Truva Linux 1.0 Beta Duyuruldu!

0
anonim
2004 yılı Nisan ayında bir grup Linux gönüllüsü tarafından Türk Linux kullanıcılarının ihtiyacına göre hızlı, güvenilir, kurulumu ve kullanımı kolay işletim sistemi hazırlanması amacıyla başlatılan Truva Linux Projesi'nin ilk ürünü "Helen" kod adlı "Truva Linux 1.0 Beta" sürümü duyuruldu.
Kısıtlı geliştirici sayısı ve imkanlar nedeni ile çıkışı devamlı ertelenen bu sürüm ile birlikte ön tanımlı 2.4.29 kernel ve ekstra olarak 2.6.13 kernelin yanı sıra Kde-3.4.2, KOffice-1.4.1, Mozilla Firefox-1.4, Gaim-1.5 gibi yazılımlar gelmektedir.

Hızı, güvenilirliği, kararlılığı ve Açık Kaynak Felsefesine bağlılığı ile ün yapan ve ilk Linux dağıtımlarından olan Slackware Linux'u geliştirme ortamı olarak alan Truva Linux 1.0 sürümü temel masaüstü ihtiyaçlarını giderebilecek ölçüde ve tek CD olarak hazırlanmıştır. Ayrıca kurulmak istenen diğer dağıtımlar için de yazılım deposu oluşturma ve paket yönetim yazılımı çalışmalarımız devam etmektedir. Paket sistemi olarak .tgz paket sistemi kullanılmıştır.

Truva Linux Kurulum Arabirimi çalışmaları ilk kararlı sürümün çıkmasının ardından başlayacak ve sonraki sürümlerde kendini gösterecektir. Bu konuda değerli katkılarınız bekliyoruz.

Bu ilk beta sürümle beraber yenilenen web sitemiz, forumlarımız, yansı adreslerimiz ve e-posta listelerimiz sizlerin kullanımına sunulmuştur. Hata takip sistemi, dokümantasyon sistemi, paket arama motoru ve diğer hizmetlerimiz de kısa zaman içersinde devreye girecektir.

Helen kod adlı Truva Linux 1.0 Beta'nın ekran görüntüleri için http://www.truvalinux.org/ekran_goruntuleri adresine bakabilirsiniz.

Truva Linux 1.0 Beta sürümü, çeşitli sorunları içerebileceği için, yeni kullanıcılardan çok orta ve üst düzey Linux kullanıcıları tarafından test edilmelidir.

Truva Linux 1.0 Beta sürümünü denemek ve geri bildirimlerinizle kararlı sürümün hazırlanmasına yardımcı olmak için e-posta listelerimize üye olabilirsiniz.

Bu sürümün hazırlanmasında emeği geçen; Hosting sponsorumuz http://www.izbul.net 'e, yansı adresi ayarlanması konusundaki katkıları için Volkan KIRIK'a (http://www.aruspex.net), çevirileri için Çağan ÇELİK'e sonsuz teşekkürlerimizi sunarız... Saygılarımızla...

Görüşler

0
rafet
Bence adi cok kotu. Truva atini animsatiyor hep. Ben kesinlikle bu linuxu kurmazdim.
0
resilence
Herkesin isim üzerinde yorumu farklı olacaktır, isme bakarak dağıtım kurulmaz/kullanılmaz. İşletim sistemi, araç olarak amacı karşılayabiliyorsa ne mutlu size.
0
Zebani
Adı beğenip beğenmemek önemli değil. Ben de adı konusunda biraz sıkıntılıyım ama Türk dağıtımlarına bir seçenek daha gelmiş olması desteklenmesi gereken bir unsur bence. Umarım başarılı bir seçenek olarak Truva Linux yoluna devam eder.
0
sansured
Bu tur projeler gerçekten çok iyi ve sıklaşarak devam etmeli tabi ama gerçektende adı biraz ürkütücü geldi bana da.Yani insanda sanki işletim sisteminin kendisi bir trojan miş havası yaratıyor :)
0
resilence
...gerçektende adı biraz ürkütücü geldi bana da.Yani insanda sanki işletim sisteminin kendisi bir trojan miş havası yaratıyor :)
Merak ediyorum da acaba kaç win kullanıcısı pencereymiş havası tadıyor, redhat kullanıcısı kırmızı şapka havası tadıyor, pardus kullanıcısı anadolu parsı havası tadıyor? :)
0
caglar_onur
Allah aşkına kullanma ne olur, bilgisayarda kullanma sen, git çay koy hadi...
0
rafet
Cayi ben koydum. Gelin beklerim.
0
anonim
Öncelikle elinize sağlık, tebrikler.
Henüz deneme imkanım olmadığı için dağıtımın teknik konularıyla alakalı soruları sonraya bırakıyorum.

