya çalışan kişiler. Bu ara da suç elbette öncelikle kendimiz de!!! Ama biz tembel bir millet değiliz öyle olsak Kurtuluş Savaş 'ının adı Kurtuluş Savaş 'ı olmazdı. Bu ancak kendini küçük görme eğiliminde olan insanların bu millete yamamaya çalıştığı iftiradan başka bişey değil. Bu millet tembel olsa hala orta asya da olur du. Belki de orta asyanın çöllerinde ölmüş olurdu. Sorun bizim şahıslar ve ülke olarak bir kimlik bunalımında olmamızdan öte bişey değil. Modern dünya denen avrupa medeniyetinden mi olacağız, yoksa geçmişimizi inkar etmeden ne olduğumuzu bilerek kendi modern geleceğimizi mi kuracağız burada??? Gençlerimizin hepsi malesef bu kimlik bunalımında olduğu sürece ne devletimizin ne de şahısların bir amacı olamaz. Bu devlet nereye varmak istiyor millet olarak önce onu belirlemeliyiz. Sadece rahat yaşama arzusunda insanlar mıyız?? yoksa dünya'nın gidişatına yön mü vermek istiyoruz??? israili, amerika ve ingiltere gibi asıl teröristlerin (sömürgecilerin) karşısında mı duracağız. bu güce ulaşmaya mı çalışacağız yoksa onların bir uydusu olarak yaşamaya ve bize dokunmayan yılan bin yaşasın demeye devam mı edeceğiz????????????????
0
iksirli
bakın bu millet (türk) koyunlaştırlmış. ben kendimizi küçük görmek istemiyorum ama gerçeklerdende kaçmıyorum. bakın cumhuriyet kurulalı kaç yıl oldu , almanlar ikinci dünya savaşından çıkalı kaç yıl oldu. aramızda ne kadar fark var tarihimiz güzel diyoruz ,gurur duyalım diyoruz ama ders çıkarmak kimsenin işine ve çıkarına gelmiyor. insanlarımız arasında sevgi yok bırakın milletimizi dünyanın hiç bir yerinde türkiyeden başka bu kadar kardeş kavgaları ile olmuyor. bizde sosyal disiplin diye bişey yok. birisi rahatsız olduğu bişeyi yetkili merciye şikayet ederse biz onu ispiyoncu olarak görüyoruz. malesef biz atamızın nasıhatlarını bile çıkarımıza kullanıyoruz atatürkçü düşünce altında diye bu millete neler empoze ediyorlar. ölümünden hemen sonra bile nasihat ettiği gaflet ve dalalet içindeki yöneticiler türedi ve hala varlığını göstermekteler. biz şekilciyiz 50 yıldır türban davasını bitiremadik hatta avrupaya bile koz verdik onlarada hatırlattık ki kullansınlar . biz batılının bilimini değil modasını alıyoruz biz yüzyıllardır milletimizin kullandığı kültüründen utanıyoruz avrupayı taklit ediyoruz. her neyse ben derimki milli savunmamız için gerekli askeri malzemeler ne kadar ilkel olursa olsun kendi üretimimz olması gerekirki kabiliyetiniz bilinmesin. 2000000 dolara ihale açılıp 50 adet helikopter alınacığna biz yapalım 5 adet yapalım bırakın ilki ikincis hatta üçüncüsü kötü olsun ama dördüncüsü mutlaka ii olacaktır tabiki yolsuzluk ve hortumculuk yapımazsa
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Üstün varlıklar ve diğerleri

ganzo66

Sözlerime şu ünlü özdeyişi hatırlatarak başlayacağım, " Herkes eşittir ama bazıları daha eşittir". Buradan yola çıkarak Redogre'nun yazdığı yazı için insanları patron veya çalışan diye ayırmanın yanlış olduğuna inanıyorum ve diyorum ki: "İnsanlar ikiye ayrılır: ÜSTÜN VARLIKLAR VE DİĞERLERİ"

Vestel'den Yakıt Pili ve Bor Teknolojileri

FZ

Bora dayalı enerji yatırımlarına ağırlık veren Vestel, cep telefonu, dizüstü bilgisayar gibi taşınabilir elektronik cihazlarda kullanılabilecek yakıt pilini üretti.

Türkçe Open Office 2.0 Yardımınızı Bekliyor!

anonim

İlk Türkçe Openoffice.org beta (2.0) sürümünü hazırlamaya başladık.

Türkçe OpenOffice.org 2.0 betanın ilk görüntülerine aşağıdaki adresden ulaşabilirsiniz:

IEEE, 802.11n'yi Onayladı

parsifal

IEEE'den yazılı bir açıklama henüz gelmemiş olsada, Bruce Kraemer, 802.11n uzun dönem başkanı, 802.11 grubuna attığı mesajla bunu duyurdu.

Gödel Teoremi ve Matematik Dışındaki Etkileri

FZ

Boğaziçi Üniversitesi, Matematik Topluluğunun düzenlediği bu ilginç ve heyecan verici seminer John Pym tarafından ``Thoughts Centered on Gödel´s Theorem´´ başlığı altında sunulacak.

Duyuru afişindeki iddiaya göre katılımcılardan herhangi bir matematik ya da sembolik mantık önbilgisi beklenmiyor. Söz konusu teoremin ispatı herkesin anlayacağı şekilde yapıldıktan sonra sıra bu teoremden yola çıkıp çok farklı alanlarda farklı argümanlar geliştiren kişilerin dediklerine gelecek ve söz gelimi Gödel´in teoreminden yola çıkıp ``düşünen makinalar yapmak imkansızdır´´ gibi fikirleri ispatlamaya çalışan bilimadamlarının düşüncelerine yer verilecek.

Yer: Boğaziçi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fak. 3. kat, TB-310 no.lu derslik.
Tarih: 16 Aralık 2003 Salı, 17:00