Nokia: Python Kullanmak İçin Bir Sebep Daha

0
FZ
Cep telefonu üreticisi Nokia, S60 serisi cep telefonlarının artık Python ile programlanabileceğini duyurdu. Açık kodlu olarak geliştirilen bu proje ile cep telefonlarını programlamak çok daha kolay hale gelmiş durumda. Bir kıyaslama yapmak gerekirse Hello World in C++, Epoc style (for Symbian OS) koduna bakılabilir. Benzer işi yapan bir Python programı ise 4-5 satır uzunlukta. (C++ linki için Hakan Latifaoğlu'na teşekkürler.)

Görüşler

0
anonim
Oldukça güzel bir haber. Sonunda Java mecburiyeti kalktı cep telefonlarından. Artık bende el atabilirim bu işe :).
0
ctengiz
Bu haber benim için telefonu değiştirip Nokia S60 almak için oldukça geçerli bir sebep oldu..
0
emarti
Uzun süreden beri python desteği vardı yeni değil yani. Yine de C++ kardeşim. Terkedemem içim yanar.
0
FZ
Cep telefonları konusunda cahil biri olarak birkaç sorum var:

- Python ile programlanabileceği iddia edilen en ucuz Nokia telefon yaklaşık kaç YTL Türkiye'de? Yine bu araçla programlanabilecek olan bu serideki telefon modelleri kaç YTLye kadar çıkabiliyor?

- Bu S60 serisinin cep telefonu piyasasındaki payı nedir? Cep telefonu sahiplerinin kaçta kaçı bunu kullanır?

- Python kullanıp Nokia S60 serisi için geliştirilmiş bir uygulama diğer marka ve modellere aktarılabilir mi? Taşınabilirlik ne alemde? Nokia'nın yaptığını diğer büyük üreticiler de takip eder mi?

- Oyun programları haricinde cep telefonuna Internet üzerinden program yükleyen FM üyeleri var mı, varsa ne tür programları yüklediler ve izlenimleri nelerdi?
0
xcorex
- python ile programlanabileceği iddia edilen, symbian cihazların en ucuzu Nokia N-Gage. Sanırım piyasada sıfırı kalmadı. İkinci elde bulmak imkansız gibi, en son şahid olduğum alınan ikinci eli 150 YTL ye temiz olarak alındı.

- insanların elinde büyük yoğunlukta gezen 6600 6630 7650 gibi telefonlarda symbian barındırıyor. Aynı mantıkta S80 seriside var fakat insanımızın çok düşük bir kısmı bunlara telefon adı altında bütçe ayırabilir :)

- python ile geliştirdiğiniz uygulamayı kullandığı kaynaklara göre değişen bir şekilde diğer symbian telefonlarda çalıştırmak mümkün. ama mesela NGage'de kamera veya Kızılötesi yok, veya 6600 da stereo ses sistemi yok gibi. Nokia'nın ardından Siemens SX1 modelini sürdü piyasa ki, bence nokialardan çok daha güzel tasarlanmış ve nokialar kadar problemli(buggy :)) değil.

Fakat Siemens SX1 'in device memory de sistem klasörünün adı "Nokia" :) Sanırım sebebi "Nokia S60" serisine dahil olması :) Symbian konusunda SonyEricsson da üretim yapıyor. P800 P900 ve özellikle P910i serileri bana kalırsa symbian telefonlar içinde en güzelleri. SonyEricsson'un modelleri "S60" serisine dahil değil. Uygulama geliştirenler onlar için ayrıca programlarını "UIQ" serisi olarak sunuyolar.. ex: http://www.lonelycatgames.com/index.php?chapter=ultramp3. Ayrıca Motorolanında "UIQ" serisine dahil A920 modelli symbian telefonu var. Başka varsa bilmiyorum ama var olabilir.

-Oyun haricinde,
AgileMessenger: çok güzel bir IM programıy(dı). MSN ICQ Yahoo vs. bağlanabiliyordu ve ücretsizdi fakat artık ücretli ve kullanmıyorum

IRRemote: ödül almış başarılı bi kızılötesi kumanda programı, TV klima müzik seti vb. içinde presetleriyle geliyo.. kullanmak nasib olmadı ama güzel program.

OGGPlay: yorum yapmama gerek varmı? http://symbianoggplay.sourceforge.net/

SmartMovie: sitesinde download'a izin verdiği XVid Codec'i de yükleyince çok güzel çalışan bir aviPlayer. 176x132 xvid(+divx,mpeg4) videoyu mp3 audioyla beraber 20fps civarı oynatabiliyor (encode'a göre değişiyo, bitrate'i düşük tutmakta fayda var). Crack'i de yapılmışsa tadından yenmez.