Dağıtımın adı konusunda her kafadan bir ses çıkacaktır, bundan daha normal bi'şeyde yoktur bana göre.. Dünyanın en iyi projesinde bile mutlaka birileri "bu kötü olmuş" diyecektir yani :)

Aklıma takılan bir soru dağıtımın tabanlı ile ilgili. Dağıtımın Slackware tabanlı olmasına hem sevindim, hem üzüldüm. Sevindim, çünkü proje başında dağıtımın kendine ait bir tabanı ve paket yönetim sistemi olacağı söyleniyordu. Bu hem geliştiriciler için hem de kullanıcılar için zorlu bir süreç olacağı için iyi ki bu karardan vazgeçilmiş.
Üzüldüm çünkü dağıtımın hedef kitlesi anladığım kadarıyla öncelikli olarak yeni kullanıcılar.
Fakat yeni bir kullanıcı Slackware'den önce kullanabileceği bir çok dağıtım(Mandriva, Fedora, OpenSUSE vb.) mevcut.
Tamam, Truva kullanıcısı gidip direk olarak Slackware kullanıyor sayılmaz fakat bir paket yüklemek istediği zaman RPM kurulumunun bir tar.gz derlemesinden daha kolay olduğu malumunuz...
Ee bu durumda dağıtımın neden Slackware tabanlı olduğu, geliştiricilerin bu kararı hangi sebeblerden dolayı verdiğini açıklama zahmetinde bulunurlarsa memnuniyet duyarım.

Dağıtım duyurusunu en kısa zamanda Distrowatch kulvarlarında görmek de isteriz ayrıca ;)
0
Soulblighter
Tamam, Truva kullanıcısı gidip direk olarak Slackware kullanıyor sayılmaz fakat bir paket yüklemek istediği zaman RPM kurulumunun bir tar.gz derlemesinden daha kolay olduğu malumunuz...

Slackware'in kendine ait tgz kurulum paketleri vardır. tgz paketleri önceden Slackware üzerinde derlenmiş hazır kurulum paketleridir. Internet'ten indirilebilir. Tek bir komutla (veya X üzerinden) sisteme kurulumları yapılabilir, güncellenebilir veya kaldırılabilir. Kurulumları RPM'den daha basittir. RPM gibi bağımlılık sorunları çıkarmaz. Ayrıca Internet'ten otomatik olarak kurulum güncellemeleri de yapabilir.
0
cbc
rpm gibi bağımlılık sorunları çıkarmaz bağımlılık bir sorun değil bir gereksinimdir. bir paket, çalışması için başka paketlere ihtiyaç duyuyorsa bunlara bağımlı olması gayet doğal. .tgz paketleri ile kurulan yazılımlar başka paketlere bağımlı değil mi demek istiyorsunuz? ya da .tgz paketleri bağımlı olduğu tüm paketleri de mi içerir diyorsunuz? veya .tgz paketlerinu kuran yazılım bağımlılık çözümlemesinde librpm'den daha mı başarılı diyorsunuz?
0
cbc
rpm gibi bağımlılık sorunları çıkarmaz

bağımlılık bir sorun değil bir gereksinimdir. bir paket, çalışması için başka paketlere ihtiyaç duyuyorsa bunlara bağımlı olması gayet doğal.

.tgz rpm gibi bağımlılık sorunları çıkartmaz derken hangisini ya da hangilerini demek istiyorsunuz, biraz daha açar mısınız.
  • .tgz paketleri ile kurulan yazılımlar başka paketlere bağımlı değil
  • .tgz paketleri bağımlı olduğu tüm paketleri de içerir
  • .tgz paketlerini kuran yazılım bağımlılık çözümlemesinde librpm'den daha başarılı
  • diğer
0
Soulblighter
Eğer bir paketi gerekli kütüphanelerini içerecek şekilde derlerseniz, bağımlılık sorunu çıkarmaz. Slackware TGZ paketleri bu tür paketlerdir. Bağımlılık bir gereksinim olabilir. RPM'de ise zorunluluktur. TGZ'de bağımlılık yoktur. RPM'de bağımlılık sorunları saç yolduracak kadar sinir bozucu olabilir. Slackware TGZ paketleri her yönüyle RPM'den daha kullanışlıdır. Daha basittir.
0
cbc
doğru mu anlıyorum? gerekli kütüphaneleri içerecek şekilde demek statik derleme mi? yani her tgz paketinin içinde gömülü olarak en azından bir libc geliyor?
0
anonim
Şu yorumumu da RPM vs. TGZ tartışmasına yol açacak şekle getirdiniz ya, tebrik ederim sizi.

