Adil Bir Yazıcı (Toner) Paylaşım Sistemi (Justice For All)

0
FZ
Bir ağ ortamı, millet deli gibi yazıcıdan çıktı alıyor falan. Dürüst oyun yani bir nevi fair game istiyorsunuz. Kim yazıcıyı ne kadar kullandı ise o kadar ödesin, limitini geçmesin istiyorsunuz. Fakat biraz daha düşününce görüyorsunuz ki adil olarak hesap yapmak kolay değil, sayfa başına siyah beyaz, dümdüz sade metin basan da var, hayranı olduğu sinema yıldızının milyon renkli posterini basıp iki dakkada tonerin ruhuna evliya okutan da . Çözüm "bir tık" uzağınızda! Okumaya devam edin.
Daniel Franklin arkadaşımız da yukarıdaki derten muzdarip birisi olarak "yeter artık, bu gidişe dur demek, bir çözüm geliştirmek gerekir," deyip kolları sıvamış, mevzunun başından girmiş sonundan çıkmış ve printbill - a fair print-billing system diye bir yazılım geliştirmiş.

Daniel'in sözleri ile konuyu özetlemek gerekirse: Perl, GNU GhostScript, libpng2 ve lprng'den faydalanan bu güzide yazılım kendisine gelen baskı talebini hemen analiz etmeye başlıyor: girdi PostScript'e, oradan da PNG formatına dönüştürülüyor ve ardından "renk", "ne kadar toner harcar bu?" gibisinden hesaplar yapılıyor, eğer kullanıcıya ayrılmış toner kotası aşılmamış ise çıktı yazıcıya yönlendiriliyor. Söz konusu harcama kullanıcının hesabından düşülüyor. Yok eğer kullanıcı limitini aştı ise ya da başka bir sebepten ötürü yazdırma işlemi yapılamadı ise kullanıcı e-posta aracılığı ile bilgilendiriliyor.

Ben gönlümden kopan "açık kaynaklı teknolojileri insanlık yararına kullanırken teknik yetkinlik ve sınır tanımaz yaratıcılık" ödülünü huzurlarınızda Daniel'e sunmak istiyorum ;-)

Not: Bu yazılımdan beni haberdar eden değerli üyemiz, Debian üstadımız m1a2'ye buradan teşekkürlerimi iletmeyi bir borç bilirim.

Görüşler

0
Necrodome
cok iyiymi$ yahu. ben de ilk ba$ta sayfa ba$ina kotalama, odeme alma gibi ivir zivirla ugra$an bir program yazdim, ama bu cok daha profesyonelce. [bu arada Ruby slaytlarini linkleyen arkada$a da te$ekkuru borc bilirim, sayesinde ilk denememi anlamli bir i$te kullandim]
0
FZ
FM: as geek as possible...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sylpheed: Hızlı, Sağlam, Kaliteli

conan

Bir süredir mail okuyucusu (okutucusu daha doğru sanırım :) olarak Sylpheed kullanmaktayım. Hiroyuki Yamamoto'nun bu harika yazılımını biraz olsun tanıtabilmek için bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Video: Smalltalk, bir video, bir IDE ya da test-driven development üstüne...

FZ

Eski Smalltalkçulardan Kent Beck, Test-Driven Development By Example kitabında genellikle Java ve çok az bir yerde de Python kullanıyor. Lakin üstadın zaman zaman hayıflandığını görüyoruz, "ah şimdi elimin altında Smalltalk, Smalltalk IDE ve Refactoring Browser" olsaydı diye.

Neden?

Belki de cevabı burada yatıyor:

Kötü Programcıya Övgü

FZ

Harold kötü bir programcıydı, gerçekten kötü bir programcı. Hani hem kendisi hem de etrafindaki herkes için kendine yeni bir meslek bulması gereken türden. Ama Harold iyi biriydi ve bir işte ömür boyu çalışacaklardandı; çok uzun süredir şirketteydi. Ezelden beri alt kademelerde olan bir programcısıydı, hiçbir zaman terfi etmedi, her sene maaşına en düşük zammı aldı ve yeri çok değiştiriliyordu. Ama kimse onu işten çıkarmak istemiyordu. Böylelikle ne zaman yeni bir proje başlasa ve yeni adama ihtiyaç olsa, Harold'ın takımının müdürü bu durumu fırsat bilip onu yönetmek zorunda kalacak bir sonrakı bahtsız kişiye gönderiyordu Harold'ı. Bir seferinde bu kişi ben oldum.

MenuetOS Türkçe

madanadam

MenuetOS 32 bit assembly ile yazılmış bir işletim sistemidir. Tek diskete network destekli, renkli , süper hızlı ve küçük bir işletim sistemini sığdırmışlar. Şu sıralar onu Türkçeleştirmeye çalışıyorum. İlgilenirseniz MenuetOS sayfası: http://www.menuetos.org, Türkçe yama http://www.geocities.com/madanadam

İlk önce MenuetOS'un son kararlı sürümü olan 0.76 yı indirmeniz, kurmanız ve sonra kernel.zip'i açıp üzerine yamayı ekleyip fasm 1.50+ ile derlemeniz gerekiyor.

KazaA Lite

butch

Napster yanlış saflara geçtiğinden beri P2P ortamlarında rahat yüzü görememiş biri olarak bugün slashdot'da haberine rastladığım KazaA Lite'ı denedim. Sanırım bir süre rahat edeceğiz çünkü program gerçekten başarılı. Unutmadan söyleyeyim KazaA Lite, KazaA'nın casus programlardan(spyware) arındırılıp, geliştirilmiş bir yan sanayi ürünü :)