FExplorer: her symbian için vazgeçilmez tool. gerçekten başarılı bi filemanager.. hala bikaç bug'ı var.

Birinde BlueJack diye bir program gördüm, fakat daha release versiyonu yok programın ve henüz iş görmüyor. Kabaca baktığım kadarıyla beğendim :) Anladığım kadarıyla Bluetooth trafiğinden istediğiniz formattaki verileri yakalıyor.

PuTTyS60: mükemmel. http://s2putty.sourceforge.net/


Extra bilgi olarak, nekadar linuxta SDK yı çalışır vaziyete getirmeye girişmek için cesaret edememiş olsamda, gcc arm'a çalışıyor çok rahat bi şekilde çalışabiliyosunuz. + Ve Performans bana kalırsa çok güzel. 176x208 Ekranda 3D olarak TombRaider oynadım memnunum :)

extra hardware information:
içini açtığım N-Gage'imin içinde karşılaştıklarım:
RENESAS'ın microcontroller'ı (ARM920T 32bit core 104Mhz).
AMDnin 8MB SRAM modülleri (3adet)
Philips Radio modülü
USB Memory card interface (telefondan bağımsız, USB kablo takıldığında telefonla MMC kart bağlantısı kesiliyo)

kabaca symbian telefonlar bukadar.
saygılar
0
xcorex
az daha bir mükemmel projeyi daha unutuyodum :)
bemused
severek eğlenerek kullandığım programlardan birtanesi.
0
ahmetaa
Mobil uygulamalarda ust seviye dillerin yayginlasmasi iyi bir sey. Buna bir diyecegim yok ama neden kiyaslamanin Java ME yerine C++ ile yapildigini anlamadim. HelloWorld uygulamasinin uzunlugu ne yazikki belirleyici faktor degil. Acaba neden odadaki fili (Java) gormezden gelmeye devam ediyoruz?
Cep telefonu ureticilerinin Java destegi mukemmel degil, ama python desteginden onlarca kat daha iyi oldugunu iddia edebilirim. Opera mini browser ya da Gmail mobile bunun en carpici orneklerinden.
selamlar.
0
tongucyumruk
Symbian platformu için geliştirilen uyguamalarda tercih edilen dil çoğunlukla C++. Bu nedenle C++ ile karşılaştırmak daha mantıklı. Bildiğim kadarıyla Java ile "native" Symbian uygulamaları geliştirmek veya Symbian'ın sunduğu API'lere ulaşmak şu anda mümkün değil.

Java ile ancak J2ME'nin sunduğu imkanlar dahilinde hareket edebiliyorsunuz. Dahası bildiğim kadarıyla J2ME gerçeklemelerindeki farklılıklar sebebiyle bir telefonda çalışan Java uygulamasını diğer telefonlara aktarmak sorunlu olabiliyor. Yani Java'da tam bir taşınailirlik sunmuyor.
0
ahmetaa
mibil sistemlerde Java'nin tasinabilirlik sorunlari oldugu dogru, ama kiyalayinca C++ ya da Python'dan ne kadar otede oldugu gorulebilir. Brew belki bu acidan Java'dan sonra anilaiblecek bir teknoloji. ancak haklisiniz, isletim seviyesi yazilimlarda java iyi bir secenek degildir. Symbian'in Java destegi oldukca saglam diye biliyorum, yani cogu durumda alt seviye servislere erismniz gerekmiyor (ki JNI her zaman bir alternatif) uygulama gelistirirken. Symbian web sitesinde sadece C++ ve Java'nin adi geciyor. isterseniz surum 9 detaylarini okuyun.
http://www.symbian.com/technology/symbos-v91-det.html#23
neyse, konuyu saptirmayayim, neticede bu iyi bir haber, yerine gore C++ ile kasmaktansa python cok iyidir. ama mobil bir urun gelsitirip maksimum kullaniciya erismek istiyorsnaiz su an J2ME'dan baska alternatifiniz kaanatimce yok.
0
anonim
Oysa bu haberden ulaştığım linklerde bulduklarımdan çıkardığım kadarıyla Python gayet güzel bir alternatif olmuş durumda. En azından bana sunmuş durumda, geriside beni pek ilgilendirmiyor açıkcası.
Hele ki py2sis gibi bir program varken ve bu sayede kimseye cep telefonuna python kurdurmak zorunda bırakmayacakken, kullanıcılar açısından neden bir ürünün python yada java ile geliştirildiği fark yaratsın ki?
0
sckz
Burda ki Epoc stili C++ dilini bağlamaz.
Şunu ya bilmiyorsunuz ya da unutuyorsunuz:
C++ sadece bir programlama dilidir. C++ standartları dahilinde Hello World stringini ostream'e gönderebilirsiniz.