Madem girdik "RPM berbattır, TGZ en iyisidir"e..
Truva geliştiricilerine, tüm paket yöneticileri arasındaki en gelişmişi olan PİSİ'yi kullanmalarını öneriyorum.
0
atlantis
Selam arkadaşlar. Yorumlarınız için tek tek teşekkür ederim. Evet uzun bir süreç sonunda Truva Linux'a ait bir beta sürümü hazırlayabildik. Aklınızda birçok soru işareti var. Bunu rahatlıkla görebiliyorum. Şimdi yavaş yavaş aklınızdaki sorulara cevap vereyim. Bir dağıtımın değeri adı ile ölçülemez. Eğer herşey ada bağlı olsa o zaman Çanakkale'de ki Truva atını denize filan atmamız gerekirdi ya da yakmak lazımdı. Değerlendirmelerinizi sürüm üzerine yoğunlaştırabilirseniz bize daha faydalı olabilirsiniz. Zamanında yapılan isim tartışmalarına tekrar girmeyeceğim. Taban olarak Slackware'i tercih etmemizin sebebi diğer dağıtımların modifiye edilebilirliğinde ki zorluklardır. Buna bir de benim Slackware hastası oluşu eklenince buna geçişimiz kaçınılmaz oldu. İlk başlarda sıfırdan yapacağız dedik ama işi LFS projesine dönüştüremedik maalesef. Bunda bilgi düzeyimizin çok üst seviyede olmamasıdır. Slackware'i tercih sebeplerimizden birisi de paket kurulumundaki kolaylıktır. Girin Linuxpackages.net'e bir bakın. Ne kadar çok paket olduğu görebilirsiniz. Paket bağımlılık sorunlarının da alt düzeyde olması Slackware'i daha da öne çıkarmıştır. Taban olarak zamanla Slackware'den uzaklaşacağız. Ayrıca tgz yi şu an kullanıyoruz ama aklımızda başka paket sistemi hazırlama projesi de var. Bunlar birden olacak şeyler değil. Bu nedenle öncelikle bir sürüm hazırlayıp kendimizi denemeyi tercih ettik. Halen yazılım yöneticisi programını kodlamaktayım. Python'da yeni oluşum nedeni ile işler yavaş ilerlese de yakında sonuçlarını göreceğimizi umuyorum. Bu program ile netten güncellemeleri alıp kurma şansınız olacaktır. yeni kullanıcıların kullanabileceği bir çok dağıtım mevcut ama Türkiye'de geliştirilen kaç tane dağıtım mevcut ki. Bizim amacımız amatör çalışmalarla da bir Türk Linux dağıtımı geliştirilebileceğini göstermektir. Ayrıca kısa zaman sonra bir dağıtım nasıl geliştirili konusunda da hiç görmediğiniz kadar ayrıntılı dokümanları da yayınlayacağız. Bunlar zaman alacak tabiki. Şu anda sadece ve sadece 4 kişiyiz. O nedenle biraz anlayış ve biraz sabır istiyorum sizlerden. Soru ve sorunlarınız için Truva Linux forumlarınıada bekleriz. Saygılar...
0
caglar_onur
Elinize sağlık, harika görünüyor. Ofise gider gitmez edinip deneyeceğim.
0
anonim
Bilgilendirme için teşekkürler.
İyi çalışmalar.
0
ulughbegh
elinize saglık.
0
ulughbegh
forumunuza kayıt olamadım o yüzden buraya yazıyorum. paket yöneticisi olarak http://freshmeat.net/browse/41/ bir cok alternatif var biri alınıp kolaylıkla uyarlanabilir bence. ikili paketler için conary paketleme sistemi var yeni bir atılım olarak, digerleri haricinde slapget iyi bence, kaynaktan kurulum için ise cok daha fazla alternatif var hatta bsd portları bile kullanılabilir, hatta böyle bir slackware tabanlı dagıtım var http://www.sicurezzarete.com/voltalinux.htm http://www.toastball.net/toast/man#see_also burdada sembolik linkli paket sistemleri için linkler var paket yöneticisi sistemin kalbi nede olsa. çalışmalarınızda yürekten başarılar. Truva da çok "cool" isim unutmadan
0
atlantis
Truva'yı en azından denemeye değer görüp kullananlara ya da kullanacak olanlara teşekkür ederiz. Arda bey,Pisi'yi öneriyorsunuz ama Uludağ ekibi bu işe ne diyecek? Bizim amacımız şu an için mevcut olan paket sistemlerinden birisini tercih etmektir. Zamanla bu bizim ihtiyacımızı karşılamayacaktır elbet. Şu an halen Linux konusunda kendimizi daha ileri götürmek için çalışıyoruz. Çok eksiğimiz var ama azimde var. Biz sizlerden Truva'yı denemenizi veri hataları düzeltmemize yardımcı olmanızı istiyoruz. Bir Türk dağıtımı olarak Truva'ya bunu çok görmemek gerekir sanıyorum. Ben her ne kadar Truva geliştiricisi