Adil Bir Yazıcı (Toner) Paylaşım Sistemi (Justice For All)

0
FZ
Bir ağ ortamı, millet deli gibi yazıcıdan çıktı alıyor falan. Dürüst oyun yani bir nevi fair game istiyorsunuz. Kim yazıcıyı ne kadar kullandı ise o kadar ödesin, limitini geçmesin istiyorsunuz. Fakat biraz daha düşününce görüyorsunuz ki adil olarak hesap yapmak kolay değil, sayfa başına siyah beyaz, dümdüz sade metin basan da var, hayranı olduğu sinema yıldızının milyon renkli posterini basıp iki dakkada tonerin ruhuna evliya okutan da . Çözüm "bir tık" uzağınızda! Okumaya devam edin.
Daniel Franklin arkadaşımız da yukarıdaki derten muzdarip birisi olarak "yeter artık, bu gidişe dur demek, bir çözüm geliştirmek gerekir," deyip kolları sıvamış, mevzunun başından girmiş sonundan çıkmış ve printbill - a fair print-billing system diye bir yazılım geliştirmiş.

Daniel'in sözleri ile konuyu özetlemek gerekirse: Perl, GNU GhostScript, libpng2 ve lprng'den faydalanan bu güzide yazılım kendisine gelen baskı talebini hemen analiz etmeye başlıyor: girdi PostScript'e, oradan da PNG formatına dönüştürülüyor ve ardından "renk", "ne kadar toner harcar bu?" gibisinden hesaplar yapılıyor, eğer kullanıcıya ayrılmış toner kotası aşılmamış ise çıktı yazıcıya yönlendiriliyor. Söz konusu harcama kullanıcının hesabından düşülüyor. Yok eğer kullanıcı limitini aştı ise ya da başka bir sebepten ötürü yazdırma işlemi yapılamadı ise kullanıcı e-posta aracılığı ile bilgilendiriliyor.

Ben gönlümden kopan "açık kaynaklı teknolojileri insanlık yararına kullanırken teknik yetkinlik ve sınır tanımaz yaratıcılık" ödülünü huzurlarınızda Daniel'e sunmak istiyorum ;-)

Not: Bu yazılımdan beni haberdar eden değerli üyemiz, Debian üstadımız m1a2'ye buradan teşekkürlerimi iletmeyi bir borç bilirim.

Görüşler

0
Necrodome
cok iyiymi$ yahu. ben de ilk ba$ta sayfa ba$ina kotalama, odeme alma gibi ivir zivirla ugra$an bir program yazdim, ama bu cok daha profesyonelce. [bu arada Ruby slaytlarini linkleyen arkada$a da te$ekkuru borc bilirim, sayesinde ilk denememi anlamli bir i$te kullandim]
0
FZ
FM: as geek as possible...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

NuSphere, PHP tabanlı web servis araçlarını kullanıma sundu...

FZ

NuSphere şirketi, PHP web programlama dilini temel alan ve XML, SOAP, WSDL, UDDI standartlarını kullanan web servisleri geliştirmeye yönelik yazılım geliştirme araç setini kullanıma sundu.

Artık PHP programcıları yukarıda sözü geçen araç setini kullanıp gene yukarıdaki protokollerle iletişim kurabilen web servisleri yazabilecek. Bir kere yazılıp test edilen web servisi, Windows, Linux ve UNIX sunucular üzerinde çalıştırılabilecek ve bu servise yine Windows, Linux ya da UNIX üzerinde çalışan, ASP, PHP, VB, C++, C#, JAVA ya da başka bir programlama dili ile geliştirilmiş istemciler (client) bağlanıp bilgi çekebilecek.

Böyle giderse gelecek 5 yılda programlama paradiglamaları epey değişecek gibi görünüyor, kemerlerinizi bağlayın ve uçmaya hazırlanın :)

Siz İngilizce Sorun, PRECISE SQL´e Dönüştürsün

FZ

Bir sürü tablo, en ufak bir sorguda bile bir sürü `JOIN´ işlemi. Kullanıcıların talep ettiği raporlar için her seferinde sıfırdan tasarlanan SQL sorguları ya da parametrik arabirimler vs. Oysa kullanıcılar kendi doğal ve alışık oldukları dillerinde veritabanını sorgulayabilseler işimiz kolaylaşmaz mı? Washington Üniversitesi araştırmacıları da bu problem üzerinde uzunca bir süredir çalışıyorlar ve bunun sonucunda ortaya şunu koymuşlar: `The PRECISE Natural Language Interface to Databases´

Olmazsa olmaz (Windows)

butch

Windows altında çalışmaya alışmış bir insansınız. Ama gereğinden fazla yer kaplayan ve işlevi olan (süslü) programları sevmiyorsunuz. Sizi daha çok programların hızı ve işlevi ilgilendiriyor. Ben böyle biriyim ve bir süredir bana bunları sağlayacak, mümkünse tek dosyadan oluşan, freeware(bedava)programların peşindeyim. Kendimce birşeyler toparladım ve bunu sizlerle paylaşmak istedim. Aşağıda listelenen programları şiddetle tavsiye ediyorum...

Bir programcı gözüyle DNA

tongucyumruk

"Eğer bir çekiçseniz, herşey bir çivi gibi gözükecektir".

Sanıyorum özellikle bu siteyi takip eden programcıların çoğu en az bir kez biyolojik yapılarla bilgisayarlar arasında bir bağlantı kurmaya çalışmıştır. Bu site DNA'dan başlayıp proteinlere uzanarak bilgisayar kavramları ile bu kavramların biyolojik karşılıkları konusunda oldukça detaylı bir inceleme içeriyor. Eğer kendini 4'lük sistemde (T, G, C, A) çalışan bir robot olarak ifade edenlerdenseniz bir uğramanızda fayda var.

Veri Yedeklemenin Önemi: JournalSpace Kapandı

ez_guard

Veri yedeklemenin önemini bu hikayede bir kere daha anlayacaksınız. Blog servisi JournalSpace, veritabanlarını tutan sabit disklerdeki veriler eskilerinin üzerine yazılınca tamamen ortadan kayboldu.