Verilen bağdaki bir sonraki "C++-ISO" örneğine bakarsanız görürsünüz.

İkinci bir nokta cout, konsola yazma komutu/fonksiyonu falan değildir. cout, standart çıktı aygıtını simgeler. Eğer ostream sınıfının Symbian'a uyarlanmışı olsaydı (belki de böyle birşey yapılmıştır, bilmiyorum) Symbian altında şu şekilde Hello World yazabilirdiniz:

int main()
{
std::cout
0
sckz
Burda ki Epoc stili C++ dilini bağlamaz.
Şunu ya bilmiyorsunuz ya da unutuyorsunuz:
C++ sadece bir programlama dilidir. C++ standartları dahilinde Hello World stringini ostream'e gönderebilirsiniz.

Verilen bağdaki bir sonraki "C++-ISO" örneğine bakarsanız görürsünüz.

İkinci bir nokta cout, konsola yazma komutu/fonksiyonu falan değildir. cout, standart çıktı aygıtını simgeler. Eğer ostream sınıfının Symbian'a uyarlanmışı olsaydı (belki de böyle birşey yapılmıştır, bilmiyorum) Symbian altında şu şekilde Hello World yazabilirdiniz:

int main()
{
std::cout << "Hello World";
}

Diyebilirsiniz ki, "E! Kardeşim bi tek iş metin tabanlı ekrana Hello World yazdırmakla mı bitiyor." (Bu arada tekrar soylüyorum cout, metin tabanlı ekran ya da konsol demek değildir).

Cevabınız "E! Kardeşim bi tek iş Hello World yazdırmakla mı bitiyor." olurdu. Zira iki yöntemin birbiri arasındaki kolaylık/zorluk ilişkisini inceleme yönteminize hayran kaldım.

Diğer bir sorun, C'yi bile doğru düzgün bilmeyen ve C++ bildiğini zanneden, aslında bildiği bir iki şeyin C++'ın değil C'nin özelliği olduğunun farkında olmayan insanların olayı algılayış biçimi. C++ ile de birçok şey kısa ve kolay yollardan yapılabilir merak etmeyin.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

DeepBlue, IBM ve GO

redial

... “Ne istiyorsanız kullanın. 250 paralel işlemci yetmezse 500 tanesini kullanın, o da yetmediyse bin tane. Eğer o da yetmiyorsa benim `laptop´ıma ve oğlumun `PlayStation´ına el koyabilirsiniz. İşe yarayacak her insanı işe alın, eğer tanrı Zeus size fikir verecekse Yunanların ne dediğini umursamadan ben gidip onu Olimpos’tan sizin için getiririm ama bir büyük GO ustasını yenin yoksa...”

Tamamı için...

Editörün Notu: Mükemmel bir yazı, yazarın eline ve ruhuna sağlık.

Sistem yöneticileri için Açık Kodlu Hesap Yöneticisi

hakankucuk

Sistem yöneticilerinin çoğunun problemidir; yüzlerce kullanıcıya ait kullanıcı adlarını yada şifrelerini bir yerlerde depolamak. Ve bu depodan istenildiği anda istenilen hesaba ait kaydı bulmak. Hatta tüm şirketin (şubeler dahil) kullandığı server, router, switch, network yazıcı vb. cihazların şifrelerini kayıt altına almak. Bu program tüm bu problemlere çözüm olabiliyor.

Adaptec Easy CD Creator sürprizi!

larweda

Adaptec`in kardeş firması Roxio`nun CD yazma programı Easy CD Creator`un yeni versiyonu (5.0) Windows 2000 işletim sürümü üzerinde tam kurulum yapıldığı zaman İşletim sistemini kurtarılamaz bir şekilde dağıtıyormuş.

Mobil Dünyanın Yeni İşletim Sistemi: Samsung BADA

cderici

Samsung yeni mobil işletim sistemi BADA ile seneye hızlı bir giriş yaptı. Geçen senenin sonlarına doğru ilk SDK'sı çıkan bu genç sistem, şimdilerde büyük kardeşleri Android ve iOS ile yarışır oldu. Peki nasıl oldu bu iş? Gelin birlikte bakalım..

fazlamesai.net'e soralım: Proje Yönetim ve Hata Takip Yazılımları

anonim

Eğer grup halinde projeye başlanacaksa o projede proje yönetim yazılımının (project management software, XP software) ve bir hata takip programının (bug tracking) kullanılması tavsiye ediliyor.

Proje yöneticilerine ve bu işe ilgi duyan arkadaşlara soralım: Kullandığınız, incelediğiniz yazılımların avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Bizim kriterimiz kolay uyarlanabilirlik ve kullanılabilirlik olduğundan, dotproject ve mantis oldu.