olsam da Uludağ ekibinin projesi olan Pardus'a ne kadar çok güvendiğimi ve çıkışını dört gözle beklediğimi, Pardus'un bir işe yaramayacağını söyleyenlere verdiğim karşılığı Linuxnet forumlarında görebilirsiniz. Hatta diğer forumlarda da Pardus'u savunan bir insanım. Aynı şeyleri Uludağ ekibinden de beklemek hakkımız mıdır bilemiyorum? Sonuçta aynı amaca yani Türkiye'de Linux'un gelişimine katkıda bulunmak istiyoruz. Birbirimize destek olursak bir çok güzel olaya tanık olacağız. Bu arada Çağlar Onur harika derken ne kadar ciddiydi bilemiyorum ama en azından deneyeceğini belirtmiş bu da bizim güzel bir olaydır. Çağlar sakın kızmasın bana. Daha önceden dalgın bir anımda kızmıştı bana :) Bizden mükemmeliyet beklemek yanlış olur. Sıradan Linux kullanıcısı olmak yerine faaliyette bulunmayı tercih edenlerdeniz. Belki Truva kalıcı bir dağıtım ama en azından o zamana kadar Türk Linux kullanıcılarına verebildiğimiz kadar bilgiyi vereceğiz. Bu da bizi teselli edecek belki de tek olaydır. Saygılar...
0
atlantis
"Belki Truva kalıcı bir dağıtım ama en azından o zamana kadar Türk Linux kullanıcılarına verebildiğimiz kadar bilgiyi vereceğiz. Bu da bizi teselli edecek belki de tek olaydır. "
Bu kısımda bir hatam vardı düzeltiyorum.
Belki Truva kalıcı bir dağıtım olmayacak ama en azından o zamana kadar Türk Linux kullanıcılarına verebildiğimiz kadar bilgiyi vereceğiz. Bu da bizi teselli edecek belki de tek olaydır.
0
caglar_onur
:) görende asabinin önde gideni sanacak, kızmak kimin haddine efendim, ayrıca adama sen kimsin de kime kızıyorsun derler. Harika derken gayet ciddiydim halen de gayet ciddiyim :), ilk fırsatta deneyeceğim ve yorumlarımı size yazacağım. Truva'yı savunmak Uludağ ekibinin, veli ekibinin, ahmet ekibinin v.s'nin işi değil, Türk insanının, ben linux kullanıyorum diyen adamın, senin, benim herkesin işidir. Daha önce de dediğim gibi harika bir iş yapıyorsunuz, aynen de devam edin. Saçma sataşmalara takılmayın, gülün geçin. Kendi adıma birşeylerin ortaya konmasından, üretilmesinden, bunu izlemekten haz alıyorum. Boş konuşan, tüketen değil de üreten, yaratan olduğunuz için bir kere daha teşekkürler. P.S: Pisi SVN deposunda duruyor, tüm uygulamalar GPL olarak dağıtılıyor, _hedeflerinize, amaçlarınıza uygunsa_ buyrun alın, üzerinde istediğinizi yapın. Kimseden izin v.s almanıza, ne diyeceğini düşünmenize gerek yok.
0
atlantis
Desteğin için sağol Çağlar. Arkadaşlar Çağlar'ın önceki içerlemesi benim suçumdu. Çağlar'ı yanlış tanımayın sakın ha :)
Sürümde baya bir sorunumuz var ama teker teker çözüyoruz bunları. Slackware'in kullandığı betik yapısı bazen işimizi zorlaştırabiliyor ama zamanla yerine oturacaktır. Her zaman istediklerimizi yapamıyoruz. Bu nedenle yeri gelince betik programlamaya kastırıyoruz yeri geliyo Python öğreniyoruz. Yeri geliyo diğer dağıtımları inceliyoruz. Bu şekilde geldiğim noktaya ben bile şaşırıyorum. Forumlarda her zaman diyoruz ama yaşamak bambaşka. Linux'u araştırmadan derinine inmeden öğrenmek çok zor hatta imkansız.
Güzel bir söz vardır.
"Başarmak zor oldu ama zoru başarmakta güzel oldu."
Projenizde başarılar. Bu arada Pardus'u diskime kurmak istedim ama sudo kullanılması nedeni ile sorun yaşadım. Kısıtlı bir zamanda yaptığım için zorlandım. Bu konuya dikkatinizi çekmek istedim.
0
rafet
Truvayi kurdum, ama acilista sorun var.Donanimi taniyacagim diyor, ekran karariyor, bir daha aydinlanmiyor. Gentoodan bazi dosyalari (xorg.conf, hosts, host.conf) cektim, henuz daha denemedim, ise yarar mi bilmem.
0
atlantis
Tam olarak ne zaman nerede ne gibi hatalar verdiğini forumlarımıza iletebilirsin biz de ona göre cevap arayabiliriz sorununa. Arkadaşlar forumlarımıza üye olup katkıda bulunabilirseniz sevinirim. Truva'nın çıktığını daha herkes öğrenemedi çünkü. Saygılar...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Garip Bir Hata Mesajı

