Adil Bir Yazıcı (Toner) Paylaşım Sistemi (Justice For All)

0
FZ
Bir ağ ortamı, millet deli gibi yazıcıdan çıktı alıyor falan. Dürüst oyun yani bir nevi fair game istiyorsunuz. Kim yazıcıyı ne kadar kullandı ise o kadar ödesin, limitini geçmesin istiyorsunuz. Fakat biraz daha düşününce görüyorsunuz ki adil olarak hesap yapmak kolay değil, sayfa başına siyah beyaz, dümdüz sade metin basan da var, hayranı olduğu sinema yıldızının milyon renkli posterini basıp iki dakkada tonerin ruhuna evliya okutan da . Çözüm "bir tık" uzağınızda! Okumaya devam edin.
Daniel Franklin arkadaşımız da yukarıdaki derten muzdarip birisi olarak "yeter artık, bu gidişe dur demek, bir çözüm geliştirmek gerekir," deyip kolları sıvamış, mevzunun başından girmiş sonundan çıkmış ve printbill - a fair print-billing system diye bir yazılım geliştirmiş.

Daniel'in sözleri ile konuyu özetlemek gerekirse: Perl, GNU GhostScript, libpng2 ve lprng'den faydalanan bu güzide yazılım kendisine gelen baskı talebini hemen analiz etmeye başlıyor: girdi PostScript'e, oradan da PNG formatına dönüştürülüyor ve ardından "renk", "ne kadar toner harcar bu?" gibisinden hesaplar yapılıyor, eğer kullanıcıya ayrılmış toner kotası aşılmamış ise çıktı yazıcıya yönlendiriliyor. Söz konusu harcama kullanıcının hesabından düşülüyor. Yok eğer kullanıcı limitini aştı ise ya da başka bir sebepten ötürü yazdırma işlemi yapılamadı ise kullanıcı e-posta aracılığı ile bilgilendiriliyor.

Ben gönlümden kopan "açık kaynaklı teknolojileri insanlık yararına kullanırken teknik yetkinlik ve sınır tanımaz yaratıcılık" ödülünü huzurlarınızda Daniel'e sunmak istiyorum ;-)

Not: Bu yazılımdan beni haberdar eden değerli üyemiz, Debian üstadımız m1a2'ye buradan teşekkürlerimi iletmeyi bir borç bilirim.

Görüşler

0
Necrodome
cok iyiymi$ yahu. ben de ilk ba$ta sayfa ba$ina kotalama, odeme alma gibi ivir zivirla ugra$an bir program yazdim, ama bu cok daha profesyonelce. [bu arada Ruby slaytlarini linkleyen arkada$a da te$ekkuru borc bilirim, sayesinde ilk denememi anlamli bir i$te kullandim]
0
FZ
FM: as geek as possible...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İlginç Bir Röportaj

FZ

1995 yılında kuruldu. Şu anda bünyesinde 70 kişiyi istihdam ediyor. Geliştirdikleri ve şirketle aynı isimle anılan açık kaynak kodlu yazılım 4.000.000 yerde kurulu ve sorunsuz olarak çalışıyor. Kendileri ile ticari olarak iş yapan 4.000 müşterileri mevcut. Yahoo! 400 adet gerçek zamanlı, görev kritik uygulamasında bu şirketin yazılımını kullanıyor. Yahoo UK ise tamamen bu yazılıma güveniyor. FIFA World Cup sitesi de aynı yazılımdan faydalanıyor. Bu başarı öyküsünün başındaki adam yani şirketin genel müdürü de Linus Torvalds gibi Finlandiya'lı (ancak Linus'tan farklı olarak Helsinki Teknik Üniversitesi'ne gitmiş, Linus'un Helsinki Üniversitesi'ne gidişini yanlış bir karar olarak değerlendiriyor ve bu iki üniversite arasındaki farkı Berkeley ve Stanford arasındaki farka benzetiyor).

Anahtar sözcüğü hala bulamayanlar bu röportaja göz atabilirler.

Haiku OS R1 Alfa 1 duyuruldu

madanadam

Openbeos'un devamı olan ve BeOS işletim sistemini geliştirmek amaçlı kurulan Haiku işletim sisteminin ilk resmi sürümü duyuruldu.

istanbuLX: Yerli İşletim Sistemi

FZ

2001 yılında, işletim sistemleri konusunda yerli bilgi ve yazılım üretmek amacıyla başlattığımız 'istanbuLX İşletim Sistemi' projesi tamamen kamuya açılmaktadır. Önümüzdeki ay ekibin genişletilmesi işlemi tamamlanacaktır.

Açık kod felsefesi ile geliştirilen projenin tüm geliştirme safhaları kamuya açık hale getirilecektir. Bu aşamada, siz değerli Türk kullanıcıları/geliştiricileri de projeye katılabilir, geliştirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Proje herkese açık olup haberleşme listemiz istanbulx@istanbulx.org adresinde hizmete girmiştir. Üye olmak için istanbulx-subscribe at istanbulx.org adresine boş bir e-posta atmanız yeterlidir.

istanbuLX, tasarım aşaması ve geliştirme aşaması belli ölçüde bitirilmiştir. İlk versiyonu 0.1.1-farabi olarak 14 Kasım 2001'de, ikinci versiyonu ise 0.1.5-sinan olarak 15 Şubat 2004'te çıkarılmıştır. Son versiyonu 15 Ağustos 2004 tarihinde 0.1.6-sinan olarak çıkarılmıştır. Bu versiyonu aşağıdaki bu adresten edinebilirsiniz.

Programlamanın Tao´su 1. ve 2. Kitap

FZ

1. Kitap - Sessiz Boşluk

Ve şöyle dedi usta programcı: "Sadece TCP/IP kullanarak uzaktaki makinanın işletim sistemini anlayabildiğinde tapınaktan ayrılmanın zamanı gelmiş demektir."

Looking Glass 3D LiveCD

halixus

Looking Glass 3D LiveCD 2.3a yayinlandi. Looking Glass 3D yi kuramayanlar, kurupta çalıştıramayanlar düşünülerek hazırlanmış. Slax tabanlı bir Live3d yaklaşık olarak 250MB boyutunda. LG3D nedir nasıl bir şeydir diye merak edenler için iso dosyası indirilmeye hazır. Minimum 2GHz işlemci ve 512MB RAM ile çalıştırmanız önerilmekte. Daha önceki sürümündeki hatalar giderilmiş. En azından çalışabilir bir sürüm olmuş.Pencereleri 360 derece döndürmek, yakınlaştırıp uzaklaştırmak oldukça eğlenceli. Bu sürümünde gaim ve firefox la birlikte geliyor. Ekran görüntüleri ise burada.