PCW

Error Message: Your Password Must Be at Least 18770 Characters and Cannot Repeat Any of Your Previous 30689 Passwords. Çok tanıdık bir işletim sisteminde karşılaşılan bir hata mesajı bu. Tabi ki çözümü de var. En son servis paketini yüklemek.. Tahmin edebildiniz mi? Ayrıntılar bu linkte...

100$lık Laptop Projesi, TamTam ve CSound

FZ

One Laptop per Child, nam-ı diğer 100$lık laptop projesi için geliştirilen TamTam müzik yazılımı duyuruldu.

Python/GTK ile geliştirilen yazılım arkaplanda güçlü ve esnek CSound ses sentezleme sistemini kullanıyor ve çocuklara kolay kullanılabilir, eğlenceli bir arayüz sunuyor.

Görülen o ki Dr. Boulanger'nin kısa bir süre önce söylediği "milyonlarca kişi CSound kullanacak" lafı gerçekleşmek üzere.

FM'de daha önce çıkmış bir CSound haberi ile ilgili olarak buraya bakabilirsiniz.

Software Quest Yazılım Yarışması

FZ

Bantgenişliği takip sistemi, Internet tabanlı farklı bir satranç oyunu, elektronik simülasyon sistemleri, grafik tanıma sistemleri, Civilisation benzeri oyunlar...

Yazılımcı gençlerin Bilkent Üniversitesi'nin düzenlediği Software Quest yarışmasında neler geliştirdiklerini görmek istiyorsanız buraya bakabiliriniz.

Trillian Astra

ercumend

Kullanıcılarının kendisininden vazgeçemediği Trillian uzun bir aradan sonra yeni sürümü Trillian Astra'nın alpha testlerine başladı. Arayüzü yenilenmiş Trillian Astra'nın performans ve kaynak tüketiminde de önemli iyileştirilmeler var. Ayrıca Trillian'ı cebinde taşımak veya herhangi bir yerden hesabına ulaşmak isteyen kullanıcılarda unutulmayarak bir web arayüzü düşünülmüş.

Pythoncard çıktı

gencbeyin

Pythoncard çıktı! :-))
Eski Macintoshcular belki bilirler hypercard apple üstünde grafik arayüzlü programlar geliştirmek için harika bir araçtı. Bundan esinlenerek ortaya atılan bir proje, python skriptlerin grafik arayüz ile ilgili tanımlamalarını ayrı bir kaynak dosyasında saklıyarak, zahmetsiz ve kolay okunur uygulama geliştirilmesine olanak tanıyor.
Ayrıntı için bakınız... Tabii ki bu bir açık sistem projesidir ve katkılarınızı bekliyor, ancak o zaman mükemmeliğe ulaşacak! Bu işten anlayanlar hiç durmasın ...
Stephen Figgins'in bir yazısından...